Last news in Fakti

28 Декември, 2021 10:00 58 290 108

България: Разлом в коалицията? Тези два теста ще покажат.

  • кирил петков-
  • правителство-
  • разлом-
  • кабинет-
  • коалиция-
  • русия-
  • нато-
  • итн-
  • стефан янев

Много скоро ще разберем дали коалицията ще оцелее

България: Разлом в коалицията? Тези два теста ще покажат. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Квотната подялба на властта никога не е била препъникамъкът в една коалиция, особено в безалтернативна като настоящата между “Продължаваме промяната” (ПП), “Демократична България” (ДБ), “Има такъв народ” (ИТН) и БСП. Разломите ще се случат при дълбоки реформи и изпълнение на ангажименти, произтичащи от договорите на България с общности като ЕС и НАТО. Няма да се чака твърде дълго време, за да бъде тествана здравината на коалиционния фундамент. Още в началото на 2022 г. правителството ще трябва да изпълни със съдържание една от договореностите в коалиционното споразумение, записана в приложение N18 “Международна политика” - “затвърждаване на геополитическата принадлежност към ЕС и НАТО”.

Тест №1: Русия, Украйна, НАТО

Растящото напрежение между Русия и НАТО заради Украйна изисква от държавите-членки, в т.ч. и България, недвусмислени позиции. През януари се свиква заседание на Съвета Русия-НАТО, а за 12-13 януари е насрочено и заседание на Военния комитет на НАТО, в което ще вземат участие началниците на генералните щабове на страните членки.

В същото време българският министър на отбраната Стефан Янев, доскорошен служебен премиер и бивш съветник по сигурността на президента Радев, побърза да изрази във Фейсбук несъгласие относно дислоцирането на допълнителни войски на НАТО в България. Тази му позиция по-скоро кореспондира с искането на Москва да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г., (сред тях е и България), отколкото със заявеното от премиера Кирил Петков в щаб-квартирата на Алианса, че “позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните членки на НАТО и ЕС”. Веднага след изявлението си във Фейсбук, направено на акаунта му като министър на отбраната, Янев даде интервю, в което обяви позицията си за “лична”. Министър-председателят пък каза, че не е “официална”. Само че от МО поясниха, че Янев ще отстоява личната позиция, ако възникне необходимост “от изготвянето на официална позиция на България, в случай че се появят обстоятелства, които ще трябва да аргументират решение“. Изглежда, че обстоятелствата вече чукат на вратата: след три седмици ще стане ясно дали позицията на София ще е “равнис” по Янев или “равнис” по евро-атлантическите партньори.

Колко надежден партньор изглежда България в очите на останалите съюзници от Алианса? Министърът на отбраната, с кариера на кадрови военен и чин бригаден генерал, огласява във Фейсбук мнение, различно от това на премиера и договореностите в коалиционното споразумение. Единственото възможно тълкуване е, че Янев изразява по този начин позицията на президента, чийто кадър е. Само че правителството не може да пее на два гласа в ситуация като настоящата, когато са нужни единство и сплотеност на членките на НАТО и на държавите в ЕС, предупредили Москва за огромните последствия и тежка цена, ако нападне Украйна.

Веднъж вече Съединените щати заявиха, че са “дълбоко загрижени” от изявления на президента Румен Радев, “в които той определя Крим като „руски“ (на дебата с проф. Анастас Герджиков, бел.а.), което предизвика и остра реакция от други държави, на първо място Украйна. Позицията на неговия министър също получи международна известност - и потвърди нееднородната ценностна сплав на коалицията. Единствено “Демократична България” чрез своя съпредседател Христо Иванов публично заяви, че предложение за увеличаването на американското военно присъствие в България би получило тяхната подкрепа. Но дали това ще е така с останалите коалиционни партньори като ИТН - или БСП например, която напусна пленарната зала през 2019 г., когато парламентът одобри протокола за ратифициране на Северна Македония в НАТО, а заедно с “Воля” и “Атака” гласува против сделката за закупуване на изтребители F-16V Block 70. Ако се наложи ратификация на споразумение за разполагане на допълнителни сили на НАТО в България, ще се активизират и русофилите от “Възраждане”, а вероятно и други в парламента.

Тест №2: Държавни фирми, БНБ, еврозона

Ако сега на дневен ред е тестът с евроатлантизма, по-късно идва изпитанието за еврозоната, което ще изпробва решимостта на управляващите да приемат еврото. Срокът беше заявен още при кабинета на ГЕРБ - 1 януари 2024 г. Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова нееднократно е заявявала да не се бърза с еврото. Днес тя е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията и под нейно разпореждане са държавни фирми и предприятия, чието добро управление с оглед на тяхната прозрачност и независимост от управляващите също се наблюдава по пътя към еврозоната. Всяко залитане на БСП в схеми за източване на публични дружества, практика и при ГЕРБ, не просто ще влоши състоянието им, а ще забави приемането на еврото. Своя “принос” ще дадат и високата инфлация, и бюджетният дефицит - показатели, които също се следят, като част от икономическите критерии за конвергенция.

Предстои и избор на ново ръководство на БНБ. Селекцията за националната банка също ще затвърди или опровергае декларираните от коалицията намерения за влизане в еврозоната (макар в коалиционното споразумение да не е записан срок). 2022-ра ще покаже дали управляващата коалиция ще оцелее. Назначените от външния министър Теодора Генчовска съветници, които останаха на позициите си за по-малко от 24 часа, бяха недоразумение в сравнение с предстоящите проблеми за разрешаване. Макар да не противоречаха на коалиционното споразумение, в което няма изискване за лустрация, а министрите имат право сами да определят екипите си, те бяха отстранени заради ДС-принадлежност.

Промяната още не е започнала.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 145 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2-ри Дунав мост

    240 81 Отговор
    Очаквайте големи изцепки от неграмотника Киро Ментата

    Коментиран от #55

  • 2 Болшевик

    179 134 Отговор
    БОЖЕ,пази БЪЛГАРИЯ от комунисти и техните наследници...

    Коментиран от #19, #20, #54, #59, #98

  • 3 Коко

    196 155 Отговор
    Незабавно излизане от кенефаЕС и влизане в руската федерация.И ново нормално правителство естествено.

    Коментиран от #16, #25, #27, #67, #94, #103

  • 4 Майна

    214 39 Отговор
    Продължаваме Продажбата...

    Коментиран от #42, #57

  • 5 Факти

    233 51 Отговор
    Кирчо, кокорчо и компания се изпонас..ха да още преди да са стигнали до тоалетната. Поредните "спасители" пътуващи към залеза си и вероятно най-бездарните, неграмотни и нагли до момента. Желанието им да прокарат "евро-атлантическите ценности" при народ силно придържащ се към хрисианските такива ще удари на камък, в общи линии срам и позор.

    Коментиран от #58

  • 6 Като полетят

    182 40 Отговор
    ядрените ракети от Русия към щатските военни бази у нас, коалицията буквално ще се бетонира во веки…
  • 7 СССРБарета

    211 86 Отговор
    Най-големия съюзник на България в света Винаги е била Русия и в момента е! Но Тук говорим преди всичко за справедливост! Справедливите искания на Русия трябва да бъдат подкрепени защото те Преди всичко са справедливи след това е другото под чие командване си!

    Коментиран от #18, #30, #104

  • 8 гадно

    119 20 Отговор
    Статия от Гьобелс веле.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пич

    95 15 Отговор
    Тоест , ще оцелеят само тези , които да си продали душата на дявола...!!!??? Но те ще бъдат обявени за светци , а почтенните и национално - отговорни ще бъдат сатанизирани , и обвинени за провала...!!! Направо - врагове на демокрацията...!!!
  • 11 АмНЕзията

    108 205 Отговор
    Спомнете си, 89г. стотици хиляди излязоха на протести за скъсване с комунизма, руското подтисничество и за демокрация, за ЕС и НАТО, Сега шепа вербувани от КГБ Русофили, включително Радев и Янев, Ченгетата на ДС във Външно, искат отново да ни върнат в зоната на мрака, В групата, под Диктаторския Режим на Путин ....!

    Коментиран от #21, #29, #35, #60

  • 12 В Киреча

    119 26 Отговор
    ПравимЕ канадска мусака и като я изкльопаме, кой от къде е!
  • 13 Дилдо

    163 87 Отговор
    Да наречеш Възраждане русофили е едно от най-тъпите неща на света. Те са единствената партия в парламента която мисли истински за българите

    Коментиран от #36

  • 14 Паро

    126 19 Отговор
    Само като видиш статията от немско кисело зеле и става ясно че е пропаганда
  • 15 ВънНАТОотБГ

    204 51 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли че не искаме войски на НАТО в България и няма да ставаме мишена на руските ракети заради инртересите на САЩ.Конфликта на Украйна подклаждан от САЩ въобще не ме интересува и не виждам никаква заплаха за България от Русия.Хайде стига сте ходили на колене пред най големия си враг САЩ.Само една погрешна стъпка на лакейчето с канадско гражданство и сте до там.Референдум за НАТО и за ЕС,това ще е истината останалото е лакейство, без покритие от народа на РБългария.

    Коментиран от #34, #37, #56, #91

  • 16 Забрави и за

    58 110 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    приемането на руския език за официален и преименуване на България,като съветска република...

    Коментиран от #49

  • 17 Иван Грозни

    117 35 Отговор
    Има още един български генерал когото се стремят да оплюят. Историята помни имена на военни, които са били против решение дори и на царя. Досега голяма част от генералитета се кланяха на Боко само и само да са на служба. Други отидоха в ДъПъСъ по подобни съображения. Предатели долни.
  • 18 Лош материал

    51 100 Отговор

    До коментар #7 от "СССРБарета":

    Пандемията РУСС нанася по големи щети и от COVID !

    Коментиран от #96

  • 19 Имаш в предеид

    85 23 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    Костов, П. Коня, Б. Б. КОМСОМОЛСКИЯ СЕКРЕТАР ЧЕХЛЬО, доностника Доги, Н. Марков, Цв. Цв и многоооооо други

    Коментиран от #105, #106

  • 20 Тъп русофил

    27 33 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    Тази територия е наша
  • 21 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    67 24 Отговор

    До коментар #11 от "АмНЕзията":

    Тогава нямаше ЕС!Искахте това което ви обещаваше социализма!Комунистите пак ви излъгаха и ви продадоха в робство на капитализма!
  • 22 политслуги

    85 22 Отговор
    Каква коалиция с БСП? Които са част от статуквото, преки участници в ограбването на държавата, през прехода. Каква коалиция и с ИТН? Видяхме в кои кръгове плуват през предложенията ѝм за министри и народни представители. Хората отказват да гласуват. Снето е доверието от всички политически партии, които са обслужващ персонал на вредните за държавата ни антибългарски политически идеологии на своето време, вчера, днес, утре.
  • 23 Гражданин на РБ🇧🇬

    114 38 Отговор
    Който пусне контингент на НАТО на територията на РБ е довиждане. Соросоидните ИТН и ДБ на следващите избори няма да са в НС така че, да внимават с настояването за НАТО!

    Коментиран от #28, #51

  • 24 !!!

    61 6 Отговор
    Коалицията ще се разпадне само ако спре да дели баницата с останалите. Това няма да стане ПП си извадиха поука от действията на ИТН. Колкото до това на чия страна в световно отношение са нашите политици, на тази която дава милиардите.
  • 25 Сесесере

    53 64 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Излизане и от НАТО бе Коко, ама после, а? Трябва да върнем от Европата и всички, които учат и работят там и да им скъсаме паспортите, Ама дали ще искат да карат москвичи, не знам!

    Коментиран от #33, #92

  • 26 A50

    125 32 Отговор
    Допускането на чужди войски в България за упражняване на агресия спрямо Русия ще свали всяко едно правителство тук. Така че ако продължи натискът от " нашите партньори" това правителство е пътник
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ти си

    37 67 Отговор

    До коментар #23 от "Гражданин на РБ🇧🇬":

    руски гражданин, не български , щото щеше да знаеш , че ние сме НАТО и всички наши военни са НАТОВСКИ ТАКИВА1

    Коментиран от #66, #71

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 барета

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "СССРБарета":

    а под баретата вакуум, ниенте!
  • 31 гоги

    87 13 Отговор
    и какво му е проруското да имаш самоуважение към собствената армив. Някох ще ни напада ли или ли ние даваме плацдарм за нападение. Нали уж сме отбранителен съюз
  • 32 А50

    105 15 Отговор
    Докато ни плашат с Русия и си чешаме клавиатурите, такъв хомот ще ни метнат, че ще се чудим от къде ни е дошло. То са чужди войски, коронарасизъм, концесии, родината ни е чужда държава
  • 33 Коко

    68 17 Отговор

    До коментар #25 от "Сесесере":

    За ученето те ако много качествено учат там няма да са стадо овце за работата бърсане на дупета и миене на чинии а за москвичите защо не свободата и независимостта са по важни.И духовно израстване(това няма да го разбереш)смисления живот няма нищо общо с колите и парите.

    Коментиран от #83

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 за това

    47 9 Отговор

    До коментар #11 от "АмНЕзията":

    ПРЕДАТЕЛСТВО ВЪЖЕТО ИМ Е МАЛКО!!!!!
  • 36 путинофили

    29 39 Отговор

    До коментар #13 от "Дилдо":

    и национални предатели е по достоверно за на Копейкин ЛАЛУГЕРИТЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 37 ОРОДЕ

    14 25 Отговор

    До коментар #15 от "ВънНАТОотБГ":

    КАДЕ СИ , ДА ТИ ИЗПИЯ МОЗГА!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 38 Хххх

    84 32 Отговор
    Украйна не съществува , България ще бъде срината , ако продължавате да вярвате на световните терористи НАТО и САЩ !!!!
  • 39 Щения

    75 15 Отговор
    САЩ и британците отдавна системно подготвят Украйна за война от средна интензивност с Русия. От англо-саксите обучението, логистиката,оръжията,боеприпасите, а от хохолите... пушечното месо. Вероятно им обещават и разузнавателна информация и точно от тук ще почне прекият сблъсък на Русия със САЩ - Русия ще удари разузнавателните системи на САЩ работещи за хохолите в т.ч. и съоръжения им в България. Ние само ще скумричим като наритано пале...,а може би Соломончо,Плевчо, капитанът първи ранг Данов,Съби Сабята ще се юрнат доброволци в хохълската армия? Другият голям проблем е може ли хохълската армия да се подготви да удържи месец-два срещу руската? Няколко батальона до бригада - две от бендеревски нацисти могат да съберат,нооо... това далеч не е достатъчно - руснаците ще ги изпържат както навремето изпържиха китайците на Усури. На САЩ им трябва гноящ конфликт като в Афганистан където да се дават жертви и да се разходват като в бездънна яма ресурси. Проблемът е,че и Русия знае за този род щения на грингосите.
  • 40 нов

    38 2 Отговор
    Ами той и Байдън каза, че няма да воюва в Украйна.
  • 41 Янев е прав,

    73 20 Отговор
    никакво дупене на НАТО. Русия е приятелска и братска, освободили са ни от османската напаст, заради тях сега не метем площадката на някой немски концлагер. Западните съюзници ни презират, намират ни за идиоти, които лесно могат да манипулират в геополитическата си игра срещу руската страна. Те създават бюрократични пречки пред българите в САЩ или Англия, отнасят се с нас, като с трета ръка хора и затова не би трябвало да им играем по милитаристичната гайда. Дори да ни предложат евтини отстъки, не следва да предаваме руснаците.

    Коментиран от #48, #93

  • 42 Stt

    43 12 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    ПП -Пролетта падаме
  • 43 Търси се

    17 4 Отговор
    политик камикадзе !
  • 44 ...

    9 11 Отговор
    Под N 2. Истината Кирчо. Бъдете мнителни. Днес една жена възрастна... Тия младите, а питайки къде работят деца, а се оказаха по живково и днес директори, син й бизнес женен за директорка, целият им род на сладки служби и тая женица има смелостта от време оно бкп да плюе тия младите от ПП. България лесно няма да се оправи.
  • 45 Пламен

    69 10 Отговор
    Факта че сме съюзници с САЩ не означава, че трябва да загубим достойнството си и грамотността си.
    Крим е бил български, хазарски, татарски, турски, руски, но никога не е бил украински (с изключение на годините днес разпада на СССР.
    Какво има да се казва повече??? Или някои американски слуги са готови да станат неграмотни???? Колкото повече сами показваме раболепство, толкова повече ще губим авторитет и уважение.Авторката Милчева да не ни учи да слугуваме на съюзниците, защото след време няма кой да чете публикациите и!!!
  • 46 Глупар

