1 Януари, 2022 19:00 4 364 42

България през 2021: не особено богата, но вече с проблемите на богатите страни

  • българия-
  • икономика-
  • пандемия

Остава да си пожелаем една мирна, здрава и успешна 2022 г. и едно последващо десетилетие на развитие и творческо вдъхновение във всички сфери на обществения живот

България през 2021: не особено богата, но вече с проблемите на богатите страни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България започва да развива част от болестите на богатите държави, без непременно да е станала богата. Даниел Смилов посочва четири от синдромите на това развитие.

2021 ще остане в историята ни като междинна година. Политически тя изглеждаше извънредна: силна турбуленция, избори и служебно управление в пряк и преносен смисъл на фона на продължаваща Ковид криза. Но това бе и просто една поредна година от по-дълъг процес на влизането на България в клуба на богатите държави. Страната не е още съвсем за този клуб, макар че скоро сигурно ще стане член на ОИСР – организацията на най-развитите икономики. През 2021 г. Индексът на просперитета (Legatum) отреди на България престижното 48-мо място (от 167). Непосредствено пред нас са Румъния (47), Катар (46), Унгария (44) и Гърция (43). Общо взето добра група от държави, макар че Чехия и Словакия ни изпреварват с повече от десет места, например. Според Евростат, по последни данни средният доход на домакинство у нас е 5928 евро. Това е далеч от средното за ЕС (около 20 хиляди евро), но е по-добре от Румъния (4846) и не толкова далеч от Гърция (9995).

Ако се използва най-стандартният индикатор за развитие – БВП на глава на населението – България е на опашката на ЕС със скромните 8646 евро. Но това е повече от Сърбия (5319) и Русия (8072), което е достатъчно показателен атестат за ползите от еврочленството. Румъния обаче ни изпреварва с почти една трета – 11205, с което северната ни съседка се приближава плътно до централно-европейската група: Хърватска (11993), Унгария (13587), Полша (13429). Следващата “кота” за достигане е Гърция (15900). Сравнението с Румъния е показателно, че България не е използвала пълния си потенциал. С по-добро управление, освобождаващо предприемаческата енергия от административни тежести и корупционен данък, България би догонвала останалите значително по-бързо.

След още 10 години можем да догоним Гърция

Но истината е, че ако пред страната има още десет години за възходящо развитие – без военни или тежки икономически кризи наоколо – за този период тя ще се превърне в една средно богата европейска държава, практически сравнима с Гърция, Португалия, а с късмет и повече усилия – Италия. Няма вероятност да станем икономически тигър, но все пак България би постигнала ниво на развитие, което никога не е имала и което би я направило равноценен член на всеки клуб на развити икономики.

В тези процеси няма нито неизбежност, нито предопределеност – и вътрешни, а и външни фактори може да спрат това позитивно развитие: войни или напрежение в региона, нова световна финансова криза, лошо управление и корупция и т.н. Освен тези традиционни пречки, обаче, България започва да развива част от болестите на богатите държави, без още всъщност да е такава. Ето четири такива проблема:

Провинциалният синдром

В развитите демокрации през последните десетилетия се засилват регионалните различия. Метрополисите, столиците привличат огромни капитали заради глобализационните процеси, докато определени провинциални региони изостават. И в САЩ при избора на Доналд Тръмп, и в Обединеното кралство при референдума за Брекзит регионалните различия изиграха важна, дори може би определяща роля. В страни като България и Румъния, регионалните различия стават още по-видими. Контрастът тук е не между по-заможни и по-бедни региони, а между първия и третия свят. В Румъния, например, 27,7% от домакинствата нямат вътрешна тоалетна. В България този процент е 15,3%, а следващата в непрестижната класация е Литва с около 10%.

София вече е достигнала средното за ЕС ниво като БВП на глава от населението, а Букурещ дори е надминал вече Будапеща по този показател. Но българският Северозапад и определени региони в Румъния са сред най-бедните в ЕС. От тази гледна точка, ясно е, че България и Румъния (а и Източна Европа по-общо) изкарват в по-тежка форма тази болест на богатите.

Синдромът “Спарта”

Населението в развитите държави е като цяло застаряващо, а често и намаляващо. Затова те предприемат различни миграционни политики, гарантиращи приток на хора чрез миграция: иначе социалните им системи не биха издържали демографския натиск.

