Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 08:28 1 496 34

Изборен експерт: ЦИК трябва да разпише правила при разлика между между машинния и хартиения резултат

  • даниел стефанов-
  • цик-
  • правила

Даниел Стефанов допълни, че ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване

Изборен експерт: ЦИК трябва да разпише правила при разлика между между машинния и хартиения резултат - 1
Кадър бТВ

Когато залагаш 100% броене на разписките, очевидно ще има разминавания между единия и другия резултат. Това означава, че ти трябва да разпишеш правила какво правиш в тази ситуация, защото какво ще правим сега, ако видим, че има няколко хиляди гласа разлика между машинния и хартиения резултат? Това попита изборният експерт Даниел Стефанов в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

Според Стефанов ако целта на броенето на разписките от машините от секционните комисии в края на изборния ден, има голям шанс да бъде постигнато нещо различно.

"Ние вкарваме машини за гласуване, защото се видя, че не можем да обучим секционните комисии - те създават протоколи, които създават доста проблеми. Затова вкарахме машините и сега караме същите тези хора, без допълнително обучение, да проверят резултата от машините", добави той.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков смята, че съпротивата върху тази форма на контрол върху отчитането на изборните резултати, чиято цел е да се повиши доверието в изборния процес, е странна.

"В машинния вот има един проблем, който може да се компенсира с преброяването на контролните разписки", каза той.

Даниел Стефанов допълни, че ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване - да има експертни звена, които "да знаят какво правят" с тези машини.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер

    9 32 Отговор
    Приятели! Нека защитим кмета на Пазарджик Тодор Попов от политическата саморазправа от Рашков и Радев. Той е близък до Бойко и затова така постъпват с него. Долу Ръцете от Тодор

    Коментиран от #3, #4, #19

  • 2 дедо Герчо

    12 9 Отговор
    ТАЯ,С БРОЕНЕТО НЕМА ДА МИНЕ.КАТО ВАС ПОПИТА ЦИК,КАКВИ СА МОТИВИТЕ И ОНИЯ НЯМАТ ТАКИВА...ДОВИЖДАНЕ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #6

  • 3 Rambler

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер":

    Защо? За да му запазите откраднатото? Със заплата ли е построил всичко?
  • 4 защо

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер":

    Време ви е всичките, които сте отклонявали, изнасяли и кътали незаконно средства да бъдете ефективно съдени с конфискация на заграбеното.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 чичо Мичо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "дедо Герчо":

    ДАЖЕ НЯМА И ДА ГИ ПИТАТ.
  • 7 вярно ли е

    4 6 Отговор
    Обединява ли се мафията чрез ГЕРБ, ДПС и БСП?
  • 8 Българка

    14 8 Отговор
    Здравейте комунуидни тролеи! Ще броите бюлетините и още как!!! Ха хахааа.От какво ви е страх? Да не би случайно Радев да има по малко хартиени бюлетини от колкото изписва машината ли? От това ли? А?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    13 9 Отговор
    Какво обучение трябва за да броиш едни бележки бе?! Я стига глупости! Ще се брои разбира се, иначе Фатмака е готов с машинациите! Елементарно е при разминаване над 0.2% примерно да се брои втори път и да се приема РЪЧНОТО!!! Защо очакват да им а разминавания??? Че е много трудно да преброиш 1000 бележки ли?! Говорим за еднотипни бележки, не за бюлетини маркирани по всевъзможни начини...не случайно рИват само Де Бъ и Мая Манолова, тези с купения вот дето разполагат с мафиотски финанси!!!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Бацо

    7 5 Отговор
    Нашите в комисията цап царап бележки лева ръка десен жоб, аз съм ги учил
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пич

    12 7 Отговор
    Кой се плаши от броенето на разписките , след като това е напълно почтенна процедура , която би трябвало да покаже , че изборите са честни , и няма разминаване в гласовете...!!!??? Тоест - защо някой очаква да му лъсне голият ьадник... Нали " новите " като даваха парите , ни убеждаваха , че такова нещо не може да стане...!!!??? Сега най много реват Ристе , Мая , и канадците... За тях се промъкна информация , че държат програмистите на тези машини... Та ако може , някой от тях да обясни рационално , защо са срещу една напълно почтенна процедура , и как според тях , една машина ще издаде разписка , която не е верна... Намирисва , че си бяха подготвили манипулация на машините , и служебна " победа " ...

    Коментиран от #17, #20, #21

  • 14 Мишо

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    На Св.Х@й !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БСП на Бунището

    11 5 Отговор
    Очевидно щяло да има разлики между електронния запис и хартиените отрязъци.....ОЧЕВИДНА разлика щяло да има......Значи една информация подава машината,а записва Друга в карта памет.....Много Честни избори са били!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Върколак

    10 2 Отговор
    Не е важно колко са гласували, важно е кой ще брои разписките!Хахахаха
  • 19 АТИЛА

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер":

    В ГЕРБ Хора Има ли Или Само Комунисти и Милиционери, Тоест ЖИВОТНИ ?
  • 20 Ицето

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    На ткин ден.
  • 21 Ицето

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Пу...

    Коментиран от #24

  • 22 123456780

    3 1 Отговор
    Предлагам нова независима комисия да провери отново преброените от първата комисия разписки и да ги вкара отново в машините,а после друга комисия да ги провери отново ръчно!
  • 23 Бюлетините и мониторите трябва да са

    2 0 Отговор
    цветни и който както с каквото поиска да гласува
  • 24 Прост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ицето":

    Ли си , или вашите не са те научили да говориш...!!!??? Примитиви като тебе , залудо се напъват , защото никой не им обръща внимание...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 РАЗПИСКИТЕ ТРЯБВА ДА СЪОТВЕТСТВАТ

    6 4 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА МАШИННИЯТ РЕЗУЛТАТ! ТЕ СА ВИД..."КОНТРОЛНАТА ЛЕНТА ( КАТО НА КАСОВИЯТ АПАРАТ),!!!
    НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВА РАЗЛИКА, ОСВЕН АКО..."ПОЧТЕНИТЕ" ФАТМАК-СОРОСПИИ , ..НЕ СА..."ПРОВЕРИЛИ" СОФТУЕРА КАТО НА ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ!!!
    ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ КОИ СА ... КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ..ПРОВЕРКАТА И ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО,..КАКВО Е...НАМЕРЕНИЕТО ..."ПОЧТЕНИТЕ"

    Коментиран от #31

  • 27 Реалист

    6 0 Отговор
    Де Бъ рИват за това, щото са наляли много пари, които после трябва да връщат, а няма да могат ако са с мижави проценти, както се очертава...само им вижте рекламната кампания в нета, допри и сега като пиша отдясно ми е техен банер!!! ФБ също е залят от тях, и не дават отговор разбира се откъде толкова пари за такава скъпа кампания...но едно е сигурно, правят сметка да ги връщат от нашия гръб! Трябва да се броят разписки, дали всички или на всяка втора машина на случаен принцип, но трябва!!!
  • 28 Попов

    2 6 Отговор
    Борисов вярно ли вашият личен прокурор-милиционер Гешев е убил Юрий Галев с 7 куршума заради жена му - танцьорката на пилона в Боровец !?
  • 29 Перо

    5 2 Отговор
    Има изборен закон и ЦИК не може да пише никакви правила,а да изпълнява този закон!
  • 30 За протокола

    4 2 Отговор
    Всякакви възможни проверки на гласуването трябва да бъдат извършени. Дори трябва да се мисли и за нови.
    Интересно е, че единствено партиите с най-голям ламтеж за властта са против допълнителните проверки. И причините да го направят е лесно да се отгатнат, като се има предвид, че са декларирали стремеж към съвместно управление.
  • 31 мнение

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "РАЗПИСКИТЕ ТРЯБВА ДА СЪОТВЕТСТВАТ":

    Провери кои са за ръчно броене и ще Ви стане ясно, защото при ръчно броене може да има и контролиран вот примерно как е сгъната бюлетината и тн. Какъв е проблема хващаш 200 секции на случаен принцип и само те броят ръчно. Ама нали пак няма да излязат едни гласоподаватели, ако няма парички.
  • 32 СХЕМИ ЧЕРВЕНИ

    4 2 Отговор
    МАШИНИТЕ СА ПРОИЗВЕДЕНИ В ВЕНИЦУЕЛА А ТЯ КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА ТАКА ЧЕ СЕЩАЙ СЕ,,, , МНОГО ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ СДОБИЯТ СЪС СОФТУЕР КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ МАНИПОЛИРА И ДИСТАНЦИОННО ДОРИ. РАДЕВ И БСП ЩЕ РЕЖАТ ТОРТАТА НА КРАЯ.
  • 33 Чичо Тони

    1 0 Отговор
    Ами те правилта са прости и са разписани в наказателния кодес. Арестуват програмиста и го подвеждат под съответния член на закона.
  • 34 Васил

    0 0 Отговор
    Вероятно в една секция няма да гласуват повече от 200 човека.Възрастните хора няма да гласуват заради машините и ковид.За половин час квитанциите ще бъдат преброени.Няма да има никакво забавяне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове