Last news in Fakti

24 Декември, 2021 06:43 5 046 50

Шаламанов: Няма сблъсък между премиера и военния министър

  • велизар шаламанов-
  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • кирил петков-
  • стефан янев

С войната не бива да има блъфиране, защото става дума за поражения и човешки жертви, заяви бившият военен министър

Шаламанов: Няма сблъсък между премиера и военния министър - 1
Снимка: БГНЕС

"Сблъсък няма между премиера и военния министър, но Кирил Петков е прав, подхождайки институционално, казвайки, че въпрос за настанявани нови войски на НАТО у нас не е обсъждан".

Това заяви пред NOVA NEWS бившият военен министър Велизар Шаламанов.

От своя страна бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков (2005-2009 г.) посочи, че държавата трябва да говори с един глас и да има институционална позиция. "Българското правителство трябва да реши дали да има войски", допълни той.

"Думата мир изчезна като понятие в международните отношения. Големият проблем е, че свикнахме с войната. Върна се при нас като легитимен и морално допустим инструмент. Наблюдаваме конфронтация между русия и НАТО, стигаща до ръба на прекия сблъсък. Сценарият военна победа е немислим, необходими са преговори", сподели дипломатът.

За него реакцията на НАТО и САЩ към Русия е скептично-позитивна. "Възприе се идеята за преговори с Русия. Новите оръжия и войски не носят повече сигурност, а повече риск. Това е елемент от ескалиране на конфронтацията. Тревожното е, че вече в постсъветското пространство набира сила тезата, че конфликтите може да се решават по военен път.

По думите му успехът по казуса със Северна Македония означава постигане на двустранно споразумение. "Като съдържание трябва да съдържа пътна карта и поети ангажименти. Всичко това да подлежи на контрол от страна на ЕС", смята той.

От своя страна Шаламанов подчерта, че перспективата за война този път някак много пряко ни засяга.

"Не само защото България е сред очертаните сфери на влияние, за които претендира Москва, а в същото време Алиансът прави планове да разположи свои военни на наша територия. Но и заради страха за енергийните доставки през зимата, каза той. И допълни, че нито НАТО, нито Украйна има намерение да напада Русия, всичко започна с анексирането на Крим от страна на Русия.

За него въпросът е дали Русия ще нападне Украйна и дали тя може да се защити и каква подкрепа може да и се окаже.

"С войната не бива да има блъфиране, защото става дума за поражения и човешки жертви. До 2014 година НАТО не планираше сериозни отбранителни действия в Източна Европа, нито да разполага сили, ситуацията се промени след анексирането на Крим и военните действия на Русия на територията на Украйна", коментира Шаламанов.

Мнението му е, че решението на проблема е в преговори, да има предсказуемост и да не се блъфира от страна на Русия, защото това създава рискове.

"Уверен съм, че хората в Москва не са глупави и разбират, че исканията им няма как да се приемат и те знаят, че НАТО няма да приеме поставяне на условия от Русия. Ще се постигне някакво разбирателство. Те имат три опции да спрат влизането на Украйна в НАТО - окупация на страната, втора е силна деснтабилизация на Украйна и трета - да намери в нато троянски кон, който да нарушава интегритета на НАТО, ако България бъде заподозряна за такъв, това би било тежък удар за нас", категоричен е бившият министър.

Той каза още, че трябва да има КСНС по въпроси за отбраната на България, защото проблемите са много по отношение на окомплектоването и техниката. "Небоеспособни са цели подразделения на армията. В рамките на НАТО липсата на средства за армията в отделните страни се компенсира със съюзната соридарност, създава се механизъм та да се гарантира и военните сили да имат възпиращ характер. България трябва да възстанови доверието към себе си. Не можем да си позволим да се снишаваме, трябва да сме активни в защитаването на българския интерес", завърши Шаламанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    51 6 Отговор
    Шами-миролюбеца.Оксиморон некакъв.
  • 2 ССсс

    102 6 Отговор
    Какво общо имаме ние с войната бе налъм!!!По конституцията на България чужди бази и чужди войски са недопустими в мирно време.Ние не водиме война с никой а най малко ме интересува Крим и Украйна.Защо не се мобилизирахте когато Косово стана държава по същия начин а като долни лакеи веднага я признахте.Казвам го по приинцип,а не някой трол да ме пише сърбоман,какъвто не съм

    Коментиран от #4

  • 3 Войната не е страшна

    35 9 Отговор
    Гледал съм "Рамбо" десетки пъти и нито една гилза даже не отфръкна да ме чукне по главата,не ги слушайте миролюбците!

