Last news in Fakti

11 Декември, 2022 21:00 8 286 112

За "Ролексо" и "кифлите": Защо в България се говори така вулгарно

  • български език-
  • език-
  • думи-
  • вулгарно-
  • кифли-
  • българи-
  • млади-
  • възпитание-
  • тодор живков-
  • простащина

Към жалката парвенющина се добавя и едно вулгарно, сексуализирано говорене

За "Ролексо" и "кифлите": Защо в България се говори така вулгарно - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тодор Живков говореше ужасен български. О, стига с тоя Тодор Живков! – веднага ще откликне отегченият читател. Е, добре. Но тук става дума не за Тодор Живков, а за езика, на който говорим. Тодор Живков беше прост, прости бяха и повечето му съратници – малограмотни шумкари с примитивни имена и речник от по 200 думи, изговаряни често пъти със затруднение, с предъвкване и на диалект.

Именно тяхната езикова норма обаче се просмука в тъканта на българското общуване, което и без това в масовия случай не беше особено цивилизовано. Та така и до ден-днешен, когато депутати и дори (поне) един министър-председател говорят като на къра. Например: „Отишъл съм аз, четем, стои цялото правителство, чакаме въпроси, дебат, а тях ги няма – ядат кюфтаци”.

Езикова разгащеност

Не става дума толкова за диалектните изговори, които звучат от парламентарната трибуна – българската езикова норма е твърде консервативна и веднага ги маркира като неправилни, некултурни, дори като „неграмотни“. С времето това навярно ще се промени, защото едно демократично общество не бива да наказва диалектните изговори. Макар че дори в Германия, където диалектите са в голяма степен равноправни, повечето политици се стараят да използват литературния език и нормирания му изговор. Да не говорим за Франция или Великобритания, където голяма част от политическия елит спазва стриктна артикулационна хигиена.

Става дума за езиковата разгащеност, която е изнасилила „с 200“ цивилизования звук на българския език и е превзела почти цялото общество. Езиковата разгащеност, която без никакъв свян си показва публично срамотиите: „с голо дупе таралеж да мачкаш“, „имаше журналисти, с които заедно пиехме, заедно повръщахме“, „по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада… рейтингът“, да не говорим за какво „се набива“ и какво „не се набива“…

В България човек може да се озове в най-престижни политически или бизнес среди – и да чуе същия онзи грозен и вулгарен език, на който взаимодействат „батките“ и „кифлите“ на заринатия с фасове плаж на „Слънчака“. Защото и в едната, и в другата ситуация Ролексът, Арманито, Гучито и Картието се оказват много по-важни символи на просперитет, отколкото правилният, хигиеничен и цивилизован български език. А към жалката парвенющина и в едната, и в другата ситуация се добавя столетната традиция на едно вулгарно, телесно, сексуализирано (балканско) говорене, което си го е имало още преди Живков и неговите партизани, преди мутрите и мутресите и преди вечно пияните министри-тройкаджии или партийни лидери с неустоима („токсична“, както казват днес) мъжественост.

Езикът на социалните мрежи

Правилният, хубавият български език, езикът „с домашно възпитание“, с бяло сладко, а не с филия с мас, бива ошамаросан обаче не само от простотията и от агресивната неграмотност. Над него издевателстват и доста образовани, обикновено по-млади хора в социалните мрежи. Те го осакатяват умишлено, навярно от бунтарщина и в знак на протест срещу „гадното“ общество, в което живеят. Но това е съвсем друга тема, а и явлението нито е ново, нито е само българско.

Всъщност, като се замисли човек, този протест е напълно легитимен. И той би трябвало да се насочи именно срещу езика, който придава облик на едно общество. А когато обществото е „гадно“, значи тъкмо езикът като негов хоросан, е „гаден“. Само дето хоросанът на сегашното българско общество – както вече стана дума – е не вежливият, литературен български език, а едно грозно и нечленоразделно говорене, в което единствените допуснати метафори са или сексуални, или спортни…

„…виждате, че и Меси е на 30 и кусур години, но като влезе и вкара първия гол…“

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туй

    69 49 Отговор
    Ти (афторче) пък си Ален Делон
  • 2 ЛИЛИ

    79 42 Отговор
    ЗАЩОТО УЧИТЕЛИТЕ НЕ СТРУВАТ А ПЪК И ТОВА ДЖЕНДЪР ОБЩЕСТВО
  • 3 Бончо Мюлеров

    152 32 Отговор
    DW, учете турски и арабски за да се разбирате със сънародниците си. Нас ни оставете диалектите, ние все ще се разберем някак си, както сме се разбирали когато Германия още я е нямало като държава. Ае холан от джендърски пинизи.

    Коментиран от #14

  • 4 Тодор Живков

    84 14 Отговор
    Пазача ми от Банкя и него научих така да говори!
  • 5 Циник

    126 3 Отговор
    Може би ако намалее количеството на преекспонирани кифли по медиите ще намалее и употребата на тази дума?
  • 6 Сесесере

    69 1 Отговор
    Вече, никой не чете! Меко, казано!

    Коментиран от #57

  • 7 По принцип сте прав, но

    97 37 Отговор
    понякога от политкоректния, твърде вежливия изказ на политиците доскучава.
    А у Живков имаше непревзетост, която беше симпатична. От обикновено селско момче стигнал до най-високите етажи на власта, човекът не рецитираше и беше естествен.
    Позволете ми, да не се съглася с вас, че шумкарите били прости. Един простак не би се борил в името на светли идеали.

    Коментиран от #102

  • 8 Адам Хилтън

    46 18 Отговор
    "Тодор Живков" ли е новият прякор на Слави Трифонов и организираното опростачване на чалга пропагандата? Съвсем открито финансирана с еврофондове и американски НПО-та, които плащат за платената им популяризация в интернета, и наемат дори фирмата в Мумбай за фашливи гледания, да имат по 30-40-50 милиона гледания. Как става това в България където 5.5 милиона население, и вероятно само 3 милиона имат интернет?
  • 9 Иванова

    61 17 Отговор
    Поздравления за автора на тази статия Александър Андреев! Той повдига завесата на нашето тъмно балканско общуване. Истината е, че такова има и в Сърбия, пък и други балкански страни. Но у нас даже звучи без срам и притеснения от хора, с водещи политически амбиции, устремени към западни цивилизации. Но е истина и това, че като цяло младите хора в България са го утвърдили също този вулгарен език в общуването си. Последното е в резултат на комбинацията от домашна среда и образование. Има и такива, други, различни, те заслужават подражание, а по-често всъщност получават подигравки.

    Коментиран от #58

  • 10 плюс минус

    70 20 Отговор
    Защо аФторите на DW толкова много мразят българите и езика им?
    Дали защото докато Еди кой си техен крал е говорил на немски с конете си,
    българите са имали своята писменост!?

    Коментиран от #49

  • 11 🇧🇬⚡️🇪🇺

    35 15 Отговор
    Аве, ма@ната му, на Тодор Живков но опросточаването на Българският Език и принизяването на Българските Диалекти до, цитирам Дойче Веле, “просташко говорене” не им прави чест на немците.
    ⚡️Продължавам с Цитатите поради Историческа Необходимост и Справедливост, цитирам по Памет, следното:
    🇧🇬⚡️”Когато Немският Император Вилхем, незнам кой си е говорил на Немски Само с Конете Си”, България е превеждала книги от Гръцки език на Старобългарски (Църковен Славянски, тоест Старобългарски) за Киевска Рус и Русия.
    ⚡️⚡️🇧🇬Цитат, за Конете на ненам кой си Немски Император, всички знаем кой го е произнесъл и къде го е признесъл.🇧🇬⚡️⚡️

    Коментиран от #53

  • 12 честен ционист

    15 11 Отговор
    И аз мога да пиша само Ганьо, ама Ганчо ми е по-благозвучно.
  • 13 мармалад

    34 7 Отговор
    Не разбрах това за примитивните имена. Тодор Живков все пак е адаш на Рузвелт.
  • 14 Абе Мюлер Бончов

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бончо Мюлеров":

    Автора е Александър Андреев !!!

    Коментиран от #15

  • 15 Сексиан Мераклийски

    13 14 Отговор

    До коментар #14 от "Абе Мюлер Бончов":

    И от чие име пише автора?

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 16 Уса

    50 19 Отговор
    Поредната пропаганда срещу българите от една пропаднала фашистка медия

    Коментиран от #61

  • 17 От чие име пише автора?

    16 7 Отговор

    До коментар #15 от "Сексиан Мераклийски":

    Наистина от чие име пише ? Да вземеш да напишеш една книга от мое име не искаш ли ?

    Коментиран от #21

  • 18 Абе уj мераклийски

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Сексиан Мераклийски":

    Според птичемозъчнататикухина автор пише от името на съсед.
  • 19 🇧🇬⚡️🇪🇺

    38 10 Отговор
    Сега, :) понеже Дойче Веле са ми паднали под ръка с Просташки Статии за Българският Език, напомням ⚡️⚡️ на “Немската Кочина”, че ако един Немец от Северна Германия отиде в Провинция Бавария със сигурност няма да разбере и 50% от местният Баериш Диалект!!!
    ⚡️🇩🇪Вестфалия, Прусия не са Байерн.
    Дойче Веле, айе у лево и си глейте “Немската Кочина”
    ⚡️🇩🇪Аман Заман от Гьонсурат Немски Интелектуалци.
    Още един цитат по памет: “Работата те прави свободен”, на Гьоте, мисля че е от Фауст, Немската Интелигенция Успя с Успех го прикачи (цитат на Гьоте) върху Главните Порти на Конслагерите на Смърта, Втората Световна Война!

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пишман Писател

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "От чие име пише автора?":

    Става. Плащаш и казваш какво да пиша и готово. Т.е. както парцала DW e платил и казал какъв пасквил да напише автора в случая.
  • 22 🇧🇬⚡️🇪🇺

    22 6 Отговор
    Ранни лагери
    Концентрационния лагер брайтенау
    Концентрационен лагер Бреслау-Дü
    Концентрационен лагер естервеген
    Концентрационен лагер кемна
    Концентрационния лагер Лихтенщайн
    Концентрационен лагер нохра
    Концентрационният лагер Ораниенбург
    Концентрационен лагер остхофен
    Концентрационният лагер соненбург
    Концентрационен лагер вулканверт
    Основни лагери
    Концентрационен лагер арбейцдорф
    Концентрационният лагер Аушвиц
    Списък на лагерите в Аушвиц
    Концентрационен лагер Берген-Белзен
    Списък на градовете в Берген-Белзен
    Концентрационния лагер Бухенвалд
    Списък на градовете в Бухенвалд
    Концентрационния лагер Дахау
    Списък на градовете в Дахау
    Концентрационен лагер
    Списък на подкамерите на Флосенбü
    Концентрационен лагер Грос-Росен
    Списък на подводни лагери на Грос-Розен
    Концлагер херцогенбуш
    Списък на градовете в Херцогенбуш
    Концентрационен лагер хинзерт
    Списък на подгрупите на Хинцерт
    Концентрационния лагер кайзервалд
    Списък на градовете в Кайзервалд
    Концентрационен лагер кауен
    Списък на градовете в Кауен
    Кракó-Пłó концентрационен лагер
    Списък на подгрупите на Кракó-Пłó
    Концентрационен лагер Майданек
    Списък на градовете в Майданек
    Концентрационния лагер Маутхаузен
    Списък на градовете в Матхаузен
    Мителбау-Дора концентрационен лагер
    Списък на градовете в Мителбау
    Нацвайлер-Струтхоф концентрационен лагер
    Списък на лагери на Нацвайлер-Струтхоф
    Концентрационен лагер нойенгам
    Списък на подгрупите на Нойенгам
    Концентрационен лагер н

    Коментиран от #29

  • 23 Коментар

    19 6 Отговор
    Авторът ни се чуди.Може би и в коментарите не ни разбира някой път.Да не се садва хаха.
    Българският език непрекъснато търпи развитие.Само му звучи вулгарно,но е шега.Майтапчии сме си.
  • 24 Абе Ролексо

    13 0 Отговор
    Какви немци те гонят ?
  • 25 Кондофрето

    10 14 Отговор

    До коментар #20 от "Автор: Александър Андреев":

    Нещо си нервен? Ае сипи си една шльокавица и бегай да гледаш ТВ Планета-Пайнер.

    Коментиран от #37

  • 26 🇧🇬⚡️🇪🇺

    16 9 Отговор
    Концентрационен лагер нойенгам
    Списък на подгрупите на Нойенгам
    Концентрационен лагер нидерхаген
    Равенсбрü концентрационен лагер
    Списък на лагери на Равенсбрü
    Концентрационния лагер Заксенхаузен
    Списък на градовете в Заксенхаузен
    Щутхоф концентрационен лагер
    Списък на градовете в Щутхоф
    Концентрационен лагер ваивара
    Списък на субкамерите на Вайвара
    Варшавския концентрационен лагер

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Немеца

    16 10 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬⚡️🇪🇺":

    Александър Андреев, не е ли турчин.
  • 29 коментар 24

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬⚡️🇪🇺":

    е за теб.
  • 30 пешо

    13 0 Отговор
    говорете като мутрата къде ги минава с 200
  • 31 Лумнаха

    7 0 Отговор
    Ролексо и кифлите.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Както си я подкарал

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Да ви ебапуткатамайчина селска":

    Ако не успееш, мога аз, добър съм.
  • 39 От столипиново

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Да ви ебапуткатамайчина селска":

    Черенмокар за селчагата.
  • 40 Тома

    13 3 Отговор
    Ами за пазача на бай тошо какво ще кажете.
  • 41 зрител

    8 15 Отговор
    Aло, без намеци за сричащата фуражка в президентството. И не забравяйте, че приватизационните милионери го назначиха, а охранителните бригади от Луканово време са им на заплата. така, че независимите статии - зад граница и с псевдоним
  • 42 Кремък

    27 11 Отговор
    А какво да кажем за един бивш министър председател,който благодарение на това,че е завършил Харвард, ,,паркираше"кораби по гръцките пристанища.А един бивш президент(сега кандидат метеоролог ) твърдеше в Новогодишната нощ,че Скалистите планини са част от българските природни забележителности.И те ли са били партизани?
  • 43 Хохо секса

    8 4 Отговор
    Ще ви подкарам с 200, каза г-н Борисов... и беше ясно за всички, какво е казал.
    Просто, ясно и разбираемо..
  • 44 ...

    11 6 Отговор
    Хайде сега да попитаме Киро, кога ще ходи в Канада...

    Хайде сега да попитаме Буци, кога ще влезне в затвора заради кражбите му:
    Барселонагейт
    Шкафчето
    Путиновата тръба
    Магистралите
    и още - списъкат е много дълъг
  • 45 така си е, но кой

    21 2 Отговор
    Кой да дава пример, кой да подскаже на малките, на тийнейджърите, на зрителите и слушателите, къде не е добре да се говори на диалект. В различни институции, при лекаря, в магазина, в училищата дори, къде ли не, сякаш умишлено се говори на някакъв измислен български език. И на "ти".....ужас.
  • 46 Как не ви е срам

    18 14 Отговор
    да публикувате толкова грозен, та чак гротесков пример, на вулгарно агресивна реч на омразата!

    Какво е това: "Тодор Живков беше прост, прости бяха и повечето му съратници – малограмотни шумкари с примитивни имена ...?"

    Правя скрийшот на коментара ми, да не би да го изтрите и директно сезирам СЕМ.

    Коментиран от #54

  • 47 ще си на седмото небе

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Да ви ебапуткатамайчина селска":

    Ако аз го направя на теб.
  • 48 Неграмоттноста води да липс култура

    9 11 Отговор
    Що се правите на чалнати ВЕ?.Диалект било, омраза към българите и още в тоя род.Дали са ви теми размисъл по горе, вие продължавате да затвърждавате простащината и неграмотността си, само и само да ни го показвате и го натрапвате.То ни е ясно, че ни стерилизираха елита и ОБЩЕСТВОТО от преди 70 години комунистите - днешните двайсе и няколко Ниновци, ама нека поне във форумите да не бъдем като онези от хартиената коалиция, дето говоренето и действията са им криминални.Ако там са се намърдали тези, за които е видно, че са продукта на отрицателната селекция за тези години, все още болшинството от българите са хора с човешко лице и нормалност.Това говорене и ругаене, е на границата на нормалността и престъпността.

    Коментиран от #52

  • 49 Курами

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Защото сачифути.
  • 50 Вирус

    15 8 Отговор
    Егати тъпата статия то защото сега умния и красивия просто кирчо не може едно изречение да сглоби
  • 51 Ами авторе/ке

    6 7 Отговор
    още в началото, на писанието си ТИ ни отговаряш, на въпроса си нищо не може да се промени в език, и държава докато тошовите мекерата комунисти са живи, и на власт!
  • 52 "ВЕ"???? Ти ходил ли си

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Неграмоттноста води да липс култура":

    поне в първи клас, на училище "ВЕ" "грамотниЯ"????!!!!
  • 53 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬⚡️🇪🇺":

    Само дето е Карл V

    Коментиран от #56

  • 54 небрежнев

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Как не ви е срам":

    СЕМ няма правомощия в интернет.

    Коментиран от #78

  • 55 Алабализми от един

    17 4 Отговор
    превзет, претенциозен, изкуствен, наукоподобен, високомерен, надменен, презиращ, агресивен, комплексиран снобар, нихилист и парвеню от грантаджийския ни псевдо-елит!

    Коментиран от #59

  • 56 🇧🇬⚡️🇪🇺

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Ок, моя грешка, да бъде Карл V
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 1234

    8 3 Отговор
    Нормално като за чалга-нация!
  • 61 086

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Уса":

    Това им е работата на тези, да ни втълпяват постоянно че не ставаме. Най-често са български автори, които се чувстват леко велики, леко неосъществени, но винаги са аутсайдери в собствената си къща.

    Коментиран от #62

  • 62 1234

    6 5 Отговор

    До коментар #61 от "086":

    Да, не ставаме за европейци (все още).
    Манталитета ни е просташки и се вижда почти навсякъде около нас!

    Коментиран от #63, #76, #107

  • 63 086

    14 1 Отговор

    До коментар #62 от "1234":

    Може и да сме по-грубовати, може и да сме окаяни в момента, но сме си баш европейци. И култура сме дали и духовност и дет се вика не сме си мърдали от мястото поне 1300-1400 години.
  • 64 Бре-бре

    14 6 Отговор
    А простотия и агресивната неграмотност от Харвардците няма хич а? Нито от американският елит а? И във Франция или Великобритания, политическия елит спазвал бил стриктна артикулационна хигиена.......бегай бе, как ти го роди главата това?
  • 65 простотия.....

    9 3 Отговор
    А че говорител на белият дом щеше да праща 6-ти американски флот "по бреговете" на Беларус ......и границата на Украйна с Казахстан била проблемна.....и.т.н и т.н
  • 66 Taka така

    12 5 Отговор
    А вие защото сте много грамотни, та от успешна държава оставена ви от Тошо направихте икономическа пустиня. То и Германия скоро ще е такава, ааа то и сега германия не е нищо особено една жалка безгръбначна държава безлична без националност без просперитет и ценностна система, защото в култа на културата им липсват ценности. Ако знамето на дъгата им е ценност примерно то тоеа е извратенска посока на развитие , но те са си такива по рождение
  • 67 И култура сме дали и духовност

    5 8 Отговор
    Ъхъ.....дали сме ! Точно до преди сто години селата с колиби и плетове оградени и колове с набити черепи на крави. .и на старите карти пише Terra incognita и една правилна и точна карта няма

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Taka така

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "И култура сме дали и духовност":

    Така е изживяли сме и тежки периоди, но сме оцеляли. Дали сме основата на Европа е българска. Много ги е страх от нас, да не вземем да възкръсмем като силна нация, че знаят, тогава жална им майка и нато няма да ги спаси
  • 70 Мдаа

    27 3 Отговор
    е те тия, простите, оправиха калните пъттища на Б-я, направиха електроцентрали, язовири, прекараха водопроводи и изобщо направиха България рай за 40-50 години. За да могат след това умните 30 и кусур години да крадат и унищожават направеното, че и да плюят простите. Щото умните нищо не направиха, и въпреки кражбите им през последните 30+ години, още има за крадене. Да благодарим на простите!

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Нещо не е

    13 3 Отговор
    Е нали затова доведохте "образованите" ,или за примамка,а те пък си харесаха Ицо Хазарта с най правилния български,почти като на лидера Просто К,че и по добре,а не са живели при Тошо.Троловете/бедни студенти/също не са от онова време,но едни" интелигентни" хора с много пари или НПО - та на на " културни" задкулиси ги наемат за да опростачват средата срещу някой опонент.Замазвайки мутренското време и " Радка пиратка",автора " безобидно" прескача,като че ли не е над 10- 15 г.и пусна корени икономически и политически,или чалга мутресите и песньовките " литературни" обучиха днешните младежи на интелект.Но защо така автора насочва само към един политик като че ли е той е основата .Случайно,вероятно не!Друго си е интелигентно да те приспиват и манипулират.А дойче ?Между хората не се говори просташки,нямам такова впечатление.А на Живков какъвто и да е бил езика,изключвайки пропагандата и ограниченията,та заводи,заводи,селско стопанство,АЕЦ,компютри,театър,опера,писатели,читалища,детски градини,болници,"13 века БГ"щото е бил " прост" и " ограничен" ли?
  • 74 8086432

    8 0 Отговор
    Единствено е вярно за "фасовете" на плажа!То не е от простотия,а от пропуснати години за въвеждане на ред..А ред не беше въведен защото имахме тъжен преход с основна цел разграбване и пак разграбване,бедност в полза единици,за да има сега 20 милиардери с частни самолети и къщи на Ривиерата които да продължават да контролират и спонсорират марионетки в тв и където става за да насочват " културно " в своя полза политика и дневен ред.
    Колкото до фасовете, с няколко наредби, глоби и места за пушене може да се реши.Виждам,че и пред училищата вече слагат големи пепелници, но един- два ,малко са.Но ако минеш след голямото междучасие ,или края на деня,осеяно по земята,не са уцелили пепелника.Но все пак е нещо,преди нямаше.
  • 75 Преминаващ

    5 0 Отговор
    Друго си е да се говори като Казанова с думи на интелигентен измамник манипулатор.Има и стара мъдрост" Не гледай как и какво говори,а какво върши"
  • 76 Уса

    6 2 Отговор

    До коментар #62 от "1234":

    Не се педавай човече ние сме по-големи европейци от лигавите завладяли Европа.Това което четеш не е вярно пълни глупости излез навън погледни хората нищо им няма
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Тогава

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "небрежнев":

    лично....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Един друг

    8 0 Отговор

    До коментар #79 от "Деница с дебелата гъ.....ца":

    Какво разстройство .Много добре си е човека .То ако имаше такива проблеми нямаше да го вземат на едни места..Просто добре обучен,под прикритие и изкаран за лоста с помощта на Бойко -цяло театро.Сега само изпълнява.Такива като него саботират държавата и икономиката дълги години,изгониха по- умните и смелите и сега ни превзеха държавата чрез лупаците.
  • 81 какво друго да кажа

    6 6 Отговор
    Една комплексарска статия.
    Като комплексите на летеца дето си въобразява че е по-умен от пожарникаря.
  • 82 Тодор Живков

    6 2 Отговор
    „Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“
  • 83 Комон Сенс

    5 2 Отговор
    Думата "кифла" е директен превод от АЕ - вкл. по буквален и по преносен смисъл.
    А за езиковата "разгащеност" питайте себе си. ДУмата "разгащеност" е много по-разгащена от "ролексо".
    И въобще, каква ви е тезата?
    Езика се променя бавна, като междувременно изникват най-различни моди и жарони. Това е нормално.
    Все още Бел е сред най-добрите изразни средства, създавани някого в историята и това включва инструменти за силна експресивност, вкл и жаргонни такива.
    Т.е. проблем в езика няма.
    Ако някой излозлва този силен инструмент като пияна маймуна автомат, то проблема не е езиков а личностен.
  • 84 Азим

    14 1 Отговор
    Тодор Живков и малограмотните шумкари ги няма вече над 30 години!Но получилите образование по времето на мразения социализъм, голяма част са вече пенсионери, говорят правилно, без цинизми и грозни думи. Проблемът е при част от поколението, което расте и се възпитава в среда на евроатлантически ценности...
  • 85 хххх

    5 1 Отговор
    Плещите по бай тошо, децата им се сдобиваха с всичко построено от него. Прави са, защо да учат нагоре, като успяха след 1989 и днес с диалект са бизнесмени, а децата им с парите на българите от Живков ги отмъкнаха ей така, питайте ги тях, но вече е късно. Деалектът е нищо пред татовия, днес е много по зле от деалекта на бай Тодор. Говори се на ма, неправилни ударения, макЪр, който се сдоби с пари от българите(изедници дд, както ги наричат някои), на България не й трябва вече говор литературен български езиковед
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    Не обиждайте Бай Тодор!Вижте му внуците,те са нормални хора с нормален изказ!Езикът ви бе "Оформен" от парите и медийните реклами.От такива проззззтаци,като Новобогаташите ви!!!
  • 88 D W и Александър Андреев!! Цитат

    3 4 Отговор
    От Примоера Борисов!! "аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме" БМБ!!
  • 89 1010

    0 7 Отговор
    Юлиан Вергов ,механото като младежи ,биеше деца,чичо му от ДС ,иначе щеше отдавна да е изгнил по затворите
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Факт

    2 5 Отговор
    Еми тя държавата управлявана от шумкари служещи на руския режим за това е на това дередже .И пак е доста по добре от модела си за подражание Русия.Не по наша вина разбира се.
  • 92 Иван

    4 1 Отговор
    Аз имам едно правило, като чуя някой да ми "мека" като говори или да сменя "я" с "е" или обратно, също в края на думата вместо Я" поставят "А" и да ми сменят ударението в думата, просто за мен са тъпаци и идиоти, като това във времето се е доказало. Интересно е, че има писатели, поети, артисти или въобще интелектуалци като вземат да говорят така, просто не чета нищо от тях и не ги нито гледам нито слушам.

    Коментиран от #95, #96, #99

  • 93 Типичен пример

    6 1 Отговор
    за език на омразата. Иначе получава грантове срещу него
  • 94 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор
    ДОЙЧО СЪС ЗЕЛЕ КВО ОБЩО ПЪК ИМА С ЕЗИКА
    НА КАРАВЕЛОВ , ВАЗОВ, БОТЕВ, ЕЛИН ПЕЛИН , ЙОВКОВ, РАДИЧКОВ И Т.Н И Т.Н :))
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 САТЪРА НА ХАНА

    3 1 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    КНИЖОВНИЯ БЪЛГАРСКИ
    Е ПОДБАЛКАНСКИЯ , А НЕ СОФИЙСКИЯ ПРОСТАШКИ КАТО ТВОЯ :)

    Коментиран от #109

  • 97 Простотията

    3 2 Отговор
    България е единствената държава която няма критерий за образованост за управляващите я. Диктатурата на пролетариата е основния лозунг на Ленин и Сталин и за жалост най-верните им последователи са тук.Тодор Живков и цялата партийна кохорта от 9.09.1944 г.досега са неграмотни простаци,които избиха и изтриха от обществения живот на страната истинската образована интелигенция и създадоха своя партийна простащина.Няма значение какво е името на партията, всички са производни на БКП щом управляват .Живков беше на власт 35 г.+33 години се говори за него общо 68 години национален предател и довел страната до икономическа катастрофа и предал на Кремъл златния и резерв, е идол за много хора,вместо да е на политическото бунище.
    Какво да се случи в такава държава,където няма морални ценности и мафиоти, крадци,лъжци са в Парламента ,Правителството, съдебната власт,,плагиати и тъпи ченгета са преподаватели на децата ни, 20 години Борисов издевателства над нормалните интелигентни хора с нечуваната си простащина,която някои наричат харизма,хора с фалшиви дипломи го обслужват-гешевци,сарафовци,патриарх ченге доносник и цял синод ченгета.Пълна трагедия за България.Всички тези злодеи управляват и харесват злодея Путин.Нищо добро не може да се случи.
  • 98 DW и Ал Андреев!! 15 год гледаме и

    4 0 Отговор
    Слушаме Прости хора с власт как говорят!! Борисов, Цветанов, Фидосова ТПК и подобни!! Младото поколение Копира Мутренски стил на говорене! В Банкя по време на Избори, Борисов към познат Банчанин:"Абе Марио голям Толуп си станал"!! Край на цитата, на Борисов!! Каквито Управниците, такава и младежта!!

    Коментиран от #112

  • 99 Иванчо,

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    а запетайките къде са, грамотния ми той?!?

    Коментиран от #110

  • 100 Пловдив

    4 0 Отговор
    За съжаление ,опростачването на нацията върви с пълна сила...!
  • 101 Плоскоземец

    3 0 Отговор
    Я да видим колко български медии останаха в България, какви водещи имат, какво съдържание пускат в ефир, какво рекламират и какво натрапват като "действителност". Тъпите реалитита, водещите с говорни дефекти и липса на образование, интервютата с плеймейтки и всякакви илитерати? Къде сте оставили да се чуе гласа на образованите и знаещите? Медиите и интернет отдавна са превзети от войнстващото невежество.
    В 21 век спорим за формата на земята, колко са половете и дали някой ни пръска от самолети да измрем. Само големият метеорит може да избави тая клета плоска земя от простотията...
  • 102 точно обратното

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "По принцип сте прав, но":

    На един ограничен човек е много по-лесно да се втълпят "светли идеали", които да следва без да има нужда да се замисли.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 защо

    0 0 Отговор
    Колко е бил прозорлив Ванката, като от сцената казваше "Много си т Сашее"
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ами

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "1234":

    познавам много немци...единици от тях могат да се нарекат културни...пред някои от тях Бай Ганьо е срамежливо хлапе...
  • 108 Защо ми махнахте

    1 0 Отговор
    и 2 коментара.Защото писах,че е балканска черта да се говори цинично,но само в България шофьорите скачат на бой и че отговорих на ком.3,че не турски език да учим,а ромски.,,Факти" смешни и жалки сте
  • 109 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И аз съм от същото място, ама има значение дали от Карлово на Изток или Запад.
  • 110 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #99 от "Иванчо,":

    Ако някъде съм пропуснал запетая при писането се извинявам, на когато говоря не ги ползвам. В статията се пише за деалекти.
  • 111 TV Бобов дол

    4 0 Отговор
    Този коментар вече беше веднъж изтрит !?!?!?

    .......Те и редакторите на Факти не са изключения , някои ги познаваме само по заглавията написани на уличен сленг . А материалите (в повечето случаи прекомерни от някъде) са пълни правописни и стилистични грешки и за капак пълни и с чуждици за да изглеждат пи-авторитетно и интелигентно . И в края на краищата излиза смешно и дори жалко. .....
  • 112 Е, не само

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "DW и Ал Андреев!! 15 год гледаме и":

    Тиквата е еквивалента на простите мутри, каквато той дори не е бил, но,,,,, Иво Андонов....., няма проблеми нито с езиците, нито с интелекта. Мафиот с класа.
    Може би затова сериала си остава единствения български хит у нас,,,,,,,,и по света