Last news in Fakti

2 Януари, 2022 16:00 5 149 78

Промяната в България: ще се сбъдне ли?

  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • румен радев

Гласувалите за промяната български граждани още не знаят дали ще последват процеси на разрушение или трансформация, или и двете

Промяната в България: ще се сбъдне ли? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пионерите на промяната лесно печелят народната любов, защото "продават" най-търсената стока - надеждата. Но хората ще повярват в промяната само ако висши корумпирани политици най-сетне получат ефективни присъди.

Няма съмнение, че мениджърите на най-новия политически проект в България се справиха успешно, след като за два месеца успяха да наложат марката на Промяната и да спечелят избори. Преди да стане име и нарицателно за формацията на Кирил Петков и Асен Василев, промяната беше надежда и очакване, напрегнато до скъсване от служебното управление и трите парламентарни вота за година.

Умората и омерзението от над десет години стабилност ала Бойко Борисов и месеците на изолация заради Ковид-19 си казаха думата. Край и обновление. Ново начало, промяна на целите, на "говорещите глави" в медиите, промяна на езика и политическата комуникация.

Пионерите на промяната

Гласувалите за промяната български граждани още не знаят дали ще последват процеси на разрушение или трансформация, или и двете. Новите млади лица в политиката се асоциират по подразбиране с прогрес и съзидание, а българската държавност се нуждае от преустройство. Но тепърва ще бъде изпитвана тяхната ефективност на лидери - дали са способни да налагат политиките, за които се договориха четиримата съюзници в управляващата коалиция, да формират нови модели за правене на бизнес и на институционализъм. Засега демонстрират завидно бодрячество.

Пионерите на промяната лесно печелят любовта на гласоподавателите, защото "продават" най-търсената стока - надежда за бъдещето. Да си спомним СДС и екстатичното вълнение, обхванало нацията. Така беше и с царя, макар че въодушевлението от обещанието му за 800-те дни бързо изтля. Ентусиазъм се появи при възкачването на ГЕРБ и Борисов, но се изпари, когато стана ясно, че и тази партия няма да пипне с пръст съдебната система и задкулисието ѝ. Всяка промяна се дави точно в тази яма. Затова е неизбежно да се започне оттам. Хората ще повярват непоколебимо в промяната само ако висши корумпирани политици най-сетне получат ефективни присъди - и смяната на един главен прокурор не е решението на целия проблем.

"Промяната" срещу "Всеки сам си преценя"

"Снишаването" е сред тарикатските маневри за оцеляване на онези, които се страхуват, че промяната ще наруши оразмереното им битие. Снишаващите винаги са мнозинство - и противовес на промяната. "Ще се поснишиме да мине тая буря... Ако не мине бурята, тогава ще се преустройваме", каза Тодор Живков в известната си реч от 1987-а година.

34 години по-късно в социалните мрежи се роди съвременната версия на "снишаването", на липсата на гражданска позиция - "Всеки сам си преценя". По БНР доцент Надежда Сталянова от Факултета по славянски филологии в Софийския университет определи тази фраза за "реплика на годината" в контекста на пандемията от Ковид-19 и призивите за ваксинация. "Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот", коментира доцент Сталянова.

Бурята на пандемията няма да мине, а заради снишилите се самопреценящи България е последна в ЕС по брой ваксинирани. Така остава зад "новата Желязна завеса, този път от Ковид-19", по определението на латвийската външна министърка Сандра Калниете. Инициаторите на промяната засега не надмогват на "Всеки сам си преценя", макар да обещават по 75 лева на всеки пенсионер, който се ваксинира срещу коронавирус. 2021-ва надмина миналата година по смърт от Ковид-19 - над 21 000 срещу 8554, независимо от закупените и доставени ваксини.

Знаете ли колко души са необходими за каквато и да е социална промяна, за достигане на онази повратна точка, която променя драстично възгледи и формира нови политики, като например за правата на хомосексуалните в Съединените щати? Отговора дава изследване, цитирано в World Economic Forum: 25 процента от населението може да осъществи Промяната. Има ли толкова граждани в България, които да реализират повратната точка? Съдейки по ниския брой гласували - не.

В България промяната все още е дума - макар и думата на 2021-а. Същинското предстои.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 18 Отговор
    Скоро срещнах Кирчо и жена му на светофара на Орлов мост и му казах да слуша хората по улиците.Те ще му дадат всички решения.
  • 2 Сим Салабин

    66 31 Отговор
    Продължаваме Подмяната...

    ... с Киро Лъж е цът и Асен кра де цът :-)

    Коментиран от #12, #14

  • 3 Ха ха ха

    46 8 Отговор
    Ха ха ха ха „Ще постигаме леви цели с дясна политика“

    Коментиран от #4, #10, #52, #68

  • 4 Последния Софиянец

    54 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Като е за кражби няма леви ,няма десни.Всички се обединяват.

    Коментиран от #53

  • 5 Промяната

    27 56 Отговор
    ще се сбъдне със сигурност ! Млади образовани хора , необременени , с планове , които са чудесни и с възможност за реализация , имат цел - имат и път към нея ! Успех !

    Коментиран от #41, #47, #71, #72

  • 6 Сатана

    33 12 Отговор
    На снимката са две от децата на лейтенант Шмит.Кой разбрал—разбрал за какво иде реч
  • 7 корумпирани политици

    38 7 Отговор
    С хората от БСП, не малка част от ИТН, и с някои от ДБ, които си правят снимчици с мафията по коридорите на народното събрание, не мисля, че ще се получи. За Коалиция Магнитски не може да става и дума. Ще се получи само, ако имат силата и съзнанието да се откажат от партийните си зависимости и осъществят цалостна промяна в ценностната си ситема и започнат работа в полза на държавата и народа.
  • 8 ха ха

    22 5 Отговор
    Това на латиница дето са изтипосали значи "Световен Икономически Форум"... Това е създанието на Дявола в Давос, което никой не е овластявал на избори, но то контролира всички избори... 25% от населението трябвали за промяна означава толкова полезни идиоти, а иначе промяна става и от 0.001% милиардери, заклети комунисти с ЧК или кръжец на Мао... Всички са човеколюбиви и се грижат за вас и благоденствието ви.
  • 9 Рошко

    35 1 Отговор
    Ще се сбъдне, други ще стават по богати бедните ще ди останат бедни, за тях няма промяна
  • 10 аха

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Богатата и дясна Англия си има безплатно социално здравеопазване. Как ли така? Щото държавата е над всичко. Но тук и на фалшивите леви, и на фалшивите десни, над всичко са ѝм чекмеджетата и офшорките, и хотелите, центристи.
  • 11 Да да да

    28 6 Отговор
    32 години ни лъжат и крадат парите и живота ни !
    Дано най после нещо се промени !

    Коментиран от #46, #78

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 За протокола

    26 8 Отговор
    Промяна да, но каква?
    Засега се наслушахме на общи приказки и мъгляви обещания. Нещо подобно на програмата на БКП "За все по-пълно задоволяване на непрекъснато растящите нужди на трудещите се". Нищо конкретно като цел. Защото има ли конкретни неща, трябва да се начертаят и конкретни пътища за постигането им, а ще дойде време и да се пита за изпълнението и евентуално да се търси отговорност. А това, което правят сега е по-лесно и по-безопасно. И ще е така, докато ни управлява някакъв сбирщайн с идеологически тюрлю-гювеч зад гърба си. На практика имаме трето служебно правителство на Радев, назначено от болшинство, постигнато с репресиите и милиционерщините на Рашков и манипулациите с машинния вот.
    Сега е момента да попитам, какво стана с разследването за допълнителните машини за гласуване? Кой ги беше поръчал и защо? Някой поръчва ли си цяла кола за да използва гумите и като резервни? Какво стана с конфликта на интереси на братчетата обслужващи софтуера и проверяващи се взаимно? Разбра ли се каква е ролята на венецуелските "специалисти", с чиято помощ Чавес и Мадуро нямат изгубени избори въпреки разрухата до която доведоха Венецуела?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Служебните

    35 6 Отговор
    управляват вече 10 месеца.Да виждате някаква промяна?Увеличение на безработицата,инфлация,глад и мизерия.....Това си е подмяна!

    Коментиран от #21, #23

  • 16 ЦарВул

    32 2 Отговор
    ПОДМЯНА ДА!!ПРОМЯНА !ТВЪРДО И КАТЕГОРИЧНО!!ИМА ЕДНА УМНА МИСЪЛ/НЕ МОЯ,КОЯТО ГЛАСИ:ЛЪЖЕШ ЛИ В ЕДНО,ЛЪЖЕШ ВЪВ ВСИЧКО!!ТЕА КУКЛИ НА КОНЦИ НЕЧИНАТ И ДВЕ СТАРИ ЛЕВЧЕТА КАМО ЛИ НЕЩО ПО ВЕЧЕ!ТОЛКОЗ!!!
  • 17 чакай

    35 7 Отговор

    До коментар #13 от "За протокола":

    Има толкова много далавери за разследване. КТБ, ХЕМУС, пътища, гори, води, спорт, култура. Навсякъде пробойни и изтичащи милиони във всякакви посоки, към различни шкафчета, куфарчета, сакове. И нищо разкрито?

    Коментиран от #27

  • 18 от село

    26 12 Отговор
    Ще повярвам за промяната ,само ако боко и каскета заживеят в една килия !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Кийо

    3 10 Отговор

    До коментар #14 от "Кийо":

    Слушай професоре.От такива като теб точно,ама точно държавата е на това положение.И вместо да насъскваш хората против хората вземи един п...лет и направо се гръ....и в че...то.Напускай държавата, махай се от Бг веднага и на момента.И...роде.

    Коментиран от #54

  • 20 Въпрос

    9 4 Отговор
    Тез бнр кога ще спрат да промотират разни ненормални русофили които не могат да минат елементарен преглед пред психиатър..крайно време е да се фокусират върху отразяване на новините без да се опитват да коментират
  • 21 ами

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Служебните":

    Трябва да се мине и през местните избори, и там трябва да се чисти. Това е цяла машина с обвързаности. И всеки възползвал се от пачките, е на местото си все още, и пречи, и саботира. Не желае да откъсне ръце от кацата с меда.
  • 22 !!!

    14 1 Отговор
    Надеждата умира последна.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 пламен

    25 2 Отговор
    ако всичко поскъпва значи кражбите продължават
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Затова казвам подмяна,

    20 5 Отговор

    До коментар #23 от "Kiko":

    като при старите,само чекмеджетата са различни.
  • 27 За протокола

    22 3 Отговор

    До коментар #17 от "чакай":

    Тези неща продължават още от преди преврата от 1989г. Повече от 30г. И нищо разкрито.
    И как ще има разкрито, като тези, които са в основата на всичко приемаха законите и управляваха държавата.
    - Милиарди раздадени с червените куфарчета.
    - Милиарди от изчезналите над 450 задгранични фирми и дружества.
    - Милиарди от умишлено фалираните банки.
    - Милиарди от умишлено фалираните и разграбени държавни фирми и предприятия.
    - Милиарди от умишлено предизвиканата хиперинфлация.
    - Милиарди от източване на ДДС и контрабанда
    - Милиарди от неизгодните заменки
    - Милиарди от далавери в енергетиката.
    - Милиарди от разбойническата приватизация.
    - няколко десетки (или стотици?) милиона (каква мизерна сумичка, а) от автомагистралите.
    Всички, които са вършили това и са приемали законите за да стае то възможно и да остане ненаказуемо се знаят. Някои от тях са професори, някои са по висшите съдилища, някои са все още в политиката, някои са в Парламента, някои дори управляват.
    Проблемът на Борисов и ГЕРБ е не че са крали, а че доста дълго не пуснаха другите пак да крадат. Иначе всички са в един кюп и никой няма да вкара никой в затвора, защото са вързани на един синджир и тръгне ли един ще повлече всички. Рашков го доказа като се покри и спря да рови за АМ Хемус. Опита се да скрие в чужбина и единствения свидетел, където може би щеше да стане жертва на обир или нещастен случай или просто да изчезне.
    Ще повярвам че някой иска да прави промяна ако започне ра рови из

    Коментиран от #38

  • 28 Матей

    14 0 Отговор
    Вярно е ,че промяната при тези условия е невъзможна и пепешниците хвърлиха шарената димка успешно,създавайки розови илюзии.А за ковид-дунанмата не е вярно,въпроса се разглежда в криво огледало.И всъщност подмамените да се убодат са много повече,отиват към 50%,тъй като населението е около 5 милиона,а командашиите се хвалят ,че са впрегнали повече от 2 милиона,като махнем децата и нефелните ,излиза че половината са убодени.А това е повече от тревожно,в западните страни се забеляза точно такава тенденция,висок процент убодени и последващо сурово затягане на мерките.Защото на никой не му се ходи в концлагер,и бързат да се убодат,скоро ще ги викат всеки месец по списък за поредната доза и никой няма да шукне.Като са такива добичета,овчедушно доверчиви,и господ няма да им помогне.Който става овца,вълкът го изяжда.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дамаджони уокър

    20 1 Отговор
    Не, няма да се сбъдне , защото това не е промяна а подмяна.Да видим първо какво ще излезе от преговорите с Р.С.М.Не ви ли омръзна сутрин да се будите припявайки "Казано честно всичко ми е наред "?????
    На обяд продължавате с "Дано ,доно, дано.."А вечер уморени от хаоса и фалшивите обещания : " Боят настана , тупкат сърца ни ,ето ги близо наще душмани.........".
  • 32 Да попитам

    19 1 Отговор
    В началото на Декември има бюджетен излишък от над 260 милиона, а в края на същия месец сме бюджетен дефицит от 4.2 милиарда.
    Къде са изчезнали за по-малко от един месец почти 4.5 милиарда?!?!?!

    Коментиран от #37

  • 33 Кинжал

    5 4 Отговор
    Личи си как хич не им се иска на Дойче Зеле тази промяна да се случи. Очакват може би, че след години пладнешки грабеж и овладяване на всички държавни структури, промяна може да настъпи за месец, два или година дори. До преди година същото това Зеле беше вкиснало и гък не казваше за промяна. Харесваше му и се чувстваше комфортно при управлението на мафията. Сега нещо много нетърпеливи станаха. Ние ще трябва да се въоръжим с търпение, а въпросното кисело Зеле трябва да знае, че промяна ще има, но тя няма да е по негов вкус и рецепта, колкото и да ни манипулира!
  • 34 краси

    5 14 Отговор
    За двамата знаем ,че са образовани,не са комунисти,нямат чекмеджета.

    Коментиран от #40, #44, #75

  • 35 А50

    15 0 Отговор
    Тя промяната се случи 10.11.1989, оттам насетне няма да е по-различно
  • 36 proi4o

    4 0 Отговор
    "...Знаете ли колко души са необходими за каквато и да е социална промяна, за достигане на онази повратна точка, която променя драстично възгледи и формира нови политики, като например за правата на хомосексуалните в Съединените щати?..." един---автора.
  • 37 Error

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "Да попитам":

    Като не разбираш от държавни финанси и бюджет няма смисъл да задаваш глупави въпроси, защото това не е проста аритметика!

    Коментиран от #64

  • 38 Това е истината!!

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "За протокола":

    Но никой не го интересува..защото следващите кукли на конци дойдоха..те ще прикриват и защитават тези който стоят зад тях
  • 39 феродо

    16 0 Отговор
    Това не е продажба на надежда. Това е продажба на захарен памук с лайн@. Да им е сладко на онези 9,75% гласували за Макс и Мориц!
  • 40 ОТРОЧЕТА на комунисти и агенти, кукло

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "краси":

    БКП отново държи властта
  • 41 Locco

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Промяната":

    Такива като теб сигурно чакат и Дядо Коледа и Великденския заек всяка година да им донесе подаръци. Клоун!
  • 42 Боц Боц

    14 0 Отговор
    Старите кукли се изтъркаха и кукловодите си сложиха нови. Каква промяна? Какви 5 лв.?
  • 43 ГЕРБ

    4 4 Отговор
    За какво и на кого му е нужна промяна какво толкова лошо беше преди
  • 44 ГЕРБ