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гадно

    72 5 Отговор
    Няма нищо по-гнусно от навезени лакеи.
  • 6 В.В.П.

    64 5 Отговор
    Няма да мирясате,дорде не увиснете по клоните.Честита Коледа!

    Коментиран от #8

  • 7 Сесесере

    11 94 Отговор
    Ние сме НАТО, какво има да се решава! Ако трябва и 100 бази ще има! Русофилнята да се навира в дупката и да мълчи!

    Коментиран от #17, #40

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДаАмаНе

    77 7 Отговор
    Мисля че ИТН и БСП трябва да си отворят очите, какъв лакей е станал министър председател.Кле се че ще гледа само интересите на България, а нито ваксинациоята нито външната ни политика са в интерес или имат приоритет за България .Предложете и гласувайте вот на недоверие към американския проект наречен ПП.Да се надявам че на следващите избори,хората ще са разбрали какви антибългарски партии са ДБ и ПП,и повече никога няма да гласуват за пртодажни лакеи.Този смешник Петков ви замаза очите с няколко разкрития за кражби и съществуващата мафия, и вие му повярвахте че ще има възмездие и той ще ги реши.ДаАмаДругПът.По казуса с Русия и Украйна,кояте не е член на НАТО,нямаме никаки задължения към един отворен конфликт,а камо ли да приемаме чужди войски,които после няма да можем никога да изгоним.

    Коментиран от #11, #43

  • 10 Сесесере

    12 80 Отговор
    България е член на НАТО и ЕС и верен съюзник на САЩ ! За русофилнята го напомням!

    Коментиран от #14, #18, #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сивата чапла

    70 7 Отговор
    Колко пъти да повтаряме едно и също. ............ Американците бяха изплезили езици от мерак да притежават Крим. Затова сътвориха преврата в Украйна. И отговорът дойде, Крим се върна към Русия. ................................. Що се отнася до НАТО, след като Варшавският договор изчезна, за какво им беше на американците да разширяват НАТО? Кой беше заплаха за нашите държави, че трябваше да влизаме в тая терористична организация. Югославия ли нападна Америка или? ............. Ако не беше се разпаднал соц лагера, нямаше да има Ирак, Либия, Афганистан, Йемен, Югославия, за Южна Америка мълчим, щото не знаем, разпищолиха се американците. Те не са имали война на своя земя, освен гражданската война севера и юга. ................ Така, че този господин да не ни счита за продукт на американско гето, моля!
  • 14 Хихихи..

    56 7 Отговор

    До коментар #10 от "Сесесере":

    Абе льохман,ние и на Хитлер бееме "млого верни" помниш кво стана.И с новите "братя" ще е същата опера..
  • 15 ммм

    32 3 Отговор
    Е ние на себе си ли да вярваме..... тсмотаняко!! Янев е за помощ на руснаците, кирчо - на западните джендъри.
  • 16 Тарзан

    61 10 Отговор
    Кво няма ве. Янев мисли за България и е от старата школа, докато тоз канадски евроатлантик май ще запали България.

    Коментиран от #20

  • 17 Оак

    39 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    Кой сме ние? Ние сме НАТО? Ти да не си и американската посланичка Херо?
  • 18 Pilot

    59 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сесесере":

    Американците не са с никой и на никой не помагат, при тях са само интереси ! Видяхме какво направиха с Украйна, Близкия Изток и т.н . И е крайно време да мислим за България , а на нас бази военни не ни трябват, защото обикновенно при напрежение те го отнасят . А ние от руснаците взимаме и газ и гориво за АВЦ-а , а без тях сме фалирали и ако ни ги спрат фалираме, защото само това имаме !

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сивата чапла

    47 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тарзан":

    Няма да запали, Путин днес им изброи няколко неща, последното беше, военно-технически средства. Не война, военно-технически. Да се сещат, щото лесно е да се водят войни на чужда територия, чак ние им дадохме наши момчета в Ирак, лека им пръст, беше май по-времето на Първанов. Що? Да обясни оня умник, дето бил НАТО! НАТО са терористи, а ние сме обслужващ персонал. ........ Извикали го на банкет нашенеца, сложил вратовръзката, парфюмирал се, отива, те му връчили гъбата да мие посудата! .... Айде стига такива партньори, да си мият чиниите сами!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЕВРО НЮЗ

    52 2 Отговор
    Да напомня на НАТОВСКИТЕ ЛАКЕИ че моето поколение израстна с мисълта за война. Готвехме се за война още от училище... Дойде ерата на Горбачов и думата МИР, БЕЛИЯ ГЪЛЪБ и МАСЛИНОВОТО КЛОНЧЕ осмислиха живота ни в друга посока.. Една военна организация беше разпусната в името на МИРЪТ.. Стотици хиляди военни трябваше да сменят професия за да се изхранват. Оръжие плащано от народа за да си гарантира сигурността беше претопено в ИМЕТО НА МИРЪТ....... И след всичко което направихме по разбираеми човешки и хуманни чувства как се озовахме тук. Кой ни върна 40 години назад.????? Какво прави окупациона армия на територия на страна която доброволно се е разоръжила и иска да живее миролюбиво с цял свят..????? Лицето изпълняващ длъжността министър председател нека не се заблуждава как е станал такъв. Знае си по добре.. Жена му и тъщата може да му се радват, но това че 50/60 % от населението отказва да гласува означава че не приема тази политика...

    Коментиран от #33

  • 26 Чък Норис

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Войната не е страшна":

    Няма страшно брато!
  • 27 Сивата чапла

    26 1 Отговор
    Направо тоя как си изкриви езика да говори, че до 2014 НАТО нямали интереси, че кога беше КРИМ, кога беше американския преврат в Украйна? Тоя къв е Бе! ............ Егати лекето!
  • 28 тоя срлдки тарикат

    22 1 Отговор
    Защо му давате думата, Русия анексирс Крим по принуда аве селяндур като са ти платили какво да пишеш поне кажи колко ти дадоха
  • 29 Сивата чапла

    42 0 Отговор
    Синьото костюмче с меките устнички иска на Рождество Христово да ни напомни, че има вариант да ни принесат в жертва в името на американския финансов империализъм? Тичай в американското посолство и кажи на Херо, да си обира парцалките оттук, завинаги!
  • 30 📌🇧🇬

    3 39 Отговор
    :) Не е точно така, Радев и Янев са заплатени от Путинската Администрация. В това число от самият Президент Путин, Руснаците имат навика да закупуват на маждународният пазар Президенти и Правителства. Това което не мога и не успявам да рзбера е, “защо му трябваше на Киро да скочи в “помийната яма на Българската Политика” защо ве Киро, ма така се случва с тези които смятат че ако веднъж са биле на Черни Връх могат да бъдат там по всяко време, независимо от метео условията. И така още веднъж защо ти требваше Кире “Киро на Кирия”?📌:) А за Радев само си спомнете изражението им когато обявиха “санкциите по Магнитски”, изглеждаха като че ли некой ги е залял с кофата в която са нарязале тва, онва за прасетата. :) Ами Кочина Сър кво друго да е. Най-интересна е Корнелата, сигурен съм мокрите й сънища са примесени с Червени Знамена, Сърпове и Чукове, а там някъде из от маранята на бивалото и небивалото кротко я гледат очите Сталин, Ленин други “luminaries”.
  • 31 Сух

    16 0 Отговор
    Тез мижатурки ще спрете ли да ги показвате и да им давате дума??! Продажник!!! Пишете му името и на тоз в списъка..
  • 32 ВРАГ НА НАРОДА

    31 1 Отговор
    в€лизар ШАРЛАТАНОВ € ДОКАЗАН ПРОДАЖНИК И ПР€ДАТ€Л -ОТ син НА КОМУНИ$ТИЧ€$КА НОМ€НКЛАТУРА И КОМ$ОМОЛ$КИ $€КР€ТАР НА вУенното училище в ДОЛНА МИ ТЪПОТИЯ ДО ПРЪВ натов€ц ДН€$ !
    НЕКА НЯКОЙ €вроатлантик ДА $€ ОПИТА ДА МИ ОБЯСНИ,ЗАЩО нато постоянно $€ РАЗШИРЯВА(ОЩЕ ПРЕДИ ВРЪЩАНЕТО НА КРИМ КЪМ РУСИЯ ,КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО),ЗАЩО "отбранит€лният $ъюз" - нато($ащ) ПРЕЗ 1999г. НАПАДНА СУВЕРЕННА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ,С КОЯТО нато($ащ) НЯМА ОБЩИ ГРАНИЦИ...?
    И КАК РУСИЯ НИ ЗАПЛАШВА НАС -РБЪЛГАРИЯ....(КАТО ПРЕЧИ НА ам€рикан$кия оръж€€н бизн€$ ли?)??!?
    ПОНЕ ЗА НАЧАЛО ТОВА СТИГА....?
    А ПОСЛЕ ЩЕ ПИТАМ КАКВО СТАВА С ПАЛИСТИНСКАТА ДЪРЖАВА! А "велико"британия ЩЕ ВЪРНЕ ЛИ НА ИСПАНИЯ ГИБРАЛТАР,А ЗАЩО КОСОВО МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ ,А КРИМ НЕ,А КАТАЛОНИЯ НЕ...!? ЗАЩО ИМАМЕ ВИЗИ ЗА "$ъюзнич€$ката" $ащ,ЗАЩО НЕ СМЕ В Ш€НГ€Н....????
  • 33 📌🇧🇬

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "ЕВРО НЮЗ":

    По повод на Вашият “коментар”, в историята на Католическата Църква има Светец, бифш Латински Император който разпуска Армията си, и общо взето престава да бъде Император, за това Папата не нам кой си го обявява за Светец в Католическата Църква. Самият процес е дълъг и трае много години докато някой бива признат за Светец в Католицизмът.
    📌Историята я разказвам във връзка с Горбачов и мисълта, която мисъл всъщност е “аксиома” в светът в който живеем: Макиавели-“Всички невъоръжени Пророци са били унищожени..."📌:) В този смисъл за Путин Горбачов се явява, “Професионален Предател”. Това което Путин с две думи казва на Западният Свят и Цивилизация е просто по смисъл че, “If they, (the West) want a fight, they (the West) will get one.”
  • 34 📌🇧🇬

    9 0 Отговор
    :) Честити Празници за всички, и да помним, “Мир на Земята и Добра Воля към Човеците.”

    Коментиран от #50

  • 35 резервист

    18 0 Отговор
    "И допълни, че нито НАТО, нито Украйна има намерение да напада Русия," ти като какъв се явяваш че даваш такива гаранции не мога да разбера . След твоето изказване Русия Русия ще повярва и от утре започва да си реже ракетите на скраб !!!Ти верно си смешник г-н бивш министър !"До 2014 година НАТО не планираше сериозни отбранителни действия в Източна Европа" до тази година нямаше и преврати в Европа (визирам последните 50 години) и кому беше нужна тази показност белязана с толкова убийства (Майдана) след като Янукович вече се беше съгласил на избори и беше ясно че идваха СЛЕДВАЩИТЕ на власт. Да ти припомня ли Че НАЦИСТИТЕ , бандеровци подпалиха профсъюзния дом в Одеса и изгориха живи хора (по всека вероятност мъчителна смърт и не ти я препоръчвам г.-н бивш министър ) . Всичко това за курабийките на г-жа Нюланд ли беше !? Не г.н бивш министър , тия иди ги разправяй в някоя селска кръчма , ти навярно си заможен човек иди почерпи (напий ) за своя сметка па може и някой да ти повярва !

    Коментиран от #39

  • 36 Пор

    17 0 Отговор
    Войски и бази на НАТО на българска територия- в никакъв случай. Всеки, който агитира за това е национален предател. Ако Украйна реши да влезе в НАТО, Русия ще окупира, това е ясно и на децата. Всеки да си прави сметката.
  • 37 Нане

    5 0 Отговор
    ади Веее пак ли окупация?!
  • 38 аман от натовци

    19 2 Отговор
    не ни трябват чужди войски в България.Даже и тия да се омитат.И ние Българите не сме троянски кон.Ние просто сме с Русия и никой не може да промени това.

    Коментиран от #46

  • 39 той това

    13 0 Отговор

    До коментар #35 от "резервист":

    ако го говори в някоя кръчма,най вероятно ще изяда бо я
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Неофити

    15 1 Отговор
    Освен напористо и натегливо комсомолско секретарче Велизарчо-Шарлатанчо цял живот е щракал на компютър и е толкова офицер,колкото аз съм космонавт. Шарлатанчо практически занятия,учения и стрелби с войници,сержанти и офицери никога не е водил, пред строй запасан с колан и командирска чанта на дирника той никога не е заставал. Всичките неофити - натовци са все такива измислени офицери слуняли се по щабове и институти.
  • 42 Гай Турий

    9 1 Отговор
    Предател, агент на ЦРУ! На съд по гл. І от НК! Кога каскетите ще се заемат с тоя мишок подлизурко на козяците?! Като му дадат екран, сменям канала.

    Коментиран от #45

  • 43 Труженичка

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "ДаАмаНе":

    Смятам че приемането на чужди войски не само ще увеличи оборота, а и многократно ще повиши печалбите! Така че аз съм ЗА!
  • 44 Гай Турий

    9 3 Отговор
    Шалом-анов е стар продажник на България, агент на всякакви антируски държави. Такива като него, Тогарев, Митофф, Щонофф, Лизашки и десетки още продажници, цялата СИКаджийсаката банда ГРОБ, и още и още... Нямаме истински каскет, че да ви погне всички с тупалката и в Белене при прасетата!
  • 45 Патриот

    0 8 Отговор

    До коментар #42 от "Гай Турий":

    И аз сменям канала, когато дават Румен Грипенов Решетников!
  • 46 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "аман от натовци":

    Аааа, ще се промени, ще минат години, но ще се промени!
  • 47 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ЗАЩО БЕ ОШУМОГЛАВОВ --- ЗАЩО ПАТРИОТЪТ ЯНЕВ ДА НЯМА КОНФЛИКТ С Л...ТО ОТ КОТИЛОТО НА ЦРУ -- ПОСЛЕДНИЯТ ИМ "КОЗ" : КИРО - "МАШИННО ИЗБРАНИЯ " ???????????????
  • 48 сноу

    9 1 Отговор
    Пак не си броил внимателно Шаламанка опциите...Не са три, ами са пет и най важната която пропускаш е, натовския ви началник да си събира пъртушините по света и по най бързия начин като в Афганистан да се прибира в краварника...Естественно да не забравя да прескочи тук там из Европата и да ви отсвири по ред и по списък от яслата.,пък ако иска да ви грабва със себе си, но да ви се радва скришом....Светът ще стане по добро място за живеене , ако се оттърве от шетащите из него краварски джандари...
  • 49 Артилерист

    7 0 Отговор
    Колегите форумци "Враг на народа", "резервист", "Гай Турий", "сноу" и др. са дали пълна характеристика на В. Шаламанов. Ще добавя към класификацията "предател", че той лично е бил номенклатура, защото в списъка на номенклатурчиците се включат всички военнослужещи, които са завършили висше образование или защитили дисертация в Съветския съюз. Интересно е защо Шаламанов избягва да споменава за това си достижение и не се краси с "доктор"?
  • 50 Слава

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "📌🇧🇬":

    във висините Богу(Йехова) !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове