Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 10:51 11 417 45

Кирил Илиев за ФАКТИ: Нещата много ще се променят с оставката на Зоран Заев. Възможно е промяната да не е за добро

  • кирил илиев-
  • северна македония-
  • българия-
  • зоран заев-
  • оставка

"Надявам се лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да не изпълни заканите си и да се конфронтира с България, напускайки Договора за приятелство и добросъседство", коментира историкът

Кирил Илиев за ФАКТИ: Нещата много ще се променят с оставката на Зоран Заев. Възможно е промяната да не е за добро - 1
Кирил Илиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Най-вероятно нещата много ще се променят. Много е възможно тази промяна да не е за добро".

Това каза пред ФАКТИ историкът Кирил Илиев от Института по балканистика към БАН. Повод за думите му e оставката на Зоран Заев като министър-председател на Република Северна Македония и до какво би могла да доведе тя по линия на отношенията между България и Северна Македония.

Припомняме, че Зоран Заев подаде оставка като премиер на РМС в понеделник, след като водената от него партия Социалдемократически съюз (СДМС) загуби местните избори в редица градове, сред които столицата Скопие.

За да говорим относно последиците от тази оставка и от настъпилата политическа промяна в Република Северна Македония, от ФАКТИ се свързахме с историка Кирил Илиев.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Илиев, втора оставка за Зоран Заев в рамките на последните две години - политическа етика ли е това или акт с надежда, че той отново ще бъде избран?

- По-скоро логика на събитията и обстоятелствата. Натискът върху него става все по-силен и не остава много място за лавиране. Разочарованието, че Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС е голямо, недоволството и недоверието към него расте. Не съм сигурен, че той ще се оттегли като лидер на СДСМ, а по-скоро всичко прилича на тактически ход, за да се спечели време.

- Каква е равносметката Ви за ролята на Зоран Заев в отношенията между България и Северна Македония в последните години?

- Не бих бързал да правя равносметки, защото ролята на Зоран Заев в отношенията между Република Северна Македония и България най-вероятно не е приключила. С всичките резерви, които имам обаче към него и към партията, която представлява, не мога да отрека, че направи стъпки към това да скъси дистанцията между България и Македония, но срещна мощна вътрешна съпротива в страната, включително и от хора от неговото обкръжение.

- Възможно ли е оставката му да промени нещо в тези отношения?

- Най-вероятно нещата много ще се променят. Много е възможно тази промяна да не е за добро.

ВМРО-ДПМНЕ се движи по острието на популизма и много умело заиграва с антибългарските настроения. Надявам се лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да не изпълни заканите си и да се конфронтира с България, напускайки Договора за приятелство и добросъседство, а да потърси как да рестартира диалога с България.

- Конкретната причината за оставката на Заев е победата на подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие - Данела Арсовска. Непосредствено преди вота Арсовска беше “обвинена”, че има български паспорт от партията на Заев СДСМ. Арсовска обаче все пак беше избрана. На какво отдавате победата ѝ, както и победата на ВМРО-ДПМНЕ в редица други градове?

- Със сигурност не отдавам нейната победа на българския ѝ паспорт. Реалните причини са престъпността, неизпълнените обещания, корупцията, множество скандали, тежкото финансово и икономическо състояние на държавата, напрежението около сложната пандемична обстановка.

- Правителството в РМС засега остава същото, но как ще се отрази тази новополучена сила на ВМРО-ДПМНЕ на антибългарските настроения в РМС?

- Като цяло очаквам турбуленции на политическата сцена в Македония. В рамките на мандата на този парламент е възможно да видим нов баланс на силите и нов премиер, излъчен от ВМРО-ДПМНЕ. Не съм сигурен, че ако това се случи, те ще бързат да яхнат антибългарската вълна, защото това ще изпрати много лошо послание към Европейския съюз.

Традиционно партията ВМРО-ДПМНЕ е обзета от антибългарския бяс, щом замирише на избори. Дотогава ще опипват почвата и ще тупкат топката по отношение на важните работи пред Република Северна Македония.

- Какъв тип раздвижване на двустранните отношения очаквате - позитивен или негативен?

- Категорично негативен и не виждам как скоро ще можем подобрим качествено нашите отношения. Разминаваме се по основни показатели и пунктове. Очевидно само с поднасяне на цветя пред гроба на Гоце Делчев няма да стане. Жалко, че минаха толкова много години без реално да се положи някаква работа.

От наша страна се допуснаха каскада от грешки. Като се започне от Договора за приятелство и добросъседство, в който не са включени механизми, които да контролират и гарантират неговото изпълнение, през приемането на името Северна Македония, прибързано формулираните цели пред двустранната историческа комисия, прекомерната емоционалност, с която подходихме спрямо всичко свързано с Македония от една страна и тоталното неглижиране на икономическото, културното и инфраструктурното сближаване с тази държава.

- Говори се и за някакъв натиск от Запад върху България да допусне Северна Македония до преговори за членство в Европейския съюз. Ако предположим, че той е реален, очаквате ли и натиск върху Скопие да направи отстъпки?

- Натискът върху България не е предполагаем, а е напълно реален. Не се наемам да правя прогнози дали ще има натиск и върху новия политически елит на Република Северна Македония за евентуални отстъпки в позициите.

Първо, трябва да видим дали, ако ДПМНЕ вземе властта, ще поддържа проевропейския курс и дали те ще успеят да спечелят доверието и симпатиите на държавите от Европейския съюз и САЩ. Както и какви резултати ще постигнат на евентуални предсрочни парламентарни избори и какво правителство ще бъде съставено.

Всичко това ще даде време на България, за да избистри исканията си спрямо Република Северна Македония и да успее да ги представи по най-убедителния и разбираем начин в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    97 3 Отговор
    Една четвърт от българите имат роднини и корени в РСМ. Не знам като какви се определят чугунените македонистки глави като Мицкоски и други, извън земни примати! Да види кръщелното на баба си! Иначе дали СДСМ или ВМРО ДПМНЕ са на власт,няма значение,защото чугуна е с еднакъв химичен състав. Жалко за Заев,който е от град с 100% българско население и е чугун!
  • 2 Бойко Разбойко

    53 4 Отговор
    Зайо ела си в зайчарника в Банкя!
  • 3 Пучо Капучо

    72 1 Отговор
    Притеснява ме, че в РСМ ще сложат правителство уж по-добронамерено към България, само и само да получат съгласието ни за ЕС, а накрая пак ше има македонски мурафети...със сърбомански оттенък. Но както и да е, важното е България да си отстои на интересите относно макетата.
  • 4 моканина

    64 2 Отговор
    Българофобите в РСМ махат "в -то от фамилията си , за да се дистанцират възможно най-много от България. Въпросният "Мицковски", както е написан тука, реално се представя като МИЦОСКИ. А по темата, също и аз не мисля , че с тия орангутани ще има диалог. Само крякане и пискане.
  • 5 XYZ

    52 5 Отговор
    Тъкмо ще се видят истинските намерения на РСМ и кой определя правилата там!
    Заев се опитваше да тушира антибългарските и просръбски нагласи на политическата върхушка и загуби!
    Лошо е за българите в РСМ, защото ще бъдат тормозени - тогава пък ние ще надигнем глас в тяхна защита пред ЕС и света! Когато нещата стават най-зле и търпението се изчерпва, идва и решението!

    Коментиран от #15

  • 6 Айвар

    63 1 Отговор
    Заев беше мазен лисугер, лицемер! Кое му беше доброто?
  • 7 Перо

    54 3 Отговор
    С македонистката измет може да се отнасяме само с бой, чирпака по главата! Дреме ни за Мицкоски и скапания договор. 5 пари не даваме за настроенията в РСМ. Щом са кандидати,ще изпълняват условията на 100% или да се откажат и да духат супата! Те са измет,бъркоч от 70 г.и не ме интересуват геополитика и ционизъм!

    Коментиран от #42

  • 8 Иванов

    30 3 Отговор
    Заев никога няма да подаде оставка!Чист политически трик!Той има болшинство в парламента,албанските партии го подкрепят!Много шум за нищо!,Нали се учи и гледа от батко си Бойко!
  • 9 9995

    41 2 Отговор
    Напротив, що за манипулация, много хунаво че лъжецът интригант антибългарин Заев вече е на боклука за политически негодници. И ако СМ излезне от договора още по добре - прибираме си българите и затваряме границата.
  • 10 разумен

    61 1 Отговор
    Не разбирам с какво толкова ни е важна Македония. Те имат нужда от нас, а не обратното. България не трябва да хаби ресурс да оправя Македония. Да се оправят сами. Иначе какво - храни куче да те лае. И стига с тоя натиск от Европа Да натискат колкото си искат, не бива да се поддаваме. Гърците устискаха на натиска и дори името на страната им промениха.
  • 11 тиква

    30 6 Отговор
    РСМ е България!

    Коментиран от #29

  • 12 фен на сидеров

    40 5 Отговор
    в измислената РСМ, който и да дойде на власт, все тая ! там управляват сърбите и русите !

    Коментиран от #14

  • 13 Нелечимо

    32 3 Отговор
    Македонците са българи, но са тумор! Българска туморна тъкан. Жалко но не става!
  • 14 Перо

    30 2 Отговор

    До коментар #12 от "фен на сидеров":

    Управляват безмозъчни примати,не руснаци и сърби! Само бой по чугунените глави, от друго не разбират!
  • 15 Тоа па

    2 32 Отговор

    До коментар #5 от "XYZ":

    За ЕС и Света в Македония няма българи !
  • 16 Македония ке се разцепи

    39 0 Отговор
    Вкарайте Албания в ЕС и половината Македония веднага ще отцепи и присъедини към Албания.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стрелцов®

    47 2 Отговор
    Македония ме интересува, колкото ланския сняг- селските стопани.
    Крайно време е да се разбере, че в СРМ българи няма, напротив, има психясали антибългари, които от сутрин до вечер пцуват България и българите и плачат , че не родили сърби. За това има обективни и субективни причини.
    1913г. сърбите окупираха Вардарска Македония, нарекоха я Вардарска Бановина и започнаха жесток терор върху всеки който се определи, като българин.
    Цялата интелигенция във Вардарско беше избита или прогонена в България.
    Там останаха да живеят група козари, овчари, селяци, които с удоволствие приеха да се наричат южни сърби.
    Голямата грешка на Тито е че от тези посръбчени циги направи македонци-за смях на целия свят.
    Не се унижавайте да наричате тези гюбрета-българи.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    24 1 Отговор
    Която и от основните партии да дойде на власт в РСМ все едно. И двете са антибългарски. Не сме забравили как след независимостта в ДПМНЕ имаше силно пробългарско лоби, а в СДСМ бяха отчаяните сърбомани. Груевски промени това, но кой знае, може в един момент нещата пак да се обърнат.
  • 21 Скорпи

    16 4 Отговор
    Референдум по казуса РСМ...
  • 22 Анонимен

    30 1 Отговор
    Стига вече сте писали, за тези животни( които се определят за македонци) те имат нужда от нас, а не ние от тях.
  • 23 Мицсковски ако напусне договора какво

    27 1 Отговор
    Режат си Сами клона на който седят!! Какъв е проблема??
  • 24 petar svilenov

    12 2 Отговор
    Ако заплатите тук бяха по 2000 евро този проблем,нямаше да го има.И онези толупи с билата,дето продаваха червените паспорти за по 2000 евро.
  • 25 ПараШут

    33 6 Отговор
    Македонското ВМРО е като нашето ВМРО, едни и същи празноглави лаладжии! България със сигурност трябва да забрави за някогашна Македония и да я зачеркне окончателно. Тези там отдавна вече не са българи, нито са сърби, все по малко са македонци и са най-вече албанци. Албания ще ни дойде на западната граница до десет години най-много! Това е целта на задокеанския обор. Продажникът Борисов побърза с договора , за да ги приемат в НАТО. ЕС им е обещан на македонците като бонус, но не е бил никога цел на режисьорите. Македонците го искат, но под предтекст за членство в ЕС ги набутаха в НАТО и сега са в смъртоносен капан, в който ще се изядат живи отвътре. България трябва да загърби и да бойкотира по всякакъв начин тази измислена държава от тук нататък и да си отвори широко вратите за всички хора от там с българско самосъзнание, които да бъдат добре дошли у нас! Следващото, което трябва да направим е до десет години да изградим двуредова ограда с ток по тази граница и бункери с картечни гнезда!!!
  • 26 Перо

    25 3 Отговор

    До коментар #18 от "Стрелцов®":

    И сърбите имат “макетата” за подчовеци! Винаги се отнасят към тях подигравателно и като към цигани!

    Коментиран от #31

  • 27 гост

    17 1 Отговор
    Ще ги налазат Албанците.
  • 28 така е

    5 0 Отговор
    НАПИШЕТЕ В ЧИЧКО ГУГАЛ ДУМАТА /ВАТАША/ И ВИШТЕ КАКВО ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нов договор

    24 1 Отговор
    Мицкоски само ще направи добро на България, ако денонсира този сбъркан договор. След това го чака "Петрички" договор, аналог на Преспанския. Ако имаме държавници де...
  • 31 Стрелцов®

    23 0 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    Македония де юре е независима държава, но де факто е сръбска колония. Достатъчно е човек да прекара една седмица в Скопие и да се увери в това твърдение. Как да се държат колонизатори (сърбите) с колонизираните (македонците)?!!!....
  • 32 788

    18 2 Отговор
    Само за подписването на този договор Тиквата, ППП и Пиги Каракачанов трябва да отидат на съд.
    Да не говорим. че нищо не се изпълни.
    Но и гърците ще го поемат /Мицотакис побърза да ни забие ножа в гърба / ,новоизбраният Общинският съвет с мнозинство ДПМНЕ в Щип подписва документи с лого само Република Македония.
    Сръбският циганин Мицкоски казва, че не може да им влияе.

    Не знам тези са някаква сбирщина всеки срещу всеки / албанците са четири партии/, партиите на северомакедонците СДСМ. ДПМНЕ , Левицата имат една и съща иделогическа база антибългаризма и борбата срещу фащизма.
    В победата след изборната нощ привържениците на ВМРО ДПМНЕ
    пяха "Бандера росса", марш на италианските партизани.
    Не пеят например марща на истинското ВМРО "Изгрей зора на свободата". Някакъв фарс.
    Да не говорим, че до есента на 1943 / капитулацията на Италия и италианската зона в западна Мк/ е нямало истинско партизанско движение.
    За мене от тази сбирщина на става и чеп за каца за зеле. Те си живеят като някакъв квантов скок във времето от 1945 г.

    Затова трябва да дадем пълна подкрепа на мак. българи и да се подготвим за бежанска вълна вследствие на войната, която сръбските
    щовинисти ще разпалят срешу Босна, Косово, Черна гора, Хърватска.

    Коментиран от #39

  • 33 Не ме вълнува

    14 0 Отговор
    Отношения с Македония, сега -Северна, никога не е имало, след създаването й. Което значи -от преди да съм се родил. Като няма отношения и занапред, на мен лично, не ми пука. Повече ме вълнува, до кога ще ни управляват все представители на кликата, създала държавата, присвоила си името на една българска географска област?
  • 34 Павел пенев

    16 2 Отговор
    Вярно е че Мицковски е по- голям идиот от Зайо,но и така е същото.
  • 35 Филип Макето

    16 0 Отговор
    Разликата между бесарабския българин и македонеца е, че първият обяснява на руски, че е българин, а вторият – на български, че не е.
  • 36 тАНЕВ

    9 6 Отговор
    След подписването на Договора на 01.08-2017 год., България призна, че Македония е не само отделна зържава, но че в нея живие ОТДЕЛЕН НАРОД. С това приключва сагата за ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛТАРИТЕ.
    Освен словесните спорове, които ще се усилят, може да се очаква тереториална претенция за Пиринска Македония или поне на част от нея. Първом ще повдигнат въпрос за Македонско малцинство в Югозападна България и с помощта на "любящите " ни Западни държави ще пристъпят към присъеденяването ѝ. Софийските управници тогава ще се усетят, но нищо немогат да сторят. Линията е предначертана.
    За пример ще дам откъсването на Влахия от Българско през средата на 19-ти век. Франция изигра ролята на идеена водач по сэъздаването на нов Румънски език всред Власите, подкрепяше и подкрепя новосъздадената Румънска държава. Връщането на Влахия в обсега на България свърши. Така ще е с Македония.
    Докато при Влахия откъсването стана с натиска на Франция, а Българите бяха под робство и нямаха държава, то сега откъсването на Македония става не само под външен натиск - всички големи Евродържави, но поради предателството към Българщината от страна на Македонски и Български държавници.
    ЗА СВЕДЕНИЕ, ОСНОВНИТЕ МЪЖКИ ХАПЛОГРУПИ В ТРИТЕ ДЪРЖАВИ СА ЕДНИ И СЪЩИ ПО ВИД И ПРОЦЕНТИ.

    Коментиран от #40

  • 37 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ЦРУ ЗАГУБИ ЧАСТ ОТ "КОТИРОТО " СИ :ЗАЯЦ ;ЦИПРАС; ГОВНАЙДО И ЗАЕВ ---СЛЕДВАЩИЯТ Е--- КИРО НА ПЕТКО -/РОДЕН -НЕРОДЕН / !!! А ВАМПИРОГЛАДАЩИЯТ АСЕН САМ ЩЕ СЕ ....... ???????????
  • 38 Болярин

    16 0 Отговор
    Мицковски искал да се конфронтира с България, като напусне Дотовора за добросъседство с нас ! Супер ... Браво !!! Очевадно ( негативно ! ) отношение към протегнатата ни ръка към РСМ за членство в ЕС !!!
    Ами да идат там, от къде са се пръкнали - прав им път !
    Вето, докато дойде друго поколение на власт !!!
  • 39 Северен вълк

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "788":

    МНОГО СИ ПРАВ ..
  • 40 бай Даньо

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "тАНЕВ":

    Като видя неодобрението за коментари ти и ми става тъпо. Българина е напълно не в час за собствената си история... "румънците" генетически са дори малко по близо до нас българите в България отколкото "македонците" до нас ... Като срещнеш румънец питай го кога е станало това омешване на римляните с румънките ( даки ) след като на никоя карта на римската империя не се вижда влахия да е част от Рим освен през около 50 години на най голямото териториално разширение при император Траян ? Тракия, Мизия и Добруджа са поне 2 века част от римската империя защо не се смесили тракийките с римляните!? Много тежки въпроси има към "румънците" за който българите са напълно не наясно.
  • 41 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Тук има нещо интересно. Ще ми се да прочета сериозен коментар по темата как така Арсовска спечели въпреки компромата че има български паспорт в тая инак истеризирана на антибългарска тема държава!? Не се съмнявам в истерията , съмнявам се до колко тя не е само параван на една друга по дълбока реалност , пародия и инерция миналото ... инак "македонците" да си знаят че са българи ... Ако е така означава че има и надежда за българщината в РСМ, което аз лично бях отписал отдавана ... има ли някой македонец тук да изясни как всъщност стоят нещата в РСМ?

    Коментиран от #44

  • 42 Вергина

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Т. нар. македонци не са станали такива от добро - това са българи, изхвърлени от самите българи и посръбчени принудително. Политиците им са качествени колкото са нашите. Та кой викаш е измет?! България има слаба дипломация, в стил йес, сър и там е заровено кучето, има и доза малшанс, съвсем заслужено вероятно.
  • 43 Вергина

    4 1 Отговор
    Няма никакво значение кой е на власт в Македония, нашето поведение спрямо тях ще се дирижира от другаде. Който помни 1997-ма и войната в Сърбия е наясно с политиката на УСА на Балканите. Ние вероятно ще сме с мек сценарии, в познатия стил "йес, сър", понеже са ни много меки...
  • 44 565

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "бай Даньо":

    Има едно сатирично предаване "Зевзекмания" на Канал 5 всяка събота вечер.
    Гледам го чат пат, именно за да разбера психологията им.
    Актъорите са добри.
    Има интервюта с обикновенни хора.
    Впечатленията ми са за голяма бедност, особено по-възрастните,
    като цяло тотално зомбиране на населението /още имат страх/, има и доста хора добре настроени към БГ, но преобладават просръбските настроения, особено сред младите.
    Албанците са големия им проблем,там са на квоти, командват отделни министерства и служби и назначават свои хора/ нещо като ДПС при Тиквата/, но те като, че ли са се примирили.
    Има голяма разлика между пол. елит/обикновенно сърбомани/ и народа , доста по трезв в оценките.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.