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "краси":

    Тъ..п наивник
  • 45 Гост

    13 4 Отговор
    Какво се случва - цените на газта с 30 процента нагоре, цени на ток, парно, вода, горива, храна - също! Инфлацията нагоре! Според Кирчо и Кокорчо - пари в хазната "има", но се разпределят по шкафчета! Не знам колко има, но няма да има прокламираното увеличение на МРЗ след 01.01. Никой не разследва безкнижника, ПееФски или Доган. Гешев и Цацаров никой не ги закача! Както се очакваше, оказа се че строежа на АМ е една огромна схема за крадени, но единствения обвинен е последния бушон в схемата, а строежите спряха! Има само една, единствена тема на дневен ред и това е Ковид - измислиха сертификати, добавки от 75 лв. за пенсионери за бустери, натиск всички да се бодат, защото други проблеми в държавата "няма"...
  • 46 ГЕРБ

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да да да":

    Балък
  • 47 ГЕРБ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Промяната":

    Тъ..п наивник
  • 48 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    НА СНИМКАТА СЕ ВИЖДА СИНИЯ АВТОБУС , С КОЙТО ДВАМАТА КАНАДЦИ ПРЕКАРВАТ КЛАКЬОРИТЕ НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА...... ФАКТ !

    Коментиран от #65

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Емилия Милчева

    1 0 Отговор
    Защо ми пропуснахте името сато автор?
  • 51 Биби Кинг

    4 1 Отговор
    С левата рука че го местиме у десно и че оспееме с промената според Кирчето! А па Асето смета каде с лева рука че си туриме кво можеме у деснио джеб и те така до де има кво да лепнеме!
  • 52 карамфила

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Хахаха,а не може ли обратното,С ЛЯВА ПОЛИТИКА,ДЕСНИ ЦЕЛИ.
  • 53 7878

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Даже и клошарите се обединяват с милионерите.
  • 54 карамфила

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кийо":

    Какви заповеди само издавате,".Напускай държавата, махай се от Бг веднага и на момента" Приличате ми милиционер от бандата на боико тъпото и цецо апартамента,ако не съм познал значи сте по глупав и от тях.
  • 55 БГ EXIT

    7 1 Отговор
    Поредната камуфлажна статия за ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ - ние да не сме немски идиоти? 😄
  • 56 Категорично

    7 2 Отговор
    НЕ!

    Тия двамата да се разкарат!
  • 57 Новите

    8 1 Отговор
    Новата партия ,е жалка заедно с депутатите си и избирателите си ,жалко и за останалата част от населението !!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 К.о.ч.и.н.к.а.

    2 0 Отговор
    К.о.ч.и.н.к.а.
  • 60 Реалист

    3 3 Отговор
    Аман от манипулативни тюрлюгювечи. Ще има истинска промяна , защото е узряла , даже презряла и няма алтернатива.И много журналя ще бъдат неприятно изненадани.
  • 61 Иванов

    2 2 Отговор
    Ще се сбъдне, но първо трябва всички русофилчета да си купят еднопосочен билет за Масква.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Стига с тази „ПРОМЯНА“!!! КОЙТО иска промяна да си смени най-добре половата ориентация и белким се успокои.
    От НЕКЪДЪРНИЦИ, само промяна може да се очаква, защото е лесно, а за „.......Европейското Развитие на България“ трябва акъл и работа.
    Тия двамцата, Кирчо и Асенчо, ако не ПОСТАВЯТ НАШИТЕ МОМЧЕТА НА ВЛАСТ, няКОЙ ще пострада жестоко...ПАРИТЕ ДАДЕНИ ЗА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ ОТ „СПОНСОРИТЕ“ ТРЯБВА ДА ИМАТ ВЪЗВРАЩАЕМОСТ +.
  • 64 Да попитам

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Error":

    Емиии, не разбирам от финанси.
    Но разбирам, че това са народни пари, една част от които са и мои, и че са направени някакви дългове, които трябва аз и моите деца, а може би и внуци да плащат.
    Така, че тези, които разбират от финанси и се разполагат с парите ни, да бъдат така добри да обяснят с думи прости на целия български народ, който не разбира от финанси, но чиито пари управляват, къде са милионите и милиардите. Иначе ще ги болят главите.
    Някой нещо говореше за откритост и прозрачност и да не се прави на 2 1/2, защото.... - виж предното изречение! .

    Коментиран от #74

  • 65 ХОРТА С ГОДИНИ

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    ОЗАКОНЯВАТ ПАРТИЯ ТИЯ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ.. ......КЪКЪ СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ.....И ФИНАНСИРАНЕ ОТ ДЕ НИИИИИИЩУ НЕ СЕ КАЗВА......МЪЪЪЪТНА РАБОТА.ШМЕКЕРИ.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Libre comment air

    3 0 Отговор
    Засега има огромни очаквания за промяна....но май с всеки ден тези очаквания намаляват...и на фона на високата инфлация може народът пак да скочи...Фактът че МРЗ е закована на 250евро чисто при цена на 1 хляб 0.70 цента за 600гр. Говори че големите обещания може да си огтанат в историята...
  • 68 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Дясна ръка , ляв джоб?
  • 69 HHен

    1 0 Отговор
    Вън чуждите агенти !!! Видяхме ви подмяната, и май не разбраха че като не ме кефиш идвам и те изкарвам от парламента щото държавата е НАША !!
  • 70 хаха

    2 0 Отговор
    Вън чуждите агенти, явно не разбраха че ако не кефиш идвам и те изкарвам от парламента заедно с народа щото държавата е НАША !
  • 71 Баварец

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Промяната":

    Да, ПОДМЯНАТА вече се случва! От 1944 е все така, наши и ваши, като силно се надявах, че нещо ще се случи, но не, масова чистка с нагласяне на наши и т.н. Това е мечтата на Фатмака Радев, който вместо да използва потенциала на можещи хора се занимава с разчистване на лични сметки! Дори и това да искаш да направиш, трябва акъл и като му вземеш на ББ интелигенцията, ще го приключиш! Но...трябва акъл и държавническо мислене, а не долни гащички

    Коментиран от #76

  • 72 Даа

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Промяната":

    Млади хора са нужни, но едва ли тези-само приказки слушаме днес едни, утре други. Нямат представа от нищо, един чичо от село е по запознат с положението в страната. Не става с аз искам да съм премиер, аз искам това, искам онова. Може да искаш само като си дете и то от майка си и баща се. Другото го правиш.
  • 73 нормален

    3 0 Отговор
    САМ СИ ПРЕЦЕНЯМ - НЕ РЕШАВАЙТЕ ВМЕСТО МЕН ЗА БАЗИ НА САЩ В СТРАНАТА НИ. Р Е Ф Е Р Е Н Д У М!
  • 74 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Да попитам":

    точно така. Аз и ти сигурно не искаме тези дето разбират от финанси да си правят сами основните ремонти на колите пред блока, макар да се съмнявам, че въобще ще опрат до тях и, че живеят в блок. Но, поне да не наливат антифриза в казанчето на чистачките могат научи. Та, излиза, че знаем с една идея по вече от тях, а някои от нас и ремонти сме правили, поне на времето. След перифразата ми- всеки субект, в случая човек с едни пари в джоба/банка/ е една малка държава, и как ще управлява този бюджет зависи от него, и в крайна сметка се явява и един малък финансист, поне на собстените си пари..
  • 75 stan40

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "краси":

    Образованието те прави знаещ, не умен и не можещ. Какъв успешен бизнес са развили, или са ръководили тези двамата? За Кирчо разбрах, че бил в бизнеса с компири. Както царя, хванали ги голи и боси , и ни ги натресаха по поръчка за млади и красиви внос от чужбина. Вярвай те им.
  • 76 stan40

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Баварец":

    Каква интелигенция при Баце? Всичко ментарджии и алчни люде. Ако това е интелигенцията в България промяната няма шанс да се получи.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да да да":

    ДА ЖИВЕЕ ВАСИЛ БОЖКОВ НАИ УМНИЯ БЪЛГАРИН НА СВЕТА СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ПОКЛОН