Древна Спарта е била първата държава, която е въвела гражданството като система от права и привилегии на селектирана група. Проблемът на Спарта е, че били прекалено селективни в това кой може да бъде гражданин. В крайна сметка броят на гражданите паднал на едва около 2000 и спартанците загубили войната с Тива, въпреки че преди това победили големия си враг Атина.

България, а и Източна Европа като цяло рискуват да последват съдбата на Спарта не само поради лошата си демография, но и поради нежеланието да дават привилегията на гражданството на други хора. Орбановата борба с “миграцията” и мигрантите, които всъщност ги няма, е един от признаците на спартанския синдром. Заради него Източна Европа може да има дългосрочни проблеми с растежа и вместо да догонва Запада, да си остане обезлюдяваща се негова периферия. За България тази опасност е сериозна.

Синдромът “ортодоксия”

Западните плуралистични общества проблематизират понятието за идентичност от десетилетия. Какво всъщност гарантира идентичността на една политическа общност? Това език ли е, раса ли, религия или нещо друго? От Просвещението насам, а може би дори и от Трийсетгодишната война, Европа се бори с тази проблематика и се стреми да създаде общества, които са отворени за различни култури и начини на живот. Този стремеж винаги се е сблъсквал с известен отпор, намерил своята кулминация в тоталитарни режими като нацисткия. Но и днес “консервативният обрат” търси да “закотви” политическата идентичност в някаква религиозна ортодоксия. В Израел нараства влиянието на партии на ултра-ортодоксалните евреи, в САЩ религиозната идентичност става политически маркер. Европа като цяло е по-слабо засегната от тези процеси, но Източната ѝ част далеч по-активно търси своята “ортодоксия” в религията и историята.

Разбира се, няма нищо лошо в запазването на културните и религиозни традиции. Проблемът настъпва, когато тези традиции започнат да се използват за разрушаването на форми на европейска интеграция и съществуващи наднационални структури. Полският конституционен трибунал през октомври обяви за противоконституционни части от Договора за ЕС. Румънският конституционен съд излезе наскоро с подобно решение, поставящо под въпрос дейността на Съда на ЕС. Българският КС също е взел на въоръжение една доктрина за “конституционна идентичност”, чрез която на базата на местна “ортодоксия” би могъл да отхвърля международни задължения на България.

Проблемът не е в конституционните съдилища, а в цялостната политическа атмосфера, която кара Източна Европа да реже клона, на който седи. Защото ако тези страни излязат от ЕС, потенциалът за растеж на целия регион ще намалее драстично, като България ще е една от най-пострадалите държави.

Синдромът “Идиот” по Достоевски

Като във всяка модернизираща се държава, и в България интелигенцията се люшка между прекален ентусиазъм по западни модели и тяхното гордо отрицание в полза на традицията. Връщането към някакъв изначален, чист, нативистки начин на живот, който хем да е уникален, хем да поразява с красотата и добротата си, е отколешна интелигентска мечта в Източна Европа, заложена в незабравимите образи на Достоевски – Альоша Карамазов и княз Мишкин.

Синдромът “Идиот” засяга най-силно държави, които са на ръба да се превърнат в развити икономики и демокрации, но все още нямат пълната увереност, че това ще се случи. Такава е била Русия по времето на Достоевски, но разколебаването и търсенето на алтернативни идеали – от комунизма до консервативното самодържавие – всъщност довежда страната до катастрофата от 1917 г.

Неувереността на интелигенцията и в България, която води и до свръх-екзотична и волатилна политика, се превръща в дългосрочен политически и икономически риск. С малко интелектуална дисциплина и с повече отговорност и този синдром би могъл да бъде успешно преодолян.

Остава да си пожелаем една мирна, здрава и успешна 2022 г. и едно последващо десетилетие на развитие и творческо вдъхновение във всички сфери на обществения живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    50 5 Отговор
    След синдромът идиот от банкя, козяк ни монтира канадчето, да ни дозакопае! Иначе злорадството на овче зеле, не е нищо ново в злетарщината.
  • 2 Сатана

    48 2 Отговор
    Забавно четиво,ще си помисли човек,че е попаднал в страната на чудесата.
  • 3 форбс

    22 4 Отговор
    по индекс на просперитета 48,а по индекс на простотия...
  • 4 РЕАЛИСТ

    66 5 Отговор
    Абе днес в първи януари, а не първи април. Я се спрете с тези лъжи. България е една бедна и изостанала държава. Така ни лъжеха още преди 30 години, как за 10 години ще надминем Гърция, а сега знаем, че дори Румъния никога няма да стигнем. На джоба ли да вярвам или на статистика. Кой го беше казал за степенуването" Лъжа, по-голяма лъжа и третата степен-статистика."
  • 5 Глупав демократ

    44 3 Отговор
    Това, че България " започва да развива част от болестите на богатите държави" въобще не ни доближава до тях, а показва кое най-добре усвояваме от западната демокрация. Явно за автора развиването на болестите на богатите държави е положителна тенденция което горе долу означава: колкото по-болни от демократични болести толково по-здрави демократично. Демократично болният е най-здрав. Да му мислят недемократично болните.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сивата чапла

    32 2 Отговор
    Ша ма ........ простите, първо за много години, живи и здрави и ако може без Дойчето, ...... Затова и не го чета, просто след заглавието пиша своето мнение. В случая, да се зарадваме, ние настигнахме Швейцария, цените на имотите у нас са си швейцарски. ... !!!!!! ..... Затова и някой по-умен от нас е казал, внимавай какво си пожелаваш!3487

    Коментиран от #10

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    ЧНГ ХОРА да е МИРНА ЗДРАВА ЩАСТЛИВА БЛАГОДАТНА
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    КЛАСИ БЕДНИ И БОГАТИ разделяй и владей
    а у нас сн
    свестните ги считат за луди
    а глупецът навред почитат
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата чапла":

    ЧНГ
    НИК
    СИВАТА ЧАПЛА
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    да бъдем ХОРА ЧОВЕЦИ

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КИРО ЖЪРТЪ

    8 3 Отговор
    КАКТО ВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ ВИНАГИ С ГОЛЯМО ЗАКЪСНЕНИЕ, НО САМО ЗА РОДНИЯ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ .НО ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ, ЕДНА АМАЛГАМА ОТ БИВШИ КОМУНИСТИ, БИВШИ ФАШИСТИ, БИВША ДС , И ЗА КАПАК ОТРОЧЕТО НА ДС ,ФИРМЕННИЯТ ХОЛДИНГ ДПС.ДОКАТО ТАЯ МАФИОТСКА ПОЛИТИЧЕСКА ВЪРХУШКА НЕ БЪДЕ. ИЗМЕТЕНА ОТ ВЛАСТТА ЗА ВИНАГИ, НАРОДЪТ ЩЕ СИ ВЕЧНО БЕДЕН И ГРАБЕН.

    Коментиран от #14

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "КИРО ЖЪРТЪ":

    НАБОРЕ така е
  • 15 майката на костов

    16 2 Отговор
    Чущовищен негодник като Смилов, прехранващ се с парите на американските данъкоплатци, при положение, че стотици милиони хора в САЩ мизерстват и живеят в крайна бедност, да говори, колко хубаво се живее в България е неморално и недопустимо!
  • 16 Киро Жарта

    14 5 Отговор
    КИРО Канадецо и Кокорко -вън от България!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Статия

    13 1 Отговор
    Стил фентъзи.
  • 19 Джендърството

    15 1 Отговор
    Болест ли е или признак на западна демокрация?
  • 20 KKKK

    22 1 Отговор
    Значи разбрах от статията, колко добре сме се развивали заради ЕС, ама не сме искали емигранти, щото нямало деца, били сме идиоти и сме били ортодоксални и поради тая причина нямало да се развием ... значи няма толкова плоска пропаганда ... първо деца може да си направим и без имигранти, ако хората са спокойни и имат малко повече пари. Второ ако държавата насърчва бизнеса и иновациите, а не го спира, ще се развием доста добре. Високите технологии и оптималното използване на ресурсите, вместо разхищения са достатъчни не само да издържи пенсионната система, ами и да е супер добре ... Аре българските дуе лизи от ДВ, да си запазите пропагандните расъждения за някоя друга държава ...

