7 Януари, 2022 20:35 3 248 24

Адв. Методи Лалов пред ФАКТИ: Парламентът на този етап показва неспособност да работи бързо и мъдро

  • методи лалов-
  • 47-мо народно събрание-
  • народно събрание-
  • парламент-
  • зелен сертификат-
  • възраждане-
  • коалиция-
  • управление

Има добро говорене, но засега само се чертае какво ще бъде направено. Детайли няма, мерки няма", коментира юристът и общински съветник от "Демократична България" в СОС

Народното събрание работи тромаво, а на изпълнителната власт ѝ се налага да се занимава с битови, също и стари проблеми, заложени от кощунствените управления на ГЕРБ. Така може да се обобщи стартът на новата власт в България.

За да поговорим за тромавия и нерешителен засега 47-ми парламент, за управленската коалиция, готвения протест от "Възраждане" на 12 януари и необходимостта от зелен сертификат за достъп до Народното събрание - нещо, което днес бе прието от законодателния орган, от ФАКТИ се свързахме с адв. Методи Лалов, общински съветник в СОС от "Демократична България", който бе любезен да отговори на въпросите на медията ни.

"За съжаление този парламент на този етап показва неспособност да работи както бързо, така и мъдро по-опредеделни теми. Надявам се това да се промени с времето. Мнозинство има, но не виждам политическа воля в мнозинството ясно да артикулира конкретния проблем и да наложи политическата воля, която следва от това, че има подкрепата на по-голямата част от избирателите. Това не е добър сигнал", започна адв. Лалов.

"Трябва да има уеднаквяване между стандартите, които се отнасят за редовите български граждани и народните представители", каза относно зеления сертификат за достъп до Народното събрание, който, както стана ясно, депутатите гласуваха по-рано днес.

След това разговорът ни премина към партия "Възраждане", която поддържа силно притеснителни позиции по COVID-19 темата, а също така се явява организатор на протест срещу зеления сертификат, който трябва да се проведе на 12 януари в София.

"Възраждане, макар и да са най-малката парламентарно представена партия, са група с крайни виждания, популистки настроена и група, която може да яхва и да изостря настроения, които са антиобществени в крайна сметка. Защото говорим за обществено здраве, за опазване на живота и здравето на гражданите и спекулирането, играта с тези неща е абсолютно недопустимо. Те ще продължат обаче да играят на тази вълна през цялото си политическо съществуване в парламента. Поведението на "Възраждане" не е нищо изненадващо - имахме "Атака", ВМРО и подобни формации.

Надявам се този протест да бъде протест на тези, а не на вандалщини. Ако прерасне в подобно нещо, тогава ще има място за намеса на МВР. Важно е протестите да бъдат израз на свободна воля - нека ги чуем, нека ги видим колко са и да видим как се държат. Ако останалата част от населението одобрява определено поведение или определена теза, дори и с мълчание, значи такава ще бъде волята на мнозинство. При всички случаи обаче трябва да се спазва законът", коментира адв. Методи Лалов.

Той направи анализ и на ситуацията в коалицията, която би могла да се изостри заради въвеждането на зелен сертификат за достъп и до сградата на Народното събрание.

"Ясно е, че това е трудна коалиция, ясно е също, че ще има тежки противоречия. Надявам се разпадане да няма, но се надявам да няма и извиване на ръце по всяка тема - т.е. някой да заплаши, че ще се откаже от коалицията, ако не бъде изпълнено неговото виждане за даден въпрос. Има коалиционно споразумение - това са допирните точки между управляващите политически партии, и различието по всички останали теми не трябва да води до разпад на коалицията. Единствено неспазване на коалиционното споразумение, на поставените цели, може да бъде основание. Доколкото знам темата за зеления сертификат не присъства в коалиционното споразумение и в този смисъл различията не трябва да доведат до разпад. Няма лошо в една коалиция да се спори, да се излагат публично аргументи, но аргументи, а не крясъци, викове и заплахи".

На въпроса на неопитност ли да отдадем тромавата работа на текущото Народното събрание до този момент (вече над месец от конституирането му), адв. Лалов отговори така:

"Не само на неопитност. Голяма част от формациите, пък и хората, които се заявяват на политическата сцена, неискрено в политическите предизборни кампании правят заявки за ускорена работа, с темпо, което знаят, че няма да се случи. Част от заявките на политическите формации, че още след първите седмица-две ще има резултат, са невъзможни. Това е така, защото са част от един колективен орган, работят по определени законови процедури, те изискват и време, и съгласуване, и противопоставяне. В никое демократично общество нещата не могат да станат толкова бързо. По такъв начин - максимално бързо, се взимат решенията в авторитарните държави, защото се взимат еднолично.

Има, разбира се, и неопитност, имаме и трудна коалиция, в която виждаме, че и при несъществени от гледна точка на коалиционното споразумение теми има остро противопоставяне - представям си какво ще се случи, когато настъпи моментът за нещата по същество, в детайли".

От медията ни уточнихме, че прави впечатление неувереността у депутатите на "Продължаваме промяната" и липсата на политическото у тях, което е проблем в българската действителност, независимо колко добри експерти са в своите сфери извън парламента. Събеседникът ни коментира така този детайл:

"Ние дори не знаем доколко са добри професионалисти в своите сфери, защото доказателства за това нямаме. Имаме твърдения на техните политически сили, които са ги излъчили, че са такива. Това, че някой работи някъде, но на общественото поле довчера не е имал никаква проява - ще ме извиняват и свои, и чужди, не е атестат и не вярвам на такива неща.

Неопитността е проблем от гледна точка на това, че бихме могли да имаме опитни и доказани, поне на политическото поле хора, но в случая не в пълна степен е така. Но е по-добре да имаме неопитни, отколкото доказано компрометирани хора, опитните политици от ГЕРБ, ДПС, БСП, които дълги години много добре се упражняваха в политическо говорене и политическо нищоправене. Аз все още съм с надежда, че тези хора ще придобият опит. Да, по-добре щеше да е да го имат и да се работи ускорено, вместо да се губи време за трупане на опит тепърва, но въпреки всичко могат да го направят".

"Изслушването на министри е все още в полето на заявяването на цели. Аз слушах част от комисиите, разбира се, Комисията по конституционни и правни въпроси с особено внимание заради моята експертиза. Има добро говорене, но засега само се чертае какво ще бъде направено. Детайли няма, мерки няма. Едно от нещата, които ме притесняват е, че до 15-ти януари на Европа ще бъде дадена конкретика за това как ние ще решим проблема във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, и по-точно как ще бъде решен проблемът с главния прокурор. А кога ще научат българското общество и българските юристи за конкретните мерки, по които да има разговор?! Някой ще каже, че няма време и че такива са обстоятелствата. Съжалявам, но и при тези обстоятелства трябва да работиш така, че въпреки всичко да има информираност. Ние конкретика нямаме. Ще има разследващ магистрат, който щял да разследва главния прокурор, той можело да бъде съдия, прокурор или следовател. Нищо подобно - не може да бъде съдия. Конституцията ни не позволява наказателно разследване да се води от съдия. Това са едни красиви фрази, защото съдията е независим от прокурора, само че е невъзможно да се случи. Няма лошо, че се правят заявки, но наистина е време и за работа. И партиите в предизборната си кампания - ако щете лекомислено, ако щете умишлено са правили заявки, които не могат да изпълнят със скоростта, която очаква обществото, нека сега да бъдат така добри и да го кажат и да аргументират новия срок. Няма нищо лошо в това", каза юристът.

"Очевидно е и неумението на част от управляващите да управляват кризи, или поне да противодействат на кризите. Естествено, това е трудна работа, която изисква определени умения, опит и воля да не вървиш според популистките очаквания на някого, a да защитаваш обществения интерес в рамките на закона, като спазваш правилата на здравия разум без да мислиш за дългосрочното си политическо битие. Политикът трябва да знае, че е там да свърши "черната" работа, дори и това да му коства в дългосрочен план политическа смърт, защото иначе очевидно ще е устроил себе си - да съществува на политическия терен, а не е е отишъл да служи обществото", заключи Адв. Методи Лалов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    15 12 Отговор
    Тиквешките кабинети работиха по бързо, да усвояват милиарди , за това ни върнаха с 30 години назад с безумното 12 годишно управление, голяма бързина.....
  • 2 хихи

    12 2 Отговор
    С наложени ГМО продукти толкова!!!!
    Наложителят трябва добре да си помисли с кого си има работа...
  • 3 Пич

    13 3 Отговор
    Адвокате...стегни се...!!! Живота не е само фитнес и анаболи , които повреждат мозъка...!!! В твоето село , още ли не знаят , че парламента никога не е работил бързо и мъдро...!!!???
  • 4 КИРО КОПОЯТ ВЛАДЕЕ БЪЛГАРИЯ

    15 8 Отговор
    ДА ГО УЛОВИМ ХАИДУТИТЕ БЪЛГАРСКИ И ДА ГО КАЧИМ С БЕЛЕЗНИЦИ В САМОЛЕТА ЗА КАНАДА С ОХРАНА ОТ ТРИМА БЪЛГАРИ

    Коментиран от #6

  • 5 нннн

    14 3 Отговор
    Парламентът днес показа, че 154 "народни" представители са фашисти. Хора, ние си ги избрахме.(???)

    Коментиран от #19

  • 6 КИРО ЩЕ ГО ПРЕКЛЮЧАТ СЕЛЯНИТЕ С КОСИ

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "КИРО КОПОЯТ ВЛАДЕЕ БЪЛГАРИЯ":

    КОСАТА КОСИ НО И РЕЖЕ ПРЕДАТЕЛСКИ ГЛАВИ

    Коментиран от #8

  • 7 ЦСКА

    7 2 Отговор
    Закривай !!!
  • 8 Мастията КИРО ще краде от България

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "КИРО ЩЕ ГО ПРЕКЛЮЧАТ СЕЛЯНИТЕ С КОСИ":

    И ЩЕ НИ ВАКСИНИРА С ВАКСИНА ТУМОР ДА ИЗМРЕМ И ДА НЕ МЪТИМ ВОДАТА НА БОГОВЕТЕ
  • 9 Дедо Пене

    11 3 Отговор
    Лалов, Лалов, как не може разследващия да бъде съдия като в Италия точно РАЗСЛЕДВАЩИЯ СЪДИЯ -ФАЛКОНЕ УНИЩОЖИ КОЗА НОСТРА !!! Все пак нашите корумпирани политици и техните калинки-бизнесмени не са по-добре организирани от Коза Ностра, пък да не говорим и че са страхливи и неверни....справка Тиквоний!!!
  • 10 Ръмпези

    15 3 Отговор
    АБЕ ЛАЛОВ...КАК ДА РАБОТИ ПАРЛАМЕНТА БЪРЗО В ТАКЪВ СЪСТАВ...ТИ В МОМЕНТА СЕ ПРАВИШ НА ИНТЕРЕСЕН...МАЛКО ПО СКРОМНО...НЕ СИ ЧАК ТОЛКОВА ПРОЗОРЛИВ...
  • 11 Пръц

    9 5 Отговор
    Депутатите не са там за да работят а да получават пари за присъствието си в НС.Някой очаква ли от Ицето Хазарта да покаже дали има “хемероиди”?
  • 12 Niki13

    12 3 Отговор
    Този не знам защо пропуска да спомене, че Демократична България бяха партньори на баце. Каква промяна могат да бъдат.
  • 13 Сега в

    9 1 Отговор
    в сайта на БНТ са пуснали новина: България редактира Плана си за възстановяване, по който Брюксел дава пари за справяне с кризата.
    В новия вариант срещу евросредствата обещаваме геотермална енергия, съхранение на ток в акумулаторни батерии и нов завод за изгаряне на боклук в Маришкия басейн. Така отпада първоначалната идея за изграждане на парогазова централа на това място.
  • 14 мдаааа

    12 3 Отговор
    Това Правителство и Президент ще останат в историята като най-неграмотните ...
  • 15 На крачка от краят на светът с бактерия

    5 2 Отговор
    Генно модифицирана ..... protectnaturenow.com/
  • 16 Методи Лалов?? Имали още общински

    8 1 Отговор
    Имоти за заменки по Системата, "кон За Кокошка!" кой е "шампиона по брой Заменки от Близкото и по далечно минало?? Говорят се Легенди, за над 100 заменки с поставени лица на човек от СОС???
  • 17 Веселинъ ЕГН 7112136860

    7 2 Отговор
    Що бе?Парламентът работи. Това,което от тридесет години не работи е Народното Събрание.Някой да ми припомни ако греша,но колко народни хора от Българското Село има в тая кочина срещу Царя Допоробител? Защо така Българският Селянин не се довежда до власт,а Сите евреи,турци ,руснаци,американци,шваби и арменци си играят на покер със съдбите ни в Народното Събрание? Всички малцинства трябва да бъдат изхвърлени от правото на власт в Майка България! Всичките до един!

    Коментиран от #18, #20

  • 18 да питам

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    И къде работи Парламента ?!! А , Народното събрание - къде ?
  • 19 stan40

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Страх ги е да не се гътнат баш когато има келепир.
  • 20 Не, имало е

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    БЗНС с Александър Стамболийски.
  • 21 Асенчо доноса

    2 2 Отговор
    Най-обичам да правя мръсно на жена си, а в лицето да й обяснявам колко съм точен. Цялата рода близка и далечна съм впрегнал. Само се чудя тя защо не ми вдига телефона.
  • 22 Коалицията

    3 2 Отговор
    да внесат за разглеждане премахването на специализираният съд,Да бг и те да се размърдат,имат опит и да действат.Адвокат Емджиев ви даде формула за махането на ГЕШЕВ,ако не сте го гледали,свържете с него,наистина ако сте отишли там да работите,не да отговаряте на своеволията на Копейкин и пак с привикване на министри и губене на време.Имате комисиите вече,а и внесени закони вероятно важните-спец прокуратурата,Гешев.НЯМЯ ВРЕМЕ!Копейкин е влезнал в тоя парламент да саботира като Толупа ,който отвън само привиква журналисти да го снимат и да се изявява ,като играе пак скечове и ръси лъжи,това може и най-вече-краденето и схемите мафиотски.
  • 23 Пак глупости.

    3 2 Отговор
    Тез пак се хванали с гл.прокурор,че и по своя инициатива обвързали плана за възстановяване който икономически и социален с пришевките на кукловодите си.Хората ви казаха че икономическите мерки издишат,плюс куп страници забележки,ами нищо,мерките не са важни за страната,а как да си уредим гл.прокурор наш човек. Най недосегаем в момента е президента който не може да бъде разследван докато трае мандата му.Уж за държавна измяна е бе,ама като му изтече мандата,а през това време може да си прави каквото иска.Вече се застеахова за 10 г.Защо не промените там Конституцията?И това което се случва,никой от разследваните държавни служители не е отстранен временно от работа.Нито Спецов,за който е готов доклада,но Асенчо си трае,нито приятелката на жената на прост о Киро,дори я върнаха на работа и уж забравиха,а Везиева която проверяват за плагиатство става съветник,с тези които обявиха нарушенията ги уволни..Един министър пък си купи поста като плати кампанията на ПП.И това не е корупция,хич!9 млрд.ги няма ,пак нищо,али бали!
  • 24 Не може

    2 3 Отговор
    Не може хора крадливи и корумпирани,които са доили бълг.народ 12 години да ги изкорениш за 3-4 месеца. Просто е невъзможно.Те са обхванали всички сфери в обществения живот и сега яростно се съпротивляват. Това не е да вземеш 1 камшик и да удариш 1 път в земята и да стане ЧУДО.Необходимо е време и търпение. Човек трябва да има вяра и надежда за доброто на децата ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове