Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 13:33 3 571 13

От 9 ноември: много по-високи глоби за нарушения по пътищата в Германия

  • германия-
  • глоби-
  • шофьори

Който шофира по лентите за колоездачи, по тротоари или в аварийната лента, ще плаща 100 евро глоба, вместо досегашните 25 евро

От 9 ноември: много по-високи глоби за нарушения по пътищата в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия вече ще се налагат много по-високи глоби за неправомерно паркиране. И шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо. Ето какви са размерите на тези и на другите глоби:

В началото на октомври Германия прие нови размери на глобите при нарушения по пътищата. От днес, 9 ноември, те влизат в сила. Така например шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо - който кара с 16-20 км/ч над позволената скорост в населено място, ще бъде глобяван със 70 евро - вместо с 35 евро. А който бърза още повече и шофира например с 45 км над позволената скорост, че плаща 400 евро вместо досегашните 200 евро.

Ако паркирате на непозволено място

Глобата за паркиране на непозволено място - например на тротоар или на лента за каране на велосипед - вече може да достигне 110 евро. А ако паркирате неправомерно на обозначено паркомясто за хора с увреждания, може да очаквате глоба от 55 евро вместо 35 евро, както е било досега. Който запуши обозначен вход/изход за пожарни коли или паркира така, че пречи на линейка, полиция или пожарна, ще бъде глобяван със 100 евро. Има и една съвсем нова глоба: неправомерното паркиране на паркомясто за електромобили или автомобили за споделено ползване, т.нар. Carsharing - то ще излиза 55 евро.

Ако в случай на катастрофа не участвате в образуването на т.нар. спасителна лента или пък решите да я използвате неправомерно, ще бъдете глобен с между 200 и 320 евро и един месец лишаване от шофьорската книжка.

Шофьорите на тежкотоварни автомобили, които нарушават новото правило за шофиране с минимална скорост след завой надясно в населено място, ще бъдат глобявани със 70 евро. А който шофира по лентите за колоездачи, по тротоари или в аварийната лента, ще плаща 100 евро глоба, вместо досегашните 25 евро.

И накрая: онези участници в движението, които предизвикват ненужен шум и твърде много вредни емисии, които биха могли да бъдат предотвратени, както и онези, които демонстративно и ненужно карат напред-назад, ще бъдат глобявани с до 100 евро вместо с до 20 евро.

Съюзът на велосипедистите не е доволен

Велосипедистите са недоволни от новите размери на глобите. Според Германския съюз на клубовете на велосипедистите, новите наказания все още затвърждават привилегированата позиция на автомобилите и пречат на общините да изграждат повече улици, подходящи за велосипедисти. "Това трябва да се промени", казват от Съюза. "Общините трябва да могат да въвеждат безпроблемно максимална скорост от 30 км/ч в града, както и да изграждат по-подходящи ленти да велосипедисти, които да пазят хората, каращи велосипед", обяви говорителката на Съюза Щефани Кроне.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осмае

    4 0 Отговор
    9 ноември 3’тия ден от октомврийската революция в Руската Федерация
  • 2 Display

    18 0 Отговор
    Айде и Тея почнаха с глоби да си пълнят хазната........
  • 3 Бай Шиле

    1 16 Отговор
    Крайно време е в София да се въведе 30 км максимална скорост!Нека поне в това да бъдем европейци.

    Коментиран от #4, #7, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бюджет

    10 1 Отговор
    Напълнете бюджета с глоби. Либерални тъпотии.
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор
    А нещо за глобите на велосипедисти по тротоарите ‼️ За скутери изпреварващи колите.....
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Шиле":

    Това 30км/ч ще важи ли и за велосипедистите и скутерите ❓ А ще глобяват ли и пешеходци бягащи с над 30км/ч ( спринтьорите с лекота достигат 36км/ч ‼️
  • 8 Д-р Менгеме

    15 0 Отговор
    А тия, дето мушкат ората с нож по влаковете и на улицата? За тях ще има ли по големи глоби?!?!?!
  • 9 no name no face no numberИ

    13 0 Отговор
    Значи тъй нямат шофьори, но им предлагат жълти стотинки за часовете , които работят+ им взимат голям процент от жалката заплата с глоби......е кой луд ще ви работи.Вие лекичко не се ли замисляте преди да правите нещо много зле много. Не очаквайте промяна на нещо, просто ше дерете до кокал, но скоро ще сте както в Англия да си знаете
  • 10 Иван

    3 0 Отговор
    Ако съпоставим глобата в Германия със средната заплата там ще излезе че при нас глобите са по-големи.
  • 11 Истината днес

    3 0 Отговор
    Лъжа! От 1.11 е в сила ..и това е само един грабеж ...с параван велосипедисти...малко са тия който карат колела в града отделно има на почти всеки тротоар или улица лента и за тях ...а на аутобана какви колела ...разтоянията са тежки за колела и масово се движат с коли ...реално е грабеж ..факт отделно и живея тук ...просто няма шофьор без глоби такива изгъзици има че трудно да ти се размине глоба...магазин за хранителни стоки входа на паркинга е много широк обаче в един момент глоби от 40 евро за препречване на пътя ...отскоро не глобяват докато хората се отпуснат и след година пак ще слагат глоби ..а колко още други случай има ..
  • 12 ????

    3 0 Отговор
    ,Шoфьoритe нa тeжкoтoвaрни aвтoмoбили, кoитo нaрушaвaт нoвoтo прaвилo зa шoфирaнe c минимaлнa cкoрocт cлeд зaвoй нaдяcнo в нaceлeнo мяcтo, щe бъдaт глoбявaни cъc 70 eврo.,---е това кой щего обясни
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: