Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 21:10 5 079 59

"Бях фанатичен комунист, но в ГДР съсипаха живота ми"

  • гдр-
  • германия-
  • комунизъм-
  • берлинска стена

Тогава навсякъде им се привиждат западни шпиони, а след издигането на Берлинската стена две години по-рано преселването на хора от Западна в Източна Германия не е толкова често явление

"Бях фанатичен комунист, но в ГДР съсипаха живота ми" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Петер Драушке е на 18, когато се преселва от Западна Германия в ГДР - доброволно и по убеждение. Но бързо разбира, че красивите думи за комунизма са просто една огромна лъжа. Това е неговата история.

В деня, когато Петер Драушке решава да напусне Западна Германия и да се пресели в ГДР, баща му се опитва за последно да го разубеди: „Погали ме по главата и рече: „Петер, остани си в Хамбург“.“ Петер обаче бил идеалист и вярвал, че комунистическа Източна Германия е една по-справедлива държава.

Как ГДР съсипа живота на един млад човек

През 1963 година Петер е само 18-годишен, но твърдоглавието му стига за двама. Не желае да послуша нито баща си, нито майка си, обръща гръб и на двете си сестри. Взима самолета и заминава за ГДР заедно с най-добрия си приятел Ервин. „Бях фанатичен комунист“, разказва той днес. Всекидневието във ФРГ, растящото неравенство между хората, изобщо целият капитализъм - всичко това го отблъсква.

Властите в ГДР посрещат с голяма подозрителност двамата млади западногерманци, които заявяват, че искат да станат граждани на ГДР. Тогава навсякъде им се привиждат западни шпиони, а след издигането на Берлинската стена две години по-рано преселването на хора от Западна в Източна Германия не е толкова често явление. Макар че за целия период, през който просъществуват двете германски държави, от Запад на Изток се преместват половин милион души.

В тайните служби на ГДР, прословутата Щази, няколко седмици въртят на шиш двамата младежи, докато накрая им разрешават да се заселят в Източна Германия. Драушке подхваща професионално обучение като търговски работник, прави кариера в източногерманския комсомол FDJ и изнася из цялата страна доклади за предимствата на живота в ГДР. Но когато малко по-късно в Москва Никита Хрушчов е сменен от Леонид Брежнев, приятелят на Петер, Ервин, попада в истинска беда. Ервин подхвърля в компания, че Хрушчов може би е убит, в резултат от което властите на ГДР му отнемат жилището и работното място. Ервин отива да работи в една корабостроителница, където за пръв път се сблъсква със суровия живот при социализма. Постепенно и двамата с Петер започват да се отнасят все по-критично към „държавата на работниците и селяните“ - и към лицемерието, в което са потънали източногерманците. Но пътят обратно към ФРГ е заключен с три катинара.

Петер и годеницата му Беате, заедно с Ервин, решават да поемат риска. Една от сестрите му, Рут, осигурява фалшиви западногермански паспорти и в един хубав летен ден през 1972 година тримата се срещат на софийското летище. Идеята е да излетят за ФРГ като западногермански туристи, но българските власти са информирани за плана им и ги арестуват още на летището. Рут е само на 18 години, когато се оказва принудена да прекара месеци наред в български затвор - в една страна зад Желязната завеса, чийто език тя изобщо не говори. „Бях направо съсипана, не изпитвах нищо друго освен страх“, разказва тя днес.

"Тези престъпници ме направиха нежизнеспособен"

Петер, Беате и Ервин са предадени на властите в ГДР. Прехвърлят го от арест в арест, накрая го осъждат на 4 и половина години лишаване от свобода заради „измяна на родината“. В затвора Драушке е подложен на какви ли не унижения и манипулации - защото като при всеки друг обвинен в "измяна на родината" целта е да бъде пречупен и лишен от човешко достойнство. Често го принуждават да се съблича чисто гол в килията и подлагат на проверка всичките му телесни отверстия. Водят го по коридор с калашник, опрян в гърба, а после го навират в помещение, изпълнено с пара. Днес Драушке казва, че в онзи момент изпитвал смъртен страх, макар после да се оказало, че това е просто банята.

По-късно го хваща амнистия. Освобождават го 14 месеца предсрочно и малко по-късно го пускат да си върви в Западна Германия. Днес Петер Драушке отново изнася лекции пред млади хора. Само дето им говори не за предимствата на социализма, а за злокобността на комунистическия режим. Обяснява как като млад вярвал в комунизма, но после службите на ГДР сломили всички светли пориви на душата му. Разказва как преживяното в ГДР съсипало психиката му: „Тези престъпници ме направиха нежизнеспособен“, казва днес той. Още по-тъжна е съдбата на неговия приятел Ервин, който малко след завръщането си в Хамбург слага край на живота си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    106 20 Отговор
    Бях фанатичен европеец, но в ЕС ми съсипаха живота.

    Коментиран от #7, #23, #24, #46

  • 2 ZDF

    72 25 Отговор
    Типично за Дойче зеле , мухлясало и пълно с клишета ! Тези хора , явно не си гледат календара !

    Коментиран от #21

  • 3 Динко

    46 25 Отговор
    То навремето половината свят се подлъга по идеологията наречена комунизъм и я следва сигурно над 50-60г докато не се разбра че нищо не става,тука вие пишете за двама младежи на по 18г без акъл в главите тогава.Ясно е че щом комунизъм няма от вече над 30г по света,това е една утопична идеология която е практически невъзможна за осъществяване.

    Коментиран от #6, #26

  • 4 И тоя Драушке

    35 17 Отговор
    сеги требе да е фанатичен джендър,предполагам? Дали си е присадил цицци?

    Коментиран от #15

  • 5 реалиста

    25 32 Отговор
    русофилчета,прав ви път към просийка или с. корея.Чаооо

    Коментиран от #8

  • 6 Динко бре

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Динко":

    Що не си на ограденото да ловиш "миграцията" нъл си уж патреотен - антекомоняга?!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 24 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.

    Коментиран от #9

  • 8 Бай-бай и на теб

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "реалиста":

    къмто Брюксела,белким се реализираш на некоя улица..
  • 9 Хахаха..

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Де ти е "емперията" бре,аркадаш?

    Коментиран от #12

  • 10 Дaбе дa

    11 9 Отговор
    нищо не видях зa мaрмотa, дето зaвивa шоколaдa в кaлник от трaбaнт. Момчето трябвa дa е било c пcихични отклонения. То имa цял музей, поcветен нa отчaяните опити нa хорa, дa нaпуcнaт източен Берлин, aмa нaшия идеaлиcт, шa оди в епицентърa. И къв Петер? Тоя cи е Пaвлик. Пaвлик Морозов нa aмбрaзурaтa. aй cикккктур бе. И пропaгaндaтa трябвa дa cе прaви интелигентно.
  • 11 Госあ

    10 8 Отговор
    Комунизъм от комунисти не се прави ! Това е основната грешка. Комунизъм се прави от империалисти ;)
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха..":

    „Империите на бъдещето са империи на разума.“ /Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил/

    Коментиран от #22

  • 13 Тешекюр едерим

    21 4 Отговор
    Благодаря на Факти.бг за това, че систематично ми отвориха очите, какво представляват DW и дописниците им "българи"!
  • 14 Ковач Андреев

    28 7 Отговор
    Шехеразада и Братя Грим само могат да им дишат прахта на Дойче Веле...По-голяма простотия скоро не бях чел "навират го в помещение, изпълнено с пара, после се оказало, че това е просто баня"....егаааати репресията егатиии и чудото.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Роза

    17 14 Отговор
    Историята е напълно правдоподобна.Някога живях в крайграничен град и с очите си съм виждала как водят в МВР арестувани германски младежи,които са искали да избягат в Турция и оттам в Западна Германия.Между гражданите упорито се говореше,че има и разстреляни на граничната бразда-мъже,жени и деца.Слд като падна комунистическия режим,властите официално признаха,че това е вярно.Не се знае само каква е бройката на убитите.Щом са бягали,значи е имало от какво!Никой не бяга от хубавото!

    Коментиран от #27, #30, #45

  • 17 kolcho pradleto

    14 4 Отговор
    1-ВИ НА МЕН МАМИНКАТА МИ РАЗКАТА ТАЗИ ЛЪЖЕ ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ(НЕОФАШИЗМУС???!!!
  • 18 Бех

    9 4 Отговор
    Фанатичен геиберажист но геиберажистите съсипаха живота ни
  • 19 Kcanba

    8 1 Отговор
    пртър дауке, фа пита фанатичният демократ - Сноудън... а дойче зеле да пият 1 студена вода, замезе
  • 20 Сатъра на Хана

    10 6 Отговор
    ЕДИН МУРГАВ КОМУНИСТ
    ОТНЕМА ДЕВСТВЕНОСТТА
    НА ИЗТОЧНОГЕРМАНСКАТА ДЕВСТВЕНИЦА
    АНГЕЛА МЕРКЕЛ НА БУРГАСКИЯ ПЛАЖ
    И Я НАУЧАВА НА МРЪСНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ХВАТКИ
  • 21 00014

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ZDF":

    Ами какво искаш . рептилиите са отпреди динозаврите, а тези са техни клонинги.
  • 22 Абе заблуденчо

    20 9 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да не би да имаш предвид онзи У.С.Чърчил който без малко да направи София на картофено поле,ама един грузинец от Кремъл го възпря след априлските бамбьожки през 1944?

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Асд

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Не се притеснявай! Путинист си, не си европеец.

    Коментиран от #57

  • 25 Дърт пее..раст...

    12 0 Отговор
    И аз като избягах в Германия,,през Чехия..Като ме хванаха ,те събличат гол ,и ти бъркат по всички ,,отверстия,,.Беше студено ,зимата на 1991...После ,ме вкараха в помещение,със силна светлина..Само камък,студено..Без обувки..Баня нямаше..Конфискуваха всичко което имах ,1000 зелено .цигари,запалка, всичко...От тогава мразя Германия.!.
  • 26 Миро

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Динко":

    Това го кажи на китайците за комунизма.

    Коментиран от #28

  • 27 Името на розата

    24 6 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    А сега се замисли колко хора избягаха от България последните 30 години (да не казвам последните 13)
  • 28 Госあ

    5 10 Отговор

    До коментар #26 от "Миро":

    Днес в Китай е имперски комунизъм. Затова крайно бедните намаляват и най вероятно ще бъдат устойчива първа икономика. Комуниста гледа какво ще получи от държавата, а империалиста какво ще даде на държавата. На затова казвам, че комунизъм от комунисти не се гради.
  • 29 Миро

    11 3 Отговор
    Искам Дойче веле да разкаже на българите как бяха убити български войници в Чехословакия. Или трябва да забравим това . Охранявали са обекти. Нищо друго. Очевидец на събитията ми е разказвал за това. Едните не са имали избор. Те са били войници. Другите не им е харесвало. Лека им пръст на всички. И Дойче веле може да ги разказва тези неща тук само защото там в Германия страницата е затворена и за подобни писания и разпалване на омраза има съд и затвор.
  • 30 Интересно

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    Има един хубав български филм "Честилището". Точно за граничен български град и бивш войник който убива двама млади германци на браздата. Гледай го, щом са го направили значи има някаква истина.

    Коментиран от #47

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Абе заблуденчо":

    Да той е, което не пречи да каже и доста истини.
  • 32 Дърт пее..раст...

    10 5 Отговор
    Мразя ,Германия и ДВ...щото са подлоги на дявола..
  • 33 бай Даньо

    7 9 Отговор
    Дрогари, още не е късно да последвате примера на Драушке има надежда за комунизма още в Северна Корея ...
  • 34 Комуниста

    13 4 Отговор
    Много на алчно замириса тази западна демокрация, почна да мирише на фашиски имперялизъм с ограничения!
  • 35 Бесен Язовец

    12 4 Отговор
    Петер е поредния измислен герой на пропагандистите на сороснята ДВ! Къде са парите на ГДР? ФРГто що откраднац% резервите от злато на ГДРто?
  • 36 Много евтина пропаганда

    9 3 Отговор
    на dw. Хората и времената са вече други.
  • 37 Капиталистите

    9 3 Отговор
    са кръвопийци и никакви борби със социалистическа държава със задна дата не могат да ме разубедят. Ненаситната им алчност позволява от една стая да направят три и хората в тях да нямат право на лично пространство, да не спазват елементарни трудови права, като това на болничен и да експлоатират хората до припадък.

    Коментиран от #41

  • 38 БиБи Кинг

    2 5 Отговор
    Комонизама си беше простотиа,ма и турското потисничество съшто па имало тогава и много чорбажии!? Роби-чорбажии? Чудо, браточките коги ни освобождавали од гажалите се чудом чудиле, они свободни ма немат пет копейки за браснар па наште тюмбели поробените имат добитак с хиляди и стотици декари ниви,заформили и чардаклии кашти,натруфени с чохени контошчета и самурени калпаци на нозете с чизми чекат освободителите!!! После па се чудете шо на Апостоло у тефтеро пише НАРОДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!, па се чодете. Бойковинецо е дошевно болен, не финанцово,помнете това,нема да сам се жив да ви завраштаме! Внетен ли сме?
  • 39 Бесен Язовец

    11 4 Отговор
    Това не беше стена в Берлин, а беше бент който пазеше източна и централна Европа от фе.калната.. соросня да не ги залее което се и случи след 1989г!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Седесарят.

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Капиталистите":

    Сигурно си бил ,в Лондон..500 паунд,стая 3 на 2 метра..Найс,а??
  • 42 Ляв плюс

    7 5 Отговор
    "Макар че за целия период, през който просъществуват двете германски държави, от Запад на Изток се преместват половин милион души" - това нищо ли не ви говори? Сталинизмът, де факто, унищожи европейските социалистическите държави. Социализмът, сам по себе си обаче, винаги е бил и ще остане привлекателен за хората по света. Така че, същият, макар и прероден, ще се появи отново - не се съмнявайте!
  • 43 Иван

    3 1 Отговор
    Имаше виц навремето за Берлинската стена: Стоят от двете й страни източен и западен. Западния вика:"Виж,имам портокал". Източният:"Ние пък си имаме високо развит социализъм". Запафният:"Хе,че то ако ние решим,веднага можем да построим тоя ваш развит сициализъм!". Източният:"Е,тогава вече пък няма да имаш портокал!"
  • 44 Колко трогателна история

    4 1 Отговор
    Изводът - фанатизмът във всичките му направления вреди. Петер Драушке е някакъв сбъркан фанатик, обаче. Страхлив и подсмърчащ. Откъде ги вади подобни образи Дойче Веле?
  • 45 Всички знаем, че

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    е да е имало подобни случаи.Вие като да падане от луната. Но изминаха 30 години от обединението на Германия. Колко още може да се дъвче тази тема? И то с подобен евтин драматизъм? Според мен на Дойче Веле им пречи, че на гражданите на бившето ГДР руснаците не ги префорватираха мозъците, да се срамуват , че са немци. Погледнете къде излизат на протести срещу своеволията на азиатските и африканските емигранти.На територията на бившето ГДР.
  • 46 На калпавия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    вЪлната му виновна.Ха,ха.
  • 47 БгТопИдиот

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Интересно":

    Филма се казва "Граница" ,а "Чистилище" е руски филм за войната в Чечня.
    И двата ги има в Тубата.

    Коментиран от #49, #52

  • 48 big

    4 0 Отговор
    Комунизма, ако не беше една утопия, е едно много хубаво нещо! За да се говори за него, човек би трябвало да прочете от първоизточника какво точно включва това понятие. Проблема е, че това е утопия, ако през 16 век е имало поне малка възможност да се осъществи, то с икономическото развитие на света, вече е абсолютно невъзможно! Това не означава, че човек не бива да мечтае! Комунистическата идея по определено историческо време се прояви дори като религията, нещо което ти дава смисъл на живота. Комунизма и демокрацията са утопии, но първата вече "почина" с изключение за политиците!

    Коментиран от #50, #59

  • 49 big

    6 6 Отговор

    До коментар #47 от "БгТопИдиот":

    За филма Граница: Пълна тъпотия с антисоциалистическа насоченост, което няма нищо общо с действителността по него време. По-точно всички "извращения" съществуващи в армията тогава бяха събрани на едно място, като имаше и не малко литературна измислица! В интерес на истината, "извращенията" в обществото сега са не по-малко от тези по него време! За армията не говоря, вече такава нямаме!
  • 50 За протокола

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "big":

    Напротив, именно с развитието на икономиката и производството има възможност да се задоволяват всички "според нуждите им", което е в основата на комунистическата идеология. Проблемът е, че се разчита на съзнанието за да се работи, но хората са много далеч от това все още и ако не съществува материалния стимул, икономиката рухва.
    Отделно е диктатурата и еднопартийната система, която налага на ръководни и ключови места верни хора, а не кадърни и специалисти. А партийно верни специалисти не се срещат често и това също е огромен проблем. И т.н. и т.н.

    Коментиран от #51

  • 51 big

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "За протокола":

    По принцип е така и съм съгласен, но има един малък проблем: дори всички хора да работят съвестно, сегашните дадености и нужди са в пъти повече от възможността за задоволяването им. Тези "нужди" растат геометрично и постоянно се развиват. Един автомобил например: всеки иска най-добрия и най-новия, надали би шофирал един такъв повече от година. Какво правим със старите? Същото е и за телевизори, къщи, оборудване и т.н. Тук вече не седи само въпроса за производство, а и за рециклиране на старото!

    Коментиран от #53

  • 52 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "БгТопИдиот":

    Филма се казва "Съдилище",сниман е в околностите на Ивайловград и е много хубав филм на режисьора Стефан Командарев.Гледайте го,чудесен филм,реалистичен, но тъжен,каквато е действителността!

    Коментиран от #55

  • 53 За протокола

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "big":

    Ами това е част от съзнанието - хората да не ламтят за повече и по-хубаво, а да се простират в някакви разумни граници. Навремето Мао се опита да наложи нещо такова и всички ходеха с еднакви куртки, караха еднакви колела и т.н., но то беше насила. Нашите партийни и държавни ръководители по соц време също се правеха на равни с народа, но ползваха държавните резиденции и други ресурси като собствени и живееха в охолство.
    Та съзнанието му е майката...

    Коментиран от #56

  • 54 грух

    0 1 Отговор
    Дойче веле кикикики
  • 55 БгТопИдиот

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Роза":

    "Съдилище" не съм го гледал,но смея да твърдя от първо лице че,показаното в "Граница"отговаря на 99 % от случвалото се тогава.И си заслужава да се гледа .Качеството му не е най-добро заради VHS техниката тогава.Цялата ни плеяда артисти учасват във ф.илма на млади години.Иначе DW са перфектините манипулатори
  • 56 big

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "За протокола":

    Именно, затова никога няма да има комунизъм! Не може да изградиш общество от еднакви хора, с еднакви критерии и абсолютно съзнание!
  • 57 55569

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Асд":

    И слава Богу! "Европеец" да си е голем срам вече! ИЗпразнено от съдържание и обидно. Никой нормален не го ще. Ама за сметка на това, ти си европеец явно. Ай Чистито!
  • 58 Docenta

    4 1 Отговор
    Комунизма е сатанинска идеология чиято е емблема петолъчката от кремъл .Червното знаме на Ротшилд гордо се развява в москва,а бълъците русофили говорят за приятелство със сатанистите от кремля
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "big":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.
Новини по държави: