29 Октомври, 2021 19:33 6 028 31

Талибаните: Просто ни дайте нашите пари!

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

Новите управляващи в Кабул натискат да отключат афганистанските милиарди в чужбина

Талибаните: Просто ни дайте нашите пари! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибанското правителство на Афганистан настоява за освобождаване на милиарди долари резерви на централната банка, тъй като засегнатата от суша страна е изправена пред парична криза, масов глад и нова миграционна криза, пише "Ройтерс".

Афганистан паркира милиарди долари активи в чужбина във Федералния резерв на САЩ и други централни банки в Европа, но тези пари бяха замразени, след като ислямистките талибани свалиха подкрепяното от Запада правителство през август.

Говорител на финансовото министерство увери, че правителството ще зачита правата на човека, включително образованието на жените, докато то търси нови средства в допълнение към хуманитарната помощ, която по думите му предлага само "малко облекчение".

При управлението на талибаните в периода 1996-2001 г. жените до голяма степен бяха изключени от платена работа и образование и обикновено трябваше да покриват лицата си и да бъдат придружени от роднина от мъжки пол, когато напускаха дома си.

"Парите принадлежат на афганистанската нация. Просто ни дайте нашите собствени пари", настоя говорителят на финансовото министерство Ахмад Уали Хакмал, като настоя: "Замразяването на тези пари е неетично и противоречи на всички международни закони и ценности."

Високопоставен служител на централната банка призова европейските страни, включително Германия, да освободят своя дял от резервите, за да избегне страната икономически колапс, който може да предизвика масова миграция към Европа.

"Ситуацията е отчайваща и сумата на парите намалява", коментира пред "Ройтерс" Шах Мехраби, член на борда на афганистанската централна банка, като допълни: "В момента има достатъчно... за да продължи Афганистан до края на годината. Европа ще бъде най-тежко засегната, ако Афганистан не получи достъп до тези пари."

"Ще имате двоен удар, че не можете да намерите хляб и не можете да си го позволите. Хората ще бъдат отчаяни. Те ще отидат в Европа", подчерта още той.

Призивът за помощ идва, докато Афганистан е изправен пред срив на своята крехка икономика. Напускането на предвожданите от САЩ сили и много международни донори остави страната без безвъзмездни средства, които финансират три четвърти от публичните разходи.

Министерството на финансите уточни, че събира дневен данък от около 400 млн. афгани (4,4 млн. долара).

Въпреки че западните сили искат да предотвратят хуманитарна катастрофа в Афганистан, те отказаха официално да признаят правителството на талибаните.

Хакмал каза, че Афганистан ще позволи на жените образование, макар и не в същите класни стаи като мъжете.

Правата на човека, увери той, ще бъдат зачитани, но в рамките на ислямското право, което нямало да включва правата на гейовете.

"ЛГБТ... Това е против нашия закон на шериата", отсече той.

Мехраби се надява, че въпреки че САЩ наскоро заявиха, че няма да отпуснат своя лъвски пай от около 9 млрд. долара средства, европейските страни биха могли.

Той уточни, че Германия притежава половин милиард долара афганистански пари и че тя и други европейски страни трябвало да отпуснат тези средства.

Мехраби отбеляза, че Афганистан се нуждае от 150 млн. долара всеки месец, за да "предотврати неизбежна криза", поддържайки местната валута и цените стабилни, като добави, че всеки трансфер можел да бъде наблюдаван от одитор.

"Ако резервите останат замразени, афганистанските вносители няма да могат да плащат за своите пратки, банките ще започнат да фалират, храната ще стане оскъдна, хранителните магазини ще бъдат празни", настоя Мехраби.

Той уточни, че около 431 млн. долара резерви на централната банка са държани в германския кредитор Commerzbank, както и още приблизително 94 млн. долара в централната банка на Германия, Бундесбанк.

Банката за международни разплащания, чадърна група за глобални централни банки в Швейцария, притежава още приблизително 660 млн. долара. И трите са отказали коментар.

Талибаните взеха властта в Афганистан през август, след като САЩ изтеглиха войските си, почти 20 години след като ислямистите бяха свалени от предвожданите от САЩ сили след атаките от 11 септември 2001 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щщкк

    82 8 Отговор
    Америка кръв повръща но пари не връща
  • 2 Да бе

    66 5 Отговор
    От Запада да чакаш пари и от умрял писмо.Западът дава само "заеми" с които те държи за гушата,нищо повече.

    Коментиран от #11

  • 3 Кръчмар

    32 3 Отговор
    Проста сметка показва, че дневно имат 144 млн.$ дефицит, а годишно това са 52 млрд.$… Лоша работа, предстои огромна хуманитарна криза, която може да доведе до война със съседна държава!
  • 4 РОШАВИЯ МИСТЪР МОЛЛА ОТ КАНДАХАР

    19 57 Отговор
    ААА БРАДАТИТЕ БРАТЯ СЕ СЕТИХА ЧАК СЛЕД ДВА МЕСЕЦА,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ 👳АМИ ИСКАЙТЕ БАТ ПУТИН ДА ВИ НАХРАНИ С ПЕЛЬМЕНИ И ОГУРЦЫ👍👍👍

    Коментиран от #14, #16, #20, #22

  • 5 Рошко

    33 2 Отговор
    Тва много ми хареса за лгбт-то,
  • 6 БАТЕ ШЕФЕ ОТ УНИВЕРСИТЕТА

    16 16 Отговор
    АБЕ БАТЕ ТАЛИБАН ШО НЕ НАРЕЖЕТЕ ВОЕННАТА ТЕНЕКИЯ ДЕТО Я ГЕПИХТЕ ОТ ВОЙНИЦИТЕ НА БАЙ ДЪН И Я ПРЕДАТЕ ЗА СКРАП НА РУШНЯЦИТЕ И С ПАРИТЕ ДЕКА ЧЕ ГИ ЗЕМЕТЕ ШЕ СИ НА ХРАНИТЕ ТАЛИБАНАНЧЕТАТА🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    Коментиран от #9, #24

  • 7 GnG

    38 2 Отговор
    "Хората ще бъдат отчаяни. Те ще отидат в Европа"

    НЕ Е ли ТОВА ИДЕЯТА на северно-американската държава САЩ, която "гради" ДЕМОКРАЦИЯ 20 години в Афтанистан ?!
  • 8 Демокръси

    26 2 Отговор
    Значи САЩ оставиха на талибаните оръжие за 20 милиарда долара, а не им дават собствените им пари. Съседи на Афганистан са Пакистан, Русия, Иран, Китай, Индия - все неприятелски за САЩ държави.
    Който сее ветрове, жъне бури...
  • 9 GnG

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАТЕ ШЕФЕ ОТ УНИВЕРСИТЕТА":

    Афганистанците да не са ГЛУПАВИ, като нас българите, да оставим северно-американски търговци да ни изпродадат оръжието на терористични групировки .

    Хал им са гранатометите, с които се гърмяха преди няколко години.
    Мир на праха им.
  • 10 Като се замисля

    7 9 Отговор
    Ами да ви кажа , че пък това хич не е "просто". Най-малкото, защото демократичния преврат на пирмати с Калашници доведе до едно правителство, което не е признато от никой по белиот свет! И като така техните искания и поведение нямат правна стойност! И те така! да питат другаря Мъдуро!
  • 11 ПЪЪЪЪЪЪЪРВО ХУБУУУ ГИ ОШУШКВАТ

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе":

    Както в случая и после ги изнудват СЪС заемите срещу либерално послушание.ТЕ ЗНАЯТ С ОРЪЖИЕ МОЖЕ ДА НЕ ПОБЕДЯР НО С ПОКВАРА ИЗНУДВАНЕ ГЛАД РЕКЕТ И ПОДКУПИ ША ПОДЧИНЯТ СЕКИ...
  • 12 Наркос

    9 3 Отговор
    За какви пари бълнуват 🤣 Тея "активи" отдавна са изхарчени !
  • 13 Талибанският говорител

    16 0 Отговор
    Бате Боко, ти си ни приятел! Бръкни у чекмеджето да закрепим годината, после ще връщаме.
  • 14 смерш

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "РОШАВИЯ МИСТЪР МОЛЛА ОТ КАНДАХАР":

    Както е казал Настрадин Ходжа-Нерде Ямбол,нерде Стамбул!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Путин

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "РОШАВИЯ МИСТЪР МОЛЛА ОТ КАНДАХАР":

    Абе той може и да ги нахрани защото може да си го позволи , ама теб кой ще те нахрани . Ще трябва май в поза партер да заставаш пред твоите господари зад океана за някой друг кочан царевица.
  • 17 tate

    9 3 Отговор
    ТИЯ Цига,,ньори искат да Евът и нашенските моми !! Каккво да им се отпусне ,ислАма е грозна зараза и Ричард Лъвското Сърце е бил прав !!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бегай !

    13 0 Отговор
    Това доказва колко са прости брадатите.Кой нормален си държи парите при евреи ? Ще видят един по-голям с грива !

    Коментиран от #23

  • 20 соросня Сър

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "РОШАВИЯ МИСТЪР МОЛЛА ОТ КАНДАХАР":

    Защо да искат от Путин бе ? Той ли вися 20 години там ?
  • 21 tate

    2 2 Отговор
    БОГ Е ВЕЛИК.
  • 22 защо бе

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "РОШАВИЯ МИСТЪР МОЛЛА ОТ КАНДАХАР":

    Каво се пмъчиш да се павиш на умен бе ? Те си искат свойте пари на Авганистан за мразени от европа и САЩ. какво намесваш Путин ? Агендар ?
  • 23 Накамура

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бегай !":

    Държа ги бившето правителство което 20 години се крепеше от краварите. А те от своя страна прехвърлиха всяка стотинка в техните банки.
    Даже бившия им Премиер избяга с много милиарди от Афганистан в краварника.
    А на населението каза - "извинявайте" . Обаче те гладуват , а той гушна милиардите.
  • 24 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАТЕ ШЕФЕ ОТ УНИВЕРСИТЕТА":

    Що да режи,Ний тия самолети дет ги чакаме-от там да ги вземем.На разпродажбата и скидка ще има.
  • 25 Русский

    7 1 Отговор
    За пари, за пари на жените говори
    Тази дума я обичат повече от секс дори
    За пари, за пари на жените говори
    и сърцето им е твое, щом не вярваш - провери!
    (с) БГ чалгата
  • 26 Перо

    7 2 Отговор
    Накрая Барба Ганьос ще гризне дръвцето с мутренската ограда и ЛГБТ общество!
  • 27 Ами ...

    5 0 Отговор
    Явно са им спрели експорта. 😀
  • 28 Сибила

    7 0 Отговор
    Какви зли сили управляват човечеството!
  • 29 Мнение

    6 0 Отговор
    Ами да ядат пушки и грномети нали затова си даваха парите. Афганистан е най яркия пример докъде води разделението в една нация и народ. Ако се бяха обединили независимо на коя страна, на страната на талибаните или шиитите но да са заедно, сега щяха да живеят сто пъти по-добре. Мюсюлманите по-принцип са много отмъстителни и вземат крайни решения по-всички въпроси, това им качество им пречи най-много и ги доведе до това положение.
  • 30 Ален мак самотен нейдее....

    0 0 Отговор
    Добре де, защо не произвеждат мак на ниски цени? Искат да доят дявола! Кой няма да помогне на бедно авганче, когато носи мешка с маково семе? Питам за един производител на кифли!
  • 31 маймуни

    0 0 Отговор
    Тея хем забраняват ползването на чужда валута хем искат долари.
Новини по държави: