Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 19:00 4 443 46

Катастрофа в Афганистан: масов глад, бедност, безнадеждност

  • афганистан-
  • опиум-
  • талибани-
  • ислямска държава

На този фон зачестяват съобщенията за отвличания или заложнически драми с бизнесмени и инвеститори

Катастрофа в Афганистан: масов глад, бедност, безнадеждност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Афганистан цари глад. Мнозина са принудени да продават покъщнина, за да си купят хляб. Почти никой в страната не разполага с пари. Вместо пшеница, хората отглеждат опиумен мак, защото носи повече приходи.

Организацията по прехрана и земеделие (FAO) и Световната програма по прехраната (WFP) към ООН предупредиха за увеличаващия се брой на гладуващите хора в Афганистан. Данните сочат, че в момента 18,8 милиона души в тази страна гладуват, а се очаква до края на годината броят им да се увеличи до 22,8 милиона души. Сред тях има над 3 милиона деца под 5-годишна възраст. Всички тези хора имат спешна нужда от храна, питейна вода, медицинско обслужване и надежден подслон през зимата. Населението на Афганистан е общо 39 милиона души.

Никой не разполага с пари

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли назова наскоро основните причини за тази хуманитарна катастрофа: рязко увеличените цени на горивата, хранителните продукти и торовете. Едновременно с това расте и бедността: „Почти никой в Афганистан вече не разполага с пари“, казва за ДВ ръководителят на Индустриалната камара на провинция Херат Хамидулах Кадем. По думите му, само в промишлената зона на Херат 70 на сто от фирмите са фалирали, а търсенето е спаднало значително. Освен това покупателната способност се е свила драстично, а служителите в обществения сектор вече почти не получават заплати.

По-малките фирми, например тухларните или манифактурите за коприна, нямат никакви шансове да оцелеят. Броят на безработните расте ежедневно, а с това и делът на хората, които не могат да си осигурят ежедневната прехрана. „Много мои познати са принудени да продават покъщнината си, за да си купят храна“, казва една активистка от женска правозащитна организация, пожелала анонимност. „Който може, напуска страната“, добавя тя.

Паричните потоци от чужбина спряха

На този фон зачестяват съобщенията за отвличания или заложнически драми с бизнесмени и инвеститори. За два месеца повече от 40 собственици на магазини и предприемачи от различни части на Афганистан са били отвлечени, а някои от тях и убити, казва за ДВ икономическият експерт от Кабул Канян Алокозай.

По оценка на МВФ, през тази година икономиката на Афганистан ще се свие с до 30 процента. През 2020 г. БВП на страната достигна 20 милиарда щатски долара. По данни на Световната банка, от тях почти 43% са били парични средства, изпратени от чужбина. Преди талибаните да завземат властта, с тези средства са били покривани три четвърти от обществените разходи. След това обаче паричните потоци отвън спряха, а огромната част от валутните резерви на страната в чужбина бяха замразени.

Международната общност обеща на Афганистан помощи в размер на 1 милиард долара. Донорите обаче настояват средствата да се разпределят от организации, работещи на място, така че парите да стигнат до онези, които се нуждаят най-много от тях. Близо 90 милиона евро от обещаната от Германия хуманитарна помощ за общо 600 милиона евро ще бъдат прехвърлени на Световната програма по прехраната. Това обаче е само „капка в морето“, отбелязват от организацията. За да се осигури прехраната на нуждаещите се, Афганистан би имал нужда от 220 милиона долара – и то всеки месец.

"За да се справим с проблемите, имаме нужда от достъп до замразените ни авоари в чужбина, както и от възможност за участие в международните разплащания“, казва ръководителят на афганистанската Търговско-инвестиционна камара Мохамад Юнис Мохманд. Той твърди, че талибаните могат да предотвратят колапса на икономиката и да облекчат страданията на хората. Подготвяла се спешна програма за намаляване на безработицата и на глада в страната.

Пшеница или опиумен мак?

Говорителят на правителството Сабиулах Муджахид обяви, че хиляди безработни ще бъдат включени в мерки за заетост, а в замяна на това ще получават пшеница. Не е много ясно обаче откъде талибаните ще получат необходимите количества пшеница. Предишното правителство на страната, което избяга през юли заради настъплението на талибаните, беше обявило, че заради продължителните засушавания, страната ще трябва да внесе от чужбина 1/3 от годишните си потребности на пшеница.

Отглеждането на житни култури в самия Афганистан си остава непривлекателно, защото опиумният мак носи значително по-високи приходи. През три от последните четири години са регистрирани рекордни количества опиумен мак, добит в Афганистан. Това показват данните на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. Също и през миналата пандемична година производството на опиумен мак се е увеличило с 37 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дасф

    66 12 Отговор
    На сорос и американците го дължат ! И нас не ни чака нищо хубаво защото запада ни диктува какво да правим ! На това му се казва самоубийство !
  • 2 Дядо Петко

    45 4 Отговор
    Като видиш заглавието и ти идва на ум или за DW, или за наш Денис.
  • 3 JEB

    23 21 Отговор
    хаххаха..тез сега ще се сетят че бяха по-добре при обама

    така е калашников къща не храни
  • 4 3.14К

    53 18 Отговор
    И какво, сега са виновни талибаните, след 20 годишно управление на НАТО и щатите. Също като при нас. 12 години тотален грабеж и сега скъпия газ и ток се пише на служебното правителство.

    Коментиран от #10

  • 5 дффг

    40 11 Отговор
    Дойч зеле трябва да се забранят на територията на БГ !
  • 6 ????

    35 9 Отговор
    Интересно как не са били гладни, когато добрите самаряни кравари бяха там? Да не са ги хранили на конвеир? И пари сигурно са раздавали, та не е имало бедни,а колко са били афганите обнадеждени от краварите, та сами си се предадоха на талибаните. Е на вашата пропаганда вече никой не хваща дикиш.
  • 7 с мед да ги храним

    35 6 Отговор
    ако беше само Афганистан, ами Ирак, ами Либия.... , държави в които народа живееше богато, а сега в руини
  • 8 Закс

    22 3 Отговор
    И всичко за едни пари !
  • 9 След толкова

    24 2 Отговор
    много демокрация неможе да бъде там са цветя и рози, мед и масло.
  • 10 JEB

    21 8 Отговор

    До коментар #4 от "3.14К":

    вижте сега..за 20 години американците обучиха цяло едно поколение което иска да живее западен начин на живот..шериата няма да ти напълни хладилника..хубавото е че талибаните не са съвсем прости и се опитват да контактуват с останалият свят все още..в най-добрият случай ще се превърнат в втори иран и няма да ги чуваме и виждаме повече..варианта да се метнат помежду си значи само и единствено нови маси бежанци към нас
  • 11 pbdan

    35 6 Отговор
    Нали победиха, изгониха американците - какъв е проблема? За какво се бориха срещу англичани, руснаци, американци, че и против собственото си правителство? Сега бягат от талибаните, а преди от кого бягаха?

    Коментиран от #41

  • 12 Балтумор

    14 14 Отговор
    Според много от съвременните български историци и етнографи корените на българите са от афганската земя.....
  • 13 Очевидец

    22 20 Отговор
    След американците и потоп!Га-д-ни подпалвачи на войни!

    Коментиран от #35

  • 14 ПенисЧовекЛакътМада

    16 14 Отговор
    Където стъпи Америка е така
  • 15 Хи хи хи

    16 13 Отговор
    АМИ ОНИЯ КРАВАРИ , ДА ВЗЕМАТ ДА НАСЕЯТ ПШЕНИЦА , ЦАРЕВИЦА ..... НАЛИ МНОГО МИСЛЕХА И ДАВАХА ГАРАНЦИИ ЗА БЛАГОТО НА АВГАНИСТАНСКИЯ НАРОД !!!

    Коментиран от #18

  • 16 Виктор браво

    17 13 Отговор
    СЛЕД янките това следва.
  • 17 Касандра

    19 7 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Катастрофа в Афганистан: масов глад, бедност, безнадеждност..." Но не и COVID?!?!?! Сигурно са 90 % ваксинирани и са постигнали стаден имунитет :):):) Освен това маски, ръкавици, дистанция, лична хигиена и не на последно място - липса на здравеопазване и ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ. Иначе на това му се казва "КОНТРОЛИРАН ХАОС". Очаквайте скоро по целия свят...
  • 18 Да така е

    14 15 Отговор

    До коментар #15 от "Хи хи хи":

    И ТУК ЩЕ НИ застигне съдбата на афганистанците!!! Идва глад и смърт ....Тия ДВАМАТА краварски пратеници КИРО И АСАН , ЩЕ направят САПУКО на Българския народ !! Поръчайте си места за вечен покой , там КОВИД НЯМА!!!!!

    Коментиран от #29

  • 19 ДрБр

    21 7 Отговор
    Тая сган опитваха да я цивилизоват по реда англичани, руснаци, американци - не искат. Ами да се молят на алахчо, той ще ги нахрани и цивилизова, само че там има компот от 5-6 народности живеещи в тези граници и макар, че всички са мюслита, пак не могат да се разберат.Така, че алахчо да ги храни и облича, нас това не ни вълнува.
  • 20 no name no face no number

    14 5 Отговор
    Явно бедните и безнадеждните ковид не ги лови. Няма маски дистанция и смотани незмислени сертификати
  • 21 Промит мозък

    17 6 Отговор
    В Авган е супер.Хората са добри.Имат хляб.В провинцията ядат козе и овче мляко и месо.Мноооого е патриархално но .... хубаво.Половината държава няма егн,но са човечни.Ако ги нараниш действат като животни.Бягат тези на които не им се работи.Това е друг народ неподвластен на Русия и Сащ.
  • 22 Behemoth

    20 2 Отговор
    Споко ,нека просто да се молят на Алах по пет пъти на ден обърнати към Мека...той ще ги нахрани ...освен това да жулят кадъните всяка вечер и да фъргат вътре...
  • 23 АнатемаКраврЕ

    7 11 Отговор
    Там,където Краваринът(ФАЩ) на се ре, не се чисти,не се пере.
  • 24 хи хи хи

    1 7 Отговор
    Дойчо, плачи за Йемен, ако искаш да ти повярвам 😉
  • 25 Иисус

    10 3 Отговор
    Ислямски рай
  • 26 2022 ГОДИНА СМЕНЕТЕ ИМЕТО НА СТРАНАТА

    2 8 Отговор
    АФГАНИСТАН С БЪЛГАРИЯ...И ТЕ ТАКА😱
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана

    6 8 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел. БГ е на ръба на оцеляването.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БилиДжони

    4 2 Отговор
    Там, където е газил говедар, трева не расте.
  • 32 Дано разберат

    8 1 Отговор
    Шурави са строели заводи, училища, жилища, но те ги рязаха и колеха. Американците дават само стоки от първа необходимост, защото знаят, че така си винаги зависим. Оттегляйки се, веднага следва срив. Това е разликата между някой, който ти подава ръка и друг, който ти вика, че идва.
  • 33 Роро

    3 2 Отговор
    В България не е по различно. Тука се показва само хубавата страна, но не цялата е така.
  • 34 Рената

    10 3 Отговор
    Абе, ей сладури.!!.Краварате така наречени не са виновни . Това е такова племе, че и Господ ( Алах ) да влезне няма да и им помогне, колкото и да се гъзат. Точно, американците се опитаха малко да ги култивират, построиха им пътища, училищаи домове да живеят прилично. Вия имате ли си на идея тия в какви коптори живее ха. Те не знаят какво е течаща вода, канализация...Ехо..
  • 35 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Очевидец":

    Войната я запали СССР,а след това непобедимата червена армия избяга като бито куче.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 asd

    2 0 Отговор
    СУПЕР!
    Ако искат могат да продават оръжие от американците за милиарди...ако искат могат да изпукат от глад!

    Ще полягате на брадатите орки а? Няма да се биете а?
    Хайде сега на диета - пЕсък и камъчки.
  • 39 Айнщаин

    4 2 Отговор
    Природата не търпи празни места, като си отидат американците идват талибаните, или по лошо, комунистите. А и едните и другите носят само глад и мизерия.
    Гласувайте за Копейкин и скоро и у нас така
  • 40 ами

    2 0 Отговор
    Афганистан няма достатъчно земя за да изхранва и 10милиона.
    Там има долини с вода и прекрасни условия за земеделия, и там са се развивали древни цивилизации, но всичко друго е камъняк, планински долини и пустиня. Имаме класически случай на ръст на населението с удвояване на всеки 25-30г (сега са къде 40млн) и липса на земя която да го изхрани.
    Да, в онези планини има много ценни ресурси, но създаване на нужната инфраструктура, мини, фабрики, енергетика, изисква огромни инвестиции, които никой няма да прави в страна в която постоянно някакви племена воюват.
    Иситнския им проблем там е - независимост на гол тумбак.
  • 41 ГЛАДНИ СА ЩОТ СЕ ГИ КРАДЪТ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "pbdan":

    ЩО НЕ ИМ ВЪРНАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ ОТКРАДНИТЕ И БЛОКИРАНИ МИЛИАРДИ КОИТО СА АФГАНИСТАНСКИ А НЕ ЗАПАДНЯШКИ...
  • 42 Бай Ганьо

    1 0 Отговор
    И у нас ще стане същото.Не вярвате!?
  • 43 Ха ха

    2 0 Отговор
    По голяма кадастрофо от България няма никъде по света. Получаваш 600 лв харчиш 1200. Тия две п чета ще довършат което е останало и комунистите ще изпълнят обещанието да затрият България.
  • 44 Вътю Т.Панчев

    2 0 Отговор
    А бе 5 милиона бебета не са ли малко множко ?? На тия не храна а ветеринари трябва да им пращат
  • 45 Libre comment air

    0 0 Отговор
    Ами това се очакваше...талибаните са си талибани.......нищо добро не очаква авганците ами да де вдигот на въстание...
  • 46 Друг

    0 0 Отговор
    Ами каквото посееш такова ще пожъне! Сееш мак жънеш мак и после ревю, че нямаш какво да ядеш! На тях все някой им е длъжен все някой им е виновен! Бягат като плъхове вместо да изметат орките!