Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 14:53 8 347 50

Българските политици да решат: Остават в историята като Тодор Александров или като предателя Георги Димитров

  • кирил илиев-
  • българия-северна македония-
  • рсм българия-
  • република северна македония-
  • двустранни отношения

Българският национален интерес преди всичко е да се гарантира животът, здравето и достойнството на българите

Българските политици да решат: Остават в историята като Тодор Александров или като предателя Георги Димитров - 1
Кирил Илиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на историка Кирил Илиев от Института по балканистика към БАН:

Моите съображения по отношение на Северна Македония!

1. Признахме първи държавата Македония на 15 януари 1992г. под това име - те ни нарекоха татари, фашисти и окупатори.

2. Подписахме Декларация за приятелство и добросъседство през 1999г., която по никакъв начин не се спазваше и се наложи да подпишем нов договор.

3. Помогнахме им с военна техника, когато имаха нужда: танкове, гаубици, снаряди и оборудване - те изпратиха платени провокатори да хвърлят димки на учредителното събрание на първата българска организация "Радко" и хвърлиха големия българин Йове Стояновски невинен да лежи в затвора!

4. Подписахме договор и ги пуснахме в НАТО - палиха и късаха българския флаг, напуснаха едностранно съвместната историческа комисия, организираха платена кампания от лобисти срещу България в Европа, обиждаха жените ни, че ги купували за две червени (две банкноти със скромна стойност), не направиха нищо, за да подобрят инфраструктурата (както и ние), празнуваха антибългарски празници на мнимо антифашистко (разбирай антибългарско) въстание, премиерът им в ефир каза, че искал да покаже среден пръст на българите...

Именно поради това смятам, че преди да дадем зелена светлина на С. Македония за преговори с ЕС, е нужно да бъдат изпълнени следните 4 точки!

1. Незабавно прекратяване на речта на омразата към България и българите. В това число демонтиране на всички паметници, които обиждат целия български народ, наричайки го фашист, окупатор, "бугарска гнасна ръка" и п.р. Редактиране на учебното съдържание по история, където целенасочено се насажда омраза спрямо българите и се изопачават факти с цел да се създаде впечатлението, че България е най-големият враг на Македония, който е отнел от нея Пиринския край със сила.

2. Продължаването на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония по чл.8 от Договора за приятелство и добросъседство, която работа трябва да допринесе за обективния исторически прочит, основаващ се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития.

3. Гарантирането на правата на българите живеещи в С. Македония и вписването им в Конституцията като равноправна част заедно с албанците, сърбите, ромите, бошняците (там все още живеят българи, които не се прекършиха под сърбоманския натиск, редно е да ги защитим).

4. Отварянето на досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА) в С. Македония до 1991 г., за да можем да снемем маската на кървавото комунистическо минало, зад която се прикриват мъчителите на етническите българи в С. Македония в периода след Втората световна война.

Причината да искам да бъдат изпълнени сега въпросните точки се крие във факта, че нямам никакво доверие в актуалната политическа власт в Северна Македония, апропо, също и в предходната.

Доказаха нагледно, че нямат скрупули да нарушат всеки един ангажимент спрямо България.

Защото видяхме, че скопските политици лъжат българите, лъжат ги на ангро. Идват в България и казват, че не сме фашисти и окупатори, после полагат свежо цвете и държат пламенни речи натоварени с патос на някое шумкарско сборище в Македония, където сипят огън и жупел срещу фашистите ( т.е. разбирай срещу нас).

Давам си сметка, че е лесно да се снимаш с македонските българи преди избори и да правиш помпозни обещания пред камерите за PR. Трудно е да реализираш обещанията си, след като вече си дошъл на власт.

Смятам, че е редно партиите, които спекулират по темата и обещават, че имат формулата как да развържат македонския възел, първо да направят усилие и да се допитат до самите българи, живеещи в днешна С. Македония. Не само до изявените такива, които всички познаваме и открояваме, но поне до позицията на тези 700 души, които живеят в С. Македония и са дали гласа си на последните избори.

Така би направил един политически елит, който има уважение към своя народ и мисли за неговото бъдеще.

Всички останали заклинания от типа на: "Да сме заедно с Македония в ЕС е част от българския национален интерес" се изпразват от съдържание, не защото горното не е вярно, а защото българският национален интерес преди всичко е да се гарантира животът, здравето и достойнството на българите!

P.s. в момента всички наши политици пишат история и от това как ще я напишат, зависи дали ще останат в историята като Тодор Александров - обичан от цял народ, или като Георги Димитров - написал най-срамната страница в нашата история предавайки Македония.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 71 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чекмеджан

    35 10 Отговор
    Остава като бай шкаф банкянски а онуй другото завинаги ще бъде пкп
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 То затова

    69 23 Отговор
    Ми то затова Харварда и Кокорчо са нагласили НЕбългарин за външен министър,та той за втори път да отвори портите на Търновград.

    Коментиран от #10

  • 4 коментар 3

    23 39 Отговор
    завършен хидиотт
  • 5 В.Г.З.

    26 54 Отговор
    Този кривогледко що се прави на умник?!?

    Коментиран от #46

  • 6 Псевдоним

    92 19 Отговор
    Абсолютно е прав този човек. Нито крачка назад по въпроса за РСМ!
  • 7 Чики-Рики

    21 18 Отговор
    Струва ми се,че автора на статията се е родил около или след 1992 година! Може би след...!
  • 8 Перо

    38 3 Отговор
    Условията са ясно формулирани в Решението на НС и предоставените условия за изпълнение на РСМ. Няма никакво движение и следва отказ и уведомление на ЕС да не поставят македонския въпрос в дневен ред,без предварително съгласуване с БГ,която да отчита изпълнението на условията!
  • 9 Патето Яки

    23 40 Отговор
    Героят от Лайпциг. този ококорен да се навре в миша дупка.

    Коментиран от #14

  • 10 До 3

    35 12 Отговор

    До коментар #3 от "То затова":

    Така е,еврейската царица отваря портите на Търновград!Притеснителното е, че ако двете лекета направят кабинет няма да има прозрачност,защото тяхната харвардска практика е основана на продуктов маркетинг от нищо нещо, системно едно говорят,големи приказки и много лъжи,а друго вършат зад гърба с други цели.Интересуват ги парите и комисионните,а конкретно за СМ е повече от сигурно че не са чели учебниците им по история.Нека прочетат от 1 до 12 клас,да усетят унижението и тогава да кажат дали БГ им е в сърцето или далаверата.

    Коментиран от #16

  • 11 Otoplitel

    33 32 Отговор
    Ако не беше Георги Димитров и връзките му със Сталин каква щеше да е РБ днес.Престанете да се правите на велики и не се месете в живота на другите.Ако бяхте такива патриоти нямаше Турция да ни олределя парламента,а затова мълчите като сливи.
  • 12 891

    20 12 Отговор
    Радев рещава за Македония, а не Кокорчо и Кире.
    Той бе ясен като се изказа при гласуването.
    Стига спекулации !
  • 13 Спектрум

    17 39 Отговор
    И този, стереотипен, от 19 век историк, ще приключи като Каракачанов и Джамбаски.
  • 14 До 9

    50 10 Отговор

    До коментар #9 от "Патето Яки":

    "Героят "от Лайпциг беше детрониран от хитър Тито !Отмъкна под носа му територия и население и най безцеремонно се саморазправи с тези хора и ги смачка,от което самия Димитров беше поразен и отрезвен.И когато отиде при Тито,беше изхвърлен.И така,до днес!

    Коментиран от #28

  • 15 Мая

    56 4 Отговор
    Гърците когато водиха преговори преди няколко години ги наричаха "скопляни"не ги наричаха даже македонци.Така се защитава достнойството на един народ,твърдо безкомпромисно,независимо коя политическа сила е на власт.И така повече от 28 години.Нашите политици трябва да знаят че народа няма да им прости предателството никога.
  • 16 Едуард Петров-Едо

    21 22 Отговор

    До коментар #10 от "До 3":

    Като ви гледам плачливите тиради, има много герберски мутри за премахване!

    Коментиран от #50

  • 17 Мим

    34 4 Отговор
    Накетата са,като храни куче да те лае.Дано нашите политици,които ще застанат на кормилото сега,да са ги разбрали що за стока са и не се поддадът на натиска,преди да се изпълнят тези точки и приоритети.До тогава ще чакат...

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И така

    27 9 Отговор
    Киро Ментата и Коки със съмнителната биография на измамник и печалбар ,плюс Спецов продавача укрил 1.5 млн да са лица на промяната е несериозно.Камо ли със СМ..Добре известния маркетинг на недобра търговска практика чрез който продукти с минимален или съмнителен ефект се представят за революционни включвайки известни лица за ефект ,такива бол онлайн ,та цялата технология основана на неблагородна лъжа за лековерни,на високи цени с ниско качество и пирамидални продажби се прилага успешно на политическия хоризонт от Кирчо обучения ,внедрява се с усмивка и на път да стане държавнически подход с последващ погром за всички.Мислете!
  • 20 ИНЖ

    9 20 Отговор
    Всички ли вътрешни проблеми си решихме - бедност, кражби, болна нация, неграмотни "ученици" и "студенти" и тн, та трябва да се занимаваме с вардарските идиоти???? То е ясно, че са "болни мозъци"...Това е диагноза - оправяне няма. Криво дърво се изправя, крив човек - НИКОГА!!! ;-)

    Коментиран от #21

  • 21 кккк

    7 22 Отговор

    До коментар #20 от "ИНЖ":

    Ти си прав. Българските идиоти треба да се занимават с български глупости и да не се месят в чуждите работи.
  • 22 Смелост

    7 18 Отговор
    С българските историци е все така: след като умре даден политик са много смели в квалификацииите и изопачаването на фактите.
  • 23 кккк

    6 42 Отговор

    До коментар #17 от "Мим":

    България никога не е хранила Македония. Македония не дължи нищо на България. Вие първи го признахте, защото се страхувахте, че ще се присъединим към сърбите. Вие бяхте първият, който призна БиХ. Няма голямо значение. Дори и да не го признавахте, ние пак щяхме да съществуваме. Нищо не зависеше от вас. Това, което повтаряте стотици пъти и очаквате да сме благодарни 100 години, говори само за неискреност към Македония. Това се вижда от блокадата, която сте задали.

    Коментиран от #32

  • 24 чужденец

    15 2 Отговор
    Искам да попитам, защо македонците не са обичат българите? Има ли причините?

    Коментиран от #35, #45

  • 25 !!!?

    10 30 Отговор
    Този антимакедонски истерик не вижда, че хунтата на Радев всяка седмица мори по 1000 българи тук в "Метрополията" на българщината, а седнал да рони сълзи за "тези 700 души, които живеят в С. Македония и са дали гласа си на изборите" ! Не вижда, че България е превърната в гробище с паметници на съветския окупатор, който ни е "освободил от монархо-фашизма", а хули македонците, че ни наричали "фашисти". Не вижда какви епитети, обиди и заплахи се сипят от нашите медии, а се чуди защо ни отвръщат със същото македонците. Аман от кримълски марионетки !!!?
  • 26 110

    25 3 Отговор
    Не разбрах само как при последното преброяване в СМ има всякакви само не и българи, при все, че по статистика над 70-80 000 са с български паспорти. Редно е те да бъдат привикани поединично и ако са участвали в преброяването, а не са посочили българин - гражданството да бъде отнемано служебно.
  • 27 Патето Яки

    12 1 Отговор
    Тодор Александров е застрелян в гръб от Влахов и Вретенаров,...... убийството е резултат от вътрешните борби във ВМРО.
  • 28 Патето Яки

    4 16 Отговор

    До коментар #14 от "До 9":

    Героят от Лайпциг не е застрелян в гръб от другарите си като Тодор Александров.
  • 29 Джипко бибипко

    10 3 Отговор
    Да ти стягат куфарите и хайде в Карлуково.....!
  • 30 ПЕНКО

    2 9 Отговор
    ТА КОЛКО ХИСТЕРИЦИ ИМАМЕ --НИЩОНЕПРОИЗВЕЖДАЩИ - НО КОНСУМИРАЩИ !?!?!? ТОЗИ ХИСТЕРИК " КИРТА НА ИЛИЯ" - НА КОГО СЕ ДУПИ ДНЕС ?????????????
  • 31 ComfortablyNumb

    9 8 Отговор
    Ганчо настъпва поредната мотика. Вече пръстената му са опрели на острото и сърпът тръгва леко нагоре. Когато тая свърши ще е свършила и последната битка за Македония която ще сме загубили глупашки и окончателно ... Не случайно българите в Македония гласуваха за ГЕРБ , защото дори несигурно, колебливо и меко все пак настояваха за българската кауза в Македония , глей са как бизнесмените Кирчо и Кокорчо я продават с чувство че са направили добра сделка ... ще ядат бой , но ще е късно, даже не знам дали само бой ще е , защото си мисля че още трябва да има останали хора като Мара Бунева ... Ганчо е като наркоман , държи да изпита кратката еуфория идваща от измамната надеждата на революцията , но не вижда трагичните последици малко по надолу по пътя.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 до олигофрена

    4 3 Отговор
    Ха бее , ако руските войски не бяха минали Дунава , щяхте да видите вие , кой предател , кой кум , кой сват , кой на булката брат.
  • 34 хоптроп

    3 12 Отговор
    Северна Македония ще бъде част от ЕС. Такава е волята на великите сили. Нищо не можем да направим. Защо ли се напъваме.

    Коментиран от #47

  • 35 Скопие

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "чужденец":

    Има другар, има многу причини...
  • 36 Галещ Бриз

    5 4 Отговор
    Очевидно тъпука е забравил , какво се случва в едно предградие на Париж , познато като Ньойски мирен договор , когато трябваше да вадят предателят Стамболийски от затвора да им спасява кожиците, но не и голяма част от териториите на България , които заминаха при съседите. Вторият жълт картон автоматично се превръщаше в червен , и ако през ПСВ Удроу Уилсън се застъпва за нас да не ни разкостят територията , То през ВСВ ние стреляме по американски и английски самолети , и потапяме руски плавателни съдове , убиваме и палим на териториите на Гърция и Сърбия - Тоест закършили сме го отвсякъде , когато германците губят войната , ние сме в този губещ лагер , и очакваме да дойдат гореизброените да ни представят сметката - тоест да ни видят сметката , това значи разпарчетосване и изчегъртване от това географско място на българският корен , претенциите върху Македония в такъв смъртоносен момент, когато трябва да се спасява България от поредната катастрофа са чиста шизофрения , каквато изповядва младежа- автор . Политиката е изкуство на възможното , не на желаното . Историческата амнезия обхванала някои среди на обществото е плашеща и се забравя , че историята на България не започва на 9.9. 1944г. с идването на Димитров на власт , а тогава свършва един исторически етап познат като ВСВ , след който можеше да свършим и ние.
  • 37 Беги беги

    2 4 Отговор
    БГ политиците са смешници. Бутнаха мавзолея на Георги Димитров, който можеше да носи като туристическа атракция, а не им стиска да бутнат тотема на руският окупатор.
  • 38 Popi

    9 0 Отговор
    Вече вместо тях е решено. Това предателство с Македония ако стане, за мен България спира да бъде държава.
  • 39 Тоя боклук

    3 1 Отговор
    Киро харвардския дори не е завършил Харвард две години е учил там не е българин жена му канадката участваше в Мастър шеф не може да е предател защото не е българин трябва да си българин за да предадеш България и българите като Гошо и Тошо циганите управлявали България

    Коментиран от #40

  • 40 гласуващ

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тоя боклук":

    От какъв етнос е Кире?
  • 41 Въпросче

    1 0 Отговор
    Ако Киро не е българин, лидерите на ГЕРБ, ДБ, ИТН, БСП и те ли не са българи? Защо мълчат?
  • 42 Един от всички българи

    6 0 Отговор
    Всички тези ТОЧКИ ДА СЕ СПАЗЯТ точно така внимавайте днешни бг политици МНОГО ВНИМАВАИТЕ
  • 43 безпартиен

    5 2 Отговор
    Всичко казано е така и за да сме наистина честни,трябва да започнем от себе си!Сега вече 32 години "демокрация" продължава да има населени места,улици,площади,учебни заведения носещи имената на съидейници на Г.Димитров!Тези лица във всяка държава и по всяко законодателство биха били обявени за терористи,защото с оръжие в ръка излизат за сваляне на законно избрана власт,колкото и да са калпави законите тогава!За нас тези лица са останали като "освободители",освободили ни от самите нас?!Сега и техните наследници-вече внуци и дори правнуци са наредени в листите на всички партии,дори и тези на т.нар."промяна"!Никъде и никой не постави въпроса за приравняване на престъпленията на социализма/комунизма с тези на национал-социализма!Никой не говори за декомунизация,такава каквато е извършена като денацификация!Примерите са много и ако някой си нарисува тениската с нацистки лидери или пречупен кръст ще бъде преследван и наказан!Но други с комунистически лидери сърп и чук -направо си е гордост!?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ММ586

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "чужденец":

    Има разбира се! Достойни наследници на Бай Ганьо, а после се сърдят!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Да бъде но.....

    1 0 Отговор
    Нека бъде, но само като протекторат (бант.устан), а не като самостоятелна държава с право на глас.
  • 50 Предпоследния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Едуард Петров-Едо":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Само да те питам!!! Как разбра че са от ГЕРБ коментиращите!!! Познаваш ги лично??? Съмнявам се!!! Защото на мен ми звучат като патриоти(може би от ГЕРБ),имащи познания по история на България,и единия НЕ харестващ Кирчо и Кокорчо(а може би и другия)!!! Или всеки който е възмутен от личностите Кирчо и Кокорчо е от ГЕРБ🤣🤣🤣🤣🤣🤣!!!АЗ КАТО НЕ СЪМ ОТ ГЕРБ !!! Имам ли право да НЕ харесвам Кирчо и Кокорчо🤣🤣🤣🤣🤣???Как да те разбирам, като не съм от ГЕРБ за мен е задължително да харесвам доказан от съд престъпник погазил Конституцията и Закона-Кирчо!!! И съден за кражба,но договорил се извънсъдебно,да не му се отбележи в досието-Кокорчо🤣🤣🤣!!!Или както е видно да НЕ ги харесвам,защото са Престъпници!!!Ще ми разрешиш ли да НЕ ги харесвам,Моля те🤣🤣🤣!!Или ще ме изчегърташ🤣🤣🤣!!! А гласоподавателите извън тези за ГЕРБ,нямат ли право да са и патриоти,или само Кирчо може🤣🤣🤣🤣🤣!!!! И разбери най-после че истината е различна за всеки!!! Затова древните са казали че в спора се ражда истината!!!! Не те виждам да спориш обаче🤣🤣🤣