Last news in Fakti

12 Януари, 2022 14:39 4 663 16

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Песимист съм относно поведението на новото правителство в Скопие към България

  • виктор стоянов-
  • фондация македония-
  • република северна македония-
  • северна македония-
  • българия-
  • двустранни отношения

"Не мисля, че в близките години Република Северна Македония ще започне фактически преговори за членство", посочи председателят и основател на Фондация “Македония”

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Песимист съм относно поведението на новото правителство в Скопие към България  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително по отношение на правата на македонските българи. Това остава позицията на България след провелия се на 10 януари 2022 година Консултативен съвет по национална сигурност.

Решено е още изпълнителната власт да предложи на Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки и да предприеме мерки за ускоряване изграждането на транспортния Коридор № 8.

Удовлетворяваща ли е позицията на българската страна и дали Република Северна Македония ще е склонна да преговаря - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с Виктор Стоянов, председател и основател на Фондация “Македония”.

“Решението на Консултативния съвет по национална сигурност ни удовлетворява, тъй като то препотвърждава Рамковата позиция на Народното събрание от 2019 година, Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година и нашите основни искания, които са за справедливост, защита на истината и защита на човешките права. Смятам, че Консултативният съвет по национална сигурност показа недвусмислено, че българският народ и българските държавници и политически партии са обединени по този въпрос - да отстояваме националните си интереси, както и интересите на българите в Република Северна Македония, тъй като те се припокриват с европейските ценности, с ценностите на Европейския съюз и с общочовешките демократични ценности. Няма как да не отстояваме тези неща. Това, което видяхме, е обединение на българския народ и държава”, коментира Стоянов.

Вчера разбрахме, че Владо Бучковски е освободен от поста главен преговарящ с България. Няма данни дали и кога ще бъде назначен нов главен преговарящ. На въпрос относно това, Стоянов отговори: “Смятам, че това е негативен знак от страна на правителството в Скопие, тъй като сякаш длъжността се закрива - не е назначен заместник на Владо Бучковски. Може да се разтълкува и положително - един вид, че правителството ще се заеме с въпроса директно, без преговарящ. За мен това обаче е негативен знак и препотвърждава моите очаквания, че властта в Скопие, макар и с нов премиер и с ново правителство, няма да има намерения да влезе в същината на проблема с преговорите. На всички е ясно, че само с икономически напредък няма да решим проблемите. Не може една самолетна линия София-Скопие и направата на Коридор № 8 да решат проблемите между двете държави и двете общества. Песимист съм относно поведението на новото правителство в Скопие към България и към двустранните отношение”.

“Дано Скопие да има волята и желанието да преговаря и да прави реформи. Една от реформите, които трябва да направят, е промяната на образователната система в областта история, която ще им коства доста време и усилия. Не виждам причина защо те се бавят да стартират тези промени. Оправдават се с Историческата комисия, но за всички е ясно какво трябва да промени Скопие, както е ясно и за Скопие. Ако те имат воля, ще започнат работа в тази посока. Това ще бъде положителна светлина и за правителството в България, че Скопие желае да намери решение на двустранните проблеми и желае да се реформира, така че да отговаря на Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз. Много се надявам, макар и да съм песимист, че новата власт в Скопие ще има желание и воля да започне работа по процесите, които трябва да свършат”, посочи Виктор Стоянов.

Попитан дали забелязва промяна след идването на новите правителства у нас и в Скопие, той отговори така: “По отношение на новото правителство в България забелязах огромен оптимизъм и дори голи надежди, че България ще допусне Република Северна Македония. Това е така донякъде и заради новата реторика на Кирил Петков, която не намирам за негативна. Идеята Коридор № 8 да се включи в преговорната рамка е правилен подход. Този оптимизъм обаче бързо ще се изпари с поведението на властта в Скопие, която поне до момента показва, че не е готова на никакви преговори по основните теми и въпроси.

Обществото в Северна Македония е облъчвано с пропагандна и невярна информация по отношение поведението на България. Всяко справедливо искане на България - дали за правата на българите в Северна Македония, дали за исторически наратив и смяната на учебната програма, е представяно от медиите, политиците и държавниците в Скопие като намеса във вътрешните работи, премахване на идентичността на македонския народ, непризнаване на македонския народ. Тези неща влияят негативно върху самото обществото там и няма как да не създадат неприязън към българите. Може би това е целта на властта в Скопие - не да започне преговори с Европейския съюз и да реши въпросите, които има да решава, тъй като и не започва никаква работа по въпроса, а вероятно целта е да се създава впечатление в македонското общество, че България има намерение да унищожава македонската идентичност, което не отговаря на истината”.

Според Виктор Стоянов Северна Македония няма да започне разговори за присъединяването си към Европейския съюз в близко бъдеще. “Познавам тяхната държавна система, както и съдебната им система. Смятам, че имат изключително много работа и в посока съдебна система. Съдебната система пряко касае основните страни-членки на ЕС като Франция, Германия, Нидерландия. Тези държави задължително ще искат много тежки реформи в съдебната система в Република Северна Македония, която категорично не отговаря на европейските норми за справедлива съдебна система. Това е пример за глава от преговорите, която България не поставя. Ние поставяме други въпроси, но и съдебната система е проблем, който няма да им позволи да започнат преговори. Дори да решат проблемите с нас, имат съвсем други проблеми. Не мисля, че в близките години Република Северна Македония ще участва в междуправителствена конференция и ще започне фактически преговори за членство”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    18 0 Отговор
    Това си е техен проблем !!!
  • 2 Врачка

    1 17 Отговор
    Айде,още едни плешив млад Българин.Абе,какво става в тази държава бе?Косата е признак на мъжественост.Погледнете само Алибегов каква осанка има,като хеви—метъл фен.
  • 3 86456

    5 10 Отговор
    Викторе, Те, "Правителството" Ви изтъргуваха на дребно. Пак. Не очаквайте помощ от България!!!
    Бог да ни е на помощ.
    Скоро Четвъртата национална катастрофа ще е факт.
  • 4 Българското Правителство ГРЪБНАК

    11 0 Отговор
    Н Я М А ! И затова в Скопие и Гърция с нас се ГАВРЯТ както и когато си ПОИСКАТ ! Охридска и Беломорска Македония е Географски РАЙОН . Така го разбират у нас и в Гърция а в СКОПИЕ за НАЦИЯ ! Такава дивотия, могат само българи - родоотстъпници , там да го измислят !
  • 5 Виктор е истински ПАТРИОТ !

    10 1 Отговор
    Но защо той е САМ и ТАМ и у НАС ? Къде сме ние - пуделите ?

    Коментиран от #16

  • 6 Ми както..

    6 0 Отговор
    И тук.Който или която партия отстъпи при спора става политически труп.А пък така до никъде няма да стигнем.
  • 7 И. Иванов

    3 2 Отговор
    То да ти кажа и аз съм песимист спрямо теб. Сам си избра съдбата с тъпите си провокации. И продължавате. Чумави сте, не разбра ли?

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руски вестник

    1 0 Отговор
    Разни ГРУ български генерали ни баламосват, че било фалшива новина руската следа, в поведението на продажните ни управляващи.Имало ама била сръбска и то само в РСМ..Не на нас тия.Със Сръбската РСМ сами ще се оправят, ама руската е фатално опасна и за двете страни, най вече за България.Ей кагебейски тактики, за отклоняване на вниманието и прикриване на истинското зло.
  • 11 Перо

    6 0 Отговор
    Викторе,всичко си е за тяхна сметка,когато не ценят времето! Членството в ЕС не е задължително и много грешат македонистите,ако мислят,че ЕС ще ги приеме с македонизма,титовизма,сръбския шовинизъм и комунизъм с цената на всичко, по геополитически причини, поради “особеното стратегическо местоположение и необятни природни ресурси” на мижавата “държава”. Болен човек се лекува и има проясняване и облекчение на болките,но простия човек се ражда и умира с простотията,няма лек! Не бях чувал,едно правителство да подаде оставка за лошо управление и загуба на избори и да се състави друго правителство от същата партия и със същата политика! Хвърлиха огромен финансов ресурс да пропагандират национално предателство,че кандидата на ВМРО ДПМНЕ за кмет на Скопие бил и с “българско гражданство”, както и кандидата за Евровизия от Струмица! Това показва,че нямат необходимата зрялост за членство в ЕС!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Батан

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "И. Иванов":

    Виктор е съвременен будител. Сам организира просвещението на зомбираните македонски граждани с историческата истина. А Българската държава спи и  не го по помага дори със стотинка. Поклон пред дейността  му и който може нека да му помага.

    Колкото до номер 7 И.
    Иванов, ако не е платен сръбско-македонски трол, какъвто вероятно е, какво чувство изпитвате към такова същество?  Аз изпитвам погнуса.
  • 14 пламен

    0 1 Отговор
    заглавието е сякаш ние сме кандидатите за ЕС

    Коментиран от #15

  • 15 Очевидно е

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "пламен":

    Неприемането на РСМ и Албания в ЕС,
    обслужва единствено интересите на Русия!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.