30 Ноември, 2021 19:00 4 478 52

Спокойно, делово, без нито един скандал: най-после добра развръзка в България

  • кирил петков-
  • правителство-
  • преговори-
  • развръзка-
  • политика-
  • българия-
  • бсп-
  • пп-
  • дб-
  • има такъв народ-
  • коалиция-
  • кабинет

В България най-после се задава благополучна развръзка

Спокойно, делово, без нито един скандал: най-после добра развръзка в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев:

Една трудна година, изпълнена с перипетии и безплодни политически бури, завихрили цели три парламентарни избори, изглежда ще завърши мирно и тихо - с мнозинство в парламента и редовно правителство. Това сочат знаците, дадени от завършилия първи кръг от коалиционните преговори.

Ще е голяма изненада, ако не се случи

Сега мнозина с основание повтарят известното правило, че „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”. Защото, поне на теория, задачата наистина изглежда трудна - цели четири партии (две от които са всъщност коалиции) трябва да намерят сглобката помежду си. И защото, поучени от досегашния български политически опит, можем да предположим, че по този път има подводни камъни. Е, може би е рано преговарящите да се заричат за пълен 4-годишен мандат. Но въпреки това, струва ми се, вече може да се каже, че коалицията изглежда „изрисувана”. И че ще е много голяма изненада, ако не се случи.

Въпрос на оцеляване

Основният аргумент в полза на този извод се набива на очи. Всеки от участниците ужасно се страхува от провал на преговорите - и най-вече от това самият той да не се окаже в очите на избирателите виновник за този провал. Защото ясно си дават сметка, че на фона на всеобщата умора от досегашното безсилие и в контекста на всеобщите очаквания за (най-после) благополучна развръзка, политическото оцеляване на всяка партия е неотменимо свързано с успеха на това начинание. На всичко отгоре никой не може да се отметне, защото коалицията е невъзможна без която и да било от тези партии (гласовете няма да стигнат, а и „резервната скамейка” е празна). Това обстоятелство, впрочем, прави участниците до голяма степен равнопоставени, което също е гаранция за успех.

И с камери, и без камери

Показателен за характера на преговорите е и фактът, че дори камерите и прякото излъчване, които обикновено водят до емоционални речи, лозунги и взаимни нападки, в случая имат точно обратния ефект - всички бяха по-скоро спокойни, делови и прагматични. Разбира се, във финалните етапи от преговорите (лидерските срещи по нерешените въпроси и определянето на бъдещите министри) вероятно ще е по-добре камерите да бъдат изключени. За да се даде на всеки простор за отстъпки, без да се притеснява от погледите на партийните си фенове.

Заобикаляне на спорните въпроси

И така - никой не се заяжда за миналото, всички гледат в бъдещето. Никой не тропа по масата, нито един скандал. Никой не акцентира върху различията, всеки изтъква колко много са разбирателствата, колко „огромна” е близостта. За разлика от друг път сравнително малко са и идващите отстрани критични, провокативни, разколебаващи изявления. Показателен е начинът, по който бяха отложени, заобиколени и преодолени парещите въпроси и несъвместимостите. Как например БСП успя да предложи формулировка за ядрената енергетика, без дори да спомене името „Белене”. А най-„острата” реплика, която чух, бе шеговитият въпрос на Мика Зайкова по повод прекомерните социални въжделения на социалистите: "Извинете, но става въпрос за бюджета на Съединените щати ли?". Преговорите бяха широки и подробни като тематичен кръг и предвидени реформи. От друга страна - не прекалено детайлизирани. Така че има шанс да помогнат за поставянето на здрава основа за бъдещата коалиция в програмно отношение - достатъчно широка, плътна и гъвкава. Оптимистично е и засвидетелстваното намерение за бъдещо включване на по-широк кръг експерти и професионални общности, които да направят планираните реформи по-реалистични и ефективни.

Защо ни беше цяла година

Това е нов за българската политика стил на публичност, диалогичност и прагматичност. Ясно е, че за него бяха нужни ново съотношение на силите, нови играчи и най-вече нови мандатоносители-модератори. И все пак остава въпросът: защо ни бяха цяла година и цели три избора, защо трябваше да стигнем до този резултат по толкова заобиколен и труден път? Както се казва в стария виц: „Оти ги ручааме жабетата?”. Дано поне поуката да е разбрана.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    50 19 Отговор
    Дойче зеле си хвали магаретата, национални предатели, които ще предадат България в спора с РСМ и ще ни натресат Истанбулската конвенция.

    Коментиран от #6, #21, #43

  • 2 768

    29 34 Отговор
    Дано имаме нормален кабинет , герберастите не трябва повече да докосват власт. Уникално нагли същества са. Пожелавам успех на бъдещото правителство , а тиквата да си лежи на бустана като няма кой да го хвърли зад решетките. Да на нормалността!

    Коментиран от #15

  • 3 Мислещ

    40 13 Отговор
    Много ясно, че няма да има скандали, нали Козяк командва, всички са в..как беше, "синергия"?

    Коментиран от #48

  • 4 DW-пропаганден машинен

    33 17 Отговор
    Дойче Зелки, не се мазнете и не се надявайте, НЕ няма да му позволим ни на Кирчо ни на Кокирчо ни на някой друг да ни въведе задължителна ваксинация и смяна на пола!

    Коментиран от #8

  • 5 Старт

    42 13 Отговор
    Нека голямото лапане да започне....Честито на Херо,Сорос, и фондацията.....И младите лектори да слушат и...папкат.
  • 6 шшшт ало

    18 38 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    да ти се натресе тиквата за премиер ли предлагаш или оня Костя Копейкин?

    Коментиран от #35

  • 7 Майна

    45 12 Отговор
    Тези , ,,усмихнатите,, нищо добро не ви носят ,българи...Дано ме опровергаят..
  • 8 Боже опази

    17 26 Отговор

    До коментар #4 от "DW-пропаганден машинен":

    Каква смяна на пола бе човек? Откъде ти се напълни главата с такива глупости?

    Коментиран от #18

  • 9 Кирчо

    29 20 Отговор
    "Продължаваме Подмяната" влизат с летящ старт в управлението и борбата с Крупцията,нулева.Големите издънки тепърва предстоят.
  • 10 Помак

    20 6 Отговор
    ...а за моята съселянка от Дкк ...а Кирчо , кажи нешто брат !
  • 11 АллаХказа

    13 41 Отговор
    Като гледам какви коментари на наплашени човеци има - пол им сменяли , Македония , ваксини.....само си прочетете микса от простотии , а че Македония ще е член е ясно като бял ден. Каквото и да правим те зи българи ще наричат Самуил македонец , сиреч българин и дефакто са си прави. Супер комично. Важното е да има нормален кабинет , а не мутрата Бойко и каскета да управляват като Колумбия държавата.

    Коментиран от #16, #20, #22

  • 12 Пич

    42 11 Отговор
    Щом DW казват че нещата вървят добре , значи положението ще стане много зле...
  • 13 КРОКОДИЛА

    19 10 Отговор
    ТЪПИ БАНДИТИ - КОМУНИСТИ - ПАРТИЗАНИ - КРАДЦИ ...

    Коментиран от #24

  • 14 Лъжливите овчарчета ще ни пасат

    36 8 Отговор
    Слави:Няма да се коалирам с ГЕРБ,БСП,ДПС, ако трябва ще си го татуирам, но е тъпо😂😂😂😂
    Христо: Няма да се коалираме с ГЕРБ,БСП,ДПС,😂😂😂
    За Пинокио е важно като въздуха да лъже, ама Слави що не си татуира заявката, сега щеше да станеш известен в цял свят, като политика увековечил лъжите си върху кожата си😂😂😂😂
  • 15 въпрос

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "768":

    Герберастите ги знаем отдавна какви са!
    Ти от кои си?
    От критикуващите само, нали?
  • 16 уточнение

    17 11 Отговор

    До коментар #11 от "АллаХказа":

    Сега вече ще е като Венецуела!
  • 17 най-после 👍👍👍

    20 33 Отговор
    Ами Кирил Петков и Асен Василев са интелигентни хора умеещи да водят преговори. То не всеки го умее. Най-после простащината и ароганттостта отстъпи място на образованите и ингелигентни хора!!!

    Коментиран от #36

  • 18 DW-пропаганден машинен

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Боже опази":

    Дано да те опази ха ха! Ирония ве невежо, ирония! ....мани беги
  • 19 Васил

    16 5 Отговор
    Нямало скандали а шефа длъжни на НАП какво става с него ?
  • 20 4-ти км.

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "АллаХказа":

    Друг ти "говори" в главата!
  • 21 124

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Национален предател е Борисов, той закотви страната на дъното, пълнейки ЧЕКМЕДЖЕТАТА СИ. И ще си понесе отговорността.

    Коментиран от #33

  • 22 алахнеказали

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "АллаХказа":

    да си направишклизма?
  • 23 Toxic

    13 20 Отговор
    Герберастката и депесарската крадлива и продажна сган ги чака тежка Бойкорашкова зима и пролет , че и лято и есен! Милост няма да има за нито един крадец и бандит !
  • 24 Helmut

    16 13 Отговор

    До коментар #13 от "КРОКОДИЛА":

    Бандитът Борисов използваше държавата за собствена далавера, но това свърши и ще бъде изправен на съд заедно с цялата клика.

    Коментиран от #44

  • 25 Чорбара.

    8 14 Отговор
    Мрете ГРОБАРИ,всички вГРОБа-
    марш.
  • 26 no name no face no number

    11 3 Отговор
    DW вие да не пейстеате един и същи була ач през няколко дена, а може и да е по различна малко, но си е същият буламач. Вие трябва да се насочите в писането на детски приказки. Ще пожънете голям успех, но в творбите за възрастни сте зле мнооого зле копаете дъното
  • 27 жжжжжж

    16 1 Отговор
    така е . всички очакват със зинали уста милиардите от ес.
  • 28 Гандалф

    16 1 Отговор
    Големия цирк ще е с министерските места...за жалост, българския народ няма да го види...ще видим само финала...а можеше партийте да си представят кандидатите и да се чуят гласовете за и против...въпроса е от нататък какво следва...политиките ги чухме...сега очакмаме и да ги видим изпълнени..
  • 29 ДругПът

    22 3 Отговор
    В момента в който се покажат бъдещите министри със СВ от НПО Америка за България и Юдата(Лорер)агентчето на Мосад ще избухне бомба, а передишното недоволство от Пацо шнорхела и адвокатчетоот Барбадос,ще ви се сторят като детска пиеса.
  • 30 Националист

    22 4 Отговор
    Разкарайте евреина, за да не ядете дървото!!!!!!
  • 31 Митьо

    7 1 Отговор
    Ако фест пъти повториш едно също,резултатът е десет пъти едно също.Българинаът знае...
  • 32 Слепия

    16 8 Отговор
    В случая някой иска да измести проблема върху Тиквта от Банкя.Съгласен съм,че неговото място е в затвора а Гешев да почлучи забрана за работа,освен като охранител на някой паркинг.Най нормалното е престъпниците да са в затвора а дали това ще се случи е въпрос със много неизвестни.Проблема е в състава на коалицията.Единствената спирачка за американските лакеи се явява БСП и Нинова.Такива лакейчета от третия пол като К.Зарков,трябва да се изхвърлят от партията.Единствената българска партия в този парламент е Възраждане.Само в ПП има 43 депутата от Америка за България и един гнусен агент на Мосад Лорер.ДП е проамериканска и проеврогеиска партия финансирана от Сорос.Това трябва да ви прави впечатление а не да ми говорите че мястото на Мутрата от Банкя е в затвора.Това го знае всеки българин.А DW е американска пропагандна машина а не немска.Тя сее пропаганда още от времето на студената война.
  • 33 Грешна посока

    18 7 Отговор

    До коментар #21 от "124":

    Борисов е просто един бандит,който ще продаде и майка си за да запази живота си а и България,но това което в момента се задава са наистина национални предатели.Един ден след изборите,македонската национална телевизия предаде директен диспут на македонските политици за България.И там обявиха,че новия външен министър щял да бъде евреин и нямало да се пречи на интеграцията на Македония в ЕС.Кабинета и до днеска не е обяввен а от къде знаят македонците,кой ще е външния ни министър-агент на Мосад.
  • 34 Адв. Ивайло Юруков

    2 17 Отговор
    Браво, продължавайте така! Не подвеждайте народа и не се изкушавайте от корупцията. Така ще бъдете запомнени с добро в историята за разлика от предшествениците си

    Коментиран от #37

  • 35 Бих

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "шшшт ало":

    Може би 1 ден ще разбереш, че е така
    Но в предвид интелекта на българите-никога
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гандалф

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "Адв. Ивайло Юруков":

    Искаш ли да оставим коментарите за след година...дотогава, или ще съм се съгласил с теб, или ще ги псуваме дружно...извинявай за черногледството, ама за тридесет години се нагледах на народоспасители...
  • 38 Бай Бибиан

    12 0 Отговор
    Сичкото сагласие и разбирателство е заради едни милярди кои се чакат ма не за решаване на некакви нужди на фатмашкиа народ ми да си ги распределат променниците през бюжета на "сопствените си" минетстерства!Така ка тайно по масонски се преговара ноштем, така и тайно по масонски ноштем че почнат скандалите! Ноштем че се фаштат за гушите а денем кой не знае че се чуди тиа па коги се толко намразиха! Гледайте и си спомнейте кво сам ви казал деа! Внетен ли сме?
  • 39 Sluchaen

    8 4 Отговор
    Дано удържат обещанията си. Има смущаващи факти от преди изборите. Кой ги финансира, защо пак тези които лапаха с гроб, сега ще лапат с ПП? Като ИБГНИ. Опре ли работата до финансиране на предизборна кампания и клякат. Какво стана с големите разкрития за управлението на гроб? Ще има ли пак такава комисия. Пребитите по време на протестите....Кой ще ги защити?
  • 40 НОРМАЛЕН ГРАЖДАНИН

    11 0 Отговор
    МОЖЕ ЛИ ДА ПОПИТАМ САМО КОГА ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА И ЩЕ ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ НА ТОЗИ ЧОВЕК НАРУШИЛ ЗАКОНА- АКО НЯКОЙ ОТ НАС НАРУШИ НК ДАЛИ ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ - МОГА ДА ПИТАМ ВСЕКИ ДЕН ОТ ТУК НАСЕТНЕ ???
  • 41 Пенсионер

    6 1 Отговор
    А, какво правим с добавката от 120 лева давана към пенсиите.Ще я има, ли ще бъде спряна след 1.1.2022г. Кой знае нещо по въпросът?
  • 42 С усмивка идва радевата зима

    8 1 Отговор
    Смешно, жалко. С усмивка продължават с лъжата. Канадеца и кокорчо и да лъжат и да мажат все са невинни. Сега като назначат старите, съдени министри ще бъде забавно. С усмивка ще ни оберат парите, с усмивка ще мрем от глад. Най-после
  • 43 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Между другото, глобал-социалистическа Германия достигна до нов идеологически връх. От днес Клиниката по Евтаназия не обслужва пациенти, които не са ваксинирани! Ако досега имахте някакви съмнения какво става, този факт сам по себе си обяснява всичко!
  • 44 КОЛКОТО ОСЪДИХА КОСТОВ.....

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Helmut":

    Костов са откупи с продажбата на Тецовете а ББ С милиардите за самолетите ФАНТОМИ.....
  • 45 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    Какъв ти кабинет ,кaквo cпoрaзумeниe .Кoнкрeтнo нoвитe бoлшeвишки кaлинки нa рaдeв ce рaзбрaхa c кoмуниcтитe oт бeceпeтo и шпиoнитe нa държaвнa cигурнocт oт дeбeтo , кaктo и мoфиoтcкитe зacтъпници oт чaлгa клубчeтo , дa изтoчвaт и грaбят държaвaтa нa рoтaциoнeн принцип - днecкa aз - утрe ти .... e тoвa e кoaлициoннoтo cпoрaзумeниe нa нoвитe изeдници .
  • 46 Честито

    5 1 Отговор
    Пак платени статийки възхваляващи неокомунистите на радев и неговото задкулисие .
  • 47 Максим

    2 0 Отговор
    Няма да се окаже за обикновените хора добро правителството , което е хвалено от Дойче Веле. Знак да бъдем нащрек.
  • 48 Максим

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Ако демократичните бонуси са разпределени справедливо и еднакво сред участниците, поводи да се разправят и вадят кирливите си ризи нямат. Да му мисли народът. Може и да ни размахат някой тлъст морков пред носа, за да забравим в ничането по него например отказването от история и култура в полза на Македония. Ще видим.
  • 49 Кочан

    0 1 Отговор
    Спомням си един мразовит ден на 1994 г. Жан Виденов и един прегърбен пенсионер пред него. Жан Виденов отваря една бяла книга . . . после тази книга изчезна . . . После 10 Януари 1997 всяка надежда беше изчезнала.
    Спомням си и цар Соломон. Двете жени спорят чие е едно дете. Цар Соломон заповядва да разсекат с брадва детето и всяка жена да вземе своята половина. Истинската майка се отказва от своята част. Така и сега ГЕРБ ще подкрепи правителството за да се излезе от едноличното управление на недостойния президент. Но дали тази отстъпка ще даде положителен резултат за България?
  • 50 Българин

    1 0 Отговор
    Не е за вярване колко се разбират и колко са толерантни един към дръг, как имат сходни почти еднакви виждания и само и само да са в Парламента, щото в следващия с гаранция няма да са. Интереса клати феса, ама за личния интерес говорим.Тежко и горко на народ и държава, ама сами сме си виновни.И така до следващия МЕСИЯ.Честито !
  • 51 2121

    1 0 Отговор
    Кирил Петков и Асен Василев и компания са проводник на тъпите сащ.Евреинът пък на Мосад.Добре се наредихме,след предателя, ибрикчията, и престъпник ,агент Буда ,Б. Борисов.Затова българите не гласуваха.Толкова лъжи ,като започнем от мошеника Иван Костов,през невнятния на анти@%$депре@санти,Фил Димитров,до джендър Станишев ,та стигнем до комуниста-натовец Бойко Методиев Борисов/пожарникар-срам за тази изключително трудна, опасна и за уважение професия/.Пак попадаме на изпечени мошеници,явили се преди да съставят Българско Правителство в Посолството на пропадналите сащ при ококорената,целуваща се лютеранка, кюрдка, мюсюлманка Х.Мустафа,на спявка/т. е. инструктаж/Такова,позмазване от Тодор Живков дори нямаше/имаше някакво приличие, мярка ,зачитане на Българската Държава и Българското Правителство от Русия./Нямаше бази.Нямаше обещания за гейбракове, ,за приемане на РСМ в ЕС, нямаше задължителна ваксинация, нямаше обещание за приемане на Истанбулската конвенция.Всичко,това двамата безродници и евреина са обещали на най-корумпираната страна в света -сащ.Е, как да приемеш такива откровени лъжци.Те заблудиха младото поколение и българите извън България.Сега ще си чукаме главите и скубим косите.Двамата папурковци ще фалират ,окончателно България, а това е нужно на колониална и робовладелска по манталитет страна ,без История,с 30 престъпнисекти-нямат вяра;най-престъпната секта е адвентисти.Докато всички народи /православни и католици/,се стремят към Русия,двамата
  • 52 2121продължение

    1 0 Отговор
    Толкова лъжи ,като започнем от мошеника Иван Костов,през невнятния на анти@%$депре@санти,Фил Димитров,до джендър Станишев ,та стигнем до комуниста-натовец Бойко Методиев Борисов/пожарникар-срам за тази изключително трудна, опасна и за уважение професия/.Пак попадаме на изпечени мошеници,явили се преди да съставят Българско Правителство в Посолството на пропадналите сащ при ококорената,целуваща се лютеранка, кюрдка, мюсюлманка Х.Мустафа,на спявка/т. е. инструктаж/Такова,позмазване от Тодор Живков дори нямаше/имаше някакво приличие, мярка ,зачитане на Българската Държава и Българското Правителство от Русия./Нямаше бази.Нямаше обещания за гейбракове, ,за приемане на РСМ в ЕС, нямаше задължителна ваксинация, нямаше обещание за приемане на Истанбулската конвенция.Всичко,това двамата безродници и евреина са обещали на най-корумпираната страна в света -сащ.Е, как да приемеш такива откровени лъжци.Те заблудиха младото поколение и българите извън България.Сега ще си чукаме главите и скубим косите.Двамата папурковци ще фалират ,окончателно България, а това е нужно на колониална и робовладелска по манталитет страна ,без История,с 30 престъпнисекти-нямат вяра;най-престъпната секта е адвентисти.Докато всички народи /православни и католици/,се стремят към Русия,двамата соросоиди ни тласкат към блатото наричано сащ."Ум царува ,ум робува, ум патки пасе". Ние пасем патки.Мислете!Нови избори на пролет.