15 Октомври, 2021 21:00 2 576 21

България: Добри предпоставки за правителство "на всяка цена"

  • политика-
  • българия-
  • правителство-
  • румен радев-
  • герб-
  • демократична българия-
  • има такъв народ-
  • бсп-
  • дпс-
  • партии на протеста

Формациите на промяната пропиляха шанса да спечелят битката бързо

България: Добри предпоставки за правителство "на всяка цена" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес започва едномесечна предизборна кампания, която много ще прилича на онази от редовните парламентарни избори на 4 април. Пак ще сме на върха на Ковид вълна, което, заедно с лошото време, ще прикове кампанията пред телевизора и компютъра. И пак ще сме с чисто нов фаворит на надеждата – усмихнатата „Продължаваме промяната“, на мястото на навъсения „Има такъв народ“. Това ще са едни уморени избори. И не само защото и за избирателите, и за партиите ще са третите за осем месеца. А защото нищо не е по-уморително в една война от пропиления шанс тя да бъде спечелена с една-две битки. Силите на промяната пропуснаха да победят още през 1914-1915 г., т.е. през пролетта и лятото, и след изтерзана позиционна война се надяват да финишират в победната 1918-та на 14 ноември. Силите на статуквото пък се оказаха непоклатими в отбрана главно поради неразбирателствата в редиците на атакуващите.

Прегрупиране на силите

Сега напрежението по фронтовата линия отново е повече от страната на атакуващите, но чрез прегрупиране на силите кой да е авангард. Ако до вчера ИТН набираше гласове от негласували и от ГЕРБ, сега ПП се захранва от негласували и от избиратели на ИТН, „Изправи се БГ, ние идваме“ и „Демократична България“. БСП, ПП, ИТН и ДБ са с близки електорални стойности, което само по себе си намалява шансовете някоя да изпревари ГЕРБ. Фаворитът за опозиционен водач по правило ще се оттласне още нагоре в хода на кампанията. Повечето социологически агенции очакват това да е ПП, която сама внушава с механизмите на самосбъдващото се пророчество, че ще порасне до 30% от вота, та белким изпружи врат поне до 20%.

Проблемът на формациите на промяната е, че статуквото, което ги конструира, се е поотдалечило. ГЕРБ не управлява повече от половин година, а лидерите на ПП обещават да продължават нещо, което са правили като управлявали, макар и за кратко. Това обещание няма очарованието на бляна, а само на услаждането от първата хапка. Пристрастяването обаче е повече към супер бранда на шоколада, който си остава със съмнителни съставки и неясен грамаж. ГЕРБ обаче също са с нов бранд и се представят нещо като опозиция – на управлението на Румен Радев с двата му служебни кабинета.

Избледняването на противопоставянето „статукво – контра статукво“ води и до разфокусиране на междупартийните противопоставяния. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев, възвисявайки се отвъд лявото и дясното в облаците на едно почтено мнозинство от политически почти безполови 121 депутата, избягва директната конфронтация с досега управляващите. ГЕРБ, съсредоточавайки от месеци цялата си критика срещу Радев, избягва сблъсък с партиите на промяната, застанали зад него. А „Демократична България“, открояваща се от ПП с категоричната си заявка за недопускане на ГЕРБ и ДПС до властта, озвучава повече анти ДПС позицията си – дори Христо Иванов жертва водачеството си на софийска листа, за да се изправи срещу Делян Пеевски във Велико Търново.

Изборът на президент

На второстепенния фронт – изборите за президент, също има широки пробиви в позициите. Ако за Мустафа Карадайъи Костадин Костадинов участието в надпреварата има за цел единствено да подсили парламентарния вот за ДПС и „Възраждане“, то генералите на първа линия инкасират войскови недокомплект. Издигането на Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов от инициативни комитети по презумпция трябва да разширява подкрепата за тях, но засега по-скоро разхлабва гарантирания им партиен вот. Това, че зад фаворита Радев стоят почти всички партии на промяната не носи никаква организационна подкрепа за него и всичко е оставено на инерцията на избирателите. Фактът, че е действащ президент действително му носи бонуси, но същевременно той сега е единственият източник на властта и недоволството от повишението на цените и протестите на ощетени групи повече или по-малко ще се прицелват в него.

Проф. Герджиков, в опита си да се представи за диалогична маска на ГЕРБ, избягва да заеме категорична позиция по много въпроси и така всъщност ограничава шансовете си да излезе извън партийния електорат. А Лозан Панов рискува да събере подкрепа под тази за „Демократична България“. Защото неговият инициативен комитет се опитва да го играе мини партия и да го изолира от структурите на „Демократична България“, а самият той, в желанието си да е яростна опозиция на „фалшивия герой“ Радев, отблъсква периферията на ДБ от себе си, значителна част от която и без това харесва действащия президент.

Ще има ли правителство

Това размиване на фронтовите линии и разфокусирането на войсковите щабове е добра предпоставка за съставяне на правителство на всяка цена в 47-ото Народно събрание, както бе обещал Слави Трифонов. „Всяка цена“ значи, че този път мнозина ще могат да си я позволят, вместо да преглътнат трета поред патова ситуация. Но значи също, че очакваният Версайски мир ще е с измамна дълготрайност, в която няма да повярват дори победителите.

Автор: Веселин Стойнев


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    9 5 Отговор
    Генерал Наско и фалшивия герой в компанията на кочияша на каруцата Дийй Това е някаква кофти шега на природата щом тия ни управляват
  • 2 розово

    10 1 Отговор
    Разделяй и владей.Толкова изтъркана елементарна тактика за да стане накрая това което иска ДПС.
  • 3 българин

    11 5 Отговор
    Вси4ки са гнусни мушингери и интерис4ии ,борещи се за власт и пари !!!Народа загуби вяра във вси4ки ,а не вкарат ли боко в затвора ,нищо зна4и не е направено !!!!
  • 4 НИЯ

    8 1 Отговор
    НА КОЙ ДА ВЯРВАМЕ. ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, НО ОТ КОЙ Е ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС. НА КОЙ ДА ПОВЯРВАМЕ, КАТО ТОЛКО МНОГО НИ ЛЪГАХА.
  • 5 Последния Софиянец

    6 8 Отговор
    С Кирчо ще вземем 150 депутати и ще управляваме сами.

    Коментиран от #6, #19

  • 6 Абе

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Вие не можете да съберете 150 симпатизанти , толкова депутати ти се привиждат. Нали ти обясних в прав текст , че Крадеца и Лъжеца ще отхапят гласове от тия , за които подскачаше преди. Повече няма да получат. Акъл нямаш ли ?

    Коментиран от #9

  • 7 Всички се стремят

    7 5 Отговор
    да крадат ПАРИ ОТ ЕС , които се очакват, така че и сега правителство няма да има ! Връщат бавно но сигурно Борисов !

    Коментиран от #8

  • 8 КОЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Всички се стремят":

    Дааа а той работи с турците което не е добре.

    Коментиран от #15

  • 9 мани го тоя лумпен

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Наистина, най хубавото е разделянето вота на соросоидите!
  • 10 бай Даньо

    2 5 Отговор
    Ще бъде гениална тая политическа мисъл че някой трябва да направи коалиция с победителя от изборите , очаквам я към пролетта да се появи ... на Кирчо и Кокорчо разчитам , умни момци изглеждат , но не знам ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатъра на Хана

    3 3 Отговор
    ЩЕ ИМА ПРАВИТЕЛСТВО НА БСП, ПП, ИТН И ОТРОВНИТЕ
    ....... А МАДЖОВЦИТЕ ГНОМА И ЛИЗАН ПАНОВ ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ ДА ПРИСТАНАТ НА АХМЕД БОРИСОВ
  • 13 ЧОБАНИН

    3 1 Отговор
    ФОРМАЦИИТЕ НА ПРОМЯНАТА ПРОПУСНАХА ВСЯКАКВИ ШАНСОВЕ ЩОТО ИМ ЛЪСНАХА З...НИЦИТЕ БАРАБАР С ТОЯ НА МЕНТОРА ИМ ПРЕЗИДЕНТА ЕДИНСТВЕН ШАНС Е ДА МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ /БЕЗ БРОЕНЕ НА ОТРЯЗЪЦИТЕ ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА НЕЛИГИТИМНИ И ФАЛШИВИ И ТОГАВА ЩЕ ТРЯБВА НИЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПЛОЩАДА /
  • 14 ТАКА Е

    2 1 Отговор
    ПРЕДПОСТАВКИТЕ СА ПРЕКРАСНИ /ИНФЛАЦИЯ ,ЗИМА ,НЕОВЛАДЯН КОВИД ,ПРОДЪНЕН БЮДЖЕТ, ПРОСТО ИДЕАЛНИ /КОЙ КВОТ САМ СИ НАПРАВИ И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ / ЕЙ ПОЧТЕННИТЕ МАЙ ЩЕ ВИ СПИРАТ ПАРНОТО ЩОТО НЯМАТЕ КИНТИ ЧЕРЕПА НЯМА ЛИ ДА ПУСНЕ НЕЩО ЗА ТОПЛОТО
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МАТРИАЛА ТАКЪВ

    3 1 Отговор
    А С КОГО ДА РАБОТИ С КИРЧО И КОКОРКО С ТОШКО С ХАДЖИГЕНОВ ИЛИ С БОЙКИКЕВ /ЧЕСТНИТЕ ХОРА НЕ СИ СМЕНЯТ ФАМИЛИЯТА/
  • 17 патриот

    0 1 Отговор
    Ново и успешно работещо правителство, което да върне България в коловоза на съзиданието и напредъка, може да бъде постигнато, ако начело на държавата застане, просветен, родолюбив и трудолюбив човек, който да води страната, към всеобщ бърз напредък, заедно с министър председателят, оглавяващ коалиционно правителство, съставено от ГЕРБ, БСП и ДПС! Всяко друго решение е в ущърб на общото добруване!
  • 18 Сутринта

    3 1 Отговор
    Слушах интервюто с пекановия внук.Във връзка с внесения План за устоичивост.Лично мнение,не ангажирам никого.Но когато с апломб рекламираше някакви степ- меп стъп за половин милиард,което се оказва харчене на половин милиард за разни виртуални училичщни програми,още от основното училище,ми стана ясно едно: Тези- много училите и много знаещите,в такъв филм ще ни вкарат,че предшествениците им- царските юпита,са недоносени деца.Затова е този натиск- да влязат във властта със многочислен брой депутати.А от там- в МС, като министри,замове,важни агенции.Тук става въпрос за десетки милиарди в лева.За един мандат,ще направят все " За доброто на Народа и България", такива врътки, който дори няма да разберем.След това политика не им трябва.Като малкия Мук- и миленчо.Но в още по грамаден обем.Затова ако сме прозорливи,трябва да ги спънем" като вкараме задължително Манолова, Костадинов от Възраждане,и най голямата им спирачка- БСП.Иначе,само след година ще пишете " Разпни го" както сега викате " Осанна,".Моля,не го приемайте като агитация.И на мен ми бяха адски симпатични.Но лустрото се пропуква,от подобни изявления и намерения.
  • 19 Олее

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Щом и ти мислиш да управляваш ,мама та ни е Б,а ,на
  • 20 сравнение

    1 0 Отговор
    На всяка цена значи, че народът, ние ще я платим.
    До тук към 300 млн на вятъра за избори.
    Баста.

    Или да идва ББ и да се започва с протести, или правете правителство, съсипете държавата и пак протести.

    И в двата варианта резултата е един.
    Протести.
    Първия - протестираме под команда.
    Втория - протестираме защото са ни ошушкали.
  • 21 Сатана

    0 0 Отговор
    Няма значение кой ще е на власт. Колонията се управлява с джойстик от Козяк. Без тяхно позволение никой не помирисва министерски стол . Удариха от земята Божков и Пеевски за да спрат финансирането на две партии и вкараха двете деца на Лейтенант Шмит , Асен и Киро Бендерови в политиката.Каквото докопат от парите никой няма да ги търси,важното е да разделят нацията