    20 50 Отговор
    Нашите тъпи политици са такива двулики лопати,че нямам думи!Продават ни пак на Московската империя на злото,ами за какво тогава влизахме в НАТО и ЕС???А???Пак да се дупим на Джуджето от Кремъл???Вашата верица и мръсници,всичките само драпате за власт,за да си пълните джобовете,народа кучета го яли!Професията на лека жена е по-чиста и нормална от професията на политик!Хрантутник,дето го гледаме и издържаме ние,а той решава както му изнася!
  • 47 Глупар

    20 41 Отговор
    Нашите тъпи политици са такива двулики лопати,че нямам думи!Продават ни пак на Московската империя на злото,ами за какво тогава влизахме в НАТО и ЕС???А???Пак да се дупим на Джуджето от Кремъл???Вашата верица и мръсници,всичките само драпате за власт,за да си пълните джобовете,народа кучета го яли!Професията на лека жена е по-чиста и нормална от професията на политик!Хрантутник,дето го гледаме и издържаме ние,а той решава както му изнася!
  • 48 С.В.

    43 8 Отговор

    До коментар #41 от "Янев е прав,":

    Че ние сме си трета ръка хора. Щом 30 г.не можем да си оправим държавата нищо не сме. В тази държава явно ня ма един свестен човек,честен и компетентен да управлява. Само по избори ходиме,непрекъснато избираме некадърници,а сега си чучнахме и правителство хем некадърници,хем мошеници и крадци. За каква България ми говорите и за какви българи. Някога сме били сигурно но отдавна сме извън всякаква класация.

    Коментиран от #72

  • 49 Моряка

    67 11 Отговор

    До коментар #16 от "Забрави и за":

    Тогава да забравим,че България се управлява от Херо Мустафата,че американците ни нарязаха ракетите,самолетите,танковете,артилерията,бронетраспортьорите,десантните кораби,торпедните и ракетните катери,подводниците,половината противоминни кораби,казармите и складовете,зенитно/ракетните поделения заедно с радиолокаторите им,както и цялата 28-ма противоминна бригада на река Дунав,трите ни армии,разградиха и унищожиха непристъпната в дълбочина система от отбранителни съоръжения на Турско направление,изграждана десятки години( още от царско време),скапаха елитната ни военна индустрия.До тук са поразиите само в едно министерство.Ами в другите?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Моряка

    45 9 Отговор

    До коментар #23 от "Гражданин на РБ🇧🇬":

    Ми то вече ги пуснахме,само че потайно.Питайте живеещите в Безмер,какво има в автобусите и зачохлените камиони,влизащи и излизащи в авиобаза Безмер,какви самолети кацат на удължените от окупаторите писти.И кой отсяда т ранзитно по късна доба в хотел Милениум,София.
  • 52 нормален

    57 14 Отговор
    Чужди войски нямат работа в България! Никога срещу братушките!
    Американците в америка, ще ни зарежат като как Авганистан.
  • 53 Хари

    31 4 Отговор
    Първото препятствие по отношение на Русия и Украйна може и някак да го завоалират и замажат някак си, но когато дойде бюджета и да разпределят парите по министерства и пера, тогава ще се види дали не става въпрос на пари за уж промяната.
  • 54 ААаааааааааа

    28 6 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    Видяхме НДСВ- то особенно Симеончо!
    "Оправи ни" за по- колко от 900 дни!!!
    Малко сладко ГЕРБЕРЧЕ!!!!

    Коментиран от #73

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ААаааааааааа

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Еее....не можем всички да строим магистрали!!!!
    Нали , и ли греша?!??
  • 58 ААаааааааааа

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Дай им шанс!
    Не всички сме номенклатура на ГЕРБ!!!
    Или греша?!?!
  • 59 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПП

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    Кои са комунистите ,ако мога да попитам,анти комуниста Боко Тиквата,който стана генерал,благодарение на Първанов,Станишев,Доган и Кобурга,ако вие неговите съратници сте анти комунисти и народа ви признава за такива,по добре вие да сте на власт,да му е....е майката, Гешев ще стане президент след 5 год.Така му се полага на нашият народ,още 12/15год. застой и кражби ще заслужи с това мислене.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 DW започва открито да вбива клинове

    21 4 Отговор
    Между коалиционните партньори в Правителството!! Прави подобни опити като насърчава и побликувал подобни статии!! DW това правителство не желае да ви ползва за Ментори, за разлика от предишните на Борисов!!
  • 62 Тяната

    26 13 Отговор
    Моментални предсрочни избори,тоя манекен Кирчо,да не се мъчи повече,пълна пародия,направо жалка картина,единственият вариант България да излезе от тая помия е Костадин Костадинов,това е положението
  • 63 Гост

    39 3 Отговор
    Може ли български граждани да влизат свободно /без виза/ на територията на САЩ? ..... реторичен въпрос!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Падналата маса на България

    22 5 Отговор
    ни управлява, кУрни е такъв специалист , че за това касата на БСП е празна ,а за ТЕХНОИМПЕКС няма смисъл да коментирам!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Тъп

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    си като вулканизиран галош !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Мечтата на DW!! Да създава напрежиние

    18 6 Отговор
    В Коалицията и Правителството!! Тези Провокатори от DW трябва да бъдат забранени, за Антинародна и атибългарска Пропаганда и маниполации!! Борисовото време свърши!!
  • 70 Гошо Делчев

    28 2 Отговор
    Само да не се цепят и по въпроса за РСМакедония!
    Въпрос: Какъв е интересът на РБългария от това РСМ да я пуснем "под масата", демек да стартира преговори?
    НИКАКЪВ ни е интереса!
    Такъв може да се появи едва, когато изпълнят всички наши условия!
    Застават в техния паамент и воглаве с президент и премиер, вкупом заявяват пред камерите на местните и чужди телевизии:
    1. Историята на държавата РСМ е ЕДНА с тази на държавата България, чак до 1944/45 година!
    2. С българите говорим един език- български, чак до 1944/45 год., а насетне мъчим да го отграничим, но пусто да остане все се разбираме без преводач!
    3. Националните ни герои от преди горната дата са български национални герои!
    4. Кирил и Методий, най- вероятно са славяно- българи, защото няма как по онова време да са били други, а и те са създали Глаголицата! Кирилицата, наречена в чест на единия от братята е създадена в Преславската книжовна школа и по същество е БЪЛГАРИЦА!
    5. РСМ е част от държавата България, великодушно предоставена ни за временно ползване!
    6. Българите в РСМ са основополагащ и държавнотворен народ!
    7. Училищата в РСМ възпитават в дух на уважение и толерантност към съседните държави и техните народи и най- вече по отношение на българската държава и българския народ!
    8. Задължава ме се, в случай, че майка България ни позволи да започнем процеса по присъединяване към ЕС, с всичките си действия занапред, да засвидетелстваме уважението и признателността си към РБългария!
  • 71 Емил Боев

    25 4 Отговор

    До коментар #28 от "ти си":

    Да и понеже сме натовци затова преди 18 години загинаха Български момчета заради тяхната кауза .Кауза да грабят ресурсите на чуждите държави .
  • 72 Емил Боев

    26 4 Отговор

    До коментар #48 от "С.В.":

    Ми трета ръка хора сме за американските муфтаджии .Преди година във Американският сенат приравниха славяните към Африканците демек долна и ниша раса .

    Коментиран от #85

  • 73 Да кажа

    8 2 Отговор

    До коментар #54 от "ААаааааааааа":

    Осведоми се малко, по времето на царя, БГвръща над осем милиарда от външният дълг на БГ, който по тяхно време е около двайсет милиарда
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Чичо Пей

    7 1 Отговор
    Коментариите,които не ви изнасят защото са правдиви и хапливи ги триете,а......?

