Last news in Fakti

6 Януари, 2022 12:09 2 013 8

Парламентът цяла седмица ще се "изслушва", няма нито един законопроект в дневния ред, а сметките валят и трябват мерки!

  • адв. петър славов-
  • законодателство-
  • предложения-
  • парламент-
  • народно събрание-
  • законопроекти-
  • бизнес

Адв. Петър Славов даде конкретни законодателни предложения в подкрепа на граждани и бизнес

Парламентът цяла седмица ще се "изслушва", няма нито един законопроект в дневния ред, а сметките валят и трябват мерки! - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото НС:

"Предвид, че парламентът цяла седмица ще се "изслушва" и няма нито един законопроект в дневния си ред, а космическите първоянуарски сметки за газ, парно, ток и т.н. не чакат, ето няколко конкретни законодателни предложения в подкрепа на граждани и бизнес (които могат да бъдат разширени и задълбочени).

Мотивите са ясни:

1. Крайно време е да се намали размерът на наказателната лихва за забавени плащания в България - най-високата в ЕС. Очевидно, при нарасналите в пъти сметки към комунални доставчици и монополисти, подобно забавяне при гражданите и бизнеса ще има и те ще дължат над 10% наказателна лихва. От своя страна, доставчиците (често монополисти), при огромните обороти, които реализират, лесно могат да се рефинансират от банките при сегашните отрицателни лихви на 1-2% лихва!

2. Време е най-после да се увеличи и прагът за задължителна регистрация по ДДС от сегашните 50 хил. лв. Това ще облекчи много малки бизнеси, които ще могат да си спестят редица допълнителни разходи като регистрирани по ДДС търговци, а и ще изсветли много обороти, които в момента се държат изкуствено занижени, за да не възниква задължение за регистрация!

3. По-нататък - при тази усложняваща се пандемична обстановка и обещания за подкрепа, хайде управляващите да помислят и за работещите и особено за самоосигуряващите се лица, като също ги стимулират - например с отстъпка от дължимия данък за 2021 г. Най-малкото, защото за поредицата ваксинации всеки гражданин е отделил време, през което не е могъл да работи (вероятно и ден-два след това, при вдигната температура и неразположеност след поредната "игла") и е справедливо да бъде компенсиран за тази си загуба на доход поради въведените противоепидемични мерки!

4. И накрая, но не по важност: Нека допълнителното подпомагане за 2021 г. за отглеждане на деца (в това число и на деца с увреждания) в размер на 450 лв. за едно дете, 900 лв. за две и т.н., отстъпка от годишния данък на работещ родител, да стане постоянна мярка! Защото без съответната промяна в ЗДДФЛ, през 2022 г. ще се върнем на смехотворно-подигравателните 20 лв. (точно така - двадесет лева?!!) "отстъпка" от годишния данък!

P.S. Горното може да се ползва за мотиви към законопроекта, а при нужда на заинтересован действащ народен представител, ще предоставя и оценка на въздействието".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    16 4 Отговор
    Абе, вие кога ще гласувате за премахване на Зеления парцал? Това е работа за 15 минути.

    Коментиран от #2

  • 2 жжжжжж

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "нннн":

    за зеления чорап , ли питаш?

    Коментиран от #4

  • 3 Мнение

    14 6 Отговор
    Политическият проект Партията на Предателството е подготвяно скрито и народът не знаеше какво му се готви. Всичко режисирано по план - първо протестите срещу Бойко, после ДБ - остриета на Сорос, после вдигнатите юмруци на Радев, после отказът на ИТН да направи правителство, за да се проправи път на проекта на предателите, които трябваше да смачкат народа и подарят България на чуждите интереси, тъй като са най-"подготвени" - разбирай най-убедените анти-българи. В кюпа са всички, без Възраждане, които са естествен антагонист и ИТН донякъде, които поне имат връзка с избирателите си като народ, а не номенклатурно. Но сега ще се появят и други политически субекти, тъй като българският народ, колкото и спящ да изглежда, има едно ядро, за които националният интерес и ценности означават нещо, включвам всички етноси. Това правителство е заченато в лъжа и измама, какви закони очаквате от тези хора, които не зачитат законите и правата и безогледно изпълняват чужди нареждания, дори когато това е незаконно по нашето законодателство.? Да прокарат закон, с който могат да нарушат всеки закон, това би им отивало!
  • 4 нннн

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "жжжжжж":

    За чорапа се двоумя. Слагам му и минуси, и плюсове. Пък като си помисля за Плевню... Но сертификата трябва да се махне веднага и категорично.
  • 5 христова

    11 2 Отговор
    Така ще е дотогава,докогато в Народното събрание се мотаят събрани от кол и въже кресльовци,с ненужни за това свято място професии,без никакви практически умения.Колко от народните представители са юристи и икономисти,за да виждат належащите проблеми на държавата.Ще ги чакаме да правят анализи,за да видят очевадното.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 За протокола

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "христова":

    Абсолютно се съгласявам за сбирщината депутати. За Парламента са нужни преди всичко политици. А каквито специалисти им трябват, да си ги викат като експерти. При толкова учени, професори, доктори на науките, институти към БАН и т.н. изобщо не смятам, че в Парламента са най-подготвените икономисти, финансисти, прависти, енергетици и др. които трябва да определят законите.
  • 7 Минувач

    5 1 Отговор
    Ако управляващите продължават да "тупат закондателната топка" ще трябва да си търсят нова работа. A голяма част от съществуващите закони във всички области са се доказали вредни!
  • 8 Съвест

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "христова":

    Малко са юристите , аз затова гласувах за Славов .. но Бай Ганчо гласува за Ицо Хазарта и той влезе, Славов - не ! Еми народа си е избрал съдбата явно. Същият Славов агитира и за премахване на ЕКО-стикер тапета, но явно на хората си им харесва..