Last news in Fakti

16 Май, 2021 07:08 5 203 15

Димитър Цанчев: Младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза към България

  • димитър цанчев-
  • република северна македония

Неоправдано и наивно е да се мисли, че чрез външен натиск може да бъде променена позицията на България, заяви постоянният представител на страната ни към Европейския съюз

Димитър Цанчев: Младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза към България - 1
Снимка: Кадър от БНТ

„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв е проблемът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е проблемът. Проблемът между България и РСМ е съвсем ясен – РСМ подписва договори, които очевидно след това няма намерение да изпълнява.“

Този коментар направи в предаването „Събота 150“ на БНР Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към Европейския съюз.

„Нелепото е това, че една държава кандидат се опитва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите граждани, че е възможно да се присъедини към ЕС, без да отговаря на основните критерии за присъединяване и без да се е разделила с идеологическото наследство от времето на комунизма“, подчерта дипломатът.

Цанчев е категоричен, че няма друга държава, станала член на ЕС при всички последните вълни на разширяване през последните 30 години, която категорично да не се е разделила с „държавотворната си идеология от времето на комунизма“.

Кампанията за лобиране от страна на РСМ не се ограничава в последните седмици или месеци. Тя върви с пълна сила, откакто страната стана член на НАТО, отбеляза Цанчев. Тази кампания показва неразбиране на начина, по който функционира ЕС и на начина, по който се осъществява разширяването, допълни той.

Димитър Цанчев изтъкна, че е „неоправдано и наивно“ да се мисли, че чрез външен натиск може да бъде променена позицията на България.

Всички държави членки на ЕС вече са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония, нито правото на гражданите ѝ да използват официалния си език, заяви Димитър Цанчев.

„Но България държи на това да се даде възможност на гражданите на РСМ открито и свободно да изразяват своето българско самосъзнание.“

„Въз основа на изопачена версия на историята младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза срещу България“, посочи още дипломатът.

Относно алтернативата сега да се даде зелена светлина за РСМ срещу изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Димитър Цанчев коментира:

„Не е възможно България да започне преговори за членство с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският национален интерес ще бъде запазен.“

В продължение на 30 години България неотклонно е правила жестове на добра воля към Скопие, включително подкрепата за присъединяването ѝ към северно-атлантическия пакт, каза още Димитър Цанчев. Той оспори като несъстоятелна тезата, че с отлагането на началото на преговорите на РСМ се отваря вратата за външни влияния.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЮРМ/FYROM

    11 4 Отговор
    Измислената "държава" е изчадие на коминтерна и няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 2 Перо

    13 0 Отговор
    В РСМ има зомбирано неетническо население македонисти,които няма да имат никога добра воля за сътрудничествотез признаване на историческата истина. Само отказ до дупка за ЕС!!!
  • 3 БДЖ

    3 5 Отговор
    ние отърсихме ли се от комунизма, въведох ли лустрация, агентите и чемгетата от държавна сигурност да нямат достъп до оправлението на държавата,погледнете колко агенти на дс има в партиите, всички силови стуктори се оправляват от ДС ченгета не виждате ли как ДПС- дс държи за гушата цял ЕТНОС да гласува за тях 30г ..не може да опракваме македонците като самите сме по зле от тях.

    Коментиран от #5

  • 4 Дебилчев

    5 0 Отговор
    Е да, комунистическите юго методи си продължават там, за какъв напредък говорят, това знае ли се от европейските институции
  • 5 Дебилчев

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "БДЖ":

    Ние възпитаваме ли в омраза към Турция, сърбия/най-заслужават/, ами неееее, изпълнихме ли всичко/спиране на ядрени реактори в полза на румъния-франция и т.н./за вход в ЕС, дааа, айде реално да се гледа

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Аз.....

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дебилчев":

    Прав си Но и БДЖ е прав. Истината е Вашият и неговият коментар.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че в миналото това се е правило може би съзнателно.

    Коментиран от #10

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дебилчев":

    ....грешка на "БРАТУШКИТЕ" е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите КОМПРАДОРСКИ политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 9 2121

    4 1 Отговор
    България направи огромна грешка ,когата призна Македония.От там и другите грешки.Трябваше да остави Македония да бъде направена на парчета между Албания, Сърбия и Гърция.Тогава македонците ,които са чисти българи,сами щяха да молят България да ги приобщи към своите граници.Но с продажни управленци,подлоги на пропадналите сащ и гей европеноидите ,това е резултата. И все пак -ВЕТО!ВЕТО, докато приемат да не променят българската история/тя е и тяхна/и докато не подпишат всичко по договорите с България.Ако ли не, ще чакат ,може и 30 г. ;така беше с Гърция.ВЕТО!Никакви отстъпки от България.
  • 10 Аз.....

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не другарю офицер.........няма БРАТУШКИ......
    За другото си прав.ч
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Скопие

    1 0 Отговор
    КOМУНИЗAМ! Нe cтe мрднaлe ниту милимeтaр oд нeгo и oд нeгoвитe мeтoди. Пoвeќe oд oчиглeднo e дeкa Фaкти e caмo eдeн oд eгзeкутoритe нa тoтaлитaрниoт рeжим, cкриeни пoд плaштoт нa тaкaнaрeчeнaтa мoдeрнa бугaрcкa "дeмoкрaтијa". Бришeтe кoлку штo caкaтe, виcтинaтa никoгaш нeмa дa уcпeeтe дa јa избришeтe.
  • 14 Бдж

    1 0 Отговор
    Едно голямо браво за истината от коментар на БДЖ
  • 15 Един обикновен човек

    0 0 Отговор
    Точно така българите в С Македония равноправни с всички останали които живеят там и другите точки дасе СПАЗЯТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове