Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 16:00 5 482 54

Ще могат да манипулират и послъгват, ще могат да крият и изхвърлят

  • избори-
  • цик-
  • машинно гласуване

Искаме ли този хаос, искаме ли зорлем да провалим изборите?

Ще могат да манипулират и послъгват, ще могат да крият и изхвърлят - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще могат да манипулират и послъгват, ще могат да крият и изхвърлят: решението на ЦИК за ръчно броене крие големи опасности. Толкова големи, че може зорлем да си провалим изборите. Коментар от Веселин Стойнев:

На пръв поглед изглежда като двойно подсигуряване за честността на вота - хем машината да брои електронно гласуването, хем секционните комисии да броят ръчно разписките от машината. В действителност обаче резултатът е като тройното наказание по български - хем торбата със сол, хем стоте тояги на голо, хем стоте гроша глоба.

С голямо мнозинство в Централната избирателна комисия, съставено от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН, в петък бе взето решение на изборите на 14 ноември във всяка секция да се броят ръчно контролните разписки от вота за президент и за парламент. Още в понеделник „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се БГ. Ние идваме“ внесоха жалби във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на решението на ЦИК.

Искаме ли този хаос, искаме ли зорлем да провалим изборите?

Ако човек си направи труда да прочете методическите указания на ЦИК, в които е въведено задължението за ръчно броене, и го сравни с нормите в Изборния кодекс, без да е юрист ще установи, че комисията си позволява да дописва и променя кодекса. А в него много изчерпателно са описани задълженията на секционните комисии, сред които не фигурира ръчно броене. Нещо повече: като единствено легитимни данни за резултатите от вота се признават тези от електронната машина, удостоверени с машинен протокол. ЦИК обаче въвежда някакъв нов протокол от ръчно броене, непредвиден в кодекса.

Да си представим какво ще се случи на практика. Контролните разписки от машините наподобяват разписките от банкомат. Те са много по-малки по размер от хартиените бюлетини и данните от вота са изписани върху тях с дребен шрифт. Секционните комисии трябва да броят имена на мажоритарни кандидати за президент, на партийни листи за парламент, плюс номера на преференциален вот за депутати. Това означава продължителна и изнурителна работа. Която тъкмо заради това предполага доверие между членовете на комисията - не могат всички да надничат в разписката с дребния шрифт в ръцете на този, който брои. И точно заради тази възможност мнозина могат да послъгват при броенето. Могат дори да скрият или изхвърлят разписки - случвало се е в огромни мащаби при вотове с хартиени бюлетини. А в отчитането на преференциите опитът нерядко сочи особена междупартийна солидарност: един член на комисия го интересуват преференциите в неговата партия и може да ги манипулира както си иска, ако не се бърка в аналогичната работа на съседа си по броене, който е представител на друга партия.

Накрая данните от ръчното броене се вписват в протокол, като тези данни, съвсем малко или пък много, може да се разминават с данните от машинния протокол. Ръчният протокол, според кодекса, няма да е валиден, но пък ще бъде качен на страницата на ЦИК и всеки ще може да види, че при него едно е на машина, друго - на ръка. Ами ако тези разминавания са значителни? Ами ако са в стотици или дори хиляди секции?

И солта, и тоягите, и грошовете

Резултатът от безумното решение на ЦИК е поне троен. Първо, изяждаме солта: вместо да имаме бързи и ясни изборни резултати, пак ще броим по нощите и ще предаваме в районните избирателни комисии мърляви протоколи. Второ, плащаме грошовете: десетките милиони левове за машини и софтуер са отишли нахалост - просто сме си купили тъч скрийн принтери за невзрачни хартиени бюлетини. Трето, отнасяме тоягите: над резултатите от вота тегнат тежки съмнения и дори може да се надигнат гласове той да бъде касиран частично или изцяло.

Разбира се, броене може да има и е нормално то да се прави извадково - за аналогова верификация на дигиталния процес. На миналите избори резултатите бяха броени ръчно в цели 1363 секции от всичките 9401, в които бе гласувано с машини. Известни разминавания в резултатите имаше само в секциите в чужбина, а резултатите от тези в страната се забавиха прекомерно.

Резонният въпрос накрая е каква е целта на ръчното броене. Очевидно първата цел е да се компрометира машинното, стига представителите на партиите, гласували решението на ЦИК, да се постараят. И да се върнем към изпитаното хартиено гласуване, което е много по-удобно за контролиране на вота и за манипулация на резултатите, особено чрез превръщането на валидни бюлетини в невалидни.

Втората цел е партиите, на които изборният резултат не им изнася, да имат възможност за оправдание. И в най-добрия случай да могат да кажат: Няма да оспорваме изборите, но да знаете, че сме жертва, електорално тежим повече. А в най-лошия да искат касиране на изборите.

За да не си проваляме зорлем изборите, ВАС трябва бързичко да пресече безотговорните партийни шмекерувания и да постави ЦИК на мястото ѝ.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    87 32 Отговор
    Най сетне разкриха как герб печелеше избори
  • 2 Светослав

    79 42 Отговор
    Трябва да се свери всичко. Тогава няма да има никой, какво да каже. Изглежда ДБ ги е страх да не станат с 5,6%
  • 3 user

    70 43 Отговор
    Единственият гарант за честни избори с машини това е да се броят контролните разписки дали броят на гласовете по партии съвпада с протокола генериран от машината. Всичко друго е в ръцете на тези които слагат софтуера в машината. Говори се, че това са хора на ДБ.
  • 4 честен ционист

    22 22 Отговор
    Аз се чудя, за какво са всички тия циркаджийски номера в туземната територия, при положение, че изборите отдавна са предрешени от петоразрядния чиновник, втория етаж, кабинета в дъното, Департамента. Веднага след като е приключил с изборите в Буркина Фасо, е дошъл ред и на Ганчо.

    Коментиран от #14

  • 5 Колелото

    37 43 Отговор
    От ГЕРБ са казали, че всеки районен отговорник, трябва да си предупреди служителите, че ако бройката за ГЕРБ не е 100% - глобите са за всички и ще има уволнения, и замяна с ПО-ПОСЛУШНИ "наши хора"! Всеки чорбаджия да си предупреди хората, че ще останат гладни и на улицата! Демек в БГ страхливците ще гласуват само за ГЕРБ от страх пред уволнение, а вота ще се решава отново от българите в чужбина, дето си избраха Чалгаря... Еми - мутренска държава сме си и това е!

    Коментиран от #7

  • 6 Анонимен

    58 28 Отговор
    Пълни глупости. Какво ще изхвърлят, като в РИК има представители на всички партии, участващи в изборите. Другото е по вероятно. Електронно да се прехвърлят гласове от една партия на друга. Искам честни избори с броене на разписките.

    Коментиран от #47, #48

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЯКОЙ

    44 55 Отговор
    Да не вярваш на данните от машинното гласуване е поредна национална простотия! Същото е след като си правил сложни изчисления на компютър или си програмирал - да опиташ да го направиш на ръка! Който е програмист ще се скъса да се смее!
    Кой сътвори тази глупост - броене на ръка ??? Знам кой - "гениите" от ГЕРБ!

    Коментиран от #12, #34

  • 9 фен на сидеров

    34 37 Отговор
    броенето на "касовите бележки" напълно обезсмисля машинния вот !!!
  • 10 Харесвам 🎃, само сготвени

    37 39 Отговор
    И това няма да им помогне. Ге.п и дъпасе са история. Успех на"Продължаваме промяната"!

    Коментиран от #43

  • 11 Последния Софиянец

    38 8 Отговор
    Миналият път доброволно броихме разписките за да сме сигурни че всичко е точно.
  • 12 гражданин

    44 28 Отговор

    До коментар #8 от "НЯКОЙ":

    Примерът ти с компютъра е нелеп. Кой ти гарантира, че каквоти си натиснал на екрана ще се отчете правилно в паметта на машината?? Ти може да натиснеш глас за Герджиков и да отиде при Лозан Панов. Това се случи на първите избори с машини във Велико Търново, но тогава на разписката излезна грешката. Сега може на разписката да излиза каквото си натинсал, но в паметта на машината да се запише глас за някой друг!

    Коментиран от #21

  • 13 Мислещ

    45 15 Отговор
    Щом соросоидите реват, значи изборите ще са една идея по-честни. Досега защо не реваха, че не се допуска независим одит на софтуера и на практика "официално" изборите бяха нелегитимни/фалшифицирани?
  • 14 Ха ха ха🤣

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Колко проницателен трол-манипулатор!...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тъжно

    20 20 Отговор
    В родопските села,а и на други места,няма наблюдатели.Това се явява
    костинбродски синдром.Ще натракат
    колкото си искат хартийки и пропада
    гласуването.
  • 17 соросня

    30 22 Отговор
    Марионетките пак пропагандират по Прокопиев Веле.
    ДБ и ПП, са ясни. Гледам Майчето си е намерила нов спонсор.

    Коментиран от #22

  • 18 psf

    27 23 Отговор
    Така подготвеното машинно гласуване е отречено от всички страни, в които гласа на народа е "светая светих"!
  • 19 КОЙТО Е ЧАСОВНИК С КУ КУ ВИЦА

    6 29 Отговор
    ДА ХОДИ ДА ГЛАСУВА В РАЗГАРА НА К19 ИНФЕКЦИЯТА И ДА ПИПА ЕКРАНИ КАРТИ РАЗПИСКИ С МРЪСНИ РЪЦЕ😫🙌А ПО БАЛКАНА Е ПЪЛНО С НЕОБРАНИ ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ 🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄😉😉
  • 20 Светослав

    44 7 Отговор
    Въпрос:защо НАП,, като влезе в обекта прави стоп каса? Това е абсолютно същото, засичат оборот с фискална, тук разписките с флашката? Хайде Дойче Веле да не ни прави на по тъпи, отколкото сме?!
  • 21 НЯКОЙ

    38 26 Отговор

    До коментар #12 от "гражданин":

    Ако машините са сертифицирани, това означава че изборът на подателя съответства на избора на изхода - бланката! Предполагам че достъпът до софтуера е възпрепятстван с парола или по друг начин! Така че целият рев на ГЕРБ е да създават суматоха и да оспорват резултатите!

    Коментиран от #33

  • 22 Язе

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "соросня":

    Кой е спонсора
  • 23 Jacques Yves Moineau

    14 1 Отговор
    По гласуването ще ги познаете.
  • 24 ПУТИН

    35 18 Отговор
    СКЪПО ЛИ ЩЕ ИМ СТРУВА ДА ПРЕНАСТРОЯТ СЕГА МАШИНИТЕ ОБРАТНО ЗА ДА НЕ ГИ ХВАНАТ? МАЯ И ДБ ЗА ТОВА ЛИ ВИЯТ НА УМРЯЛО?
  • 25 сигурно

    24 29 Отговор
    На боко поддръжниците направо ще гълтат отрязъците , дори и перони да има по тях !!

    Коментиран от #35

  • 26 ПУТИН

    35 14 Отговор
    ЩЯЛО ДА ИМА ГРЕШКИ? КАК НЯМА РАЗЛИКА В КАСОВИТЕ АПАРАТИ ИЛИ В БАНКОМАТИТЕ? КОЛКОТО ПИШЕ НА РАЗПИСКАТА ТОЛКОВА ПАРИ ТИ ДАВА. КАК МАШИНАТА ЩЕ СГРЕШИ И ЩЕ ПУСНЕ ДРУГИ РАЗПИСКИ, А НА ПАМЕТ ЛЕНТАТА ЩЕ СГРЕШИ?

    Коментиран от #29, #50

  • 27 ПУТИН

    34 10 Отговор
    Е КАК ПЪК ВЪВ ВСЯКА СЕКЦИЯ ГРЕШКИТЕ ЩЕ СА ЗА ДБ И МУТРИ ВЪН?
  • 28 Ами

    31 16 Отговор
    Всеки си е прав за себе си.Аз лично,ще съм по-спокойна,ако се броят КОНТРОЛНИТЕ разписки.На Мая Манолова какъв й е проблемът,нали няма тя да брои. Мен,ако не ме е страх,че мъжът ми ще ме хване в изневяра,няма да имам проблем,да ми рови в GSM-а.
  • 29 Светослав

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "ПУТИН":

    Може, може. МОЖЕ ДА ЧУКАШ, А ОБОРОТА ДА Е СЪВСЕМ ДРУГ
  • 30 едно

    16 25 Отговор
    ЦИК обслужват ли мафията в лицето на ГЕРБ, ДПС, БСП?

    Коментиран от #51

  • 31 Спите ли

    11 4 Отговор
    Все още няма описание на защитата на движението на СД картите. В Естония има 24часа камера снимаща сървара за да се види, че никой не припарва до него. И забавната част на камерата се вижда как админа си пише паролата. А Вие за едни разписки се хващате.
  • 32 Паразит

    13 7 Отговор
    Слушайте Дойче Зеле! Те винаги казват истината, единственно и само истината! Те са родолюбците и патриотите на България! Те ви учат на най-доброто и ви проповядват най-високите човешки ценности!
  • 33 БСП на Бунището

    28 12 Отговор

    До коментар #21 от "НЯКОЙ":

    Нали Фирмата,която поддържа Софтуера и Хардуера наема за случая определен брой работници,които са само за Изборите Те не са Техен Персонал....Те са програмисти например от МВР,от ДС,от ДАНС....Те не са Извънземни - всеки е симпатизант на определена Партия или Коалиция.....Те не са Милионери - и на тях им трябват Пари.....И Най- вече,щом Мая Манолова Зверски иска да няма броене,значи нещата Смърдят здраво като при Ванко 1 ,например или 500к....Ще броиме!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Глупак

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "сигурно":

    Не разбираш ли , че това касае всички българи , а не партиите , на които ти симпатизираш в частност.
  • 36 ЧОБАНИН

    11 4 Отговор
    АБЕ МИСИР ТИ СИ ПРОТИВОРЕЧИШ НАЛИ СТЕ БРОИЛИ В 15% ОТ СЕКЦИИТЕ И ПРОБЛЕМИТЕ НА СА БИЛИ ГОЛЕМИ АМИ СЕГА ЩЕ БРОИТЕ В 100 ИНАЧЕ КОФТИ ЩОТО КАТО БРОИТЕ НЯМА ДА ЛЪЖЕТЕ И КЪДЕТО НЕ СЪВПАДА ЩЕ БРОИТЕ ПАК И ВНИМАТЕЛНО ВСЕКИ ЕДИН ОТ КОМИСИЯТА ЦЯЛА ВЕЧЕ КВО ЩЕ ПРАВИТЕ АКО ТРЯБВА 24 ЧАСА ЩЕ БРОИТЕ ЩОТО ТОВА СА ИЗБОРИ АКО ТРЯБВА ДВОЕН НАДНИК ЩЕ ПОЛУЧИТЕ И ЩЕ БРОИТЕ АМА НЯМА ДА МАНИПУЛИРАТЕ МАШИНИТЕ НИЩО ЧЕ ВЕЧЕ СТЕ ВЗЕЛИ ПАРИТЕ/АКО ОТРЯЗАЦИТЕ НЕ СЕ БРОЯТ БОЙКОТ НА ФАЛШИВИТЕ ИЗБОРИ
  • 37 КОФТИ

    14 5 Отговор
    КОФТИ ТАМАН НАСТРОИХМЕ МАШИНИТЕ И СЕГА ПАК ТРЯБВА ДА ГИ БЪРНИКАМЕ
  • 38 Жорж

    6 2 Отговор
    Ама вие наистина ли вервате, че избирате! Все едно в порно филм да избираш някои и да се надяваш да е дествен това е невъзможно бе хора.
  • 39 УМНИЦИ

    8 2 Отговор
    ТИЯ ЛИ БЯХА УМИЦИТЕ ДЕТО СЕ ПРАВЕХА НА ВИРТУАЛНИ В СТАРА ЗАГОРА / ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС МОЖЕ ДА СЕ ОТКРАДНЕ ПРЕОТСТЪПИ А РЕАЛЕН НЕ Е ТЕ ТОВА Е/
  • 40 За протокола

    10 4 Отговор
    Глупости на търкалета.
    Трябва само да се броят колко са разписките и никакви взирания, имена и бла-бла. И това броене може да се наблюдава от цялата комисия и дори да се записва.

    Коментиран от #52

  • 41 АЛО ПОЧТЕННИТЕ

    10 3 Отговор
    ЕИ ГЛЕЙ ТИ АБЕ КВА Е ГАРАНЦИЯТА ЧЕ ВИЕ НЯМА ДА ЛЪЖЕТЕ С МАШИНИТЕ А ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПОЧТЕННОСТ / АБЕ КО СТАНА С АЕЦ БЕЛЕНЕ НАЛИ БЯХТЕ ПРОТИВ АБЕ ПОЧТЕННИТЕ ЩО СЕГА НЕ ГОВОРИТЕ ЗА ТОВА АМИ ЕТО НЕ СТЕ ПОЧТЕННИ АМА ТРЯБВА ДА ВИ ВЯРВАТ АМИ НЕ ВИ ВЯРВАТ ЩО ЩОТ СА НЕПОЧТЕННИ ТЕ ИЛИ ВИЕ МАЙ ВИЕ
  • 42 В. Д

    14 5 Отговор
    Трябва да си много тъп, че да си против броенето. Като се броят и изпечатките няма нищо друго да стане освен да е 2 пъти по-трудно да се манипулират резултатите. Това да се разчита единствено на резултатите, които показват ел. машини в България си е чист смях. Толкова лесно за манипулация, че няма на къде. А партиите, които са против броенето на бюлетините явно не им е чиста работата, щом толкова ги е страх от допълнително сравняване на резултатите и допълнителна защита от софтуерна манипулация.
  • 43 карамфила

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    Тия двамата орунгели не са започнали промяната за да я продължават.Къде бяха двамата изцъклени сорбондци когато хората на промяната бяха на площадите всеки божи ден и милиционерите ги биеха,ритаха и скачаха по гърдите им?
  • 44 еха

    4 4 Отговор
    ИТН заедно с КОЙ? ГЕРБ, ДПС и БСП? Нова коалиция?
  • 45 Предпоследния Софиянец

    8 2 Отговор
    И как точно ще се провалят изборите! От това което се обясни,ако в протокола които излиза от машина пише че са гласували 100 човека,се търсят 100 разписки,ТОВА Е!Ето за това са гласували! Никой няма да брой гласове по партий,и да се пишат други протоколи!!!! Всичко останало е бля бля Май някой много го е страх от ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!!!!!
  • 46 Бай Гошо

    7 1 Отговор
    А видяхте ли как спонтанно посрещат Кирчо Лъжеца в Ямбол? Посрещачът му слиза от партийния автобус и се подготвя за снимане! Така ще монтират и електронния протокол. Затова броене му е майката и тогава сбогом, Бабишкян, Манолова, Капонки и Капончовци и прочее клоуни.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ха ха ха

    6 1 Отговор
    Мошенниците на радев крещят врещят и квичат , че са им отнели възможноста за фалшифициране на изборите с машинен вот и автоматично софтуерно прехвърляне на гласове за подръжниците на престъпната хунта на радев . Така и трябва , разписките да се броят , те са единственото реално съществуващо доказателство в съда за престъпленията на радевата шайка .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Профисионалиста

    0 0 Отговор
    Май и ти си падаш по Бла-Бла
  • 54 ЧОБАН

    1 0 Отговор
    НИ СЪ КУСИ НЕМА ДА ТРЕБЕ ЩОТО ГЕРБ И БЕЗ ТОВА ШЪ ВИ МЛАТЯТ КАТО МАЧЕ У ДУВАР ЗА НИЗНАМ КОЙ СИ ПЪТ И ПРЕДИТЕ ИЗБОРИ ВИ БИХА В БГ ЕДВАМ НАГЛАСИХТЕ 0.5% В АНГЛИЯ ТА НИДЕЙ РИВА