Last news in Fakti

8 Декември, 2021 12:35 18 918 87

Дария-Лора Дачева пред ФАКТИ: Няма да видим завършен 4-годишен управленски мандат

  • дария-лора дачева-
  • правителство-
  • коалиция-
  • преговори

"Политическите формации ще се обединят около някаква обща цел и ролята на “лепило” ще изиграе "Продължаваме промяната", каза политологът

Дария-Лора Дачева пред ФАКТИ: Няма да видим завършен 4-годишен управленски мандат - 1
Дария-Лора Дачева, кадър от предаването "Алтернативи"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път от много време насам в българската политическа обстановка се наблюдава спокойствие. Не прекомерно, не такова, което трябва твърде много да ни успокоява и обнадеждава, но го има.

Може би причината за това е, че през последните седмици се водеха разговори за конкретни политики, а не бяхме свидетели на поредните компроматни войни.

За да получим отговор на някои от важните въпроси, касаещи актуалната българска политическа обстановка, от ФАКТИ разговаряхме с политолога Дария-Лора Дачева, която е председател на Студентския клуб на политолога.

- Г-це Дачева, по-глобално погледнато на българската политика днес, може ли да се твърди, че тя е белязана от започването на нова ера в нея, съдейки по състава на Народното събрание, самия председател на 47-мото Народно събрание Никола Минчев и чаканата всеки момент да се сформира коалиция за управление на страната?

- Не смятам, че можем да говорим за абсолютен прецедент в българската политика. Подобна динамика се среща и през 39-тото Народно събрание, и през 40-то Народно събрание, съответно с появата на Национално движение “Симеон Втори”, което има много аналогичен образ и реторика с групата на "Продължаваме промяната". Отново виждаме голяма формация с много нови лица, която затвърждава тенденцията за ерозия на бившата управляваща партия. От години насам наблюдаваме сравнително нисък процент обновление на политическия елит, който през последната година почти достига своите характерни стойности. Резултатите, които бяха постигнати на изборите през ноември, са в резултат на политическата криза, която се основана както на остро противоборство, така и на изхабяване на важната за българския случай харизма.

- От друга страна, дискредитира ли се афишираната промяна с допускането на преговорите и не възразяване срещу лица от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", които меко казано са несъвместими с цялостната обща концепция и разбиране за промяна?

- Говорейки за промяна, трябва ясно да отчетем общественото мнение - тя трябва да е олицетворение на смяната на управлението на Бойко Борисов и личностите в него, а не появата на нови лица. Доколко това отговаря на концепцията за промяна, когато тя се прави с лица, които са активни участници на политическата и обществената сцена от години, оставям на Вас да прецените.

Това, което е изключително важно тук, е фактът, че обществото по презумпция се храни от силното междупартийно и личностно противопоставяне, но това има своите лимити. В момента се наблюдава абсолютно изтощение на българския гласоподавател, който иска да се върне в своята рутина и да остави представителната демокрация да изпълнява своите функции, а не да му се налага да мисли ежедневно за скандалите, компроматите и действията на различни политически субекти. Именно затова "Продължаваме промяната" намери своята ниша, която се характеризира с готовност за балансирани отношения и диалог.

- На какво отдавате диалогичността и консенсусността у преговарящите четири страни - принуда заради тежката ситуация, в която е България, осъзнаване на грешки от 45-тия и 46-тия Парламент или пък причината е съвсем друга?

- Може би и двете причини, които Вие споменахте, са верни. Със сигурност политическият елит усеща напрежението, което създават продължителните и неконструктивни спорове, които той е свикнал да води. Това, както вече се вижда, не спомага справянето с политическата криза, а даже я задълбочава, като от нея произтичат проблеми със справянето на още няколко кризи, които обаче силно засягат всеки един гражданин. Ако политиците не поставят своя фокус именно върху тези проблеми, най-вероятно изходът ще бъде трагичен както за тях и техните формации, така и за българските граждани. Осъзнаването на предишни грешки също е с цел запазване на постигнатите политически позиции и резултати. Едно закъснение в приемането на общественото мнение и разбирането на функциите на суверена по логиката на политическото представителство и дефиницията на Томас Хобс, би следвало да доведе до ерозия на легитимността, по ниско доверие и по-слаби резултати. Такъв е примерът с резултата на "Има такъв народ" на последните избори.

- Вие очаквате ли в крайна сметка коалиционното управление на България да бъде факт до дни?

- Смятам, че политическите формации ще се обединят около някаква обща цел и ролята на “лепило” ще изиграе "Продължаваме промяната", чиято претенция е да са най-склонни на разговори и компромиси. Със сигурност коалиционният договор е много важен и не трябва да бъде пренебрегван в процеса на работа, тъй като той ще очертае рамката, в която ще работи следващото правителство, и ще постави линиите, по които не могат да се правят компромиси.

- Ако все пак влезем в хипотеза, че в последния момент нещо провали очертаващата се коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ, кой според Вас ще е субектът, който ще има полза от такъв развой?

- Не мисля, че който и да било от политическите субекти ще има полза от един евентуален провал на коалиционното правителство. Нито формациите, участващи в него, нито опозиционните групи, нито президентът биха могли да натрупат повече, отколкото биха изгубили. Говорейки за опозицията и в частност за ГЕРБ смятам, че през този евентуален мандат те биха могли да реформират своите стратегии и образ, които са създали през последните години. В този случай те могат да изградят образ на рационалната опозиция, която конструктивно спомага управлението. Ако това се случи, те ще натрупат много повече активи, защото в крайна сметка остават най-голямата формация вдясно, която ясно се е позиционирала на политическия спектър и има немалка електорална подкрепа. Когато анализираме "Възраждане" също не бихме могли да говорим за извличане на плюсове от един евентуален разпад на коалиционното управление, защото много лесно биха могли да изгубят своите позиции, получени едва преминавайки 4-процентовата бариера. Относно ДПС - и те както ГЕРБ, засега остават в политическа изолация, която трудно би могла да се превъзмогне в сегашната ситуация.

За евентуални активи на президента също не можем да говорим, тъй като той все още е политическата фигура с най-високо доверие от обществото, а и към този момент той е “взел” всичко, което може. Още повече, че към този момент не можем да говорим за евентуално наместване заради някакви евентуални президентски избори, тъй като той ще постъпи в длъжност през януари в своя последен мандат.

- В другата хипотеза - работещо редовно правителство в коалиционен формат до дни, на къде води политологичният Ви усет - кратък живот заради гръмък провал или неразбирателство между сдружилите се формации, или правителство, което ще работи неподозирано дълго?

- Въпреки, че в последно време прогнозите не се реализират, аз смятам, че няма да видим завършен 4-годишен управленски мандат по няколко причини. Те главно са свързани с факта, че в кабинета ще има няколко формации, различни по своята същност и идеология или липсата на такава. Разбира се, идеологията не е единственият фактор за едно ефективно правителство, но със сигурност е важен инструмент за постигане на цели и носи сигурност на обществото, тъй като изработваните политики биха били предвидими.

От друга страна, виждаме фокусиране върху смяната на политиците с експерти. Това по своето същество не е нещо задължително лошо, особено когато се говори за важни ресорни решения. Когато обаче има наличие на дълбока политическа криза, трябва да има такива личности, които да имат компетенциите да управляват, насочват и успокояват обществото. Технократските правителства са чудесни, когато се случват в спокоен политически период.

Също така, тази диалогичност и склонност към компромиси, за която говорят от "Продължаваме промяната", би могла да доведе до възползване от страна на другите политически формации, които са част от евентуалното коалиционно правителство. Разбира се, не смятам, че ще се стигне до разпадане на мандатоносителя, но ако горната хипотеза се потвърди, това означава крах на коалиционните споразумения и нисък резултат на последващи избори.

- Встрани от обсъжданото, казусите с в-к "Труд" и ГЕРБ - тоест отстраняването им от сградата на НДК, имат ли потенциала да изострят политическото напрежение до особено големи размери?

- Не смятам, че има място за разрастване на вече изострения и напрегнат политически дебат, особено когато става въпрос за партията, попаднала в най-голяма изолация. Даже обратното - колкото и репресии да виждаме в следващите месеци по адрес на ПП ГЕРБ и медии, свързани с нея, смятам, че общественият отзвук ще отшуми и политическият елит ще разбере, че неговата функция е да е работещ, а не да се занимава с реваншизъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПППП

    51 7 Отговор
    Властта е вече парцелирана!
  • 3 Рошко

    132 16 Отговор
    Туй моме отде се пръкна пак, че и политилог
  • 4 Абе

    100 18 Отговор
    мен не ме бърка и 1-2 години да бачкат, ама яко да се работи и да се чегърта!!
  • 5 Ahahahah

    126 14 Отговор
    Тая 24-25 годишната откъде я изкопахте да анализира като още не е станала от студентската скамейка.

    Коментиран от #24, #79

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 всичколог

    102 11 Отговор
    Такива са ми най-смешни. Едва взели диплома и вече "специалист", "експерт" и не знам си какво. Професионализмът се доказва, не се придобива чрез диплома.

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гошо

    81 7 Отговор
    още една... полотоложка. тяхното име е легион, да ге! кой ги храни тия, бре!
  • 14 Срещу

    59 6 Отговор
    колко ги съчини тези тъпни , ма госпойце ? 2924
  • 15 гадно

    77 7 Отговор
    Това довчера си е играло с куклите днес го титолуват политолог . Трябва да има изискване за такива да са поне на 40 лазарника, че да ръсят акъл.
  • 16 ХАХАХАХАХАХАХ

    41 4 Отговор
    Значи За първи път от много време насам в българската... ХАХАХАХАХАХАХАХАХ
    И колко е много време според теб?

    Коментиран от #70

  • 17 Vojda

    47 4 Отговор
    Ти пък от коя дупка изпълзя.....
  • 18 МАЛКА пенсИЯ

    37 5 Отговор
    Всички,политолози,професори,учени разни+2 000 000,пенсионери.Това е нашта мила родина.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БВЪПРОС

    42 4 Отговор
    Къде е мутрата от сик ?
  • 21 Аууу мисирка

    48 4 Отговор
    Млада и неопитна. И тази си купува фабрика на 8 септември
  • 22 питам

    54 3 Отговор
    Новото правителство, което обеща да съкрати 30% от ненужната администрация няма ли да съкрати политоЛОЗИ, антропоЛОЗИ, анаЛизатори, наблюдатели и всякаква гмеж ГАДАТЕЛИ атакуващи ни от всякъде? Много се навъдиха и всичките проФФесори, сутрин кой хвърла боб, кой гледа на пъп, кой втренчил поглед в кристалната топка и като започнат едни лъкърдии и предсказания, чак врачуващите циганки им завиждат!
  • 23 Българка

    41 6 Отговор
    Връщането на нормалността и справеливостта, съдебна отговорност за виновниците за разрухата, не са реваншизъм, а върховенство на закона!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кики

    51 4 Отговор
    Щом и децата от детската градина започнаха да разбират от политика и минали обучение през чужди НПО , края на България е близо
  • 26 Навремето

    35 3 Отговор

    До коментар #10 от "всичколог":

    имаше един задължителен период /мразен от много завършващи, но за повечето се оказваше, че е изключително полезен!/ - разпределението. На това миловидно създание би се отразило добре. Но засега ще е по-добре да се въздържа да представя своето мнение като мнение на специалист.
  • 27 Митю

    32 4 Отговор
    Тя дарчето ги знае тия работи,ама след четири години няма да я чуете.!?

    Коментиран от #73

  • 28 Кики

    35 4 Отговор
    Тази, дъщеря на коя врачка е
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ОСТАВКА ФАТМАК

    14 27 Отговор
    "п€п€"- ФАТМАШКО М€НТ€!
    ДО ВЕЛИКДЕН $Т€!
    ОСТАВКА ЗА ФАТМАКА -ПР€ДАТ€Л И КЛЕТВОПР€$ТЪПНИК!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Доротея

    26 5 Отговор
    Започнаха да се появяват по свежи политотлози! Браво! Сигурен признак за промяна! Защото, ако гледате по телевизора само Харалан, Колара Румена и Боряна Стояна - Лре сте в тежък тоталитарен застой! Настанили се в НДК!!!? Уж, културни тиквеници!
  • 33 123

    26 6 Отговор
    Факти, дайте трибуна за мнението на коментиращите политическите статии. Със сигурност сред тях има много по-кадърни и разбиращи от тази млада хубавица.
  • 34 пак същото

    19 24 Отговор
    Толкова ниско е паднало нивото, че няма нито 1 смислен коментар. Само се иронизира личността и възрастта на авторката. А тя е права.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Данчо

    25 6 Отговор
    Сулю и пулю прогнози прави по тез телевизии аман,вече
    Тъз откъде се прахна и тя

    Коментиран от #39

  • 37 Гошо

    34 5 Отговор
    Тази бамбина вероятно само тя знае, че е политолог!
  • 38 Lelja ti

    17 6 Отговор
    Далия,имо едно лепило,което радостно би втрила навсякъде.100%екологично!
  • 39 емигрант

    21 4 Отговор

    До коментар #36 от "Данчо":

    България резерват на врачки....от всякакъв род, очаква се и рано проговорили бебета да се появят на екран и медии да врачуват !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дежавю

    27 2 Отговор
    На 22 години човек " знае всичко". Като стане 44 разбира, че нищо не знае, а на 60 вече се е научил мъдро да мълчи и да коментира глупостта на по-младите си колеги.
  • 42 Ама чакайте

    9 22 Отговор
    Всички дебили по горе дето питат кое е това моме вместо да казват хубави думи колко е красива и амбициозна я хулят и обиждат.
    Абе ващо мами недно...като искате "40 лазарника" да има или "да е станала от скамейката" гледайте си оня дебил Андрешко Райчев дето само върти сучи и накрая 0.00000001% не познава.
  • 43 Мале мила

    20 4 Отговор
    Ох какво сладко лъвче младо....ще го изпапкамммм
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Дария Дачева!!

    15 7 Отговор
    Като Политолог си гола вода!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 гост

    11 17 Отговор
    Колкото и да се дърпате права е
  • 48 1520

    8 8 Отговор
    вярно е докато управляващите се назначават от америка
  • 49 И ТИ ЛИ ВИЖДАШ В БЪДЕЩЕТО ?

    19 4 Отговор
    КАК ВСИЧКИ ПОЛИТОЛОЗИ В ХОР ТВЪРДИТЕ ЕДНО И СЪЩО ?
    КОЛКОТО ПОЗНАХТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ !!! СТРАШНО ЕЛЕМЕНТАРНИ СТЕ ПОРЪЧКОВИ П.....И!!!!
  • 50 НАПРЕД РАШКОВ, АТАКУВАЙ ГИ

    21 4 Отговор
    ЧЕЛНО И ПРИ БАЙ СТАВРИ !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 димитър

    10 1 Отговор
    Има 10 задалжителни идей.Дано да ги Усетят.Ако успеят ще имат гарантиран ВТОРИ мандат.
  • 53 георги Димитров

    14 3 Отговор
    Млада била.Едвам взела дипломата и анализи правила! От коя детска градина се появила. Уважаеми четящи и най-вече пишещи а нима НОВИТЕ управляващи са по-големи на години???? Председателя на НС има точно 7 год.трудов стаж. Лена Бориславова 5 год. тр.стаж., Калина Костадинова айде малко повече стаж, макар, че 2013год.,когато е едва на 29 г. беше Зам.министър и т.н. и т.н.. И да завърша с думите на голям и умен Българин:-"..Ще дойде ден в който децата и внуците на партийните номенклатури/величия ЩЕ ни управляват.
  • 54 Перо

    12 3 Отговор
    Дойде и второто поколение отрочета-“политолози”,подучени от дъртите олигофрени, че на държавна хранилка от държавни отчисления /субсидии/,най-добре се живее,без оглед на свършената работа, постигнатите резултати и точност на прогнозите +/- 30%, без отговорност за платените лобистки предварителни “прогнози” /за обработка на общественото мнение/. Май сметките станаха грешни и тази работа става като хартиения вестникарски бизнес. Промените ще отмият в канала и кирливите,картелни “социологични” агенции! Доказаха го предпоследните президентски избори и настоящите парламентарни такива,където толупа хвърли много пари да го “класират” на първо място и всичко отиде на вятъра!
  • 55 Факт

    9 2 Отговор
    За политолога, редно е щом никой не знае коя е и от къде идва да бъде представена...
  • 56 Стрелцов®

    6 10 Отговор
    Да реплекирам г-жа Дачева, че четиригодишен мандат на четворната коалиция ще има при едно условие: милиардите евро които България ще получи, да бъдат четно число т.е. да се делът на четири.

    Коментиран от #64

  • 57 Don Huan de Marco Rodrigues De Santa Mar

    5 3 Отговор
    Добре е че имаш само две баби, иначе щях да си помисля, че е като мен от стар католически род
  • 58 Чичо Митко

    10 4 Отговор
    Бих прежалил едни 50-60 кинта....
  • 59 Дария-Лора и тя в обора...

    15 8 Отговор
    Трябва да се чагърта и рине....
    Докато ГЕРБ се срине !
    Няма как иначе да мине !

    Коментиран от #84

  • 60 Нане

    14 3 Отговор
    моме, чукай сека вечер за здраве, политиката я остави на батковците!
  • 61 Ти да видиш

    5 1 Отговор
    Това се очертава като опция.Полу фабрикат в който има полу фабриканти продукти подхвърлени от кок Починали не може да задоволи Целокупното Болгарскому Народу,а не "суверена"на чалнатия чалгата.ПП ПП не се Спичайте пред чалнатите партии,които по всякакъв начин ще пречат за Промяната.
  • 62 ГЕРБАВ вой и рев !

    13 4 Отговор
    За мен е ГОЛЯМ кеф !
  • 63 Вън гербавите от НДК !

    14 4 Отговор
    Аман от тия ! Карат само на вересия !
  • 64 Незнаещ

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "Стрелцов®":

    Ако се затруднят,да питат ли Баце за съсъвет,какво мислиш?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Сатана

    7 9 Отговор
    На Киропетковците им трябва само "ключа от квартирата" където Остап Бендер си държи парите.
  • 67 ВВП

    10 3 Отговор
    Тая пикал за какви репресии срещу герб и труд говори ?!!! Това е възстановяване на законноста и справедливоста .Е имало и млади п...чета герберастки .
  • 68 Жайме

    10 3 Отговор
    Ах,рошаво и шоколадово сладуранче!
  • 69 Малко слонче

    6 7 Отговор
    Тия няма да изкарат и до пролетта,ще се скарат пак за пари.

    Коментиран от #74

  • 70 Гошо

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "ХАХАХАХАХАХАХ":

    И с тая бих намачкал чаршафите веднъж...
  • 71 Какво се повнаре и какво НЕ !

    4 2 Отговор
    Повтаря се само добър спектакъл, за което са нужни талантливи актьори и участвощи в такъв спектакъл. Повторение от политическо естеснво си е откровен ФАРС, особено когато в това събитие участват "архаични партии и муцуни" като ДБ, ДПС и БСП. Довод това (новото де) правителство да нямя 4-ри годищен мандат е 50 на 50% и то заради "фосилите". За ГЕРБ и мандатите му нямам логично обяснение, това си е определено като "изключение в правилото".
  • 72 Коко

    5 1 Отговор
    Вие сте малки въртиопашки, в чиито глави има само мечти за големи нефритови стволове. Не бива да влизате във властта. Това не е лъжица за вашата уста. Впрочем, ако беше просто лъжица, може да налапате и черпак. Но политиката е опасна игра, може да си счупите вратлетата, държащи глупавите ви главици.
  • 73 Проблемът

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Митю":

    Проблемът е не в анализа на госпожицата( умна и красива),който е на 90% точен, а във факта, че общата цел, около която се обединяват е продължаването на грабежа и доубиването на българската държавност.
    Като гледам отсега заговориха за Македония в ЕС и приемането на еврото. Цената на парното скочи с 23 %юли и 20 % сега ...А момчетата с бели якички и харвардски ПУЦ още не бяха влезли в сградата на Парламента и си гласуваха повишение на заплатите.
    Ще ни разцепят братя българи ...само гледайте. Проектът ПП е същият като проекта ГЕРБ.
    Американски иБрикчии.
  • 74 Евала

    5 7 Отговор

    До коментар #69 от "Малко слонче":

    С две думи направи най-добрия анализ.на ситуацията.
    Моите уважения.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ПП НЯМА И ДА ГОДИНЯСАТ

    4 4 Отговор
    ДОРИ НЯМА И ДА ПОЛУГОДИНЯСАТ !
  • 77 Конник

    4 3 Отговор
    Браво! Вече и студентите бистрят политиката. Като знаеш толкова много, защо заемаш мястото в университета на някой който иска да учи?
    Даже и врачка, като баба Ванга……
  • 78 Венци

    3 1 Отговор
    Ха ха ха
  • 79 сексолог

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ahahahah":

    чете вестниците и “прави” анализи
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 КОЧА

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Дария-Лора и тя в обора...":

    А , кога НАЙ -- после ще дойде Херакъл , да ИЗрине АВгиевите ( авиа ТОР ски ) ОБОРИ ??? Доста БОКЛУК се СЪБРА !!!
  • 85 Дарийооо!

    2 0 Отговор
    А се хвани на почетена работа, калинке! Лаладжии, политолози,мисирки, дупетати, професори, математици, академици бол! Няма кой да работи в тази държава, само администрация и клатим@дурковци!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.