29 Октомври, 2021 16:42 2 261 16

СЗО: Затварянето на училища заради COVID-19 е крайна мярка!

  • световна здравна организация-
  • училище-
  • коронавирус-
  • пандемия

До момента в европейския регион на СЗО са регистрирани 76 милиона случая на COVID-19 и 1,4 милиона смъртни случая след заразяване с новия коронавирус

СЗО: Затварянето на училища заради COVID-19 е крайна мярка! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Регионалният офис на СЗО за Европа (ERB) призовава властите на континента да не затварят училищата, когато предприемат превантивни и ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19. Според съобщение за пресата на ERB, публикувано днес, в Европа четири последователни седмици се наблюдава засилено предаване на коронавирусна инфекция (57% от всички нови случаи в световен мащаб през третата седмица на октомври).

"Миналата седмица, с наближаването на зимата, повече от половината страни в европейския регион съобщиха за значително увеличение на броя на инфекциите с COVID-19 във всички възрастови групи", се отбелязва в съобщението.

В този контекст 45 държави и територии препоръчват училищата да останат отворени за присъствено обучение, докато седем държави са избрали пълно или частично затваряне на училища, а две държави препоръчват дистанционно обучение.

СЗО смята, че прекъсването на образованието на децата трябва да бъде крайна мярка.

"Широко разпространеното затваряне на училища през миналата година, което прекъсна обучението на милиони деца и тийнейджъри, нанесе повече вреди, отколкото ползи, особено за психическото и социалното благополучие на децата. Не можем да повтаряме същите грешки", коментира Ханс Клюге, ръководител на ERB.

Вместо затваряне на училища СЗО препоръчва широк набор от мерки като физическа дистанция, често миене на ръцете, носене на маски, вентилация в класните стаи и увеличен достъп до тестове, особено в местата с висока степен на разпространение.

"За да се намали въздействието на COVID-19 през следващите месеци, е жизненоважно решенията на правителствата и на обществеността да се основават на данни и доказателства, с разбирането за това, че епидемичната ситуация може да се промени и че нашето поведение трябва да се промени заедно с нея. Науката трябва да има предимство пред политиката, дългосрочните интереси на децата трябва да останат приоритет, особено сега, когато предаването на инфекциите се увеличава в редица страни. Разполагаме с по-ефективни инструменти за справяне с този проблем от затварянето на училища", допълва Клюге.

До момента в европейския регион на СЗО са регистрирани 76 милиона случая на COVID-19 и 1,4 милиона смъртни случая след заразяване с новия коронавирус.

Призив по-рано отправи и генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус - за глобална координация за преодоляване на пандемията:

"Глобалната координация е единственият начин да бъде победен този вирус. Броят на новозаразените и смъртните случаи от Covid-19 се увеличава за първи път от два месеца заради продължаващия ръст на инфекциите в Европа, който надвишава спада в други региони".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bill

    30 5 Отговор
    И да "ваксинираш" с непроверени течности е крайна мярка
  • 2 Майна

    17 7 Отговор
    Р.е. ,искаме да ги надупчи, щото не ни трябват здрави и изобщо нормални хора, но ако се СЪПРОТИВЛЯВАТ ще ги направим затворници...САМО ,ЧЕ ИМА ВИСШ РАЗУМ ,КОЙТО ЩЕ ПОМОГНЕ НА ХОРАТА, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЧОВЕШКОТО В СЕБЕ СИ ...И ЩЕ СЕ ОБЪРНАТ НЕЩАТА.

    Коментиран от #3

  • 3 asd

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Няма нужда от такива "училища". Ето ви го и столипиновския пример. Уж ходил на училище, а гледай какъв шебек-ромлянин си е останал!
  • 4 Аз съм дебил

    25 7 Отговор
    Моля някой да ми обясни. Казват, че ваксинираните по малко умирали. Добре, а защо липсва така нареченият колективен имунитет, заразените всеки ден растат в най ваксинираните държави?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 asd

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм дебил":

    На де.били не се обяснява. Само бой по кухата кратуна.

    Коментиран от #7

  • 6 Остап Бендер

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм дебил":

    Сложните манипулации и лъжи винаги са пълни с противоречия. Не можеш да намериш логика в подчинение на големи маси чрез лъжи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фаро

    26 1 Отговор
    СЗО не управляват в България и никой не е задължен да изпълнява техните нареждания.Има едни политици които се опитват но скоро ще ги изритаме от власта
  • 9 ДЖОН

    24 1 Отговор
    СЗО - ЧАСТНА ФИРМА ФИНАНСИРАНА ОТ РОКФЕЛЕР И БИЛ ГЕЙТС
  • 10 Дадеамане

    24 2 Отговор
    Смъртоносната заразна организация бълва само простотии.Повечето от ваксинираните разбират,че са прецакани и превърнати в безплатен експеримент на нещо друго.Повечето няма да се подложат на унижението бустерни дози и ще застанат на страната на неваксинираните,защото срока на сертификатите ще изтече и ще се водят неваксинирани.Има една малка група ваксинирани,които ще продължат да се боцкат да се страхуват и злобеят срещу нормалното
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Верно ли

    10 1 Отговор
    Тези в СЗО нямат ли си специалисти, та да установят откъде тези шизоф.енични противоречия в насоките, които дават???
  • 13 Единственият начин

    2 8 Отговор
    да се унищожи този вирус е пълен локдаун и разделяне на страната на региони, забрана за пътуване в другите региони, функционират само жизненоважни отрасли, затваряне на границите, периодично тестване на всички и на отходните места. Както правят китайците. Иначе нито сертификати, н то ваксини, нито антитела...Нищо няма да реши кризата и да я спре. Как обаче да се реши проблемът с финансовата подкрепа на населението?
  • 14 Варна

    0 3 Отговор
    Какво казва СЗО няма значение , Кацаров каза да се затварят училища , кръчмите да работят.
  • 15 robi

    3 3 Отговор
    Попитайте някой който има двам ученика. 5 дни на училище, ларингит, 10 дни вкъщи. П дни на училище - Бронхитм 10 дни вкъщи. У нас всички си водят децата болни на учлилище. Няма никакъв контрол, заразите вървят взривоопасно сре учениците.
  • 16 СЗО

    5 1 Отговор
    Мафия терористи