Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 21:03 5 304 9

Нима Борис Джонсън иска да провали споразумението за напускане на ЕС?

  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • ирландия

В момента Европейският съд работи по въпроса, но там държат на принципите - ето защо за правителството на Джонсън този съд е като пословичен трън в петата

Нима Борис Джонсън иска да провали споразумението за напускане на ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на Джонсън иска да отмени Протокола за Северна Ирландия, част от Споразумението за оттегляне между ЕС и Великобритания. Каква е целта, пита Клаус-Дитер Франкенбергер от ФАЦ.

Непрекъснато възникват практически проблеми при прилагането на Протокола за Северна Ирландия, който е част Споразумението за Брекзит (и повелява митническият и граничен контрол да се провеждат не между двете части на Ирландия, а край бреговете на Англия – бел. ред). Проблемите можеха да се предвидят още тогава, но и днес все още подлежат на решаване, стига двете страни да демонстрират добра воля.

В момента Европейският съд работи по въпроса, но там държат на принципите - ето защо за правителството на Борис Джонсън този съд е като пословичен трън в петата. То навремето се съгласи, че тъкмо този съд ще решава спорните въпроси. Сега обаче дава на заден ход с увъртанията, че тогава намеренията са били съвсем искрени, днес обаче вече било ясно, че нещата не стават така.

Това са глупости. Тогава Джонсън много искаше да подпише споразумението заедно с Протокола за Северна Ирландия, за да излезе на изборите с ореола на премиера, прокарал Брекзит. И тази тактика сработи: консерваторите спечелиха с голяма преднина изборите за Долната камара на британския парламент.

Така че се пита: какво всъщност иска Борис Джонсън в момента? Дали иска да успокои юнионистите, които смятат, че цяла Ирландия трябва да принадлежи към Великобритания? Или пък цели провала на Споразумението за оттегляне с ЕС заедно с Протокола за Северна Ирландия? Което пък автоматично води и до провал на търговското споразумение с ЕС… Човек спокойно може да си представи, че Джонсън си е направил всички тези сметки. Ала независимо от това съвсем не е проява на добър стил да хвърляш в кошчето за отпадъци предложенията на ЕС, които дори още не са публикувани.

Е, Борис Джонсън така и така не е прочут с добрия си стил. За последно го доказа в конфликта с "партньорската" страна Франция в Индийско-Тихоокеанския регион.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живяхме си човешки до 1989

    27 14 Отговор
    После алчният Запад си навря хищната зурла и при нас,посрещнат с хляб и сол от най-гнусната бг прослойка - русофобите..

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Нанфо

    6 32 Отговор
    Заслужено англичаните ще прецакат ЕС защото са по умни.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Даааа

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нанфо":

    Англичаните ще направят една ф.р.е.н.с.к.а свирка на Европа. Времето пиратите и приказките за тях отдавна свърши. Европа е много по-силна след като шовенистите се самоизолираха...
  • 4 Потурко

    7 21 Отговор

    До коментар #1 от "Живяхме си човешки до 1989":

    Кога ще измрете и изчезнете завинаги от тази държава?!? Защо Господ не Ви прибира всички до един, а ни наказва с тази проклета вечна руска прокоба?!?

    Коментиран от #6

  • 5 Го Го

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нанфо":

    На Европа и трябвв един силен лидер с качествата на предвоенен Хитлер да сплоти народите и да ги поведе и тогава англичаните с техните задокеански джендъри, ще искат ингилизите да са троянския кон на американците

    Коментиран от #9

  • 6 Ние сме истината

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Потурко":

    злобно човеченце,затова Бог ни пази.А вие сте вечното начало на края.Понял меня?
  • 7 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Тия дори не разбраха, как реагира Русия!
  • 8 накратко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Живяхме си човешки до 1989":

    през последните 31г ни управляват пак комунисти,но от най-извратените тарикати,които създадоха мутрите,докараха царя,проектираха боко за пред ес,междевременно ,за да оцелеят ни вкараха в нато и ес! а българите гласуват и ги легитимират във власта!
  • 9 Сесесере

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Го Го":

    Нямат измиране долните алчни русофилски комунисти! После имало господ!