    Коментиран от #82

  • 76 Лудката

    5 2 Отговор
    Предлагам на всички да си вземем по едно енергоспестяващо устройство,така може тока да ни излезе по-евтин!
  • 77 Комон сенс

    6 7 Отговор
    Това въобще няма да са препъни-камъни. Различията между тези политически субекти си съществуваха и преди изборите. Ние не искаме от тях да станат една партия - напротив! Нека са различни. Искаме от тях само да изпълнят общите цели, заради които са се разнбрали.
    От там нататък, много моля да си останат различни. ДБ - са си демократи, БСП - са си бившото БКП, ИТН са си популисткия проект и ПП са центристите с модерна визия.
    Стискам им палци да не изневеряват на идентичностите си. А след този мандат, когато няма повече да има герберуги, дори трябва да станат опоненти за управлението.
  • 78 КРОКОДИЛА

    8 9 Отговор
    ГРАНДЕ ИНФЛАЦИЯ ОТ УПРАВАТА НА БЕСЕПЕ - ЛЕВА СЕ ОБЕЗЦИНЯВА - ХЛЯБА 10 ЛЕВА ЗА САМУН - ДОЛО БЕСЕПЕ - ФАЛИТИ СКЪПИ ЦЕНИ - МАЙКО МАЙКО - НАКЪДЕ ТРЪГНАХМЕ ПАК ..........................................................................................................................................................................
  • 79 КРОКОДИЛА

    5 3 Отговор
    НЕГРАМОТНИ ВСИЧКИТЕ / ВИЖТЕ ГИ НЕГРАМОТНИТЕ .
  • 80 Борислав

    16 4 Отговор
    Румънците, отложиха приемането на еврото до 2029 година, нещо не се споменава ..
  • 81 Болярин

    13 3 Отговор
    Очакваше се подобен цирк !
    Орел, рак и щука - надуха дудука !!!
  • 82 Болярин

    9 3 Отговор

    До коментар #75 от "Чичо Пей":

    Тия от "фекалии.бг" с тяхното модераторче са най - корумпираните - ВЗИМАТ ПАРИ, ЗА ДА ТРИЯТ ИСТИНИТЕ !!!
  • 83 А ти

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Коко":

    Излез малко от село, добре ще ти се отрази.
  • 84 Възмутен

    18 6 Отговор
    Българите не са били против Русия и никога няма да бъдат . Шепа продажни политици финансирани от проруски страни не отразяват мнението на народа . Трябва референдум по някои така важни въпроси , а не някой дошъл от м си да ни управлява, да решава вместо народа.
  • 85 Болярин

    17 1 Отговор

    До коментар #72 от "Емил Боев":

    Г-н Боев, българите не са били никога "трета ръка" !!!
    България е държава на 1340 години, докато Америка отпреди близо 250 г. се е пръкнала - "сътворена" от сбирщина авантюристи и престъпници от цял свят, избивайки местното индианско население и заграбвайки земята на едни стойностни хора !!! Тази отврат, АМЕРИКА, Е АФРИКАНСКО ГЕТО, А НЕ БЪЛГАРИЯ ! Трета ръка са точно американците: психопати - масови убийци, педофили, тежки крими елементи, армия от военнопрестъпници и пр. ИЗМЕТ !!! БЪЛГАРИНА Е ГОРД И СТОЙНОСТЕН НАРОД - ПЪРВА РЪКА !!!
  • 86 Marinov

    22 3 Отговор
    АБСИЛЮТНО МАЛОУМИЕ е
    да има ЧУЖДИ Бази и Войски в България, тъй като при ВОЕНЕН КОНФЛИКТ, НАЙ НАПРЕД Българите ще понесат РАКЕТНИ Удари и станат ПУШЕЧНО МЕСО заради ТЯХ и ЧУЖДИ КОЛОНИАЛНИ интереси и Български ПРОДАЖНИЦИ и ПРЕДАТЕЛИ!
    НЕ ме Интересува Кремъл , НЕ ме Интересува НАТО и т.п.,
    ИНТЕРЕСУВА ме ПЪРВО и САМО и САМО МАЙКА БЪЛГАРИЯ
    и тя да БЪДЕ ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА
    а не НЕЧИЯ КОЛОНИЯ и ВИАЛЕТ !!!
  • 87 Биби Долапчиев

    4 0 Отговор
    Пемберасите е редно да прекратите да се самооправате до ка чекате "освободителите" па да ви заправат! Не штете голем расход за армиата ма се късате од онанинки кога ви покажат илйострациа на некоиа пиангурска ракета. Май да се не мъчите че е на убаво по една мотика зад врата и вознесение при Момиан Илича!
  • 88 mdee

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ПЛЕВНЬО":

    Грешиш брат, точно тяхната е най голяма, направо огромна, просто Русия освен, че е голяма, е и много бодлива, а кой ще си вкара таралеж в гащите?
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Лея13

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Янев е прав,":

    Ама на кого да ги предаваме руснаците,бе!?Какви са тези тъпотии!? Като казваш , че западните ни съюзници ни презират и ни мислят за идиоти, можеш ли да обясниш хубаво и подробно какво е отношението на руснаците към нас, българите и как се отнасят към нас .Благодаря! Може много да ви мъчи носталгията по руското царуване в България,но времената много се промениха.И връщане назад НЯМА!
  • 94 АУУУУУ

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Незабавно да си събираш багажа в Русия...... А след 1 месец ще те гледам разплакан да подсмърчаш на границата с ЕС...... Защото хем искате европейски пенсии..... хем си мечтаете за СССР..... докторите имат точно название на това състояние....... нарича се раздвоение на личността ...... и се води психично заболявание.....
  • 95 Skruch

    5 1 Отговор
    Отворко,Кокорко и Льотчика така ще ни нахендрят,че ще ни държи влага за дълго.
  • 96 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лош материал":

    Вярно!
    Определено, имаш големи ментални щети!
  • 97 Боримечката

    2 0 Отговор
    ПЪТНИЦИ СА.НАПРОЛЕТ НОВИ ИЗБОРИ ДОКАТО ВЪЗРАЖДАНЕ СЕ ВЪЗЦАРИ И ВЪЗТАНОВИ БЪЛГАРИЯ.ЧАС ПО СКОРО МАХАНЕ ОТ ЕВРОСЪЮЗА И НАТО.УНИЩОЖИХА НИ АРМИЯТА И ИКОНОМИКАТА.НИЩО ХУБАВО НЕ ВИДЯХМЕ.АКО ОСТАНЕМ ЩЕ НИ УНИЩОЖАТ И НАС КАТО НАЦИЯ И НАРОД.
  • 98 Келеме

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПРОСТАЦИ КАТО ТЕБ.
  • 99 Бердж Вартанян

    0 0 Отговор
    Като министър на отбраната г-н Янев не се намира в кухнята на съпругата си,за да казва ,че изразява лично мнение!
    Като бивш служебен премиер,назначен от ген.Радев,или си плюе на самоуважението или продължава да бъде кученце на синджир,за даседообеснява с "лично мнение"!
  • 100 Дядо

    0 0 Отговор
    Каквито са американците такива са и руснаците , всеки гледа да те наведе! Преди се кланяме ва едните сега на другите!
  • 101 Пламен

    1 0 Отговор
    Какви НАТО бази каде са ми кажете тези са Американски на САЩ на Господарите ни има само колониални Американски воъйници на техната калония и над тях наши закони не важът и да вкарат повече войници и бази не си мислете че те нас ще пазят.Всичко е интереси но Големите сили и най малко за Българските интереси.При един конфликт Големите ще се пазберат за сметка на такива малки като нас ние ще го п.емен за тех да ни е честито.
  • 102 Петров

    0 0 Отговор
    Поредната гадателка, някаква си, тиражира злокобните си предположения,
    Българи, не се ли отървете от наследствената си родова злоба, няма да стигате до никъде, ще затъвате все повече в блатото на глупавия живота,
    който имате.....
  • 103 Али

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Браво коко
  • 104 Али

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "СССРБарета":

    И аз съм за Русия, нека да питат народа с Референдум, кое желаят НАТО или РУСИЯ
  • 105 Има предвит

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Имаш в предеид":

    Каун фатмаков и приватизаторите
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 DW и Емилия Милчева!! Маниполатори

    0 0 Отговор
    За кой ли път търсят под вола теле!!?? Търсят "разломи" ровят, копаят, рият,!! Ще намерите и хванете на Коча "манерките"!!
  • 108 Не стои въпроса НАТО или Русия!!

    1 0 Отговор
    Неутралитет, не Участие в Чужди военни конфликти!! Не присъствие и не използване на държавата като като плацдар за война с други държави!! Който иска да разввръзва войни, да отива там ня място да се бие!! Пушечно месо на Политици няма да ставаме!!