Last news in Fakti

11 Януари, 2022 17:57 8 201 35

Димитър Делчев за ФАКТИ: Ще стигнем до предсрочни избори, ако плановете на социалистите се изпълнят

  • димитър делчев-
  • движение българия на гражданите-
  • дбг-
  • булгартрансгаз-
  • северна македония-
  • коалиция-
  • управление

Ако това правителство не успее да донесе възмездието и справедливостта за предишните кражби от предишните правителства, то няма да остане дълго време в историята", каза също Делчев

Димитър Делчев за ФАКТИ: Ще стигнем до предсрочни избори, ако плановете на социалистите се изпълнят - 1
Снимка: ФАКТИ

"Щастлив съм да кажа, че позицията от вчера на Консултативния съвет за национална сигурност по отношение на Македония беше много правилна стъпка". Това бяха едни първите думи на председателя на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев при участието му в предаването на ФАКТИ "Разговор" с водещ Лили Маринкова.

"Консенсусът е добър първи знак за 2022 година, защото в България много трудно се постига консенсус между различните политически сили, особено между управляващи и опозиция. На второ място, България с тази позиция си взе думата обратно. Някак си в последните месеци бяхме изпаднали до една безгласна буква, от която се очакваше, без да постави своите искания под натиска на нашите западни партньори, просто да разреши на Македония да предприеме своя път към Европейския съюз.

За България въпросът за Македония - за добросъседството ни и братските ни отношения, датира от 150 години, че и повече. За Европейския съюз, за НАТО този въпрос е важен безспорно, той е важен и за нас, но това е един въпрос, който стана важен през последните години, и то главно заради промяната в геополитическата обстановка. И когато поставим тези две неща на една и съща плоскост, България трябваше да си вземе думата и да отстои своята позиция. А именно: на първо място, да се спазват правата на българите в Македония, на второ място - да не се спекулира с историята.

Важни са резултатите, а ние резултати през последните месеци не виждаме. Напротив, македонските политици влагат много повече усилия в това да убеждават западните ни партньори да оказват натиск върху България, а не да седнат на една маса с нас, като равноправни партньори, и да изчистим въпросите. Всъщност, какво трябва да се постигне - трябва да се постигне компромис, при който ние ще се откажем от част от нашите искания, а македонците ще се откажат от част от техните червени линии. Македонците искаха да избегнат този компромис, те не искат да се откажат от нищо, искат да заобиколят компромиса и да накарат България просто да се предаде под външен натиск. Вчерашната позиция беше знак, че това няма да се случи, тъй като консенсусът беше препотвърден и каквото и да направи министър-председателят другата седмица (б.р. Кирил Петков при визитата си в Северна Македония, която, с оглед карантината му, вече не е особено сигурна, че ще се случи на 18 януари), той ще е обвързан от тази общонационална позиция", коментира темата за двустранните отношения между България и Северна Македония Димитър Делчев.

"Борисов не само че не отстояваше позиция, ами и нещата във външнополитически план се случваха въпреки него и неговите изказвания в България", допълни Делчев.

Той също така отбеляза, че няма никакво съмнение, че Република Северна Македония трябва да влезе в Европейския съюз.

"Позицията от вчера даде много ясен сигнал, че ние имаме искания и те трябва да бъдат съобразени. Също така даде и много ясен знак, че ние искаме Македония да влезе в Европейския съюз, но след като изчистим спорните моменти, защото в противен случай това ще отрови взаимоотношенията ни като бъдещи партньори в един и същи съюз", заключи председателят на ДБГ по темата за отношенията между България и Северна Македония в контекста на евентуалното европейско членство на съседите ни.

Димитър Делчев даде своя коментар и по наболелите проблеми с "Булгартрансгаз" и като цяло със скъпия природен газ, който получаваме българите:

"Очевидно е, че са правени някакви сделки, очевидно е, че тези сделки някой трябва да ги плати, и вместо тези сделки да се платят от спестени цени или отстъпки, или по-големи количества природен газ, които идват от Азербайджан, те се плащат от българските граждани. Големият проблем е, че ние можем да внасяме още 4 пъти повече количества евтин газ от Азербайджан от тези, които внасяме, но ние не го правим, защото от 12 години и половина се строи една газова връзка с Гърция, която през тези години просто се саботираше абсолютно умишлено поради конкуренцията на Русия с тази връзка. Натискът върху България е довел до това тази връзка 12 години и половина да не може да се изгради, за да не можем сега ние да ползваме по-евтиния газ".

