Last news in Fakti

13 Януари, 2022 16:41 10 912 27

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Пеевски манифестира своята власт, присъствайки ежедневно в българския парламент

  • валери григоров-
  • правителство-
  • делян пеевски-
  • северна македония-
  • народно събрание-
  • възраждане

"Не ние сме напът за Европейския съюз, а Република Северна Македония. Нейният министър-председател трябваше да дойде в България на разговори", посочи той

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Пеевски манифестира своята власт, присъствайки ежедневно в българския парламент - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Политическа партия “Възраждане” има специфичен профил - предимно популистки. Нека да не забравяме, че това е парламентарно представена партия. Съвсем логично е тя да отстоява тезите си в рамките на парламента в условията на парламентаризма. Познаваме “Възраждане”, познаваме нейния профил и начин на действие. Основната цел на вчерашното мероприятие беше пиар и вдигане на рейтинга на партията”.

Това каза генерал-майор Валери Григоров в интервю за ФАКТИ.

“Аз се присъединявам към хората, които се гневят и бунтуват срещу зеления сертификат, защото смятам, че той е в противоречие с основната политическа доктрина на европейската политика за свобода на движението на хора, стоки и услуги. Смятам, че зеленият сертификат неравнопоставя търговските дружества на пазарите. Не това обаче е подходът на бунтуването срещу него. Това беше един пиар протест, който имаше една-единствена цел - да вдигне политическия рейтинг на "Възраждане". Виждали сме същото нещо в други варианти на минали във времето политически субекти като “Атака” и ВМРО. Нищо ново”, смята ген. Григоров.

“Управляващите трябва да са наясно с едно - че обявиха пред обществото намерението си да променят управлението и стила на управление на държавата. До момента виждам някои симптоми, които ме впечатляват. Това, че Христо Иванов и “Да, България’ от 2012-2013 година говорят непрекъснато за промяна в съдебната власт, но самият Иванов като водеща личност на съдебната реформа - отсъства. Това е показател за политическо дезертьорство и за това, че само се говори за промяна в съдебната власт. Управляващите изпадат в много конфузна ситуация, молейки се на Гешев да напусне. Досега трябваше да са внесли законопроект, с който да прекратят мандата на ВСС, да премахнат политическата квота на бившите управляващи и да прекратят мандата и на Иван Гешев - емблемата на политическата власт на Бойко Борисов и Делян Пеевски”, коментира той.

“Делян Пеевски манифестира своята власт, присъствайки ежедневно в българския парламент въпреки санкциите по “Магнитски”. Той показва, че политическото му влияние в управлението на държавата и в сегашния момент е много сериозно. Още един признак за това, че бившите управляващи продължават да управляват държавата ни е това, че Владислав Горанов управлява автомобил с неизвестен произход, отива до границата, няма кой да го арестува. Тези хора, въпреки че от 8 месеца не са в управлението на страната, продължават да бъдат политически фактор, който влияе и играе деструктивна роля по отношение процесите в политическия живот”, посочи ген.-майор Григоров.

“В момента най-притеснително е, че не виждаме действие. Виждаме увереност, самочувствие, намерение, декларации, но все още не виждаме действия. Най-големият проблем в момента е, че управляващите не потвърждават чрез действията си дадените обещания и направените декларации. Какво означават политически намерения без действие и без конкретика?! Досега трябваше най-малко да бяха показали намерение за действие чрез внасяне на законопроекти. Вместо това виждаме, че към момента са назначени няколко заместник-министри, няколко областни управители, а вторият и третият ешелон e изцяло от хора, назначени от ГЕРБ и бившето управление на страната. Затова например цената за газта е толкова унищожителна за пазара - защото Николай Павлов продължава да е човек, който управлява газовата политиката на страната, а енергийният министър се е свил. Тук трябва да отбележим, че енергийният министър беше енергиен заместник-министър в служебното правителство, а това е показател - тоест той би трябвало да е наясно по отношение газовата и енергийната политика, би трябвало настоящият ценови шок да не го изненадва”, коментира той.

Попитан за позицията ни относно Република Северна Македония, препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност, провел се в понеделник, той отговори: “Договорът за добросъседство от 2017 година е показател за това, че между двете държави е постигната и договорена позиция. В международното право винаги има няколко основополагащи принципа - взаимността, реципрочността и наличието на добри намерения за бъдеща съвместна дейност. Повече от 20 години се говори за Коридор № 8, но нищо не се прави. Известно ми е, че години наред се показват добри намерения за създаването на съвместни групи за обща охрана на границата, но това не се случва. Всичко това, което е говорено на политическо ниво, трябва да се превърне в конкретни крайни резултати. Разбира се, че Република Северна Македония трябва да приведе Конституцията си в съответствие с европейските принципи и норми на съжителство, на общуване, на добросъседство. Това е важно, защото те са приели, че чрез лобизъм и чрез влияние от западните ни партньори ще успеят да постигнат целта. В крайна сметка е необходимо да се седне на масата и да се постигнат конкретни договорености”.

“Аз мисля, че министър-председателят на Република Северна Македония трябваше да дойде в България на разговори. България е държава с 1300-годишна история, в случая тя е силната, авторитетната, тя е членката на Европейския съюз. Като такава тя трябва да прояви своето разбиране, великодушие и да се постигне обща единна позиция. Не ние сме напът за Европейския съюз, а Република Северна Македония. Тя следва да възприеме ценностите на Европейския съюз, включително с оглед признаването на малцинствата - виждаме колко деструктивно и недемократично е фиксирано това в тяхната Конституция. Видяхме и позицията на Гърция, когато се обсъждаше името на Република Северна Македония - това беше една принципна, последователна позиция”, допълни той.

В края на разговора генерал-майор Валери Григоров отговори на въпроса дали новото ни правителство ще получи своите 100 дни толеранс. “Смятам, че дотук те имат няколко пъти по 100 дни, тъй като една голяма част, в това число и премиерът, са във властта и реалното управление на страната от 12 май 2021 година. Не можем да говорим за 100 дни, можем да говорим за конкретни резултати, които вече трябваше да ни съобщават, че са постигнали. Конкретен пример - защо енергията, произведена в “Козлодуй”, не отива за битовото потребление, което, в условията на енергийна криза, да даде нормалност в ежедневието на българското общество. Вместо това този евтин ток излиза на европейския пазар, а ние купуваме и продаваме скъпа енергия за битово потребление. Правителството можеше да разбере това още в първата седмица на своето управление, но вместо това наложиха мораториум и дадоха възможност на опозиционните сили да ги атакуват”, коментара той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    36 28 Отговор
    Аман от генерали и професори в тая държава!

    Коментиран от #25

  • 2 мислещ

    16 8 Отговор
    Вчера нещо отсъстваше. Да не е с ковид?

    Коментиран от #3

  • 3 мислещ

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "мислещ":

    Но пък новият Шиши беше на линия.
  • 4 пламен

    43 15 Отговор
    стига с тая дъвка пеевски пеевски пеевски
    Тока скочи 7 пъти.
    От вчера 8000 работници на арсенал са пратени в принудителна отпуска.
    ако новите бяха спрели кражбите,това нямаше да го има.

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 истина е

    24 3 Отговор
    Ама ние нали имаме прокуратура , и тя се е съгласила , че шиши е по хрисим и от Майка Тереза !!! Херо Мустафа защо не вземе думата 1
  • 8 А Рашков

    17 9 Отговор
    От 8 месеца само ланка.
  • 9 Кирчо и Кокорчо

    40 14 Отговор
    Кирчо и Кокорчо не знаят на коя планета са.

    Коментиран от #19

  • 10 Дейййй

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "пламен":

    7 пъти...викаш
  • 11 Аспарух

    24 5 Отговор
    Абсолютно си прав , генерале !!! Когато не действаш , търсиш причина-когато искаш да действаш , търсиш начини !!! До момента , всичко е един фарс на управление на промяна-явно ,,старата гвардия диктува" кое , как да се случи-това не води до нищо добро за България !!! Относно за РСМ-за съжаление , ще стане това , което се изказа тези дни проф.Андрей Пантев-всеки може да го прочете в нета !!!
  • 12 От ДАНС и МВР мълчат що така

    8 11 Отговор
    Господин Румен Радев били споделил защо в България се Екзекутират хора чрез програма за изтезания "Targeted Individuals"!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 о.з. от НШЗО на БНА

    21 8 Отговор
    А бе тия (не само въпросният Григоров) ,ами всичките ,които са били на някакви служби и са им се полагали офицерски длъжности ,сега, когато са вече пенсионери ,дори и да работят някъде в невоенизирани агенции...дирекции...фирми ...защо все ги титулувате с военните им звания ? Аз, дето съм завършил НШЗО, командвах танков взвод ,давах през годините близо 6 месеца запаси след завършването на гражданското си висше и стигнах до звание капитан ...дали мога така да се представям ? А ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 червени боклуци

    14 10 Отговор
    Пеевски е в Парламента по волята на българския избирател.Отнесе Христо-мореплавателя,като куцо пиле домат.

    Коментиран от #27

  • 18 Гандалф

    11 4 Отговор
    Не защитавам пеевски, но...ако не се вясне в парламента, защо не е там...като постояно е на депутатската банка, защо е там...

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рей

    19 6 Отговор

    До коментар #18 от "Гандалф":

    Той няма място в българската политика. Това е един компрометиран човек, символ на корупция.

    Коментиран от #22

  • 21 Сатана

    13 7 Отговор
    Народът чака възмездие от новите ПоПолисти да пъхнат крадливата сган на Борис Бойков и останалите толупи от ОПГ ГЕРБ в Белене.
  • 22 Гандалф

    20 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рей":

    Да прав си...ама не ти ли се струва, че едни и същи мутри от тридесет години са в парламента и търкат депутатските банки и са по върховете на държавните институций..поне според мен не само пеевски е за махане...
  • 23 ПРИСЪДА ВЪЖЕ

    10 3 Отговор
    ПЕЕВСКИ ТИ СИ ПЪТНИК!
  • 24 Пловдив

    3 0 Отговор
    Защо Петков трябва да ходи в Шкуп, или - как беше там?...
  • 25 Какъв

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    генерал е този милиционер от сектор Охранителна полиция на СДВР? Кариерата му тръгна след януари 97 когато при погрома в Парламента беше предоставил честотите на полицейските комуникации на протестиращите за да се ориентират от къде може да се пробие кордона! Един път предател за винаги такъв остава!
  • 26 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

    2 0 Отговор
    1. Договорът с Македония трябва да бъде изпълнен и след 20 години изпитателен срок, че се спазва да отпадне ветото за Европейски съюз.
    2. Съд за всички издавали заповеди или лъжи във вреда на обществото ни във връзка с ковид вируса.
  • 27 Кого избраха?

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "червени боклуци":

    Пеевски е в Парламента по-точно по волята на избирателите от Велико Търново-старата българска столица! Нека помним това, когато говорим за този град-символ! Днешни наследници на горди великотърновци, дължите обяснение на цял народ! Нямаше ли по-достоен човек за вас?