Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 16:00 33 058 101

Капанът, в който влезе Кирил Петков

  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • конституционен съд

Фалшива новина е, че няколко министър-председатели и министри през последните 30 години са били двойно гражданство и в случая "Петков" е приложен двоен аршин

Капанът, в който влезе Кирил Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към премахването на критерия "двойно гражданство" в Конституцията трябва да се подходи изключително внимателно. Въпросът трябва да бъде обект на експертен дебат, препоръчва Петър Чолаков.

Казусът с гражданството на Кирил Петков и дебатът, който той предизвика, породиха разгорещена полемика, включително за нуждата от промяна на Конституцията. Защо през 21-и век да съществува изискването депутати и министри да нямат друго гражданство освен българско? Не са ли тези разпоредби твърде остарели?

България, в своите исторически граници, не може да се прави, че другата България - тази на емигрантите, не съществува. Особено когато българите "там" пожелаят да се завърнат "тук" при своите корени, да приложат образованието и практическия опит, който имат, като се включат в голямата политика. Защо тогава двойното гражданство да е пречка, която да спъва амбициите им?

Как е по света

Контрааргументът гласи, че в редица държави по света съществуват подобни изисквания. Например в Израел този критерий се прилага за членовете на Кнесета, както и за всички позиции в правителството, за които се изисква достъп до класифицирана информация.

Конституцията на САЩ (1787) е много по-стара от българската. В нея се посочва, че кандидатът за президент трябва да е гражданин на САЩ по рождение и да е живял там поне 14 години. Кандидатите за сенатори могат да са родени и другаде, но трябва да са граждани на САЩ най-малко от девет години (за камарата на представителите изискването е седем години), като в момента на изборите трябва да живеят в съответния щат, от който се кандидатират (чл.1). Това обаче не попречи на сенатора републиканец Тед Круз да се откаже от канадското си гражданство през 2014-а година, за да няма спекулации с лоялността му (през 2016-а противниците му се усъмниха, че отговаря на критериите за президент, но тъй като майка му е гражданка на САЩ, той е гражданин на тази държава по рождение).

Необходим е експертен дебат

България е мултиетническа държава, разположена в сеизмичен геополитически регион, в който от столетия се преплитат могъщи, враждуващи интереси. Дали президент и върховен главнокомандващ, който има освен българското например турско или руско гражданство, не би представлявал потенциално "слабо звено" в националната сигурност? Казано дипломатично, Русия на Путин и Турция на Ердоган имат твърде различни геополитически интереси от членката на НАТО и ЕС България.

А нима отношенията между всички членки на Пакта са безпроблемни? Какво да кажем за противопоставянето между Турция и Гърция или за шпионския скандал, който разкри, че САЩ са подслушвали видши германски политици с помощта на датските тайни служби?

Тези примери показват, че към премахването на критерия "двойно гражданство" в Конституцията трябва да се подходи изключително внимателно, предпазливо. Въпросът (който, по ирония на съдбата, повдигнаха от ИТН, които преди това "осветиха" казуса "Петков") трябва да бъде обект на експертен дебат, вместо да се следват сляпо ситуационни емоции и политически страсти.

Двоен аршин не е прилаган

Нарушаването на Конституцията - каквото практически единодушно установи КС в своето решение по случая "Петков" - не е добър повод да се търси начин тя да се променя. Опонентите на "Продължаваме промяната", разбира се, спекулират с темата, като някои бързат да лепят върху Петков и Асен Василев клеймото на "абсолютни мошеници". В подкрепа на тези квалификации не се прилагат аргументи и за мнозина те звучат като клевета.

Проблематично в поведението на Петков не е толкова самото неспазване на Конституцията, колкото фактът, че от самото начало той даде да се разбере, че "в себе си не се чувства виновен". Повече самокритичност и уважение към закона няма да му навредят.

Фалшива новина е, че няколко министър-председатели и министри през последните 30 години са били двойно гражданство и в случая "Петков" е приложен двоен аршин. Симеон Сакскобургготски не е бил испански гражданин, докато е премиер; Сергей Станишев се отказва от руското си гражданство през 1996-а година. Новината за руското гражданство на Лиляна Павлова се оказа фалшива. Юлиан Попов не е бил с двойно гражданство, докато е министър. Що се отнася до Луканов, той е последният премиер на НРБ през 1990-а - сегашната Конституция влиза в сила на 13-и юли 1991-а година.

Съдебната система има множество недъзи, ала КС и повечето специалисти по конституционно право у нас са единодушни, че казусът "Петков" далеч не е заплетен - решението на съда не можеше да бъде друго.

Хватката с двойното гражданство се е използвала многократно в политическите борби у нас през последните 30 години (случаите с Ж. Ганчев, Г. Пирински). Кирил Петков има безспорни политически качества, ала още с първия си ход в политиката влезе сам в най-стария капан в играта.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисирки ГЕРБ

    176 187 Отговор
    Кирил и Асен ще имат 30%. Продължавайте да пишете глупости и да им вдигате рейтинга. ГЕРБ умре. Бойко в затвора

    Коментиран от #44, #46, #57, #58, #90

  • 2 Няма лошо реклама

    161 154 Отговор
    Всяка статия против Кирил- пирон в ковчега на ГЕРБ

    Коментиран от #49

  • 3 Майна

    188 71 Отговор
    В капана, щото е усмихната..мишка. Срамувам се, че сънародниците ми така лековерно си ПРИПОЗНАВАТ НЯКОЙ ЗА ЗАГРИЖЕН ЗА ТЯХ... ТРЯБВА ПРОВЕРКА И КОНТРОЛ НА ДЕЙСТВИЯТА И ЖИТИЕТО...ДРУГОТО Е НАИВЕН ЕНТУСИАЗЪМ ,КОЙТО ПЛАЩАТЕ С ГОДИНИ. НАУЧЕТЕ СИ УРОКА...

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Кирил Петков

    106 161 Отговор
    Министър председател

    Коментиран от #45

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тик так тик так

    71 48 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    14 ноември. Страх ли те е?

    Коментиран от #13

  • 7 Руски еничарин

    57 34 Отговор
    Потърсете в тубата "схематавъзраждане" - истината за Костя Копейкин от първо лице от 21:30 мин.
  • 8 Кой

    60 16 Отговор
    ли не вече не се появи с "компетентност" ?! Тъпо племе !
  • 9 истина е

    124 126 Отговор
    В капана влезе боко ,защото Петков разкри кражби за милиарди ,а гражданството му може и марсианско да е !

    Коментиран от #95

  • 10 Мислещ

    71 47 Отговор

    До коментар #5 от "баба Ташакова":

    Не е важно на нормалните хора да им е добре, а само на герберастите да им е зле, а? Либерастко-соросоидната чума помита всичко по пътя си. Не само герберасти (Даже сериозно се съмнявам, че изобщо ще ги пипнат точно герберастите).
  • 11 Активист на БКП

    52 82 Отговор
    Киро Премиера!!

    Коментиран от #25

  • 12 Вампир

    67 53 Отговор
    Да направим контрол на дейността и думите и на "БАНКЯНСКИЯ МБАПЕ"....
  • 13 Майна

    91 55 Отговор

    До коментар #6 от "Тик так тик так":

    От какво да ме е страх..Надявах се, че ГЕРБАДЖИИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ВЪЗМЕЗДИЕ..ОСТАНАХ СИ С НАДЕЖДИТЕ...ТЕЗИ ЩЕ ВЪВЕДАТ ИСТИНСКО ЗАТРИВАНЕ НА НАЦИЯТА...ХОРАТА ДА МИСЛЯТ..
  • 14 аре въс

    40 52 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    видя ли се какво си написал бе , а оня ден твърдеще че не си гербераст , значи лъжеш долен предател лъжец , агент на дпс гроб шайката пууууууу

    Коментиран от #75

  • 15 Последния Софиянец

    19 14 Отговор
    Само творенията на Конрад Аденауер са истински.
  • 16 JEFF

    84 120 Отговор
    Кирил Петков също не е канадски гражданин и ще бъде Премиер ! След 14. 11. Продължаваме Промяната с Президент ген. Радев !

    Коментиран от #88

  • 17 Статията е...

    75 96 Отговор
    ...поредният локум,който се разтяга около двойното гражданство на Кирил Петков...!Интересно!Ако не бе това,какво ли друго щяха да му спретнат,само и само да се опитат да спрат успешната му кариера,на човек,открито-борещ се срещу шайката-ГЕРБ-ДПС...!!!

    Коментиран от #56

  • 18 XYZ

    83 78 Отговор
    Хайде стига с това граждаство! Нали въпросът приключи - ще си плати човека глобата! Какво ще правят после - си остава за после!
    Почти от всяко българско семейство има родственик в чужбина с двойно гражданство! Прибрахме чужденци, а нашите бяха прокудени! И някои продължават да дъвчат микроскопичен проблем на фона на 12 години безчинства!
  • 19 Незначителен

    124 59 Отговор
    Да повярваш в човек, послужил си с лъжа в самото начало, е пълна наивност!!! Вероятността и мисълта да бъдеш излъган отново, ще те съпътстват постоянно!

    Коментиран от #53

  • 20 Дългият

    62 53 Отговор
    Чакам КС да отсъди по казуса на президента Плевнелиев, назначил за служебен министър на околната среда човек с двойно гражданство “българско и британско“. През цялото време той не се е отказал от британското. Или като на наш човек ще му пишем давност и ще заметем под килима. Така е с банкянското правосъдие. Има равни, но има и по равни. Както и казуса Барселона и, и ,и

    Коментиран от #87

  • 21 БратТинчо

    53 50 Отговор
    Всичките амуджи са двойни граждани, особено ръководството на Чакмак партасъ, но не им пречеше да са министри и заместници по цял мандат, а Кирето, за месец и нещо, го направиха национален проблем. Пачите си траят, но коалиционният им партньор Бою реве и вместо тях.
  • 22 !!!?

    89 45 Отговор
    Киро Факиро - "с десни инструменти, леви цели" = с лява ръка, в десен джоб !!!?
  • 23 БАЙ Х@Й‼

    21 17 Отговор
    А къде влезе Кунчев ❓ Защо не ни агитира ❓ Верно ли диша О2❓
  • 24 Механик

    61 18 Отговор
    Безмислено е под статии за Кирата да се коментира. Предвид парите които са наляти в тролове-киряци е безмислено да се изказва мнение различно от това на Херо Мустафа и глобалистите.

    Коментиран от #26

  • 25 !!!?

    75 38 Отговор

    До коментар #11 от "Активист на БКП":

    "Киро Пемиера" - Пример за безочлив лъжец !!!?

    Коментиран от #40

  • 26 Я си гледай механиката и чакръците...!

    27 20 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    А политиката остави за по-умните хора...!Всяка жаба,да си знае гьола ...
  • 27 МАЛКА пенсИЯ

    61 13 Отговор
    Избирането,на неподходящи политици-ЗАЛОЖЕНО,в ДНК ни.Не проумявам,иначе,що се получава,тъй.ЩЕДРИ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ,а после,НИЧЕВО,НЕ ПОЛУЧАЕТСЯ.
  • 28 !!!?

    58 25 Отговор
    Киро Факиро ви каза в прав текст, че се интересува от вашите данъци и гласовете ви ! А който му вярва, че ще го направи богат, ако се корумпира колкото словенците е по-добре да се ваксинира против шарлатани !!!?
  • 29 Японеца

    36 61 Отговор
    Всичко против Кирил Петков го прави още по избираем! Ще стои в сянка и пак ще си свърши работата, особенно с ония 8млд!
  • 30 стига вече

    38 34 Отговор
    В българската конституция е записано: Българин от източно православно вероизповедание.
    Щом майка му е българка то закона го пази.
    С какво вероизповедание са останалите в парламента?
  • 31 Кинжал

    36 46 Отговор
    И на Дойче Зеле ли стана Петков вече неудобен? Това е добре, значи продължаваме промяната !
  • 32 Българин

    41 32 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Симеон Сакскобургготски не е бил испански гражданин
    Това как го доказаха в DW? Как е живял от 50те години насам в Испания и като се е оженил за испанка не го ли придобива по право?
    Кога се е отказал от това си гражданство? Всичките му деца са също испански граждани. Или искат да кажат, че се е отказал за малко само докато е бил премиер. Станишев май също си остана руски гражданин. Освен това кога се е отказал Симеон от испанското гражданство? Изчакал ли е да му пратят официална грамота или е по някое време докато е бил премиер е дошла депешата от Испания?

    Коментиран от #66

  • 33 ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 51 Отговор
    възраждане първа политическа сила в парламента

    Коментиран от #39

  • 34 Пацо

    58 26 Отговор
    Има клип,как води един автобус със статисти, с които се снима как ,,възторжено го посрещат,, при обиколките му.

    Коментиран от #42

  • 35 агент07

    36 32 Отговор
    Професор Огнян Герджиков е експерт по конституционно право! Той ли знае или вие знаете?

    Коментиран от #89

  • 36 Area 51

    31 15 Отговор
    Симеон Сакскобургготски всъщност е американски, а не испански гражданин. Има хора които могат да го докажат, защото са държали паспорта му в ръцете си.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бамбука

    29 21 Отговор
    DW с централа в телевизията на оня с тръбите в напоителни системи. !2 години мълчахте като ......за корупцията, кражбите, демографската криза, контрабандата, пенсиите и заплатите. Толкова по въпроса.
  • 39 Руски еничарин

    13 15 Отговор

    До коментар #33 от "ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Потърсете в тубата "схематавъзраждане" - истината за Костя Копейкин от първо лице от 21:30 мин. За "разведената " новоимотна жена, за субсидията, за връзката му с Гуцанов, Гешев, ДС ...
  • 40 Активист на БКП

    31 23 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    Е не може да стигне Банкянският крадец!!!
  • 41 Гандалф

    50 7 Отговор
    Днес ще променим конституцията заради него., утре ще я променим заради някои друг..това е най висшия законодетелен орган на българия...трябва ли да я угодим на някого да си променяме през година...на този закон са подвластни всички без изключение, от президента, до портиера...друг е въпроса, че за вишестоящия ще се намери вратичка, а за другия не...за единия, ще се вдигне шум до небесата и може да се промени конституцията, а за другия тази презумция не съществува..за хората с пари власт, могат да се променят закони...препратка...поправката ванко 1...и още колко такива...
  • 42 Сигурно...

    26 15 Отговор

    До коментар #34 от "Пацо":

    Това го е научил на запад...това е техния метод на водене на пропаганда...защо да не променим и конституцията да му угодим...това не са статисти, стилисти...а това са трупата на почтените...
  • 43 Hexagone

    51 12 Отговор
    Тоя е толкова нагласен, само с пристигането си от Канада да те направят министър ей така от нищото???? Явно не е случаен иначе нямаше да го допуснат! Не бъдете слепи. Тоя е същия като Милен Велчев, който в момента си харчи милионите и никой не го търси за нищо!!!!!!
  • 44 ГЕРБ

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мисирки ГЕРБ":

    Имат 30 цирия на зад.....те
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 !!!

    41 14 Отговор
    Този шарлатанин е по-нагъл от Боко, Радев и Тошко взети заедно !
  • 48 xo xo xo

    40 15 Отговор
    Лъжливото канадско барби е пуснато яко на примоция
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Артилерист

    29 29 Отговор
    Уважавам думите, но преценявам по делата. Водни експерти се изказаха, че Петков е знаел за казуса и почтено е направил, каквото зависи от него. Неговата "вина" е че разкри огромни кражби и ясно и конкретно посочи и уволни престъпниците: част от герберската шайка, инсталирана от мутренската мафия, която изцяло е превзела държавата. Сега на облажилите се от мутрите е спусната опорка за "Киро лъжеца" и как "веднъж като е излъгал не може да му вярва" и те дитерамбят и вият на умряло. Разбирам ги. Само се чудя как може да са такива големи принципиалисти и как да им се вярва като самият им предводител Борисов-милиционерски възпитаник, сикаджийска мутра, очевиден простак-е доказан патологичен лъжец, осъден от български съд именно за публично лъгане? Що за принципност е това???
  • 52 89-та

    14 11 Отговор
    Годината беше такава,че кинтите свършиха и комунистическият лагер викна банкропт.И така,без подробности кво станало в София, Прага и т.н.,но...кошарата се отвори и ха ... за Канада,или други места по Северния Запад.Та,там в Канада се изсипа и един чувал,не бих казал пълен с комунистически възпитавани хора,понеже за онова време си бехме комунисти,демек от комунистическите страни хора,но и доста комуняги,по-скоро наследниците на обединените,заедно с останалата част от народа комуняги

    Коментиран от #55

  • 53 Sun Dzy

    24 23 Отговор

    До коментар #19 от "Незначителен":

    А да вярвате на някой, който Ви лъже 12 години без да поставяте под съмнение нищо казано дори, когато си променя мнението по няколко пъти на ден, какво е?
    Не ми отговаряйте въпросът е риторичен, но на него трябва са си отговорят всички, които подкрепят г-н Борисов не ГЕРБ, а г-н Борисов. Аз съм сигурен, че сред симпатизантите и членовете на ГЕРБ има и достойни и честни хора. Всички те заради себе си, заради децата си, и заради бъдещето на РОДИНАТА трябва да поставят г-н Борисов там където му е мястото и това място е извън политическия, социалния и стопанския живот на България.
  • 54 Как # коментар 24

    25 15 Отговор
    Този коментар казва всичко.Жалко за тези 51 коментари, дотук.Човекът Петков знае, а с арогантното и предизвикателно си поведение показва, кои сили стоят зад него. С публичните си изяви той само хвърля стръвта, за да се наслаждава после на рибите, които е хванал. Не му обръщайте внимание!
  • 55 А бе,

    12 9 Отговор

    До коментар #52 от "89-та":

    Тоя да не е някое подставено лисе пак,а?Понеже зимата по предаване на диалог с Тим Себастиан по DW,той- Тим Себастиан поне 7-8 пъти попита докога вече 14 години корупцията (от Бг,де) ще шета в ЕС.И...ха сега един наш човек да .земе да се разправи на ужким де,че заедно с оня асковец,а и с другаря Спесов съвместно и...край България цъфна,върза
  • 56 Професор

    30 15 Отговор

    До коментар #17 от "Статията е...":

    Наше задължение е да отговорим на твоя интерес. Например, какво ще кажеш за факта, че Кирил Петков е получул канадско гражданство с ИЗМАМА? Е, не че той е измамникът де... Измамникът е баща му Петко, който се е писал политически бежанец от България през ... 1991 г., лъгал е и мазал пред канадските власти, че българите го преследват понеже е монархист, македонец или циганин, за да вземе статут на бежанец и ОТТАМ е получил в последствие канадско гражданство. А Кирчо пък го е получил като син на баща си. НО -- измамата си е ИЗМАМА. Хайде, изкоментирай този казус. И той ли е измишльотина?

    Коментиран от #59, #61, #62

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Герб

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мисирки ГЕРБ":

    Абе зелен чорап борисов си ходи спокоино из България А мисирка ти е изпила мозъка Ако е турски гражданин може ли да стане министър
  • 59 Пак съм аз

    24 9 Отговор

    До коментар #56 от "Професор":

    Най вероятно да се е представил за циганин, защото има 100% прилика с този етнос !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Казах ви

    6 5 Отговор

    До коментар #56 от "Професор":

    ,но коментарът ми беше изтъркан.Азилиум се вземаше с измислени твърдения-борба сте ще у комунизма,малцинствена принадлежност,демек от махалата,а бе въздържам се,да не ми иТъркат и тоя коментар.Ванкоувер?Има ли е там много интересни случки,ама....ще ме изтъркат.А друг път.
  • 63 Да,да

    7 2 Отговор
    Някои минаха с турски имена.После се мина на хомосексуализъм,демек отритнат той,хетеросексуална,дет кат види млада жена....Правеха се и на м.а.н.г.а.л.и.Добър авер ми посочи един и ми вика-тоя мина с тва и докара жена си и т.н.Имаше случай в Монреал един влезъл в х.о.м.о контакт със съдията,или как там беше-приятел на съдията,смях падна.
  • 64 Пуфи

    22 18 Отговор
    Хайде да си отговорите на един въпрос и тогава слагайте пиедестала за Киро. Кой е допринесъл за сигурното усещане на Киро, че ще влезе в служебен кабинет и след това като гарантиран кандидат на парламентарни избори, за да се откаже от канадското си гражданство и чудесния живот, който е имал там-по думите на баща му. Страната, която му е дала много повече от България, и той захвърля всичко това. Може би му се е присънило това решение. Жалко колко много ще платим и за тази простотия, която ще направят някои, гласувайки за него. Смешник и наглец е той.

    Коментиран от #65

  • 65 И кво от тва?

    21 9 Отговор

    До коментар #64 от "Пуфи":

    Пише,че съпругата му гражданин на Канада,а и децата.Ама той го ритнал тва гражданство,понеже му обещали да го правят Премиер-министър.И утре кат се издъни примерно и няма накъде,нищо не би му попречило да си фане жената и децата и ресто за Ванкувер.Само дето там такива кат него с черпак да ги ринеш.Човечеството се изучи вече Толкова много излизат от Харвард и пр.,че поне за 2-3 планети има готови кадри.

    Коментиран от #94

  • 66 Предпоследния Софиянец

    11 7 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Не знам, при толкова обяснения за това напоследък,как не се разбира! Гражданството се придобива(когато е за друга държава,в която не си се родил,и задължително си се помолил за него без изключения),и по право( когато си се родил в държавата)!Относно Симеон Сакскобургготски:Как е живял от 50те години насам в Испания и като се е оженил за испанка не го ли придобива по право? Симеон живее в Испания,не защото иска, а защото е бил прогонен от България,комунистите са щели да го убият,него и цялото му семейство,защото партията е над всичко,а той е Цар по наследство!В Испания защото е монархия и до днес,по подобие на Англия! Ако не го беше приела Испания,със сигурност някоя друга монархия ще го приеме!!!!Така че: за какво му е на Цар,който е припознат от монархията в света,като Цар на България,друго гражданство,та той е Цар ??!!!По тази логика с женитбата, НЕ СЕ придобива след брак(има един куп процедури след това но задължително трябва да се помолиш)иначе то тогава и Кирчо още е Канадец,защото е женен за Канадка т.е.не може да се откаже никога от другото си гражданство,въпреки че е Българин по право т.е. роден е в България,което е нелепо! Относно Станишев,когато е писана Конституцията в този и вид,е подкрепена и от БСП,така че няма как да е вярно че е имал друго гражданство!Относно този около Плевнелиев, прочетох доста и навсякъде пише че се отказал,не знам от къде ви е информацията,но споделете да прочетем!

    Коментиран от #68

  • 67 тука има,тука няма

    7 3 Отговор
    ръководството на партийната организация,на профсъюзната организация,на комсомолската организация ви приветства с успешното вземане на изборите.
  • 68 Така де

    4 3 Отговор

    До коментар #66 от "Предпоследния Софиянец":

    Симо испанския е женен за испанка,а Кирчо води британска мома и Вест коуста.На съпругата на Симо испанския испанската държава дарила дом в компенсация на това,че в Гражданската им война на родителите й било разрушено всичко и на долния етаж на този дом се бил нанесъл и използвал като търговска кантора бившият полковник Никола Костов,ветеран от войните в Корея и Виетнам,като плащал наем на цар Симо и съпругата му.
  • 69 ами сега

    8 10 Отговор
    Тук става въпрос за държавата България!!!@@@???. Дъжавата България може
    да даде на К.Петков дрехи и оръжие и до го изпрати срещу куршумите на противника!!!@@@???А не може да му даде писалка и телефон и да го изпрати срещу парите на противника!!!@@@???

    Коментиран от #79

  • 70 Иван

    18 20 Отговор
    Аз мисля,че Кирил Петков е коректен и добронамерен човек, отказа се от прекрасните условия за живот и бизнес в Канада ,за да спаси Родината си, .....трудно ще се намери друг,на такава саможертва , ....ако попитаме членовете на КС,дали биха се жертвали за Родината си, по този начин, едва ли ще отговорят положително !? Аз вярвам в Кирил Петков, ще гласувам за тях, дано България най после се превърне в Швейцария на Балканите !
  • 71 Таня

    15 16 Отговор
    Браво Иване, и аз мисля,че можем да се доверим на ПП !
  • 72 Чочо

    10 2 Отговор
    Ако Бог е Българин....може и да стане !
  • 73 Певеца

    8 4 Отговор
    Е,ако не е ,ще му дадем двойно гражданство !
  • 74 1122

    10 10 Отговор
    Искате да кажете,че царя е зарязал испанското си гражданство,и е бил само с българско когато беше министър председател?
  • 75 MOLI

    17 10 Отговор

    До коментар #14 от "аре въс":

    А,К.ПЕТКОВ - СИН НА ЧОВЕК ОТ ДС.ЧЕСТИТО.ВСИЧКО ЛЪСНА!!
  • 76 Ал Тъпоне

    9 10 Отговор
    Първо това да имаш повече от едно гражданство е изначална простотия . Който го е измислил и въвел Господ да го убие! Ако имаше възможност само за едно гражданство този казус въобще нямаше да съществува, както нямаше да съществува и казусът да има примерно гласуващи по изборите и даже създаващи партии в чужди държави от хора с двойно гражданство, както се случва по изборите в България. Ние сме наследници на първобитните хора , а учените са установили, че първобитния човек е можел да брои до едно. Всичко друго е било много. Ето затова е елементарно всеки човек трябва да има само едно гражданство и да може да гласува и да прави политически субекти само в държавата, чийто гражданин е, както и да участва в политическото и управление и да заема политически длъжности. Във всички останали държави да няма право да гласува, да създава политически субекти, да заема политически длъжности , а да може да бъде назначаван само, като синекур. Готово всички проблеми от този род и други такива приключват до тук с това елементарно и лесно решение. Не разбрах и къде са профсъюзите? Искал да си връща заплатите! Не може! Щом е работил законно, незаконно или противоконституционно ако си е вършил съвестно работата как така ще връща заплати.? Къде са тези серсеми профсъюзите тука? Защо мълчат по темата ? Това е безобразие !

    Коментиран от #78

  • 77 Реалист

    15 14 Отговор
    Кире Харвардския измамник лъсна и няма как да излъже вече когото и да било. Сега хората вече не вярват и на фашивите им платени социолози и пручвания! Я влезе този Измамнвик в парламента - ако успее с праите, които открадна за 6 месеца да си купи 4%, я не...щото на хората неговите 50 лева не им трбват!
  • 78 Ал не си

    7 3 Отговор

    До коментар #76 от "Ал Тъпоне":

    но явно си голям тъпоне!
  • 79 ТОЧКАТА

    5 5 Отговор

    До коментар #69 от "ами сега":

    balamurnik!!!!!Свери ли си данните с ,,козяк,,,!!!!!!ТЕ ли дават тази анотация,ЗАСТАВАЙКИ ТВЪРДО ЗАД НЕЯ!!!!!!????,,,Въдицата е директната връзка между два шарана/единият на брега , другият във водата!!!!!!!!!!!!!...какво НАИСТИНА УЧАТ в харвард???КАКВО?????
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Мартин

    15 9 Отговор
    Капанът, в който влезе Кирил Петков е неговата финансова зависимост към олигарх от задкулисието с инициалите И. Прокоп.!
  • 82 Пепи

    10 10 Отговор
    Киро и Асен са мошеници!!!
  • 83 ЦарВул

    14 10 Отговор
    Прочетох във в-к"Уикенд"днес,че дядо му и баба му на Кир/лив/чо са били в Белене?!Искам да ми отговори на следните два въпроса:Кога и кой съд ги е осъдил И ЗА КАКВО за да бъдат ВЪДВОРЕНИ в Белене?В кой брой И ОТ КОЯ ДАТА на "Държавен вестник"са вписани като РЕАБИЛИТИРАНИ,???Питам защото съм син на концлагерист/"Куциан"до гр. Перник/и много добре знам пък и пазя този вестник където има и името на моя покоен баща за това,че е реабилитиран!!Гордея се с него като НЕГОВ СИН И ЧОВЕК ТРЪГНАЛ ПО НЕГОВИЯ ПЪТ КАТО СЪМ ДАРИТЕЛ И основател на БЗНС"Никола Петков"/04.12.1989 година/и много добре знам и помня как си дойде през зимата само по сако и гуменки пеша от перник до Бацова махала като нямаше въшки само по ходилата на краката си ,в очите и в устната кухина!Ако Кир/лив/чо не отговори на тези ми въпроси отново В МЕН СЕ ЗАТВЪРЖДАВА МНЕНИЕТО,ЧЕ Е МОШЕНИК И ЛЪЖЕЦ И ТО ОТ ЕКСТРА КЛАСА!!!
  • 84 Буха ха

    8 7 Отговор
    Не бих дал дори 20 лева на заем на този ваш Кирил Петков, освен ако не съм се примирил че никога няма да ги видя повече. И на Бойко Методиев не бих дал.
  • 85 681

    8 4 Отговор
    политическите иван и андрей
  • 86 Ако си на правилното място

    5 3 Отговор
    И с правилните хора, не би трябвало да си в капан...!
  • 87 жоро

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Дългият":

    Ми авторът на статията твърди, че двойното гражданство на Юлиан Попов било фалшива новина. Да, ама не. Наш Юлианчо пуснал една декларация пред граничните власти на Великобритания и твърди, че това е било достатъчно? Ами какво да кажем за роденият в САЩ Марин Райков?
  • 88 123+

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "JEFF":

    Аз съ м твърдо " ЗА"!
  • 89 Грешиш

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "агент07":

    Проф. Огнян Герджиков е професор по търговско,а не по конституционно право.
  • 90 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мисирки ГЕРБ":

    Кажете ми царчето с какво гражданство беше.И как взе имоти който не бяха негови а на държавата.А моите с нотариални актови не ми върнаха.Това не е ли троен аршин.

    Коментиран от #91

  • 91 Професор

    7 5 Отговор

    До коментар #90 от "Гост":

    Щом питаш, ще ти отговорим. Беше и е ЕДИНСТВЕНО и САМО с българско гражданство. Пътувал е, и е живял със специален пасаван от приелата го държава, Испания. Сега разбра ли? По отношение на имотите. Ами гледаха се в съдилища 20 години, резултатите са тези. Ти дела водил ли си? В Европейския съд жалвал ли си се за имотите си? Или си просто малограмотен?
  • 92 3456

    6 7 Отговор
    Киро бил канадец и не можел да заема висши длъжности. А няма ли хора от ДПС родени в Турция и заемащи висши длъжности с двойно гражданство. Има. Тогава за какъв Конституционен съд говорим?
  • 93 Динозавър

    10 3 Отговор
    До 91. Професора. Тези дни в предаване на Люба Кулезич по Евроком беше излъчено как питат Симеон Сакскобурготски преди да стане Министър Председател -дали ще си иска имотите в България? А той отговори : Категорично НЕ. СЕГА след като изсече горите, които съда му върна като негова собственост , защото той предяви иск , че са негови. Това са хиляди декари, а не 5-6 дк. Сега води дела да си върне и други имоти в България. Това не е ли нагла и недостойна лъжа. Не защитавам Кирил Петков. Но той, който си е плащал данъците в България и не е взел никакви имоти как да го причисляваме като канадец. Правя сравнение с Царя, защото в публ.пространство, се използва дилемата, че и Кирил и Асен ще ни оправят положението за 800 дни.

    Коментиран от #101

  • 94 И аз да кажа

    7 3 Отговор

    До коментар #65 от "И кво от тва?":

    Точно така- той в интервю в началото се фукаше, че бил в първите 90 от 900 в курса по тази програма. Нали ви става ясно, че Университетът Харвард не обучава милиони студенти, но разни мастерски модули могат. Има ги в много университети, платени са и провеждат занятия веднъж седмично или в няколко блока по за седмица в продължение на семестъра. Не става дума, че "Гроздето е кисело", а да не ни баламосват с гръмки етикети.
  • 95 Иванушка

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "истина е":

    И къде са тия кражби? В кухите манерки на радев и рашков.
  • 96 Nnnn

    7 3 Отговор
    Българите в чужбина първо да се откажат от чуждото гражданство и една година след това да стават министри,ако искат.
  • 97 Умник 65

    3 2 Отговор
    Каквото сам си направиш, ........никой друг не ти е виновен!! Кире, Кире, много си ..........
    5257
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Олга

    3 5 Отговор
    Възмутително, че някои дори хипотетически допускат двойно гражданство на служители с висок държавен статут и въобще поставят този въпрос като дискусионен, тъй като става дума за държавнаната БЕЗОПАСНОСТ и държавния интерес.
    Не можеш да бъдеш слуга на двама господари, тъй като ставаш васал и зависим, а значи готов на предателството.
  • 100 Да бе!

    4 4 Отговор
    Борисов е в капана, не Петков! Некомпетентният простак и крадец е много по-опасен за България от който и да е с двойно гражданство! Точно това трябва да се проверява за всеки преди избори!
  • 101 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #93 от "Динозавър":

    Ти най не си в час. В едно интервю Кеворкян пита Царя дали има някакви претенции към България. Той отговори, че няма. Според теб да си получиш наследството от баща си и дядо си претенция към България ли е? Да ти припомня -- дядо му е ИЗБРАН за княз на България от свободно избрано Велико Народно Събрание и въобще не е бил беден, както комунистическата пропаганда го представяше. Майка му, Княгиня Клементина, е вложила в България огромни средства. Защо, според теб, при липсата на специален закон за справедливото регулиране на въпроса с царските имоти, да не си реституира имотите? И -- кой ти е виновен за това, че самите комунисти през 1946 г. са направили списък с ЛИЧНИТЕ имоти на царското семейство след като го изселват?