Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 22:35 4 297 17

Обвинение към Лондон: Вие сте нация, която не спазва задължително дадената дума!

  • ирландия-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • доминик къмингс

Основен момент в предизборната кампания на Борис Джонсън през 2019 година беше лозунгът „Да постигнем Брекзит“

Обвинение към Лондон: Вие сте нация, която не спазва задължително дадената дума! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар предупреди правителствата, които сключват търговски сделки с Обединеното кралство, че това е нация, която „не спазва задължително дадената си дума“.

Коментарът на Лео Варадкар последва думите на Доминик Къмингс, бивш първи съветник на британския премиер Борис Джонсън, че Великобритания никога не е смятала да спазва подписаната сделка за Брекзит с ЕС през 2019 година.

Къмингс каза, че планът е бил да се откажат онези части от сделката, които не се харесват, след като консеваторите спечелят общите избори.

Основен момент в предизборната кампания на Борис Джонсън през 2019 година бе лозунгът „Да постигнем Брекзит“. Тогава той многократно повтори, че договореното споразумение с Брюксел, включително Протоколът за Северна Ирландия, е „велика сделка“.

Къмингс написа в Туитър, че не иска да каже, че премиерът е лъгал на общите избори, а че просто не си е давал сметка каква сделка е подписал, че не е осъзнал какво означава да напуснеш Митническия съюз чак до ноември 2020 година.

Сега Великобритания иска да промени сделката, за да се позволи по-свободно движение на стоките между Обединеното кралство и Северна Ирландия, която остана в общия европейски пазар.

ЕС съюз е готов на отстъпки, каквито предлага днес, но е против промяната на Протокола.

Лео Варадкар заяви по ирландската телевизия, че се надява Къмингс да говори от свое име, а не от името на правителството, но казаното от него е много тревожно, защото показва, че тази британска администрация не държи на думата си и това послание трябва да бъде чуто по света, защото точно сега министрите обикалят навсякъде за договаряне на търговски сделки.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лондонски

    40 6 Отговор
    Пумияри.

    Коментиран от #11, #15

  • 2 ДаЗдраПерМа

    31 6 Отговор
    "министрите обикалят навсякъде за договаряне на търговски сделки"---още едно доказателство че западния модел на демокрация и пазарна икономика са несъвместими заедно
  • 3 Мдам

    10 33 Отговор
    А бе тва добре ама нека да видим какс едят нещата Лондон е владеел половината Свят и все още има влияние навсякъде.
    От друга страна имаме германия която няма никакво вслияние освен с централна европа и някакви измислено дуржави като чехия унгария хърватска и малко полша.
    Ако зад германия не седеше Сащ досега отдавна да сме забравили берлин къде беше

    Коментиран от #5, #13

  • 4 железаров

    18 2 Отговор
    Защо ли не се учудвам,Куборгите ..огин да ги гори.. са роднини с нашият в миналото ,,насаден,,цар.Виж Ирландците който се интересува от история,ще разбере че,имаме една кръв.
  • 5 Врачанецо

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мдам":

    Баце, я зЕми стАни от гънката с която мислиш, че си затиснал мисловнте процеси. Над Империята отдавна слънцето залезе. Сега немат стоки на рафтовете, щото даже и пакитата ги мързи да бачкат. А и лордовете мислят с това, на което сядат.
  • 6 Рошко

    15 1 Отговор
    Нищо ново не казва, товс го знае целия свят
  • 7 Лондончанин от БГ

    4 32 Отговор
    В UK като кажат , че са най-the best и са най.Обаче имат един недостатък, оставят разни територийки да си мислят, че могат да командват на империята. Но всичко ще си дойде на местото все пак това е UK.I love UK, peace and love.

    Коментиран от #16

  • 8 факр

    19 0 Отговор
    като им сложажат 20% мито на малкото което произвеждат ще си свалят гащите до коленете и ще кажат Опааа сори
  • 9 Банго

    4 0 Отговор
    у,и приятели и рода не признава,както и сори
  • 10 стоика Г

    9 2 Отговор
    пакитата ще ги изправят тия стари лордове,небойте се
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дядо бг

    3 1 Отговор
    там няма нация! няма кралство. Жалко за Големите Викинги, които са направили корабите!!!! другите са нищо, само камуфлаж с ХЕМОФИЛИЯ !!!!!изнасилвани деца!!!!
  • 13 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдам":

    А е да видим какво ще ядат на Коледа, че както си владеят половината свят, няма кой да им работи. Толкова са велики пиратите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Jacques Yves Moineau

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лондонски":

    Така се прави и подържа империя.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 резервист

    7 0 Отговор
    От Мъгливия Албион мъглива политика! Джонсън видите ли не осъзнавал какво подписва! По-йезуитско обяснение не бях чувал! Защо си избрахте неадекватен водач? Той " не предвиди" и други негативни последици за страната си от Брекзит. Или предвиди да ги отстрани по стара английска традиция, като се откаже да изпълнява това което не му е изгодно. Честито!
Новини по държави: