Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 22:20 3 952 36

Украйна иска да участва в сертифицирането на оператора на "Северен поток 2"

  • украйна-
  • северен поток 2-
  • газпром-
  • газопровод

"Северен поток 2" се простира от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно

Украйна иска да участва в сертифицирането на оператора на "Северен поток 2"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Киев иска да участва в сертифицирането на оператора на газопрововода "Северен поток 2". Това обявиха от украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз", информира "Новости".

"Нафтогаз" като национална компания (...) подаде заявление за участие (...) пред германския регулатор, Федералната агенция за германските мрежи", уточни ръководителят на компанията Юрий Витренко по време на пресконференция.

По думите му отговорът трябва да бъде получен в рамките на един месец. В Украйна очакват той да бъде положителен.

"Нафтогаз" смята, че сертификатът не трябва да се издава, тъй като това би нарушило европейското законодателство, а действията на Газпром са неконкурентни.

"Северен поток 2" се простира от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно. Строителството му приключи на 10 септември.

Понастоящем тече процес по сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода. Той ще се проведе на два етапа: първо германският регулатор ще разработи проект за решение, след което Европейската комисия ще го оцени. Целият процес може да отнеме няколко месеца. Берлин вече е получил пълния пакет от необходимите документи от Москва.

По-рано Федералната мрежова агенция на Германия(BNA) издаде разрешение за участие в процедурата за сертифициране на полската държавна петролно-газова компания PGNiG. Варшава иска да гарантира, че операторът отговаря на изискванията на третия енергиен пакет на ЕС, който предвижда разделяне на компаниите, участващи в добива и транспортирането на газ по тръбопровода. Днес Витренко уточни, че Киев координира позицията си по този въпрос с PGNiG.

Операторът на "Северен поток 2" Nord Stream 2 AG е собственост на руската държавна корпорация "Газпром".


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    113 2 Отговор
    Тя и жабата искала да я подковат 🤣🤣🤣🤣🤫

    Коментиран от #3

  • 2 абг

    96 2 Отговор
    Аз искам Мерцедес Бенц CLS 500 AMG производство октомври месец 2021-а година с безплатни данъци и такси, каско, поддръжка и гориво до живот.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мечтиии

    102 2 Отговор
    Все едно Македония да иска да участва в съставянето на българското правителство! Чукайте си главата в украйна и ако ви стане студено, а нямате газ, палете соросоиди да се сгреете!
  • 5 мечо

    95 1 Отговор
    Украйна и РСМ са смешниците на Европа.
  • 6 ХХХ

    76 1 Отговор
    Тия от Бурунди и те искат да участват в
    сертифицирането, а и аз също така искам
    да сертифицирам митницата в Капитан Андреево.
  • 7 ДаЗдраПерМа

    80 1 Отговор
    в проекта на тръбата са включени всички видове законови ограничения вътрешни и международни, единственно Дания специално си измени законодателството с цел максимални трудности от всякакъв характер но дори това само забави с година и нещо но не спря строителството. Исканията на Украйна са много опасни за ЕС и едва ли някой ще им се вържи на гайдата.
  • 8 Хаха

    77 1 Отговор
    Верно действията на Газпром са неконкурентни, те не са виновни че нямат конкуренция.
  • 9 898

    69 2 Отговор
    Ако в Европа искат да им тракат зъбите ще пуснат украинците да правят сертификат на тръбата!Ей сега!
  • 10 Хохохо

    61 3 Отговор
    Украйна не ползува руски газ, какво сертифициране.
  • 11 3.14К

    66 2 Отговор
    С президент клоун и политиката им е идиотска.
  • 12 Седесарят.

    64 2 Отговор
    Украйна не може да участва ,в нищо!!.Освен да мрънка и хитрува за пари от САЩ и ЕС..!
  • 13 АЕС

    58 1 Отговор
    Ама вярно няма по тъпи от украинските власти отрязаха си на клона на който стояха и цокаха Евро. Сега искат да отрежат и клона на Германия. И то що щота сляпо слушат господарчетата си от Америка. Ми каквото почукало това отговорило
  • 14 1944

    4 48 Отговор
    ако украйна ще сертифицира , европа може а се сдобие с евтин газ.

    Коментиран от #23, #36

  • 15 Гост

    58 1 Отговор
    По украинската логика и Бангладеш може да поиска да сертифицира. Нито са в ЕС нито минава през тяхна територия, нито пък имат излаз на Балтийско море.... Ма мноо тъпи, бе Саше!
  • 16 ивелин

    45 0 Отговор
    Престъпниците в 2014 година след преврата на власт в Украйна дойдоха всякъкви малоумни които сляпо и покорно служат на кавбоите.Наивните руснаци защо не ги оставят една зима без Газ тогава ще по-умнеят в дългите студени нощи.
  • 17 Моралес

    37 1 Отговор
    Македонци и украинци са от един етнос ....родоотстъпници . България е слаба държава , политиците ни са страхливи и некомпетентни чуждопоклонници , които няма да накажат Скопие за всички лъжи и мръснишки номера , които ни извъртяха .За това ще бъда удовлетворен , ако поне Русия направи на украинските управляващи това , което ние им мислим на помакедончените в РСМ ...да ги стиснат за врата и да ги накарат да се извинят .
  • 18 Газта

