3 Януари, 2022 10:00 3 311 76

Накъде ще поеме България през 2022-а?

  • българия-
  • има такъв народ-
  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • румен радев

Тепърва ще се види как ще се напасва коалиционният механизъм, в основата на пирамидата на който са експертни дискусии между четирите партии по всеки законопроект

Накъде ще поеме България през 2022-а? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставихме политическата нестабилност в 2021-а, но новата властова конструкция тепърва ще доказва жизнеспособността си през 2022-а. Следващи избори не се очертават, пред управляващите има обаче поне пет спешни задачи.

Първата спешна задача пред управляващото мнозинство е да овладее енергийната криза, като намери устойчиво решение за понижаване на цените на тока и парното, при това балансирайки интересите на всички заинтересовани - производители, разпределители, бизнес и битови консуматори. Решението трябва да е комплексно и с достатъчен хоризонт на действие, като механизмът е добре да задейства преди срока на мораториума в края на март, още от февруари. Защото цената на тока играе ролята на 100-те дни на кабинета и съкращава живота му с всеки допълнителен лев на мегаватчас.

Втората неотложна задача е овладяването на инфлацията. Въпреки, че тя е до голяма степен вносна и пряко свързана с енергийните цени, можем и сами да я подхраним допълнително. Дали това ще е избраната посока, ще се види още с бюджета за 2022-а, който трябва да бъде приет до края на този месец. Ако се надскочат нивата на бюджетен дефицит от четири процента и държавен дълг от около една четвърт от БВП в последните две години, може и да се стигне до по-висока инфлация и по-нисък растеж.

Третата задача в рамките на годината е овладяването на Ковид кризата. Правителството реши да увеличи ниския темп на ваксинация, залагайки и на парични стимули. В същото време обществената резистентност към затваряния расте и кабинетът едва ли ще прибегне до локдаун, дори при нова силна Ковид вълна. При наследеното инерционно управление на кризата, той може да се счита за успял, ако до лятото ваксинира минимум две трети от населението.

Четвъртата бърза задача пред новото управление е постигането на пробиви на терена на корупцията. Антикорупцията доведе на власт новото управление и постигането на реални резултати е задължителна последваща легитимация за него. В идните месеци трябва да видим убедителни доказателства, годни за съд (независимо дали има прокуратура, която да повдигне обвинение) срещу кражбите от магистралите, закриване на специалното правораздаване, сваляне на Иван Гешев от поста главен прокурор и на Сотир Цацаров от КПКОНПИ чрез преформатирането на комисията. Както и внасяне на законопроекти за същинска съдебна реформа и реформа на регулаторните органи, които драстично изкривяват бизнес средата.

Във външнополитически план непосредствената задача е намирането на изход от кризата със Северна Македония, която държи България в международна изолация. Добре би било спорът за началото на европреговорите на Скопие с Брюксел да бъде решен в рамките на френското председателство на ЕС през първото полугодие. Но решението ще бъде възможно само ако гражданите на България и на Северна Македония бъдат убедени, че като минимум не губят от него. За нас обаче вдигането на ветото не бива да е самоцел, защото при грешка този проблем може да има дълготраен бумерангов ефект във вътрешнополитическия ни живот.

Кризи и кадри

За провеждането на сериозни реформи във всички сектори едва ли ще има време и сили, въпреки че в законодателната програма на управляващите са заложени доста законопроекти за 2022-а в 18 области. Тепърва ще се види как ще се напасва коалиционният механизъм, в основата на пирамидата на който са експертни дискусии между четирите партии по всеки законопроект. И то при отсъствието на регламент за решаване на разногласията на най-високо политическо ниво между партньорите. Нищо не пречи обаче малките и големи управленски кризи да се решават "от раз и с харизма", като отговорността се размива някъде по веригата - както управляваше 12 години наред и Бойко Борисов. Още повече, че партия мандатоносител де факто няма - "Продължаваме промяната" бе създадена през депутатските листи и сега цялата е в парламента и в изпълнителната власт. За партийно строителство тази година Кирил Петков и Асен Василев няма да имат никакво време, а аутсорсването на тази дейност крие сериозни рискове.

Ако ПП са новите "умни и красиви" - с много добри биографии и външен вид, но рядко с управленски опит, им е необходимо някакво време да се научат. И понеже не са "калинките на ГЕРБ", имат шанс бързо да навлязат в новото си поприще, особено с помощта на по-опитните си коалиционни партньори. Които обаче, дори да имат такова желание, също не бива да се надценяват - те също изстискаха кадрите си за правителството и пооголиха откъм експертиза парламентарните си групи. Една от последиците на 12-годишното управление на Борисов е, че само партията на властта разполага с управленски кадри (независимо с какво качество), а новите управляващи тепърва ще рекрутират свои, за да си осигурят властова дълбочина.

Президентът - амортисьор и спирачка

Измамни са очакванията, че президентът, който в края на месеца ще влезе във втория си мандат, ще загуби влиянието си, което имаше в политическата криза миналата година. То само ще се трансформира - тъкмо защото мандатоносителят ПП реално не е партия, а управленската коалиция е твърде разнородна. Работодателските организации първи прозряха новата роля на държавния глава в спешна среща при него в края на миналата година за цената на тока. А такива спешни стратегически въпроси могат наистина да намират решения при президента, на Консултативен съвет за национална сигурност, например.

Президентската платформа е удобна за загърбване на идеологически различия и за поемане на колективна отговорност (при грешно решение или непопулярна политика не могат да паднат от власт едновременно и правителството, и президентът). В същото време президентът, зад когото стоят и огромната част от избирателите на четирите партии, може да играе ролята и на коректор на управлението, да влияе върху политиките му. Така Румен Радев ще бъде едновременно амортисьор и ръчна спирачка както на кабинета "Петков", така и на мнозинството ПП-БСП-ИТН-ДБ, което един ден може да продължи и с друг кабинет. Засега обаче няма видими предпоставки правителството с този премиер и в този си състав да не изкара поне една година на власт. Жаждата за промяна у хората трябва поне донякъде да бъде утолена, а призваните да я извършат имат желанието да се докажат.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 31 Отговор
    Продължаваме Промяната!

    Коментиран от #28, #45, #49, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СССРБарета

    36 10 Отговор
    Накъдето му кажат американските му шефове на тоя шнорхел Кирил Петков! Освен да увеличат цената на тока, газа и да въведат зелен сертификат друга промяна не виждам!
  • 4 Зззз

    21 1 Отговор
    Така и не разбрах чие мнение прочетох,освен че списва за зелето.
  • 5 KHPROS 🇨🇾

    12 11 Отговор
    Към кривата круша България наричателно за пропаднала държава тя не е на дъното тя е в нищото айде за много години от малката Англия Кипър 🇨🇾🇪🇺🇬🇧
  • 6 Пич

    32 8 Отговор
    Глупаците от DW , да вземат да ни просветят , как виждат Германия , след затварянето на атомните централи , наложено от ултрапростите германски политици... !!! За нас е ясно - изритваме канадците , и нещата се оправят...!!!
  • 7 Д-р Ох Боли

    27 9 Отговор
    Ще признае СРМ и ще отвори американска база във Варна... После Киро и Асен ще си вземат парите и ще ходят а България ще е задлъжняла с още 15 милиарда...
  • 8 Левски

    35 7 Отговор
    Нямам думи страхотен политик тегли огромни дългове на гърба на народа за да ги дава на фирмите на големите олигарси за ток че им бил скъп тока и те понеже са бедни трябва да им го плащаме ние! Ама така е Какво друго може да очакваш от американска марионетка!
  • 9 Ахахахах

    35 6 Отговор
    Нови избори не се очертавали... напротив, очертават се много скоро!

    Коментиран от #11, #34

  • 10 ктб и хемус

    15 3 Отговор
    Исками се да поеме към спиране на течовете през всички общини и институции, през държавните фирми и бордовете. Изчистването ѝм от всички участници в тези събития довели държавата до катастрофа. Подвеждането ѝм под отговорност и заслужени съдебни присъди с конфискация на заграбеното и усвоеното, без значение политици, олигарси, феодали, общественици, общински служители ли са, всички. Това би станало с излекувана съдебна система.
  • 11 Последния Софиянец

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахахах":

    Миналата година от четирите избора взех 2200 лв като председател на СИК.

    Коментиран от #15, #18

  • 12 62714

    20 1 Отговор
    Спри скока на цените това изяжда доходите и спестяванията ни, спри с това безумие!!!
  • 13 Реално

    28 6 Отговор
    Кирчо няма капацитет да управлява държавата България. Това трябваше да напише ДВ.
  • 14 Левски

    29 5 Отговор
    Ясно Киро Петков какво ще направи а именно ще тегли дългове на гърба на народа ще строи американски бази и ако нещо случайно се обърка ще го назначат на добър пост в световната банка или някъде другаде неговите американски шефове за благодарност както направиха с Цветан Цветанов, както е и със Симеон Дянков много много други и така!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българка

    23 12 Отговор
    Инфлацията е следствие от енергийната криза. Така че не с компенсации, а с решителни мерки- уволнения, закриване и наказателни обвинения срещу всички ГЕРБ- ДПС калинки в енергетиката, които умишлено подсилват енергийната криза. Борбата срещу ковид трябва да се води не от политици , а от лекари. Да отпадне зеления сертификат, който зелен коридор за разпространение на зараза, а болните да се лекуват адекватно.

    Коментиран от #21

  • 17 от трън та на глог

    20 3 Отговор
    Все сме на бостана, от тиква на бостанско плашило, а за народа мотиката...
  • 18 Ааахах

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Със здраве да си ги харчиш! Скоро ще вземеш още толкова.

    Коментиран от #19

  • 19 Последния Софиянец

    5 12 Отговор

    До коментар #18 от "Ааахах":

    Чул те Господ!Сега поне с машините е лесно.
  • 20 СССРБарета

    28 6 Отговор
    Ако беше човек на промяната щеше да изкара България от глупавата зелена сделка и оттам цената на тока щеше да падне драстично следващата стъпка щеше да бъде да подпише дългосрочен договор с Русия на много ниска изгодна за българия цена без да се съобрази със заповедите от Брюксел и Вашингтон! Но отговорът е прост човекът не е човек на промяната а на Подмяната!
  • 21 Ахахахах

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Мисля си, че си се изчерпала. Нямаш идеи и вече пишеш безцелни бъртвежи. Вземи си почивка. Киро не става и това е.

    Коментиран от #42

  • 22 Българка

    13 1 Отговор
    Защо побликувате статии на Дойче Веле, които са анонимни и всички завършват, че позициите в статиите са на техните автори?
  • 23 Дойчето

    20 1 Отговор
    Да каже защо в немските фирми в Германия вдигат яко заплатите, а в същите немски фирми в България такова нещо не се очертава. Когато станем равноправни, тогава ще ни давате акъли. Сега си заврете велето и се разкарайте!
  • 24 Мартин Цадека

    8 0 Отговор
    МНОГО БАБИ, ХИЛАВО БЕБЕ!
  • 25 Слухар

    6 4 Отговор
    Много болка има във воплите на троловете с изтекла годност, но и много мелодия.
  • 26 Гаргамел

    22 4 Отговор
    Към ново дъно е поела вече, коалиция стани да седна е по-зле и от банкянския
  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    17 4 Отговор
    ЯСНО НА КЪДЕ ЩЕ ПОЕМЕ БЪЛГАРИЯ ..... ТО СИ ПРОЛИЧА...... ЩОМ МИНИСТЪР Е КОРНЕЛИЯ , А ЕКСПЕРТИ СА БАБА МИКА ПИКА И "ПРОФЕСОР" РУМЕН ГЕЧЕВ..... ФАКТ !

    Коментиран от #39, #52, #66

  • 28 Майна

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това ,дали БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СПАСИ ЗАВИСИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАЯВЯТ ,ЧЕ СА ..ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА, ЧИЕТО РЕСУРСИ СЪЗДАВАТ ТЕ!!! И ТЕЗИ ОТГОРЕ АКО НЕ ГО РАЗБЕРАТ ДА СИ СЪБИРАТ КРУШИТЕ!!! ПРОГНОЗИРАМ ЯРОСТНИ БУНТОВЕ!!! БЪДЕТЕ БОРБЕНИ ,БЪЛГАРИ! ОТ ВАС ЗАВИСИ ЖИВОТЪТ ВИ! НИМА И ТЕЗИ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ПОЛИЦИЯТА КАТО БОРИСОВ!!!!

    Коментиран от #32

  • 29 А ТРЯБВА

    12 6 Отговор
    ЗАДАЧА 1. ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ 2. В ЗАТВОРА БОКЛУЦИТЕ ГЕШЕФФФ БИКОФФФ И МУТРАФЧИЙСКИ! ВСЕ ОТБОР УБИЙЦИ!!!!
  • 30 ПП=ГЕРБ

    12 5 Отговор
    ПП реално са ГЕРБ. Все пак продължават промяната след ГЕРБ.

    Коментиран от #58

  • 31 Брррррррр

    19 2 Отговор
    Въпрос : Накъде ще поеме България през 2022-а? Отговор: Към тотален разпад и разпродажба...
  • 32 Последния Софиянец

    14 3 Отговор

    До коментар #28 от "Майна":

    Властта вече не е в Дондуков 2 или Дондуков 1 а по средата на жълтите павета.Слави го разбра вече но късно.
  • 33 Наглост

    14 8 Отговор
    Хайде всички на 12-ти на протеста. Иначе следва това"""до лятото ваксинира минимум две трети от населениет""""

    Коментиран от #37

  • 34 hahaha

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахахах":

    абе да изчакаме просто Киро да реши проблемите на България за един двя месеца и тогава

    Коментиран от #38

  • 35 Първо

    7 5 Отговор
    трябва да бъде извадена от пропастта , в която я вкараха през тези години и след това да потегли!
  • 36 Мисля си

    23 2 Отговор
    Какво разочарование за избирателите са тези ПъПъци. Търпението се изчерпа!

    Коментиран от #46

  • 37 Така

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "Наглост":

    Нямам намерение да давам власт на някакъв си пореден спасител с умастието ми в някакъв измислен протест. Вече няма място за политически протести, а протест на безпаричието и състраданието!
  • 38 Ахахах

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "hahaha":

    С неговите темпове това ще отнеме вечност. Сега тепърва ще започват да анализират ситуацията. Не, благодаря! Все пак беше 3 месеца министър и до сега нищо не е анализирал...
  • 39 ГЕРБАДЖИЯ

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    KEЙСИ , АМА ТИ СИ КОМУНИСТ,

    Коментиран от #43, #63

  • 40 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НА НИКЪДЕ НЯМА ДА ПОЕМЕ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА. - ЩЕ СИ ОСТАНЕ ТУРСКА ЖЕНА С ГЕРМАНСКИ ГРАЖДАНСТВО КАТО БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ РАБОТЕЩИ НА ГЕРМАНСКА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА В ДОЙЧЕЗЕЛЕ
  • 41 Бай Яни

    9 4 Отговор
    Жаждата на бай Ганьо за промяна е бързото забогатяване от шашми тариклътцки зделки
    Кражбата и рушветът е в кръвта на българинът най вече на каръшък помаците от София. Държава с циганин примиер и помак президент и за кинеф не става
  • 42 добре

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ахахахах":

    Не само от енергийната криза, но и от много други кризи, чрез които умело насочвате парите към правилните чекмеджета и сакове.
  • 43 смешно

    8 4 Отговор

    До коментар #39 от "ГЕРБАДЖИЯ":

    Гербаджийо, кажи защо ГЕРБ гласува реставрацията и обзавеждането на партийния дом на БКП и отидоха заедно с ДПС, БСП, ВМРО, НФСБ в него? И стояха там до край, въпреки протестите?
  • 44 Хи хи хи

    17 1 Отговор
    На къде може да поеме БЪЛГАРИЯ ???? Поема към дъното отново , крах и фалит на цялата държава !!!!
  • 45 Механик

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вие не сте я почвали, та да я продължавате.
    Какво стана разследването на бойковата дружина? Нищо не се чува по тоя въпрос, а се биехте в гърдите и раздавахте затвор и конфискация.
    Само за един ковид се говори и за принуждаване към ваксинация. А това, че цените са по две и по три, не ви интересува.
    Хлябът мина 2 лева, ей! Не се правете на улави!
    Кажи му на твоя приятел, Кирцата, да се взима в ръце, че ще ходят с жена си пак да продават банички в Канада!
  • 46 Цезар

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Мисля си":

    Как къде?Към Евразия и нещата заспиват, не ни трябва Нето,ЕС ставаме втора република на Русия и всичко се оправя.Беларус може да поревнуват,но всьотаки те са първи ние по традиция сме си втори признаваме,че др.Ленин е написал азбуката и настъпва вечен мир и благоденствие под мъдрото ръководство на др.Путин.
  • 47 Пръцко

    14 0 Отговор
    В случая тия (не разбрах кой е списвачът) бая са нацелили сериозните задачи, макар и в сбъркан порядък. Друг е въпросът дали Американо-канадското кукувиче, подхвърлено в гнездото ни, може да се справи и с малка част от тях - дълбоко се съмнявам... :(
  • 48 аф еа

    11 0 Отговор
    ще си продължи обедняването на бедните и забогатяването на богатите как
  • 49 Весела

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ПППП Прокопиев плаща повече от Пеевски!
    Стани да седна това е!
    Години бяхте държани далече от парите и сега сте изгладнели,ама много скоро ще се идете.Както любовта към ИТН изчезна така ще стане и с ПРОСТ о Киро!
  • 50 Няма да го напиша,

    7 0 Отговор
    защото е нецензурно.
  • 51 гостенин

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    кат гледам тъй как безгрижно държавата си почива и е спряла да работи за две седмиици , то е ясно ,че пътя е към кривата круша!
  • 52 кака нора

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    БРАВО Кейси
  • 53 ОСА

    10 0 Отговор
    С този "букет" от управляващи : будисти, сатанисти, атеисти , за които нямаше Рождество Христово, нито ЧНГ, а някокви тъпи поздрави от рода на честита бъдни вечер и шахматна игра, България отива надолу, цените нагоре, а народа отново излъган в мизерия !!!!
  • 54 Бременски музикант

    7 3 Отговор
    Дойче веле-то пак се из...ка!!! Кирчо няма потенциала да се справи с тези задачи. Особено за ваксинирането на 2/3 от населението !!! Бе Дойче Зеле ..вие как си го представяте? Със стимули? Парични? Абе..я си е---е п--та ма---на!!!!
  • 55 ДПС

    8 0 Отговор
    Киро,пълна трагедия си.
  • 56 Лесно е

    7 0 Отговор
    Как накъде? Нали беше най-важно нулева корупция? А премиера се захваща с имунизация?! Лошо.
  • 57 ГЕРБ

    7 0 Отговор
    Дай Господи нови избори.
  • 58 ГЕРБ

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "ПП=ГЕРБ":

    Иди..т
  • 59 ГЕРБ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Иди..т
  • 60 Шейх ал Абдал ал Шамар ал Юмрукчал

    6 1 Отговор
    Ако въведат задължителни ваксини, трябва да сме готови за съпротива!
  • 61 Сандо

    3 2 Отговор
    Как накъде?Накъдето ни посочи пътеводната ни звезда,инсталирана на Козяк!
  • 62 ХАХАХАХАХАХ

    6 0 Отговор
    НЕОЛИБЕРАЛИЗМА УМРЕ, А НИЕ СИ ИЗБРАХМЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕОЛИБЕРАСТИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!!!
  • 63 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГЕРБАДЖИЯ":

    АЗ СЪМ КОМУНОПИТЕК КОЛКОТО , ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП , ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ И ТИ СТЕ ГЕРБАДЖИЙ И ДЕМОКРАТИ !

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 С този президент и тоя премиер,

    6 0 Отговор
    отиде коня в ряката ! Занимава се с фалшиви сертификати, а още няма повдигнати обвинения на предишните управляващи, само махленски клюки, излъгаха пенсионерите , че пенсиите се вдигат с 12,5%, а в действителност са с около 7% вдигнати, същевременно цените на стоките и горивата са полудели, като управляващите ! В НОИ , НАП и другите държавни институции да не ги изреждам, шефовете са с по три секретарки, които цял ден си ловят мухи по г ъ за и вземат по 2000лв заплати, началник секторите в тези учреждения също са по три на три служителки , а тези началник сектори имат един по голям шеф над тях , да не говорим за счетоводството и счетоводителите в тези институции колко са , а всъщност всичко се спуска от СОФИЯ , тия са просто хрантутници на гърба на народа ! Кирито тръгнал сертификати да управя фалшиви, а за декларацията подадена от него ?!
  • 66 Партиен другар

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    КЕЙСИ ВЕЧЕ ТЕ НЯМА НА ДВЕ ПАРТИЙНИ СЪБРАНИЯ, Внимавай другарката Нинова започна да изключва птакива като теб,
  • 67 Гербаджия

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Жейси , теб червеното знаме роди те. За лобеду другарю
  • 68 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор
    ТУК ВЪВ ФОРУМА Е ПЪЛНО С ПАРТИЙНИ АКТИВИСТИ И ДРУГАРИ ОТ ДС...... НАЛАЗИЛИ СА КАТО ДЪРВЕНИЦИ...... ПУБЛИКУВАЙТЕ ФЕИК НОВИНИ .... ТЕ СА ПАТЕНТ НА БАБИКЯН И ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ.... И БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА. НАЛИ ВИ СЕ ЗАПЛАЩА , КАКТО НА ПРОТЕСТИТЕ..... БЪРЗАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ..... ДА НЕ ИЗПАДНЕТЕ ОТ КАРУЦАТА , КАТО " ОТРОВНОТО ТРИО"......ФАКТ !

    Коментиран от #71

  • 69 За протокола

    4 0 Отговор
    Дойче Веле е станало център на комуноидно-ченгесарската камарила, която с внедрени свои агенти там внушава на хората, че едва ли не Европа говори чрез тях. Нищо подобно, това са няколко "верни" внедрени мижитурки, които изпълняват поръчки на задкулисието, управляващо България повече от 30 години.
  • 70 ИСТИНАТА

    3 2 Отговор
    На КЪДЕ ще ТРЪГНЕМ ли? ВСИЧКО зав, иси от това, ще бъде ли КАЗАНА ИСТИНАТА за:НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,.......... и т. н.,.......... и т. н., за РАЗКРИТИЯТА НАПРАВЕНИ от служебното и редовното правителство за "управлението" на ОПГ "герб"!!!
  • 71 партиен другар

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Лошо работите другарю Кейси , леля Корни каза че не плаща за постове с под 300 харесвания , Така че старайте се
  • 72 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Тя вече пое към надолнището с главата напреди... поставиха ни едни смешни марионетки, дето и за себе си нямат акъл!
  • 73 Матей

    1 0 Отговор
    Икономиката няма как да я спасят тия ми-зер-ни-ци,тия из-ме -кя-ри на фашингтон и новия световен ред.Те ще ни набутат в такова дългово блато,в каквото и Гърция не е попадала,ако не бъдат изритани до пролетта.А пък за ковид инжектирането на две трети от населението--ВОТ ТЕБЯ РУСКИЙ ПАЛЕЦ!!!Видяхте ли ги как се извъртяха на 180 градуса,преди изборите--КОЙТО ИСКА,а после--Ще настояваме ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ПРОЦЕСА.Какво си въобразяват тия ба-ла-мур-ни-ци че правят,масови биологически експерименти ли,принудително,при един мижав вирус,който дори не може да се сравни с грип,и да стигат до такива издевателства,няма да им се размине,ако продължават с тези ци-га-ниии.
  • 74 георги Димитров

    1 0 Отговор
    С този КЛОУН - КЪМ ДЪНОТО.
  • 75 ПРИПОМНЯНЕ

    1 0 Отговор
    "До 9 Септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!”
    А честито ДРУГАРИ...новият 9 Септември!
  • 76 Джон 3 Волта

    0 0 Отговор
    Финансовият министър Асен Василев посъветва индустрията да работи в събота и неделя, а защо не и нощем ? Да ползват нощната тарифа - още по-изгодно. Харвардски лумпени ни натресоха от американското посолство. Зомбита.