Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 10:00 3 857 157

Защо в България антиваксърите станаха мнозинство

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • антиваксър

Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса, но и от ваксина срещу дезинформацията

Защо в България антиваксърите станаха мнозинство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса, а и от ваксина срещу лъжите и дезинформацията. Защото България доказа, че дезинформацията убива. Съвсем буквално.

Коментар от Георги А. Ангелов:

Една жена се ваксинирала и два дни след това умряла. Не Ковид е проблемът, а ваксините. Това разказала българска учителка на учениците си в час. И тъй като децата по правило приемат безкритично всичко, което чуят от учителите си, е съвсем разбираемо дете да се притесни, че родителите му ще умрат, защото са ваксинирани. Но не само децата приемат безкритично дезинформацията, а явно и много български учители. Вирусологът проф. Радка Аргирова, която участва като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията, разказа, че ѝ се налага да отговаря на въпроси като „Колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „Колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“.

Фактите

България има имиджа на най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. А според статистиката за разпространението на коронавируса България е не само с най-ниска степен на ваксинация, но и се бори за “титлата” за най-висока смъртност. Това добавя стойност към друго клиширано определение - за най-бързо топящата се нация.

Основна причина за рекордно високата смъртност е твърде ниското ниво на ваксинация. Смазващата част от населението стои на позицията на учителите от горния пример и отказва да се ваксинира - макар данните от цял свят да показват, че смъртността е в пъти по-ниска в страните с по-високо ниво на ваксинация. В Австрия например, където са ваксинирани около 62% от населението, смъртността е 1,58 души на 1 милион, а в България, където ваксинираните са около 22%, смъртността е 18,33 души на милион.

Последната версия на антиваксърите, разпространявана и от политици, гласи, че високата смъртност се дължи на лошото състояние на здравеопазването в България. Елементарната проверка показва, че няма страна с по-високо ниво на ваксинация от България, където да има по-висока смъртност - без значение на кое място е в индекса за качество на здравеопазването.

Причините

От началото на годината България се намира в предизборна ситуация. И само две партии до този момент не са си позволили да използват фалшиви новини в битката за гласовете на мнозинството неваксинирани.

А иначе за разцвета на антиваксърството има много причини. Освен предизборната безотговорност, една от тях е ниското ниво на функционална и медийна грамотност. А тя е основната бариера срещу лъжите и дезинформацията.

Сегашното превземане на общественото мнение от дезинформацията не е първият пример в последните години - и няма да е последният. По същия начин големи групи бяха убедени, че с Истанбулската конвенция ще се въвежда трети пол, а Стратегията за детето цели отнемането на деца и изнасянето им в чужбина. Част от Фейсбук групите и "мозъците" зад трите дезинформационни кампании са едни и същи.

Тези дни в европейски доклад Русия за пореден път беше посочена като източник на кампанията срещу западните ваксини. Този път акцентът на доклада е, че системната дезинформационна кампания в руските медии, целяща да подхрани на Запад съмненията относно ваксините срещу Ковид-19, е дала обратен резултат, тъй като броят на смъртните случаи в Русия се увеличава до рекордни стойности. С други думи: дезинформацията убива. Съвсем буквално.

Не ни е виновна само Русия

В българския случай обаче не е виновна само Русия. Отговорност носят и партиите, печелещи гласове с цената на трупове. Отговорност носят и медиите, които трупат кликове, представяйки тезите на “учени” и говорещи глави, които отдавна са компрометирани. Отговорност носят и трите правителства тази година, които не намериха смелост и мотивация да проведат истинска и навременна информационна кампания за ваксинацията. И тъй като липсата на информация не търпи вакуум, “отговорите” на въпросите за ваксинацията бяха дадени от дезинформацията. Един от малкото действащи методи срещу дезинформацията е повтарянето на коректната информация. Но такава кампания няма.

И така стигнахме до едно адски разделено общество, в което антиваксърите са мнозинство. Те настояват, че имат право на мнение и не се страхуват да го налагат с крясъци по площади, медии и социални мрежи. Мнението не е факт, но невярна информация, подадена по изпитан от векове метод, се превръща в мнение, което в главите на мнозинството е равно на факт. В психологията и военните учебници по дезинформация са добре описани способите, чрез които прочетеното и чутото неусетно се превръща в твое мнение, в извод, за който си мислиш, че сам си стигнал до него. Не е трудно. Подсъзнанието се мотивира от чувства, от емоции, не от знание. Затова се използват и такива фалшиви новини, че носенето на маски и тестовете вредят на децата, а ваксините срещу Ковид-19 водят до безплодие.

Урок за силата на дезинформацията може да се вземе от Украйна, която си даде сметка, че важен фактор за лесната анексия на Крим и за все още тлеещите конфликти в Донбас беше нивото на дезинформация и ниската медийна грамотност. От няколко години там се правят опити за повишаване на медийната грамотност и изграждане на критично мислене още в училищна възраст.

Ваксини срещу дезинформацията

Българското общество се нуждае не само от ваксини срещу коронавируса, но и от ваксина срещу дезинформацията. Иначе бъдещето на България ще продължи да бъде мрачно, а тази успешна кампания няма да е последната.

Само за последната седмица в България са починали 885 души. 95% от тях не са били ваксинирани. И въпреки този факт лъжите за ваксините са се загнездили в общественото съзнание. Както са се загнездили и лъжите за “джендър” конспирацията. Както са се загнездили и още куп други небивалици и предразсъдъци.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 81 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандистите на сороснята

    137 18 Отговор
    Щото имаме право на избор, а в Германия що станаха толкова гей и лесбо?

    Коментиран от #38

  • 2 Рекламен блок на вакси

    125 16 Отговор
    Моля вярвайте в собствените си обеждения, а не на мнението на пропагандистите които имат комерсиална цел!

    Коментиран от #131

  • 3 Ясни сте

    100 14 Отговор
    Зеленцето вкиснато и соролизач на годината коментатор, още една причина да не ви вярвам!
  • 4 др Гей Билтс

    142 13 Отговор
    Това не са антиваксъри, а народ свикнал да бъде лъган постоянно. След 30+ години геноцид и преди това още 550+ турски и византийски носим имунитета в гените си.
  • 5 Комуниста

    141 21 Отговор
    През социализма начучихме българите да мислят, а не да са стадо овце!

    Коментиран от #120, #154

  • 6 честен ционист

    94 10 Отговор
    Европеецът мре веднъж, Ганчо е свикнал да оцелява, него не го мислете.
  • 7 Боко е

    110 11 Отговор
    виновен. Само като видях, че ваксините се превозват в баничарка на кренвирши Сачи и че се съхраняват в 300 годишен хладилник Зил... тая мисъл още ме държи...

    Коментиран от #142

  • 8 ЕВРО НЮЗ

    127 15 Отговор
    Внуците на Гьобелс още не са разбрали чв няма Антиваксъри. Има нормални хора с глави на раменете, които не желаят да предоставят телата си за медицински експерименти и то безплатно на внуците на доктор Менгеле....
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    102 12 Отговор
    Милите те ‼️ Като прочетох за учителката и се просълзих ‼️ Било пропаганда тип " една жена каза" , ама не споменават, че цяла България вида един водещ на едно предаване как получи инсулт в ефир , а вечерта о явиха че починал от инфаркт‼️ А бил спокоен защото след дни щял да си посрави втора доза ‼️

    Коментиран от #24, #39

  • 10 Защото

    51 5 Отговор
    1 година Бойко правеше по телевизията "брифинги" и управляваше най добре кризата. Долу ГЕРБ. Бойко в затвора

    Коментиран от #23

  • 11 Българите

    24 62 Отговор
    сме на последно място по ваксинация в Европа!Също така сме най-бедните в Европа!Не сме и най-умните в Европа!
    Фактите имат значение!

    Коментиран от #35

  • 12 Бесен Язовец

    73 8 Отговор
    Само като видиш кой предлага и ти се отщева да се ваксаш!!!

    Коментиран от #18

  • 13 Българин

    89 16 Отговор
    Дойче Зеле, отговора е прост - просто българите винаги са уважавали науката и образованието и не сме прости да си бием нещо, което ще нанесе страшни беди вбъдеще
  • 14 ХАХАХАХАХА

    48 6 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ. Даже няма да го чета. дойче зеле...ХАХАХАХАХАХА
  • 15 Strugar

    13 43 Отговор
    Вярно по времето на комунизма е било по-хубаво - вижте Китай. Няма хън мън - боцкат те и кой откъде.

    Коментиран от #151

  • 16 Кака Наска

    11 35 Отговор
    Само ПЛОСКАТА Земя ще ви спаси.
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    87 13 Отговор
    Първо, в България антиваксъри НЯМА!
    Всички сме ваксинирани!
    С истински проверени ваксини!
    Второ, за разлика от западните общества сме по-образовани и се информираме и от други източници освен официалната пропаганда провеждаща се в момента и въведената ЦЕНЗУРА на инакомислещите!
    И трето, антиваксъри съществуват само на запад, там където отдавна не ваксинират задължително!

    Коментиран от #37

  • 18 ЕВРО НЮЗ

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Ама те ни ваксат вече 30 години, какво не са доволни.??? 😂😂😂
  • 19 Христо

    84 7 Отговор
    Не можах да го прочета до края този пасквил. На 44г. съм и в момента карам ковид в къщи, по-леко от грип. Ако бях "дупчен" щях да кажа браво на ваксините, но не съм. Не разбирам какво е това непрекъснато облъчване от "куцо и кьораво" за масова ваксинация.

    Коментиран от #69, #85

  • 20 Нормално да мислиш така...

    6 49 Отговор
    Кримълската пропаганда саботира всички смислени постижения на Европа
  • 21 Чакам

    35 6 Отговор
    Не съм антиваксър. Чакам търпеливо СпутникV, само с него ще се ваксинирам. Защо нямам право на избор?
  • 22 еее

    66 6 Отговор
    Вижте резолюцията на Европейския парламент за създаване на фонд, който да подпомага потърпевшите от ваксините.Има я на сайта им. Според Европейската здравна организация над 1млн. души са със стрнаични ефекти от ваксините....и това за 1 година само в европа. Изводите си ги правете сами...

    Коментиран от #33

  • 23 Мислещ

    48 3 Отговор

    До коментар #10 от "Защото":

    Това е несериозно. Мислещите хора нямаше просто да спрем да мислим и да се набодем, ако тиквата го нямаше. Ето, сега тиквата го няма (Или поне никой не го слуша), обаче все така пропагандата и натискът са безумни, та още повече нормален човек да си затвърди инстинкта, че нещата не са наред.
  • 24 Определено

    19 31 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":

    Преди ваксините НИКОЙ не умираше от Инсулт!!!
    Вярно е чух го от един който го е чул от една жена. Вервайте ми!!!

    Коментиран от #41

  • 25 Некой си

    49 3 Отговор
    Защото българите не вярват на властта.
    И така вече 700 (седемстотин) години.
    И дойче веле не може да промени това. Нито пък херо мустафа.
    Камо ли борисов, радев или кацаров.

    Коментиран от #54

  • 26 flipp

    43 8 Отговор
    Абе тъкмо се чудех, кой олигофрен може да напише подобна простотия, а той Дойче Веле, подлогите на Сорос. Ясноо!!
  • 27 Грульо

    36 2 Отговор
    Освен пари, българското общество се нужда е то много и дебели гьостерици за крадливи и продажни управляващи. :D

    Коментиран от #76

  • 28 Анонимен

    48 1 Отговор
    Уж имаме право на избор, но само на политически коректния такъв. Едно време му викаха диктатура.
  • 29 SH BG

    28 5 Отговор
    Инжeктирaнeтo c нaмcиквoтo e oпacнo зa вaшeтo здрaвe и живoт...!!!

    Дoкaзвa ce oт плaндeмиятa и cмъртнocттa в тaкa нaрeчeнитe 80-100% инжeктирaни държaви...!!!

    А радкапиратка лъже и дезинформира, а не антиинжекторите...!!!

    Дaaa...!!!
  • 30 Йордан

    21 3 Отговор
    Пълни глупости!!
  • 31 Защо ли

    7 19 Отговор
    Ми..разцепихме още една класация
    Само на изток обаче са тия драми и това не е случайно...дядя путя трябва да има база за сравнение
  • 32 Тъмен субект

    49 8 Отговор
    Ама наистина ли мислите, че българите просто са тъпи, не знаят какво е ваксина, не са достатъчно информирани. Сериозно? Продъниха ни главите с информация година и половина. Наистина ли мислите, че като се изтипосат известни личности да се ваксинират публично, хората ще последват водещия пример. Сериозно?
  • 33 Къде

    4 10 Отговор

    До коментар #22 от "еее":

    Къде да видим, защото като потърсих не намерих нищо такова в достоверен сайт. Повече мога да повярвам на БГ мама отколкото на глупости без никакъв източник

    Коментиран от #72

  • 34 Ziko

    32 5 Отговор
    Явно за изненада на САЩ и на Германия не всички сме аборигени.

    Коментиран от #42

  • 35 Пеперуда

    51 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българите":

    Ваксинирането не е състезание. Хич не ми пука на кое място сме. Като сме на последно място по доходи и на първо по корупция, Европа не го забеляза. Та сега се загрижила. Айде няма нужда.
  • 36 Студопор

    22 8 Отговор
    България няма нужда от ваксини! Вирус вече няма! Сведен е до ниво на обикновен грип. Спрете да тровите народа!
  • 37 Историк

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Нека да ти кажа-Запад е географско понятие,не начин на живот,и там както и тук има нормално мислещи хора отказващи иглата...само че там натиска е огромен и хората от немай къде го правят,не че го желаят!

    Коментиран от #44, #49

  • 38 Ха ха ха🤣

    9 20 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандистите на сороснята":

    И колко "гей и лесбо" са станали?... Ето, ти си прост пример за функционална неграмотност - не разбираш писан текст и не можеш да четеш таблици и графики. Това означава две неща: фактически тройкаджия по математика и български, получил диплома за завършено средно образование без никакво покритие. ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА. И България е само един от примерите, потвърждаващи този извод. Функционално неграмотни учители, произвеждат функционално неграмотни ученици, които стават функционално неграмотни родители.
  • 39 Лост

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":

    И Харизанов как не е излязъл да прави реклама, че ваксинираните не разнасят зараза, че и той беше там?
  • 40 вбесен

    8 33 Отговор
    колко точно трола пишете тук? двама или трима? не съм чул някой да е казал, че ваксините са задължителни. яд ви е, че ви искат сертификат, а сте се крили като мишки за да не ви карантинират и същевременно сте си се разхождали сред хората да сеете ковид. даже и на работа си ходите. е точно понеже сте прости и нагли ще се ваксинирате. е така, за да ви напукат дебелите глави. без ваксина нема да ви се даде сертификат. това е! заключвайте се дома и нема да ми се носите по улиците и магазините паразитоносители! вие самите сте паразите! под ключ!

    Коментиран от #46, #47

  • 41 БАЙ Х@Й‼

    23 3 Отговор

    До коментар #24 от "Определено":

    Ами няма как да ти "ВЕРВАМЕ" , защото първо това не са ваксини , по смисъла на срока за изпитване , значи са опит в третия етап! Второ ваксините изобщо са измислени далеч след като древните са правили опит за спасяване хора с инсулт, доказано ‼️

    Коментиран от #48

  • 42 Ха ха ха🤣

    8 7 Отговор

    До коментар #34 от "Ziko":

    Не, не всички. Само 47 % от учениците в България са функционално-неграмотни, а 80 % от населението са дебили (според един професор от БСП). Има и 20 % нормални хора...
  • 43 Хихата

    16 4 Отговор
    Дрън-дрън-дрън, бла-бла-бла... Ай стига бе, ФЪкти, осмърдяхте е-пространството на вкиснато (дойче) зеле!
  • 44 агроном

    21 5 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Глупости, живея в "западна" страна, не съм ваксиниран, за разлика от огромното множество преживни. Западнякът е сектант от деня на раждането си, до кончината. Българите сме няколко нива над тях по-рационално мислещи, душевно извисени и самокритични. Ако сблъскаш средностатистически западняк с това, което са принудени да се нагаждат в България българите, е то би поискал и инжекция с цианид.
  • 45 защо ли

    5 11 Отговор
    така става защото мейн стрийм медиите се ползват с ниско доверие
    и хората търсят алтернативни източници на информация..съответно попадат на много клик байт доктори и версии слуха почва да циркулира минава време и прас огромен процент много информирани пуйки като резултат..същото е положението и с тоталитарна русия които много обичат путин но просто не му вярват

    Коментиран от #52, #55

  • 46 БАЙ Х@Й‼

    20 2 Отговор

    До коментар #40 от "вбесен":

    😀😀😀😀 не били ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ , ами ПРИНУДИТЕЛНИ , за наше добро‼️‼️‼️ Ти чул ли си някой да не го пускат някъде защото не си е получил заплата, пенсия или помощи ❓❓❓
  • 47 Лост

    10 6 Отговор

    До коментар #40 от "вбесен":

    А спомняш ли си, че хората бяха помолени да си седят вкъщи да не натоварват системата? А сега не могат да си изкарат сертификат.

    Коментиран от #51

  • 48 Мачкам тикви

    6 17 Отговор

    До коментар #41 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ти не казваше ли, че вирусът е измислен преди 10 години според песента на Снуп Дог? Те веднага измислят и ваксините. Последно кое да ти верваме на теб? имаш ли некакви доказателства, че ваксините са вредни? Научни доказателства? Или понеже ти конкретно си го казал и е така?! Я да се махаш!Сигурно си налепил снимки на Ботев, Левски по всичките си профили в мрежите и като те питат дали въобще нещо знаеш за тях като патриот отговаряш, че си над тези неща?!

    Коментиран от #61

  • 49 В САЩ

    11 6 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Отпора на населението също е равнозначен. Лекари, полицаи, общински служители и работници. Цели щати приемат норми за защита от ваксините. В европа всеки уикенд Германия и Франция са по улиците. Най-нагли са властите в Русия.

    Коментиран от #53

  • 50 Иван

    25 5 Отговор
    Поднася ни се една невярна и не котролирана информация от обществото, за заразени болни и починали.. Няма национално проучване за прекаралите безсимптомно заразата. Не са важни хората, важното е да се изразходват "ваксините".
  • 51 вбесен

    8 14 Отговор

    До коментар #47 от "Лост":

    хората бяха помолени, но трябваше да си кажат, че са заразни, а не да мишкуват като теб. ако се бяха карантинирали сега щеше да има сертификат. проблемът е, че държавата не даде никаква защита на хората както в другите страни, а министрите и техните ортаци окрадоха парите за помощи и ги намятаха в чекмеджета! срам ме е от вас. нямате никакво образование и култура и седнали да блеят тук за жълти стотинки! как не ви е срам бе!
  • 52 защо ли

    13 2 Отговор

    До коментар #45 от "защо ли":

    здравната криза в момента е проекция на политическата и на липсата на доверие като цяло..просто реалността е скапана тука и не е виновен нито бил гейтс нито международното положение а едни вотъри който гласуват с гъззза си 30 години
  • 53 вбесен

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "В САЩ":

    отивай, тичай на улуцата! там ти е мястото!

    Коментиран от #79

  • 54 Ха ха ха🤣

    8 13 Отговор

    До коментар #25 от "Некой си":

    Защото е "втори по интелигентност в света (след евреите)" и други подобни глупости. Истината е, че почти половината от населението на България е тъпо и неграмотно. 47 % от учениците са функционално-неграмотни. Какви според теб са родителите и учителите им? Като неграмотните учителки, цитирани в началото на статията...
  • 55 чистокръвен

    12 3 Отговор

    До коментар #45 от "защо ли":

    Процентът ваксинирани в България е толкова, защото толкова трябва да бъде. Това са реалностите, нактрая или те, или ние, няма 2 варианта.
  • 56 Европа

    12 3 Отговор
    ни натисна, нашите клякат.
  • 57 поглед

    1 8 Отговор
    защото герб се провали в управлението . тогава дойдоха други партии на власт . те пропагандираха , че няма ковид , че е малко грипче , че е лъжа .....и тези партии победиха на изборите. сега победилите партии изпълняват обещанията си . някой да е забравил горенето на маски на площада???
  • 58 гост

    11 3 Отговор
    защото бива лъгано от всички институции в продължение на десетки години. как да вярва, че каквото и да се каже е истина, като точно управата на държавата доказва разминаването межу говорене и действия, межу пропагандата и реалността. затова хората не искат. но най-лошото е, че няма ни най-малко усилие да се изясни на хората как да се пазят, как да се държат, да им се предоставят маски, да се стимулира дезинфекцията, няма информация. но за сметка на това постоянно се набива колко лоши са хората отказали ваксина.

    Коментиран от #126

  • 59 Пропаганда

    13 2 Отговор
    Тези още малко ще ме накарат да НЕ вярвам на официални и известни статистически канали по света.
  • 60 Българин

    5 20 Отговор
    Боже, боже , ела си прибери невярващите .... По логиката на антиваксърството , правя каквото си искам, може да се сравни с това пия си и си карам колата , щото така си искам и другите не ме интересуват...
  • 61 БАЙ Х@Й‼

    20 2 Отговор

    До коментар #48 от "Мачкам тикви":

    Объркал си рейса пич‼️ Не слушам Снуп намкойси, че и да го цитирам ‼️ Никога не съм казвал , че ваксините са вредни , а сегашното не е ваксина изпитана нужното време от няколко години‼️ А в коментара ми ти отговарях за времето на поява на инсулт и ваксина , ама явно ти не разбираш написаното , само пишеш звученето ‼️ Сори ‼️
  • 62 Казуар

    5 17 Отговор
    Казаха, че 80 процента от българите са дебили, и това се потвърждава с ваксинацията.
  • 63 вбесен

    3 7 Отговор
    погледнете на сайта на нси, справка починали по седмици и по години в България от всички възможни болести. там е точно, понеже са сумарно и са отчетени реално починали, по грао. няма да коментирам цифри и графики, нали сте умни всички и ще разберете. който не разбира, който се рпави на хипер патриот и борец за свобода на народа, а същевременно целенасочено показва, че да умират по 300 Българи на ден е нещо невърмайнд, е просто един мухъл!
  • 64 sss

    29 2 Отговор
    Хората били настроени срещу ваксините. Ми как няма да са, като всяко съмнение към тяхното действие се анатемосваше.
    - в началото беше, че нямат страничнинреакции - в момента продължава да се допълва през месец списъка със странични реакции;
    - в началото беше, че е абсурд да е създаден в лабораторни условия - в момента е правдоподобна теза;
    - в началото беше, че 1/2 дози са достатъчни - в момента се говори за реваксиниране на 6 месеца;
    - в началото беше, че предпазват от заразяване над 90% - в момента, че всъщност предпазват от тежко протичане, а няма да се учудя след 3-4 месеца да остане, че предпазват само от смърт;
    - срокът на годност беше удължен наскоро;
    - в началото зеленият сертификат щеше да е само за международни пътувания - в момента се използва масово като условие да си покажеш носа навън;
    - в началото ваксинацията щеше да е абсолютно доброволна - в момента все повече хора, които упражняват различни професии се задължават директно или индиректно да са ваксинирани, за да съществуват;

    Като капак - масово няма желание от правителствата да поемат отговорност за страничните ефекти(които никой не отрича, че ги има) и стоварват всичко върху индивида, а през това време фирмите, които са създали ваксините, упорите отказват да се откажат от патентите след милиардите печалби, които натрупаха, но са "загрижени" за благото на човечеството.

    Коментиран от #68, #87

  • 65 Официална информация

    9 2 Отговор
    Предложение за резолюция на Европейския парламент относно създаването на Европейски фонд за обезщетение на жертвите на „ваксините срещу COVID‑19“

    Европейският парламент,

    — като взе предвид член 143 от своя Правилник за дейността,

    А. като има предвид, че Европейската агенция по лекарствата вече изброява около един милион случая на нежелани реакции след поставянето на ваксини срещу COVID-19 :

    - 435 779 за ваксината Pfizer BIONTECH,

    - 373 285 за ваксината AstraZeneca,

    - 117 243 за ваксината Moderna,

    - 27 694 за ваксината Janssen1;

    Б. като има предвид, че тези нежелани реакции понякога са тежки; Така например, около 75 000 души са получили сериозни неврологични последици след ваксината Pfizer;

    В. като има предвид, че по данни на Европейската агенция по лекарствата ваксините срещу COVID-19 са имали фатален изход в Европейския съюз за около 5000 души, като от тях

    - 4198 – за тази на Pfizer2,

    - 1053 – за тази на AstraZeneca,

    - 392 – за ваксината Moderna,

    - 138 – за ваксината Janssen;

    Г. като има предвид, че Европейската комисия е договорила споразуменията за закупуване и не е пожелала фармацевтичните лаборатории да поемат своята отговорност; като има предвид, че членовете на ЕП не са имали достъп до договорите по време на преговорите;

    1. призовава Комисията за създаването на фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID-19

    2. възлага на своя председател да предаде настоящата резолюция на Комисията и н

    Коментиран от #70, #77

  • 66 мародер

    2 3 Отговор
    Аааа не пак ли зеле!? ....
  • 67 Мурзилажа скочи

    5 19 Отговор
    Хахаха. Абе мурзили, като не се ваксинирайте не виждате ли, че ковидът ви отнася с темпове които и в птицекланица не са достижими? Кой после ще се събира на Копринка да вее руските пръцали, да дрънка на балалайка и да припява частушки?

    Коментиран от #74

  • 68 вбесен

    7 8 Отговор

    До коментар #64 от "sss":

    защо не скачахте против тулуповите мерки? защо? когато запечатаха Банско с военни къе бяхте? сега се сетихте платени мижитурки! къде бяхте когато ви слагаха в чували, а вмсето да скачате си правехте мемета с онзи не му помня името гологлавия гъзобрък.
  • 69 така мисля

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Христо":

    Ще разбереш.Скоро всички ще разберем ,защо е това дупчене.

    Коментиран от #73

  • 70 вбесен

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Официална информация":

    сега намери справка за аспирин и мирясай!

    Коментиран от #90

  • 71 провинциалист

    12 5 Отговор
    Тecт зa бoцнaт Гaнчo: "Aнтивaкcър" e: 1. кoйтo e прoтив упoтрeбaтa нa вaкca; 2. кoйтo имa дoбрe рaзвитo критичнo миcлeнe и нoрмaлнo рaбoтeщa пaмeт; 3. тeрмин, удoбнo cлужeщ зa рaзлaйвaнe нa кучeтaтa и рaздeлянe нa cтaдoтo.
  • 72 Мислещ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Къде":

    айде още един зарибен от маминките....
  • 73 мале мале

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "така мисля":

    Така мислиш? Уау, мислиш? От кога?
  • 74 ХАХАХААХ

    13 3 Отговор

    До коментар #67 от "Мурзилажа скочи":

    ти нали си вакиниран. Недей рева на чужди гробища, ами отивай да ти набият бустерната! Не се май!

    Коментиран от #78

  • 75 До # 19 Христо

    3 3 Отговор
    Имаш късмет. А ако беше в интензивно отделение и ти подаваха по 45 л кислород в минута, нямаше да мислиш така, предполагам.
  • 76 добре де

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Грульо":

    Гьостерици ще се намеря,но кой ще ги ползва,щото ние чакаме все някой друг да ни свърши работата.
  • 77 А комисия за милионите

    3 4 Отговор

    До коментар #65 от "Официална информация":

    Умрели неваксинирани ще се създаде ли?

    Коментиран от #89, #95, #138

  • 78 Както гледаш не рева

    4 4 Отговор

    До коментар #74 от "ХАХАХААХ":

    А се забавлявам с вас.

    Коментиран от #81

  • 79 ХАХАХАХАХА

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "вбесен":

    ЛЕКО ВЕ! Ще земеш да ПУКНЕШ някой кръвоносен съд. По- спокойно!

    Коментиран от #83

  • 80 Реално

    8 4 Отговор
    Както се вижда тук, всички работите онлайн, като не искате да излизате си стойте вкъщи. Ако пък искате да излизате знаете как. Какъв е проблемът не се разбира. а, може би ви плащат за да пишете опорки по форумите?

    Коментиран от #82

  • 81 Бегай

    7 2 Отговор

    До коментар #78 от "Както гледаш не рева":

    за бустерната, вместо да дращиш глупости и спам!

    Коментиран от #88

  • 82 А ти

    0 2 Отговор

    До коментар #80 от "Реално":

    от кралския трон или амвона, наблюдаваш децата как си играят, така ли?
  • 83 вбесен

    4 3 Отговор

    До коментар #79 от "ХАХАХАХАХА":

    "леко ВЕ" на какъв език е това? не желая дебили и неграмотни простаци да облъчват хората с бъртвежите си. не разбираш ли, че с единствената си мозъчна клетка не смогваш. намери си достойно занимание. отивай да садиш картофи.

    Коментиран от #86

  • 84 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    5 11 Отговор
    Ало, антиваксерите, щом сте такива смелчаги откажете се от лекуване ако Ви хване "грипа"КОВИД.
    Тогава първи ще изприпкате за лечение.. и ще говорите за вашите права.
    ВЪОБЩЕ ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ, ПЪРВОБИТНО МИСЛЕНЕ И БОРБА ЗА ВЛАСТ АКО СТЕ ОТ ТЕЗИ ДЕТО СЕГА ИСКАТ ДА ВЛЕЗНАТ В ПАРЛАМЕНТА.

    Коментиран от #91

  • 85 Мда

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Христо":

    Истината е, че умират предимно по-възрастните, но вместо да изолират и ваксинират тях, те ограничават работещите и активните, като ги карат ненужно да се ваксинират с нещо си.
  • 86 ХАХАХАХАХА

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "вбесен":

    ИЗИ, KALM DOWN, тоя по ще го разбереш, ама верно ще ПУКНЕШ некой кръвоносен съд!

    Коментиран от #101

  • 87 Мислещ

    4 14 Отговор

    До коментар #64 от "sss":

    Ами ако се бяхте ваксинирали навреме и да се спре мутацията на вируса за да не се появяват нови щамове до сега да сме забравили , ама с такова мислене 80% дебили... прав е ..
  • 88 Нямам нужда от бустерна

    4 10 Отговор

    До коментар #81 от "Бегай":

    Преболедувал съм го и съм се ваксинирал. А ти трепериш...освен ако не си Копейкин, ваксиниран, ама лаеш срещу ваксините 😂😂😂

    Коментиран от #93, #96

  • 89 Официална информация

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "А комисия за милионите":

    Не знам,питай Бил Гейтс.
  • 90 Официална информация

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "вбесен":

    Мирясай ти,нали си вбесен.Нещо проблем ли виде?
  • 91 Я ДА ВЪРВИШ

    5 5 Отговор

    До коментар #84 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    НА МАЙ.НАТА СИ, А! Какво ще си вкарвам в тялото и дали ще получавам някаква некачествена услуга, за която плащам всеки месец, по толкова, колкото ми е определила държавата, си ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МОЯ РАБОТА! Ти нали не пиеш, не пушиш, ядеш само био храна, разхождаш се по 2 часа в планината, всеки ден?! Ако не е така не съм длъжен да ти плащам лечението! Да не съм те видял в болница!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 АРЕ БЕГАЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #88 от "Нямам нужда от бустерна":

    още една да ти набият, бустерна! Да се поуспокоиш.

    Коментиран от #102

  • 94 вбесен

    2 3 Отговор
    искам да ми кажете мнението си относно тези овчари в шуменския мол. погледнах им прифилите във фб. то са едни знамена, едни снимки на възрожденци, едни руски знамена. вечна и нерушима дружба със ссср, абе пълен цирк. та какво мислите за това нещо? това заради написаното в пост 40 или някакво невероятно прозрение? тези хора какво причиняват на другите според вас? нормално ли е? европейско ли е? всички на ЕП се позовавате тук...

    Коментиран от #98

  • 95 Официална информация

    7 2 Отговор

    До коментар #77 от "А комисия за милионите":

    Приятелче,това,че вируса е лош,не доказва,че така наречените "ваксини",които всъщност не са такива,са добри.Проблем ли виде?
  • 96 Лаеш ти

    4 2 Отговор

    До коментар #88 от "Нямам нужда от бустерна":

    защото си псе! Аз имам научни доводи против тези експериментални отрови. Всъщност къде са твоите научни доводи?

    Коментиран от #109

  • 97 Стефан Петров

    9 2 Отговор
    Като човек знаещ руски език и следящ руската преса никъде не съм виждал в нея кампания против западните ваксини. ДВ е остатък от студената война и никога няма да каже нещо хубаво за Русия, дори то да е очевидно за всички. В тази станция лъжата има предимство пред истината и обективните факти. Отвратително е и това,че тази лъжа се прехвърля върху България.
  • 98 ти да видиш

    7 2 Отговор

    До коментар #94 от "вбесен":

    на неолиберастки ЛГБТИ привърженици няма какво да се обяснява!

    Коментиран от #104

  • 99 ДжафДжаф

    10 3 Отговор
    Не са виновни нито Мангъров нито пък Русия. Всъщност Русия има отношение, но не с "дезинформацията", както се твърди. Напрактика Русия и руската ваксина изкараха на показ истинското лице на днешните наследници на йезуитите. Всички приказки за демокрация, свобода, свободна търговия и прочие станаха на пух и прах. Очевидно, че за Западът демокрацията и свободната търговия свършват там, където и собствените им интереси и алчност. ОК! Ясно е, че сме колония и че трябва да се бодем с каквото ни наредят за да върви бизнесе на ония копел....ета. Какво пречеше, обаче да се разреши внос и на руски ваксини и хората да могат да се инжектират с тях при желание дори за собствена сметка??? Защо не се признават сертификатите при руските ваксини? Ето това гнусно йезуитско поведение на Запада е причината за всичките конспиративни теории, като Русия с нищо не им е виновна на алчните копел...даци!!!
  • 100 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    2 0 Отговор
    ДО 91.
    НЕЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ.
    ПРОЧЕТИ НАНОВО И СЕ ЗАМИСЛИ, ЧЕ ТОВА МИСЛЕНЕ ДОСТА ТРУДНО ЩЕ ПРЕБОРИМ КРИЗАТА.
    ОТНОСНО ОСТАНАЛОТО - КОЛКОТО ЪМ ДАЛ ЗА ОСИГУРОВКИ ВИЕ НЕ СТЕ СЪНУВАЛИ.
    А ОТНОСНО РАЗХОДКИТЕ - ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ И МОЖЕ ДА ПОЛУЧИТЕ ПРОСВЕТЛЕНИЕ.
  • 101 вбесен

    4 5 Отговор

    До коментар #86 от "ХАХАХАХАХА":

    пише се calm down. виждаш ли колко си неграмотрен, а даже не си и интересен. доста комплексарско. тук говорим как да се помогне да не измират по 300 българи на ден, а не да блеем както правят повечето тук. просто не желая общественото мнение да се определя от неграмотници и простаци. това е.

    Коментиран от #103

  • 102 Аз съм спокоен, не ме мисли

    3 7 Отговор

    До коментар #93 от "АРЕ БЕГАЙ":

    Както гледам ти си този дето се притесняваш от "отровата" която искат да ти вкарат, като в същото време се тъпчеш с какви ли не боклуци, ама така сте мурзилите

    Коментиран от #108

  • 103 ХАХАХАХАХА

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "вбесен":

    Веднага ще ти кажа ве трол: КАТО НЕ СЕ ИНЖЕКТИРАТ С ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ОТРОВИ!

    Коментиран от #107

  • 104 вбесен

    3 2 Отговор

    До коментар #98 от "ти да видиш":

    за какво говориш въобще? аз говоря за нахлуването на група дебили като теб в Шуменския мол, а не за това, което те е комплексирало теб, прикрития джи. много си объркан, момче. образовай се поне. поне нещо истинско патриотично направи.

    Коментиран от #148

  • 105 Им бе цилус

    8 2 Отговор
    Защото:1.Подписвам "информирано съгласие" 2. Няма лаборатория в Световен мащаб изолирала вирус"Ковид"3.Има експериментална субстанция, ваксина няма 4." Научните доказателства все още се променят, включително във връзка с нови варианти на вируса. "/извадка от сертификат/ 5.Как вече произведена ваксина, защитава от" нови варианти на вируса?"6. Имам право на личен избор. Ясно?
  • 106 Абе

    11 3 Отговор
    Първо на първо престанете да лъжите със смъртността.Не може всеки един починал да го слагате в графа Ковид.Всеки ден умират грубо по 300 човека из цялата територия на България.От тия 300 половина да не каже и повече са починали от старост или от друго.Ако върнем времето назад по статистика във БГ са умирали на ден абсолютно същата бройка хора.За тогава дори никой не е чул за пандемия и Ковид .

    Коментиран от #116

  • 107 вбесен

    5 9 Отговор

    До коментар #103 от "ХАХАХАХАХА":

    "ве трол", имаш ли някакви лабораторни доказателства, че са експериментални отрови? ве деВил неграмотен.

    Коментиран от #110

  • 108 Най вече

    5 2 Отговор

    До коментар #102 от "Аз съм спокоен, не ме мисли":

    тъпча неолиберастки тролове, като теб, отзад. Аз понеже съм неграмотен, гледам, още не си чувал за пунктуация.

    Коментиран от #111

  • 109 Имаш научни доводи????

    4 0 Отговор

    До коментар #96 от "Лаеш ти":

    Ами изложи ги тук да ги видим. Явно си виден учЕн....хахаха.

    Коментиран от #112

  • 110 ЕСТЕСТВЕНО ВЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #107 от "вбесен":

    неолиберастче нещастно.
  • 111 Та какво викаш за пунктуацията?

    2 3 Отговор

    До коментар #108 от "Най вече":

    Хахаха

    Коментиран от #115

  • 112 СПЕЦИАЛНО ЗА

    4 2 Отговор

    До коментар #109 от "Имаш научни доводи????":

    неолиберастките дебилни тролове:
    Слонът в стаята с covid ваксини не е просто, че те заличават имунната система на тези, които приемат ударите, но и че унищожаването на имунната функция ще доведе до безпрецедентно ускоряване на растежа на раков тумор, който ще порази медицинската система и ще убие десетки милиони през следващото десетилетие.

    Холокостът с ваксините, изглежда, ще се почувства като „раково цунами“, което по някакъв начин ще бъде обвинено във всичко останало, освен ваксините.

    От 1999 до 2019 г. смъртността от рак падна от 200 на 100 000 души от населението на 146 на 100 000 души от населението. (Източник: CDC.gov) За цялата 2019 г. в Съединените щати са регистрирани почти 600 000 смъртни случая от рак. CDC все още не е публикувал данни за 2020 г.

    Коментиран от #146

  • 113 още

    10 1 Отговор
    В Айдахо д-р Райън Коул, собственик на диагностична лаборатория, вече отчита 2000% увеличение на раковите заболявания сред тези, които са взели ваксините. „От 1 януари в лабораторията виждам 20-кратно увеличение на рака на ендометриума спрямо това, което виждам на годишна база“, каза Коул във видеото. „Изобщо не преувеличавам, защото гледам цифрите си от година на година и си казвам „Боже, никога преди не съм виждал толкова много рак на ендометриума“.“
    Има и още за неолиберастите.
  • 114 Мда

    9 0 Отговор
    "Отговорност носят и медиите, които трупат кликове, представяйки тезите на “учени” и говорещи глави, които отдавна са компрометирани." Ама и на вас май ви харесаха кликовете и всеки ден по няколко статии, как трябва да се ваксинират всички. С какво сте по-различни?

    Коментиран от #117

  • 115 първо пиша

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "Та какво викаш за пунктуацията?":

    щото викат на баща ти в селото. Второ виж се сам...
    Това "викам" селски.

    Коментиран от #149

  • 116 вбесен

    2 4 Отговор

    До коментар #106 от "Абе":

    прочети, ако можеш да четеш въобще, по-горните постове. там пише къде да видите бройки и тн за всико сумарно починали българи по години и седмици. там няма разделение. съмнявам се, че лично ти ще го разбереш, както и приложените графики, но пък е време да започнеш да се учиш и цивилизоваш. това, че някой селски дебил те облъчва, не означаа, че е добронамерен. просто мисли дали този, който те облъчва няма лична изгода. да си представим, че някой, който се е крил от карантина, понеже е ходил тайно болен на работа и заразявал наред, сега не може да си извади сертификат, тъй като не може да докаже, че е ваксиниран, нито преболедувал. какво би ти говорил такъв човек? този, който веднъж е обикалял заразен по хоремага дали се интересува от твойто здраве? мисли бе! мисли!

    Коментиран от #118

  • 117 Кого имаш

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Мда":

    предвид Ако са кунчев и радка-ДА. Ти какъв си да даваш оценки за неща от които нямаш хал хабер?
  • 118 ХАХАХАХАХАХА

    4 4 Отговор

    До коментар #116 от "вбесен":

    тия данни на НСИ си ги заври...Вярвам на данни на неправителствени организаци в Англия, САЩ и Израел, относно ковид, защото други няма. Грамотния ХАХАХАХАХАХАХАХ нещастното камилче неолиберално.

    Коментиран от #121

  • 119 вашето

    8 0 Отговор
    дано съм помогнал на някого тук да разбере, че тези реално не се интересуват от вашето здраве и състояние, а само от собствените си интереси. мислете! как някой денонощно и добронамерено се е заинтересувал от васе? та тези хора не знаят, че съществувате. та така.
  • 120 Гандалф

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниста":

    И как се научихме да мислим през социализма, че не ми е ясно...не мислихме ние, а партията..каквото ни каже партията това правихме...на манифестация, на манифестация...на бригада, на бригада...на ваксини, на ваксини..кръводаряване, на кръводаряване...ако беше по времето на социализма ваксинирането...щяхме да бъдем под строи...трябва да се изпълнява плана...86% за цялата страна...щяхме да го преизпълним...единствената разлика, че ваксините щяха да бъдат руски или най
    малкото от някой соц страна...
  • 121 вбесен

    0 3 Отговор

    До коментар #118 от "ХАХАХАХАХАХА":

    данните в нси относно общата смъртност, не съдържат данни за ковид. а по седмици и години е представено за неправителствено облъчени като теб да разбрат поне малко какво се случва в България. но ти имаше възможност да се изложиш тотално и успя. вече твоето мнение не е нужно на никого тук.

    Коментиран от #122, #124

  • 122 ХАХАХАХА

    5 0 Отговор

    До коментар #121 от "вбесен":

    Явно и хал хабер нямаш кои са - VAERS и Yellow card. Айде бегай у лево!
  • 123 незнайко

    11 0 Отговор
    Престанете с тези ваксини ! Те не вършат никаква работа а само НАБЪБВАТ СМЕТКИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ !!! Колкото ваксина против грип върши работа толкова и тази за КОВИД , но тази има скрита и добре обмислена формула която да промени човешкия геном в друга посока !!! Това няма да се разбере сега а след 15-20 години когато никой няма да го свърже с ДНЕШНАТА ВАКСИНАЦИЯ !!! Тогава може да се получи СТЕРИЛИТЕТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КОЕТО Е В ОСНОВАТА НА ТЕЗИ ВАКСИНИ !!! По този начин ще се намали човечеството на ПЛАНЕТАТА !!! ЗАТОВА ИСКАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, КАТО ОЩЕ СЕ ДВОУМАТ ЗА ДЕЦАТА !!!

    Коментиран от #125

  • 124 ХАХАХАХА

    5 1 Отговор

    До коментар #121 от "вбесен":

    аз знам, че си НИКОЙ. Всичките неолиберастки, неграмотни тролчета сте сте нищо и никой.

    Коментиран от #127

  • 125 незнайко

    8 0 Отговор

    До коментар #123 от "незнайко":

    С едно изречение КАСТРАЦИЯ като животните, но не МЕХАНИЧНА !!!
  • 126 Грета Тунберг

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    Скъпи,ти нали се ваксинира? Обичам те норвежецо.
  • 127 вбесен

    1 8 Отговор

    До коментар #124 от "ХАХАХАХА":

    все едно слушам дебилите Костадинов или Сидеров. няма значение. платен си, облъчен си и си носиш отговорност за думите. заради такива като вас умират хора. вие безмозъчните нямате капка срам. както казахме тук, вие се интересувате само от личните си интереси и предизборни такива.
  • 128 даадаада

    10 0 Отговор
    - Ако чуя още една подигравка свързана с теглото ми, ще те ударя с пепелника по главата! Разбра ли!!!
    - Разбрах.
    - Какво разбра?
    - Разбрах, че освен че си дебела, планираш и да ме убиеш...
  • 129 ха ха ха

    13 0 Отговор
    Голяма мъка им е на тия, че не щем да се самоубиваме 😝
  • 130 некой си

    9 0 Отговор
    НАЙ -МАЛКО СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОИЧЕ ЗЕЛЕ И ЛГБПИДИ,И ГЕРБ
  • 131 Кози

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рекламен блок на вакси":

    Веднага си пролича неграмотността.

    Теб кой те Обеди, че е правилно да се пише Обеждение?
  • 132 За протокола

    8 0 Отговор
    Главни виновници за фалшивите новини са медиите, които ги създават и разпространяват, вършейки политически услуги или гонейки тиражи.
    А собствениците на сайтове създаващи и разпространяващи такива новини трябва да се пращат в затвора, а не в Парламента.
  • 133 Кого наричате антиваксъри,нещастници! 🤬

    10 0 Отговор
    За последните пет години имам 4 различни ваксини, изисквани за работа в африканския и азиатския регион, но нито една не е като отровните забъркани коктейли на фазер, жонсън, факСтра, мароДерна! Гнусни пропагандатори фашисти!!! 🤬🤬🤬🤬🤬🤬
  • 134 Коко

    10 0 Отговор
    Как пък един от дойче веле не изказа мнение, че ваксите са недоказани, неодобрени, официално експериментални, да не говорим за друго. И да обясни що в Гърция даваха до 500 евро за да се боцнеш, де тая грижа за здравето... колко пъти повече хора умират от рак и сърдечно-съдови, ама нито един не пита що дори в солетите има палмово масло, което е безапелационно канцерогенно, цигарите и алкохола също колко народ оставят под земята - някой да се е надигнал да помага на хората?
    А някой пък да знае как работят скенерите за ваксинирани при тези тотално различни по състав и начин на работа препарати? Така е, мълчание ще е :))
  • 135 МАРА

    9 0 Отговор
    истината вече излиза пълен геноцит експериментален заразяване задължително и кой издържи Хитлер ряпа да яде
  • 136 грес

    6 1 Отговор
    Първо защото българина не е прос. Второ защото от 143 години фашизъм хора на останаха в държавата. Трето защото работещите изнемогват под непосилното бреме на държавната администрация и социалната политика като и без това сме малцинство. Четвърто във фабриките и производствените предприятия не достигат работници и пето много вожд, малко индианец и той на изчезване!?
  • 137 дебили много

    2 6 Отговор
    Защото народа е прост, като ГЪ.!
    Защото повече от 80% са дебили!
    Прост народ, слаба държава!
    Българинът си е заслужил управлението и съдбата!
  • 138 Антифашист

    8 0 Отговор

    До коментар #77 от "А комисия за милионите":

    Какви милиони?
    5,023,079 people have died so far from the coronavirus COVID-19 outbreak as of November 02, 2021, 10:25 GMT.
    От над 7,9 милиарда население. За 2 години. Проценът е 0,08% смъртност от чумата на чумите. При това почти цяла Африка е неваксинирана, а има и купища други държави.
    Вземете се скрийте с вашите фалшиви статистики.
    Болест има, смъртност има, пандемия НЯМА. Колкото ваксините спряха грипа, толкова ще спрат и тоя ковид. Ще си мутират вирусите, всяка зима уязвимите ще дават фира, другите ще изкарват нещо, а силните ще си останем здрави.
    И в момента в офиса имаме 5 нови положителни теста, моят за пореден път е отрицателен. Не съм ваксиниран, а съм бил в контакт с тях. Сега си седя у нас, за да не заразя някой.
    И толкоз. 8 години не боледувам от нищо.
    Имунитетът се изгражда и поддържа. Но не със страх и измислени ваксини и мерки, а със здравословен начин на живот.

    Коментиран от #147

  • 139 Простотията

    4 5 Отговор
    в България е толкова голяма, че тя доминира над инстинтка за самосъхранение!
  • 140 DW? Антиваксари те в България, станаха

    8 2 Отговор
    Мнозинство, защото имаме най много Крадци и лъжци на глава от населението в ЕС!! И то Благодарение и на вас, на фондациите ви, на нашите Кукловодити от ДС, на Мутрите от СИК! Това е Отговора на Народа за последните 12год, които е живял!!
  • 141 Реалист

    4 5 Отговор
    Защото сме малък, но много прост народ!
  • 142 Ооо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Боко е":

    Като знаете това, като знаете изказването му за изтеклите срокове на ваксините, като знаете и изискването на Пфайзер за удължаване на стока на ваксините само ако са стоели на -80 градуса, Що тогава има мрънкане , че лъжел ? Май, май…..
  • 143 Някой си

    3 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо в България антиваксърите станаха мнозинство
    Защото в България сме най-умните хора в света. За това и заплатите ни са най-високите в Европа. Ааа ма аз май иронизарам
  • 144 Ханибал

    6 0 Отговор
    Едни от тези, които плащат за физическите убийства на българи с респираторни заболявания в болниците са и ДВ, затова никой от тях няма да бъде пощаден и в централата им. Да си спомнят шарли ебдо.
  • 145 косача

    6 0 Отговор
    Защото за разлика от западните шебеци имат с какво да разсъждават, а не да вървят след правителствата, които се управляват от сатаната и неговите слуги.
  • 146 Това е някаква статистика

    1 3 Отговор

    До коментар #112 от "СПЕЦИАЛНО ЗА":

    И то измислена. Чакам научните доводи. Кажи ми по какъв механизъм ваксината увеличава склонността на клетките да се превръщат в туморни или ракови. Схващаш ли изобщо за какво ти говоря или се чувстваш като теле на което обясняват квантовата теория диванни учЕне?
  • 147 Айде като си почнал със смятането

    0 4 Отговор

    До коментар #138 от "Антифашист":

    Сега сметни и какъв %са 5те хил. починали на над 7 милиарда поставени ваксини.

    Коментиран от #152

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Ти на мъчението викане ли му викаш

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "първо пиша":

    Бе теле 😂😂😂
  • 150 Сърп и чук

    8 0 Отговор
    Това е нашата форма на протест! Първо срещу Тикватурата, после, срещу всяка власт изобщо! Няма да ям, няма да гласувам, няма да се ваксинирам....! Да не мислите, че в Европа ще се ваксинират без принуда! А принудата е затваряне, сертификат, умишлена зараза и тровене! Ето, дойде и тук и запознахте да се ваксинирате повече. Българи се върнаха от ЕС, заради ограниченията там, а сега ще бъдат натиснати и тук! Световната мафия е решила и няма да ви остави, докато не се подчините! Едно време пращали хората на война, когато започнат да си търсят правата и надничат в канчето на богатите. Сега ще ви вкарат в правия път чрез ето такъв тормоз.
  • 151 комунист

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Strugar":

    Комунизмът е принципно несъвместим с наличието на едра частна собственост. Първото му правило, (ДЕФИНИРАЩОТО ГО!) е "обществена собственост върху средствата за производство". В Китай това не е изпълнено. Да наречеш нещо си "комунизъм" не го прави такова. Това е елементарен психологически трик на империализма. Те създадоха с такъв трик едно нещо наречено "неомарксизъм", което посъщество е антимарксизъм. Това нещо легна в основата на неолиберализма. И се получи една умопомрачителна бъркотия: "комунисти"- протежета на корпорациите и едрите капиталисти. От там, пък, логично последва друга побърквация - конюнктурни сближавания на традиционни консерватори и левичари. Само, че хората го усещат и триковете нямат очаквания ефект. Единствената спирачка пред изригването на народното недоволство остана само неумението на масите да се организират. Затова всички усилия са насочени към противопоставянето между отделни групи хора. Всъщност досега никъде не е създавана наистина комунистическа държава.
  • 152 Антифашист

    5 0 Отговор

    До коментар #147 от "Айде като си почнал със смятането":

    Как 5 хиляди? Официалните данни само за ЕС са почти 28000. Колко са в другите страни не знам. Не знам дали правиш разлика между вирус и ваксина. Вирусът не те пита дали си подписал информирано съгласие да те зарази. Вакси нацитата те питат, а като умреш влизаш в статистиката... евентуално.
    И за съжаление няма как да сложиш на кантар потенциално спасените от потенциалната ваксина животи, точно заради манипулираните у нас статистики. Но вземи цифрите от Африка - там заразените и починалите са по-малко, отколкото са във ваксинираните европейци.
    Тоест убийствата от ваксините са тотално неоправдани.
    Големият въпрос е защо не са подсъдни?
    Не повдигам "по-малкия" за трайните увреждания, които са към 300000 за Европа.
    Официална статистика.
  • 153 tato

    5 0 Отговор
    Абе като кажат анти-ваксъри все едно сме нацисти и недостойни.
    Порете си инжекциите и си мълчете.
    ДРУСАРИТЕ НАРИЧАТ НОРМАЛНИТЕ АНТИ-ДРУСАРИ- я у лево
  • 154 Йоко - понко

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниста":

    При комунизма, беше забранено дори да мислиш защото властта чуваше и мислите, всички се криеха и говореха шепнешком а други дебнеха, по ъглите и под прозорците да чуят някоя друга ,,мисъл" и дая доносят в НМ. /народна милиция/ Ех, спомени! Свобода!
  • 155 3356

    2 2 Отговор
    "... Българското общество се нуждае от ваксина срещу антиваксърството..."
    НЯМА ваксина, няма лек срещу глупостта, която тука обхваща към 80% и е със степен на дебилност, т. е., "НИ СЕ ВОДИ, НИ СЕ КАРА"... А вече и напъни те да водят, и в момента водят- нови партии, стар президент, всичко ще е продукт на този висок процент глупост!
    Демокрацията не е за места, като тука!
  • 156 Там в отвъдното

    2 0 Отговор
    Основна причина е ПРОСТОТИЯТА! От 30 години образованието върви надолу и няма спиране. Учителите прости и ограничени застинали в знанията си от 60-те години на 20 век. Професори и доценти - с лопата да ги ринеш . Званията се дават по политически заслуги, а не като принос в науката. Академията не произвежда нищо смислено и всеки чака Държавата или някой спонсор да го нахрани , но безплатен обяд няма, нали.Стига се дотам че и в Парламента не могат да говорят чист български. Има хора които не са прочели една смислена книга в живота си . Така че за каква мисъл говорим.

    Коментиран от #157

  • 157 МНЕНИЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #156 от "Там в отвъдното":

    ЕДИНСТВЕНИЯТ СМИСЛЕН КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА...