Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 13:00 3 584 42

България страда от две пандемии. Кой ще бъде наказан на 14 ноември?

  • избори-
  • герб-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната

Финалът на кампанията е близо и от различните играчи не може да се очакват някакви резки движения и смени на стратегиите

България страда от две пандемии. Кой ще бъде наказан на 14 ноември? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кого ще накаже избирателят на 14 ноември: Радев заради Ковид кризата - или Борисов заради корупцията? И кой ще спечели от това? Ето какво се очертава:

Коментар от Даниел Смилов:

България страда от две тежки пандемии - едната е Kовид-19, другата е корупцията. В момента партиите и кандидат-президентите, които са по-тежко засегнати от корупционната зараза, калкулират и се надяват четвъртата Ковид вълна да насочи общественото внимание не към тях, а към бройката на хоспитализирани и починали от коронавируса. Това е цинична аритметика, но тя има своите основания. Защото президентът Радев, поради нерешителност или недомислие, успя да направи така, че пикът на тежката четвърта Ковид вълна да съвпадне с изборите на 14 ноември. Ако зелените сертификати бяха въведени през лятото, сега нямаше да сме в тази ситуация.

Този "пропуск” безспорно ще се отрази на изборните резултати, но не е ясно точно как. Първо, провалът беше до голяма степен колективен, защото политиката на “всеки сам си преценя” беше въведена от ГЕРБ и подкрепяна от тях до онзи ден (а даже и след въвеждането на зеления сертификат). Също така едно истинско бедствие все пак консолидира нацията в най-критичните моменти. В крайна сметка без мобилизация зад ограничителни мерки - зелен сертификат или дори локдаун (дано да не се наложи) - излизане от кризата няма да има.

Та въпросът, който изпъква като централен в кампанията, е кого и за какво ще накаже избирателят. ГЕРБ се надява народът да накаже Румен Радев заради Ковид кризата. Радев пък се надява избирателите да накажат ГЕРБ (отново) заради корупционното им оцапване, което не само не е избеляло, но избива на нови места по политическия тоалет на формацията. Едно от тези места е доста видимо - строителството на магистрали, което ГЕРБ превърнаха в своя визитна картичка. Дори и Бойко Рашков да не успее да докаже до изборите някакви конкретни трансфери към Борисов, цялата организация на това строителство е смрадлива, колкото и прокуратурата да си запушва носа. Не може милиарди левове да са раздадени авансово и без търг на фирми и всичко това да е законно. Да, законът за обществените поръчки предполага изолирани изключения от стандартната процедура, когато общественият интерес го налага. Но строителство за милиарди няма как да мине за изключение - тук просто изключението е станало правило. А подобна перверзия е нарушение не само на конкретен закон, но и на базовия принцип на правовата държава.

Бойко Борисов излезе с интересен аргумент в полза на системното заобикаляне на открити конкурентни търгове за обществени поръчки. Така ГЕРБ успявали да постигнат “по-ниски цени”. Тук Адам Смит би се обърнал притеснено в гроба си, защото по тази логика може да се окаже, че конкуренцията пречи на ефективността и че българската нация е забогатяла не поради свободна и конкурентна икономика, а чрез административна шуробаджанащина. Но като погледне към реалните темпове на забогатяване на българите, Адам Смит ще се успокои и ще си каже: ясно, заради такова мислене и хитрини българите изостават от румънците и другите централноевропейци.

Поради тези причини не е изключено избирателят да накаже и двете спорещи страни в пандемичния дебат: Радев заради Ковид, а Борисов заради пандемичната корупция и административните му "иновации”. А ако това се случи, ще се отвори пространство за политическите формации, които не са коренът на един или друг проблем, а по-скоро се възприемат като възможно решение. Тези формации са основно три - "Демократична България" (ДБ), "Продължаваме промяната" (ПП) и "Има такъв народ" (ИТН).

ИТН вече успя да разочарова мнозина, а в момента трудно може да се каже, че тази партия води предизборна кампания. Странното ѝ поведение в предходните два парламента, съучастието ѝ с ГЕРБ и ДПС по много въпроси и желанието им да ги вкара в “плаващи мнозинства” хвърлят сериозна сянка на съмнение върху реалните намерения в политиката. Така че ИТН остават една голяма питанка, интересът към която по-скоро спада. А и изглежда все по-малко хора очакват от ИТН позитивни решения на политическата криза в страната.

В тази ситуация ПП и ДБ са двете партии, които са широко предпочитани партньори за коалиционно управление и които могат да са ключ към нова управленска формула. Неслучайно основният удар на машината на ГЕРБ и ДПС е насочен към тях - защото без тях няма да има и надежда за управление без ГЕРБ и ДПС.

Сагата около гражданството на Кирил Петков всъщност подпомогна ПП, като ги направи поне за кратко фокус на общественото внимание. Асоциирането им с Румен Радев обаче ги превръща в страна в пандемичната битка и те трябва да са готови да поемат част от отговорността за провала в управлението на коронакризата. Точно това отнема от блясъка на успешните министри Петков и Василев - все пак отговорността на кабинета по здравната ситуация е колективна, а не еднолична на Стойчо Кацаров.

ДБ влиза в добра форма във финалния спринт на кампанията. Партията не успя да регистрира голям ръст след юлските избори заради конкуренция от страна на ПП, но държи устойчиви нива от около и над 12%. А това е близо до регистрираните досега максимуми. ДБ обикновено се мобилизира сериозно към края на кампанията и особено в изборния ден, в който претенциозният ѝ електорат обикновено открива (за пореден път), че това е най-добрата му опция. Но пред ДБ има и едно препятствие, което трябва да преодолеят: някои неясноти в отношенията им с Лозан Панов.

Ако в политиката основното е човешката почтеност и честност, Лозан Панов би трябвало да е с големи шансове да спечели президентския пост. Само това обаче не е достатъчно, защото става дума и за позициониране в конкретен политически контекст. В този контекст има един временен лидер - генерал Радев, който е превърнал съставянето на управление без ГЕРБ в своя кауза. Има и един претендент - професор Анастас Герджиков, чиято кауза пък е да вкара ГЕРБ и ДПС в управлението. Това са залозите в президентския вот.

На този фон позиционирането на Лозан Панов е трудно, но не и невъзможно. Той би трябвало да твърди, че не всяко правителство без ГЕРБ и ДПС е приемливо. Необходимо е такова правителство, което да постави страната на проевропейски, цивилизован, устойчив курс на развитие. Каква би била ползата, ако ГЕРБ бъдат сменени от правителство, доминирано от, да речем, путинска, хомофобска, ксенофобска и националистическа партия? Лозан Панов би могъл далеч по-ясно от Радев да се позиционира като гарант, че такова нещо няма да се случи и да разчита повече от политическите партньори от ДБ в това начинание. Помагайки на тях, той би помогнал и на себе си.

Финалът на кампанията е близо и от различните играчи не може да се очакват някакви резки движения и смени на стратегиите. Но надпреварата е с отворен край и тези, които успеят да се справят по-добре със затрудненията си дотук, биха могли да очакват и по-добър краен резултат.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    24 13 Отговор
    Бацо трябва да бъде наказан към южното крило

    Коментиран от #22

  • 2 Майна

    15 35 Отговор
    На българите живеещи в РОДИНАТА им харесва да бъдат МАЧКАНИ...ПО РАНО БОРИСОВ , СЕГА РАДЕВ ,С ОНИЯ ДВАМАТА ПОЛУКРИМИНАЛНИ И ОФИЦИАЛНО ТОЛЕРИРАНИ ХАРВАРДСКИ ПЛЪШОЦИ...ЯВНО СИ ИМАТ ФЕН КЛУБОВЕ...НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ,СЪНАРОДНИЦИ, В ЧУЖБИНА...ОСТАВЕТЕ ГИ ...!

    Коментиран от #8, #9, #16

  • 3 прогноза

    26 22 Отговор
    Възраждане ще обере антиваксърския+радикално-настроения електорат и ще вземе не по малко от 10 %.Възможно е и дори 15 % ако не се манипулира резултата от машините.Те ще са изненадата на избори 11.2021.
  • 4 Българка

    24 25 Отговор
    Престанете с демагогии и популизъм за зелените сертификати и вината на Радев, че не е настоявал да се въведат още лятото! Вече е доказано, имапубликации на утвърдени учени и лекари, че тези коктейли не са утвърдени ваксини ! Напротив зелените сертификати дават зелен сертификат на разнасяне на заразата, защото смесите, с които бодат човечеството, не предпазват. Ваксинираните се заразяват и пренасят заразата. Освен това, въпреки настоятелни искания в ЕП ,още са тайна подписаните договори за милиардите ,които ЕС е заплатил на фармацефтичните фирми. Но пък е публична тайна, че се прави световен експеримент със здравето и живота на хората. Ваксините/ коктейлите са в експериментална фаза. Затова и искат подписаните декларации, които освобождават производителите от отговорност!
    Гласувайте за президен за Радев, а за НС за партиите на промяната № 30,25,31

    Коментиран от #27

  • 5 ами така

    22 5 Отговор
    две пандемии - Борисов и Гешев.....

    Коментиран от #25

  • 6 Филип Ейджи

    3 1 Отговор
    Българският народ!
  • 7 Бамбука

    17 5 Отговор
    И като как Лозан Панов би могъл по-ясно от Президента Радев да се позиционира ? В каква позиция ? Какво му е известно за живота у нас ? Откъде ще черпи знания, опит, обективност за реалността в която битуваме ? От опита си като председател на ВАС ли ? Или пък онзи професор дето хем е ректор на СУ, хем не трябва да е, защото се е кандидатирал за кандидат президент ? Няма да се спирам на другите и "странни" наклонности, които също са за обсъждане като притеснителни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Майно

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ти , който си с нова родина , просто върви на ...м....си.
    Да живее България!!!
  • 10 Жан Клод ( с двата ножа)

    17 4 Отговор
    Щото в Германия въпреки всички мерки днес е с рекорд.
  • 11 нннн

    8 12 Отговор
    И двамата! И двамата ще ги накажем! Има и други, слава Богу, по- нормални политици.
  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 18 Отговор
    Наказания ще е Радев предателя!
    Той ще го отнесе заради Кацаров....
  • 13 елементарно уотсън

    20 3 Отговор
    Това соросоидно прокопиевче, като го видя и предварително ми е ясно, какво ще слушам или чета. Същото е и с мненията по Дойче Веле.
  • 14 Меркел

    11 0 Отговор
    ще бъде наказана, като не пуснем РСМ в ЕС през м.декември. Щоне си гледате вашите шваби, а се занимавате с нас.
  • 15 НЯКОЙ

    7 1 Отговор
    Поредно плъзгане по повърхността на събитията, т.е. ненужно!
  • 16 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    В Мюнхен всички те ми познати няма да гласуват за президент за никой всички са ясни а най ясен е Радев който за втори мандат за Мустафата ще направи всичко от зелената сделка с синергията да Ковид лъжата !!!!!! А на парламентарните за Възраждане!!!!!! НЕ сме малко да ти кажа ..... а никога Гепи - Дпс ........МУТРИ ВЪН

    Коментиран от #18

  • 17 среднощен

    9 6 Отговор
    "...Радев пък се надява избирателите да накажат ГЕРБ (отново) заради корупционното им оцапване, което не само не е избеляло, но избива на нови места по политическия тоалет на формацията..."; Рашков обеща преди седмица да "осветли" министър на МВР от ГЕРБ, който е бил "на заплата" при "виден нарко бос"... За сега си мълчи... С "магистралите" да не стане същото... Повярвайте, ако въпросът по "успоредната реалност " при "магистралите" бъде "разплетен" - ще излязат и интереси, които сега много "удобно" се приютиха около Радев... Нищо няма да се случи от тези "акции" на Рашков - всичко е "предизборно омаскаряване"... ФАКТ!!
  • 18 Майна

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    Аз също съм за ВЪЗРАЖДАНЕ.. МОЖЕ И ДА ГЛАСУВАМ, ДАВАШ МИ НАДЕЖДА..ПОЗДРАВИ, и аз съм в Германия

    Коментиран от #19, #38

  • 19 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    В Байерн с тоя фашист Сьодер е ужас от утре FPP 2 маски трябва да носим . А и зеления фашизъм важи само 6 месеца швухтел Шпан днес го приема . Браво на бълъците дето са ваксинирани след 6 месеца пак ...... до победата на фарма индустрията .

    Коментиран от #40

  • 20 !!!

    5 5 Отговор
    На фона на случилото се и случващото се мога да кажа че "партия" не подкрепям никого/въздържал се, печелят изборите с повече от 50% от избирателната "активност".
  • 21 антрашпиц

    15 0 Отговор
    Кой ще бъде наказан ли ? Ами народът ще бъде наказан,за пореден път.
  • 22 дааааа

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    А Радев на горния етаж точно над главата му.

    Коментиран от #29, #30

  • 23 Един

    8 1 Отговор
    Безименен прикрит/от DW : Независимо кой кого ще "изработи" АЗ ЩЕ БЪДА НАКАЗАНИЯ, ЗАЩОТО АЗ ще трябва да изплатя и изтърпя всичките гашефти и простотии, наследени от гербаджии и техния велик водач Бойко (пардон Сретен Йосич) както и новоутвърдените привилегировани евро- , северноатлантически- , американски интереси у нас!
  • 24 Айдяаааа

    7 1 Отговор
    Поредния жрец на ковид шарлатаните. Ако, ако, ако и се оплете в лабиринта на атрофиралите си мисловни напъни. По друг начин не може да захлеби, освен да се изтъргува на либерастето.
  • 25 Да прибавим

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "ами така":

    и Кирчо стават 3 броя.
  • 26 Само Възраждане

    10 7 Отговор
    Възраждане, разбира се, за да не изчезнат българския лев, българското знаме, българския народ и държавата България.
    Всичко друго е статукво и омазано в глобализъм, корупция и неистини.
    Друг избор няма, или Възраждане или България изчезва, смачкана от глобалистите дсб, сдс, герб, дрс, бсп и псевдопатриотари вмро и нфсб, атака продадоха ви за шепа жълтици.

    Има една книга "Епохата на надзорния капитализъм” автор Зубов, имаше я на английски в България, прочетете я, касае в каква жестока игра ни вкарват Петков, Василев, Радев с Гугъл и Амазон, та и се хвалеше,съвсем за идиоти ни взимат.
    Четящият човек знае кой е врагът. Зубов е ПРОФЕСОР В ХАРВАРД, не като измислените курсанчета Петков и Василев.
    Прочетете я, за да разберете кои са ПП-не оставяйте да ви мамят толкова лесно.
  • 27 реконтра

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Гласувайте за президен за Радев, а за НС за партиите на промяната № 30,25,31 за да ви наложат задължителна ваксинация.
  • 28 Матей

    3 1 Отговор
    Който залага на ЗЕЛЕНИТЕ ЕКСЦЕСИИ,макар и с половин уста,ще загуби,който прокламира дясна политика,пронатовска,антируска,изобщо неолиберална.Новият полъх е левичарските и патриотични движения,радикално-реформистки като Възраждане и Боец.Расате е прекалено краен,за съжаление,освен че прехвърля мярката и не може достатъчно ясно да си формулира целите и подходите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тъкмо

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "дааааа":

    Да му ачачка отгоре
  • 31 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    7 0 Отговор
    Даниел Смилов и DW!! Маниполатори!! По точната дума е лъжци!!
  • 32 ОПААААА

    3 6 Отговор
    МОМЕ С ЧИИ ПАРИ РАДЕВ СИ ПРАВИ ПРЕДИЗБОРАТА АГИТАЦИЯ ТОВА НЕ Е ЛИ КОРУПЦИЯ И КОКОШКАРСТВО И БОГА МИ ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН А РАШКОВ ЗА КВО ЗИМА ЗАПЛАТА ЗА ПЛОСКИ КОМПРОМАТИ ДО СЕГА ПОНЕ ЕДИ ФАКТ ЕДИН ЕДИНСТВЕН НЯМА ТОВА КАКВО Е Е Е ЛИ ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ ПО ОСОБЕННО ДОЛЕН НАЧИН ЕМИ ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН КИРЧО МАМИ ЛИ МАМИ И ТО ПЛОСКО /ВОЗИ ПОСРЕЩАЧИТЕ СИ СЪС СЕБЕ СИ / Е ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН ТОЛКОЗ НАРОДА ВИЖДА ТОВА Е
  • 33 Поредният

    7 0 Отговор
    манипулативен буламач, от калинка спонсорирана от Прокопиев!
  • 34 тази

    2 0 Отговор
    Корупцията трябва да се превърне в общ враг.
  • 35 ХХХ

    0 2 Отговор
    Нито на запад, нито в Бг ще отидат на 14112021. Имате си ваши хора. Да ви подкрепят. Кофи със сълзи.. Я, кажи ми облапе ле бяло.. Но тяхните на бкп са си при тях и кой му пука за чуждото. Н и к о й. Но горният си знае работата...
  • 36 Стига

    2 5 Отговор
    Сте лъгали народа, че бойко трябва да бъде съден. Чувахме го и преди 2009 да дойдат на власт ГЕРБ. Повтаря се всичко. Може би човека е един и същ. Папагали, като някоя развслена комунистическа/социалистическа радиоточка сте всички тук.

    Коментиран от #41

  • 37 Матей

    5 1 Отговор
    Да,българския народ се консолидира да прави бойкот на мерките и особено на ваксините,истеричната пропаганда ни накара да бъдем определено резервирани за всичко ,което ни се прокламира с такава неистова настойчивост.Ако излизаше от лекарското съсловие или медиите,да речем както и да е,ще ни влезе в едното ухо и през другото ще излезе.Но тук е намесена властта с императивни укази,нетърпящи възражения или неподчинение.Успяха да заформят опашатата лъжа за коварния вирус и изключително опасен и смъртоносен,което фактите опровергават.На тая лъжа се гради цялата им настъпателна стратегия срещу цялото гражданство и потопиха страната в постъпателни вълни от ковид-фашизъм.
  • 38 Хорас

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Инчев бив журналист от соца казваш " Надеждата крепи идиотите. ...
  • 39 МОШЕНИЦИИИ

    2 0 Отговор
    КОГА ЩЕ НАКАЖАТ КАРАКАЧАНОВ ЗА ТЕСКЕРЕТАТА И СИМЕОНОВ ЗА СЕРТИФИКАТИТЕ !
  • 40 Д-р Менгеле

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    Новия девиз на входа на концлагера е:
    - Ваксината те прави свободен..
  • 41 Още малко ви остана

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Стига":

    Любимия идол на идиотите в бг. ЩЕ бъде съден и ОСЪДЕН
  • 42 просто човек

    0 0 Отговор
    Аз се опасявам че на 15 Ноември 2021 НСО трябва да пази Румен Радев и в спалнята за да не посегне на себе си.