Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 19:00 6 268 49

Когато светът беше на косъм от Трета световна война

  • гдр-
  • германия-
  • трета световна война-
  • берлин-
  • западен берлин-
  • ссср-
  • студена война-
  • сащ-
  • никита хрушчов

През октомври 1961 в Берлин се разиграват драматични сцени

Когато светът беше на косъм от Трета световна война - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В една неделна вечер през октомври 1961 година американският дипломат Едуин Алън Лайтнър иска да отиде със съпругата си на театър в източната част на Берлин. В това няма нищо необичайно - и след началото на строежа на Берлинската стена през август същата година, представителите на съюзниците могат свободно да се движат из града, без службите на ГДР да ги контролират. Но на граничния пункт "Чекпойнт Чарли" дипломатът, който бил облечен с цивилни дрехи и пътувал с частния си автомобил, бил спрян и помолен да покаже документите си. Планираната приятна вечер не само не се състояла, но и се превърнала в един от най-напрегнатите моменти от Студената война.

И тогава дойдоха танковете

"Чекпойнт Чарли" разделя на две улица "Фридрихщрасе" и се използва от западните военнослужещи и чуждестранните дипломати за преминаване от Западен в Източен Берлин. Първоначално те имат достъп и до други гранични пунктове, но впоследствие министерството на вътрешните работи на ГДР ограничава възможностите дотолкова, че накрая остава само "Чекпойнт Чарли". На 23 октомври 1961 година с одобрението на съветското ръководство вътрешното министерство на ГДР издава постановление, което изисква от цивилните сътрудници на американската военна мисия да показват паспортите си при пътувания до Източен Берлин. Това всъщност представлява нарушение на четиристранния статут на града, който гарантира съвместната отговорност на всички страни-победителки и свободата на придвижване на членовете на американските, британските и френските военни мисии.

В крайна сметка американците изпращат въоръжен конвой, който да ескортира дипломата Лайтнър през границата. След като през следващите няколко дни същото се повтаря и с други хора в цивилни дрехи, конфликтът ескалира. На 25 октомври генерал Луций Клей, съветник на американския президент Джон Кенеди в Берлин, изпраща първите танкове. Той е на мнението, че Кенеди се е предал твърде бързо след издигането на Стената - и затова е твърдо решен да отстоява американската позиция. Недалеч от Бранденбургската врата в бойна готовност е приведена и британска военна техника. В отговор на тази „империалистическа провокация" Никита Хрушчов също изпраща танкове към граничния пункт.

Така на 27 и 28 октомври десет танка М-48 и десет танка Т-54 стоят един срещу друг в продължение на цяло денонощие. Разделят ги само десетина метра, а в архивни документи е записано, че екипажите им са били готови за стрелба. Тогавашният генерал Анатолий Грибков впоследствие си спомня, че съветското военно командване е определило ситуацията като „опасна". Не са могли да повлияят нито правителството на Западна Германия в Бон, нито правителството в Източен Берлин - всичко е било в ръцете на СССР и САЩ. Хрушчов и Кенеди първоначално дават указания на командирите на своите войски да реагират на насилието с насрещно насилие. В действителност обаче и двамата не желаят военен конфликт. В крайна сметка всичко приключва без проливане на кръв, а за развръзката са задействани дипломатически канали.

Игра на нерви

Кенеди моли Хрушчов да отмести малко танковете си, за да има самият той основание да накара американските танкове да отстъпят. Хрушчов се съгласява, след което и двете страни се представят като победителки в тази война на нерви. В онези дни светът е на прага на Трета световна война, до която, за щастие, не се стига. "Чекпойнт Чарли" е междувременно историческа забележителност, която и до днес напомня за противопоставянето между Изтока и Запада. Който се интересува от събитията, разиграли се преди 60 години, може да ги "преживее" там с помощта на най-съвременни технологии.

Автор: Татяна Вайнман


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    52 10 Отговор
    Вече сме в трета световна.Това,че не давате инфо не значи ,че не е започнала....Дано "Нещото" помогне да не започнат още тази година горещи събития.Ще бъдем фронтова държава.....за разлика от тези,които насъскват славяни да убиват славяни....трийте ,трийте....

    Коментиран от #5, #13, #16, #25

  • 2 МДААААА

    48 9 Отговор
    Папата каза още 2013г., че ТСВ е почнала. Ако не забелязвате е хибридна. Като гледам всичките източноевропейци голям хаир видяха от запада последните 30г. Или по-точно им плащахме сметката и удължихме луксозния им живот за наша сметка. Да ни обират и да се подиграват с нас.

    Коментиран от #34

  • 3 Ако във Третата

    16 10 Отговор
    се очертава нещо позитивно,това е че ще избълбукат немалко гербери и русофоби в нея..Аристотел.

    Коментиран от #6, #22

  • 4 ХАХАХАХАХ

    36 7 Отговор
    А, БЕ Я СТИГА С ТИЯ БАЛАЛАЙКИ, БЕ! Това са си американски разработки, опити за цветни революции. Видите ли борци за свобода! ХАХАХАХАХАХАХАХ
  • 5 Невежо същество

    36 27 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Главчо ние не сме славяни! Набий си го в главата дълбоко: ние сме БЪЛГАРИ. И руснаците пишат на българска азбука, не на славянска. Учи истинска история.

    Коментиран от #8, #10, #12, #14

  • 6 МНЕЕ

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ако във Третата":

    Мисля, че беше Учителят Конфуций!
  • 7 ъхъм

    36 4 Отговор
    И като 2014г. в Крайна същата американска разработка успя, я питайте обикновените украинци колко са добре!По-зле са и от нас.
  • 8 Тъпак

    22 13 Отговор

    До коментар #5 от "Невежо същество":

    Прочети История Славяно-болгарская от Паисий,да ти светне малко над веждите.

    Коментиран от #17

  • 9 Майна

    24 5 Отговор
    Сега сме в ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ТЯ Е СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ГРУПА,,ЕЛИТАРНИ ,, ИЗРОДИ...ВИЖТЕ ПРЕДИ ДНИ ИЗКАЗВАНЕ НА АВРААМ НОАН ЧОМСКИ ,,Такива хора трябва да бъдат – те трябва да имат благоприличието да се отстранят от общността, ако откажат да направят това, тогава трябва да се вземат мерки за защита на общността от тях“, каза Чомски в предаването Primo Radical в YouTube през уикенда . „След това идва практическият въпрос, който зададохте: Как можем да им доставяме храна? Е, това всъщност е техен проблем.”

    „Разбира се, ако наистина изпаднат в нужда, тогава да, трябва да се преместите с известна мярка, за да осигурите оцеляването им, точно както правите с хората в затвора“, каза Чомски.

    Коментиран от #11

  • 10 В.Г.З.

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "Невежо същество":

    Глупи, българите са били 1/10 от новия народ
    в новата държава!!!

    Коментиран от #19

  • 11 Майна

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Това е за тези, които отказват да се ИНЖЕКТИРАТ С ТЕЗИ БИООРЪЖИЯ
  • 12 Раданч Татлъту

    4 16 Отговор

    До коментар #5 от "Невежо същество":

    Прав си умнокрасавецо!Ние сме горди наследници на кривоглави татари!🐵👹👍
  • 13 нашия

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    малка поправка...сега е 4-та световна война ...третата беше Студената
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 no name no face no number

    34 5 Отговор
    За съжаление не се дъстоя тази война, когато трябваше. След промените имах възможност да им видя базите,варшавският договор е щял да ги помете без особени усилия, жалко че не започна такава война. Сега светът щеше да е по добър особено за нас

    Коментиран от #18, #35

  • 16 Куранага Сан

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Публикувано във факти.бг: Ще бъдем фронтова държава..ми то ние винаги сме били такава. По времето на ВД( Варшавския Договор) ние бяхме Чжния фланг, с направление-Турция и Гърция. Аз лично съм висял по 2-3 дена на Дервента, когато НАТО и Одринските полкове играеха занятия. А задачата ни бе ясна. А ти знаеш ли защо бай Добри бе Армейски генерал, а носеше маршалски пагони? Дори и да сме в активен неутралитет, пак ще ни прегазят при евентуален горещ конфликт. Просто географското ни местоположение е такова. Което пък не означава наистина, че трябва да подлагаме задник когато атовете мятат къчове. Капиш?
  • 17 Капът

    7 18 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпак":

    хахаха, то има и Рибен буквар на Петър Берон - риби ли сме?? Българите НЕ СА славяни - факт!

    Коментиран от #21

  • 18 нашия

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "no name no face no number":

    гарантирам,че е така ....като ги видях и онемях....какво НАТО кви 5 леваа....веднага съжалих ,че не е почнала тогава войната ...виждах се най -малкото наместник на Одринска тракия или Кавала...

    Коментиран от #48

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Демокръси

    13 3 Отговор
    Днес не се водят явни войни държава срещу държава. Правят се някакви измислени коалиции, а там където и това не минава се пращат проксита като ислямска държава, блекуотъровци, вагнеровци, ихтамнетовци и прочие.
    Така големите си мерят патките на ничия земя в поредната провалена държава. В Либия е така, в някои части на Сирия и Ирак е така, в Афганистан беше така, в Украйна е така, в Нагорни Карабах сбиха съседите и неосултана помогна на рязаните, в Косово ръчкат пак шиптарите да правят мизерии. Ей така се поддържат едни гнойни язви по света, където постоянно има конфликти, мрат хора, търгува се с оръжие, тестват се нови и за пред нас се представя като борба за свобода и демокрация.
    Другото оръжие е МВФ и Световната Банка - Южна Америка пропищя от тях, а у нас пейзажа из страната е като след тежка война - навсякъде безлюдни руини.
  • 21 БОЛШЕВИК 🌟

    16 8 Отговор

    До коментар #17 от "Капът":

    Ти си се имай за какъвто искаш, но не ми казвай на мене какъв съм! Славянски език говориме, славянския език ни е запазил през вековете и славянска кръв тече във вените на повечето български граждани.

    Коментиран от #23, #26, #28

  • 22 викай,викай и крещи

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "Ако във Третата":

    русофиле уври!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БОЛШЕВИК 🌟

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "булшийт вик💥":

    Жалко, че в тоя сайт много обичат да трият отговорите!!! Да те боцне 666

    Коментиран от #36

  • 25 червенодер

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Какви славяни бре червена мутро ? Кой те излъга че сме славяне. СКлавяни са поляците, беларус, Украйна. Руснацине са варяги с много азиатски примес / гледай Ленин, Путин, Сталин и т.н. / Скрининга на ДНК показа , че: / извадка от заключенията/.."- Много малък процент е славянският принос във формирането на съвременните българи. Преобладаващ е прабългарският. До съвременните българи близки са унгарците, италианците, гърците. Интересното е, че унгарците се намират в интересна позиция между съвременните българи и траките. Тоест те са в някаква близост до траките, но и до съвременните българи и прабългари. Изготвена е генетична карта, сравнявайки информацията от траки, прабългари и съвременни българи. На нея се вижда генетичната позиция на тези популации. От нея наистина излиза, че до съвременните българи са близки унгарците, прабългарите и италианците. Докато до траките - словаците, чехите, австрийците. Това също показва евразийския характер на траките....."
    Беше удобно да сме славяни по комунистическо, че да излиза , че сме роднини с червените боклуци. Да, ама не.

    Коментиран от #27, #29, #30, #32, #33, #41

  • 26 Ленинец

    6 15 Отговор

    До коментар #21 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Я не ми обяснявай, каква кръв имам във вените. Дигай си дърмите и отивай при пишман славяните - руснаци. Те са ВАРЯГИ и прочие измет. Ние имаме много малко участие на славянски ген. И какво е славянски език? БАБА ТИ - КОМУНИСТКА ЛИ ТИ Е ПЪЛНИЛА ГЛАВАТА С ТАКИВА ГЛУПОСТИ ?

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 верно е

    7 9 Отговор

    До коментар #21 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Българи отдавна няма по тези земи.Ние сме сбирщина от крадливи,страхливи и мързеливи племена.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Неизвестен,

    10 5 Отговор

    До коментар #25 от "червенодер":

    Твоят скрининг ДНК,показа,бога ми ,ВИДЯХ ГО ,че си чист ром ,от Анадола!.Манг..сар..!!.Да не си посегнеш ей!!!момче??

    Коментиран от #37

  • 34 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "МДААААА":

    Не е луд тоз който взима, а тоя дето дава
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 неизвестен бубайко ти

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Неизвестен,":

    шото ма ма ти беше на трасето
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 2 Отговор
    Англосаксонците ви взеха земята бг,след някоя година ще ви вземат и парите,а накрая ще ви вземат и езика на ,който плюете говорейки....Само слепци и слуги на англосаксонските кучета могат да се радват на ставащото в донецк и луганск!
  • 39 Сиган

    0 2 Отговор
    Я са махайте да си оправим държавата
  • 40 шакадъмов

    5 8 Отговор
    Българите били славяни?! Добреее - значи прабългарите, дето са дошли от другата страна на Черно море са били... Японци? Само да напомня, че петият син на Кубрат - Алцек е достигнал Италия и...абе вземете да прочетете нещо кулинарно, кво се занимавате с глупости?
  • 41 Остави Козяк

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "червенодер":

    Нито от Москва, нито от САЩ, или Гърция имат интерес да ти покажат действителността.
    Не съществува "славянски" генетичен тип?!?!?
    Причината е че т.нар. северни славяни се различават коренно от "южните" славяни(явно не знаеш, че има северни и южни славяни) е, че при първите преобладава хаплогрупа r1a, при вторите I2a1( има си изследвания)
    Така че, няма как българите да са наследници на някакви преселници от север - просто генетично се различаваме от поляци и руснаци.

    Не съществува и "прабългарски ген"
    В ДНК профила на българите и на прабългарите НЯМА нищо, което да ги отличава от останалите народи от ЮИ Европа. Тоест не се откриват следи от някакви измислени преселници от Азия.

    Така единствената възможна версия е- БЪЛГАРИТЕ СА МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ, така както ги описват и древните хронисти.

    Как , след като се знае отлично, че славяните по нашите земи са били огромното море от хора се е получило така, че славянските гени не са масовите?

    Коментиран от #42

  • 42 Гъргара

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "Остави Козяк":

    Ти ме стъписа! Местно население, дето си ходи с юрти, шатри и води номадски начин на живот с набези и грабежи, издигащо в култ кон и оръжие... МЕСТНО???!!! Таа работа е кофти за брокерите - недвижимото е местно - демек= мести се...

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 fvdsg

    2 2 Отговор
    Ех ,че не стреляха солдатите ,сега света щеше да е по хубав !
  • 47 Остави Козяк

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Гъргара":

    Оооо да бе, тия дето ходят с юрти, шатри и водят номадски начин на живот с набези и грабежи, издигащо в култ кон и оръжие, идват на Балканите и почват веднага да строят каменни градове, пътища, храмове (без писменост и математически познания това не става!!).. още със стъпването си правят най-големия средновековен град в Европа - Плиска (след нея се нареждат градове като Константинопол или Аахен - столицата на Франкската империя на Карл Велики, и най-големият християнски храм в Европа тогава-Голямата базилика ). И в същото време воюват с най-голямата империя(ИРИ) и я правят дран-паран.
    Ти някакво логическо мислене имаш ли? Или просто гледаш писаното като теле железница??
  • 48 дедо Медо

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "нашия":

    Ако бе почнала тогава войната..природата отдавна да е заличила всякакви следи от съществуването ти. И да ти кажа. По онова време Онест Джон-ракети с малък обсег, носещи малък ядрен заряд, които имаше в турската армия, долитаха до моето поделение за 4 мин. Не ни оставаше никакъв шанс дори да се доберем до машините в парка. Така че айде по-полека с изцепките. При обикновен конфликт наистина имахме превес, и то значителен в огнева мощ, темп на стрелба и далекобойност. За разлика от числения състав. Доста добре учехме турската армия- от уставите им, численноста им, въоръжението и мобилизационни способности до ранговете им и номерата на поделенията им пред нас. А сега младежите се епилират и спорят от кой пол са....поне да си приготвят повечко грес и пясък, че ще им потрябва ако рече агата да си напои коня в София на чешмата до банята.
  • 49 Безименен

    3 1 Отговор
    Тогава може да е бил, но сега не е.
    Сега се води трета световна война, но тя не е такава, каквато сме свикнали да виждаме.
    Затова и повечето не са го разбрали.