Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 15:23 1 814 8

Злоупотреби и корупция? В какво обвиняват австрийския канцлер Курц?

  • себастиан курц-
  • австрия-
  • канцлер-
  • корупция-
  • власт-
  • пари-
  • виена-
  • подкупи

Австрийският канцлер Себастиан Курц е "централната фигура" по обвиненията в злоупотреби, корупция и даване на подкупи, твърди прокуратурата

Злоупотреби и корупция? В какво обвиняват австрийския канцлер Курц? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Напреженията в управляващата коалиция между Австрийската народна партия (АНП) и Зелените нарастват. Докато АНП иска да запази коалиционното управление, поведението на Зелените все още не е съвсем еднозначно. По-малкият коалиционен партньор се съмнява в дееспособността на канцлера Курц и смята да проведе нови консултации с шефовете на парламентарните фракции. И докато ръководството на АНП застава зад канцлера Себастиан Курц, някои водещи политици от партията изразяват критика. Сред тях са министър-председателите на провинциите Форарлберг и Щирия - Маркус Валнер и Херман Шютценхьофер. Валнер заяви, че обвиненията срещу австрийския канцлер са "тежки", а според Шютценхьофер, силата на обвиненията е "невъобразима".

"Човекът, който взима всички важни основни решения"

В заповедта за претърсване на прокуратурата, която обхваща 104 страници и бе публикувана в пълен размер в австрийското списание "Профил", Себастиан Курц е наречен "централната фигура" по обвиненията в злоупотреби, корупция и даване на подкупи. Всички наказуеми деяния били "извършени основно в името на неговия личен интерес". В документа се казва още: "От множеството анализирани съобщения в чата става ясно, че той (Курц – б.ред.) е човекът, който взима всички важни основни решения, изпълнявани впоследствие от неговия най-тесен кръг от съветници".

Конкретното обвинение срещу канцлера Курц е, че с пари на ръководеното от консервативната АНП Министерство на финансите от 2016 година насам са били финансирани обяви в един вестник, като в замяна на това изданието публикувало благоприятни за Курц резултати от допитвания. Твърди се, че този план е помогнал на Курц да поеме лидерската роля в собствената си партия, а после и да стане канцлер. Според прокуратурата това се доказва чрез многобройни текстови съобщения на близки и доверени лица на сегашния канцлер. До 2017 година Курц беше външен министър, а през май 2017 пое лидерската роля в АНП. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2017-та неговата Народна партия стана първа сила, а Курц - федерален канцлер. Курц, който яростно отрича обвиненията в корупция, не желае да се откаже от канцлерския пост. "Надявам се, че и занапред ще запазим стабилната ситуация в нашата страна", каза той и обяви, че АНП продължава да подкрепя сегашното правителство, с което страната преминала през трудна фаза - включително и поради пандемията.

Опозицията не желае предсрочни избори

И трите опозиционни партии - Социалдемократическата партия на Австрия, Партията на свободата и най-малката НЕОС смятат обвиненията срещу Курц за съществени и настояват за оставката му. Социалдемократите и Партията на свободата обявиха също, че ще внесат искане за гласуване на вот на недоверие срещу канцлера. В сегашната ситуация опозицията вижда паралели с т.нар. афера "Ибиса". В същото време обаче тя не желае предсрочни избори. "Това, че АНП е затънала в корупция, не означава, че в Австрия трябва да провеждаме избори на всеки две години", каза лидерката на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер. Във вторник австрийският парламент ще се събере, за да гласува внесения от опозиционните партии вот на недоверие срещу Себастиан Курц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    16 1 Отговор
    Малееее не ми се мисли тия прокурори, ако разровят у нас какво ще си кажат. Може направо и да избягат такова чудо не ще да са виждали.
  • 2 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Важно!В 16 часа всички пред районната прокуратура на Скобелев.Гешев съди един от нашите за протести но ще му се стъжни.
  • 3 И този ли

    6 2 Отговор
    Предишният руснаците го подкупиха, сега и този ли?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бойко Разбойко

    10 1 Отговор
    Този аз съм го учил.Големи приятели сме.
  • 6 Мая

    11 2 Отговор
    Лъскавото момче на Австрия!
    Неговите деяния приличат като откраднат бонбон от дете, спрямо подвизите на бат Бойко!
    Я оставете човека! Ние да му мислим, че нашият още си развява байряка!
  • 7 Курц не е удобен на е с

    7 2 Отговор
    Искат да го махнат.
  • 8 Тиквун

    2 0 Отговор
    на боко авера, корупцията е заразна .........!
Новини по държави: