Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 16:23 8 284 80

"Продължаваме промяната" - минуси и плюсове

  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • асен василев

По никакъв начин не се споменава каквото и да е от който и да е от "Продължаваме за промяната" за политическа лустрация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предизборната кампания стартира в днешния ден, а с настъпването ѝ вече може да се каже, че мина достатъчно време, за да се направи ориентировъчна оценка на най-новия политически продукт в българското политическо пространство - ПП "Продължаваме промяната".

Преди да започнем с лошите и добри сигнали от ПП, една вметка. Името е слабо. Звучи като краткосрочен, най-много средносрочен проект, а не като име на партия, която иска да пусне сериозни корени и да има дълъг политически живот.

Първо от, условно казано, лошите неща, които правят впечатление в посланията, идващи от "Продължаваме промяната", за да завършат тези редове с положителни констатации

Така. По никакъв начин не се споменава каквото и да е от който и да е от "Продължаваме за промяната" за политическа лустрация на щатни служители и агенти на комунистическите тайни служби и висши кадри на Българската комунистическа партия. Не се говори и за лустрация против корупцията като мярка, с която от ПП да постигнат желаната от тях нулева корупция. Не се говори и поне за тестове за интегритет към евроатлантическата демократична система, към която принадлежим. Като и тук можем да "закачим" приоритет на "Продължаваме промяната", описан в сайта им. Те казват, че ще овластяват независими, компетентни и честни хора в управлението. Симпатични хора, по какъв точно начин ще идентифицирате тези хора? На какъв принцип? Сами разбирате, че ако е на лична преценка, е крайно несериозно. Тестовете за интегритет с най-различни аспекти ще са чудесен метод, с който да отсявате лошия материал, а също така и да проверите дали членове на БКП ще са пригодни в качеството им на държавни служители да работят за укрепването на демокрацията в държавата ни. Защото тя определено е доста крехка все още. Нямаме традиции и е трудно, но основното е, че заради корупционния модел, направляван от ченгета от ДС и реализиран пак от тях или техни по-млади слуги, на българската демокрация след 2001 г. не е даван шанс се развива в положителна посока и да укрепва. Включително в съзнанието на хората.

Нищо конкретно за съдебната реформа. "Работим за бързо, ефективно и справедливо правораздаване". Това пише в сайта на партията. Тежко клише, което сме чували и преди от множество политически партии.

Ако обединим лустрацията и съдебната реформа като едни от супер важните неща, без които България никога няма да тръгне по пътя на просперитета, трябва да кажем, че от "Продължаваме промяната" ги чака бърз провал заради непровеждането на тези реформи досега. Дори и по принцип да са с добри намерения, те бързо ще бъдат свалени на земята от злите кукловоди, които и към момента владеят държавата икономически и политически. Но все още имат време да заложат закон за лустрацията като свой топ приоритет и да погледнат на промените в съдебната система по-сериозно.

"Ще постигаме леви цели с десни инструменти". Сега... Това просто няма как да стане, защото няма нито политическа, нито икономическа логика в него.

"Отстояваме националния ни интерес в Европейския съюз и НАТО". Това е може би голямата глупост в приоритетите на ПП. Възможно е да е написано с цел да привлече по-разнообразен електорат, но е несериозно послание. В ЕС се отдава част от суверенитета. Какъв национален интерес ще браним? В НАТО иде реч за колективна отбрана. Какви национални интереси?!

Изобщо, с изключение на един от приоритетите, за който ще стане въпрос в добрите неща, декларирани са някакви добре звучащи идеи, макар и не всички са такива, за които не е обяснено как точно ще се постигнат.

Друго притеснително е заявената готовност от Кирил Петков и Асен Василев - лидерите на формацията, да работят с ГЕРБ и ДПС. С тези две партии не трябва да се прави нищо. Същото важи и за БСП, докато партията не скъса с миналото си и не стане модерна лява формация.

Впечатление за наивност създава и това, че партията е изпълнена преди всичко с технократи, които, разбира се, са необходими в политиката, но те не могат да водят политически битки и няма да могат да оцелеят в калта. А няма защо да се лъжем, българското политическо пространство e много кално и не е за всеки. Необходими са биткаджии, които да се изправят с цялото си същество срещу корупционерите от различните политико-икономически кланове. Само с позитивни млади хора, които виждат нещата в България необосновано оптимистично, няма как да излезем от тинята.

Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков също е много неприятен, но присъди не можем да постановяваме вместо Конституционния съд. Ако не завърши в негова полза, то той определено ще трябва да поднесе и сериозни извинения на българското общество, че е работил в нарушение на българската Конституция.

Добрите неща, които могат да произтекат от навлизането на "Продължаваме промяната" в българския политически живот

На първо време е хубаво, че те с електоралния си успех ще продължат тенденцията от последната половин година ГЕРБ да не може да управлява. Дори и не дай Боже ПП и ГЕРБ да се коалират, нищо за партията на Борисов няма да е както преди. Свинщината ще е в много по-малки размери. Но все пак е по-вероятно да не видим такава неприятна коалиция.

"Продължаваме промяната" имат потенциала да постигнат и нещо, което никой след ГЕРБ през 2009 г. не е постигал. А именно да активират в изборния процес традиционно негласуващи хора. Ако успеят в това и получат гласовете им, а те са много, ПП дори може да спечели изборите. В този ред на мисли не вярвайте на социологическите агенции, които вещаят победа за ГЕРБ.

Един от съществените проблеми, които могат да възпрепятстват активирането на традиционно негласуващите, е Ковид пандемията, която в България придобива чудовищни размери.

"Не променяме данъците, а ги събираме". Единствената конкретна мярка в приоритетите на партията, която всъщност е и изключително добра. Разбира се, трябва да видим дали ще се реализира и на практика.

Западно влияние у нас. На това лъха от "Продължаваме промяната" и това е добре. "Практично" с авторитарна Русия ще се окаже само декларация за печелене на русофилски електорат (на Кирил Петков в интервюто за "Свободна Европа"), която няма как да бъде изпълнена на практика заради принадлежността ни към евроатлантическия свят.

И нещо много важно. Партията, водена от Кирил Петков и Асен Василев, демонстрира воля за власт. Те казват, че искат да управляват и се борят за това, а не за "достойно представяне", "силна опозиция" или някаква друга подобна глупост, характерна за "Демократична България", които много сериозно ще пострадат от появата на ПП.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МОШЕНИЦИ

    76 46 Отговор
    ЛУКАВИ МОШЕНИЦИ

    Коментиран от #27, #72

  • 2 мечо

    49 55 Отговор
    затвор за кирил петков да баде сас двоино гражданство незаконен всичко незаконно отнего гешев да го прибере десет години вав белене

    Коментиран от #7, #35

  • 3 МОШЕНИЦИ

    61 42 Отговор
    ЛУКАВИ МОШЕНИЦИ
  • 4 Последния Софиянец

    49 73 Отговор
    Сутринта на откриването на кампанията на Кирил Петков пред Библиотеката имаше хиляди млади учени хора под дъжда без никой да ги организира.Много съм обнадежден.

    Коментиран от #10, #41

  • 5 Пич

    67 37 Отговор
    Плюсове- личното обогатяване на Крадеца и Лъжеца..... Минуси - само за народа...
  • 6 Роки

    66 38 Отговор
    ПП по-скоро е съкращение на "Пикаем на почтеността"

    Коментиран от #12

  • 7 Рашков

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Вие във Факултето изобщо нямате лични карти бе!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 По точно

    57 25 Отговор
    ПРОДАЛЖАВМЕ ПОДМЯНАТА
  • 10 Не всички

    27 10 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Са изтрещели като тебе
  • 11 Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    41 27 Отговор
    Прав е автора! Не се споменава за лустрация ! Не се споменава за търсене на възмездие за кражбите на тиквата и пращането му веднага при бай СТАВРИ! Ме се споменава за пълна ревизия на изтеглените над 60 милиарда евро за 12 години от хунтата Герб! Затова преди малко Васил Божков увери че ще ги смаже съвсем скоро защото според думите му "тези не са промяна, дори не са подмяна, тези са по зле и от тиквун "

    Коментиран от #50

  • 12 Последния Софиянец

    15 28 Отговор

    До коментар #6 от "Роки":

    Покаем на Простите (герберасти)

    Коментиран от #17

  • 13 гост

    50 25 Отговор
    Сульо и Пульо с новата им партия "Продължаваме подмяната" или нещо такова.
  • 14 Пии

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    Си хапчетата , и ще спреш да се тресеш
  • 15 ААААААХААААА ХАХА... КВА.."ЛУСТРАЦИЯ"

    28 19 Отговор
    БРЕ?!?!?...НА..ДУНДУРКОВ 1 И 2,..КОМИТЕТА НА ФАТМАКА , НА КИРЕ ЛЪЖЕЦА-РОДАТА, СОРОСПИИТЕ И БЕЗРОДНИТЕ КОМУНЯГИ......СИТЕ СА ОТ...ДС, ГРУ, И БКП!!!
    СИТЕ!!!! БАРАБАР С МУНЧО ДЕБИЛА
    АААААХА....

    .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пикай

    16 7 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    На вашите прендетрасти
  • 18 Последния Софиянец

    19 30 Отговор
    Младите хора не се интересуват от глупостите на дъртите за комунизъм и фашизъм.Те гледат напред и искат да живеят добре в собствената си страна.

    Коментиран от #24, #26

  • 19 Гаргамел

    42 20 Отговор
    От тия палячовци, по-леви са само бесепето...аре нема нужда. Какви плюсове от червени бандити с евреин в челните редици???
  • 20 Последния Софиянец

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Личните данни на всеки ги имат във всеки джи ЕС Ем оператор.Не са тайна за никой.
  • 21 Два д*била

    12 10 Отговор
    Това е сила!
  • 22 православен

    17 3 Отговор
    нищо сложно нема, да си кажат за какво се "борят" тоест за важните за държавата преоритети- реформата на съдебната система, истамбулската конвеция, политиката за с македония и най-важното малоумната сделка за т.н. зелената енергия и всички ще сме наясно за кого гласуваме
  • 23 СТОЯН

    7 1 Отговор
    ГЛУПОСТИ!
  • 24 Трудно ти е

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Да проумееш някои неща,а те са фундаментални. В живота не всичко е идкам и не искам.
  • 25 ПП ПП

    29 8 Отговор
    Прокопиев Плаща Повечче от Пеевски!
  • 26 Тисе'рем фустата

    29 11 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Че колко добре се живее сега при "ПРОМЯНАТА" на младите Мошеници ,Фатмаци и Соросите, бе педАЛ?

    Коментиран от #28

  • 27 Ангел спасител

    11 34 Отговор

    До коментар #1 от "МОШЕНИЦИ":

    Е-аси каК ва е страх от тоя Киро и тоя Асен ,бе.
    Не видите ли ,че по-читави в момента няма.
    КОЙ,КОЙ,КОЙ друг,бе?А.Мая, Бойко,Мустафа,Слави,Пинокио, Корнелия ли, а КОЙЙЙЙ

    Коментиран от #33, #37

  • 28 Последния Софиянец

    8 22 Отговор

    До коментар #26 от "Тисе'рем фустата":

    Ами за вас гербавите е зле.Трябва да почнете да работите.ха ха ха ха ха

    Коментиран от #42

  • 29 Мислещ

    23 6 Отговор
    Минуси:
    Чужди агенти, които ще прокарват всички либерастки политики на запада, а и изтока (Шалом). Принудително ваксане, зелени сделки, джендъризъм, всичко, което е антибългарско. Доказан престъпник, излъгал в декларацията за гражданството. Също така с голяма вероятност за коалиране с ГРОБ/ДПС.

    Плюсове:
  • 30 фбр

    15 14 Отговор
    Тоя малаоумник откъде го изкопаха? Каква лустрация , каква ДС , какви 5 лв.? Ти забрами ли , че 10 ноември беше преди близо 32 години? Хората , които са започнали по това време в Национална сигурност / както и да се е кезвала през годините / отдавна са пенсионери! И след 100 години ли ще ти пречи ДС бе нащастник смотан? Тъп гербероседесар!

    Коментиран от #46, #47

  • 31 Сатана

    22 8 Отговор
    Харесва ми как Асен си е боядисал косата и опънал кожата с лифтинг. Кирчо Сладкия се е келосал като труженик до министерството на Земеделието.Софиянци знаят защо точно там.
    С нетърпение чакам как пацаните ще опоскат държавата и ще си бият камшика.

    Коментиран от #34

  • 32 мдаааа

    16 8 Отговор
    Последниа Софеанец е пример за това , че в психодиспансерите не трябва да имат достъп до интернет ...😁😁
  • 33 Бойко Разбойко

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ангел спасител":

    Не че се хваля,ама аз съм най достойният.Питай Севда!
  • 34 Последния Софиянец

    8 13 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана":

    Кирчо не се е гелосвал.Валеше силен дъжд.

    Коментиран от #36, #43

  • 35 Жоро

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Гешев скоро ще е разсилен в някои затвор да чисти и мете коридорите, в най добрия за него случай, или ще мине през процедурата съден - осъден - излежаващ така че трай там
  • 36 Гаргамел

    17 6 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    абе ти от готвач на триото, сега да не си се издигнал до артелчик в автобуса на тия палячовци?
  • 37 КАК СИ ОБЯСНЯВАШ ФАКТА,ЧЕ СИ

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ангел спасител":

    УНИКАЛНО ПРОСТ?!? С ОБКРЪЖЕНИЕТО ТИ ОТ ГЕЮВЕ, НАРКОСИ, ФАТМАЦИ И ЛЕШПЕРИ,..КОИТО СА ТЕ ЗАВЛЕКЛИ НА ДЪНОТО ИЛИ С...ВРОДЕНАТА ТИ ДЕБИЛНОСТ?!?
  • 38 Снайперист

    6 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #40

  • 39 Харесвам 🎃, само сготвени

    9 12 Отговор
    И този анализатор залеби покрай изборите... Здравков, мисирка, прекалено малко подготвен си, за да даваш оценка на много подготвени хора.

    Успех, на Продължаваме промяната!
  • 40 Гаргамел

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Снайперист":

    Еййй, къде се беше загубил бе човек????
  • 41 лелей

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Баничар няма ли да се обесиш най-после молим се всички
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 да питам

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    Ти ли си му коафьора .. 🤭
  • 44 Sion

    16 4 Отговор
    Шанаджии, готови на всичко за власт.
  • 45 Кокорчо

    9 10 Отговор
    Ами то управленската коалиция е ясна - ГЕРБ, ДПС и тези двамцата на икономиката и финансите. Ще си поиграят, а ако започнат много да прекаляват, ще бъдат ритнати. Естествено, след съответното накисване, така че да не припарят повече до властта. И ББ и Доган са стари лисици и ще ги сдъвчат и изплюят.
  • 46 Име

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "фбр":

    Проблем са отрочетата им също.
  • 47 Абе

    12 5 Отговор

    До коментар #30 от "фбр":

    Нали излезе информация за 26 бивши служители на ДС в инициативата комитет на РР.Това лъжа ли е?
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    ТИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ
    ПОДМЯНАТА
    ТИЯ СА
    НДСВ
    2
  • 49 Катя

    11 24 Отговор
    Много хора ще гласуват за ПП, другите ги видяхме колко могат, и то е едно голямо нищо. Герб 12 години показаха, че нищо добре ня правят за държавата ,а само за себе си. Там останаха, само най-продажните. Радвам се че всички покрай мен ще гласуват за ПП , дори и тези които преди гласуваха за герб.
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    ПРАВ СИ СТОЙКО ПРИЯТЕЛЮ

    Коментиран от #53

  • 51 мдда

    22 6 Отговор
    Това са само МИНУСИ. С парите на хората ли са си купили тези смешни автобуси?!? Като ги гледате тия двамата несретници могат ли да изкарат повече от 600 лв заплата с труд?!?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 дедо Пеци

    9 2 Отговор
    Хубава двойка са,само не разбрах кой е булката.
  • 55 Бамбука

    8 2 Отговор
    Умния човек се изразява с две изречения, другите с цели страници.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Х@МО/К@Р

    1 1 Отговор
    ФАТКИ !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Тодар

    5 6 Отговор
    32 години стигат, Времето е наше! Истинската промяна продължава!
  • 60 Греда

    13 2 Отговор
    Каква лустрация?! Това е реализиран проект на тези, които трябва да бъдат лустрирани - зад тях е цялата власт създадена и назначена от Радев след м.април. А там са ченге / ДС / ДАНС / и ..ИТН!
    Просто, предходния проект - "ИТН", се провали очеизвадно само за 2-3 месеца, а "Изправи се..." са противни сами по себе си! Затова активираха нещо ново, но в бързането пропуснаха монента с гражданстовот на Канадеца и сега се се чудяъ как да замажят ситуацията. А сега опитват да саботират и ДБ-то.., за да докопан някой % в повече, не ли?
  • 61 гацо

    14 3 Отговор
    Тезидвамата още не влезли в политиката са готови за затвора
  • 62 теньо

    13 1 Отговор
    На тез и пари да дават не треба да им се верва
  • 63 A50

    12 0 Отговор
    Тоз пък иска още да му интегрират американски ценности. Слдваща стъпка е да ни правят насила гейове
  • 64 До всички които

    4 7 Отговор
    не ги харесват - добре де, като не ги харесвате защо не гласуваме за ВМРО, тогава няма ли да е по добре, щом не харесвате тези двамата

    Коментиран от #65

  • 65 Жоро

    6 4 Отговор

    До коментар #64 от "До всички които":

    За ВМРО?? Чекмедждан войводите ще видят парламента само от вънка. Аре бегай!
  • 66 Рикошет

    5 12 Отговор
    Като плюете по всеки, който иска промяна - изберете си пак ГЕРБ. Така хубавичко да ви го за..вре отново!
  • 67 И как

    7 2 Отговор
    да се спомене,като пак са дечица на тези,които трябва да бъдат лустрирани.Затова лустрацията трябва да засяга минимум три поколения.
  • 68 Сатъра на Хана

    4 2 Отговор
    МИРЕН ПРЕХОД ОТ МУТРО - ОСМАНСКИ ФЕОДАЛИЗЪМ КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ ИЛИ СОЦИАЛИЗЪМ
    ..... НЕ МОЖЕ ДА ИМА ....
    .... ПРОМЯНА БЕЗ КРЪВ НЕ СТАВА ....
  • 69 Бай Гошо

    13 0 Отговор
    ПП ПП - САМО МИНУСИ!
  • 70 ХХХ

    10 0 Отговор
    Както всичко останало в държавата - яко минус!
  • 71 Боро

    1 14 Отговор
    От всичките писания проличава,че Гербаджии-стари и комсомолци са излезли от дупките си и плюят ли плюят тези, които им изкарват кирливите ризи,за милиардите ,които откраднаха от държавата.Ха честита ви загуба на изборите!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Iviviv

    6 1 Отговор
    Отрочета на Козяк19.
  • 74 Val

    4 1 Отговор
    Към Г-н Петър Здравков. Само ++ сове за статията ви. Аз съм на същото мнение за пппп, но моите аргументи са два пъти по-малко от вашите, значи вие сте по-дълбоко в темата = на профи. Адмирации!
  • 75 Чичо ПЕЙ

    3 2 Отговор
    Щом и еничарите,с двете майки обявяват кандидат президент с двойно гражданско самосъзнание...спукана ние работата,даже е и счупена.ДеПаСе е притиви конституционна комерческа олигархия като И т.н.,Бесни Сърдити Пенсии:БСП-БКП и СДС.Това се знае от много Българи,но нали сме рая-покорнасамо си траем по комунистически.България все още е турски виалет.
  • 76 Кирето

    5 2 Отговор
    Продължаваме Подмяната !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кико

    1 1 Отговор
    Няма да пиша нищо,но вие се сещате много!
  • 79 ЧОБАНИН

    8 2 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ СА ЛЪЖЛИВИ И КРАДЛИВИ
    ДОБРОТО Е ЧЕ НЕ СА ОСОБЕННО УМНИ
  • 80 Леко

    0 0 Отговор
    Ако противоконституционното деяние на Петков е навредило на държавата той трябва да бъде наказан, ако е било от полза за държавата - трябва да се промени закона, а той похвален? Елементарно, но трудно разбираемо от управляващите най-"умни" юристи.