Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 16:00 3 371 50

"Историческата" президентска номинация на ДПС

  • антон гицов-
  • президентски избори-
  • дпс-
  • кандидати-
  • искра михайлова-
  • мустафа карадайъ

Как тези двама висши политически деятели на ДПС осъществяват единството на нацията, не е много ясно

"Историческата" президентска номинация на ДПС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Точно така определи Йордан Цонев- като "историческа"- номинацията на Мустафа Карадайъ за президент на България с негов вице Искра Михайлова.

Тази номинация, наистина е впечатляваща, но не заради високопарните определения на Цонев, а поради това, че на пръв поглед учудващо ДПС решава да издигне свой кандидат за президент, който не само няма никакви шансове да стане такъв, но и ще лъсне всеизвестният факт, че ДПС е етническа партия, защото за него ще гласуват главно етническите турци. Това поражда въпроса- защо ДПС издига безсмислената кандидатура на Карадайъ?

Отговорът на този въпрос даде преди време самият Йордан Цонев, който заяви, че от ДПС ще направят всичко възможно Румен Радев да не бъде избран за президент. Ако от ДПС не бяха издигнали кандидатурата на Карадайъ, би било напълно възможно не малко български турци да подкрепят Румен Радев, така както бяха направили когато Радев беше избран за президент. Сега обаче се разчита да не го подкрепят, а това са стотици хиляди гласове, тъй като вече им е предложен свой кандидат. А когато се стигне до балотаж, отпадналият Карадайъ ще призове електората на ДПС да гласува за съперника на Румен Радев.

Поглед върху регистрираните кандидат- президентски двойки показва, че с малки изключения, те са образно казано от кол и въже, или както навремето кандидатът за президент, колоритният Жорж Ганчев, заяви, че в президентската надпревара участват „Сульо, Пульо и аз”.

След тази кохорта от мераклии за президентския пост, в която участват такива личности като чалга певицата Луна, автор и изпълнител на песента „Искам го, Стискам го” и вечният протестър и провъгласил себе си за пратеник на Бог Тангра Йоло Денев, все пак се откроява и заслужава внимание кандидат- президентската двойка на ДПС.

За Мустафа Карадайъ не се знае много. До издигането му на поста председател на ДПС, той беше обикновен висш партиен функционер и депутат, без особени изяви, които да го поставят в центъра на общественото мнение, подобно на низвергнатият негов предшественик Лютви Местан. Наскоро обаче той става особено известен с изявлението си пред турския президент Ердоган, че Турция била „прародината” на българските турци. „Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ.

Това му заявление заслужава особено внимание. Прародината на българските турци не е Турция, която е създадена като държава през 1923г., а Османската империя, която е била многонационална държава.

Второто му твърдение, че ДПС е всъщност създадена и съществува за да защитава турската идентичност е религията и езика и обичаите на българските турци (а не както излиза от думите му „ за постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната.”, както е записано в Устава на партията), е недвусмислено свидетелство, за това че ДПС е етническа партия, в противоречие с българската конституция. И поставя въпроса, какво прави всъщност в тази партия нейният гласовит висш функционер и етнически българин и бивш депутат от СДС Йордан Цонев- значи ли, че е там за да защитава идентичността, религията, обичаите и езика на българските турци?

За „вицето” на Карадайь Искра Михайлова се знае много повече. Завършила е Ленинградския институт за култура и по професия е библиограф. Но това не и пречи, като кадър на ДПС да заеме такива отговорни и изискващи специализация длъжности като зам.-министър регионалното развитие и благоустройството по време на тройната коалиция и министър на околната среда и водите в правителството на Орешарски . Всестранно развита личност, тя е била още член на член на управителния съвет на фонд "Тютюн”, главен експерт към Националната агенция за професионално образование и обучение „Сократ”, член на борда на директорите на фонд „Флаг”, осигуряващ кредити на общини по проекти финансирани по линия на ЕС, председател на сдружението „Толерантност“ (с офис в сградата на ДПС на бул. Стамболийски в София ), създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми., депутат от ДПС в Народното събрание, евро депутат по линия на ДПС. Според разследващият журналист Григор Лилов сдружението „Толерантност“, ръководено от нея, е купувала земята за Боянските сараи на Ахмед Доган.

Съпругът на Искра Михайлова Станислав Коларов също е известна личност, макар и с някои тъмни петна в професионалната му кариера. Той е кадър и ДПС и шеф на Държавния резерв от квотата на ДПС по време на Тройната коалиция но в края на 2003г. е уволнен и става обект на две разследвания- първото, с още осем човека (сред които и Мирчо Петров-Циганина), започнало през 2006 г. за източване жито от Държавния резерв и второто за причинена щета от 10 млн. лв. заради неизгодни сделки с брикети. Той е осъден през декември 2008 г. на пет години затвор и лишен от право да заема висши държавни длъжности за срок от осем години, но три години по-късно Софийският апелативен съд отменя делото и го връща на прокуратурата. Внесено е пак в съда през юли 2012, но съдът го прекратява и връща отново на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения". През март 2017г. делото за далаверата с износа на зърно най- после приключва, като всички подсъдими, включително Станислав Коларов са осъдени на 3 години затвор условно.

Мустафа Карадайъ заяви на предизборна среща в Плевен, че той заедно с Искра Михайлова- Коларова „олицетворяват единството на нацията”.

Как тези двама висши политически деятели на ДПС осъществяват единството на нацията, не е много ясно.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 36 Отговор
    Май Карадайъ е най сериозния конкурент на Радев!
  • 2 честен ционист

    13 5 Отговор
    Не се ли намери някой пишман асасин с първо име Местан да извади пушкалото.
  • 3 Майна

    5 14 Отговор
    Мустафа и Румен Радев с МУСТАФАТА ХЕРО...И ДВЕТЕ НОМИНАЦИИ-НЕ БЪЛГАРСКИ
  • 4 Това

    21 2 Отговор
    Новина в раздел хумор ли е...!!!???
  • 5 Майна

    7 10 Отговор
    Подкрепете КОСТАДИНОВ или РОСЕН МИЛЕНОВ ако искате да запазите българската си ИДЕНТИЧНОСТ

    Коментиран от #8

  • 6 Румен

    25 4 Отговор
    Ей мутри, махайте се от живота на българите. Щото ако вие станете с измами то ви чака площада. И тоя път ще сме подготени.
  • 7 сила

    24 4 Отговор
    ТОЛКОВА СА НАГЛИ,ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ГИ МРАЗЯ.....БЕЗМИСЛЕНО Е,ТОЛКОВА СА СЕ САМОЗАБРАВИЛИ, ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ЧОВЕК ДА ВКАРВА ЕМОЦИИ

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 8 Притежател

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Правилно си се ориентирал.
  • 9 Анонимен

    6 39 Отговор
    Не е вярно, че само турци ще гласуват за Карадайъ. Аз съм българка, от 24 МИР и ще гласувам за него. Трябва някой с разума на политик от ДПС да стане президент. Видяхме какви ги сътвори Радев, а предишния не искам и да коментирам.

    Коментиран от #13, #15, #35

  • 10 rusalka

    3 2 Отговор
    Да промениш себе си и партията си в новите актуални за България и света условия е много, много по-трудно отколкото да заинатиш егото и стегне партийните редици.
  • 11 Смел Гибсов

    6 2 Отговор
    Пета колона!
  • 12 Бамбука

    3 17 Отговор
    Ние от ДПС сме алтернативата . Време е като никой не става , да дойдем ние и да оправим нещата. 30 години само експерименти, пробвайте с ДПС, воже и да се получи.
  • 13 сила

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Я ПАК, КАКВА СИ ЧЕ НЕ РАЗБРАХ....

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кака Мара

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Да бе, вярваме ти🙄💨 Цингафорка си
  • 16 Turchin

    5 12 Отговор
    И аз ви мразя но няма как,търпя ви.На един и същ кораб сме.Ако гръмна ще потъна заедно,ако те изхвърля зад борда,ще ти се притакат на помощ кръстоносците.За това ще изчакам още 10-15 години за да узреят обстоятелствата,а до тогава племето ри ще баде малцинство.Ще останете като петна в София,Пловдив,Варна,Бургас и Русе...Ще бъде много лесно,без патаклама. Търпяхме 143 години,ще търпим още 10-15...Демек,когато в една партия сите са българи проблеми няма a когато са малко по вечко турци е голям проблем. След 10-15 години и това няма да е проблем...Да изчакаме резултатите от есенното преброяване на пилците...Xaxaxa

    Коментиран от #25, #27, #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 hummingbirds

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Те гаджалите и недокосваемите орки са обзети от едно чувство на величие и едно на вечност, възбудено от 32 годишния грабеж и посегателства над Българите! Но, това разбира се са мимолетни измамни състояния на демоничните им същности. Тези крадливи кюпеци ще съществуват на адските светове и докато трае Денят на Отец ми, ще лазят в тъма!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 XYZ

    12 0 Отговор
    Да, странни персони се натискат за власт в многострадалното ни Отечество! Кой от кой по-неподходящи, с пробойни в биографията си, с нелицеприятно поведение и изказвания!
    Боже, пази България!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 кочо

    11 1 Отговор
    продажната комисия регистрира карадаяъ за президент противно на християнска БЪЛГАРИЯ НЕЙНИЯТ НАРОД-БЪЛГАРИ-ТАЗИ КОМИСИЯ НЕ СА БЪЛГАРИ А ДЖЕНДЪРИ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 сила

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Turchin":

    вашето племе нали уж не пие.....или си напушен
  • 26 ТИКВА

    12 2 Отговор
    Президент с майка Турция!!!
    Вместо в затвора кандидат президент!
  • 27 доган

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Turchin":

    Очаквай посещение!

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 кюрда

    2 5 Отговор
    Турция избра президент кюрд за страната, дали ние сме толкова толерантни към нашите етноси
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бамбука

    7 1 Отговор
    Етническа партия с турска идентичност, с лидер/почетен председател подкрепян от ДС ( Кремъл ) и в последната година от Ердоган. Е, в добавка пълната подкрепа на бившия премиер към Турски поток и строителството на газопровода до Сърбия без нито едно отклонения към Българските общини. После Герб и ДПС не били едно единно цяло. Стига смешки !
  • 32 Абе,

    8 1 Отговор
    Ако всички българи гласуваме/все едно за кой/,фесовете няма да имат и 3% !

    Коментиран от #36

  • 33 Бамбука

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Turchin":

    Всъщност е прав. Крайно време е управляващите да се замислят за демографската криза, за истинската икономика, за програми за следващите 15-20 години развитие на България. Няма значение кой какъв е, каква вяра изповяда. Важното е целокупния народ да живее достойно, а за това трябва да натискаме политиците, които сами си избираме. Всички страдат от корупцията по високите етажи на властта.

    Коментиран от #34

  • 34 КОЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Бамбука":

    Ти или си глуп@в или си трол.Заради турското дпс са всички кражби и безчинства.Ние с нашите партии ще се справим но турците са проблема.

    Коментиран от #42

  • 35 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Ти не си българка , просто недоразумение.
  • 36 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Абе,":

    Може би вече е късно
  • 37 фбр

    6 3 Отговор
    Този тъп гаджал да се научи първо да говори български! А като иска да става президент, да ходи да се кандидатира в Турция !
  • 38 А НА БАС

    1 4 Отговор
    РАДЕВ АКО НЕ БЪДЕ ИЗБРАН , ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОВТАРЯМЕ ИЗБОРА ! ТОВА ЩЕ СТАНЕ !
  • 39 Turchin

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "доган":

    От посещения не се боя, имах ги доста през живота си. Посещаваха ме глутница от главорезите на пъдаря от Правец но останах жив за тяхно учудване. Очаквам ви с нетърпение.Този път няма да ви чакам с кръстени ръце...Имайте го в предвид.
  • 40 КЪДЕ БЕ

    2 5 Отговор
    ТОЯ МЮМЮН КАТО НЕ Е БЪЛГАРИН КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ ? ДОРИ И ЕЗИКА НЕ ЗНАЕ !

    Коментиран от #50

  • 41 ТРЯБВАШЕ

    2 1 Отговор
    ТРЯБВАШЕ ДАНЧО МЕНТАТА ДА Е КАНДИДАТ НА ДПС , ТОЙ Е НАШ ЧОВЕК !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ПКП

    1 2 Отговор
    Мeтoди Пeткoв, кoйтo излeжa eфeктивнa приcъдa oт 4 гoдини зaтвoр зa пoбoй и гaврa, влизa в лиcтитe нa ДПC в Плeвeн. Тoй e нa 14-тo мяcтo, нo зa рaзликa oт нeгo, cинът му – Вacил Пeткoв e нa трeтa пoзиция. Куриoзнoтo e, чe мeдийни публикaции cвързвaт имeтo нa Пeткoв c купувaнe нa глacoвe в рeгиoнa.
  • 45 гласоподател

    3 0 Отговор
    Хубави коментари но по-вечето изтрити. Българинът си бълва комплексите и омразата си. Когато дойде време за отговор от страна на потърпевшиттранно разбиране на демокрацията и свободата на словото.
  • 46 гласоподател

    6 0 Отговор
    Остават непокътнати изписаните обиди "фес","толкова са нагли" "гаджали", но когато се реши някой да им отговори в наподобаващ тон коментарът дори не се публикува. Тогва спрете излъчването на коментарите. Всеки да знае,че в тази държава никой не е единственният стопанин и собственник на земята и държавата , както никой не е роб на другия. Никой не може да се разпорежда с моята съдба, освен определениет от Конституцията и законите органи. Както никой няма правота да ме обижда с разни епитети, тогава и аз предобивам правото да си кажа мнанието за отсрещния. Мустафа Карадайъ има абсолютно същите права,които ги има Румен,Росен,Асен,Иван,Драган,Петкан...Ясно ли ви е?
  • 47 хихи

    2 1 Отговор
    Цонев, след номинацията облиза ли турският сладолед на Карадайъ?
  • 48 12345

    1 2 Отговор
    Виж как са барнати дпс. Ще купят и РР и ББ. Младите няма да знаят, как цигуларя с мечката ходеше от град на град, свиреше и мечката играеше. Сега хората на КараДАЙ са те, от град на град И продавате ли недвижими имоти на безценица, хохо. Като започне фалита от туркие ке ви купят. Той е от изостанал помашки край село, но старите са много умни и интелигентни помаци. Нищо общо с чукурите. Друго си е вътрешността, дори и ромите са много по разбрани от Деарбекира на карадайъ, но карай да върви. Много българи няма да гласуват. По улици, седнали за отдих ги чивах, в болнижи също разговаряйки за болести множество 60 годишни, млади и стари, 60 годишен състарена жена де, също. Немотията убива и карадайъ приготвяй кесията, да им изкупите земите. Искат за 15 хил за декар викам им луди ли сте, казвай повече. Минавал път хsза Маказа. Оправяйте я тая малка България. Кво делите бе бкп герб и дпс. Всичко е на работа ваше, защо вините Радев, не съм фен на никого, но защо, за да крадете и доубивате невинните си жертви без партии по живково, по демокрация. Хитри сте, нагли сте всичките
  • 49 121

    1 1 Отговор
    Айшето. Кво искате ма, не стига, че дъпъсъ ви купи костюми от Туркие за 10000 лева кво има, защо ма, плюете нашият почетен гражданин Ахмед Доган.
  • 50 Ловеца

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "КЪДЕ БЕ":

    Тоя Мюмюн е по - голям българин от теб!