Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 19:00 2 166 12

Специалисти от чужбина: защо Германия привлича твърде малко кадри?

  • германия-
  • мигранти-
  • икономика-
  • работна ръка

Резултатите от проучването показват още, че 67% от компаниите очакват през следващата година да не могат да запълнят вакантните си работни места за специалисти

Специалисти от чужбина: защо Германия привлича твърде малко кадри? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия изпитва остра нужда от работна ръка, но едва 16% от фирмите предприемат стъпки за привличането на чуждестранни специалисти. Защо?

Близо 34 милиона души в Германия са назначени официално на работа. Това е нов рекорд за страната. Същевременно обаче нараства и броят на незаетите работни места. Причината за това е демографското развитие. Днес в пенсия излизат хората, родени в десетилетията с особено висока раждаемост. А новите кадри в трудоспособна възраст са все по-малко. Така все повече германски фирми изпитват недостиг на специалисти, което се превръща в един от най-големите рискови фактори за германската икономика.

Колко сериозно в действителност е положението показва актуално изследване на социологическия институт Civey, проведено по поръчка на фондация "Бертелсман". 66% от участващите в него 7500 германски компании признават, че изпитват недостиг на специалисти. Преди една година само 55 процента от тях са очаквали, че ще имат такива проблеми.

Нужни са 400 000 работници от чужбина годишно

Картината е различна в отделните браншове, региони, професии или пък зависи от трудовата квалификация. Всяка втора от фирмите, изпитващи недостиг на специалисти, търси хора със завършено професионално обучение, а всяка четвърта от тях - висшисти. Най-силно засегнати от проблема с недостига на кадри са секторът на здравеопазването и грижите за болни и възрастни хора.

През август от Федералната агенция по труда съобщиха, че Германия се нуждае от около 400 хиляди чуждестранни работници на година, за да запълни липсите на трудовия пазар. В същото време на трудовата миграция не се гледа достатъчно сериозно: едва 16 на сто от анкетираните фирми са посочили, че работят за привличането на специалисти от чужбина. Повечето разчитат на местна работна ръка, на която се опитват да предлагат по-атрактивни условия.

Езикът - основна пречка

От 1 март 2020 в Германия е в сила закон, който улеснява достъпа до трудовия пазар на квалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. Въпреки това много компании се въздържат от привличането на чуждестранни специалисти, а причините за това са многостранни. Основният изтъкван аргумент е свързан с владеенето на немски език и трудността да се оцени правилно професионалната квалификация на кандидатите.

Опитът на фирми, които вече са наели чужда работна ръка, показва, че някои от съмненията и резервите са основателни. Например по отношение на езика. Затова пък бюрократичните препятствия в действителност се оказват не чак толкова високи, колкото изглеждат.

От фондация "Бертелсман" посочват, че усилията на политиката за улесняване на трудовата миграция на специалисти вече дават плодове. Примери за това са споразумението за облекчения достъп до германския трудов пазар, езиковите курсове и подобрената разяснителна дейност относно признаването на чуждите дипломи.

Резултатите от проучването показват още, че 67% от компаниите очакват през следващата година да не могат да запълнят вакантните си работни места за специалисти. "Проблемът с недостига на експерти се задълбочава, а краят му не се вижда. Ние като общество се нуждаем от устойчиви решения, за да можем да се справим с демографския проблем и да осъществим социално-екологичната трансформация", казва в тази връзка Матиас Майер, експерт по въпросите на миграцията към фондация "Бертелсман".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6A13TT

    28 3 Отговор
    Никой не ще да се трепе като роб (и да бъде третиран като такъв), за да храни армии от "мигранти" и чиновници с огромни заплати, и като резултат, да живее не по-зле от тука.
  • 2 Анонимен

    38 3 Отговор
    Къв език ви бил пречката?Глупости на търкалетаа.Пречката е в противния ,надут ,лъжлив шваба и скапаните им закони само в тряхна полза.Не бях виждал по долна ,гадна,лъжлива и експлоататорска нация от немеца.Долни лъжци и боклуци ,приели за най верни помощници турците,циганите ,арабите и по някой полски мошенник за цвят.А данъците им са умопомрачителни,от 11 евро бруто едва ти остават 5 евро чисто след данъци и квартира.И под квартира не визирам луксове а най малко 300 евро на месец за легло в стая с съквартирант.И за тия 5 евро те скъсват от 3 пъти по високи норми от техните

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АВЕ....НА ПЪРВО МЯСТО ДА СЕ НАУЧАТ

    19 0 Отговор
    ДА СЕ ДЪРЖАТ С ЧУЖДЕНЦИТЕ ПО НОРМАЛЕН ЧОВЕШКИ НАЧИН...ДА НЕ СЕ КАРАТ НА ХОРАТА КОГАТО ГИ ВИДЯТ НА ВРАТАТА НА СКАПАНИЯ СИ ОФИС И ДА ПРОЯВЯВАТ РАЗБИРАНЕ ЧЕ НЕ ВСИЧКИ ХОРА ГОВОРЯТ НЕМСКИ ИМА И ДРУГИ ПО-ИЗПОЛЗВАЕМИ ЕЗИЦИ НА СВЕТА ОТ НЕМСКИЯ...СЛЕД КАТО ИСКАТ РАБОТНИЦИ ЩЕ СИ ПРЕЧУПЯТ ФАШИСКИЯ НРАВ И ЩЕ ПОСРЕЩАТ ХОРАТА ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА КАКТО ТРЯБВА....ДА ВДИГНАТ ЗАПЛАЩАНЕТО ЗА ЧУЖДЕНЦИ А НЕ ДА ИМ ДАВАТ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА РАБОТЯТ ПО 12-15 ЧАСА НА ДЕН...СЪС ТОВА РОБСКО ДЪРЖАНИЕ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ СКОРО АМА МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ САМИ ДА СИ РИНАТ КОЧИНАТА....ФЕРЩЕЙН.....
  • 5 А ти си робиня и подлога

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ганка":

    без никакво самочувствие ПРОСТО СИ поредния номер а не човек....
  • 6 Рошко

    10 0 Отговор
    На поско белоруската граница има достатъчно
  • 7 ивелин

    14 0 Отговор
    Проблемът е много лесен за решаване.Да приема имигранти от Африка от Афганистан,Пакистан, Индия ,Сирия но да ги подбират млади и яки мъже не е нужно да знаят немски език.( 60-те години когато подбирали от Турция работници са ги събличали голи и проверявали всичко).След няклко години ще имат хиляди даже милиони деца които ще бъдат първите които ще " запълнят" а слд 20-25 години ще имат милиони даже повече отколкото им трябва. Нека " Ханс" да работи да ходи на гей парадите като " Парад гордости" оня работа други ще я свършат.
  • 8 Пичове, приемете го и стига сте говорили

    5 3 Отговор
    1. Никой не кара на сила да ходи в Германия
    2. Когато си в чужда страна трябва да живееш с манталитета на мнозинството и по законите на съответната страна.
    3. Немците са нацисти, лъжци, предатели, егоист, супер лицемери, но това си е историческия отпечатък предимно на Хитлер върху нацията.
    4. Това е нация, която поне в последните 40 години не е свикнала да се напряха сериозно за нещо или да се нерви.
    5. Социалната система е рай за кърлежи. Тя самата дори е толкова незаинтересована да ги избави от социалните помощи че направо е плашещо, що за прахосничество на данъци и човешки ресурс се прави. Супер неефективно.
    6. Системата е все още много мощна и работа има, стига човек да иска да бачка. Ако си съдираш дупарата от бачкане, дори и жилище може да си купиш след 2-3 години...разбирс се с голям кредит..., но това май важи и за БГ
    7. Ако на някой не му изнася... Еми да се прибира или изобщо да не ходи там.
    8. Недейте да си мислите, че Германия е рай и само се качвате на самолета и всичко започва да върви... Но ако в БГ нямаш възможност да си плащаш парното или храната, то тогава бегай. Поне двама човека с нетен доход от 2500 Евро имат за жилище, храна, транспорт и за някоя дрешка. За повече трябва да има човек занаят някакъв.
    9. Образованието до университета е изключително зле. Децата в градините просто не ги учат на нищо. В училище до 4 клас е все едно в детска градина предучилищна. Не им пука на учителите.
    10. Който иска да ходи на море, планина

    Коментиран от #11

  • 9 😂😂😂

    2 0 Отговор
    Щото са расисти
  • 10 учуден

    5 0 Отговор
    Нали дойдоха милиони специялисти от арабския свят ! Инжинери, ядрени физици, доктори !
  • 11 EUROPA

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пичове, приемете го и стига сте говорили":

    Няма какво да премаме време е най некадърния от всички народи на земята - германския да си поеме поне грижата за Германия ! А не вечно да прехвърлят отговорността на някой друг ! И да германия е най отвратителното място на планетата а германците са най отвратителния народ !

    Коментиран от #12

  • 12 gosten4e

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "EUROPA":

    Щом Бг е съюзник на Германия, то пропадането на последната е сигурно. Това правило е проверено през вековете. Така че не се чудете, а приемайте реалностите.