Той се изказа доста критично за шефа на "Булгартрансгаз" Николай Павлов и обясни, че пред България е имало различни алтернативи дори да компенсира забавянето на гръцката връзка, но предишната власт - управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти, не са сторили нищо по този въпрос.

Делчев не пропусна и високите цени на електроенергията в своя анализ:

"Цената на тока продължава да е много висока. Вижда се огромната разлика между двустранните договори, които са на средна цена три пъти по-ниска от борсовата цена "Ден напред". В момента, ако правителството има кураж, краткосрочно то може да свали цената на тока като стимулира АЕЦ "Козлодуй", "Марица Изток 2" и другите големи производители на електроенергия, да продават електроенергията с двустранни договори - първо на българския пазар и чак тогава останалото количество, което не се разпредели на българския пазар, да се продава навън. Тогава нито АЕЦ "Козлодуй" ще трупа печалба от 1 млрд., каквато е натрупала заради високите цени, които българският бизнес плаща, нито българският бизнес ще фалира заради високата цена. Това е краткосрочното решение.

Дългосрочното решение за тока е да се изградят локални производители на електроенергия - локални соларни панели, локални вятърни мелници в големите предприятия и по покривите на жилищата. Това нещо трябва да стане с политика на държавата, която да стимулира и да направи по-лесно това изграждане на локални енергопроизводители".

От Движение "България на гражданите" са за пълна и бърза проверка на "Булгартрансгаз". "Ако тази проверка докаже съмненията, че Павлов е манипулирал данни и че не изнася истинска информация, трябва това да доведе до неговата незабавна оставка", категоричен бе председателят на партията.

"В сектора на енергетиката има прекалено много лъжи, прекалено много кражби и през бюджета за следващата година, през реформите, които трябва да бъдат заложени в бюджета за следващата година, секторът на енергетиката трябва да претърпи сериозна промяна, така че да стане по-ефективен и енергоевтин за българските потребители", обобщи Димитър Делчев.

Относно Бюджет 2022, който предстои да бъде направен и дебатиран в Народното събрание, той изрази становище, че един от коалиционните партньори в правителството - БСП, иска да се подпомогнат прекомерно много сектори и това носи риск България да задлъжнее много и цялостното ѝ финансово състояние да се влоши.

"Нашата фискална стабилност е важна, и то не само заради това, че няма как да харчиш много повече от това, което изкарваш, а и заради това, че ако утре ни намалят кредитния рейтинг, никой няма да иска да кредитира България и в крайна сметка може да изпаднем във фалит, да стане гръцки сценарий.

Следващият бюджет ще покаже дали ще е бюджет на реформите - поне част от този бюджет, час от инвестициите трябва да бъдат насочени към намаляване на разходи, по-ефективно производство на електроенергия, повече печалба през различни иновативни бизнеси, или ще бъде бюджет на популизма, защото ако следваме логиката на единия коалиционен партньор - "дайте да дадем на всички, да натрупаме едни дългове, пък следващите да се оправят", това правеше Борисов и това не трябва да се случва в Бюджет 2022", поясни председателят на ДБГ.

"Смятам, че са вложени не амбициите на социалистите, а капанът на социалистите. Ако техните планове се изпълнят, неминуемо ние ще стигнем до разваляне на коалицията и предсрочни избори, защото това ще бъде не коалиция на реформите и промяната, а коалиция на разхищението и тогава социалистите ще са взели преднина, защото техните популистки предложения ще са приети, за разлика от реформите", добави Делчев.

В края на участието си той направи прогноза за правителството:

"Има свръх очаквания. Ако те успеят да преодолеят препятствието с бюджета, ще се изправят пред голямото свръх очакване - възмездието. Ако това правителство не успее да донесе възмездието и справедливостта за предишните кражби от предишните правителства, то няма да остане дълго време в историята. За това работата върху КПКОНПИ е ключово важна - ново амбициозно ръководство, което да има правомощия и възможности да разследва всички кражби и корупционни схеми, които са били правени преди това и съответно да ги внесе като обвинение".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо не е важно

    24 7 Отговор
    Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли почина на 65-годишна възраст ..... Той е бил приет в болница в родната си Италия на 26 декември заради "сериозни усложнения", свързани с имунната му система. Мир на ваксината му.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 питам

    38 10 Отговор
    Тоз цар-ул от де се пръкна !!!

    Коментиран от #11

  • 4 КОТарАК

    27 1 Отговор
    както писах десетки пъти тук-БГ никога няма да клекне пред тая измилесна държавица-това си е политическо самоубийство а и ние като народ сме крадливи и подкупни но много рядко-единици са националните предатели , които даже са предавали уж с добри намерения повечето
  • 5 гадно

    37 3 Отговор
    Какъв е тоя смешник който твърди, че едва ли не проблема с макетата е от преди 150 и повече години след като Македония е в този й вид по заповед на Коминтерна от 1945 г., само заради това никога не трябва да види власт
  • 6 Рошко

    41 1 Отговор
    Дойдоха времена не за избори а за революции, че докато милионери и милиардери си купуват власт нас обикновените и нормалните нищо добро не ни чака

    Коментиран от #33

  • 7 proi4o

    15 7 Отговор
    "...Дългосрочното решение за тока е да се изградят локални производители на електроенергия - локални соларни панели, локални вятърни мелници..."///...брауc!!!...нeцeнзурен изрaз !!!
  • 8 Гласувах за ПП

    34 10 Отговор
    Да се махат по-бързо тези. Оказаха се пълни мошенници и толкова съжалявам че гласувах за тях…Тотално разочарование тотално… по 7 хил заразени - те спират плановите операции, а чалхотеките пълни с болни!!! Последното беше номера с карантината за Македония!!! Ужас да се махат .
  • 9 Орка

    28 4 Отговор
    Щом и този анонимник му дадоха думата, нещата хич не са добре...
  • 10 Иванов

    32 13 Отговор
    Въпрос на време е всички да разберат, че зад настоящото правителство седят корпоративните и олигархични интереси на шепа бандити като Васил Божков, Миньо Стайков, Иво Прокопиев и други подобни престъпници!
  • 11 мдаааа

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "питам":

    Ти при Лили Маринкова , освен цаарвули , други виждАл ли си ..

    Коментиран от #17

  • 12 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    34 5 Отговор
    НЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ АМИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ЩЕ ИМА ТОЗИ ПЪТ!!

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Ристе

    15 3 Отговор
    На БТ-то не му трябва правителство,президент,народни представители,пулитици,пулицаи,мисирки и мидици!Нали така? Или аз нещо не съм разбрал!Трябва и само здравен министер на каишка.Неговите заповеди обезсилват конституция и всякакви други права и свободи.Новата религия е Вид-Ко!Който не и се подчинява да оди да се преражда!За коментари се обърнете към кака Мустафа-супергероя.Или се запишете за Фермата 29!Юхуу!
  • 14 Буден друг гражданин

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    МНОГО СИ ПРАВ!! Явно това остана
  • 15 Илон Мъск

    12 3 Отговор
    ОСТАВКА!!!
  • 16 Данъкоплатеца

    21 7 Отговор
    Бачкаш-Небачкаш, лапаш минимална заплата 730 кинта, Осигурен-Неосигурен - лапаш мин. пенсия 410 кинта, Е те тва е Построен Комунизъм, Тия популисти ги виждам до пролетта ........ !!

    Коментиран от #18

  • 17 Дърта Комуняга

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "мдаааа":

    червени цървули !

    Коментиран от #23

  • 18 да питам

    15 6 Отговор

    До коментар #16 от "Данъкоплатеца":

    Я ми обясни , ако не работиш , как ще взимаш заплата .. И по-смешното , ако не си се осигурявал , как ще получаваш минимална пенсия ?!
  • 19 БУДЕН ГРАЖДАНИН 2 до БУДЕН ГРАЖДАНИН

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Не, няма да е гражданска война, а пребиване с камъни на мизерници от НС върху жълти павета. За гражданска война трябва разцепление на нацията. Мисля, че с камъните ще сме единни!

    Коментиран от #21

  • 20 Този

    12 1 Отговор
    Тигър не беше ли с купена партия от баща му.Само питам
  • 21 И. Иванов

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН 2 до БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    За гражданска война трябват граждани. Селяните правите революции с доста трагичен финал.
  • 22 един от народа

    13 3 Отговор
    не ни трябва справедливост питаме какво ще ядем при тази инфлация то ви че ще гризните дарво то е ясно щото бългърина озверява кото не е ял и стои на студено

    Коментиран от #28

  • 23 мдаааа

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дърта Комуняга":

    Ми , именно де ...
  • 24 Емил

    14 0 Отговор
    Ще стигнем до предсрочни избори, ако продължавате да не чувате народа си!
  • 25 УСА боклук

    13 0 Отговор
    "....локални вятърни мелници..." Абе, тоя с всичкия ли си е ? Какви са тия мнения!
  • 26 УСА боклук

    10 1 Отговор
    Ложе Господи! Света Богородице! Какви тъпи хора се правят на фактори.
  • 27 Енергетик

    8 0 Отговор
    "локални соларни панели, локални вятърни мелници в големите предприятия и по покривите на жилищата"

    Поредния дървен философ - и как соларните панели и вятърните мелници ще решат проблема с недостига на електричество във време като сегашното - вали сняг и не духа вятър а пък е студено и трябва много ток за отопление че газът е скъп.

    Той ще се топли само когато пече слънце ли - не може ли да разберете че ВЕИ дават ток само тогава когато не ни трябва и единственото което се постига с тях е само да вдигат цената на тока.

    Не разбрахте ли че без АЕЦ Белене сме загинали - до кога на тъпанари които хабер си нямат от елекроенергия ще им се дава глас.
  • 28 ААААААААААаааааа

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "един от народа":

    Ами скачайте БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕее: Девиза го знаете: КОЙ КОЙ не скача е червен СДС СДС СДС УУУУУУУУУУУуу ААААа ЕЕ Ъъъъъъъъъ ИИИИИии СДС СДС СДС ДЕМОКРАЦИЯ. Искаме ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!
  • 29 ААААААААААаааааа

    5 4 Отговор
    ТИЯ седерасти ревеха срещу АЕЦ, а се му искат тока. Смешници! Ако го имаше БЕЛЕНЕ колко много ток щеше да има. Ама много скачащи братя!
  • 30 Джеймс

    3 0 Отговор
    Няма как да се случи "Визията за България"! Основно трябва да пребъде България, а мотото е "пари нема, действайте"! Ние сме "машина" но не назадиваме крадците правилно и достатъчно... И те ни се качват на главите, че ни и поучават колко грешно- принципни сме. Новобуржоазната клика не разбира, че тази "марка" циклично във времето отива в "трапа" и се запълва от нещо по- добро, рационално и масово!
  • 31 Айде Бегай

    6 2 Отговор
    Абе Делчев, що не идеш да се Изкъпеш, а да знаеш, че Ние Идваме.
  • 32 дявола

    5 0 Отговор
    За тази държава трябва стабилни и хора със характер които да помислят за страдащите и нямащите хора които за съжаление се увеличават като бройка повече от колкото Прословутия КОВИД със 1000 измислени мутации
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 боко

    2 0 Отговор
    То маи вие с вашият разградлия Атанасов ще излезете големи б-----и
  • 35 Шайка

    1 0 Отговор
    До 3 тоя цървул е син на адвоката на КУРНЕЛИЯ ...Все комунисти и агенти на ДС ...тоя народ е мачкан вече 80 ГД ....ние сме смазани ....