Last news in Fakti

6 Януари, 2022 22:40 3 323 64

Руското МВнР за събитията в Казахстан: Вдъхновен отвън опит за подкопаване на сигурността

  • русия-
  • казахстан-
  • алмати-
  • касим-жомарт токаев

По данни на казахстанското министерство на вътрешните работи по време на безредиците са били убити 18 полицаи

Руското МВнР за събитията в Казахстан: Вдъхновен отвън опит за подкопаване на сигурността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там като външен опит за дестабилизиране на страната.

Първите подразделения на руските въздушно-десантни войски в състава на международния контингент на Организацията на договора за колективна сигурност вече пристигнаха в Казахстан, съобщи прессекретарят на организацията Владимир Зайнетдинов:

„В настоящия момент самолети на военно-транспортната авиация на въздушно-космическите войски на Русия прехвърлят на територията на Република Казахстан руската част от миротворческия контингент. Първите подразделения вече пристъпиха към изпълнение на поставените задачи“.

Зайнетдинов допълни, че международните сили ще останат в Казахстан за ограничен период от време, за да помогнат за стабилизирането и нормализирането на обстановката там. Освен руски войски в състава на миротворческия контингент участват подразделения от Армения, Беларус, Киргизия и Таджикистан.

Междувременно от руското министерство на външните работи окачествиха събитията в Казахстан като “вдъхновен отвън опит за насилствено подкопаване на сигурността и териториалната цялост на страната”.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов заяви в интервю за телевизия “Русия 24”, че към протестиращите са се присъединили организирани групи от добре обучени бойци от чужбина, включително от Афганистан. Косачов определи решението за изпращането на миротворческия контингент като своевременно и легитимно.

„Ситуацията се промени, защото протестиращите преминаха границата, която разделя мирния граждански протест от терористичната операция, която се провежда с цел завземане на властта“.

По последна информация продължават въоръжените сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в най-големия казахстански град Алмати.

В другите райони на страната обстановката се успокоява.

По данни на казахстанското министерство на вътрешните работи по време на безредиците са били убити 18 полицаи.

Местните медии съобщават, че някои от тях са били обезглавени. Ранените служители на реда са около 750.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    28 95 Отговор
    Слабата външна политика на Русия изгуби елементарно Украйна. Сега по същия начин губят Казахстан.

    Коментиран от #64

  • 2 БОЛШЕВИК

    105 23 Отговор
    Западът винаги иска да има марионетки в такива държави и да им дърпа конците по-лесно! Така направиха и със соц. блока и сега 32 години ни грабят и крадат.

    Коментиран от #57

  • 3 ВодкаПутинка

    23 107 Отговор
    хахаха, Първо пратиха шайка Провокатори да организират размириците и Сега вкарват спец части да окупират Казахстан, имперски амбиции на един болен диктатор !!

    Коментиран от #50, #63

  • 4 Наивници сте....

    80 8 Отговор
    Ако мислите че са случайни и стихийни нещата....Че има корупция и злоупотреба е ясно......А в БГ да не би да цъфтите? Не виждате ри каква е кочина в БЪЛГАРИЯ независимо от милиардите отпускани за разни проекти.....50% в джоба....и каквото остане за проекта.ГРОБ убийците на БЪЛГАРИЯ.
  • 5 Презвитер Козма

    17 60 Отговор
    Не мога да си обясня такива жестоки кръвопролития с протест за цената на горивата. Чух че имало снимки с десетки тела на избити демонстранти. Явно нещата са ескалирали до краен предел. Жалко за жертвите, но това със сигурност слага прът в колелата на Путин. Сега той има грижи на втори фронт и не може да се съсредоточи върху Украйна. Западът ще има по силни козове на предстоящата среща на 12.01

    Коментиран от #21, #26, #62

  • 6 От статията

    49 3 Отговор
    Разбирам че в Казахстан има гражданска война
    При толкова много убити и ранени от служителите на реда няма как да не е така
    Любопитен съм от бунтовниците колко са убити и ранени

    Коментиран от #11

  • 7 asd

    11 38 Отговор
    Нескопосан опит за оправдание на собствените си действия. Жалка история.
    Както преди време одобриха атаката на Азербайджан на Армения.
    ХахахАХАХаха!
    И оттогава Пешанян вече не е "про европейски настроен". Особено след като "арменските военни" му искаха оставката. Като стана първа куч.ка на Путин и пак го "избраха".
  • 8 Има такава държава има и такъв народ

    12 61 Отговор
    Пияните казаци оправили собствената си кочина тръгнали да оправят Казахстан.

    Коментиран от #13, #19

  • 9 ужас

    71 10 Отговор
    Цветната революция в Казахстан приключи преди да е цъфнала. Руснаците остават там за дълго. Трябва обаче да намерят казахстанския Рамзан Кадиров и да изкоренят Назарбавщината.. Хитреца Назарбаев получи заслуженото, събориха му паметника, една дума не е обелил за събитията. Ако днес не бяха влезли руснаците, със сигурност щеше да последва съдбата на Кадафи.. Тоя човек 30 г играе двойна игра. Отдаде всички добиващи предприятия на западни фирми, допусна някои региони да забранят обучението на руски, смени кирилицата с латиница, силно заигра с Ердоган, хиляди разбойници от Сирия свободно живеят в Казахстан, том се възстановяват и отново се връщат.

    Коментиран от #49

  • 10 защо им трябваше

    55 7 Отговор
    Тия дето са убили полицаите сега какво чудо ги чака. За три дена всичко ще си дойде на мястото.
  • 11 asd

    10 18 Отговор

    До коментар #6 от "От статията":

    Бяха "стотици" ...сега може да са "хиляди". Изнасят данни само за наемниците които са пострадали..."полицаи" им викат даже.
  • 12 ЦК на КПСС

    36 16 Отговор
    САЩ няма да успеят!!! Ще ги разгромим !!!🇷🇺
  • 13 Русофилът п@дофил

    27 6 Отговор

    До коментар #8 от "Има такава държава има и такъв народ":

    Казаци и казахи са коренно различни народи
  • 14 Последния Софиянец

    23 27 Отговор
    САЩ пренесоха войната в Средна Азия.Това е добре за нас и зле за горките казахстанци.

    Коментиран от #18

  • 15 Казахктан

    38 5 Отговор
    За високи цени в Казахстан режат глави, а тука стават депутати.
  • 16 АЛКАШ

    11 48 Отговор
    ФАТМАШКИЯ ПРЕВРАТ У НАС ЛИ Е ОТ ВЪНШНА...РУСЛЯМСКА НАМЕСА?!?
  • 17 видял

    60 4 Отговор
    Когато запалиха Партийния дом в България , на протестите пристигнаха пожарните да го гасят. Тогава излязоха десетина човека предварително подготвени с по една брадвичка и насякоха маркучите. Всичко беше организирано предварително. Полицаи и пожарникари само стояха от страни и гледаха.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 казака

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "Има такава държава има и такъв народ":

    Казаците ще оправят и кравите , както вървят нещата.
  • 20 Путин

    14 44 Отговор
    Американците и марсианците са виновни, че казахите искат да махнат путинската диктатура.
  • 21 1234

    54 9 Отговор

    До коментар #5 от "Презвитер Козма":

    Убитите не са протестиращи. Това са джихадисти от Афганистан и Сирия. Обучени и въоръжени. На двама войника отрязоха главите. Според теб това може ли да го направи стачкуващ. Няма достоверна информация, че това е организирано от САЩ. По скоро следите водят към Ердоган. Убитите военни са 18, а джихадистите стотици.

    Коментиран от #23, #25, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нормално е като живееш зле

    7 36 Отговор
    И то в богата на суровини страна, докато някои богатеят по-голямата част от народа да обеднява, да им дойде до гуша и да скочат срещу крадците и измамниците. Срещу продажниците и д.педавците. Хората там не искат от Русия да диктуват политиката, цените, живота им и кой да ги управлява. Имали 750 км неохраняема и необозначена граница с Русия. Това какво значи.......

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Lukaшенко.

    44 11 Отговор

    До коментар #5 от "Презвитер Козма":

    Путин тия неразбории ,ги оправя на закуската В други ден всичко ще е кротко.Жалко e,че не съм там ,да видя как действат колегите от спеца.За Украйна,нямай грижа,Досега чакахме да видим докъде ,ще иде Перверзията на ЕС +Сащ НАТО .Сега ,говори Шойгу и Герасимов.Гледай Евронюз!.Прегръдка
  • 27 Презвитер Козма

    32 9 Отговор

    До коментар #21 от "1234":

    Точно че още няма много информация. При толкова много убийства, може и да е метеж с помощта на чужди наемници. Има логика да е организиран от Турция. Ердоган има амбиции да останови тюркско говорящите страни от бившия СССР в турската сфера на влияние, както стана с Азербайджан например.

    Коментиран от #40

  • 28 Ххохълът...

    13 12 Отговор

    До коментар #24 от "Нормално е като живееш зле":

    Така се говори ,пичо,!.И ние в Донбас,повече не можехме да траем Укри нацистите,и взехме оръжието под дюшека и почнахме .Виждам ,че се възхищаваш на Бунтовете и бунтовниците.Браво.Евъла. .Кефиш,Ши звънна.!
  • 29 !!!?

    12 27 Отговор
    СССРейски практики на Кремъл преди пълното разпадане на Империята на Злото !!!?
  • 30 Веселинъ ЕГН 7112136860

    9 25 Отговор
    Точно така.Руските евреи все търсят външният враг,без да да осъдят вътрешното си безобразие.Същите като хамериканците.Генетични психопати !
  • 31 Миро

    32 6 Отговор
    Тази история в Казахстан приключи. В Казахстан са проспали какво се случва но се събудиха и ще си научат урока по трудния начин.
  • 32 Лавренти

    33 4 Отговор
    Сороснята ще плаща данък тази година ще си платят за всичко!
  • 33 Тежка олигархия !

    12 3 Отговор
    Мъчи нормалните хора...

    Коментиран от #34

  • 34 Хари

    29 3 Отговор

    До коментар #33 от "Тежка олигархия !":

    И в САЩ така, затова щурмуваха Капитолия миналата години и демократи убийци стеляха на месо по суверена!
  • 35 Никто кроме нас

    33 7 Отговор
    Няма по добри миротворци на света от руските спецназ.Работайте братя!
  • 36 моше

    38 4 Отговор
    опит за цветна революция по украински сценарий от америка с много любов
  • 37 Тъпчо

    4 28 Отговор
    Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там като външен опит за дестабилизиране на страната.….само да добавя , че и четирите годишни времена са виновни.

    Коментиран от #44

  • 38 Жссттт

    8 28 Отговор
    Защо когато има протести в някоя комунистическа държава винаги се търси причината отвън. Не може ли обикновените хора да протестират спонтанно.

    Коментиран от #51

  • 39 Глупаци

    8 27 Отговор
    Като прочета Русия и миротворци в едно изречение и ме напушва смях.
  • 40 Щсдд

    5 20 Отговор

    До коментар #27 от "Презвитер Козма":

    Да може и марсианците да са виновни. На крива ракета и космоса и пречи.
  • 41 Моисей

    39 3 Отговор
    краварите ръгат навсякъде, за да си занулят огромния си дълг. Сами си го казаха преди десетина години - нулирането ще стане чрез нова световна война! пречат им две държави - Китай и Русия! Китай го изтърваха отдавна. А напъват в Русия. от една страна пробват с хохлите, а от друга с Казахстан, и другите държави на юг от Русия! Защото в Русия има огромни ресурси. Само да припомня, че преди около месец внасяха в Европа танкери с втечнен газ. Европа е в плен на собственото си скудоумие и са вън от играта - те искат да плюят по Русия, ама ако може да ползуват от нея евтини ресурси - газ, петрол и пр. Няма как да стане! Спряха да говорят за Венецуела, където има има огромни запаси от нефт. Защо - защото там вече са Китай и Русия! САЩ нямат резервен парашут, имат резервни памперси в лицето на президентите си!
  • 42 Амаа

    3 17 Отговор
    Въздушно-космическите.....Някакси, детинско е.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Плачи

    14 4 Отговор
    русофобийо клета! Селото е наше,наш е и кмета!Ихууу...
  • 47 Аха

    9 23 Отговор
    А двойното увеличение на газа и то ли отвън беше вдъхновено, нека обясни другарят Путин !

    Коментиран от #48

  • 48 От Лондонската борса

    21 3 Отговор

    До коментар #47 от "Аха":

    скочиха цените.Спот-цени.Не си ли чувал за свободен пазар,нали оревахте планетата за него? Честито на печелившите..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сивата чапла

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ВодкаПутинка":

    Вярваш ли си?
  • 51 Сивата чапла

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "Жссттт":

    Даже френската революцие не била спонтанна. Винаги някой е в сянката, винаги. И Октомврийската революция също. Иначе как да си обясниш, на болшевиките изведнъж да им попречи собствената религия/ ..... Религията, опиум за народа и с две думи ги насъскаха срещу род и родина.
  • 52 До Лондонската борса

    2 17 Отговор
    Е на тях газта не им идва от Лондон, как тъй просто "скочиха цените" !? Тя Лондонската борса само ги отразява, но други са, които ги определят, и точно Путин е един от тях ! Аман вече от "умни" глупаци !

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сивата чапла

    12 2 Отговор

    До коментар #52 от "До Лондонската борса":

    По-горе колега точно е описал накратко събитията за последните 30 години, кой, как и на кого. Почети, ще ти е от полза.
  • 55 Сивата чапла

    21 1 Отговор

    До коментар #49 от "Какви са тези глупости":

    Казахстан е всичко друго, но не и кочина. техните оперни певци са световно известни, благодарение и на това, че се смесиха малко или много двете култури, руската и казахстанската. Но и те не случиха на особено умни политици. Явно глупостта и алчността са просто човешка черта.
  • 56 Мислещ

    19 1 Отговор
    Протестиращи с оръжие. Че даже обезглавяват .... Познато...
    на Майдана в Киев не обезглавяваха, само сстреляха, но в Одеса в една сграда запалиха тези, които бяха против укрофашагите.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 баба Яга

    9 1 Отговор

    До коментар #57 от "Да бе да":

    Много си смешен брато , когато говориш за инфраструктура . Какво имаш предвид ? Промишленост ? Че то само Кремиковци е по голяма инфраструктура от сегашната !
  • 60 Станю

    2 14 Отговор
    Болшевика скоро ще умре от глад,на там отива!Ще папкат Калашников!
  • 61 12345

    14 1 Отговор
    Рашките няма да допуснат втора украйна. Та те набързо стабилизираха Венецуела само с няколко самолета десанчици, а Казакстан ще оправят за нула време. Юдопоклонниците трудно ще постигнат успех с един и същ сценарии, ама те друг не могат да измислят явно. Преди година се пробваха и с Беларус, но и там удариха на камък.
  • 62 Kcaniba

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Презвитер Козма":

    Чух че част от по-активните "демонстранти" са дошли от Афганистан ..
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Памир арена Азия

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    Ей татарин от къде на къде Украина и Казахстан са руски та са ги изгубили и по добре отиди в средна Азия да защитаваш братята татари от руската диктатура че руснаците само чрез диктатори имат съюзници.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания