Last news in Fakti

14 Януари, 2022 14:00 7 127 38

Скоро в България: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

  • антиваксъри-
  • божидар божанов-
  • коронавирус-
  • чипове-
  • стикери-
  • талончета-
  • печати-
  • министър-
  • електронно управление-
  • лични данни-
  • информационно обслужване

Това са част от плановете на министър Божидар Божанов

Скоро в България: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър Божанов, ще Ви стигнат ли 4 години, за да проведете всички необходими реформи в държавната администрация? 

Божидар Божанов: За повечето - да. Но някои реформи нямат край - не можеш да срежеш лентата на електронното управление и да кажеш "завършихме го". Няма как например да електронизираме всички регистри за четири години, но можем да електронизираме най-важните. Ще изпълним приоритетите и ще поставим началото на следващите стъпки от процеса. 

Съобщихте, че в новите лични карти ще бъде интегриран чип, който ще включва и здравна информация. Откога ще са факт картите и ще трябва ли всеки български гражданин да подмени документите си? 

Божидар Божанов: Важно е да уточним, че в чипа няма да има лични или здравни данни. Ще има идентификатор, който е анонимен. На база на него могат да бъдат предоставяни данни от първичните регистри на заинтересовани страни - лекари, КАТ и т.н. В момента правим оценката докога можем да го възложим и докога може да се случи, но до края на годината би трябвало тези карти да са факт. Дали всички ще са длъжни да си ги сменят, също подлежи на преценка, но ако трябва, ще е за сметка на държавата.   

Тази промяна как ще улесни гражданите? 

Божидар Божанов: Те ще могат да ползват електронни услуги без да имат нужда от друго средство за идентификация. Много е важно в момента, в който ти потрябва електронна услуга, да имаш готовото средство, с което да я заявиш. Видяхме опашките пред НОИ в началото на пандемията за изкарване на ПИК, тъй като хората нямаше как да ползват съществуващите услуги. Идеята е да елиминираме този елемент.  

Помогна ли пандемията за забързване на процесите на дигитализация в държавната администрация? 

Божидар Божанов: Мисля, че помогна. Най-малкото постави по-сериозен фокус върху темата. Заседания на Министерския съвет и на общинските съвети вече се провеждат онлайн. Наложи се на хора, които никога не са си представяли, че ще ползват технологии, да го направят. Другата позитивна стъпка е националната здравно-информационна система, която се появи под натиска на пандемията. Преди това тя беше мотана и бавена.  

Ще възникне ли кадрови проблем в държавната администрация? Хора, които трябва да бъдат съкратени и такива, които не са компетентни да си вършат работата.  

Божидар Божанов: Квалификацията е постоянен процес. Няма човек, който е роден научен или е научил всичко в университета. Когато въведем електронни услуги, това, което ще отпадне, е броят на гишетата. Където е имало четири гишета преди, сега ще има две или едно, предназначени за хората, които не искат или не могат да ползват технологии. Съкращаването на гишета не значи автоматично съкращаване на администрация. Администрацията трябва да се фокусира върху основните си дейности - анализи, политики, оптимизация. Да не се занимава с бюрокрация ще е полезно и за нея. Разбира се, една част от администрацията може да стане излишна, но това следва да е плавен процес.  

Направихте ли изчисление за колко служители става въпрос?  

Божидар Божанов: Министър Василев спомена едно число и съответен времеви хоризонт. Важно е да отбележа: ние няма утре да кажем 10% или 15% си тръгват. Първо ще оптимизираме работата в администрацията и след това, на база на по-ниската необходимост от хора, ще бъде оптимизиран и броят на заетите.   

Обявихте, че синият талон отпада. Има ли други документи, които смятате за излишни? 

Божидар Божанов: Синият талон е от лесните за премахване документи. Той може да отпадне само със законодателно изменение и промяна на някои процеси в МВР. В коалиционното споразумение е записано и отпадането на всякакви стикери - за гражданска отговорност, технически преглед. Това също е лесно. МВР и в момента може да прави тези проверки през таблети, например. И ако талончетата не отпаднат, те със сигурност няма да са задължителни. Тоест няма да могат да те глобят, ако не си носиш съответното талонче или не си залепил стикера. 

Повече време ще отнемат трудовите книжки. Сещам се за опита на предишните управляващи да въведат нов дизайн на трудовите книжки - от една страна, това е забавно, от друга - показва, че посоката изобщо не е била към дигитализация. Те трябва да отпаднат, но поетапно. Необходимо е създаването на нови регистри, тъй като в книжките има данни, които са единствено там и никъде другаде. Тя може да отпадне, когато работодател вкара данните в съответния регистър, но те ще продължат да съществуват за тези, които не са сменяли работното си място или пък са безработни.  

В последните години за електронно управление бяха похарчени милиарди с доста спорни резултати. Колко ще струва реформата, която Вие ще проведете? 

Божидар Божанов: В кабинета ми се шегуваме, че колкото по-малко пари има за електронно управление, толкова по-добре ще стане то. Защото няма нужда от огромни проекти, за да започнат важните процеси. Направата на регистър не струва милиони. Поставили сме като приоритет една система за централизирано поддържане на регистри, която веднъж изградена, ще позволява да се правят различни регистри без пари. Пример: вие сте второстепенен разпоредител към министерство на екологията и ви трябва регистър. В момента вариантът е да пуснете обществена поръчка за изграждането му. След като тази система стане готова, задължението ви ще бъде да конфигурирате данните в този регистър - кой има достъп до него, в какво се състои регистърното производство. И готово - получавате регистър, който отговаря на всички законови изисквания. Така че това ни е планът - да не струва много пари, но да е ефективно.  

Обявихте, че изискването на печати ще бъде забранено. Как ще се преборите с използването на хартия в институциите?  

Божидар Божанов: Една от политиките на нашето министерство ще бъде да прилагаме закона. В момента може да е забранено администрациите помежду си да обменят хартиени документи и вътрешно да действат с тях, но това не значи, че забраната се спазва. Ще прилагаме закона, вътрешният документооборот със сигурност трябва да бъде изцяло електронен, между институциите също. Хубавото, което беше свършено в последните години, е, че системата за обмен на документи между администрациите макар да не е перфектна, работи. Отпадането на печатите е важно, за да отпадне и нуждата от прехвърлянето на документи на хартия.  

Как оценявате работата на "Информационно обслужване"? 

Божидар Божанов: "Информационно обслужване" през годините е свършило добра работа по някои проекти и системи и не толкова добра по други. Въпросът е как да направим работата с "Информационно обслужване" структурирана и прозрачна, така че да няма притеснения нито в администрацията, нито в бизнеса. Фокусът на следващите законодателни изменения ще бъде как структурираме процеса на работа на администрацията с "Информационно обслужване" - кой, как, какво възлага и по какъв начин се контролира качеството.  

Когато се говори за електронно управление, първата асоциация обикновено е Естония. Кои от услугите там могат да бъдат имплементирани и в България и кои - не?  

Божидар Божанов: Няма нещо, което да не можем да пренесем тук. Нормативно и технологично е абсолютно възможно. Притесненията и скептицизмът са били налице и там през 2000 година - например, че пенсионерите няма да ползват електронни услуги. Но когато го направиш достатъчно удобно и лесно, и те започват да го ползват. Апетитът идва с яденето. Ако си свършим добре работата, няма да има нещо, което не може да стане както в Естония, и няма да има потребители, които не могат да ползват тези услуги.  

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РПУ-МВР

    53 10 Отговор
    Пеак ли ще се редим пред РПУ с часове и ще плащаме кинти? Или пак ще пълним гушките на милиционерските фирми, които изготвят личните карти?
  • 2 Запознат

    32 49 Отговор
    Този е от свестните. Добра работа се е зарекъл да свърши!
  • 3 Гей Билс

    35 9 Отговор
    Герберастите вече са чипирани .
  • 4 МВР

    54 8 Отговор
    Ще слагаме чипове само на неваксинирани.Другите вече си имат.

    Коментиран от #11

  • 5 ТОВА СКОРО Е ОЩЕ ОТ МАЛКИЯ МУК !

    18 6 Отговор
    КОГА СКОРО ........... СЛЕД 100 ГОДИНИ , НАЛИ ?
  • 6 Мария

    30 4 Отговор
    Тази песен сме я слушали вече
  • 7 Майна

    34 2 Отговор
    Гейтс ,за яви ,че нямал да попита, ха ха...НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,ЧЕ ВИ ЧИПИРАТ ВЕЧЕ, ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е ЗАКЪРНЯЛО СИВОТО ВЕЩЕСТВО...

    Коментиран от #8, #27

  • 8 Майна

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    ...да ЧИПИРА,егати и редакцията на телефонът ми
  • 9 Майна

    49 4 Отговор
    Всичко ,което правят тези е за обслужване на ГЛОБАЛИСТИЧНИЯ план, всичко...
  • 10 Майна

    48 8 Отговор
    Тези ,начело с Киро незабавно трябва да бъдат отстранени от УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, и стига с тая опорка ,че това ще върне гробаджиите, те са бита карта..,която тези използват успешно за дивиденти

    Коментиран от #14

  • 11 АААААААААа

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "МВР":

    ЧИП само на гламавите? Оф забравих, че те са 80% според един политик????

    Коментиран от #18

  • 12 фенче

    27 2 Отговор
    евтина система, сглобена от чужди софтуери, или някакъв ол пърпас дърт софтуер, е боклук, този трябва да го знае това много добре, няма хубаво и евтино, когато се говори за ИТ, има или хубаво, скъпо, и добре поддържано, или евтино, което не става за нищо, това е огромна работа, и огромна инвестиция, нищо няма да направите, това са само приказки, дори перфектни да ги направите системите, в България половината население е извън компютрите и телефоните, така че накрая ще се окаже че сте похарчили народните пари, в увреда на хората, които ви хранят, по добре парите ги похарчете за обучение и селекция на тези в администрацията

    Коментиран от #16

  • 13 Директора

    26 8 Отговор
    Висим кат цифки по скапани гишете с лелички, които само те препращат от врата на врата и от гише на гише.
    Всяка банка има 1000 пъти повече информация за всеки от нас, от колкото скапаната държава!!!

    Коментиран от #17

  • 14 АААААААААа

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    А тебе ли да сложим, па КОЙ си ти. КОЙ? Оня с КОНЯ или под КОНЯ!?

    Коментиран от #15

  • 15 Майна

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "АААААААААа":

    )Свой..,ха..ха...,нали така се избират,ха ха...
  • 16 АААААААААа

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "фенче":

    КОЙ Ви е виновен КОЙ КОЙ че не сте умни?
  • 17 АААААААААа

    6 11 Отговор

    До коментар #13 от "Директора":

    А в БАНКАта що ходиш като имат всичко, стой си на село?????????
  • 18 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "АААААААААа":

    Учтив е , иначе процентът е по-голям ‼️
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Каня се на 25ти този месец,ако не ми мине...милиционер път да отида до Кат за златен талон....По-този...Моят случай да не побързате да го премахнете,а фуражки.......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Последния Софиянец

    11 11 Отговор
    Кефи ме тоя зубър как ще го набие на всички и даже няма да се усетим. Ама аз все ще намеря начин да избягам от чипа. Както избегах от зеления сертификат като си го купих
  • 23 Остават ви

    2 2 Отговор
    6м управление
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЕВРО НЮЗ":

    така е!Имаше си простичко Картотека.Никой не крадеше данни и не източваше ""Карти""...Сега ми кажете тези с многото карти...като пламне истинска война и затворят банките ,като в казахстан...Чий ще го...търсите????не виждате ли накъде ви тикат от маса време!

    Коментиран от #29

  • 25 А КАТ?

    6 2 Отговор
    Божидарчо, мани стикерите за ГО и ГТП и синия талон, кажи кога ще спрем да се редим по цели дни на бараките на КАТ в Дървеница и ще храним 50 лели и чичаци зад гишета? Кога ще бъде възможно регистриране и пререгистриране на МПС по електронен път, това е признак на технологичните и напреднали в електронното обслужване държави!
  • 26 Просто човек

    4 6 Отговор
    Гербаджийските тролове и обикновените тъпаци няма да разберат...те могат само да оплюват...
  • 27 Психo от Курило

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Само да те питам, ти от Варна ли си?? А,и да те питам още , ти ли беше оная леля, която крещеше на протеста, че я следят с 5G.
  • 28 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Махай всички тапии и формалности ,ей,всички данъци да не важат за бедни,че дя-вол ви вземааа!!Днес гледам едно филмче за Ангкор Ват и що щеш,в Камбоджа карат моторите без табелки ,като велосипеди.А сега де,защо там да може ,а тука не?Грабежите чрез безумно раздути данъци за коли и мотори трябва да се сведат до нула за граждани под чертата,иначе не знам какво ще става,казахстански метежи и погроми.
  • 29 Психo от Курило

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Защо си мислиш, че като парите не са ти в банка, след като свърши конфликта (както цитираш) ще имаш нещо по различно от подпалки за печка??
  • 30 Кирил Петков

    9 1 Отговор
    Повече никакви стикери, никакви налични пари, никакви ръкописни подписи, никакви документи на хартия, никакви нотариални договори на хартия, никакви документи за собственост на хартия, никакви лични карти и шофоьорски книжки в джоба, всичко в облака! Ние ще ви пазим собствеността, парите и личните данни най-добре от всички!

    Коментиран от #31

  • 31 Министър Божанов

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Кирил Петков":

    и не само това. Никаква материални и метални ключове за домовете на гражданите, пълен достъп до сметките на гражданите ние сами ще плащаме от тях необходимите разходи, данъци и такси! Напред към електронното управление на държавата и гражданите!
  • 32 Електронното управление е бъдещето

    4 4 Отговор
    Вие не сте никой, ако ви няма в електронния регистър! Вие не можете да си купите дори хляб и кисело мляко, ако ви няма в електронния регистър. Елекрното упрвление има смисъл само, ако държавата ви напълно ви управлява по електронен път! Няма да търпим повече престъпници, които да крият от държавата, каквото и да е!
  • 33 30 ПРОЦЕНТА САМО

    4 1 Отговор
    А ДРУГИТЕ 70 - БОЙ ЩЕ ИМА И КИРО И СИЕ НА БЕСИЛО

    Коментиран от #36

  • 34 Робокоп

    4 0 Отговор
    Честито чипиране! 🤖🤖🤖

    Коментиран от #35

  • 35 Робокоп

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Робокоп":

    Послепис: сега в личните документи, после имплантите!🤖🤖🤖
  • 36 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "30 ПРОЦЕНТА САМО":

    Ше го фанеш за шнура!
  • 37 Тозипък

    3 0 Отговор
    Много е важно в момента, в който ти потрябва електронна услуга, да имаш готовото средство, с което да я заявиш. Да ви ...Ел услуги.много услужливи ще дойдете
  • 38 ...

    0 0 Отговор
    Да не забравяме изтичането от НАП на лични данни на милиони българи. Дали интитуциите са способни да създадат сигурни електронни системи...