15 Октомври, 2021 10:00 3 231 31

Черната магия в българската политика

  • корупция-
  • българия-
  • скандали-
  • коронавирус-
  • политика-
  • ес-
  • магия-
  • черна магия-
  • политици-
  • футбол

Случващото се в България би накарало мнозина да си помислят, че страната е тежко урочасана и трябва да ѝ се лее куршум

Черната магия в българската политика - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си че над политическа България тегне злощастна черна магия. Как биха изглеждали нещата тогава? Най-вероятно по следния начин:

- България е първа по корупция в ЕС (и не само), но в българския парламент продължават да се подвизават Борисов и близкото му обкръжение, които са ръководили страната през последните десет години, и които са главни субекти в множество скандали. Скандалите са от такъв характер, че Себастиан Курц би се изчервил и подал оставката само при мисълта за тях.

- България е единственият член на ЕС, срещу когото масово е приложен законът "Магнитски", но лица, пряко санкционирани в него, са представени в българския парламент и се оплакват, че срещу тях има "червени линии". Те настояват да бъдат (отново) включени в управлението.

- Главният прокурор продължава да си е на поста и не дава косъм да падне от главите на горепосочените лица и политици.

- Новите партии, които идват със заявката за "промяна", в два поредни парламента не могат да формират правителство и да се споразумеят за най-разбираемото нещо в парламентаризма - коалицията. Една от тези партии иска да управлява сама с 65 депутата и отхвърля всякакви други варианти.

- В резултат на това налудно поведение въпросната партия драматично губи подкрепа и на нейно място се появява нова. От цялата тази циркулация и преразпределение на гласове общият резултат на "партиите на промяната" не расте, а даже спада.

- Социалистическата партия в страната е всъщност консервативно-патриотична и лидерът ѝ се прехласва по Виктор Орбан. Този лидер си стои на поста, колкото и избори и гласове да изгуби. Неговата политика също не се променя.

- Кандидат-президенти твърдят, че ще обединят нацията като спрат да говорят за проблемите - особено за тези, посочени по-горе.

- Фирми, които авансово и без конкурс са получили милиарди за строеж на магистрали (съществуващи на чертеж, но не задължително), излизат на моторизирани протести за още пари.

- Синдикати искат запазване на въглищните централи до 2050-а година, към която такава технология вероятно ще има само в музеите.

- България не се е класирала за голям футболен турнир близо две десетилетия, но шефът на българския футбол е отново преизбран с вероятна машинация при гласуването.

- България е последна по ваксинации в Европа (и не само). Другите държави свалят маските и отменят ограничителни мерки, докато България е изправена пред нова смъртоносна вълна на вируса.

В един такъв хипотетичен сценарий мнозина биха стигнали до извода, че става дума за тежко урочасване на страната, при което трябва да ѝ се лее куршум. Водещи психиатри направо биха посъветвали да се пристъпи към екзорсизъм.

В модерността разомагьосването може да се получи и чрез по-бюрократично-технологични мерки обаче - алгоритми от рационални правила, които не изискват да носите умряла котка на гробище при пълнолуние. Ето няколко подобни правила:

- Когато управлението на една политическа формация е закотвило страната на последното място в ЕС по корупция и бедност, тази формация трябва да промени ръководството си, а избирателите да я пратят в опозиция или извън парламента.

- Когато чак в САЩ са разбрали, че в страната има недосегаеми, това е повод за цялостна ревизия на съдебната система (особено прокуратурата) и службите. Включително чрез персонални промени като смяната на главния прокурор.

- Недосегаемите не бива да се включват в партийни листи, за да влязат (отново) в парламента.

- Новите партии не трябва да влизат в игра с нулев сбор едни с други, а да гледат как да вдигнат общия си резултат.

- Основите и формулата на нова управленска коалиция трябва да са ясни преди изборите.

- Социалистическата партия трябва да е от европейски, а не от евразийски тип.

- Кандидатите за президенти трябва да обединяват нацията около реални решения на проблеми, а не около фризирани думи за национално съгласие чрез забрава и самохипноза.

- Държавните пари да не се раздават авансово на фирми без конкурси, а служителите, които са ги раздавали, да си понесат отговорността.

- Не трябва да се запазват конските трамваи. Същото важи и за въглищните централи към 2050-а година. Българската икономика е редно да гледа напред и да се пренастройва към неизбежното, вместо да става резерват на отживелици. Още повече, че България ще разполага и с ресурс за социално отговорен преход към новото, осигурен ни от ЕС.

- Когато няма успехи, ръководството във футбола се сменя.

- Хората трябва да се ваксинират. Всеки има право сам да реши дали да се ваксинира, но никой няма право да влиза в затворено публично пространство с множество други без да е ваксиниран или преболедувал. Защото никой няма право да заразява другите със смъртоносна болест. Във виенската опера вече се влиза без маски, но всеки показва сертификат за ваксинация или преболедуване - просто, ефикасно и неограничаващо ничии права.

Вместо тези мерки, разбира се, можем да поръчаме водосвет, кадене с тамян, а и по екзотични методи от вудуто или наръчника на Агрипа Нетесхаймски. Но нито е нужно, а и едва ли те ще подействат. Макар че кой знае. Казват, например, че конските подкови носели щастие и на тези, които не вярват.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 1 Отговор
    90% от БГ политиците са окултисти. Най-върлите можете да ги разпознаете по червените конци (препикани от Баце) вързани на дясната ръка.

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Пич

    14 0 Отговор
    Черната магия беше , когато Бат Сали беше депутат... Сега ще видим , кой ще е...!!!???
  • 3 сила

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ПО ГОЛЯМА СЕЛЯНИЯ ОТ ТОЯ ЧЕРВЕН КОНЕЦ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ,МНОГО СИ ПРАВ.....а,има и едни плетени гривнички с кръстче,селяците много ги тачат

    Коментиран от #21

  • 4 Пернишки талибан

    12 0 Отговор
    Зад кулисите вървят невероятни заплахи, компромати придобити чрез СРС, и поткупи - използват главно престъпници, наркомани и полицаи на частно за тези поръчки!
  • 5 Го4о

    10 23 Отговор
    Черната магия на България се казва "Радев"! Припомнете си кога България тръгна към пропастта. Веднага след избирането на Радев за президент!!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Сатанизъм бе батка

    9 0 Отговор
    "Те" Борисов са го включили на електронно следене, могат да го контролират както си искат!
  • 7 kvy

    16 0 Отговор
    За всичко съм съгласен без едно. За тези сертификати за ваксинация или преболедувал. Това че имаш ваксина или си преболедувал не означава, че не разпространяваш вируса.
  • 8 Пучо Капучо

    5 0 Отговор
    У парламентО сичките са майстори на спорта, ходжите за нищо ги немат...и се "обстрелват" яко. Те затва и политиката ни е на туй дередже...
  • 9 сила

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Го4о":

    ЧИБА ТРОЛЕ...
  • 10 Jacques Yves Moineau

    8 1 Отговор
    Товарищ Смилов, тези мерки са пределно ясни. Но не даваш отговор на въпроса кой ще ги приложи. След като политиците ни гледат само да не изпаднат от политическата въртележка, а народа още чака някой друг да му свърши работата.
  • 11 Продай България

    4 1 Отговор
    Не грамотните и не красивите пак пропаганда
  • 12 Мдаа

    6 2 Отговор
    Е,честито-започват да ни обработват от DW колко сме неориентирани с една цел дава се тон за натиск върху бг. политиците с цел омекване по темата Македония...
  • 13 Продай България

    3 2 Отговор
    Този драскач беше шев на комисия в ББ 2
  • 14 заблудени са

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Всичко се плаща!
  • 15 Проблема е, че

    3 0 Отговор
    Хората го е страх и не се сдружават в организации..не искат своето, а търпят ли, търпят...Трябва си кураж! Без кураж, оставаш опитна мишка!
  • 16 Ковид

    5 0 Отговор
    Тошкова ли някои не могат да схванат, че ако си ваксиниран пак можеш да изкараш ковид и да си не по-малко затазен и опасен от неваксинираните???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Край

    3 3 Отговор
    Черната магия над българската поитика се нарича - пропорционална избирателна система. Тази система води до тотално недоверие в политиците и партиите. За да се поддържа се нуждае от постоянни "нови проекти" които естествено винаги лъжат хората.
    Черната магия се разваля по два начина - демократичен с мажоритарни избори в два тура или с танкове по улиците и забрана на партиите и едноличен режим.
    Трутия възможен път е свикване с Черната магия. Това е пътя на слаба държава в ЕС с отмиращ суверенитет и пръснат по света народ - гетото на Европа с подменен етнически състав. За сега уверено вървим по него.
  • 21 честен ционист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Ако са черните гривните с 33 възли, това сме го откраднали от византийците и ги продават по манастири/църкви. В Гърция ги подаряват монасите на миряните.
  • 22 Суха съчка

    0 0 Отговор
    Даниелчо ти в Бг то ли живееш или някъде на хубаво място ?Излез навън и се разходи сред масите както казваха преди години огледай се ослушай се и тогава седни да напишеш нещо смислено.
  • 23 За протокола

    3 1 Отговор
    Такива писания могат да се пишат много - за всяка област и за всеки период. Хубаво е да се посочват проблемите, но без посочване на решение, ползата от писанията е много малка. Какви са решенията?
    1. Трябва да се направи честен, обективен и НАДПАРТИЕН анализ на последните 32г. Да се отдели хубавото от лошото, да се посочат грешките и да се вземат мерки така, че те повече да не бъдат повтаряни.
    2. Трябва да се приеме национална харта за България - къде трябва да сме след 30-50г и какво трябва да се направи за да стигнем там. Този документ трябва да е приет на референдум, да е със силата на закон и ВСИЧКИ управляващи партии да бъдат длъжни да го спазват.
    3. Трябва да се преоре из основи съдебната система. Смяната на Гешвев и закриването на спец-прокуратурата и спец-съдилищата обслужват единствено едрата престъпност, която държи днешните политици. Нужно ни е много повече.
    4. Трябва да се преоре и полицията и тайните служби, тъй като са неефективни и подкупни.
    5. Трябва да се промени Конституцията, така че трите власти да станат наистина независими, тъй като сега не са.
    6. МВР, Правосъдието и Армията трябва да са деполитизирани и надпартийни.
    7. Образованието, науката и културата трябва да са с най-голям приоритет, защото почти всичките ни проблеми идват от простотията на хората у нас.
    8. Да се даде реална роля на народа да контролира политиците и правораздаването - мажоритарни избори, редовно отчитане, възможност за отзоваване.
    И т.н. и т.н.

    Коментиран от #26

  • 24 Иванов

    1 1 Отговор
    Абе Даниеле, доказано е, че и ваксинирани и неваксинирани еднакво могат да разнасят болестта еднакво. Друг е въпросът, че зад тази масова психоза стоят огромни финансови интереси в световен мащаб, срещу които се борят хиляди професионалисти-лекари. Да си чул нещо за форума в РИМ на повече от 7000лекари от 21 септември. И накрая "Социалистическата партия трябва да е от европейски, а не от евразийски тип" т.е. трябва да е в колониалния хор за съсипване на България, което вече е ясно от огромния фактически материал. Проф. Иво Христов е повече от ясен, а колко хора си изкарват парички от такива статийки.
  • 25 Матей

    1 2 Отговор
    Откъде идва вуду-магията ,бе,не е ли от щатите,от там плъзнаха всякакви секти и суеверия,масонски ложи,ционисти в управлението.Един ска-пан ке-леш заяви без нищо да му се случи Май-ната му на православието и ни вкара в агресивното нато.Развалиха ни отношенията с православна Русия и отрекоха славянската идея,някои заявяваха ,че сме били пеласги с 10 хил. годишна история и тям подобни глу-пости.
  • 26 btw

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "За протокола":

    Дадох ти избор заради мажоритарните избори, на които само глупаците гледат като панацея.

    Коментиран от #27

  • 27 За протокола

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "btw":

    Не драги, мажоритарните избори не са панацея, а средство за контрол на суверена над продажните и нагли политици, съдии и висши полицаи.
    От времето на соца знаем, че колективната отговорност е всъщност безотговорност и това се доказва непрекъснато.
    Ако имахме мажоритарни избори и система на отзоваване на действащи политици, сега държавата ни щеше да е едно много по-добро място за живот.

    Коментиран от #28

  • 28 въобразяваш си

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "За протокола":

    Смесената система е по-добрият избор за България.

    Коментиран от #29

  • 29 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "въобразяваш си":

    Всяка система, която позволява контрол над политическата клика е добра!
  • 30 Дядо Влайчо

    0 0 Отговор
    Защо бе чоджум, сменихте мястото на Парламента ?Предишните бяха върху хилядолетните гробища на София, преместихте се в стария партиен дом, можеше да изчегъртате соцемблемата и да не се връщате на гробовете на дедите ни! Сега ще си берете гайлето , ум царува,ум робува , ум МИСИРКИ пасе !
  • 31 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 23 " За протокола"
    След успешните 32 години "демокрация", предложенията Ви, колкото и да са добри, могат да бъдат въведени единствено от някакъв вид диктатура. Семената на разрушителният и унищожителен "рак" на капиткализма, в най-грозната му форма, попаднаха в благодатна почва.
    Г.Марков / отровеният в Лондон/ пише : "Тъкмо в това - Освобождаването от чувството им за СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ, аз виждам едно от най-големите поражения, нанесени на хората у нас от комунистическото КУЛТАДЖИЙСТВО." !!
    Аз смея да уточня . Не, не на всички хора у нас!! Това не важи за бай Иван и леля Пена от село, които не са можели да си вдигнат главата от непосилна работа. Това важи с пълна сила и до ден-днешен за всички "партийци и АБФК" и техните наследници - деца и внуци. Пълна безотговорност и безнаказаност !!?
    Е ли възможно, високо морални и отговорни хора да съсипят една държава ??? Няма да споменавам имена - да не пропусна някого, че се засегне -, дипломирал се я в Киев, я в Ленинград................ Да игнорират Конституцията - каквато да е и да се опитват да я коригират, когато им е кеф, Какво не е нарушено в нея ? Само член № 71........
    Искаме ред, искаме просперитет - как при тая задушаваща алчност и корупция на всички държавни нива ? КАК ???