10 Октомври, 2021 10:00 8 799 59

Шивачките в България: шият скъпи дрехи, а едва оцеляват

  • шивачки-
  • шивашки цех-
  • заплати-
  • работа-
  • българия-
  • дрехи-
  • германия-
  • репортаж-
  • мода-
  • експлоатация-
  • модна индустрия

Много компании избират да шият дрехите си в България, където производството хем е евтино, хем е "Made in Europe"

Шивачките в България: шият скъпи дрехи, а едва оцеляват - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Made in Bulgaria" ("Произведено в България") - под това заглавие германското обществено радио "Дойчландфунк" излъчи 52-минутен репортаж от България, посветен на текстилната индустрия в страната.

Да, България е "евтината шивачница на Европа", но от друга страна там има огромен потенциал за развитие както на масовото текстилно производство, така и на висока мода. Така в едно изречение могат да се обобщят впечатленията на репортерката Андреа Ремсмайер, която е прекосила страната и разказва с много симпатия за нейната красота и за нейните хора. София, Банско, село Брезница, българските занаяти и носии, многогласното пеене и родопските баби, възрожденската архитектура - от една страна. От друга - "Хуго Бос", "Дизел", "Макс Мара", "Едоардо Миролио" и амбициозните български дизайнерки. Тази палитра представя репортажът на "Дойчландфунк".

Бизнесът има и тъмна страна: експлоатация и ниско заплащане

След разговорите си с Виолета Златева, председателка на синдиката на надомните работници, авторката разказва: "Те шият по цяла нощ, а децата им са оставени без грижа. Работодателите не могат да плащат адекватно възнаграждение, дори и да искат. Времената, когато българките и българите все още вярваха, че известните модни лейбъли ще създадат привлекателни работни места в страната, отдавна отминаха", обяснява Златева. Днес шивачките сами търсят някакъв изход от безпаричието и обръщат гръб на текстилната индустрия. Те напускат България. В големите текстилни центрове Русе, Петрич и Гоце Делчев навсякъде висят обяви "Търсим шивачки". Защото шивачките, които преди са работили там, вече отдавна са в Западна Европа, обяснява още Виолета Златева.

Слушателите научават за причините, довели до този проблем. Като производител на текстил и модни изделия България има дълга традиция, започваща още от 19 век, разказва Андреа Ремсмайер. По съветско време българската конфекция и дизайн бяха особено популярни в Източния блок, а всичко това излъчва позитивни импулси и до днес. Макар че в бранша има както светлина, така и много сенки. Авторката на репортажа припомня:

"Много от дрехите, които клиентките и клиентите в Западна Европа купуват отчасти на доста солени цени, се шият в България. Тук произвеждат известни марки като "Дизел", "Хуго Бос", "Макс Мара" и много други. И независимо дали сакото после ще струва в магазина 800 или 80 евро, шивачките и шивачите в България обикновено получават едно и също заплащане, което едва стига за оцеляване. Международната кампания "Чисти дрехи", в която участват синдикати и неправителствени организации, състави дълъг списък с нередностите в България: систематично неспазване на минималното заплащане, незаконно превишаване на работното време, свръхчасове без допълнително заплащане и дори принудителен труд".

Събеседниците на репортерката онагледяват този списък с конкретни факти:

В един от цеховете шивачките, работещи на конвейер, имат само по една секунда, за да зашият ръкав - и го правят десетки хиляди пъти на ден. Надомничките си вадят очите по цели нощи, в кухнята, край плачещи деца, а понякога работодателят официално ги назначават на половин работен ден, макар че те работят пълни смени, дори отвъд тях. Защита на труда практически липсва, шивачките се оплакват от главоболие, безсъние и късогледство, много жени редовно пият антидепресанти, за да се справят с работата. А от печалбите, които големите западни концерни реализират на гърба на българските шивачки, нищо не се връща в България. Връщат се само скъпите дрешки, които в българските магазини се продават на западни цени. Така могат да се обобщят някои от гласовете в репортажа на "Дойчландфунк".

"Произведени в Европа", но не при европейски условия на труд

Репортерката Андреа Ремсмайер е разговаряла и с италианския инвеститор Едоардо Миролио, който дори се е заселил заедно със семейството край Сливен и е придобил българско гражданство.

"Исках просто да стана българин - разбира се, и заради работата. Не знам обаче нито дума български. Но тогавашният български президент направи за мен изключение", разказва Миролио, който получава българско гражданство през 2010-а година. Той обяснява, че в неговата фирма средната месечна заплата е 500-600 евро, а бизнесът в момента върви дори по-добре, отколкото преди началото на пандемията, защото клиентите наваксват отложените си покупки и харчат повече пари. В България производството е по-скъпо, отколкото в Азия и в Африка, но пък пътят до западните пазари е много по-кратък, припомня предприемачът.

Миролио поставя и още един акцент: част от западните потребители, които се интересуват не само от цената, предпочитат да купуват дрехи, произведени в ЕС. Виолета Златева поставя същия акцент, макар и с горчив извод: "На етикетите пише "Made in Europe" ("Произведени в Европа") и клиентите си казват, че при това положение всичко е добре. Но заплащането на тези жени едва стига за тяхното оцеляване", казва синдикалистката. Авторката на репортажа също предупреждава онези купувачи в западните държави, които мислят не само за цените, но и за морала: макар и произведени в ЕС, дрехите, които се шият в България, често пъти са продукт на експлоатация.

Често работата в чужбина се оказва единственото спасение

В същото време новите поколения в бранша притежават потенциал и самочувствие, имат идеи и се смятат за напълно конкурентоспособни на западните пазари, научаваме от репортажа, който ни среща и с две млади дизайнерки в София. Едната от тях работи за Едоардо Миролио и представя пред репортерката нови проекти за дамско бизнес облекло. Самият Миролио казва по този повод: "Нашият най-добър посланик е Кристалина Георгиева, директор на МВФ. Тя е най-известната и най-успешната жена в българската история." Жените в село Брезница, близо до границата с Гърция, които също шият дрехи за западния пазар, имат по-скромни амбиции: да изкарат по 300 евро на месец. Макар че и тези пари не стигат, поради което мъжете в почти всяко семейство през лятото заминават като сезонни работници към Западна Европа. Там тези 300 евро ги изкарвам за една седмица, казва Исмаил. И благодари на ЕС най-вече за едно: свободата на придвижване.

Автор: Андреа Ремсмайер


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БНТ1

    97 1 Отговор
    Важното е политиците да спят спокойно, нахранени, облечени, превозвани, охранявани и с европейски заплати.
  • 2 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    66 7 Отговор
    ОТ БЕЗМИЛОСТНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ....А ОТ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗЕДНИЦИ
  • 3 Опаа

    50 13 Отговор
    При бойко и герп е така
  • 4 гадно

    84 1 Отговор
    Егати наглеца е тоя италианец. Според него 500-600 евро са достатъчно за робите. Само с един моден па рц ал продаден на запад избива месечна заплата.

    Коментиран от #7, #14, #43, #48

  • 5 Рошко

    49 3 Отговор
    Ааааа сетила се мара да се побара, те сега ли го разбраха
  • 6 Чудно

    53 8 Отговор
    Защо бабите и лелките не откажат да работят за 300 лева ?! Те сами си оценяват труда на 300 лева. Това с гладните гърла дома е пълна глупост останала от мутренските времена. Спрете да работите на мутрите евтино! Спрете! Дърпате всичко назад. Просто спрете да работите за смешни пари! Към вас се отнсят като с роби! Три месеца няма да взимате заплати, а като вдигне мутрата заплатите от немай къде, ще вземете повече пари даже от тези три месеца без заплата!
  • 7 Италианец

    15 32 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Не е виновен този който яде баницата, а този, който му я дава! Защо да плащам много, като искат малко. Аз ли да им вдигам заплатите или те да си поискат? Абе вие е комунизма ли цивеете още?

    Коментиран от #13

  • 8 Начо

    47 3 Отговор
    Дойче веле предпочита българките да бършат задници на дърти германци като санитарки по старческите им домове.Там смените са по 12 часа и отговарят за по 20 старци.Заплащане,800 е. чисто

    Коментиран от #15

  • 9 Робини

    49 2 Отговор
    не вдигащи глави по 10 часа от машините , а чорбаджиите им се къпят в милиони .

    Коментиран от #11

  • 10 НеЕС

    34 7 Отговор
    Е,и!!
    ЕС и либералната демокрация това го позволяват.
    Не разбирам, къФ е проблема??
  • 11 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    16 9 Отговор

    До коментар #9 от "Робини":

    ОТ ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ....ИЛИ БСП Е ПАРТИЯ НА...ОЛИГАРХИЯТА

    Коментиран от #51

  • 12 Фери

    35 10 Отговор
    За всичко е виновен Борисов и Гроб,които разсипаха българия.
    Сега Борисов ще ви каже че тези шивачки са имали пари за хляб,за което трябва да сме му благодарни.Народе не гласувай за гроб
  • 13 гадно

    59 2 Отговор

    До коментар #7 от "Италианец":

    Ей отворения по провинцията е пълна мизерия няма работа и жените са принудени да работят на всякакво заплащане. Само да промърморят, че е малко им сочат врата и идва следващата робиня.

    Коментиран от #30

  • 14 Кирил

    10 20 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Виждам че си голям специалист,що не станеш работодател предприемач,
    Направо ще къртиш милиони....
  • 15 шевици

    27 2 Отговор

    До коментар #8 от "Начо":

    Именно. След това германският посланник се тръшка как не разбирал политическия ни живот.
    Как така през последните 12 години го разбираше толкова добре и удобно?
  • 16 Ами

    41 2 Отговор
    Мизерията и безпаричието принуждава бедния народ да работи за жълти стотинки.Немотията високите сметки,скъпата храна тласкат хората да робуват за богати подметки,които ги използват като нископлатена работна ръка.Когато имаш деца и трябва да ги нахраниш се унижаваш за да може да вземеш някой лев.
  • 17 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    20 7 Отговор
    ЗАЩО БСП НЕ ЗАЩИТАВА ТРУДЕЩИТЕ СЕ...И ТРУДЕЩИТЕ СЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА....БСП
  • 18 БСП КРАТУНА

    17 6 Отговор
    НЕ НИ 7НТЕРЕСУЕАТ ШИВАЧКИТЕ....ВАЖНО Е НИЕ ДА СИ ПЪЛНИМ ГУШКИТЕ......ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА, ТА ДО ДНЕС
  • 19 Пенсионер

    40 6 Отговор
    Нали изкахте демокрация?Изкахте да има банани целогодишно?Плюехте комунизма.Ся няма да ривети а ще бачкате по 15часа да си платите тока и парното.

    Коментиран от #25

  • 20 Няма такава държава !

    30 2 Отговор
    Сега Каскета да се самосезира и да привика тогавашният президент.Да го пита как се дава българско гражданство на италиански циганин,който не знае и една дума на български ! Бил изключение !?! Закона няма изключения,за това е закон !
  • 21 Тук випросът

    29 1 Отговор
    е друг къде са профсъюзите и синдикатите?
    А, сетих се на блага служба и далаверка с власт имащите що да си дават зор нека робите да работят нали?

    Коментиран от #24

  • 22 Перо

    29 2 Отговор
    Нали за това е зора да бъдат вкарани в ЕС всички държави в Европа. Колкото повече роби,толкова по-добре за колонистите! Някои да е чувал за минимална почасова надница в малките страни?

    Коментиран от #23

  • 23 ТАКА ЛИ

    5 11 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    ЧЕ РУСИЯТА И КИТАЙ НЕ СА В ЕС....А ПЪК Е ПЪЛНО С РОБИ...ЩО ЛИ

    Коментиран от #26

  • 24 БСП ИМПОТЕНТНОСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Тук випросът":

    И БСП КЪДЕ Е......
  • 25 Тошо раздаваше апартаменти и коли

    4 11 Отговор

    До коментар #19 от "Пенсионер":

    АМА ПАК ГО СВАЛИХА...ЩОТО НАРОДА БЕШЕ РОБ НА...КОМУНИСТИТЕ
  • 26 шевици

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "ТАКА ЛИ":

    Защото са същите батаци. Сляпата сервилност, в която и да е посока, е признак за безхарактерност и слаб ум.

    Коментиран от #37

  • 27 Дойче ВеЦе

    21 1 Отговор
    Първо, в България се поизвеждаше всякакъ текстил от памук, че дори и коприна. Иваше една фирма Сънитекс в Карлово. Но вече няма кой да произвежда суровината. Не че бяхме голям конкурент на колонизаторите ни, но и това производство се затри. Второ, тази експлоатация е още по-жестока в азиатските страни и това е обществена тайна. Кухи търговски марки без една шевна машина и дори без дизайнери, експлоатират по цял свят в ужасни условия на труд. Но на западняка не му пука че дава 50 евро за късо панталонче, което струва 50 цента и за 3 пранета избелява.

    Коментиран от #44

  • 28 В прав текст

    14 3 Отговор
    Когато група работници ( не служители,а работници) ангажирани в пряко производство,на мой познат,да кажем от ниво" среден" бизнес,му заявиха ,в двора на цеха,че заплатата е малка,спрямо крайният продукт,който те произвеждат,той ги подмина,като пътни знаци.Попитах го: Не смяташ ли,че в искането им,има резон? Те ти изработват парите! Последва според мен, много точен отговор: Аз мога да им повиша заплатата и с 50%.Но те не знаят как да е поискат! Аз ли да им кажа как?"

    Коментиран от #45

  • 29 Watchdog

    16 1 Отговор
    Който не чете внимателно историята е обречен да принадлежи... Такъв за съжаление е случаят си нас българите. Ако си глупаво суетен и се водиш по измислени моди и желаеш да принадлежиш си винаги на крачка да предадеш бащиното (рождено) право. Обричайки своето поколение на миткарстване в странство и бедност и робия в собствения дом... Учете западни езици... Пращайте децата си по нарко и секс дестинации като например в "развитата" Холандия и продължете да чакате някой "западният" да "ви оправи". Ще ни оправят разбира се още хиляда години ако трябва.. Като данни се подлагаме за да изглеждаме модерни...
  • 30 в същото време

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "гадно":

    В същото време реват , че нямат лекари и сестри в болницата. Явно по им харесват условията в шивашкия цех.
  • 31 Живко

    4 5 Отговор
    Извинете , защо някои хора искат аз да нямам приятелка и официална социална среда, както и успехи в живота, даже и реално и хубаво бъдеще ?! Защо ?

    Коментиран от #55

  • 32 Мима

    13 1 Отговор
    Една умираща професия след няколко години ще ги търсим под дърво и камък

    Коментиран от #49

  • 33 Дойче ВеЦе

    11 1 Отговор
    Трето, има един човек Патрик Смитсьой. Той работи в този бранш и според него, стопанската камара също има вина. Не осигуряват на нашите фирми платове с отложено плащане, за разлика от в другите държави, където им дават 2 месеца, през които фирмите ошиват поръчаното и си взимат парите от поръчителя и се разпращат с доставчика. У нас това го няма и не могат нашите фирми да са конкурентни. Потърсете страницата му във фейсбук, гледайте негови интервюта, човека е по-голям патриот от мнозина българи.
  • 34 Преди време

    24 2 Отговор
    Пак подобен сценарий,със един местен бизнесмен.Беше обсебил производство и продажбата на хляб и закуски, първо в едно село,и за три години,стигна до няколко села и самия общински център.Работа къртовска- от 4часа призори,до късна вечер.Докато не изпекат брой фурни с хляб,и закуски няма тръгване! Няма събота,няма неделя.Тежък , направо робски труд.Пещите на дърва, почти всичко на ръка.За 450 лв на месец ( 2010-2013г).Но се намери един млад мъж- много добър като хлебар,и убеди всички хлебари,че така не може.Баровеца си беше казал,че така ще бъде довеки.И една сутрин осъмна със затворени фурни.Няма хляб,няма закуски,а договорите го притискат.За няма и час директен разговор с тях се случи следното: Заплата-900 лева,и на всеки хляб и закуска произведена продукция,по някакви стотинки- допълнително.За почивните дни им плащаше двойно.Иначе- фалит! Така се прави.Ако никой не влезе да шие, само един месец,макаронджията ще загуби не хиляди а милиони.От неустойки.При онези,няма прошка.Ще плаща и два бона без да се замисли.
  • 35 Сесесере

    18 1 Отговор
    ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ ПО БЛАГОЕВГРАДСКО ЖЕНИТЕ ШИЯТ ЗА ПО 500 ЛВ НА МЕСЕЦ ПОЗОР ЗА ГРОБ И СДС ПОЗОР ЗА БСП НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НАС
  • 36 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    9 9 Отговор
    НИ ОПРАВИХА...СЕГА ВСИЧКИ БАЧКАТ ПО 10 ЧАСА ЗА 650 ЛВ.

    Коментиран от #38

  • 37 ТАКА ЛИ

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "шевици":

    ЧЕ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ТАКА...БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
  • 38 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    6 8 Отговор

    До коментар #36 от "РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ":

    НИ НАПРАВИХА БЕДНИ РАБОТЕЩИ С ТИЯ ВИСОКИ ЦЕНИ....
  • 39 те така

    11 0 Отговор
    Европейския Бангладеш
  • 40 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    5 14 Отговор
    БРУТАЛНО И БЕЗМИЛОСТНО......ДА ПОМНИМ КОГА СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ ФАТМАЦИТЕ

    Коментиран от #42

  • 41 кольо

    16 1 Отговор
    всичко това е по вина на българските политици и техните покровители месни "бизнесмени"
  • 42 А Ми

    3 12 Отговор

    До коментар #40 от "ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА":

    МАЙ ВСИЧКИ ЗАБРАВИХА КАТО РАБОТЕХА ЗА 5$ ПРИ КОМУНЯГИТЕ
  • 43 Мендоса

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Продай и ти, ама можеш само да плюеш!
  • 44 Мендоса

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Дойче ВеЦе":

    Лъжеш!
  • 45 Въпросът

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "В прав текст":

    не е как да си поискат, въпросът е че той може да си позволи да не им даде.
    В ИТ-то чорбаджиите да не мислиш че са по-човеколюбиви?
    Не са.
    Ама ако не платят няма да им акой да им свърши работата и няма да лапнат парите от западняците за които правят проекти.
  • 46 4646

    14 3 Отговор
    Всички институции в Бг знаят какво става в шивашката промишленост, но не се помръдват от години. Държавата е виновна, че позволи 12 год. експлоатация и бедност.
  • 47 фен

    10 1 Отговор
    Според мен,нито са комунисти,ни БКП/БСП.А едри капиталисти,гушнаха(приватизираха),по-точно,окрадоха,всичко,ИЗНЕСОХА,В ЧУЖБИНА,а сега...ПРОМЯНАТА,ПРОДЪЛЖАВА,Ха,ха.Смех.
  • 48 Георги

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Който не му понася да се изнася. Никой никого насила не държи. Доста мои приятели и познати са в чужбина. Трябва да си мазохист за да търпиш това ниско заплащане и подигравка с труда.
  • 49 4646

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мима":

    След няколко години всичко ще се шие от роботи. Китай вече го въвежда. Засега е предимно в автомобилната индустрия при изработка на тапицерия, в мебелната индустрия, предстои и в шивашкото производство.
  • 50 Избори

    5 2 Отговор
    Да не забравите отново да подскачате по площадите и да гласувате за Костов, Царя, Станишев, Доган, Борисов.
    32 години гласувате за безгръбначен слугинаж на ЕС и САЩ.
    Новите слуги на ЕС са: Петков и Василев, ИТН-европейски джендърии, ДПС, ГЕРБ, СДС, БСП, ДБ.
    Единствено Възраждане ви каза истината в прав текст, НЕ НА ЕС, НЕ НА ЕВРО, НЕ НА НАТО, НЕ НА ТРИМОРИЕ, НЕ НА ЗЕЛЕНА СДЕЛКА.
  • 51 Ти?

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ":

    Извинявай! Имаш ли документ, който да покаже психическото ти състояние? Понеже Нинова няма общо ама по никакъв начин с каквото и да било в тази статия. Не харесвам Ни БСП, ни ГЕРБ, ни който и да било, обаче ми прави впечатление различни IP-та, с различни идентификатори, пращащи пакети от един и същ сървър(рутер) не знам. Но по голямо впечатление прави, че упорито под различни псевдоними говориш срещу Радев най вече. Ама ти е слаба общата култура по интернет мрежи и как да си направиш така, че VPN-а да е истински. понеже ако не е в рутера, то файда няма :D

    Коментиран от #52

  • 52 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ти?":

    ДРЕМЕ МИ.....ЩЕ СИ ПИША КВОТО ИСКАМ И ОТКЪДЕТО ИСКАМ И ПРОТИВ КОГОТО ИСКАМ.....УЧА СЕ ОТ БСП КОМУНЯГИТЕ В САЙТА.....ПИТАМ ДРУГАРКАТА НИНОВА.....НАЛИ СА ПАРТИЯ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ...ИЛИ СА ПАРТИЯ НА ОЛИГАРСИТЕ
  • 53 И аз да кажа

    2 1 Отговор
    Ами не е толкова просто- продажната цена може да е висока, но непродадените бройки? Големите марки не правят преоценки, или частично и евентуално после ги пускат с изрязани етикети. Голям % е за търговеца. Рекламата, ревютата- да не падат от небето? А производителите, ако не става дума за известна марка, са притиснати от натиска от евтина азиатска продукция. Отделно за ментетата. Не адвокатствам на никого, но не е толкова лесно да се реализира даден продукт, при положение, че има свръхпроизводство и свръхпредлагане.
  • 54 Libre comment air

    3 0 Отговор
    Нищо ново....тук се плаща 6 пъти по малко отколконо на запад....
  • 55 Анджело

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Живко":

    Щото си едиот
  • 56 Мечтата на всеки ”инвеститор”,

    3 0 Отговор
    да експлоатира колкото може повече. Обидно и отблъскващо, а по телевизията страхливи кухи лейки ни поливат с предизборни обещания.
  • 57 1198

    1 0 Отговор
    Младата добра и възпитана ромка. На градина давам детето, а аз шивачка. Дават ни 500 лева, а на по така 700 лева. 1 към 1.феодала в шивашката фирма те изцежда като лимон и те пуска да си ходиш у дома. По 600 бройки на час, за 10 часа, 6000, как е, за 156 лева се работеше, имаше по врене оно, и учителка с сусле, и само Три българки. Никой не мисли за вас, а искат само гласа ви, мики, андрешковци и сие мили хора. Добре, че мохамеданки се осъзнаха и заминаха в София и им било ок там. Нищо общо с феодализма на турските фирми. И те фалираха, освен ако са с друго наименование, от туркие всичко в булгарие, умни турци от туркие
  • 58 1234

    1 0 Отговор
    Дойдоха мохамедани преди години от Гърция. Назначиха мохамеданка шеф. Обра ги заедно с гърка. Фалира гръцката шивашка фирма. С краденото построи къща лукс ресторант и всеки божи ден с коли идват помаците от Гърция. Красиви, млади и стари, забулени с кърпи. Мвр е тяхно. Всичко е на Карадайъ. И ромите социала. Мохамедан ром тюрк Германия
  • 59 Факт

    1 0 Отговор
    Комунизма си отиде, но милиционерите и комунистите останаха за да пазят робството!