Last news in Fakti

5 Януари, 2022 13:32 8 427 17

Талибаните: Отрежете им главите

  • талибани-
  • афганистан-
  • манекени-
  • манекен-
  • глави-
  • заповед-
  • шериат-
  • ислям

Поискахме от търговците да отрежат главите на манекените, казаха талибаните

Талибаните: Отрежете им главите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните разпоредиха на продавачите на облекло в Херат, Западен Афганистан, да махнат главите на манекените, които влизат в противоречие със строгото тълкуване на ислямския закон от радикалното движение, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това указание е последната засега от поредица мерки, с които талибаните се опитват да наложат в страната своята строга интерпретация на исляма, ограничавайки обществените свободи, особено тези на жените и момичетата, предаде БТА.

"Поискахме от търговците да отрежат главите на манекените, защото това е противно на шериата", потвърди днес за АФП Азиз Рахман, шеф на управлението за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в Херат - третия по големина град в страната, с близо 600 000 жители. "Ако те се задоволят само да покрият главата или скрият (целия) манекен, ангелът на Аллах няма да влезе в магазина или в дома им, за да ги благослови", обясни той, като добави, че продавачите на дрехи обещали да изпълнят искането. От вчера в социалните мрежи се разпространява масово видеозапис, на който мъже режат с трион главите на пластмасови манекени, изобразяващи жени. До момента талибаните не са издали общонационална директива във връзка с манекените, при все че ислямският закон в тяхна интерпретация забранява изображенията на човешки тела.

По време на първото си управление в Афганистан през 90-те години на миналия век талибаните шокираха света, като унищожиха две статуи на Буда. Откакто се върнаха на власт, радикалите, които търсят признание от международната общност и биха желали страната отново да получава жизненоважната за нея международна помощ, се представят, че са станали по-умерени. Ислямистите обаче наложиха редица ограничения, засягащи особено жените и момичетата, отбелязва Франс прес. Жените, пътуващи на дълги разстояния, вече трябва да бъдат придружавани от роднина мъж, а водачите на таксита не бива да качват в колите си жени, неспазващи ислямския начин на обличане. Талибанските власти освен това все по-често конфискуват алкохол и са забранили музиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоло Денев

    16 12 Отговор
    Браво!
  • 2 Смех

    57 2 Отговор
    в авганистан казаха да отрежат главите на манекени, звучи нелепо, НО
    ОТРЕЖЕТЕ ИМ ГЛАВИТЕ.. нали чудиш се на кой на жив човек ли на какво... clickbait но журналята толко могат.. с адблок съм не ми дреме за вашите кликове...
  • 3 Айнщайн

    44 4 Отговор
    Голяма грешка направихме със географското положение на Хирошима и Нагасаки .Защо не бяха тези в списъка
  • 4 русенец

    73 4 Отговор
    Да не ги съдим, така си им харесва на хората. Ако им харесваше да живеят цивилизовано и в 21 век, то нямаше армия от над 500 000 души, въоръжена с най-съвременна техника и имаща около 200 ( двеста ) самолета да клекнат пред 50 000 талибани, въоръжени със стрелково оръжие, а щяха да се бият за правата си! Те не искат, те искат шериат, искат да са в дивото средновековие и това е техен избор. Да не ги виним, но и да не ги пускаме в Европа!

    Коментиран от #13

  • 5 Талибани в Перник истински Талибани

    27 4 Отговор
    В Перник режат ръце и хвърлят хора от скалите, реакцията е никаква, в Бобов дол изтезават Българи пак без реакция, полицията ни убива!?
    ДАНС прикриват тероризъм!
  • 6 Смешник

    23 4 Отговор
    Ооо,бях се затъжил за дениска Джамбазова че не е лаела по Русия и....хоп захапал талибаните пък сега.Честита нова година,дениска Джамбазова.
  • 7 ДО МИСТЪР МОЛЛА

    2 2 Отговор
    НИЕ В (.....)ГИ ВАКСИНИРАМЕ,СЪЩОТО Е КАТО....С🔪...👍
  • 8 Последния софиянец

    15 2 Отговор
    И те като нас продължават промяната !
  • 9 Ислямист

    25 5 Отговор
    Е много добри отрочета си отгледаха краварите - много обичат да режат глави пък били те и изкуствени - скоро и натурални глави ще почнат да режат.

    Създадоха си ги краварите да се бият с руснаците и после 20 години си ги гледаха като писани яйца - сакън да не се затрият че знаеш ли кога може пак да им потрябват. Накрая им предадоха властта в Афганистан че им оставиха и въоръжение и то сериозно.

    Защо ли където минат краварите след тях само радикален ислям и най-големия разпространител на радикалния ислям Саудитска Арабия е пръв приятел на краварите. Защо ли преди САЩ да станат световна сила след ВСВ никъде нямаше радикален ислям и никой не се съобразяваше с ислямистите. Ромел и Монгомъри са се били в северна Африка и никой даже не споменава местните араби - все едно не са съществували. Минавали са през ислямски държави и даже не са ги питали и никой не се е съобразявал с местните.

    Коментиран от #17

  • 10 Азсъм

    15 2 Отговор
    Като емигрират или им избягат всички жени за да не мастурбират ще трябва да се съвкупяват с магарета,кози или момченца.
  • 11 Демократично

    12 0 Отговор
    Както на запад има правила така има и на изток
  • 12 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    8 1 Отговор
    Атом за тия!
  • 13 Психологическата истина

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    От малки деца, са закърмени със страховете към името Аллах т.е. в тяхното съзнание не могат да вдигнат оръжие срещу всеизвестните ,,войни,, на Аллах в Афганистан, а именно талибаните. Всичко е от страхът към Аллах
  • 14 Коко

    11 0 Отговор
    Спрете им финансите бее!Кои стоят зад откачалки те?
  • 15 Фарух

    14 0 Отговор
    Неграмотни талибани. Неграмотността ражда насилие и нищета.
  • 16 Qqqq

    7 1 Отговор
    С какво е по - различно от правилата и законите в модерна Европа , която за период от 2г. успя да се върне цели седем века назад - в времената когато вилнее черната смърт.
    1. Жените тук ходят ли с парцали на уста? Ходят , ходят даже и мъжете и децата , а също и ЛГБТ. Ходим всички.
    2. Забранени ли са концерти театри , кина и други културни мероприятия? Забранени са. Там където още не са , скоро ще ги забранят , когато поредната вълна от поредния нов щам се разраства още малко и броя на заразените се увеличи. При тези обстоятелства няма смисъл да се режат главите на манекените , защото един магазин , при условие че не му е позволено да работи и стои затворен, няма смисъл да ги изкарва на витрината.
    3. Има ли разделение между хората? Там се делят на праведни (почитащи шериата) и неправедни (такива , които не го почитат). Тук се делим на анти и про ваксари , на глобалната и анти - глобалисти , на транс , хомо хетеро , метро , БДЖ и какви ли още не сексуални.
    4. Там има теокрация която се изразява в диктатура на шериата , а тук има ковидкрация която се изразява в диктатура на психично болни шизофрения, чиято шизофрения се характеризира хипохондрични деменция и кризи.
    Така , че недей те да упрекват талисманите. Те живеят така от години и вече са свикнали, то ние още не сме и за това да си опичаме акъла и да му мислим.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: