1 Декември, 2022 19:00 2 636 13

Тайните на ГДР: Когато затворници работеха за западни компании

  • гдр-
  • германия-
  • тайни-
  • затворници-
  • западни компании-
  • студена война-
  • ссср-
  • човешки права-
  • труд

Години наред затворници от ГДР са подлагани на принудителен труд

Тайните на ГДР: Когато затворници работеха за западни компании - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шведската компания ИКЕА се е снабдявала с продукти за производството на мебели от доставчици, възползвали се от затворнически труд в беларуски колонии. До това заключение стига екипът от европейски разследващи журналисти We Report. Но тази практиката не е нова и е позната още от годините на Студената война.

Не само ИКЕА се е възползвала от затворнически труд

В продължение на много години западноевропейски компании са използвали труда на затворници от ГДР. Свидетелствата сочат, че най-вероятно те не са знаели за това. Според архивите на Щази (Министерството на държавната сигурност на бившата Източна Германия) броят на тези дружества е много по-голям, отколкото досега се е смятало. През ноември 2012 г. шведската мебелна компания ИКЕА призна, че е използвала принудителния труд на криминални и политически затворници в ГДР. Тя обаче не е единствена.

Преди години германският историк Тобиас Вуншик публикува данни, според които затворниците от ГДР са снабдявали с продукти известни производители на мебели, компании за фотографско оборудване, магазини, търговци на дребно, както и фармацевтичната, автомобилната и стоманодобивната промишленост. Смята се, че всяка година ГДР е продавала на Запада стоки, произведени от затворници, на стойност най-малко 200 млн. западногермански марки.

В ГДР не е имало принудителен труд, а "трудово възпитание"

Затворниците в ГДР са били принудени да полагат принудителен труд. Така те са участвали в производството на стоки за износ, обяснява политологът и теолог д-р Кристиан Заксе. От много години той изследва темата. Според Федералната служба за досиетата на Щази затворниците в повечето случаи не са знаели къде отиват материалите и продуктите, произведени от тях. Купувачите също не са имали представа къде и как са произведени стоките, които са получавали, и не са проявявали особено желание да разберат. Министерството на държавната сигурност, от своя страна, е правело всичко възможно, за да запази практиката колкото е възможно по-малко известна.

В ГДР официално не се е говорело за принудителен труд. Използването му противоречи на марксистко-ленинското разбиране за социалистическото общество. В СССР властите са наричали принудителния труд поправителен или задължителен, а в ГДР - "трудово възпитание".

Според Ян Филип Вьолберн от Центъра за съвременна история в Потсдам най-късно през 1971 г., с идването на Ерик Хонекер на власт, трудът в затворите, включително на политическите затворници, се е превърнал в част от икономическото планиране на ГДР. Според него всяка година в практиката участвали между 15 000 и 30 000 лишени от свобода.

Политологът Кристиан Заксе пише, че западните държави, освен в случаите, в които е било неизбежно, никога не са преговаряли директно с предприятията в ГДР. Разговорите са били водени чрез посредници, които са представлявали източногерманските власти. Така западните купувачи едва ли са могли да разберат начините за производство на продуктите и компонентите, които са получавали.

Но през 1967 г. "Амнести интернешънъл" публикува доклад за използването на принудителен труд в ГДР. Тогава западни правозащитници изпращат хиляди писма до държавните институции на бившата Източна Германия за условията в затворите.

ИКЕА и източногерманските затворници

В Световния търговски център в Източен Берлин е имало офиси на западни корпорации. През 1987 г. в представителството на ИКЕА са работили трима шведски и осем източногермански служители. Когато ръководството на шведската компания е научило, че в производството на мебели са участвали затворници, то е изискало край на тази практика. Тогава ГДР официално е обещала, че ИКЕА вече няма да получава стоки, произведени в затвори.

Автор: Иванов Артьом


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Овче зеле си тегли Харакири и Сепуко резко! ПАК. БУХАХХАХ
  • 2 Гледай документален филм за ГДР

    19 1 Отговор
    Показаха хладилника който никога не се разваля и лампата която никога не изгаря! След падането на стената двата завода са сринати до основи!

    Коментиран от #4

  • 3 СталинЧо

    10 1 Отговор
    Когато затворници работеха за западни компании.....много са гадни западните компании
  • 4 Гост

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гледай документален филм за ГДР":

    Крушката, която не изгаря, е в една пожарна в Америка. Едвам мижи. И аз да взема една крушка от магазина и да я димирам едвам да мижи, и тя никога няма да изгори

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Не си гледал филма

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Затова така пишеш!
  • 6 Сатана Z

    10 5 Отговор
    Преди анексирането на ГДР през 1989 г ФГР беше средно развитие Западноевропейска държава далеч зад Иташля,Франция,Швеция,Испания.При анексирането ФРГ получи 10 милиона образовани и работни Немци ,които след приватизацията на ГДРейските предприятия бяха подложени на дискриминация от Западногерманските собственици.Жилищата бяха също приватизирани и наемите станаха непосилни за повечето Немци,които бяха излъгани при “обединението” със Западните си роднини.И сега е така и никога няма да се промени враждата между “оситата” и “иситата”.
  • 7 Адам Хилтън

    8 0 Отговор
    То това не е тайна, то още се случва - просто сега тия фирми използват затворници от САЩ - щото там има цели 2 милиона.
  • 8 Русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Вземи си от модерните крушки, които светели по седем години и им дават две години гаранция за това.
  • 9 Пръцко

    12 0 Отговор
    И откога трудът стана нещо срамно и позорно, а? Едни от най-добрите мебели на пазара преди време бяха произведени в пловдивския затвор.
  • 10 То е ясно

    7 0 Отговор
    Един работен ден се равнява на два от присъдата.Става въпрос за затворници с по-лек режим.Така и агнето цяло и вълка сит.
  • 11 Перо

    8 0 Отговор
    А джендърията какво иска,държавата само да угоява престъпниците,без превъзпитание! Освен това затворниците сами са се натискали да работят защото два отработени дни се смятат за три отлежани! И в БГ е същото!
  • 12 Котка ученият

    8 0 Отговор
    Когато робите работеха в британски и френски плантации, никой не се интересуваше.
  • 13 Рошко

    0 0 Отговор
    Автор Иванов артьом публикувано от дойче зеле