Last news in Fakti

9 Януари, 2022 19:00 8 278 94

Путин иска преиграване на Студената война

  • русия-
  • нато-
  • студена война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Европа е държана настрана от Русия, която иска да обсъди съдбата си и да предефинира архитектурата за сигурност на континента само със Съединените щати

Путин иска преиграване на Студената война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Владимир Путин историята определено не тече по традиционния начин. След пристигането си в Кремъл през 2000 г., бившият офицер от КГБ не е спрял да пренаписва някои нейни глави, особено тези, които след падането на комунизма, одобриха загубата на влияние на Москва над съседите ѝ. Да изтриеш или да изпразниш от съдържание независимостта от 1991 г., да преиграеш Студената война в своя полза - руският президент, който смята изчезването на СССР за "геополитическа катастрофа", иска да преразгледа постсъветския международен ред и да възвърне влиянието си върху бившите републики на СССР. Това пише в статия за френския ежедневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Обсебен от идеята за демократична и либерална зараза, идваща от Украйна, която може да застраши режима му, Владимир Путин предложи на 17 декември на американците и на НАТО нова Ялта, която ще ги прогони от Източна Европа, ще предначертае геополитическата карта на континента и ще позволи на Москва да си върне контрола, пряко или косвено, над бившия съветски гласис. Украйна е основната целева страна. За разлика от Грузия, чийто бунт отслабна след руската военна намеса през 2008 г., и Беларус, която беше принудена да коленичи пред политическия и икономически натиск от Кремъл, Украйна, въпреки анексирането на Крим през 2014 г. и дестабилизирането на Донбас, неуморно обявява привързаността си към Запада и демокрацията и все по-силно чука на вратите на НАТО и Европейския съюз. Но за Владимир Путин перспективата този голям съсед да влезе в Атлантическия алианс, колкото и да е далечна, винаги е била червена линия.

Въпросът за руския ултиматум, който ще бъде в основата на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева на 10 януари, не засяга само Украйна. Двата договора, предложени на 17 декември от руския президент на Съединените щати и Атлантическия алианс, изискващи да бъдат приети "незабавно", са равнозначни на самопотопяване на НАТО. Владимир Путин настоява за прекратяване на всяко по-нататъшно разширяване на Алианса, за постоянно замразяване на базите му на територията на бившия Съветски съюз и за изтегляне на американските ядрени оръжия от Европа. Кремъл също така призовава НАТО да прекрати дейността си в страните от Източна Европа и по-специално в балтийските държави и в Полша, където Алиансът се засили в рамките на мерките за "презастраховане" на своите съюзници. Това косвено тласка американците да напуснат Източна Европа. "Владимир Путин иска да заличи разпадането на СССР. Той смята, че балансът на силите се е променил и че сега е в полза на антизападните ревизионистки сили", пише френската социоложка Франсоаз Том в статия, публикувана в Desk Russia.

Руският президент иска да има думата по въпроса за европейската сигурност. През 1945 г. конференцията в Ялта насърчи разделянето на Европа. Тъй като по онова време Сталин получи от Рузвелт и Чърчил признаването на зона на руско влияние на Изток, Владимир Путин сега иска от американците възстановяването ѝ, което постепенно стопи сближаването на бившите съветски страни със Запада. Той иска да превърне постсъветското пространство в сфера на жизненоважни интереси и изключително господство на Русия, призната за такава от Запада. В противен случай Кремъл заплашва Украйна, но и Запада "с военно-техническа алтернатива". "Европейците също трябва да помислят дали искат да избегнат превръщането на своя континент в сцена на военна конфронтация", каза заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

САЩ и НАТО осъдиха исканията на Кремъл. Но руският президент е в силна позиция. "Ако Владимир Путин се държи така, сякаш има надмощие по този въпрос, това е защото наистина е така", пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център "Карнеги". Той е събрал повече от 100 000 мъже и тежко оборудване по границите на Украйна, където може да предизвика военна интервенция в рамките на часове. Освен военното изнудване, Владимир Путин печели и от слабостта на американците.

Вярно е, че те заплашиха Москва с нови санкции, ако нахлуе в Украйна. Но като твърдят, че няма да използват военна сила, за да я защитят... Американците отдавна гледат на изток повече към Пекин, отколкото към Москва. "Има интелектуална инерция в администрацията на Байдън по руско-украинската тема. Голямо объркване и малко въображение. Владимир Путин постави пръста си върху противоречието на американската външна политика, която от една страна отказва да наложи вето на влизането на Украйна в НАТО, а от друга не иска да защитава Киев в случай на "руска военна атака", обяснява Бенжамен Хадад , директор на програма "Европа" на Атлантическия съвет. На 10 януари в Женева Джо Байдън се надява да избегне заплитане на случая и да "спечели време", за да намери дипломатическо решение на украинската криза. Но рискът, продължава Хадад, е, че американците са в капан. Първоначалната реакция на руските заплахи трябваше да бъде по-силна. За да преговаряте, трябва да сте в баланс на силите."

В този контекст какви общи точки ще могат да намерят двамата президенти на бреговете на Женевското езеро? Някои отчитат възможността за мораториум върху разширяването на НАТО към Украйна и Грузия. Но твърде силни отстъпки от Белия дом, за да се зачетат червените линии на Кремъл, биха нанесли допълнителен удар върху американското доверие във вече силно афектирания свят. През август 2013 г. отказът на Барак Обама да нанесе удари срещу сирийския режим, който прекрачи червената си линия по отношение на химическите оръжия, трайно отслаби американската реч и отвори магистрала за руски интервенции в региона. Катастрофалното изтегляне от Афганистан през август 2021 г., което създаде образа на слаба и изплъзваща се Америка, само засили съмненията на съюзниците относно надеждността на Съединените щати. След това оттегляне страните по света предефинират своите геополитически позиции.

Особено суровият тон на Русия, който изключва всякакви "отстъпки" по нейните искания, не беше смекчен от телефонния разговор на 30 декември, по искане на Кремъл, между Джо Байдън и Владимир Путин. Президентът на САЩ смекчено каза, че е "решен" да реагира на поредната руска инвазия в Украйна. Владимир Путин от своя страна поиска "резултати" от исканията си за гаранции за сигурност.

Докато ултиматумът е отправен към американците и европейците, Европа беше изключена от преговорите на 10 януари. Владимир Путин, който не приема на сериозно разделения и властово небалансиран Европейски съюз, наложи среща на четири очи със Съединените щати, както в дните на Студената война. Жозеп Борел, външен министър на ЕС, беше по-твърд от Белия дом в осъждането на руските искания, които се считат за "напълно неприемливи". Такива са и заплахите срещу Украйна. "Териториалната цялост на една страна и правото на суверенна държава да решава собственото си сътрудничество с други държави или съюзи, тези принципи не подлежат на договаряне", предупреди той. Въпреки това, Европа е държана настрана от Русия, която иска да обсъди съдбата си и да предефинира архитектурата за сигурност на континента само със Съединените щати...

Що се отнася до Украйна, нейната перспектива един ден да се присъедини към НАТО още повече се отдалечава. Френската социоложка Франсоаз Том предупреждава: "След Мюнхен 1938 г. западняците много се срамуваха, че са изоставили Чехословакия в лапите на Хитлер. Днес ние страхливо подвеждаме Украйна, но дори не осъзнаваме нашето безчестие и опасността да се подадем на един агресор."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тези

    142 36 Отговор
    Докараха от девет дерета вода За да докажат че Путин е зъл гений.
    Единственото което иска Путин е да осигури държавата си от евентуална военна агресия
    Засега го прави успешно

    Коментиран от #66, #75, #79

  • 2 Путин

    49 16 Отговор
    За Банго Васил съм в Лисабон!

    Коментиран от #68, #69

  • 3 Lssah

    98 23 Отговор
    Не знам какво иска, още по-малко пък вие. Знам само че този път ако има някаква студена война ще е друго. Путин не е пррдателя Горби!

    Коментиран от #50

  • 4 Аделина Радева

    36 3 Отговор
    Даниела Тренчева е нещо хремава сега я гледам по нова сигурно е ковид

    Коментиран от #6

  • 5 Делю Хайдутин

    46 10 Отговор
    Има един сериал Човека от високия замък.Там Германия и Япония са си поделили САЩ.Сега Източните щати за Русия, Западните за Китай.А само в Скалистите планини бяха свободни щати.
  • 6 Бмх

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Аделина Радева":

    Като за мисирка
  • 7 сигурно

    72 19 Отговор
    Ако Путин спре корабите които изнасят само за запада суровини ,те е умрат от студ и глад само за месец , без да пукне и една пушка !!

    Коментиран от #10, #33

  • 8 пуссин хейло

    12 23 Отговор
    ла ла ла ла ла
  • 9 Кочев

    14 50 Отговор
    Кат балеринка на тая снимка Путя бре.
  • 10 Обаче

    10 48 Отговор

    До коментар #7 от "сигурно":

    Суровините идват предимно от Китай

    Коментиран от #11, #29, #40

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 gosten4e

    74 16 Отговор
    Според мен, ще се преиграе и 9 септември 1944 година и Народния съд. Натам отиват нещата, защото като че ли събудиха Мечката. Сега ще се разиграе по цяла Европа.

    Коментиран от #19

  • 16 име

    58 13 Отговор
    Май мантрата, че Путин ще остави бедна и гладна Украйна на западащия запад да я дондурка, не я бъде. Ако не иска Украйна в НАТО, ще трябва този път той да организира майдан. И дано повече да няма измислени държави като македония, украйна и т.н.
  • 17 нннн

    74 14 Отговор
    Как ли биха реагирали САЩ, ако в Канада и Мексико се разположат руски военни бази? А ракети в Куба? Какво има да анализират действията на Русия...
  • 18 Краставите псета на войната.....

    54 17 Отговор
    "На Запад се молят Русия да нахлуе, защото това би ги спасило... Ама Путин не ще".
    Поне засега война няма да има. И сигурното е, че не руските хора ще я започнат - историята показва, че те биха реагирали само в случай на сериозна заплаха за отечеството им. До непоправимото би могла да доведе грешка, допусната при някоя от следващите една след друга провокации на НАТО и Украйна. Или ако неонацистите в Киев се решат на настъпление в Донбас.
    Американците и европейските им лакеи настървено търсят casus belli по няколко причини:
    Капитализмът е обезсилен физически и идейно – той не може да съществува без завладяването на нови пазари и богатства… А такива вече почти не са останали. Ръкотворната ковидна пандемия замрази проблема, но без война крахът ще настъпи. Нужни са несметните съкровища на руската земя и въпросът е на живот и смърт.
    На Запад са против усилията на Москва да опази мира и взаимноизгодното сътрудничество. Не приемат призивите в Европа да не се разполагат настъпателни оръжейни системи, да бъде разредено напрежението по границите и да се водят нормални преговори. Изглежда, че мирогледите на двете страни, схващанията им за правилно и опасно, вече са твърде различни.
    Атлантическата цивилизация залязва.
    .......

    Коментиран от #38, #76, #89

  • 19 Ами ...

    5 13 Отговор

    До коментар #15 от "gosten4e":

    Не си го пожелавай.
  • 20 бай Натю

    33 9 Отговор
    Ако нато те се самопотопи , то руснаците ще го направят. Май нещата с в ход .
  • 21 Ами ...

    16 46 Отговор
    Стига философии. Ушанките се надуват, че ще воюват. Хайде да ги видим.

    Коментиран от #61, #85

  • 22 Хахаха

    16 55 Отговор
    Великия Пут късий поститна незабавен ефект в Швеция и Финландия.
    Двете държави подготвят документи за влизане в НАТО.
    Пут е изперкало джудже, а руснаците са си крепостни ... демек роби.
  • 23 Логично

    51 13 Отговор
    Вовата е шахматист.Отдавна Запада е мат.Остава само да предвижи последния си ход !

    Коментиран от #27

  • 24 ФАНТА

    5 18 Отговор
    ИСКАШ НО ДОКАТО ПОЧНЕ ЩЕСИ НА 50МЕТРА ПОД ЗЕМАТА СКРИТ МАМАТ.И ПЕДЕ..З
  • 25 СиДи

    45 11 Отговор
    Истински патриот и един от малкото истински президенти голяма и непобедима държава с голям човек на чело де да беше 20 год по млад .

    Коментиран от #31

  • 26 Той може да поиска...

    19 52 Отговор
    Путин де..да поиска например, зона на влияние в Антарктида..и пингвините там да пеят руският химн, може да поиска Гагарин да му осигури влияние и на Луната, и да му донесе лунен прах. Никой няма да му отстъпи нищо..нито САЩ, нито ЕС, тези искания са само плод на болният му мозък. Я си представете реакцията на източноевропейските страни на такава перспектива, та те забогатяха откакто се отърваха от руснаците, я вижте високият жизнен стандарт на поляци, чехи, словаци, румънци и на прибалтийските държави, че и на бедна България средната заплата и пенсия е по висока от "богата" Русия, никакво преразпределение няма да има..битият бит..еб.ният..еб.н..Русия няма да нападне Украйна, една война ще разсипе окончателно икономически, икономическите санкции и изолация ще ги затрие като СССР, Украйна не е беззащитна, САЩ и ЕС ги напълниха с модерно въоражение..а, това че руската армия е непобедима е мит, спомнете си какво ги направиха пет хиляди чеченски бойци, и нито САЩ, нито ЕС са слаби както ги описва руската пропаганда, в тази ситуация слабата страна е Русия.

    Коментиран от #30, #43

  • 27 вовата

    12 34 Отговор

    До коментар #23 от "Логично":

    е крадлив убиец, демон в човешки облик
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Неееее

    44 9 Отговор

    До коментар #10 от "Обаче":

    Суровините идват единствено от Русия, т. е газ+Менделеевата таблица. От Китай идват телефончета, балтончета, панталонки, гащи и т. н.
  • 30 Хахаха

    17 50 Отговор

    До коментар #26 от "Той може да поиска...":

    Русия е в кризй и пред разпад.
    Путин прекрасно вижда докъде докара русия и крепостните ... само война би спасил от разпад рускато кочина, ОБАЧЕ може и да я разпадне окончателно.
    Това също го знае Пут ин , затова разхожда въоръжени крепостни и се дуе.
    Но Украйна е готова, а и е способна да избие докрак 100 к зелени ихТамНети
  • 31 Христо Христов

    19 13 Отговор

    До коментар #25 от "СиДи":

    Па той беше бе, другарю. Нали преди 20 години стана президент! И питай някой крепостен как му се е променил жизнения стандарт за 20 години!

    Коментиран от #86

  • 32 Стратегията на континенталната Анаконда

    34 8 Отговор
    Онзи, който контролира Русия, контролира Евразия. Който контролира Евразия, контролира съдбите на целият свят!
    За никаква Европа не иде реч. Нито Източна, нито Западна! Иде реч за Евразия. Държавата доминираща в Евразия ще контролира две от трите най-напреднали и най-производителни региони на планетата. Около 75% от населението на света живее в Евразия. Там се намира и по-голямата част от световното физическо богатство. Като промишлен и природен ресурс Евразия дава 65 на сто от световният брутен продукт и 3/4 от известните енергоресурси. Уникален за историята си икономически гигант!

    Коментиран от #34

  • 33 Ами ...

    14 20 Отговор

    До коментар #7 от "сигурно":

    И с какво ще ги спре? "Курящий Кузя" е още в ремонт и не се знае въобще ще излезе ли някога от ремонт. 😀 Хайде да ги спре. 😀
  • 34 Ами ...

    10 22 Отговор

    До коментар #32 от "Стратегията на континенталната Анаконда":

    Китай контролира Азия. А РФ просто не му е нужна. 😀

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Циба

    11 26 Отговор
    Ушанките тях си не могат да управляват тръгнали да завладяват чужда територия
    поредните тъпотии измислени от болшевики шапкари дето искат да ги прокарват в 21 век
  • 36 Стратегията на континенталната Анаконда

    3 7 Отговор

    До коментар #34 от "Ами ...":

    Ти прочете ли какво съм написала? Или чукча:))) Онзи, който контролира Русия(....)
  • 37 Стратегията на континенталната Анаконда

    12 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ами ...":

    А, и Германия щяла да влиза в Евразийски икономически съюз:)))) "нИщЯлА" вече в ЕС:)))
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Жссттт

    8 14 Отговор
    Не знам за Украйна но с Полша няма ка да им се получи на червените кхмери. Поляците ги мраззят в червата .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Отговор

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Той може да поиска...":

    А на теб всички мъже ще ти отстъпим...
    Познай какво?
    Да посвириш! Явно в това си специалист!

    Коментиран от #45

  • 44 другарят

    24 7 Отговор
    Щях да повърна от тази гнусна статия, като прочетох че "Путин се плаши от либералната-демократична зараза идваща от Украйна"????!!!! Когато виждаме колоните нацисти маршируващи по Киев, подържани от властите за терор над несъгласните!?

    Коментиран от #49, #81

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    18 6 Отговор
    Бг факти винаги показват нещата,от гледна точка на запада.

    Коментиран от #82

  • 47 ивелин

    31 9 Отговор
    Сталин получи от Рузвелт и Чърчил признаването на зона на руско влияние на Изток, (ежедневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.) Тоя когато пише тези редове или е болен или неграмотен или е предател.Защото когато Съветската армия беше в Берлин те Англоамериканците бяха на 200 км от Берлин Съветската армия продължаваше настъплението си и двете армии се срещнаха на Елба. Когато наивният глупав предател Горби изтегли 420.000 ( четирстотиндвеста) хилядната Съветска армия повече 15.000 танка хиляди самолети -Без един истрел- без да бъде принуден стотици ракети и остави инфраструктура за повече от 1 (един) трилион долара.(хиляди жилища, детски градини,летища, хиляди км пътища, бункери, военни съоражния т.н) без компенсатция ( бяха построени със Съветски средства) и всичко това в името на добра воля да бъде премахната " Желязната завеса" ( очаквайки от Американците същото) светът и хората да живеят в мир и спокойствие.Къкво получиха? "Легалната престъпна организация наречена НАТО на своите граници " гражданските и националните конфликти оранжавите революции в Подсъветските Републики разрушена разграбена икономика загуба на огромни теитории повече от 25 милиона съграждани извън пределите на Руската федерация и пълен хоас, бандитска и мафиоска държава.и бе трагедия на ХIX век .
  • 48 Ялта

    11 22 Отговор
    Путин трябва да бъде респектиран. Ялта е едно престъпление спрямо народите от източна Европа и никога не трябва да бъде повтаряно.

    Коментиран от #51

  • 49 БорисОFF

    20 6 Отговор

    До коментар #44 от "другарят":

    Мдаааам. Украинските нацисти от СС дивизия Галичина и техните днешни горди наследници са най-либералните нацисти и неонацисти.
  • 50 НИМРОД

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Lssah":

    Путин не само не е предателя Горби , ами не е и Путин.
    Странно къде изчезна още една фигура на един външен министър ЛАВРОВ който говореше за американците като "ПАРНЬОРИ". Защо той отсъства и не се е легитимирал като участник в тези разговори?!!

    Това в Казахстан е удар по европейските инвеститори които наляха в тази държава едни 350 милиарда долара.

    Какво ще се случи ако нещо подобно сполети и Украйна??
    А какво ще се случи в Китайско море, което е по важно за САЩ от скапаната джендърска Европа?!!

    КОАЛИЦИИТЕ СА ЯСНИ - Китай - Русия ; САЩ и Европа.
    Къде сме ние?!!

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Вихрен

    12 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ялта":

    Ами ходи го респектирай , кой ти пречи .
  • 52 Ти от луната ли падаш???

    8 22 Отговор

    До коментар #50 от "НИМРОД":

    Къде сме ние????...ами в ЕС и НАТО сме..слава богу.

    Коментиран от #54, #70

  • 53 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    18 4 Отговор

    До коментар #50 от "НИМРОД":

    Шойгу е легитимиран за разговорите От сега на там ще е така
  • 54 Марсианеца

    8 4 Отговор

    До коментар #52 от "Ти от луната ли падаш???":

    Спи спокойно гендърче. Чичко Марсианец ще бди над тебе .
  • 55 Стефан Петров

    16 6 Отговор
    Не четох статията. И защо да я чета като самото заглавие още е манипулативно , тъпо,че дори абсурдно. Напоследък само подобни глупости чета- Путин иска, Путин смята, Путин предполага. Вие да не сте в главата на този човек, че знаете толкова за него? Да искаш , както и да говориш за "преиграване" на война е супер простотия. Аз например искам да се родя отново и да съм бебе.Може ли-абсурд. Няма смисъл да чета подобни глупости. Материалът за кой ли път доказва извода, направен както от руски, така и от американски политици,че в САЩ вече няма качествени анализатори за историята, политиката и културата на Русия. Старите се пенсионираха, а нови няма.

    Коментиран от #60, #83

  • 56 Има още 2 часа до полунощ

    15 4 Отговор
    Време достатъчно за пета статия, която да ни изненада с руската опасност. Ако някой не знае - 100 000 въоръжени со зъби донски казаци дебнат по границите на Укрййна.
  • 57 Айде

    5 17 Отговор
    Няма перспектива пред Путин! Но той не го осъзнава!

    Коментиран от #59

  • 58 Сивата чапла

    15 4 Отговор
    Голям майтап, Русия държала Европа настрани. ................. Ако някой със стара дата иска да разбере, как на хората в соц държавите им беше промит мозъка, че "там" е в пъти по-добре, ами ей така стана. ............................. С пропаганда. Лицемерна и нагла пропаганда и не вярвахме на песента на Леа Иванова за Чико. Мислехме, че ние сме пропагандаторите. А истината лъсна, унищожиха де що може всичко, стъпиха ни на главата и освен да им козируваме и да им целуваме ръцете, големите "демокрации" май друго право не ни дават! ............. Те така съществуват. Америка на своя територия е имала една война, гражданската, между юга и севера и под предлога за свободата на робите, всъщност войната е била за работна ръка. И днес е така, квалифицирана работна ръка. А ще ми рват някои, що бягали хората на запад. Ами като си им взел работните места, ставаш автоматично икономически емигрант. Кое им е по-добро? Студеното им Балтийско море, дето си правят вятърни бани, щото слънце няма? Сравнете с германия, кажете, кое там изобщо ви харесва?
  • 59 педя човек лакет ......

    5 4 Отговор

    До коментар #57 от "Айде":

    Давай че няма време. Всички ще си легнат и няма да има кой да ти мете фантазиите.
  • 60 Сивата чапла

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "Стефан Петров":

    Никога не ги чета, слагам една звезда отдолу и дотам.
  • 61 Сивата чапла

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ами ...":

    Къде го чете това, че руснаците искат да воюват! Провокират ги ден и нощ, всяка минута. И война няма, макар в Донбас жертвите да са свидни. Да, реагираха в Казахстан, и браво. Просто 2014 трябваше да направят същото в Украйна, голяма грешка. А НАТО са частна военна организация и като какви сме ние вътре, незнам.
  • 62 Източна ромелия

    8 2 Отговор
    А не Путин държи на обещаното пои време на Горбачов от Запада, тъй като тоя същия запад не си спази договореностите
  • 63 Гал

    10 3 Отговор
    А новата доктрина на Англия ? Франция и Германия трябва да освободят ЕС от влиянието на САЩ,и Англия. Взаимно изгодно сътрудничество с Русия и Китай.
  • 64 ужас

    17 3 Отговор
    Путин иска сваляне на картите на масата. Тогава ще се види, че САЩ вече не са №1 и този факт трябва да го приемат без никакви условия. Те тръгнаха едновременно срещу Китай и Русия и проиграха битката.

    Коментиран от #74

  • 65 $%^

    6 15 Отговор
    Нискораслият Лилипут играе вабанк.Блъфира с надеждата да му мине номера.Вярно,че за американците Тайван е много по-важен,но Украйна е чудесва възможност да въвлечат Русия в изтощителна война,която едва ли ще изпуснат.Капана е зареден,само чака руската мишка да влезе в него.Русия е изключително уязвима и това е една от причините за истеричните вопли на Кремълският Сатрап.
  • 66 100

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "И тези":

    И кой според теб иска да напада Русия? По-скоро те искат да нападат.
  • 67 ПараШут

    11 2 Отговор
    Путин изобщо не иска студена война, искат я зомбираните англосаксонци и техните марионетки. Путин въобще не е по излишните приказки и празното противопоставяне, а обича реалните действия. Искат от него студена война, той ще им даде гореща и въобще няма да се церемони!

    Коментиран от #72

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Роко

    4 4 Отговор

    До коментар #67 от "ПараШут":

    Приятелю нещо си объркал човека. Страхливец който дори в бункера си носи бронежилетка няма да започне война била тя гореща или студена. Просто пробва дали ще му мине номера ако глупавите американци се вържат добре ако не ще пробва нещо друго само и само руснаците да са заети с поредния външен враг и да не мислят как да го скъсят с една глава. И както вече показа хич не му пука колко невинни животи ще погуби само за да се задържи на власт.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Роко

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "ужас":

    Проиграли пич на кво си бе? В последните три години се оказа че Турция е достатъчна да държи Русия под контрол. Където се покажат султана ги бие през муцуните. Кеф ти Сирия, кеф ти Либия, кеф ти Азърбайджан, а сега докато американците дрънкат празни приказки (гнома разбира само от бой по главата) Турция се намесва и в Украйна и не само там наскоро в Истанбул направиха парк в памет на Дудаев а това батка вече е руска територия не някви Сирии, Либии, Азърбайджани или Украйни.
  • 75 Учителя

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "И тези":

    Швеция и Финландия открито заявиха ,че никой не може да им нарежда в кой алианс да се включат.Притеснени от агресивните действия на Кремъл те вече гледат към НАТО с надежда.
  • 76 Разбирач

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Краставите псета на войната.....":

    " Капитализмът е обезсилен" странно ? Сякаш в Русия не действа " див ориенталски капитализъм ".
  • 77 Владимир Владимирович

    3 1 Отговор
    Хахаха, Володя събуди се!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Айде бе

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "И тези":

    И кой иска да агресира Русия? Кой е нахлувал там? Кой е тровил? Кой непрекъснато се хвали с оръжия и военни паради?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Айде бе

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Стефан Петров":

    Що, западняците ли публикуват ултиматуми?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Дядо Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ами ...":

    Дано не воюват, че някои твърди русофоби първи ще поднасят цветя на Лъвов мост и ще викат да живее Русия.
  • 86 Дядо Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Христо Христов":

    Ристьо, ние като сме толкоз години в ЕС и НАТО, като гледам цъфтим и връзваме. Хората умират по стълбите пред болниците, пенсионерите карат на хляб и кисело мляко, а ако някоя дете се разболее родителите се молят за помощи за да го лекуват.

    Коментиран от #87

  • 87 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Дядо Петко":

    Деде моли се на Господ да не стигнем до нивото на руснаците че тогава сегашното ще ти изглежда като рай.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Краставите псета на войната.....":

    Тези глупости ги дрънкате от 70-80 години и единственото което залезе е СССР. Както сега е на път да залезе и РФ. И приятелю както показва историята единствения начин Рассия да победи която и да е европейска държава е да е в съюз с англетата (и поне още десет други държави последния път бяха над СТО) срещу нея иначе нямат никакъв шанс колкото и малка да е държавата която нападнат.

    Коментиран от #90

  • 90 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Роко":

    рошко ,рошко абе ти пишеш глупост след глупост.......руснаците не може да ги стигнем и след 100 години и то при положение ,че ние вървим напред ,а те назад ,нито по стандарт на живот, нито по здравеопазване и образование.......кратък пример.....Месечните плащания на правителството за подпомагане на деца се удвояват до 55 щ.д., а от 2007 година насам всяка жена получава еднократна помощ от 9200 щ.д. за второ дете.Руската конституция гарантира безплатно и универсално здравеопазване за всички граждани. Русия има повече лекари, болници и здравни работници от почти всяка друга страна в света на глава от населението.Русия има безплатна образователна система, гарантираща за всички граждани от Конституцията.През 2010 г. руското образование е обявено за едно от най-добрите в развитите страни.На изследване, показващо най-добрите университети в страните от БРИКС,руските университети се намират на челните места в редица световни проучвания. .........горе долу светва ли ти къде са те,къде сме ние.........те са на върха на хранителната верига....ние на дънота на блатото

    Коментиран от #94

  • 91 Бодак

    1 0 Отговор
    "Украйна е основната целева страна." Този преповтаря тезисите на Бжежински (1)"Русия е ключът към Европа" . Та да не се чудите, що Путин, изкриви ключалката - с Крим, па може и да я натроши.
    "Това косвено тласка американците да напуснат Източна Европа." Де Гол искаше в цяла Европа да няма никакви американци. Знаеше, че точно те са пречка за мира в Европа, а най-големия им ужас е Германия, покрай нея Европа и Русия да добруват и правят бизнес.
    "...отказът на Барак Обама да нанесе удари срещу сирийския режим, който прекрачи червената си линия по отношение на химическите оръжия". Таз мома, май само тя не е разбрала, че това с Химическите оръжия на Асад, бе пропагандна инсценировка, при това лесна, в сравнение с голямата измама за "Оръжията на Садам".
    " Путин, който не приема на сериозно ... Европейски съюз" Путин ли е виновен, че ЕС играе американска игра, срещу собствените си интереси ? Кой приема на сериозно такива умници?
    "След Мюнхен 1938 г. западняците много се срамуваха, че са изоставили Чехословакия в лапите на Хитлер" Срамуваха се ???
    Пет пари не дават ни за Чехословакия, ни за някой друг -- колонизатори приятели нямат - имат интереси

    Коментиран от #92

  • 92 Бодак

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Бодак":

    Поправка:
    тезисът на Бжежински е "Украйна е ключът към Русия"
  • 93 Dax

    0 0 Отговор
    Незнам факт е, че Русия във момента е голяма военна сила но все си мисля, че Путин прекалено много си е повярвал и подценява всички останали и НАТО и САЩ и това може да му изиграе лоша шега
    Дано да не се стига до военни действия но твърдя, НАТО не са чак толкова беззъби колкото ги мисли Другаря Путин
  • 94 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Borislav Popov":

    Боре, Боре наистина ли вярваш в тези глупости които си написал. Месечните плащания за дете в Рассия наистина са 55 ама рубли не долари помощта за дете също е в рубли ако го сметнеш в левчета ще излезе че в бедна и гладна България плащат значително повече. Безплатно здравеопазване дори на такива като теб не пожелавам да лежат в руска болница. Най - престижните университети в БРИКЕТА опс БРИКС олеле майко и това трябваше да ме впечатли ли? На всичкото отгоре е нагла лъжа. Руските университети не могат да се сравняват с китайските пък какво остава за индийските. А да от 2010 година много неща се промениха особенно за Рассия и то към лошо. Пример само за 2015 година над 10 милиона образовани руснаци напускат РФ с еднопосочни билети на тяхно място в РФ пристигат над 11 милиона мигранти от Средна Азия, Кавказ и Китай със съмнително образование (или с други думи е променен образователния ценз на близо 10% от населението на РФ). 2010 година работника в РФ взима заплата равна на тази на поляка или чеха към днешна дата взима с 4000 рубли по - малко от украинеца (да същия онзи беден и гладен украинец както от 2014-та го чакате да умре от глад и студ ама той гада все не умира). Така че приятелю руснаците първо трябва да стигнат украинците по стандарт и едва след това да настигат нас ако могат де.