Last news in Fakti

6 Януари, 2022 16:18 10 441 164

Лъчезар Томов за ФАКТИ: Сериозни мерки и тестване два пъти на ден в училище, за да имаме някакъв контрол над “Омикрон”

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • вълна-
  • covid-19-
  • covid вълна

"Не виждам как България ще излезе от пандемията без пълна ваксинация. Рано или късно ще има нови варианти", посочи той

Лъчезар Томов за ФАКТИ: Сериозни мерки и тестване два пъти на ден в училище, за да имаме някакъв контрол над “Омикрон” - 1
Лъчезар Томов; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В момента има 117 хиляди активни случая, което е рекорд. Минахме рекорда от първата вълна през първата есен, която беше “свежа” вълна сред имуноподатливо население. Сега може да се стигне до 300-400 хиляди активни случая, ако РЗИ успее да ги регистрира”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ гл. ас. д-р Лъчезар Томов, математик и преподавател.

“Самите служители на РЗИ ще бъдат заразени, така че не знаем какво ще се случи и със самата система”, смята още той.

Според него основната разлика между развитието на вируса у нас и в останалите части на света ще бъде нивото на смъртността.

Какви са математическите прогнози за разпространението на COVID-19 и новия щам “Омикрон” в следващите седмици - от ФАКТИ разговаряхме с гл. ас. д-р Лъчезар Томов.

Целия разговор четете в следващите редове:

- “Псевдомерките ще издържат до вторник (04.01.2022 г.)”, пишете във Facebook и факт - и вчера, и днес виждаме, че броят на новозаразените е над 6000, като днес спрямо вчера има увеличение от около 500 души. Д-р Томов, защо мерките са псевдо такива според Вас?

- Вчерашният ден беше с акумулирани случаи от празниците. Винаги денят след ден с кумулирани случаи броят е по-нисък. Този път обаче това не е така, напротив - има значително повишение спрямо акумулиран ден. Това ясно показва колко голям е ръстът. Ефективното репродуктивно число вече е 1,5 - тоест 10 души заразяват 15.

Казах, че мерките няма да издържат, защото “Омикрон” е толкова заразен, че вече прилича на морбили. Дори стриктното спазване на тези мерки не би помогнало. Ние имаме много либерален режим спрямо зеления сертификат, а този вариант се разпространява дори сред двойно ваксинирани. При нашия либерален режим към зеления сертификат, дори хората, които го притежават, да се проверяваха стриктно, това нямаше съществено да намали разпространението. Нямаме контрол върху големите събирания, училищата са отворени без сериозни мерки. Дори и при сериозни мерки, за да имаме някакъв контрол над “Омикрон”, в училище трябва да имаме тестване два пъти на ден и истински вентилационни системи, каквито системи има в спешните отделения на болниците.

- Ако не бъдат наложени нови мерки, какъв брой на новозаразени ще стигнем?

- В момента има 117 хиляди активни случая, което е рекорд. Минахме рекорда от първата вълна през първата есен, която беше “свежа” вълна сред имуноподатливо население. Сега може да се стигне до 300-400 хиляди активни случая, което не зная дали ще се отчете в системата. Системата има капацитет, който ще бъде претоварен откъм тестване. Самите служители на РЗИ ще бъдат заразени, така че не знаем какво ще се случи и със самата система. Ще го видим обаче по нашите приятели, познати и обкръжение.

- В какъв период очаквате тези 300 хиляди активни случая?

- До 2-3 седмици. Те обаче може да не се отчетат реално, защото е възможно системата да се претовари.

- Има ли как тези случаи да се предотвратят - с локдаун например?

- Нужно е да има затваряне на училищата, затваряне на нощните заведения, ресторантите, което да се случи субсидирано - все пак хората в този бранш доста изтъняха икономически, и контрол на маските на обществени места с полиция, както правеше ген. Мутафчийски, а също и стимулиране на работата от вкъщи.

Ако не искат да наложат пълен локдаун, редно е поне да има затваряне на училищата и на заведенията за хранене, особено на нощните заведения. Дебело подчертавам, че това затваряне трябва да е субсидирано, защото те бяха много ударени.

Проверките за зелен сертификат трябва да се засилят, както и да се диференцират свободите на ваксинирани-неваксинирани. Не виждам как България ще излезе от пандемията без пълна ваксинация. Рано или късно ще има нови варианти.

- Сравнявайки цифрите у нас и в другите държави, какви са разликите в развитието на вируса?

- Основната разлика ще бъде смъртността. Ако 100% от заразените ще починат, това се определя от ваксинационния статус на населението. В Англия например има разлика в скоростта на разпространение и тя е по-голяма, отколкото в България, защото у нас трафикът е много по-слаб. У нас общуването между хората не е толкова интензивно, няма толкова големи събирания, както там. У нас вирусът се разпространява по-бавно. В Англия вирусът се разпространява по-бързо, но пък там има вече почти 80% ваксинирани с две дози и почти 50% с три, което намалява риска от смърт многократно.

Най-голямата разлика ще бъде какъв процент от заразените ще починат. Не се знае какъв ще бъде този процент, но прогнозите са, че ще има намалена тежест на този вариант. Нямаме обаче сравнение с близка до нашата популация, тъй като в Южна Африка населението е със средна възраст 28 години, ние сме със средна възраст 44 години. Рискът многократно нараства при такава средна възраст, освен това дори в Южна Африка имат повече ваксинирани, отколкото у нас.

Нямаме представа колко намалява рискът от смърт при естествено боледуване, само можем да гадаем. Имайки предвид, че 1-2 милиона души в Българи или не са се разболели, или са се разболели безсимптомно и не са образували никакъв имунитет, има достатъчно “свежо” население, върху което този вариант да върлува. Смята се, че “Омикрон” е по-лек, но лек колкото оригиналния ухански вариант, а не лек в смисъла на настинка. Има потенциал от вълна със сходен брой починали на тези от “Делта” вълната. 60% от всички починали от вируса в България са само от “Делта” вълната. Починалите от "Делта" бяха официално 12 хиляди, но пряко и косвено техният брой е реално 24 хиляди. Същият потенциал има и тази вълна - по-леко прекарване, но минаване през абсолютно всички, които нямат три дози ваксина.

Остротата на вълната пък е основен проблем за системата на здравеопазването. Когато има много тежкоболни, а кислород няма, това ще увеличи шанса повече хора да починат. Препълнените болници ще спрат и лечението на други спешни случаи и хронично болни. Точно затова вълните трябва да се контролират - колкото по-късна е вълната, толкова по-малък ефект има здравеопазването върху смъртността.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пенсионер

    86 68 Отговор
    По-добре прибирайте децата по домовете. Стига с разсипията- милиони за тестове, милиони за подкрепа за отопление, милиони за лечение. Вземете предварителни, а не следварителни мерки! Който иска да учи-учи и присъствено и онлайн

    Коментиран от #8, #26, #63

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ваксиниран3002

    248 8 Отговор
    Какво тестване, бе. Нали тръгнаха да ги тестват и се оказаха 2 деца от цялата държава с положителен тест и се спряха, ще ще издънят пЛандемията.

    Коментиран от #77

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 питам си

    181 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    То без това няма образование - Премиерът ни от Канада не знае къде е Шумен, няма представа от броя на мостовете на Дунав в българската част, бърка основни понятия в българския език... Защо ни е образование - само мотика и лопата....

    Коментиран от #146

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лост

    207 2 Отговор
    Много хора не ги слуша главата. Лошото е, че по цял ден са по телевизиите. Какво ли работят изобщо?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наблюдение

    113 3 Отговор
    1PCR тест струва в пъти повече от пълен ваксинационен цикъл. В Дания имат вече по 18 теста на човек. Ключът от бараката не е във ваксането.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кой

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "1111":

    Уточни бре
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сатана

    101 8 Отговор
    Учениците да се готвят след завършването на училище да заминават за Окрайна да освобождават окупирания Крим по заповед на Канадския мушмурок Киро-Факиро
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 от Италия

    118 3 Отговор
    Г-н Томов,няма шанс Омикрона да бъде овладян.В Италия съм,тук лавинообразно растат случаите с всички строги мерки които се налагат.Вчера,за последните 24 часа бяха 178 хиляди.А в България няма никакъв шанс да се справите.Тъй като протича по-леко,според мен е по-добре да не се налагат мерки,и всеки да си се справя сам.И аз имам 3 заразени колеги,изолирани са и се чувстват добре,с изклюение на първия ден в който имаха температура,болки по мускулите и болки в гърлото,но трябва да стоят под карантина докато не дадат негативен резултат.Всички са ваксинирани и млади хора.

    Коментиран от #128, #142

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Отряд К 19

    129 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    Вие имате ли деца? Да седят по цял ден в къщи заради кихане,нали? То вече няма настинки само ковиди разни. По телевизиите само шамани разни,вече спрях да ги гледам на "на ионал ите "ТВ

    Коментиран от #83

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Gost

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "12321":

    Тои си е такъв
  • 33 100 дни

    68 3 Отговор
    Са им много на тия наглеци,май трябва по скоро да ги изриваме...
  • 34 Тенденция

    149 5 Отговор
    Като гледам колко коментари са премахнати, напълно ми се потвърждава мнението, че хората не могат да ги дишат тези математици и прочие многознайковци, чиято единствена цел е масовата психоза! Те затова живеят.Мислете с главите си, хора. Хубаво мислете. Тази супер агресивна, свръх загриженост за здравето ни, от някои, които пет пари никога не са давали за мен и вас, е твърде съмнителна.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Лост

    64 1 Отговор
    Стивън Кинг дали продължава да пише романи?
  • 38 Сценарий!

    125 4 Отговор
    Като ги гледам тези математици, дето само смърт вещаят, прокоби и десетки хиляди заразени, мога да ги обобщя така : не семейни, стари ергени, самотници, странни птици, аутсайдери, без приятели, с много комплекси..... Това ги обединява. И естествено, умират си да всяват паника. Умират си да ги дават по телевизията и изобщо да им дават думата. Така се чувстват значими. Повръща ми се от такива!!!!
  • 39 питащ

    100 1 Отговор
    До кога ще се дава трибуна за изказвания по медицински въпроси на лица които имат образования което няма нищо общо с този проблем. На този пък като видиш само из999ражението ще си направиш извода колко може да му се вярва. Престанете да тероризирате хората с изказвания на некомпетентни лица по медицински въпроси. Къде е прокуратурата да се самосезира за такива изказвания които всяват страх и напрежение в хората. Или тя е много заета да оправя проблемите на някого по въпросите за Хемус.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хммм

    69 2 Отговор

    До коментар #19 от "Стойко":

    За да отидеш в чужбина... на границата ти искат ПСР тест, а от сертификат не се интересуват. В която и държава от ЕС даа искаш да влезеш, искат ти тест а не сертификат! За Африка как е... не зная! Говоря за Европа
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Некой

    98 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стойко":

    Зеленият сертификат е пълна глупост и дискриминация на хората, защото той не гарантира, че притежателят му е безопасен за околните.

    Коментиран от #57

  • 54 Котарак

    54 0 Отговор
    Да му имам яката на ризата! Ма то от такъв "пич", кво да очакваш.
  • 55 Сивата чапла

    25 0 Отговор
    Считайте, че сте ме изтрили! Чувате ли я?
  • 56 Пане Бичев

    6 111 Отговор
    Човекът ви казва истината, а вие го псувате. За това сме на този хал и никога няма да се оправим. Браво на г-н Томов за откровения и вярвам точен анализ...

    Коментиран от #59, #62

  • 57 Сивата чапла

    41 2 Отговор

    До коментар #53 от "Некой":

    На такива няма какво да им се обяснява, дето викаше баба ми, едно си също баба знае, едно и също бае!

    Коментиран от #64

  • 58 ха ха

    44 1 Отговор
    Факти, сменете изтривалката, че ни писна. Спирам да пиша при още един изтрит коментар :D
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сивата чапла

    33 0 Отговор

    До коментар #56 от "Пане Бичев":

    И на какъв пиедестал е застанал човекът, че той да е истината? Имаш си глава на раменете, друго не ти трябва. ................... Ако за теб е добре да живееш до морето, за мен не е, обичам планината и обратно. Един се раболява от едно, друг от друго. Че с тоя страх дето го насадиха в хората, тя стана основна причина за смърт от нищото, от един страх!....... Пръснало му се сърцето от страх, не сте ли чували този израз? ........... И да е жив и здрав, само да не се явява по медиите!

    Коментиран от #125

  • 63 Лейка

    7 73 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    Прав си и то много. Аман от анти ваксари и умници на всякъде. Управниците да мислят разумно, не след седмица да реват как бием рекорди. Това го изпитахме вече 4 пъти. Този път ще бъде силно за жалост. Пазете се и бъдете здрави.

    Коментиран от #115

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 КРА

    64 2 Отговор
    Имам чувството, че ковид глашатаите са на постоянен трудов договор в Ковид TV. Просто ми писна от всекидневните лъжи и манипулации на тези недоразумения.

    Коментиран от #155

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Тошко

    47 0 Отговор
    Не щеш ли на всяко междучасие да се тестват

    Коментиран от #71

  • 69 олеле

    63 1 Отговор
    Този подкупен паникьор ако попадне в ръчичките на даскалиците или майките, спукана му е работата!
    То едвам се търпи тестването веднъж семдично, че 2 пъти дневно!
    По-добре затваряйте школата от утре, отколкото да се подигравате така с хората.
    Няма да имаме образование трета година и толкоз.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Омaкapoн

    63 1 Отговор
    Томов, пак ще ти кажа - не разбираш от медицина, затова си дръж мнението за себе си. Аз имам професионално медицинско образование и не говоря глупости по медиите, тогава защо един математик да го прави?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Пловдив 1912

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ваксиниран3002":

    Тези тестове в училище са пунта-мара...нищо не отчитат , имахме 4 болни деца с ПСР , на нито едно не отчете в клас.....

    Коментиран от #116

  • 78 Ивайло

    60 0 Отговор
    Скрий се бе оливър, цяла Европа е пламнала при над 80 процента ваксинация по над 100 000 на ден заразени и всичките са с по две и три дози.
  • 79 ОМИКРОН,

    6 4 Отговор
    🗣🗣🗣 🤒🤒🤒😷😷😷💉💉💉🔒🔒🔒 👍
  • 80 😷😷😷

    53 0 Отговор
    Държава, която я "лекуват" математици по-добре да я закриват веднага! Срам и позор!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 МАКАРЕНКО ОТ МИКРЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Отряд К 19":

    ....ЙА ГИ ПРАТИ ДА СЕ 💪💪💪👊👊👊ПО ГРАДИНКИТЕ 👍
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 LOSHIA

    33 0 Отговор
    Факти, докога ще ни натрапвате хора които нямат никаква експертиза по проблема??
  • 86 Лудите се развъждат

    43 0 Отговор
    Някакъв, който твърди, че е математик, говори за мерки срещу вирус. Поп защо не питате, бе? А месар?
  • 87 Явно

    37 0 Отговор
    Карлуково е пуснало лудите в отпуска
  • 88 Зуьо

    47 0 Отговор
    Явно целта е да ваксинират всички деца и да ги приучат на новите правила на покорство. Ако на кутия боя в магазина пише че от 30-70% е вероятността да боядиса стената Ви и след три месеца ще изчезне цвета, ще я купите ли? Мисля,че няма да я купите! Тогава защо ваксинирате себе си и децата си?

    Коментиран от #137

  • 89 Пич

    12 0 Отговор
    Влажният ти поглед ме хипнотизира
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    стига манипулираниястресирания внушения
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ежко

    22 0 Отговор
    Два пъти не ден?Ненормална работа!Разбирам тестовете да са безгрешни,ама те не са!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Коминтерн

    8 0 Отговор
    Абе хора, като гледам колко много коментари има, то значи, че тоя е е---и маршала.
  • 97 ежко

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    Дринго, тогава за ковид 19 не се знаеше почти нищо!Мярката беше взета панически.Сега инфорнацията е доста повече и може да се вземат информирани решения.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ураааа

    6 1 Отговор
    Да почва, че да свършва
  • 101 Д-р Дулитъл

    27 0 Отговор
    Само 2 пъти ли бе? Много малко, следващия математик да предложи всяко междучастие да се правят тестове
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Голям умник

    27 0 Отговор
    Този ако зависи от него не само ще ни затвори за вечни времена, ами ще ни кара всеки ден да си удряме по два шамара пред огледалото.
  • 104 .....

    29 0 Отговор
    Момче, всичко наред ли е с теб? :)
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 .....

    27 1 Отговор
    Хора не бъдете гневни с човека. Той изживява своя звезден миг. Нека бъдем снизходителни към простата човешка суета. Нищо от казаното няма да се случи, просто си играе главната роля в собствения филм.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 куку

    21 0 Отговор
    От 100 000 теста 3 положителни, а този иска да тества децата 2 пъти дневно
    Според френско проучване фалшивопозитивните ПСР са повече от 90 процента
    Никой не знае с какво ни ръсят от самолетите
    при тези две предпоставки всичките му модели са .....
    Потърсете какво мисли dr ZELENKO
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 МалкоЛогика

    21 0 Отговор
    Тестване преди всяко ядене му е майката!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Сивата чапла

    16 0 Отговор

    До коментар #63 от "Лейка":

    Ти като оня виц за самоубиеца, паднал на ножа четири пъти и умрял.
  • 116 Да ти кажа

    13 0 Отговор

    До коментар #77 от "Пловдив 1912":

    PCR - а е същата пунта мара!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Анонимен

    32 0 Отговор
    Над 60 затрити коментара! Модния дизайнер е изтрещял кардинално!

    Коментиран от #122, #123

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 хихи

    14 0 Отговор

    До коментар #119 от "Анонимен":

    админа не обича "народната любов"
    но пък може да е ........ и да я обича???
  • 123 Триенето

    23 0 Отговор

    До коментар #119 от "Анонимен":

    на коментарите показва само желанието на господарите на сайта да налагат диктат! Цензурата и през 30-те години на миналия век е правила същото! Резултатът е известен....
  • 124 Олигофренията

    13 1 Отговор
    Е завладяла човечеството- няма какво да се заблуждаваме! И личи и без тестване!
  • 125 Filipopolis

    17 3 Отговор

    До коментар #62 от "Сивата чапла":

    Оставете децата на мира или затворете всички училища...По добре децата да са здрави и неграмотни,отколкото .....

    Коментиран от #134

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Уса

    21 1 Отговор
    В нашия щат се водят съдебни дела срещу маските за децата в училище и се печелят.В градовете делата са спечелени сега битката е в малките населени места,защото и там са останали огнища на фашизъм и трябва да бъдат изчегъртани.Ето така се чегърта а не като канадската измама.Преди да ме изтриете проверете в Гугъл за щата Мисури,защото ме триете без причина
  • 130 Филип

    29 0 Отговор
    Да ти тестват по два пъти на седмица мозъкът проклет дано. Продадохте си душите за някой друг лев, малоумник нещастен.
  • 131 Омикрон

    3 0 Отговор
    А сега съм на кон.
  • 132 Сладурко е този

    8 0 Отговор
    С тежки тинейджърски години...има бъдеще под прожекторите
    ....с жуй да го сочиш!
  • 133 Сивата чапла

    22 0 Отговор
    Добре де, в едно легло спят мъжа и жената, единия излиза с ковид, другия не. Колко е заразен тоя вирус, щом и в леглото не могат да се заразят взаимно? Или те са с маски докато .... нали ...... ......... А на улицата с маски, щото контакта е по опасен, отколкото в леглото? .......................И пак стигаме до същото, имунна система. Край!
  • 134 Сивата чапла

    18 0 Отговор

    До коментар #125 от "Filipopolis":

    Нещо не разбирам. Аз ли поддържам идеята да се ваксинират децата или да им се правят разни проби! ........ .... ! ....................... Да, да не се пипат децата ни с ваксини, ни с тестове. Нали при първите хиляди тестове само 5 или 6 деца се оказаха с някакви показатели. ......................... Децата трябва да ходят на училище без маски, без сертификати, без ваксини, без ограничения.
  • 135 И. Иванов

    18 0 Отговор
    Прочетох само заглавието... Народът ни казва, че от зелени тикви семе се не отбира!
    Днес обиколих аптеките за Бромхексин, няма, нямало и в складовете, пак е забегнал за чужбината. Щели да ни масово ваксат с изветрели вакси... Нека се опитат...
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Кефиш ме

    6 2 Отговор

    До коментар #88 от "Зуьо":

    Приравняването на производство на ваксина и боя е все едно човек дето копае канали да се сравнява с неврохирург.

    Коментиран от #156

  • 138 И. Иванов

    7 1 Отговор
    Можем ли да спрем Омикрон? Можем всичко стига властта да мисли за народа, а не за западните си господари, как да им угоди!
    Одържавяване на Хювефарма, спиране на износа на Хювемек и масово третиране на народа с този български препарат!
  • 139 хихи

    5 0 Отговор
    Абе много се стегнал!!!
    Няма ли, кой да го олаби???
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Харалан Харизанов

    3 1 Отговор
    Този трябва да спечели Нобеловата за математика.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 малоумник

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "питам си":

    Тиквата беше по образован...умееше да псува като хамалин и да краде и да лъже. Колко съжаляваш за него
  • 147 "ЮРДЕК"

    12 0 Отговор
    Тоя мушмурок,ако го срещна,може ли да пресметне колко бързо трябва да бяга?!!
    "сладурче голям"
  • 148 Хасан Ваксинатора

    10 0 Отговор
    Лъчко, не си красив, но си ми редовен клиент за бустерки, ще те "ваксинирам" 2 пъти дневно за по-голяма сигурност
  • 149 РПМ

    10 0 Отговор
    Много боклук като тоя за горене, сметнах го математически
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 ФИНЦИ

    9 0 Отговор
    ТЪПАНАРИ СТЕ ТИ И СИЧКИ ОКОЛО ТЕБЕ ОТ БАН МАТЕМАТИЦИ
  • 152 Гражданин

    11 0 Отговор
    Леле,като гледам колко коментари са изтрити ,значи яко"благославяне" по адрес на математика е имало.Ама той,човека,ако си гледа само математиката,че две плюс две е равно на едно,май ще е по добре за него.А така хем плаши хората,хем обира нелицеприятни комплименти.То да е само той...Стига,спрете, денонощно облъчване.Онзи ден Макрон се закани на част от целокупния френски народ.Е,това ли им е демокрацията?Че то май по онова,"лошото"време в България,нямаше такива свирепи ограничения.Егати демокрацията,евроатлантически ценности и прочее дивотии .Никой не оспорва наличието на вирус,ама това е друга тема.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Миро

    2 0 Отговор
    Два три пъти дневно да се тестват учениците, пет шест бустерни дози ваксини, ...това медицината да не Ви е математика?!?Я всяка жаба да си знае гьола...превод: математици да се занимават с математика, лекари с лекуване на болни!Баба Ванга не може никой да я надмине в предсказанията какво ще бъде!
  • 158 Математик

    2 0 Отговор
    Като не виждаш ,сложи си още един кат очила или си сложи с по- голям диоптър.Вземи си кило боб или кристална топка, или пък бинокъл и сигурно ще видиш как ще се справим с Омикрона.
  • 159 hmhmhm

    6 0 Отговор
    абе, ланкоолу ,как само два пъти - на всяко междучасие трябва да ги тестват , а голямото междучасие даже два пъти ....
    льоло, глей си математиката и не се състезавай с Витанов
  • 160 Анонимен

    3 0 Отговор
    Докъде ли може да стигне човешкото невежество , алчност, тщеславие ? Природата ни изпитва. Прави своя тест всеки ден. Когато резултатите бъдат налице, много хора ще бъдат изненадани. Но всеки прави сам своя избор.
  • 161 Али баба То

    3 0 Отговор
    Интересно как вируса ходи по кръчми дискотеки и нехранителни магазини, а в автобусите го няма . Там всичко е глава до глава и гз до гз. Ама явно той пътува само с кола . И в парламента го няма . То там има по голяма зараза. Лъчко може ли да каже дали се е чипосал вече или плещи глупости само за пари. Ако се е чипосал то това изказване е странична реакция от бустера

    Коментиран от #162

  • 162 Работодател

    2 0 Отговор

    До коментар #161 от "Али баба То":

    Имате забрана за публикуване на коментари
    ---------------------------------------
    Прецени сам дали е за пари (изтрит коментар от снощи сизвадки от писанията и на двамата):

    Л. Томов: „Днес всеки добре продаващ себе си човек може да бъде говорител на науката, без значение колко са скромни неговите постижения…“

    Н. Витанов: „Ако разгледаме човека като същество, действащо на основата на информацията, с която разполага, то близко до ума е, че ако успеем да вкараме вирус (устройващи ни лъжливи или некоректни данни) в информационната му система, той може да започне да действа по начин, който води до реализация на нашите интереси. По-неинтелигентните хора могат да бъдат лъгани, но при по-интелигентните вкарването на информационния вирус е по-трудно, той трябва да е в подходяща обвивка. Много подходяща обвивка е манипулираната статистика. Затова, както е видно и от историята по-горе, доста често поръчителите на статистическа информация изискват изкривяване и от статистиците. За да ги накарат да изкривят информацията, тези поръчители използват например господстващо положение в социалната йерархия или пък пари.“
  • 163 Бог

    0 0 Отговор
    Защо вярвате на това каквото напишат или казват.живеите си живота.ако постоянно мислим за ковид ние ще се разболеем.
  • 164 Тестовете ви

    1 0 Отговор
    Когато детето ми беше болно от Ковид, нито един от тестове със слюнка не го засече. Пък вие ги отчитайте като държавен героизъм за борба с ковида...Колко лекари казаха, че тези тестове не са надеждни и те пак ги поръчват, и плащат, и тормозят