Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 19:00 2 324 29

Фатална комбинация: избори и коронавирус

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • зелен сертификат

Позицията на наблюдател и критик винаги е по-печеливша за която и да е политическа сила при такива големи кризи

Фатална комбинация: избори и коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вие за или против зелените сертификати сте?" - този въпрос задават хората на водещите кандидати за 47-ото НС. Те не питат политиците за програмите, еврото, Зеления преход, Пеевски. Вълнуват се най-вече от сертификатите.

"Вие за или против зелените сертификати сте?" - този въпрос се задава на политици на предизборни срещи във време, в което почти всички приети в интензивните отделения в България не са ваксинирани срещу Ковид-19. Хората не питат за програмите, въвеждането на еврото, Зеления преход и въглищните райони, Пеевски… Питат за сертификатите. Мнозина избиратели смятат, че изискването им "нарушава конституционни права", а "ваксините срещу Ковид-19 модифицират генома". "За" и "против" Ковид-мерките превзе публичното говорене - така, както доминира социалните мрежи и троленето в онлайн форуми.

Мерките срещу пандемията съвпаднаха с периода, в който политическите сили и кандидат-президентите агитират за изборите 2 в 1 на 14 ноември, а собственици на заведения и персоналът им протестираха срещу ограниченията заедно с граждани, организирани от партии като ВМРО например. Тези теми избутаха всички други на заден план в държавата с най-нисък дял ваксинирани в ЕС - малко повече от 20% от населението. А официалният брой на заболелите от коронавирус от началото на пандемията вече премина 600 000.

Коронавирус и предизборна пропаганда

Всяка политическа сила употребява зелените сертификати за належащите нужди на предизборната си пропаганда. ГЕРБ, на която социолозите отреждат засега първото място в проучванията си, сее гняв срещу тях с аргумента, че правителството на Радев е наложило най-жестоките ограничения. Партията на Бойко Борисов, която управляваше пандемията в първите близо 17 месеца, налива бензин в огъня на протестите с твърдения, че липсата на зелен сертификат обрича фирми на фалит, а хората са несигурни за бъдещето си.

В опит да завземе избиратели от същото недоволно от мерките и невярващо във ваксините мнозинство, БСП свири на същата струна. Ваксинирането е доброволен акт и не трябва да нарушава конституционни права, а въвеждането на зеления сертификат е необмислено и неработещо и трябва да се отмени - това са опорните точки на социалистите. "Има такъв народ" (ИТН) също се противопоставят директно - скептични са относно зелените сертификати и са против въвеждането им, тъй като мерките имали дискриминационен ефект (при ваксинирани 20%).

"Демократична България" са избрали да мълчат, ако не се брои призивът към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради Ковид-кризата. Тишина е и откъм ДПС.

"Продължаваме промяната" (ПП) използваха трик - не дадоха категорична подкрепа за зеления сертификат, но предложиха да се допълни и на такъв да имат право и преболедувалите Ковид-19. И ето, че представители на БСП и на ИТН заговориха за същото - тестовете за антитела да се признават за зелен сертификат. "Истинският щит са преболедувалите, а не ваксинираните", обясни наскоро проф. Андрей Чорбанов (ИТН). Това е мнение, което се надига в цялото общество и управляващите здравната система трябва да се вслушат, каза и проф. Георги Михайлов (БСП) пред избиратели в Благоевград.

"Коалицията на несъгласните" след 14 ноември

Ако сега се измъкват с мълчание или софистика, след 14 ноември това няма да е възможно. Защото избирателите, гласували за 47-ото НС, ще очакват от политическите сили мерки - да продължат тези, които сега критикуват, или да наложат свои. Тоест, новоизбраните партии трябва да са готови да се справят с проблеми като големия брой жертви на пандемията, недостигащите легла в реанимациите, възстановяване на плановите операции, улеснен достъп на хронично болните. Също така офлайн или онлайн да са учебните занятия, графиците за работа на чиновниците в институциите, липса на смислена комуникационна кампания за ваксините и, разбира се, зелените сертификати. Ако изберат да ги отменят, за да се харесат на избирателите, ще трябва да са готови да се справят с последиците от решението си. Стига да не го е сторил преди това служебният премиер Стефан Янев, който изрази надежда това да се случи след "няколко седмици" - ако пандемията бъде укротена. Ако ли не, следва локдаун. Последствията от него също ще тежат на следващата власт.

Скоро мълчанието ще се обезцени

Тази седмица ще стане известен и броят ваксинирани чиновници в министерствата и в администрацията на Министерски съвет. Но колкото и да са - задължителна ваксинация няма да има нито за тях, нито за учителите, обеща Янев. Ще посмее ли следващият министър-председател да наруши дадената дума?

Ходенето на пръсти около темата за зелените сертификати може да се тълкува и като страх от поемане на отговорност за управление на пандемията и липса на капацитет. Позицията на наблюдател и критик винаги е по-печеливша за която и да е политическа сила при такива големи кризи.

Но ако партиите смятат, че сега мълчанието им е злато, след 14 ноември тази стока се обезценява. Същите тези български граждани, които сега питат: "Вие за или против зелените сертификати сте?", ще искат здравната система да работи, заведенията да отворят и децата да ходят на училище. А бъдещите управляващи трябва да са готови с магическа формула за справяне с кризата.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    11 16 Отговор
    Радев ще се справи!

    Коментиран от #3, #8, #18, #24

  • 2 честен ционист

    13 2 Отговор
    И аз се чудя, за какво е това упражнение като всичко отдавна е ясно, гласовете изброени от петоразрядния чиновник на Департамента, втория етаж, последният кабинет в дъното.
  • 3 Тълпа

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "GGG":

    Радев има само един нормален опонент, Костадинов. Всички останали са наведени или интересчии, което ги прави негови близнаци!
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    24 2 Отговор
    Ще го отнесе Радев.....
    Запитвате ли се защо всички социолози мълчат?
    Обикновено две седмици преди избори са нон-стоп по медиите, а сега мълчат....

    Коментиран от #14

  • 5 Пиночет

    21 7 Отговор
    Толкова е просто,на изборите сертификатите се отменят,а на следващия ден пълна блокада на България със военен час!
  • 6 no name no face no number

    26 3 Отговор
    Не ни трябват сертификати имаме си лични карти аре на запад лейте акъл
  • 7 истина е

    18 1 Отговор
    Боко 4ака на гюме ,за да каже някоя свещена простотия !
  • 8 Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "GGG":

    Днес отново си направих зелен сертификат на улица леге с бърз антигенен тест и пак отрицателен и пак едни десет лева кеш обичам да гуша държавата всеки ден и особено онези от лабораториите интересно винаги ми ги взимат десетте лева сигуно съм пълен мазохист а може би подпомагам родното здравеопазване въпреки че внасям аз и моя работодател за моето здравно осигуряване и статус по сто лева всеки месец.
  • 9 Боли ме

    6 2 Отговор
    Чепа
  • 10 онзи

    16 2 Отговор
    От хора ни превърнаха в опитни мишки.
  • 11 Активист на БКП

    4 15 Отговор
    Няма нужда от избори! Радев -орезидент,БСП -на власт и Нинова премиер!!!!!!
  • 12 Гого

    15 2 Отговор
    Пичаги сте DW......с това облъчване през 10 мин.хептен смъкнахте ашладисването на българите.Поне една полза има от вас.
  • 13 нннн

    19 4 Отговор
    Вие за или против фашизма сте? Това означава питането за Зеления сертификат. А иначе, едва ли има много противници на разумните предпазни мерки. Никой не е и против доброволното ваксинираме.
  • 14 Шарко парко

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Социолозите още не са получили парата, затова мълчат.
  • 15 МИЯ

    5 1 Отговор
    АМИ ТОВА Е ДРАМАТА НА ДЕНЯ, ЗАТОВА СА И ТАКИВА ВЪПРОСИТЕ.
  • 16 Матей

    8 1 Отговор
    ДВ все изтипосват такива протяжни аналитични статии с неясно съдържание,воплите им са трогателни,и все гледат да ни набутат в киреча.Ми ,да,то затова е направено това затягане и четвърта вълна и зелен аус-вайс(открит лист),за да не идат повечето опозиционери да гласуват и на терена да останат все свои хора,статук-ваджии,стабилни тиквенски ваджии.
  • 17 Не фатална комбинация

    5 1 Отговор
    Да няма избори и да не се занимаваме с вируси, рай
  • 18 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "GGG":

    Радев е поредния цру агент и българоубиец!!!Предателите мрът най гадно !!!
  • 19 ЕЙ ПО— ДОСАДНО НЕЩО ОТ

    1 7 Отговор
    МУХАТА ГOBHAPКА СА ОРТОДОКСАЛНИТЕ
    АНТИВАКСЪРИ🚑🚑🚑
  • 20 КЪРЛЕЖИ

    2 5 Отговор
    РАДЕВ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ - БОЙКО ВЛИЗА В ЗАНДАНА С ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА БЕЗ ОБЖАЛВАНЕ ! ШАЙКАТА СЪЩО !
  • 21 Румпелщилцхен

    4 3 Отговор
    Само платените идиоти са за зелените сертификати. Навийте си ги на руло и знаете къде да си ги сложите.
  • 22 Лост

    0 1 Отговор
    Ами то винаги е така. Когато някой изяде баницата винаги казва:Не е важно, че аз съм я изялал. Въпросът е, кой и защо ме е снимал?
  • 23 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    4 2 Отговор
    DW Маниполаторите!
  • 24 ГЛАСУВАЙТЕ срещу ковид мерките

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "GGG":

    Внимавайте как гласувате, че този политически ковид ГЕНОЦИД и ЗАТВОР ще диктува живота ни ДЕСЕТИЛЕТИЕ. Вече минаха 2 години от животите ни с ЕЖЕЧАСОВА пропаганда и психически тормоз заради един по-силен грип. Сега и ни задължават да участваме в медицински ЕКСПЕРИМЕНТ с дългосрочен риск за ЗДРАВЕТО и ЖИВОТА ни.
  • 25 баахмааму

    0 1 Отговор
    Ами то стана тогава не 2 Ф 1 или 3 ФЪФ 1
    Аака нямаше К19 тогава мисирки, какво щяхте да драската, щявхте да останете без насъщния
  • 26 0808

    1 1 Отговор
    .... И едните, и другите са маскари!...Алеко...Май ще е по-добре да ида за гъби....Моля, без поучения...Слагайте минуси щедро..
  • 27 Дойче зеле

    1 1 Отговор
    Мръсна глобалистка подлога!
  • 28 Дойче зеле

    3 1 Отговор
    преди ви мразех, но все повече започвам да ви симпатизирам! Известно е, че ако една капка е лекарство, то 10 капки е вече отрова! С вашата нон стоп шиб@на предозирана пропаганда вие реално убеждавате хората в обратното! Браво продължавайте в същия дух и много скоро и последната овца ще осъзнае чудовищната манипулация, на която е подложена!
  • 29 Андро

    0 1 Отговор
    Ще си гласувам за Майчето, защото тя за тези назаконни сертификати и мерки ще осъди временното правителство.