    Коментиран от #24

  • 21 Уса

    24 0 Отговор
    Стойте далече от богатите те мразят бедните
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 James 🇺🇸

    14 0 Отговор
    Нормално, това беше планът. Натиснаха България с тези кови простотии за да фалират средната класа и да я принизят с бедните
  • 24 James 🇺🇸

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "KKKK":

    Това за мигрантите идва оттам че българската жена масово става застаряваща ергенка. В момента 100% от жените се конкурират за 20% от мъжете с по богато състояние и чакат да бръкнат в златната кесия. После като чукнат 30-35-40 и се почва мъжете били еди кви си, що не ги харесвали
  • 25 Онзи

    4 4 Отговор
    Жялко, че има хора които пишат в социалните
    мрежи, без да са прочели за лисицата и гроздето
    и лисицата и ежко- бежко.Чели са за Аристотел, Цицерон, Сенека, а не си спомнят какво са учили
    по природознание, четене, смятане, физическо,
    и така на татък!!!!!????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГХЧ

    15 1 Отговор
    Забавно тъп материал , на който не би се вързал дори мало-грамотен гражданин от ромски произход.
  • 29 кратко

    20 4 Отговор
    АВе Зеле Миризливо . На Гърция са изсипани много трилиони само в селското стопанство , за да може мързеливият грък с 5 декара земя , да живее на село в бяла къща , с асфалтирани улици , прави тротоари , и в двора му да има 3 вида трактори , и целият им прикачен инвентар. Държавата дори е длъжна да му осигури безплатно вода за поливане до микроскопичният му селско-стопански имот - БЕЗПЛАТНО. Автомобилите им писани за селско-стопански нужди са освободени от данъци. Изкупуването на продукцията е канализирано и мощно субсидирано на килограм . Ако половината от това се предложи на българина , България би отвяла Гърция , като пътен знак , щото ние сме много по-можещи способни , и находчиви , биейки се за място под слънцето в много по тежка и агресивна среда . Това е известно на нашите колониални господари , и за това гледат да ни държат на къс строг нашийник. За да се състезаваш с някой , то трябва да сте поставени при равни условия , няма как да се състезаваш с някой , когато още на старта те прострелят в крака , и ти казват тичай да се състезаваш .
  • 30 DW и Д Смилов!! Пишете само глупости,

    11 1 Отговор
    Маниполации и лъжи!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гандалф

    6 0 Отговор
    Единствено което усещаме по джоба си това е, доближаване до средно европейските цени на стоки и услуги...за другото още си чакаме......
  • 35 Верно ли

    10 1 Отговор
    Синдромът “Идиот” по Достоевски... А синдромът "Moron" е да гледаш как днешната т.нар."цивилизация" е в небивал колапс, на това да викаш "развити страни" и да боравиш с някаква измислена стъкмистика, все едно ние живеем на Луната, списвачо Смилов!!!
  • 36 Варненец

    8 2 Отговор
    Когато учех в СУ, имаше честни хора, днес там ВСИЧКИ не казват истината. България не е НЕбогата, а бедна държава, като 70 % са на прага на мизерията, например 85 % от пенсионерите. Катастрофа за Русия не е 1917, а 1991 г, това е видно по всички икономически и политически резултати. Г-н Смилов, смятате ли, че имате място в СУ? Сам си го признайте, не искайте други да Ви го съобщят.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    Можем да настигнем Гърция и то бързо по БВП на глава от населението, но нашите управленци не се усещат, че е нужен ръст на заплатите. При един спокоен живот в последните 10 години, голямата част от парите няма да потънат под дюшека, а ще отидат за стимулиране на потреблението и съответно икономическия растеж. Ние имаме по-ниски минимални заплати и пенсии от половината Балкани, а реално само Гърция и Румъния освен нас са в ЕС. Нелепо е още да не сме стигнали €500 минимална заплата. Общото нарастване на благосъстоянието би се отразило по 2 начина - първо, като се стимулира икономиката и второ, с привличането на инвестиции, защото инвеститорите се интересуват от пазари за реализация. Има и други неща - да вдигнем здраво качеството, така че българската продукция да е търсена и предпочитана, както гръцките стоки - бутилка "Рецина" струва над €10. Ами, направете и нашето така и продавайте и по €15 бутилката.

    Въпросът е да нарасне обемът на паричните потоци в обращение.
  • 40 кавал

    2 1 Отговор
    Бай Ганьо може да ходи да с..ре във външен кенеф , но има айфон за 3 бона.
  • 41 Joro

    0 0 Отговор
    Хахаха. Дойчо, не се излагай бе, как сме пред Румъния, виж кви коли карат румънците, над 10 г. няма, пък при нас под. 10 г. няма.
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Внимание-внимание! МАНИПУЛАЦИЯ.