    35 1 Отговор
    Президентите на Украина след 2014 не ги бройте за украинци. Въоръжения преврат дето направиха, чрез използването на неонацистки групировки и платен изцяло от ЕС и САЩ. Сега могат да правяр неща само които техните господари им кажат да правят. Украина час по скоро трябва да се разделя между Полша и Русия. Все пак Украина , Украинци и Украинска история - няма такова нещо. Територията е завоювана от Руската Империя и СССР. После СССР решава да прави там най-силно развитата съветска република Украина. Какви украинци кви 5 лева...Ще е изгодно да се цепи дуржавата. Западна Украина се цепи между Полша и Унгария, изтока Донбас и Юга Одесса са за Русия. Останалите граждани на територията Украина около Киев да си спретнат референдум и да решат каде да ходят. Това е много лесно е.
  • 19 Направо

    23 0 Отговор
    ме фърлиха в оркестъра тия.
    То и аз искам да съм в журито в Кан.
  • 20 Тия смешници

    22 1 Отговор
    ако се бяха стегнАли можеха да си правят парите по много други начини, със земеделие, с промишленост.
    Ама тия всичко разрушихе, че и тръбите се скапаха.
    Ама драпат за тях щото на Хънтър му свършиха парите за бели магистрали.
  • 21 Крайна

    21 0 Отговор
    Крадливо племе.
  • 22 Рошко

    17 0 Отговор
    То скоро няма им трябва като им сменвт паспортите с руски
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Kcaniba

    30 0 Отговор
    Украина се превърна в един голям, досаден и никому ненужен цирей.
  • 25 Да се знае

    14 0 Отговор
    Щом ще участва ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, значи газта за Европа ще се повишава още. Веднага ще добавят още две-три измислени регулации за да крадът пари както стана с парниковите емисии
  • 26 Скакауец

    18 0 Отговор
    И от къв зор укрите искат да участват в сертифицирането на газопровода? Единствената причина е, че искат по всякакъв начин да правят сечено, защото виждат как им се изплъзват 2 - 3 милиарда долара от ръчичките...Ами ще се изплъзнат я! Кой ви караше да се репчите на руснаците, че и да крадете от транзитния газ?
  • 27 Търновец

    1 15 Отговор
    Ако Геpмания откаже да включи Украйна – то Украйна може да заведе арбитражно дело в New York с лоши последствия за лиценза…

    Коментиран от #29, #31

  • 28 плевен

    12 0 Отговор
    Това, че поляците ще участват в сертифицирането на СП2, беше вярно. После им отнеха правото на глас.
  • 29 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    Или в Тел Авив.
  • 30 Костова

    14 0 Отговор
    Украинците, които се молеха на своя Голям брат - САЩ да спре на всяка цена Северен поток 2 сега се навестнат да бъдат регулатори на този поток Един вид те да определят в какви посоки и количества ще се разпределя газа. Руснаците, немците и французите дадоха основните пари, а украинците да се перчат и нареждат..Да, странна субстанция пушат украинските политици. Ще прочета кокно мислят руснаците за този виц.
  • 31 Скакауец

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    Търновец, посочи поне една причина Украйна да бъде включена в сертифицирането на газопровода? Поне една! Евентуалното включване на Украйна в сертифицирането ще бъде прецедент, защото веднага възниква конфликт на интереси! Тя е заинтересована страна газопроводът да НЕ заработи по чисто комерсиални причини, а не както искат да го изкарат "политически проект". И за това Украйна не може да бъде включена в този процес! Ако обаче германците я включат, то те си създават проблеми за самите тях, което едва ли е радостна вест...А колкото до арбитражите, ами тези арбитражи и арбитражни съдилища обикновено се договарят предварително, и не може всеки да води арбитражни дела където му текне... Така че укрите могат да пият една много студена вода, каквато се очертава да имат тази зима...А и да те попитам, знаеш ли какво е арбитраж и арбитражно дело?
  • 32 Не коментирам, чета по горе

    2 0 Отговор
    Има и точни, а и интересни
  • 33 Руснак

    4 1 Отговор
    И какво Украйна може да сертифицира? Тяхната система за пренос на газ вече е доведена до аварийно състояние в резултат на неграмотна експлоатация,а те искат да проверят и други? Нека по-добре Украйна с украинските си дела разбира и не се изкачва там, където изобщо не я питат. Не я искат никъде.
  • 34 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ВИЕ НЯМАТЕ ГАЗПРАВО!!!!!ТО Е на байдън!!!!!или ....забравихте???????или покажете РАЗХОДЕН ОРДЕР ЗА ВЛОЖЕНИ ПАРИ,ЦЕЛИ И АМБИЦИИ....
  • 35 Юрась Августов

    1 0 Отговор
    Навийте си устните!
  • 36 Например

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    Например от...Марс.
Новини по държави: