Last news in Fakti

8 Януари, 2022 10:00 6 144 59

Числото 7600 и още факти: защо Казахстан е толкова важен за Русия

  • казахстан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ссср-
  • азия-
  • касим-жомарт токаев-
  • сблъсъци

Размириците в Казахстан са истински кошмар за Владимир Путин

Числото 7600 и още факти: защо Казахстан е толкова важен за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Казахстан е толкова важен за Русия? Отговор на този въпрос дава едно число: 7600. 7600 километра е дълга границата между двете държави - една от най-дългите сухопътни граници в цял свят. При това в случая с Русия и Казахстан далеч не става дума само за дължината. Още от съветско време този регион е много важен за Москва във военно отношение. Достатъчно е да споменем ракетния полигон Капустин Яр, който отчасти се намира в Казахстан, както и многобройните военни заводи в Урал и оттатък Урал. Така че Русия по най-естествен начин смята Казахстан и целия регион за свой геополитически заден двор.

Тъй че десантчиците, които Кремъл изпрати в Казахстан, за да помагат на тамошното правителство да потуши протестите, изпълняват всъщност мисия в защита на руските интереси - нищо, че мисията се води „миротворческа“ и минава под егидата на военна организация на няколко бивши съветски републики. Както казва в интервю за ДВ политологът Николай Петров, размириците в Казахстан са „сериозна опасност“ за самата Русия. Още повече, че споменатата 7600-километрова граница не се охранява добре, добавя експертът.

Значението на Казахстан за Русия

А иначе значението на Казахстан за Русия е толкова голямо, че почти не може да се опише с думи. Казахстан е най-голямата и най-богата бивша съветска република в Средна Азия, която поддържа много тесни връзки с Русия. Заедно с Русия и Беларус Казахстан стана съосновател на един много престижен проект на Владимир Путин - Евразийския икономически съюз, по подражание на ЕС. А по официални данни през 2020 година в Русия са следвали над 60 000 студенти от Казахстан - най-многочислената група чужденци в руските университети.

И още факти: Няколко допитвания на авторитетния демоскопски център „Левада“ показаха, че много от руснаците смятат Казахстан за втората най-важна приятелска държава след Беларус. А през декември премиерите на двете съседни държави оповестиха, че двустранната търговия е достигнала рекордни обороти. И все пак за Москва най-важният стратегически аспект на двустранното сътрудничество си остава космонавтиката. От Съветския съюз Казахстан наследи космодрума в Байконур, за който Русия плаща наем в размер на 115 милиона долара годишно. Москва междувременно изгради нов космодрум в Далечния Изток, но въпреки това иска да запази и Байконур.

Казахстан разполага и с много природни богатства, а редица руски фирми разработват техния добив. Същото правят, впрочем, и редица американски фирми. Русия участва и в добива на уран в Казахстан и дори се надява скоро да изгради в съседната страна и първата АЕЦ. Да не забравяме, че протестите в Казахстан започнаха заради поскъпването на газа, след като през последните месеци консумацията на електричество толкова нарасна, че правителството поиска помощ от Русия. В същото време експерт от проправителствения Руски съвет за външна политика констатира в свой анализ, че Русия очевидно не е привлекателен модел за Казахстан като социално и икономическо развитие. Според него политическото ръководство и обществото в Казахстан имали други примери за подражание: от Европа, през Турция, та чак до Сингапур.

Иска ли Русия да анексира Северен Казахстан?

За разлика от Беларус Казахстан не е зависим от руски кредити и освен това се опитва да поддържа определена дистанция спрямо Руската федерация. В Русия реагираха особено болезнено на един определен жест на дистанциране: когато Казахстан реши да смени кирилицата с латиница. В северните провинции на Казахстан живеят около 3,5 милиона етнически руснаци - при положение, че цялото население на страната възлиза на 19 милиона. И в двете държави вече от години се шушука дали пък Русия няма да реши да вземе тези територии, както постъпи с украинския полуостров Крим. В интервю за ДВ през 2019 година президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев опроверга тези опасения. Отношенията с Русия почивали на „абсолютно доверие и добросъседство“, каза той.

Но напреженията отчетливо се усещат. През 2020 година в руската Дума депутатът Вячеслав Никонов заяви, че територията на Казахстан била просто „голям подарък от страна на Русия“. Външното министерство на Казахстан отговори с протест, Никонов си взе думите назад, а президентът Токаев написа статия в защита на независимостта на своята държава. Нищо чудно, че в момента социалните мрежи врят и кипят от дискусията за действията на Русия в Казахстан. Защото Путин може да се възползва от изпращането на войски и да наложи руската доминация в страната, смятат мнозина. В момента Русия няма военни бази в Казахстан.

"Дали пък Русия не е следващата?"

Тъй или иначе, размириците в Казахстан са истински кошмар за руския президент Владимир Путин. На такива протести Кремъл лепи етикета „цветни революции“, с което препраща към „революцията на розите“ в Грузия и „оранжевата революция“ в Украйна. Москва обвинява Запада, че подклажда такива събития. Последният подобен бунт обаче успя: в Армения през 2018 година. А нека не забравяме, че Армения също е верен съюзник на Руската федерация. В Беларус диктаторът Александър Лукашенко успя да се задържи на власт, след като смаза с насилие протестите. „Всички по-големи съседи на Русия се тресат от социални протести“, казва в интервю за ДВ Ханс-Хенинг Шрьодер, отличен познавач на Русия. „Ако аз държах кормилото в Кремъл, щях да се запитам дали пък Русия не е следващата“.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    88 16 Отговор
    Всичко , което чупи зъбите на Козяк , е важно за целокупното световно човечество...!!! Не само за Русия , а дори и за Германия е добро , но когато германците бъдат разокупирани , тогава ще разберат...!!!

    Коментиран от #12, #40

  • 2 пешо

    93 13 Отговор
    дойче зеле мнооо сте жалки
  • 3 фен на сидеров

    29 63 Отговор
    ЦРУ удря Русия в слабините !

    Коментиран от #28, #31

  • 4 хъхъ

    94 3 Отговор
    Главорези от Афганистан са пуснати в Казахстан да режат глави на полицаи и мирни граждани.
  • 5 кама сутрИН

    15 79 Отговор
    Защото на Рашка не й останаха много приятели: Сирия, Иран, Беларус...Таджикистан, Казахстан. Това е.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 6 Пешо

    71 3 Отговор
    Нищо чудно скоро Русия да разположи миротворчески сили в окупирана Тихуана за ужас на ФАЩ, да видим как ще реагират ФАЩ на разширяването на влияние,дали ще са толкова здържани?

    Коментиран от #59

  • 7 Винаги

    90 7 Отговор
    Се чувствам прецакан, когато прочета някоя статия и после видя кой я е написал.
    Дойче зеле е най долната медия в България.
  • 8 Верно ли

    83 4 Отговор
    Абе, всяка втора новина за Казахстан. И, разбира се, Зелето и списвачите не спират! Само не разбирам какъв е тоя двоен стандарт. Онзи ден, в Демократична Холандия като полицаите биеха с палки и насъскваха кучета срещу протестиращите, без да има обезглавени полицаи имаше само една "новина" от два реда, че имало протест, а сега през 5 минути Казахстан, та Казахстан. Ма ай стига толкоз - и в Казахстан като в Армения миналата година ще е от ден до пладне, там такива провокации просто не вървят!
  • 9 Ами

    58 8 Отговор

    До коментар #5 от "кама сутрИН":

    Къде забрави Баце?
    За 1 година, Руски поток 400 км до Сърбия. 3 млрд. Наши пари,сърбите да са добре.
    12 години интерконектора с Гърция, греда.
    Как става така?

    Коментиран от #37

  • 10 Само споко

    41 12 Отговор

    До коментар #5 от "кама сутрИН":

    Българския народ е благодарен на руския, че са ни освободили от Турско робство, а другите държави са поддържали Империята на диващината и простащината! Освобожданието от българските и немски нацисти разделя нацията и това зависи, кой от кого е пострадал през гражданската война от 1918-1945 у нас!

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Благодаря Ви факти

    48 8 Отговор
    Не минахме без зелето. Да както САЩ имат интереси там Русия ще се защитава. Защо е този рев от запад?
  • 14 Комуниста

    46 7 Отговор
    На сороснята крак няма да и стъпи в Казахстан!
  • 15 Пропагандистите на сороснята

    48 3 Отговор
    Пропагандистите сами се издават, че са в дъното на конфликта от Алмати. 7600 км интрес имат соросите от Казахстан!
  • 16 Историчка

    28 7 Отговор

    До коментар #12 от "Знаете ли че":

    В биографията е пропуснато, че е участвал в потушаването на Септемврийското въстание 1923 и е бил комендант на София проявявайки жестокост към арестуваните! Каквото повикало, такова се обадило в спиралата на насилие между комунисти и фашисти!
  • 17 КРАЙНО ВРЕМЕ

    42 10 Отговор
    В ПОНЕДЕЛНИК ВСИЧКО СИ ТРЪГВА НОРМАЛНО , БЛАГОДАРЕНИЕ НА .....ВЕЖЛИВИТЕ И ДОБРИ МОМЧЕТА ОТ РУСИЯ............ЗА СВЕДЕНИЕ НА DW..........!
  • 18 няма

    9 34 Отговор

    До коментар #10 от "Само споко":

    живи пострадали от тази "война", само ти -руската подлога май!
  • 19 Русофила

    9 44 Отговор
    рано или късно мужиците ще се събудят и ще погнат диктатора лилиПутин с камъни, 24 етажа под земята няма да го спасят !!
  • 20 Rampage

    48 7 Отговор
    Соросите удариха пак на греда в Казахстан. Казахстан е не само с границата на РФ ами е и на една педа и от Китай. Соросите да забравят за Казахстан!
  • 21 Отряд ",, Чавдар,,"

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "Знаете ли че":

    Няма като фашист. Фашиста е арестуван и е съден по законите на народа като предател!
  • 22 Пич

    31 10 Отговор

    До коментар #12 от "Знаете ли че":

    Знам , но не оправдавам комунистическата идеология , която съсипа първо Русия , после България , и други държави . Симпатиите между българският и руският народ , не започват с комунизма ! Не започват и с освобождението дори ! Много по стари са ! Но подчертавам , говоря за хората , не за политиците ! Наясно съм с мръсотиите на руската политика ! И въпреки това , смятам , че в съвременния свят , няма нищо по полезно от някой , който може да озаптява американците .!
  • 23 Както винаги

    35 5 Отговор
    Както винаги едни голи внушения от DW ! Тоя бил по близо, оня по далече от Русия и така нататък. Много приказки и нищо съществено. За мен "границата" бе на честванията 9 май- 70 години от Победата. За мислещите могат да видят кои бяха гостите от чужбина и каво казаха. Това е истинския нов съюз. Така че DW може само да пълни сайтовете с дезинформация. Друго НЕ ! Обидно е когато спекулират с интелигентността на хората !
  • 24 ХОХОХО

    33 5 Отговор
    Да не искат и Казахстан да го вземат в ЕС ама Казахстан нe е в Европа драги ми памперси соросоидни!

    Коментиран от #53

  • 25 Лонг Зи

    36 6 Отговор
    Сороснята са убийци и плзват ослугите на терориститете от Изток!
  • 26 Моторола

    30 6 Отговор
    Казахстан е 3 000 000 кв км, а СССР беше 24 милиона кв. км. РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ е почти 19 000 000 кв км. Реално СССР възкрасна за ужас на сороснята!
  • 27 коко

    29 6 Отговор
    да уточня 80%от природните богатства на Казахстан са в ръцете на западни фирми не руски.западняците взимат всичко и почти нищо не дават оведоха населението до прошеска тояга
  • 28 БАЙ КУРТИ

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "фен на сидеров":

    Удря във слабините ,но маркуча остава и ще го сму....чат .Не им страна номера със нежна революция като СИРИЯ, ЛИБИЯ........
  • 29 Хипер свръх звуково джудже космонавт

    6 28 Отговор
    Тоз пък автора..руските овце си го обичат путин..ще им строи нов ссср че са забравили какви мизерници са всъщност

    Коментиран от #33

  • 30 А бе да попитам

    28 4 Отговор
    Все пак кой изпльоска това : DW, Н. Петров или Роман Гончаренко? Не успя износът на демонокрация и айдееее да плюем в залп, задружно в което сме най - добри. Крим е анексиран, май а? А 20 години в Авганистан, Ирак, Сирия, Либия и къде ли не, какво е? Износ на демокрация? А майдана в Украйна как го направиха великите демонократи? Купиха тези от Беркут и се започнаха издевателствата. То не беше стрелба със снайпер от покривите по хората. масови, садистични убийства по разните управления, включително и палежи на живи хора. По най - диващки начин измъчваха с часове една бременна жена и виковете й се чуваха на улицата. После показаха какво представлява трупът й. Тогава нямаше такава цензура, та можеше да се види подобен материал. Стилът на тези психопати навсякъде е един и същ. Отблъскваща жестокост. После най - цинично заявяват как помагат на хората в "борбата им за демокрация". Тоя път удря на камък. Казахстан е препъни камъка. Сега могат само да изкарват разни, зомбирани мъпети които да кряскат колко е недемократично това. Идва време да им се избият гнилите зъбки.

    Коментиран от #43

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин татарин

    26 4 Отговор

    До коментар #31 от "Евала бате!":

    Сороснята стана абонат на Руската Федерация. Руснаците перят сороснята на всякъде по земното кълбо където ги барнат перене перене.
  • 33 Лонг Зи

    22 7 Отговор

    До коментар #29 от "Хипер свръх звуково джудже космонавт":

    Изккуфелите Джо и Сорос ще видят как руснаците преуспяват Господ няма да ги пожали ще станат свидетел на възраждането на СССР.
  • 34 ДаЗдраПерМа

    18 2 Отговор
    пътя на коприната минава през Казахстан, имат митнически пунктове със изкуствен интелект където влака на скорост 90км в час се сканира и сравнява с декларацията какво вози. За две седмици стоките стигат до пристанището в Санкт Петербург (8000км)

    Коментиран от #46

  • 35 Матей преображенски

    11 4 Отговор
    Русия--следващата,дрън-дрън!Вярно ,опитаха се и там чрез оня див петел Навални,без успех,в Русия разбраха че на такива инспирирани отвън протести не трябва да се дава ход.Голяма грешка на казахските вождове беше тяхната колебливост и отстъпки ,цените на газта са били само повод.И защо са пратили само ограничен омиротворителен контингент от спецчасти,трябвало е да пратят поне 20-30 хил. войници с техника.ккаво ще правят ако преминат усилени банди от Афганистан? ПРиемането на турски омиротворители е също недопустима грешка.

    Коментиран от #42

  • 36 Кинжал

    11 2 Отговор
    Путин си направи прекрасна тренировка за блица който предстои в Украйна! Трябва да е благодарен за тази възможност на западните сценаристи. Украинците нещо са притихнали тези дни и се чудят колко ли самолета ще кацнат при тях.
  • 37 Ами

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами":

    Къде забрави, че Баце подари българския Южен поток на турците по американска заповед ?
    Къде забрави, че Бойко взе да строи Турски потик, чак след като разбра, че потока ще ни заобиколи през Гърция ?
    Ами защо да строи връзка с Гърция, като газта по нея ще е американска, а и пеечалбата от трасето ще се прибира от щатска фирма ?
  • 38 МАРА

    7 0 Отговор
    ЗАЩОТО Е НА ГРАНИЦАТА Й И МНОГО РУСКОГОВОРЯЩИ
  • 39 Смешници

    9 0 Отговор
    Тия и една статия не могат на напишат вече в пропагандата.преписана статия и преиначена,четох оригиналната статия и е доста преиначена както им харесва според пропагандата.срам срам и срам.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голубой

    1 10 Отговор

    До коментар #30 от "А бе да попитам":

    Гаден руски!
  • 44 Слава на Русия !

    12 3 Отговор
    Както казват сърбите - на небето е Бог,на земята Русия !
  • 45 стоян георгиев

    0 11 Отговор
    единствените дето имат далавера от протестите в казакстан са руснаците.няма да е чудно ако се окаже че са ги организирали или по скоро са ги егзалтирали с насилие.по подобен начин постъпиха и в украина.

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    ...егзалтирали...Десоооуу, да са вземеш в ръце, че ми омръзна от простотиите ти! Днес пусна ли прахосмукачка, чиниите изми ли, че твоя шъ та вразумява под формата на домашно насилие!

    Коментиран от #48

  • 48 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #47 от "Трол":

    мислех че си заминал за беларус или сибир.търсели такива като теб!ляви и трудолюбиви!хахахаха!

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Кошмари в лагера

    7 0 Отговор
    Гнойче Зеле пише за кошмар . Всъщност ако трябва да се определи какво всъщност е кошмар , това е общата снимка от съвсем скоро , на президентите на бившите съветски републики . Заедно на една сцена . Това е кошмарно послание към световните пирати . Заедно сме силни сме гледаме в една посока , да възродим заедно това което бяхме някога , когато бяхме единни. От което нервите на някои не са издържали , и са наредили акцията в Казахстан . Защото им е станало ясно , че Казахстан ги е водил за носа , и няма да се откъсне от Евразийският Съюз , и както се казва заиграват ВаБанк. Само че Китай вече беше спуснал Ноухау как се процедира в такива случаи , и след това какви ще са резултатите. А те са повече от добри за държавата , и повече от лоши за платените от вън . В момента им избират здрави кирки и лопати с които да прекарат остатъка от живота си.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Без теб никъде не отивам!
  • 52 $%^

    2 7 Отговор
    Путин естествено,че ще се възползва от събитията в Казахстан,но едва ли ще прилапа северната част.Така само ще си създаде още един потенциален враг.Втори Съветски Съюз няма да има,независимо от фантазиите на разни соц мечтатели.Колкото повече руснаците ламтят за територии,толкова по-голяма е вероятноста да се задавят най-накрая.
  • 53 нервен ( разбивача на тролове )

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "ХОХОХО":

    Слаб 2 ли имаш по география ? ≈ 109 хил. km² от Казахстан се намират в пределите на континента Европа !!! Имат и културно-историчко основание дори!
    Имат абсолютно обосновано право да кандидатстват ако поискат ...разбира се първо трябва да се откъснат от москва някак си ...
  • 54 Ася

    8 1 Отговор
    Спрете с Дойче зеле ,вмириса сайта Ви , Отвъртително. !!!!
  • 55 ваня

    3 1 Отговор
    байконур се казва ! за простаците от доче веле!
  • 56 Жалко, е че нито казахстанците,

    3 2 Отговор
    нито украинците осъзнава, че за Западът тяхното добруване няма никакво значение. Ще се настанят едни западни кооперации, (има и настанили се), ще им теглят ресурсите, сещу почти никакви данъци, а обикновените хора по-богати няма да станат. Западът им помпа националистическите чувства, но за да вреди и измества Русия в трета глуха за собствена изгода, а не с цел да повишава казахстанския или украински жизнен стандарт.

    Коментиран от #57

  • 57 нервен ( разбивача на тролове )

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Жалко, е че нито казахстанците,":

    Искаш да кажеш че ние не станахме по-богати след като това се случи ? 2022г.=1992г. за теб така ли ?
  • 58 Никой

    0 1 Отговор
    Продажните русофилски мекерета се включиха на макс. Рашките обичат да разтрелват предателите,първо своите,после чуждите.
  • 59 Косе Босе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Ти защо не си купиш Ролс Роис с учителска заплата? Затова Русия не може да послуша твоят съвет.С БВП като Испания Русия може да гледа само рисувани филмчета и да си мечтае! ако имаше самолетоносач които не дими и не може да се движи без кораб влекач,може би да но пак идват рисуваните филмчета и мечтите! Държава като Русия с такъв БВП/брутен вътрешен продукт/ може само да е регионална сила независимо че има ядренно ракети!Китай не си го помисля камо ли Русия.Това са фактите,останалото са си твой мечти! Не бива никой да те упреква-мечтите да безплатни!