Last news in Fakti

22 Април, 2021 17:51 4 012 8

Колко струват евтините дрешки, които купуваме

  • дрехи-
  • евтини-
  • пари-
  • струват-
  • шивачки-
  • ниски заплати-
  • труд-
  • български шивачки-
  • експлоатация

Заплатите на шивачките в България, които правят дрехи за западни фирми, трябва да са поне поне пет пъти по-високи

Колко струват евтините дрешки, които купуваме - 1
Снимка: Shutterstock

Купувачите се радват на евтината блузка, но не се замислят много защо им е излязла толкова изгодно. А отговорът не е приятен: Защото ниските производствени разходи са за сметка на околната среда и на евтината работна ръка. Напоследък обаче натискът на потребителите и на политиката върху производителите расте. Германският Бундестаг обсъжда Закон за веригите на доставки, който ще задължи общините да купуват само продукти, произведени според стандартите за опазване на околната среда и човешките права.

В Германия новите изисквания ще се прилагат за държавни покупки, а те възлизат годишно на цели 350 милиарда евро. Така законът се противопоставя срещу детския и принудителен труд, срещу посегателствата над природата, експлоатацията и нарушенията на човешките права, пише мюнхенският вестник „Меркур“. Обикновено цените, най-вече на текстила, се диктуват от големите концерни и от търговците, припомня „Зюддойче Цайтунг“. Производителите прехвърлят този ценови натиск върху работниците, три четвърти от които са жени. Текстилната промишленост е трета по големина в областта на така наречената „лека индустрия“, а производството на евтин текстил поражда сериозни социални проблеми поне в три области: охраната на труда, заплащането, синдикалните права и свободи.

Опасности за здравето и жестока експлоатация

В текстилния бранш дебнат редица опасности за здравето. При производителите на памук това са пестицидите, при боядисването на тъканите пък се използват отровни химикали, а в самите текстилни фабрики рискът от наранявания на ръцете при шивачките си остава висок. В момента годишно се регистрират близо милион и половина такива наранявания, а цели 27 милиона текстилни работнички и работници страдат от заболявания, причинени от работата им. Разбира се, най-неприемливи са условията на труд в страни като Бангладеш и Пакистан, но дори когато си купувате дрехи „Made in Europe“, пак не може да сте сигурни, че те не носят скритите следи на жестока експлоатация. „Зюддойче Цайтунг“ припомня, че само в Източна и в Югоизточна Европа 2,3 милиона работници шият дрехи главно за западния пазар, като в Германия всяка четвърта дреха идва от тези държави.

Според неправителствената организация "Кампания за чисти дрехи“, работещите в бранша в Източна и Югоизточна Европа се нуждаят от много по-високо заплащане, за да могат да покрият елементарните си нужди. Активистите на кампанията смятат, че заплатите трябва да се повишат три път в Полша, четири пъти в Турция, а в България дори цели пет пъти. В някои източноевропейски държави шивачките дори не получават минималното трудово възнаграждение. В Румъния например на тях им плащат средно с 41 евро по-малко от минималната работна заплата. А бизнесът с дрехи генерира големи печалби. Според консултантската фирма McKinsey, само за периода 2016-2019 година печалбите са се увеличили с 50%, макар че заради пандемията впоследствие настъпва спад. Лъвският пай от печалбите влиза в касите на малкото пазарни лидери – така наречените „много силни марки“, които обаче съставляват едва една пета от всички производители. Международната организация на труда открай време припомня, че за да се повишат заплатите в бранша трябва да има ефикасно синдикално движение. Но в много от държавите, където се шият евтините дрехи, синдикати в текстилната индустрия на практика няма.

Рискът на предприемачите

Австрийският вестник „Дер Щандарт“ отбелязва в тази връзка следното: „В Европа все по-отчетливо звучи призивът към предприемачите да поемат повече отговорност за вредите, които нанасят на хората и на околната среда. Когато концерните с глобални търговски вериги си затварят очите, техните продукти се произвеждат с детски труд, с посегателства срещу природата или пък благодарение на непоносими условия на труд. Ето защо в Брюксел се разработват правила, които ще задължат тукашните предприемачи да контролират стоките по цялата верига, за да няма подобни безобразия. Едно добро намерение, но дали ще се осъществи на практика – това зависи главно от риска, който са готови да поемат тукашните предприемачи.“ Авторът на коментара Леополд Щефан обяснява обаче, че прекалено строгите проверки могат да уплашат дори и онези предприемачи, които имат най-добри намерения. А ако европейските концерни се оттеглят от рисковите региони, това ще лиши от доходи най-вече хората в особено бедните страни. От подобно нещо нямат полза нито хората, нито околната среда.“


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW-Пропаганден машинен

    29 1 Отговор
    Робовладелци разсъждават върху робския живот, цинично!
  • 2 питам

    15 0 Отговор
    Парите за богатите ще затрият света !!!Вярва ли някой ,че боко ще го закопат с милиард и 100 кила злато !!!!

    Коментиран от #4

  • 3 pokoloko

    10 0 Отговор
    кофти, значи ще се повиши безработицата сред децата в Индонезия, Бангладеш, Филипините и сирийските деца в Египет и Турция които досега със самоотвержения си труд даваха възможност да се купуват парцалки за по няколко евро
  • 4 Камикадзе 🛩

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    В гробница, като цар киро, заедно с Жипката, ПКП-то и шкафчето😁. Като тракийските царе😁.
  • 5 Стрина Пена

    11 0 Отговор
    Онзи ден гледам на витрината:
    Тениска 1кв. Дънки 3лв, зимно яке 7лв,
    Бре, викам ще купя, пък ти било химическо чистене
  • 6 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор
    Какво ще правят тиквата и шиши, ако фирми им, които печелат обществени поръчки. Ще трябва да спазват стандартите за опазване на околната среда, човешките права и справедливи заплати и данъци.
  • 7 Роза

    5 0 Отговор
    Съвременното робство има безброй форми!Май никога няма да свърши!Единствената утеха е ,че и бедни ,и богати на едно и също място отиват-при червеите!
  • 8 Мехмед

    3 0 Отговор
    Хайде, хайде! Криво да седнем, право да си кажем!
    В България са "модерни" дрехите втора употреба.
    Не се правете на ударени!