16 Октомври, 2021 10:00 6 332 19

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон "стига"!

  • брекзит-
  • великобритания-
  • европейски съюз-
  • борис джонсън

Европейският съюз не може да си позволи повече отстъпки, защото те биха означавали сериозен риск за мястото на Ирландия в общия пазар

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон "стига"! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на правителство в Лондон, което доказа, че е непостоянно, ненадеждно и двулично. Ако Брюксел все пак ги направи, това ще окуражи и още много други мошеници в Европа.

Коментар на Артър Съливан

Ден преди заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович да обяви новите предложения от страна на Брюксел, британският министър Дейвид Фрост, който отговаря за Брекзит, заяви, че всяко действие освен цялостното пренаписване на протокола, ще доведе до задействането на член 16. А той позволява на Великобритания да отмени действието на документа.

Това от своя страна би довело до разваляне на Споразумението за Брекзит между Лондон и Брюксел. А следващата логична стъпка е търговска война. ЕС не трябва да се страхува от тази перспектива. Премиерът Борис Джонсън рискува до крайност. Ако неговото твърдо про-Брекзит правителство продължи с тези игрички, ЕС трябва да каже “стига”.

Смяташе ли Борис Джонсън изобщо да спазва споразумението?

Правителството на Джонсън няма никаква легитимност да говори за Северна Ирландия. По време на кампанията за Брекзит тя почти не бе споменавана от онези, които бяха за напускане на ЕС. Самият Джонсън прояви потресаващо невежество, сравнявайки границата с Ирландия с границите между различните квартали в Лондон.

Когато Тереза Мей беше премиер, а Джонсън предприемаше различни маневри, за да заеме мястото ѝ, той успя да изманипулира наивниците от северноирландската Демократична юнионистка партия като им обеща да бъде техният спасител. Но когато постигна споразумение с ирландското правителство през 2019 г., което по-късно се превърна във въпросния протокол, регулаторната граница бе поставена в Ирландско море. Решение, което от гледна точка на юнионистите бе далеч по-нежелано от онова, което Мей беше предложила, и което Джонсън драматично отхвърли.

Съмнително е дали британският премиер изобщо е планирал да се придържа към споразумението. Последиците от Брекзит започват да нанасят щети на Великобритания. Големият недостиг на работна ръка и кризата с горивото причиниха сериозни поражения. На фона на това развитие превръщането на протокола в основно бойно поле на продължаваща “битка” с ЕС е полезна тактика за отклоняване на вниманието. Представянето на Европейския съюз като бюрократична и неспособна на компромиси структура се приема добре от избирателите.

И най-важното – то поставя ЕС в ролята на виновник. Защото колкото и зле да изглежда ситуацията след Брекзит, Лондон неизменно вижда проблема в ЕС, а не в самия Брекзит.

Лондон очевидно не се интересува от Северна Ирландия

Недоволството на правителството в Лондон няма нищо общо със Северна Ирландия. Защото то отдавна е демонстрирало, че нито разбира, нито се интересува от положението в Северна Ирландия и от това как Брекзит наруши тамошното крехко равновесие.

ЕС също е допускал грешки, най-лошата от които е решението да задейства член 16-ти по време на спора за ваксините по-рано тази година. Решение, което беше отменено веднага след ужасената реакция на ирландското правителство.

Готовността на ЕС да промени Протокола за Северна Ирландия също е знак, че той е неефективен, макар че Великобритания не предприе никакви стъпки, за да може той да заработи. И все пак Шефчович направи нещо, което Джонсън и компания не успяха: ангажира се с проблемите на хората в Северна Ирландия. Предложените промени за облекчаване на трафика от стоки чрез намаляване на бюрокрацията бяха плод на обширни консултации и се приветстваха от бизнеса.

ЕС не може да си позволи повече отстъпки

Европейският съюз не може да си позволи повече отстъпки, защото те биха означавали сериозен риск за мястото на Ирландия в общия пазар. И биха се отразили фатално върху репутацията на ЕС като защитник на интересите на своите страни членки.

Брюксел не бива да прави нови отстъпки пред правителство в Лондон, което доказа, че е непостоянно, ненадеждно и двулично. Ако ЕС все пак ги направи, това ще окуражи много други мошеници в Европа.

Проблемът не е в протокола, нито в ЕС, нито в Ирландия. Проблемът е в самия Брекзит. Тези, които подкрепяха оттеглянето на Великобритания от Общността, никога няма да признаят това, но ЕС не бива да им помага да отричат реалността.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продай България

    22 22 Отговор
    Няма европейски съюз всички да слуги на англосаксите
  • 2 Огнян Балкански

    16 49 Отговор
    Време е ЕС да спре да се сърди като отхвърлена госпожица, да приеме английското решение и да започне да подобрява отношенията си с Великобритания.
    Стига саморазрушение и загуба на естествени съюзници.

    Коментиран от #12

  • 3 Майна

    21 3 Отговор
    В ИРЛАНДИЯ, ДЪБЛИН се намира най-големия информационен център на глобалистите ...,нещата са по-сложни за кратко обяснение..

    Коментиран от #4

  • 4 хмм

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ако нед можеш кратко и ясно да обсниш на баба си какво искаш да кажеш, значи ти самият не си съвсем наясно.
  • 5 Саманта

    25 2 Отговор
    Е щом и Европейците потвърдиха че Англичаните са мошеници и измамници ......
    Лошото е че в ЕС има и други такива.
  • 6 ФАКТ

    37 5 Отговор
    БОРИС ДЖОНСЪН ЛИ Е МОНСЪН ЛИ Е НЕ ЗНАМ..НО ТОЗИ ЧОВЕК Е БУКВАЛНО ПОРЕДНИЯ ОТКАЧАЛКА РЕШИЛ ЧЕ ИСКА НЕЩО ДА СТАНЕ..НО БЕЗ ДА СИ Е НАПРАВИЛ СМЕТКА КАКВО СЛЕДВА ОТ ЦЕЛИЯ ТОЗИ ФИЛМ..ПРОБЛЕМА НА АНГЛИЯ КАКТО И НА ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА ЧЕ ИКОНОМИКАТА ИМ ЗАВИСИ ОТ ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ КОИТО РАЗВИВАТ НЯКАКЪВ БИЗНЕС ДАЛИ С ЦЕХОВЕ ИЛИ С ФЕРМИ ИЛИ ФАБРИКИ ТОВА СА ВСЕ ХОРА КОИТО СА БИЗНЕСМЕНИ..,И ЗА ТЯХ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО ЧЕ Е ПО ИЗГОДНО ДА ОТИДАТ ДА РАБОТЯТ БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ И ДР ПОДОБНИ...ЗА 1500 ПАУНДА..ВМЕСТО ДА ИМ РАБОТЯТ АНГЛИЧАНИН ЗА 3000 ЕВРО...ОБАЧЕ НА ДЖОНСЪН ТОЗИ ФИЛМ МУ Е УБЕГНАЛ ,,ЧЕ КОГАТО НАПУСНАТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДЕФАКТО ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ ГУБЯТ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА..И ТОВА НЕ ГИ УСТРОЙВА..И СЕГА КОГАТО ВСЕКИ ТЕЗИ ПРЕДПРИЕМАЧИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТАЗИ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА СЕ ОКАЗВА ПРОБЛЕМ ЧЕ ВЕЧЕ Я НЯМА..РАЗБИРА СЕ БОБИ Е ПРОПУСНАЛ ТАЗИ ПОДРОБНОСТ..И ВЪПРЕКИ ЧЕ ВСИЧКИ ИКОНОМИСТИ МУ КАЗВАХА ЧЕ ТОВА Е ГРЕШКА..ТОЙ РЕШИ ЧЕ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ..Е ДА АМА ДА СИ ЛУД НЕ ТЕ ПРАВИ ИКОНОМИСТ..КАЗАНО НА КРАТКО ВМЕСТО ЕДИН ПРЕДПРИЕМАЧ ДА СИ ИЗНЕСЕ СТОКАТА ИЗ ЕВРОПА БЕЗ МИТА БЕЗ ДА ПЛАЩА НИЩО ЧИЧО БОБИ РЕШИ ДА СИ СПРЕТНЕ БРЕКЗИТ..И СЕГА ВСИЧКО КОЕТО ВЛИЗА ИЛИ ИЗЛИЗА ОТ ТАМ ДА ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА ЗА НЕГО..И КОЙ ГУБИ ОТ ТОВА..АМИ ТОЧНО ТЕЗИ ПРЕДПРИЕМАЧИ..ТЕЗИ КОИТО ВЪРТЯТ ИКОНОМИКАТА НА СКАПАНАТА МУ ДЪРЖАВА..РАЗБИРА СЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ХОРАТА ЩЕ СЕ УСЕТЯТ ЧЕ ТОЗИ Е ЛУД...И ЩЕ ИСКАТ ПЪК ДА СИ СЕ ВЪРНАТ...ЛОШО Е КОГАТО ВОДАЧЪТ ТИ Е ЛУД..АМА ПО ЛОШО Е КОГАТО НАРОДА МУ ТРЪГНЕ ПО АКЪЛА..:),,БЕЗ Г

    Коментиран от #8

  • 7 Симов

    34 3 Отговор
    Струва ми се,че на англичаните им беше внушено,че гласувайки за Брекзит и Борис Джонсън ще получат новия Чърчил, а всъщност получиха Бени Хил.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПСР

    22 0 Отговор
    Кризата с доставките,горивата,липсата на всякаква работна ръка-от берачи на плодове до медицински сестри и лекари,явно им е малко.Някакви атавистични имперски мераци и манталитет.А шутът,начело та Кралството,е толкова некомично жалък!Сбъркана работа.
  • 10 То понеже.....

    6 3 Отговор
    В ЕС не са двулични.......
  • 11 таню

    10 0 Отговор
    ц, ц, ц, ... горките британци! какви кризи ги налегнаха - няма храна по магазините, няма гориво по бензиностанциите, няма шафьори и работници ... пълна катастастрофа! паунда се срива ... а, чакай

    16.10.2021 1 паудн = 2.32 ... ко стаа тука, ва!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не ги мислете

    10 2 Отговор
    бритите....Очевидно се оформя нов съюз, между англосаксонските държави, към който Англия съвсем естествено се чувства по билка, и по свързана по очевидни причини. Ние да мислим в ЕС как да си подредим по- добре къщичката, та да е привлекателна за собствените си жители. Засега обаче не се забелязва такава тенденция, а евро бюрокрацията ражда само безумия.

    Коментиран от #15

  • 14 Магелан

    5 1 Отговор
    Шок и ужас.Много точно човека от коментар 6 го е написал.Не е луд този който яде баницата ,луд е този койтп му е дава.Крайно време беше в Аглия да се появи един луд джендър и да покаже на света че Хитлер и Сталин няма да са първите и последните.
  • 15 Бамбука

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не ги мислете":

    Да се надяваме че след "ерата" на Меркел ЕС ще се замисли.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 2 Отговор
    До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС с искания за нови отстъпки за да бъде извоювана печеливша позиция спрямо ЕС... Англия без ЕС, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичаха от членството в ЕС, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 17 1122

    7 1 Отговор
    Противните англичани,да се научат да работят.Няма колонии.Освен ако от колонията сащ не поискат негри за доячки, месари, слугини, гледачки на бабите, берачи на ягоди.Изглежда тяхната бивша колония сащ, не им праща негри и бели негодници.Защо?Нали протестанството ,е в основата на престъпните секти в сащ.Малко благодарност!?От България, Гърция, Сърбия, Румъния няма кандидати да слугуват на противна Англия.В ЕС соросоидите,също не проявяват интерес.Поканете мошеника Тръмп, да работи в някой магазин за месо.Това е краят на фалшивата империя Англия и залеза,не е приятен.
  • 18 Йо Несбьо

    6 0 Отговор
    Джонсън е бивш британски евродепутат, както и кмет на Лондон преди това, разбира се. Като евродепутат създава няколко скандала с тиражиране на лъжи в медиите, но никой не му потърси отговорност, а и не може да я потърси. Въпросът е, че Джонсън е патологичен лъжец, но не се вдигна достатъчно шум около него покрай Брекзит. Той се съгласи с условията, за да мине сделката и после се стреми да промени сделката.

    Трябва да се признае обаче, че е много успешен лъжец. Но не се притеснявайте за Великобритания, те пари, контакти и съюзници имат, а бизнесът ще се нагоди с времето.
  • 19 даадаада

    2 0 Отговор
    - На кого прилича бебето?!?!
    - Същински бащичко!!! През цялото време спи, а като стане веднага налапва шишето...