Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 21:00 4 334 29

Митът за политическия магьосник Себастиан Курц е развенчан

  • себастиан курц-
  • магьосник-
  • мит-
  • австрия-
  • оставка-
  • скандал-
  • корупция-
  • виена-
  • политика-
  • канцлер-
  • консерватори

След обвиненията в корупция, които доведоха и до оставката му, царят се оказа гол

Митът за политическия магьосник Себастиан Курц е развенчан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 31 години "детето чудо" Себастиан Курц стана канцлер на Австрия. Той показа на европейските консерватори как можеш да печелиш избори, да водиш твърда дясна политика и в същото време да останеш социално приемлив. Рецептата за успеха: Популизъм с виенски привкус и в рамките на позволеното. С щипка предубеденост към чужденците и неприязън към левите, той си остана момчето за пример, което сякаш с магическа пръчка печелеше изборите. Но лъскавият имидж на Курц се пропука. Прокуратурата в Австрия го обвинява в злоупотреби, корупция и даване на подкупи.

Къщата от карти се срути

Сред цялата тази политическа мръсотия прозира едно обвинение, което може да разклати из основи мита за Курц: подозренията, че още като външен министър той е манипулирал проучвания, за да излъска имиджа си в тях, които след това срещу заплащане са били публикувани в булевардната преса. Това означава, че заглавията, които се появяваха в годините на възхода на Курц и декларираха, че той е най-предпочитаният кандидат за канцлер, е възможно да са били изфабрикувани от приближени до него. Обвинението гласи още, че цялата тази схема е била финансирана с публичен ресурс. Във вестниците са били публикувани скъпи реклами на държавни компании в замяна на ласкателно съдържание. Най-ярко искрящата звезда в австрийския политически небосклон е използвала спорни и забранени методи, за да осигури своя възход. Образът на Себастиан Курц е бил полиран от една система на държавна пропаганда, която подкопава свободата на словото и демонстрира отношението на неговия ПР екип към австрийския народ, гласи обвинението.

"Традиционните" австрийски корупция и непотизъм

Когато някой призове за източване на блатото на корупцията в Австрия, обикновено става за смях. Непотизмът се е превърнал в традиция в страната, а следвоенната ѝ история е белязана от политически скандали. Банки, казина, строителни фирми - низ от афери, свързани с личностно забогатяване и съмнителни сделки между представители на политиката и икономиката. Последното разкритие извади на бял свят аферата Ибиса. В нея десните популисти от Партията на свободата на Австрия, тогавашните коалиционни партньори на Курц, бяха разобличени като толкова мафиотска и морално безскрупулна организация, че избирателите им се отдръпнаха от тях.

Последователното демонтиране на закона и почтеността подкопава държавата и вярата на гражданите, че политиката е нещо повече от магазин на самообслужване. Този потоп няма как да не доведе до наводнения. Но не трябва ли опозицията да се опита да подсуши поне някои аспекти от тази системна корупция? Тя настоява например за нов закон за медиите, който да сложи край на порочния навик да се рекламира корупция. Следвайки този пример, могат да се предприемат и сериозни стъпки по отношение на банките и обществените поръчки.

Царят е гол, прокурорите - не

С девиза "Време за нещо ново" Себастиан Курц дойде на власт през 2017-а година. Ако обвиненията на австрийската прокуратура се докажат, "новото" ще е само формата на иначе добре познатата стара корупция. С решението да се оттегли от поста на канцлер, той демонстрира поне някаква приличност. След първоначално обидения тон, с който отричаше вината си. Австрия се нуждае от своеобразно движение на "чистите ръце", което да разрива оборите във Виена на всеки няколко години. Поне страната все още изглежда има смели прокурори, които разследват, без да се съобразяват с положението на заподозрените. Те могат да бъдат основа за политическо обновление, което много граждани в Австрия чакат отдавна. И като следващ канцлер може би е добре австрийците да си изберат сериозен политик, възрастен с малко по-малко харизма. Митът за политическия магьосник Себастиан Курц е развенчан. Той е цар, който при по-внимателно вглеждане се оказва напълно гол.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    28 5 Отговор
    И двамата бяхме голи и с 200.
  • 2 Мирчо

    24 1 Отговор
    Отиде си, отиде си, ... ама негов приятел (Министърът на Външинте работи) го наследи...
    Странна работа ?!
  • 3 честен ционист

    25 3 Отговор
    Този не можахме да го опраскаме с руски стерви като предишния, защото се оказа мека китка. Обаче без значение сексуална ориентация, всички са подвласни на парата.
  • 4 ГОРСКИ

    25 2 Отговор
    И нашия Толупов се по...ос..ра и сега става само за бостанско плашило!!!!!!
  • 5 asd

    35 2 Отговор
    "Прокуратурата в Австрия го обвинява в злоупотреби, корупция и даване на подкупи."

    ХАХАХАХАХА! Глупости на търкалета!
    Не го "обвинява", а го "разследва", слабоумни мисирки!
  • 6 Курд Околянов

    27 3 Отговор
    Бойко демонстрираше приятелство с Курц. Включително и лични взаимоотношения, въпреки, че Бойко не знае немски и английски. Още тогава си помислих, че на тоя Курц не му е чиста работата.

    Коментиран от #22

  • 7 Курц си водеше Уверено ю Австрия!!

    16 4 Отговор
    Има си Недоброжелатели, и Противници, садът ще каже дали са клевети или не!! Статията е писана от негови Противници!! Те друго няма да напишат!!
  • 8 УСА мазаница

    36 8 Отговор
    Курц е единият от двамата европейски политици с топки, сещате се кой е другия, естествено Хамериканските другари не можаха да му простят вноса на ваксини Спутник и ред други негови смели прояви срещу немско-френското статукво, дирижирано от САЩ, и резултатът е налице - да го оклепаме с кеф!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Бойко Разбойко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "УСА мазаница":

    Има много големи топки.Аз знам.
  • 10 123

    4 13 Отговор
    Курц е човек на Сатанистите.
  • 11 ЕВРО НЮЗ

    24 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето на тъй наречения запад... Икономически и финансови кръгове си избират подходяща за публиката фигура, финансират си я и когато не им трябва повече събуват гащите и на прокурора
  • 12 пешо

    29 0 Отговор
    като гледам реакциите на "правилните" медии, май и него го "сготвиха". както сториха и с берлускони навремето. както ще сторят с всекиго, който не им играе по сФирката.
  • 13 Слави Трифонов

    8 10 Отговор
    Този беше същия проект на сорос като нашите Кирчо и Кокорчо.
    Дете чудо другия път. Пеканов е същия
  • 14 67778

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "УСА мазаница":

    Май забравяш дето го хванаха, че раздува излишно пандемията - никакви топки нямаше, типичен слуга на САЩ беше
  • 15 В политиката няма място

    5 1 Отговор
    За нежни педелази
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 11 Отговор
    .............а всичко това да ви напомня с нещо на венцехваленето на Радев и оплюването на Бойко...разликата е само във финансирането.

    Коментиран от #18

  • 17 Чичо Гошо

    9 1 Отговор
    А нашият крадец? Къде е Австрия, къде сме ние? Срам и позор
  • 18 4 ти километър

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ходи се прегледай
  • 19 Лост

    5 0 Отговор
    Ами то повечето проучвания са тенденциозни. Важно е, че австрийците са си добре.
  • 20 3932

    16 0 Отговор
    А нашия колко пъти, я бира, я зайчарник, я чекмеджета, я Барселона и още..... Все дронове го гонят, Мата Хари е по петите му, ПКП му се клани и нищо, седи си човечеца. Много сме лоши че му взехме джипката.
  • 21 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Детето чудо ,вече не е чудо..!!.изпари се чудото!.Според ДВ..и евреите!.Австрийците,ще решат!
  • 22 Курц

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    На троловете не им се отдава мисленето!
  • 23 разсмя ме

    3 0 Отговор
    Глупости на търкалета!
    Управляващата Народна партия в Австрия е по-силна от всякога, а Курц продължава да си бъде нейн председател.
  • 24 Учете се хора

    6 0 Отговор
    Ако в БГ корупцията се свеждаше до една релама, щяхме да цъфтим и да вържем. Тука няколко частни медии се издържат целогодишно от държавния бюджет, половината от социологическите агенции, политолози и т.н. всички го знаят, но го приемат за нормално, за това сме на това дередже. Къде са авсрийците къде сме ние?
  • 25 someone

    5 1 Отговор
    статия изсмукана от пръстите, накрая може да се окаже ,че това си е просто компромат ,за да го отстранят явно не е слушкал атлантиците достатъчно.
  • 26 Матей

    2 0 Отговор
    Виж ти колко са лесни западните управници за отстраняване,уличават ги в нещо си,набеждават ги и те сами се оттеглят.И назначават някой Шеленберг.
  • 27 Костова

    5 0 Отговор
    Селастиан Курц просто не им угоди с това, че не се включваше с охота в общия русофобски хор на Брюксел. Ще го гледат под лупа и ще намерят каквото трябва. Ако не намерят, ще си го изфабрикуват. За никога не е тайна, че политиката и мръсна игра. Да мен лично е неубедителен фактът, че наличието на някакви лъскави реклами във вестници е страшно престъпление. Байден вдигна армия от мъртъвци, за да гласуват за него на изборите. И нищо, тишина.
  • 28 Ханс

    2 0 Отговор
    Истина и дойче веле; това е немислимо дори и във фантастиката. как рупор на цру може да говори друго, освен това, което му дадат написано агентите на дявола.
  • 29 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Австрийците са эападняци с Балкански привкус, нищо от нашите черти не им е чуждо! Едно време като живеех в Германия и пътувах често эа Италия , ги наричах крадливи "врабчета" , неэнам дали бенэиностанциите им вече са на самообслужване! Точно там крадяха най -много!