Last news in Fakti

14 Януари, 2022 07:23 12 982 109

Опасната геополитическа игра на Путин води към война

  • владимир путин-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • руснаци-
  • игра

Русия не показва никакви признаци на отстъпление

Опасната геополитическа игра на Путин води към война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментарът е написан от екипа по Европа на „The Economist”/ БГНЕС

Докато руските танкове навлизат на запад от Владивосток в тихоокеанското крайбрежие към границата с Украйна, американските дипломати се отправят на изток. От балканските войни през 90-те години на миналия век в Европа не е имало седмица на толкова важни срещи на високо равнище по въпросите на сигурността. На 10 януари американските дипломати се срещнаха с руските в Женева. Два дни по-късно Съветът НАТО-Русия се събра в Брюксел. На 13 януари дипломатите се отправиха към Виена за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - група от 57 държави.

Целта на тази трескава дипломация е да се предотврати война. Правителството на Русия поиска, наред с други неща, НАТО да спре да се разширява и да се изтегли от местата, които са били част от Съветския съюз. То иска членовете на НАТО да спрат да си сътрудничат с Украйна и правна гаранция, че Украйна и Грузия никога няма да се присъединят към алианса (нещо, което на тези страни беше обещано по-рано). Америка и европейските ѝ съюзници се съгласиха да обсъдят заявените от Кремъл изисквания, като същевременно укрепиха отбраната си и заплашиха със санкции, ако руският президент Владимир Путин отново нападне Украйна.

На пръв поглед срещата на високо равнище охлади кризата. Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, заяви, че срещата му с Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на Америка, е била "много професионална" и "задълбочена". Г-жа Шърман, която предложи идеи за това как Америка и Русия могат да ограничат разполагането на ракети, както и за размера и прозрачността на ученията им, отбеляза, че Рябков е обсъдил дори "неща, които не са руски приоритети".

И все пак Рябков държеше това да не бъде разбрано погрешно. Сделките за ракетите и ученията били хубави, но странични като теми.

"За нас е абсолютно задължително да се уверим, че Украйна никога, ама никога няма да стане член на НАТО", каза той, уточнявайки на английски език: "Нуждаем се от железни, непробиваеми, правно обвързващи гаранции". Такива не бяха предоставени, когато Русия се срещна с останалите 29 членове на НАТО в Брюксел на 12 януари за четиричасови преговори. "Само Украйна и 30-те съюзници могат да решат кога Украйна може да стане член на НАТО", заяви след срещата Йенс Столтенберг, генерален секретар на алианса. "Никой друг не може да го направи."

Това не беше изненада за Москва, която очакваше исканията ѝ да бъдат отхвърлени. По-малко ясно беше дали целта на Кремъл е била да се получи претекст за нападение срещу Украйна, или просто да се генерира материал за пропаганда. Близки до Путин, твърдят, че той отдавна е загубил интерес към ежедневната работа по управлението на Русия, а се вълнува повече от всякога от геополитическия театър; през последните месеци руски официални лица правят грандиозни паралели с Кубинската ракетна криза. Путин е наясно, че обикновените руснаци имат малък апетит за голяма война. Въпреки това той се надява да ги държи в състояние на страх, за да отвлече вниманието им от многобройните недоволства, които таят срещу неговия режим.

Западните официални лица се стремят да продължават преговорите възможно най-дълго с надеждата, че кризата може да се разсее. Руски официални лица многократно са предупреждавали, че няма да бъдат въвлечени в това, което Путин нарече "блато" относно проточващите се дискусии, не на последно място защото нахлуването в Украйна ще стане по-трудно, след като земята в източната част на страната се размрази през пролетта. Столтенберг заяви, че Русия е отворена за идеята за по-задълбочен диалог, но е отказала да се съгласи на график за по-нататъшни срещи. Путин ще има последната дума, но неговите емисари не показват голямо задоволство. Александър Грушко, ръководител на делегацията на страната в Брюксел заяви, че ако дипломацията се провали, заплахата от НАТО ще бъде "парирана с военни средства".

Ако Русия наистина нападне Украйна, американски официални лица обещаха "масирани" икономически санкции, далеч надхвърлящи тези, наложени след предишните ѝ нападения през 2014 г., когато анексира Крим. Те намекват за изключване на Русия от мрежата „Суифт“, която свързва банките една с друга, и за забрана да получава стоки с американска електроника в тях. Мерките ще бъдат "такива, каквито той никога не е виждал", предупреди Джо Байдън, американският президент, след разговор с Путин на 7 декември. Европейците също проучват възможността за налагане на санкции на банки и лица, близки до Кремъл, казва Сабине Фишер от SWP, мозъчен тръст в Берлин, но те са по-нервни. Тя казва, че има "сериозни опасения" относно изхвърлянето на Русия от "Суифт", чието седалище се намира в Белгия, защото това би навредило на обикновените руснаци, и че санкциите на ЕС трябва да са целенасочени.

Съществува и несигурност относно съдбата на "Северен поток-2" - спорния газопровод от Русия до Германия. Американски официални лица твърдят, че Германия се е съгласила да преустанови строителството на газопровода в случай на война. Коалиционното правителство на Германия продължава да е разделено по въпроса, а някои служители се опасяват от ограничаване на доставките на газ точно в момент, когато Европа е изправена пред надвиснала енергийна криза.

Самата Украйна, която е в центъра на кризата, до голяма степен остава встрани от тази дипломация. На 2 януари Байдън разговаря с Володимир Зеленски, президента на Украйна, за втори път в рамките на един месец, а на 10 януари Столтенберг посрещна в Брюксел заместник министър-председателя на страната, за да изрази солидарност. Въпреки това на Украйна беше дадена само една възможност да участва в преговорите - на срещата на ОССЕ, която се разглежда като маловажна в сравнение с останалите. В същото време Русия не показва никакви признаци на отстъпление. Нейното струпване обаче става бавно и все още не е достатъчно голямо за "сериозна" офанзива, казва служител на европейското разузнаване. Русия е разположила предимно оборудване, а не напълно окомплектовани единици; персоналът ще бъде докаран по-късно. Но фактът, че страната е започнала да изпраща сили от източния си военен окръг, на повече от 6000 км от Украйна, е "ужасяващ знак", предупреждава Конрад Мюзика от „Rochan Consulting“, който следи руските военни движения.

"Моята прогноза е, че тези преговори ще приключат без успех в рамките на няколко месеца", казва Руслан Пухов, директор на мозъчния тръст "Cast" в Москва. "Рискът от война с Украйна е много голям."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    115 10 Отговор
    А на НАТО и Европа, те са миротворците.
  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    230 21 Отговор
    😀😀😀 Разполагането на техника и хора от САЩ на ХИЛЯДИ километри извън тяхна територия НЕ Е ПРОБЛЕМ, но преместването на твхника и хора на СВОЯ територия в Русия Е ПРОБЛЕМ 🤔🤔🤔

    Коментиран от #6, #19, #46

  • 3 Сивата чапла

    107 15 Отговор
    Много сложно за четене, ни датите ги вързах, ни посоките на света.
    И какво искаха да кажат!

    Коментиран от #10, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 реалиста

    21 106 Отговор
    а жужака къде се крие?в бункера ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1233

    108 9 Отговор
    Първото изречение ме отказа-дълбока географска безсмислица
  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    58 14 Отговор

    До коментар #6 от "Не се срамувай,че си деб'илен РусоРоб":

    Явно БайДън е младеж пред него 😀😀😀😀 и ти с Айнщаин имате общо 200 АйКю ‼️
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАГЛОСТ БЕЗОБРАЗНА

    39 80 Отговор
    "За нас е абсолютно задължително да се уверим, че Украйна никога, ама никога няма да стане член на НАТО"

    Коментиран от #45

  • 12 И всичко това,

    22 111 Отговор
    заради болните комплекси за малоценност на един хахо. Историята верно се повтаря, но сега светът е много по-подготвен и ще спре лудия навреме.

    Коментиран от #59, #74

  • 13 12345

    169 20 Отговор
    Каква война, какви пет лева. Ако имаха и минимален шанс за победа срещу Русия вече щяха да са нападнали западните колониалисни. Само че не им стиска, защото са наясно че при война с Русия, Путин ще си направи парад в Париж и Лондон.

    Коментиран от #62

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕВРО НЮЗ

    154 17 Отговор
    Вън окупационата американска армия от България 💣💣💣💣
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 666

    13 113 Отговор
    Казахстан изгони рашките от страната си и Токаев назначи министър-бандеровец.

    Коментиран от #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Руснаците

    26 155 Отговор
    Разбират само от сила! Трябваше Американи Европа да наложат превантивно санкции в пълен обем на Путин! Дори самото споменаване на думите НАТО, Украйна и приемане, да предизвикват тремори в и без друго изгладения му мозък. Това диктаторско джудже, заслужава да търка нара в затвора до края на дните си. Вместо да се съсредоточи към създаване на икономически силна държава и да налага волята си със силата на икономически аргументи, тоя лилипут дрънка пак оръжия. Тоя човек е начело за повече от 20 години на държава, която е по-голяма от Европа и Северна Америка взети заедно, с неизчерпаеми притодни ресурси, а БНП е равен на този на Бенелюкс! Това ако не е пародия! Държава, в която 90% от населението тъне в мизерия, и която едновремено с това има едни от най-богатите хора в света! Държава, в която има цели райони недостъпни за хора, поради степента на замърсеност! Руснаците са добри и свестни хора, за това вече толкова столетия ги мачкат ето такива диктатори като Путин, в които самолюбието е много по-голямо от интелекта!

    Коментиран от #25, #31, #40, #88

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 йоан кръстител

    47 0 Отговор
    идиоти
  • 23 Kcaniba

    94 10 Отговор
    нато за 25 години до Киев стигнаха, а Путин им е крив....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    106 8 Отговор

    До коментар #19 от "Сесесере":

    Магелан, що не ни светнеш къде е " руските танкове навлизат на запад от Владивосток в тихоокеанското крайбрежие към границата с Украйна.." ! Щото аз се подмокрих от СМЯХ! И си спомних за шести флот дето ще акостира на бреговете на една вътрешноконтинентална държава‼️‼️‼️
  • 27 КовидманЯк

    30 3 Отговор
    Пуцай, Куме!
  • 28 Трайно безработен

    114 9 Отговор

    До коментар #7 от "на 14- ти октомври 1915-та година, руски":

    Нещо да напишеш и за бомбардировките на англо американците над София или вашите още не са се били преселили от селото в града и не знаеш колко народ са изтрепали при тия бомбардировки

    Коментиран от #32, #91

  • 29 Василий Неустроев

    73 9 Отговор
    капитан Василий Неустроев на 02.05 1945 г -години 23 длъжност -командир на батальон ,заслуги -превзел Райхстага ,негови подчинени са издигнали знамето на победата преминал през цялата война
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Веднага започвам

    7 32 Отговор

    До коментар #28 от "Трайно безработен":

    Абсолютна истина. Разликата е, че с тях сме във война. По точно, ние сме им обявили война. И а някаква маааалка разлика, нали.

    Коментиран от #49

  • 33 Нико

    3 30 Отговор

    До коментар #17 от "666":

    По- точно Китай ги изгони.
  • 34 big

    111 8 Отговор
    Е, то Путин е виновен за всичко, дори и за педофилията на принц Андрю! За купона на Борис Джонсън, за войната в Ирак и Афганистан, за бомбардировките на Белград, а е най-виновен защото остарях и младите булки вече не ми се връзват!
  • 35 Гледам

    1 23 Отговор

    До коментар #31 от "джендърите":

    Те много си грамотен и преуспял! Щом се включваш на всякъде за 5 лева на пост! Поне им плащай данъците, сметсо да ти ги плаат в брой на Драган Цанков в София.
  • 36 дядото

    80 7 Отговор
    нагли кравари.вие може-либия,ирак,сирия,авганистан и пр.и пр. и няма санкции за налагане на вашия новсветовен ред.русия бе добра при пияницата елцин,когато я ограбвахте.голям ви е апетита за ресурсите на рф,но дано не станете причина за унищожаването на света

    Коментиран от #38

  • 37 Иванушка

    81 6 Отговор
    Щом НАТО иска война, ще получи ВОЙНА. Всичко е за сметка на ЕС. Тия ще се върнат в 1950, готови ли са ?

    Коментиран от #98

  • 38 Грамотен

    21 1 Отговор

    До коментар #36 от "дядото":

    Афганистан се пише:)
  • 39 Lukaшенко

    54 5 Отговор
    Нито Грузия,нито Украйна ще влезе в НАТО .което все повече се обезмисля..Объркан анализ ,още от първите два реда.Говори за редактор без понятие от живота.
  • 40 И коя по

    38 4 Отговор

    До коментар #20 от "Руснаците":

    по-точно сила ги е вразумила? При положение че са пребили всеки който им е посегнал.
  • 41 Без Негри

    51 6 Отговор
    "... Докато руските танкове навлизат на запад от Владивосток в тихоокеанското крайбрежие към границата с Украйна, американските дипломати се отправят на изток. .... "

    Това може само подобните на Киро Ваксинеро и лекето му пропадналия наркоман Ицо Хазарта да измислят.
  • 42 Русия

    77 4 Отговор
    отдавна предупреди - ще се нанасят удари и по центровете за вземане на решения!!!!
    Къде в България има такива центрове? Доколкото знам София и Варна. Ха честито Ви НАТО. И не се оплаквайте, че не сте обявили война на Русия - НАТО отдавна я води . А ние сме членове на този бандитски съюз. НАТО и САЩ отдавна обявиха Русия за враг.

    Дефакто - всички сме мишени! Без да ни питат искаме ли това?
    Имаше ли референдум за влизане в ЕС?
    Имаше ли референдум за влизане в НАТО?
    Имаше ли референдум за смяна на общественно-политическия строй в НРБ?

    Получава се, че България е абсолютно НЕПРАВОВА държава. Някакви продажни мижитурки ни налагат решенията искани от техните господари.

    И - ЩЕ ИМА ЛИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО?

    Коментиран от #52

  • 43 Един

    43 4 Отговор
    Много е просто: тъй като на Путин не му минават западняшките ревльовци , то тези същите са на прага да си/ му/ ни спретнат една войничка ! ( ... и да ни гледат сеира отдалече , да ни нахъсват и да си кефят !)
  • 44 Защо не разбират

    54 2 Отговор
    че Украйна е началото на края на НАТО.Ще го разберат по трудния начин.
  • 45 Не е наглост

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "НАГЛОСТ БЕЗОБРАЗНА":

    а Сила
  • 46 на 14- ти октомври 1915-та година, руски

    8 54 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    кораби обстрелват час и половина Варна . Убити са 6 човека, ранени 24. Има много разрушения. Прогонват ги две германски подводници u-7 и u-8, като потапят гордостта на руският флот крайцера "Три светители" и е опожарен друг. Същата вечер двете подводници акостират във Варна и са посрещнати като освободители от руските врагове.
    Без да сме във война с Русия(отказваме на Хитлер), на 22-ри юни 1941-ва Русия бомбардира град Добрич. Повтарям: Без да сме във война с Русия. През септември същата година, Русия бомбардира и Русе, Казанлък, Стара Загора и Горна Оряховица. Отново без да има никаква провокация. През декември 1942 руски кораби обстрелват селищата по северното ни черноморие. Руска подводница потапя кораба "Струма". Загиват 700 човека. Дълги години комунистическият режим се мъчеше да прикрие и унищожи тази част от историята ни, но не успява Открадват(конфискуват) архивите на България след ВСВ с цел да прикрият това и престъпления срещу народа ни по време на "освобождението" Грабежи, убийства, изнасилвания, палежи, плячкосване на предприятия и държавни структури и т.н. Дори Георги Димитров е писал протестни писма до Русия заради безчинствата които са извършвали руските военни в България. Това е истинското лице на нашите братушки.

    Коментиран от #50, #64, #65, #69

  • 47 Ну погоди....

    4 50 Отговор
    Той...Путин, бил загубил интерес към ежедневното управление на страната, руските управници в тяхната история, никога не са се интересували от живота на обикновените хора, там мизерията и ниският жизнен стандарт е норма, с изключение на една прослойка която се е докопала до ресурси и си живее добре. Русия не може да живее мирно и цивилизовано, затова са тези заплахи и агресия към съседите и Европа, плашат обикновените руснаци с САЩ, НАТО и с всичко останало, само за да им отклонят вниманието от ежедневните проблеми. И докато се пъчат, заплашват, и дрънкат с оръжие, изтърват момента да си реформират икономиката и политическата система, след време те пак ще са суровинният придатък на Запада, ще си продават суровините за да се хранят, и от същите тези суровини преработени в технологичният развит Запад ще купуват скъпи изделия, те този театър го играха при СССР, резултата е известен.
  • 48 оня с коня

    8 55 Отговор
    Ако едно нападение на русия се оформи като "Локално" и не предизвика 3-та Св. Войнасъс всичките й фатални последствия,то Управлението на Путин приключва на 100%,а разправата с Него и Кликата му ще бъдат ЖЕСТОКИ- при това НЕ от Запада,а от Собствения му Народ!

    Коментиран от #76

  • 49 жгеиег

    43 4 Отговор

    До коментар #32 от "Веднага започвам":

    Да, да, има разлика. Едно е да воюваш, съвсем друго е да бомбардираш мирното население на една държава и да разрушиш всичките им сгради, домове, пътища, да избиеш майките, децата .... абе ПРИЛИКА НЯМА, прилика!!! Такива са им долните и гнусни похвати на наглосаксхамерите! Долни изчадия. А тука и паметник на летците им, унищожили София и не само, им направиха.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 До 26, на това ниво

    20 0 Отговор
    са им експертите, „тихоокеанското крайбрежие на Украйна”. Е те така ще превземат НАТО и Украйна Руското Средиземноморие на север.
  • 52 Kresi

    5 35 Отговор

    До коментар #42 от "Русия":

    Що бе имаше ли референдум през 1944г когато комунистите взеха властта с помоща на съветската армия която ни беше окупирана и ни наложиха със сила този строй от който берем още плодовете

    Коментиран от #57

  • 53 Kresi

    5 27 Отговор
    Що бе имаше ли референдум през 1944г когато комунистите взеха властта с помоща на съветската армия която ни беше окупирана и ни наложиха със сила този строй от който берем още плодовете
  • 54 Ватникът

    25 2 Отговор
    От 20 г Сащ и НАТО канят ,Грузия ,и Украйна,обаче ,те се дърпат.Какви става в тези държави?.Къде е причината.?Сега има прозападно ,антируско управление !.Ами ,хайде ,взимайте ги!

    Коментиран от #60

  • 55 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 3 Отговор
    Като не искат да слушат Лавров, който между другото им каза, че направеното от Русия предложение не е меню, от което да се избира, ще слушат Рябков. А ако не искат да слушат и Рябков ще слушат Шойгу!
  • 56 Хабер

    33 3 Отговор
    Империалистите от САЩ ще принудят Русия да ликвидира измислената страна Украйна и да си я прибере като западна губерния. Нападението ще започне с най-важните структури в Киев, войната ще приключи за 2-3 дни Заедно с това ще си вземе и всички тръбопроводи на газ. После СП-2 може да го подарят на янките да си дрънчат кънтри.
  • 57 Kresi

    46 4 Отговор

    До коментар #52 от "Kresi":

    чети историята.
    "Лошите комунисти" провеждат референдум през 1947 или 48 за отмяна на монархията и създаване на НРБ. Печелят го. Не ми се рови да ти привеждам проценти - но го печелят.
    Знам какво ще напишеш - фалшифициран. Това е Вашия "демократичен" отговор на всичко което не Ви изнася.

    Да кажем - не изпращате наблюдатели (Белорус, Крим) и после - изборите не ги признаваме. Назначаваме някаква марионетка (Тихановская) за президент на Белорус. Колко демократично. Нали. И не е намеса във вътрешните работи. Че и санкции налагате. А да разберете, че санкциите удрят и по вашето население - не ви достига.

    А аз го наричам - ТОТАЛЕН ДЕБИЛИЗЪМ. Лошото е, че и ние сме там.
  • 58 Lukaшенко

    34 3 Отговор
    Сащ се ядосват много на Жомарт,че не повика сащ на помощ в Казахстан .Щеше да получи една хубава гражданска война..Като по книгите .Тогава ,Арсенал ,щеше да работи.Хляб и вино във всеки дом,на работещ в Арсенал .И почивка в Ахтопол .Виновен е Путин ,за тая крива нива..Хахаха.Сега се налага ,еврейска фирма да купи ,,,Мегазаводът от Казанлък,,,.Хаха.Путин е много лош мъж

    Коментиран от #73

  • 59 Само че

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "И всичко това,":

    Кой е лудия уточни
  • 60 оня с коня

    2 18 Отговор

    До коментар #54 от "Ватникът":

    Такива като тебе ТОТАЛНО бъркат Посоките- НЕ Украйна и Грузия се дърпат от влизане в НАТО,а ПАКТЪТ НЕ БЪРЗА С ПРИЕМАНЕТО ИМ!Нейсе,дано в живота да си адекватен.
  • 61 ДаАмаДругПът

    45 4 Отговор
    Не спряха да лаят и да си пускат свободни съчинение.Путин не е заплаха.Украйна може да я превземе докато си пие чая само със Спецнас.Проблема е,че пионките от Украйна искат да провокират Путин,по нареждане на САЩ.Путин се готви не за Украйна а за НАТО и САЩ.Тази терортистична организация НАТО,заедно с господарите си от САЩ трябва да бъде унищожена за да има мир на планетата.Представям си ако не беше Русия,сега щяхме да бъдеме роби на англосаксонската пасмина.Тази мантра със заплахата за Европа от Русия издиша от всякъде.С какво Русия заплащи трите джуджета Литва,Латвия и Естония,та настаниха американски войски.С каво Русия заплаши Полша за да се дислоцират американски ракети.С какво Русия заплаши Румъния и България за да се настанят американски бази в тези държави.Или Русия е била заплаха за Косово,което е превърнато в голяма американска база.Логични са всички реакции на Путин и Русия и те са плод на агресивното поведение на САЩ и НАТО.Ако една кошара е заградена от глудница вълци,то стопаните ще организират кучетата си за бой с вълците.Няма нищо не логично.Гадния и гнусен американец,стои зад всичко.Сценария е един и същ.Всяка страна която трябва да се нападне,трябва да се изкара заплаха и агресор.Така беше и с Ирак,Така беше и с Либия,така беше и със Сирия.Така се опитват да представят и Иран и забележете,това са все страни,богати на природни ресурси,където агресора САЩ се настанява и плячкосва.

    Коментиран от #109

  • 62 гост

    6 15 Отговор

    До коментар #13 от "12345":

    Божее , колко мъка и нещастни комплексари има още в тая България , не е истина , хахаха !!
  • 63 😄😄😄

    22 3 Отговор
    От организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - група от 57 няма смисъл ако Русия е напусне, защото 56 държави са против 1 Русия която плаща и най-голямата вноска!
    Това е не военна структура подобие на НАТО за управление на мнение против Русия?
    Ако Русия напусне ще се обединят против България, че не допуска изкривяване на мнението по Северна Македония!😄😄😄
  • 64 на 16.10.1940

    14 4 Отговор

    До коментар #46 от "на 14- ти октомври 1915-та година, руски":

    Два дни преди италиано-германския натиск управляващите в София са предупредени и от английския крал Джордж VI, че ако България се нареди сред противниците на Британската империя, то тя ще се превърне в театър на бойни действия. САЩ също се включват в дипломатическия натиск срещу България. След горчивите уроци на предишните войни страната избира да протака и отлага обвързването до последния възможен момент. СССР ...На 1 март 1941 година във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт, като на България се обещава излаз на Бяло море от устието на р. Струма до устието на р. Марица. На този етап териториите на Егейска Македония западно от р. Струма, вкл. и Солун .
    ЦБ в Гърция :В резултат българската държава налага политика на жестоки репресии над местното гръцко население, затваряйки гръцки училища и забранявайки изучаването на гръцки език. Тази политика цели пълното експулсиране на гърците от региона. Гръцките кметове, учители и други официални лица са депортирани или избити. Българската власт конфискува цялата собственост на гръцкото население и я прехвърля на българското. Като последица от тези действия, гръцки партизани и цивилни организират Драмското въстание в края на септември 1941. Въстанието е потушено безкомпромисно, като 3000 въстаници (от които 1000 невъоръжени) са убити, а в следващите седмици българската армия убива 15 000 гърци, като в някои области са разстреляни цели села. Българската
  • 65 Тъй тъй

    16 1 Отговор

    До коментар #46 от "на 14- ти октомври 1915-та година, руски":

    На 7 декември 1941 г. бившите британски колонии Канада, Австралия и Нова Зеландия обявяват война на Царство България, след нападението над Пърл Харбър и обявената от Третия Райх война на САЩ същия ден.12 Пет дни по-късно на 12 декември същото прави Великобритания.13 В отговор на следващия ден 13 декември 1941 г. българският парламент приема декларация за обявяване на война на Великобритания и на САЩ, които обаче не обявяват война на Царството цели шест месеца.14 Царство България успява единствено да убеди немците да не обявява война на СССР и запазва със Съветите пълните си дипломатически отношения, чак докато те самите не обявяват война на България на 5 септември 1944 г. Така наречената Символична война е повод за Англо-американските бомбардировки на България не само над военни, но предимно над цивилни обекти и гражданско население в Дупница, София, Скопие, Стара Загора, Казанлък, Враца, Горна Оряховица, Ниш, Карлово и други български градове, които малобройната българска авиация заедно с подпомагащи я немски сили бранят.
  • 66 Тъй тъй

    15 2 Отговор
    На англо-американците са нанесени загуби във военни чинове: 256 убити (159 в бой, 28 безследно изчезнали, 69 умрели от раните си. 333 пленени; неуточнен брой ранени свалени самолети:185 бомбардировача и изтребителя, и неуточнен брой повредени самолети. Българските и немските загуби са: военни чинове – 23 убити в бой (22 българи, 1 немец, мирно българско население 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали; 4744 ранени, увредени сгради: 12 657, свалени самолети: 27, повредени самолети: неуточнен брой.Да продължавам ли!?
  • 67 Bellingcat

    23 3 Отговор
    забрана да получава стоки с американска електроника в тях - ха ха ха някой виждал скоро или има американска електроника
  • 68 Отвратен

    4 30 Отговор
    Мили комунисти в коментарите, отвратен съм от вашите слепота и отказ за трезва оценка на ситуацията. Путин не иска НАТО до границата си и би отговорил като...той сам си разшири границата по-близо до него, нахлувайки в Украйна? Цялата история е че той таи надежди за възраждане на Съветския съюз, дори със сила, а Украйна влезе ли в НАТО оттам край с тази негова мечта, руското влияние намалява още повече, а едно нападение със сила тогава би хвърлило света в нова Световна война. Жал ми е за промитите ви рубладжийски и гладки мозъци, лишени от собствена мисъл.

    Коментиран от #70

  • 69 Тъй тъй

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "на 14- ти октомври 1915-та година, руски":

    През ноември 1941 г. Върховното управление на Българския червен кръст,представлявано от проф. доктор Ораховац, организира стъкмяването на санитарен влак, който да работи на Източния фронт в интерес на Германската армия.Ръководител на влака е Стоян Попстоянов - специалист хирург. В състава на влака са включени: подполковник доктор Спас Спасов Разбойников, Сергей Грънчаров -аптекар, старша медицинска сестра е Мария Неманциева, шест медицински сестри, шест самарянки, четирима души носач-влаков надзорник, двама санитари и петима души домакински състав.Общо личният състав на влака е 27 души.На 23 февруари 1942 г. санитарният влак заминава от София, за да изпълни своята мисия. За началник на влака е определен доктор Атанас Анастасов - специалист хирург.Включени са допълнително доктор Боян Карастойчев, мобилизираните медицински сестри Стефана Томасини и Райна Пенчева, санитари и друг помощен персонал.Отначало влакът обслужвал южния, а след това и централния сектор на Източния фронт. През периода 1943-1944 г. влакът вече се използва на целия фронт и многократно пропътува разстоянието от Санкт Петербург до Крим.
  • 70 Това

    24 5 Отговор

    До коментар #68 от "Отвратен":

    ли успя да измислиш?Значи искаш война? Отново!? Тя ще е последната!!!Не ви ли идва на акъла на плоските соросоидни мозъци!
  • 71 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    Като не искат да слушат Лавров, който между другото им каза, че направеното от Русия предложение не е меню, от което да се избира, ще слушат Рябков. А ако не искат да слушат и Рябков ще слушат Шойгу!
  • 72 ДаЗдраПерМа

    23 1 Отговор
    Русия иска само едно НАТО да се придържа към договора от 1997г и нищо повече

    Коментиран от #87

  • 73 ДаЗдраПерМа

    5 3 Отговор

    До коментар #58 от "Lukaшенко":

    в момента вървят големи доставки на заряди за РПГ-7 по 200 евра за бройка така че има и за хляб и за салам
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 А кога

    24 1 Отговор
    англосаксонците са изпълнявали договорните си задължения. Я ми припомнете някой подписан и изпълнен договор. Можете да започнете с индианците в Северна Америка.
    Ето ви пример за англосаксонска "лоялност":
    1945 г. Още не е започнала Берлинската операция. Немските дивизии масово се предават на англо-американските сили. Обезоъжени са и са настанени в лагери С ПЪЛНО ЗАПАЗВАНЕ НА СТРУКТУРАТА ИМ И ПЪЛНА РАЗКЛАДКА.
    И тук излиза най интересното - ОПЕРАЦИЯ "НЕМИСЛИМО". Англичаните, тези стожери на демокрацията, тези джелтъмени, държащи на думата си и на подписаните документи, разработват план за нападение на СССР използвайки американски, англииски и германските части. Това, господа демократи, е 1945 г. Те са съюзници. Но кога за "демократите" е било проблем да забият нож в гърба на приятеля си.
    Е Русия в момента иска да се предпази от тези същите демократи. Не, че тях ще ги спрат подписите им. След 100г. когато пустинята Европа (след термоядрените удари) започне да пита ама кой, кога, как и защо Русия да може да каже - ЕТО, Ние предлагахме а Вие се отказахте - затова сте пустиня.
  • 76 Пълни глупости

    13 3 Отговор

    До коментар #48 от "оня с коня":

    Чети и виж какво са постигнали за няколко години
  • 77 1944

    1 21 Отговор
    май скоро и уйгурите ше палят задницата на проскубаната меца. виждали ли сте куче как си гони опашката?

    Коментиран от #82

  • 78 МалкоЛогика

    23 2 Отговор
    Защо само РФ трябва да показва признаци на отстъпление. Другата страна богоизбрана ли е? Третият райх също се смяташе за богоизбран...
  • 79 не може да бъде

    18 1 Отговор
    От доста време се каня да спра да чета подобни статии и да пиша мнение.Единствената причина ,поради която го правя е опитът ми да внеса някаква яснота ,доколкото ми са възможностите,и да внеса една малка нотка на разум -колкото и нескромно да звучи.Отчаян съм от компанията в която се намираме -имам пред вид НАТО преди всичко.Споделям мнението на различни западни анализатори ,трезви глави ,които не сe страхуват да посочат ужасните грешки допуснати спрамо Русия в последните 20 г.Ето напр.какво казва Уолтър Рийд в Уол Стрийт Джърнъл,перефразирам- "заблудени в своята нарцистична мъгла на помпозност и високомерие западните ръководители пренебрегнаха да разберат какво иска Путин". Обърнете внимание какво говори и Х.Кисинджър,може би най-големият специалист по геополитика.Между другото има интересен факт от познанството му с Путин.През 1992 г. Примагов му го предстаяв на една среща и Кисиндър е бил доста впечатлен от него и затова е поискал да се срещнат няколко пъти и да беседват .В тези беседи Кисинджър е изложил пред Путин своите разбирания и виждания,много от които Путин е приел като свои .И най-важното ,както казва Уолтър Рийд -Путин се води от здравият смисъл ,а западните ръководители-от своите фантасмагории и предубеждения!?А ако почнем да разнищваме предубежденията на колективният Запад сега ще стигнем до доста горчиви заключения и за нас -вижте македонският въпрос .На тези които се водят от стари представи искам да кажа -Западът изоб

    Коментиран от #86

  • 80 не може да бъде

    15 1 Отговор
    продължение-Западът изобщо не е същият,това не са същите държави ,които по-възрастните помнят,в т.ч и аз -нито САЩ,нито Англия,нито Германия ,нито Франция! Но и Русия не е СССР!
  • 81 не може да бъде

    7 1 Отговор
    Извинявам се за допусната печатна грешка -журналистът от WSJ се казва Уолтър Ръсел Мийд
  • 82 Ни съ притеснявай

    9 1 Отговор

    До коментар #77 от "1944":

    за уйгурите отговарят китайците,
  • 83 Така е...

    12 1 Отговор
    Не искате да слушате ВВП,ще слушате Шойгу...Но,,,ще е късно!97
  • 84 kjl

    15 2 Отговор
    Война няма да има. Някой друг кораб и някой друг самолет на алианса ще претърпят непоправими щети, след това ще започнат дипломатически совалки, с което "кризата" ще затихне. Света ще стане по-хладен и отново разделен. Нищо ново под слънцето. За нас кофти, че нямаме вече дори и селско стопанство.
  • 85 Читател

    5 2 Отговор
    Явно журналистите отдавна не са това което трябва , станали са просто изпълнители на пропаганда . До писания тази статия - Прочети бе.... виж коментариите и сам си направи извода дали си продажен ,дали чесно отразяваш събитията, или си поредния лакей. Не забравяй ,че гласа народен е глас божии. Но явно ти отдавана и от Бога срама нямаш .
  • 86 Не се отчайвай...

    2 11 Отговор

    До коментар #79 от "не може да бъде":

    За това че сме в компанията на НАТО, там ще бъдем винаги, компанията е готина, за старата компания не съжалявай, те не са актуални днес. Ние сме там където трябва, така че..горе главата, и не се мъчи да си обясняваш, и да ни обясняваш неща, които за теб са необясними..гледай прагматично на нещата..да ти подскажа ли???..ОК..€..£..$..достатъчно...дерзай😂
  • 87 Ннн

    3 9 Отговор

    До коментар #72 от "ДаЗдраПерМа":

    Къде и от кой е подписан този договор? Защото има будапещенски меморандум от 05.12.1994 подписан от президентите Елцин, Клинтън, Кучма и премиера на Обединеното кралство Мейджър! Този меморандум задължава трите големи да гарантират и пазят териториалната цялост на Украйна! Затова в момента на украинска територия има американски инструктори и английски командоси както и въоръжение гарантиращо унищожението на руските танкове!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ннн

    3 3 Отговор
    Докато руските танкове навлизат на запад от Владивосток в тихоокеанското крайбрежие към границата с Украйна, американските дипломати се отправят на изток....
    Какво да се коментира повече.
  • 90 Запознат

    4 4 Отговор
    Руско-турската воина сме си я платили в злато....ама тези архиви отдавна се съхраняват в Русия и няма как да го знаете.Преди Втората Световна воина единствените държави Австроунгария ....златна парична единица ФранцЙосиф ...Франция.....златна ...помните ли златните Наполеони...България ...златен лев.. И така в края на Втората Световна Воина Русия има какво да вземе и го взима в троен размер. Първото освобождение е платено ,а второто е с грабене на ресурс.преди воината искам един да ми каже коя от богатите Европейски държави освен България е била с СРЕБЪРНА първична маса. Бедни ли сме......Нямате представа колко богата държава е България.
  • 91 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Трайно безработен":

    И абсолютно тъп
  • 92 Боли ме шнура

    3 5 Отговор
    С всичките тези ресурси на страната, би трябвало Русия да има поне два пъти стандарта на запада, ама не става, трябва акъл и експертиза, а една войница най лесното нещо, там ряшите да не мислят за управлението на жужето, пълен гнусар.
  • 93 слаба ракия

    4 2 Отговор
    Кое му е аналитичното на този коментар? Обикновена вестникарска хроника която не ни казва нищо ново.
  • 94 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    АМИ АКО СЕ ПОЯВИ НОВ ЖУКОВ -ИСКАЩ ДА ПРОДЪЛЖАТ НА ЗАПАД ---КОЙ ЩЕ ИМ СЕ ОПРЕ !!! ЗАПАДЪТ НЯМА ВОЙНИЦИ ,КОИТО ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЗА БОГАТАШИТЕ СИ !!!!!!!!!!! КОЛКО АМЕРИКАНЦИ СА ГОТОВИ ДА ЗАГИВАТ ЗА ЦИОНИСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ -МИЛИАРДЕРИ ??????????????
  • 95 нормален

    4 3 Отговор
    ЛОШО ЧЕ СМЕ ЦЕЛ НА РУСКИТЕ ХИПЕРЗУКОВИ РАКЕТИ. ОСОБЕНО ВАРНА..... ЗАЩО ЛИ?
  • 96 Димитър

    4 3 Отговор
    Тези американци трябва да разберат че там те нямат работа и който е посегнал на Братушките ще си счупи главата USA палят само воини за финансови и материални изгоди и територии и експлоатация на хора.
  • 97 МИХАЙЛОВ

    6 2 Отговор
    ....НА САЩ
    ВЕЧЕ ИМ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО,
    ЧЕ ПРИЕМАНЕТО НА УКРАИНА
    И ГРУЗИЯ В НАТО
    ИЛИ РАЗПОЛАГАНЕТО
    НА ВОЙСКИ, ВОЕННИ БАЗИ
    И РАКЕТНИ СИСТЕМИ НА НАТО
    В ТЕЗИ ДВЕ ДЪРЖАВИ,
    НА ПРАКТИКА ЩЕ ОЗНАЧАВА
    НАЧАЛОТО НА НЕОБЯВЕНА
    ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ...
    ...И РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА
    ДА СЕ ЗАЩИТИ...
    ...НО ТОЗИ ПЪТ РУСИЯ
    НЯМА ДА Е НЕПОДГОТВЕНА
    КАКТО 1941г. КОГАТО
    ХИТЛЕРОФАШИСТКАТА СГАН
    СТИГНА ЧАК ДО МОСКВА
    И СТАЛИНГРАД...
    ...НА САЩ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО,
    ЧЕ АКО УКРАИНА ЗАПОЧНЕ ВОЙНА
    СРЕЩУ РУСИЯ
    И САЩ И ДЪРЖАВИ ОТ НАТО
    ЗАПОЧНАТ ДА ПОМАГАТ НА
    УКРАИНА С ОРЪЖИЯ, ИНСТРУКТОРИ,
    ЛОГИСТИКА , НАЕМНИЦИ,
    РАЗУЗНАВАНЕ И ПО КАКВИТО
    И ДА Е НАЧИНИ...,
    ...ТО РУСИЯ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ
    ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ
    СЪС ВСЯКАКВИ ОРЪЖИЯ
    И СРЕЩУ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ...
    ...И РУСИЯ СЛЕД КАТО
    ЗА НЯКОЛКО ДНИ
    ПРИКЛЮЧИ С УКРАИНА...
    ...ЩЕ СЕ ПОДКАРА
    И ОНЕЗИ ДЪРЖАВИ
    КОИТО СА УЧАСТВАЛИ АКТИВНО
    ВЪВ ВОЙНАТА НА СТРАНАТА
    НА УКРАИНА...
    ВКЛЮЧИТЕЛНО И САЩ...
    ...А ПРИ ЕСКАЛАЦИЯ
    ДО РАЗМЯНА НА ЯДРЕНИ УДАРИ
    ПРОБЛЕМА НА САЩ Е,
    ЧЕ МНОГО ЛЕСНО И БЪРЗО
    САЩ ЩЕ БЪДАТ ИЗЦЯЛО
    ИЗПЕПЕЛЕНИ...,
    ....ДО КАТО В РУСИЯ
    ОГРОМНИ ТЕРИТОРИИ
    ЩЕ ОСТАНАТ НЕЗАСЕГНАТИ...
    ...НЕЗАСЕГНАТИ
    ЩЕ БЪДАТ И ТИЯ ДЪРЖАВИ,
    КОИТО ОБЯВЯТ НЕУТРАЛИТЕТ
    И НЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА НАТО
    ИЛИ НАПУСНАТ НАТО
    И НА ТЕРИТОРИЯТА ИМ
    НЯМА БАЗИ И ВОЙСКИ НА НАТО...
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Някой

    7 2 Отговор
    Истината е, че при война с НАТО Украйна ще стане част от Руската федерация, но ние доста ще пострадаме, защото сме съюзници на НАТО. Украйна ще бъде руска с или без война.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 todKosh

    7 1 Отговор
    Войната е ужасно събитие ...но ако се случи , нека този път да е на територията на САЩ!
  • 103 Друга гледна точка

    5 1 Отговор
    Опасната геополитическа игра на сащ води към война

    Коментиран от #106

  • 104 ивелин

    1 1 Отговор
    Дойдоха до Руските граници не спазват нито едно от подписаните Международни спорозумения( 1997 и 2008 в Истанбул) постояно провокации, въорожават Украинската армия, не само отбранителни но и нападателни оръжия и я подготвят за провокация. Като казва,че Руската армия трябва да си изтегли военните си подразделения ( въпреки,че се намират в своите територии) даже по кои пътища трябва да минат и да с настанят в казармите си? .Наглост, Безочие, Подлост, Идиотизъм.На всичко това Русия мълчи не отговаря търпи но защо?.Тая престъпна сган разбира само от сила а не от думи. За всичко е виновен Путин защото търпи , търпи и не им отговаря. Легалната престъпна организация НАТО продължава да се разширява от някога " отбрънителен съюз" се превърна нападателна, агресивна, неуправляема, непредсказуема, воствена терористическа организация .
  • 105 Дааа

    0 1 Отговор
    Още преди да приключи ВСВ,тая игра е започнала и в нея участват активно и САЩ.Сега да не реват,това е резултата и от тяхните действия.Самите те си го признават,а и само те са използвали ядрени оръжия .
  • 106 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Друга гледна точка":

    Трябва да си идиот, за да го напишеш това...
  • 107 ...

    0 0 Отговор
    Не знам с какви очи и разум някои преценяват събитията. Но не са ЕС и САЩ тези, които струпват войски на границата с Украйна, а Русия. И да ми пишете за братушки и че американците са виновни трябва да е налице много здраво умствено замъгляване или да го правите умишлено като тролска пропаганда. Друго разумно обяснение не виждам да се казва на черното бяло...
  • 108 не е аксиома

    0 0 Отговор
    А защо играта на САЩ за единствен световен хегемон да не е опасна? С над 1000 бази по целия свят и интервенция на всеки 15 месеца? Без зачитане на международни отношения и подписани договори? Щатите са пръснали ядрено оръжие из целия свят. Русия поне си го държи на своя територия. Знаете ли колко бомби има изпуснати, включително и из Европа? Средностатистическият войник е хайлазин, доказано е във всяка армия по света, какво ще стане ако в България някой американски мърльо ни докара катастрофа?
  • 109 Ивайло

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "ДаАмаДругПът":

    Адмирации
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания