Last news in Fakti

18 Януари, 2022 10:00 5 514 87

Може да сме по-прости, но сме повече. Или как в България "всеки сам си прецЕня".

  • антиваксъри-
  • българия-
  • възраждане-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • преценя-
  • фалшиви новини

Какво казва тази фраза за българското общество

Може да сме по-прости, но сме повече. Или как в България "всеки сам си прецЕня". - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Георги Лозанов:

"Всеки сам си прецЕня" - в тази фраза се огледаха актуални нагласи на днешното българско общество, а това я направи емблематична за 2021 година. Най-показателно за нея е неправилното трансформиране на глаголната форма „преценява“ в „прецЕня“. То донякъде има своите корени в западния диалект, където и при други глаголи се среща мързеливото отпадане на „ва“ (например "намаля" вместо "намалява").

Какво казва тази фраза за българското общество

В случая обаче става дума по-скоро за социолект - тоест, за присъщ говор не на социална група, чиято културна различност е възникнала на регионален принцип, а на базата просто на ниска култура, която е формирала групов интерес. Той се състои в това да не оставяш на по-културните да преценяват вместо теб и дори да постигаш надмощие над тях в задочен заговор с мнозинството на себеподобните - може да сме по-прости, но сме повече. Това само на пръв поглед прилича на демократична власт на мнозинството, защото за да е такава наистина, то трябва да излъчи най-добрите, които да я упражняват (не обратното). Но у нас демокрацията все не успява да се състои, тъкмо защото през прехода обществените блага приоритетно се разпределяха от членове на същата тази група с нисък културен ценз (образование, възпитание, морал), издигнали се във видимите и невидими властови йерархии.

Според езиковеди пренасянето на глаголната форма „прецЕня“ от диалекта в социолекта най-напред се извършва от политици. После се масовизира в социалните мрежи с присъщото за тях практикуване на свободата като незачитане на културните норми. Там тя става обект и на иронични употреби, но тези, които не схващат иронията, на свой ред я подемат и популяризират. Докато през 2021-а се превърна в езиков маркер на полуосъзнатата, полуспонтанна съпротива на културно необременените към културните елити.

Конкретният повод за нея бяха мерките за защита от коронавируса и по-специално ваксинацията, която именно роди фразата „Всеки сам си прецЕня“. Но колкото и либерално да звучи, тя е куха фраза. Първо, защото не можеш да вземеш решение сам, ако от него зависят животът и здравето и на другите. И второ, защото просто няма как да го вземеш сам - за да прецениш дали е добре или не е добре да се ваксинираш, са ти необходими „елитни“ медицински познания. Можеш да прецениш единствено на кого да се довериш в преценката си. Фразата „всеки сам си прецЕня“ фактически е преценка - тя отхвърля научните авторитети, които, извън отделни и неизбежни алтернативни гласове, имат консенсус в целия евроатлантически свят, че е добре да се ваксинираш. Стимулира по-простите да решават вместо по-компетентните.

Световният медицински елит действително срещна трудности - няма как да не е така при изучаването на нов вирус. Но това не прави незнаещите по-знаещи. У нас авторитетът на този елит допълнително пострада, защото в началото на пандемията някои лекари на ключови позиции „се сложиха" на властта, което прехвърли върху тях изначалната подозрителност към мотивите на политиците. Но така или иначе, сам да „прецЕняш“ нещо, което не можеш да прецениш, значи да попаднеш във водовъртежа на случайността и неосведомеността, атакуван от произволни мнения, конспиративни теории и битов мистицизъм. И в крайна сметка пак да се превърнеш в жертва на политици, които се грижат не за твоето здраве, а за собствената си власт.

Сърдитите на научните елити антиваксъри провъзгласиха за политически елит „шепа нещастни фашисти“, по думите на Ицо Хазарта, и вкараха в парламента партия „Възраждане“. Това, както можеше да се очаква, не ѝ стига и тя само след месец докара с автобуси свои привърженици, за да протестират срещу задължителното ваксиниране и зеления сертификат. Нищо, че ваксинирането не е задължително, а зеленият сертификат, доколкото изобщо се спазва, ограничава единствено достъпа на неваксинирани до публични места. Защото този достъп се определя от публичните норми, а те все още са от консенсуса на културните елити. Независимо, че не спират всекидневните опити да се обърне координатната система на цивилизацията. Преди време влязох във вход на жилищна сграда, където някакъв субект с лице към стената се облекчаваше. Хрумна ми само да го попитам: "Нямате ли си тоалетна вкъщи?", а той ми извика през рамо: "Простак!".

Всеки "сам си прецЕня" в какво общество иска да живее

На „Възраждане“ обаче, както се чете и между редовете в изказванията на лидера ѝ, проблемът не са ѝ сертификатите и ваксините, особено след като се оказа, че част от парламентарната група на партията е чинно ваксинирана. Те са само трамплин за изпълнение на по-далечната цел: излизане на страната от НАТО и ЕС и възстановяване на проруската ѝ ориентация, за което Фейсбук фолклорът отдавна си е дал сметка с използването на прякора „Копейкин“ за лидера на партията. Въпросът е само да генерираш неодобрение към ваксините и сертификатите и да го пренасочиш „по съседство“ към евроатлантическите ни партньори, откъдето тези мерки идват и удобно се прилагат.

Впрочем, офанзивата е световна и се осъществява по старата неомарксистка рецепта на Херберт Маркузе, според когото не пролетариатът, а малцинствата имат днес силата да съборят наложилия се демократичен ред на Запад. И тъй като това така и не става, на историческата сцена излиза ново малцинство (у нас мнозинство) - на антиваксърите, което може да се окаже с по-голям потенциал от етническите, сексуалните, религиозните и прочее общности, защото го водят не колективни идентичности, а колективни страхове. И защото не се бори за собствените си права, а срещу правата на другите. В една такава ситуация когато френският президент Макрон казва, че ще продължи „да дразни“ неваксинираните французи, той пази не само здравето на нацията, но и демокрацията в страната си. В България политическата ос на този конфликт, чийто тътен все по-силно се долавя, се очертава между „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“, чиито лидери ценностно - и като позиция, и като биография - заявяват принадлежност към западната демокрация. И тук вече наистина всеки сам си преценява в какво общество иска да живее.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    87 13 Отговор
    Даже не прочетох статията. Гледах го в "Пресечна точка" и ми стига толкова.
  • 2 Последния Софиянец

    113 25 Отговор
    Да се бодеш с експериментални ваксини е много умно!ха ха ха ха
  • 3 гадно

    107 18 Отговор
    Мнение на наведен алкохолик с папионка.
  • 4 Философа

    104 9 Отговор
    Проблема на соросите е различното мнение от от наложеното соросоидско мнение. Оръжието на соросите пропагандата която разпространяват чрез лоялните си медии!
  • 5 Соросоидна марионетка

    88 8 Отговор
    Господарите ми не търпят чуждо мнение!
  • 6 Някой

    87 13 Отговор
    Поредна доза облъчване от "демократични" медии. Нямате ли малко хигиенни навици в този сайт?
    Тук хората влизата в такива новини ,за да се присмеят или изкажат възмущението си от такива статии. И никой не ги взема на сериозно.
    Копаете дъното!
  • 7 ПРИРОДАТА САМА ПРЕЦЕНЯ КОЙ КОЛКО ДА Е

    57 7 Отговор
    ПРОСТ В ЖИВОТА👍
  • 8 НАТО ВЪН

    55 15 Отговор
    за това не е нужно да си ваксиниран или не. ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако искаме да тръгнем към по-добър живот. Или поне да оцелеем в предстоящата касапница
  • 9 Госあ

    38 11 Отговор
    Аве тоо фиуог шо не земе да поразсъждава малко над северномакедонския език, ами треа да чета излиянията му за неща от които и понятие няма. Или и от български език толко разбира ? И, нема ли некви други медии да слагате - Франспрес, Глобал Таймс, че даже и Ройтерс, ами само шльокавиците на тия неграмотни и откровено смешни вкиснали зелета ни набутвате. Или това е за да дразните ?

    Коментиран от #55

  • 10 до автора

    41 5 Отговор
    ДПД както и всички промоутъри на тези неясни субстанции!
  • 11 тикви

    17 52 Отговор
    Колко много "умни" хора на площада, два автобуса неграмотни кукловоди!
  • 12 комунистче

    57 9 Отговор
    пак ще ни учи на ум този, доцент ли е, професор ли е, по добре научи студентите ти, бъдещите журналисти, на морал, да не сме на 112 място в света
  • 13 6545452

    54 7 Отговор
    папионко допусна медиен разврат в брутални мащаби.....този човек е позор
  • 14 Адвокат София

    72 10 Отговор
    Поредна не особено умна манипулация от ДВ. Някой се облекчавал във входа, значи Възраждане били прости. Някой не искал да гл бодат принудително с неясни субстанции, значи бил руски агент. Някой се борел против дискриминацията, значи е против демокрацията. Някой не вярвал че го бият и поливат посред зима с ледена вода, значи искал да сваля макарончо. Глупости!
  • 15 Ваксиниран3002

    60 9 Отговор
    Да де, ние сме много прости, затова не сме в локдаун и нямаме 200 000 всеки ден заразени. Умните дето се набодоха, мерки, маски, каски.

    Коментиран от #36

  • 16 5454646

    47 7 Отговор
    на всички им писна от старите ДС номера - компрометират всеки протест като пращат платени палячовци на площада преследвани от платените телевизии да отразяват ситуацията ..... пошло
  • 17 Карл Маркс

    52 9 Отговор
    Не разбрахте ли за толкова години , че на импеталистите не им трябват мислещи хора, а изпълняващи и покорни, а също така последна грижа на империалистите от запад им е вашето здраве!
  • 18 прецЕня

    30 8 Отговор
    Неграмотността в територията стана тотална.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Журналисти

    47 5 Отговор
    По интересното е, че почти всички журналисти говорят по този начин. Освен това не могат и да пишат правилно.

    Коментиран от #24

  • 21 Пипи Чорапчето

    34 7 Отговор
    "Стимулира по-простите да решават вместо по-компетентните."

    Офффф;)
    Много ми е интересно къде са прецизните литературни анализи на доцента пречупени през характерният диалект и начин на изразяване, на който се наслаждавахме цели 12 г.?;))
    Или тогава не му стискаше да прави заключения от сорта на цитираното!;)
  • 22 Димо

    30 4 Отговор
    Един от набедените ,натикани ни насила "интелектуалци" ,безгласна буква, без принципи и собствено мнение.
  • 23 Верно ли

    30 4 Отговор
    Много мерси за такъв елит, ползващ квалификации като „шепа нещастни фашисти“! Или с други думи - и те прос.и, ама са наши прос.аци!
  • 24 Пропагандистите на сороснята

    34 7 Отговор

    До коментар #20 от "Журналисти":

    Ако бяха грамотни журналисти нямаше да се подкупни и да защитават съмнителни разтвори предлагани като ваксина ! Нормални хира не пишат за DW.
  • 25 един от многото

    39 9 Отговор
    Поредните глупости на "Дойче Веле“. Предполагам , че няма българин който досега да е питан за мнение по нещо което е вече факт. Като влизане в НАТО , в ЕС . Решават шепа управляващи , поставят те пред свършен факт и от там нататък правят каквото им кажат от тези организации. Така ще стане и с ваксините , в света започнаха "демократично" да глобяват не ваксинираните. "Демократично" ги лишават от правото да пътуват , да се състезават , да нямат достъп до обществени заведения и транспорт докато не направят това което не искат! И това ако е демокрация , благодаря , много по добре ми беше при тоталитаризма на бай Тошо , изказвам лично мнение! По онова време изобщо не можеше да стане на въпрос една шепа хора да продават електрическа енергия и горива на измислени цани и да правят пачки и в същото време държавата да дотира бизнеса с парите на хората , които също страдат от тези високи цени.

    Коментиран от #33

  • 26 ежко

    36 10 Отговор
    Лозанов, като не те кефи -Австрия е отворена за теб!Хващай куфара и бегом марш!"И второ, защото просто няма как да го вземеш сам - за да прецениш дали е добре или не е добре да се ваксинираш, са ти необходими „елитни“ медицински познания" И чии са тези "елити" които да слушаме?Социолозите и политиците ли са с "елитни медицински познания" или ти?А колкото за НАТО -такива са нагласите на народа -вън от НАТО!Не си спомням да е имало референдум за влизането ни там, а не сте вие /един файтон умници/ дето ще ни задържите вътре!Независимо колко ползи консумирате от това!
    Разбирам те Лозанов -един пирон не си забил, една работа не си свършил, но благоденстваш!Статуквото работи за теб, ама ще е до време.Не сте много.Утре като дойде на власт Копейкин,да не се чудиш откъде е дошло!
  • 27 Гост

    33 6 Отговор
    Има ли въпрос, по който тоя смешен пияндурник на вечна хранилка да не се е изходил?
  • 28 въпросче

    36 8 Отговор
    В Израел казват че 4 дози не били достатъчни. Кой идиот би си сложил първата инжекция сега, с перспективата хем да е убоден хем да чака евентуално още година/две докато натрупа 5 или 6 дози, които евентуално да му дават някаква защита... В Германия броят за ваксинирани тези с три дози. Да ама не можеш да си сложиш три дози едновременно. Между първата и третата трябва да минат мин. 6 месеца... Хептен взеха да ни взимат за хлебарки
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 3 Отговор
    Шопския диалект оставете за -Анестезиолога ненков!Ако почнете да въвеждате всяка про...тия на тези ваши ментори ще излезе,че сте по тъ...и и от тях!
  • 30 Объркано Атлантиче

    34 6 Отговор
    Гледам, много болезнено трънче е Възраждане в петата на антибългарската либераст соросова дружинка. И нещо вече видимо накуцват..
  • 31 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    26 4 Отговор
    ЕВРЕИТЕ НЕ РАЗБИРАТ НА БЪЛГАРСКИ КАКВО ЗНАЧИ ТОВА И СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛОЖАТ ДЕМОКРАЦИЯТА ИМ ,КОЯГО НИКОЙ НЕ ИСКА И ПРАТИХА КИРЧО ДА НИ ОБЯСНЯВА ,МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА
  • 32 Човека Коза

    28 5 Отговор
    Да ви се натаковам на "културния елит" , "евроатлантическия свят", ицо хазарта, сертификатите, ваксините, ЛГБТ и всичките глобалистични бълвочи
    П. П. И dw 👎
  • 33 ежко

    31 5 Отговор

    До коментар #25 от "един от многото":

    Може демократично да те лишават от права, ама не те лишават от плащане на данъци!А добре би било,ако не мога да си ползвам правата -да не плащам данъци!Зала "България" например предналижи колкото на ваксинирани -толкова и на неваксинирани!Не е издигната с пари на някой политик,а с парите на всички българи!
    Апропо -аз съм съгласен да ме ограничават, но данъци от мен да не чакат!Да видим кой ще умре от глад първи -аз или тези които ме ограничават!
  • 34 плевен

    15 4 Отговор
    Герги Лозанов стига само до там, до където му изнася. Копае на плитко. А истината е в основата. Няма Демокрация, която да може да се справи с пандемията. Но той е рожба на тази система.
    Трябва или твърда ръка, или пълно разпасване.
  • 35 Комон сенс

    32 5 Отговор
    Сканално паквилче сте изпраскали!

    1. Това, че мнозинството не е на вашето мнение, не означава, че вие сте умни , а означава, че сте загубли спора.
    2. Не е много сигурно дали другите са "прости". Не и по-прости от вас. Това подлежи на проверка.
    3. Това всеки сам да си пореценява и да решава за себе си е основата на човешките права, ако не знаете.

    Трябва много внимателно да о обмислите, преди да поизкате правото вие да преценявате вместо друготе хора.
    А когато се налага да бъде подписвано и информирано съгласие, това е още по-нагло. Все едно аз да решавам ти какъв кредит да теглиш и как да го харчиш, ама отгорорностите да са изцяло твои. Нагличко, а?

    Осъзнайте се! Отлепяте се не само от демокрцията ами и от по-човечните диктатури.
    Да, всеки сам си преценява. С кого да спи, какво да яде и дали да си вкарва химикали в тялото. Нещо неясно, гении?
  • 36 Ваксиниран1403

    12 16 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран3002":

    Ето я смъртността от ковид за нашата страна по възрастовите групи и ваксинирани и не ваксинирани:
    20 – 29 0.11 % за не ваксинираните никога и 0.04 % за ваксинираните някога
    30 – 39 0.29% за не ваксинираните никога и 0.09 % за ваксинираните някога
    40 – 49 0.83% за не ваксинираните никога и 0.27 % за ваксинираните някога
    50 – 59 2.20% за не ваксинираните никога и 0.54 % за ваксинираните някога
    60 – 69 6.26% за не ваксинираните никога и 1.59 % за ваксинираните някога
    70 – 79 13.36% за не ваксинираните никога и 4.17 % за ваксинираните някога
    80 – 89 21.97% за не ваксинираните никога и 8.77 % за ваксинираните някога
    90+ 27.01% за не ваксинираните никога и 12.50 % за ваксинираните някога
    Ваксините дори и поставени преди повече от 9 месеца намаляват в пъти смъртността от ковид във всички възрастови групи. Това са официалните данни в които са включени дори и тези с ваксинацията само по документи.
    Смъртността е изчислена на базата починали от заразили се във дадената възрастова група в зависимост от това дали е човека е бил ваксиниран или не

    Коментиран от #40, #41, #71

  • 37 Fury

    29 7 Отговор
    Е като чета такива статии няма как де се ваксинирам. Това отношение към критично мислещите и разумни хора които отказват да си вкарават препарати с неизяснено съдържание в телата наистина е отвратително и не прави чест на автора на статията да се държи по този начин. Всички които участват в тази пропагнада няма да останат помилвани от това което предстои, вие сте едни маши които след като си свършите работата ще бъдете захвърлени. Знаеш ли в Нидерландия как Рюте пази демокрацията, като държи хората като птичка в клетка. Ако това е демокрация....

    Коментиран от #77

  • 38 Много точно написано...

    11 23 Отговор
    Това със зелените сертификати беше само опипване на почвата, и репетиция към по голямата цел, изваждане на България от НАТО и ЕС чрез референдуми, след провала на Атака, руската агентура създаде Костя Копейкин, чиято задача е да ВЪЗРОДИ руското влияние в България, следващият му ход ще е против еврото, дали ще успеят замислите му, зависи от хората, дали ще изберат пътя на масовото самоубийство, влизането в руската сфера на влияне е такова, или ще останем част от цивилизацията. Ако излязат верни прогнозите за 80те% на русофилско-комунистическият професор Иво...тогава лошо ни се пише...много лошо.

    Коментиран от #43

  • 39 DW-пропаганден машинен

    15 7 Отговор
    Бля, бля статия, но с определена цел да се обучават търсачките в нета с ключови думи, като "антиваксъри-българия-възраждане-ваксини-коронавирус-пандемия-преценя-фалшиви новини" Забележете, как тази антибългарска и античовешка "медия" DW обрсботва мнението и най вече ботовете в търсачките! Във всяко заглавие и подзаглаеие ги залагат! DW елементарни сте, но се надявам хората да отвърнат на ударите ви "DW пропаганда манипулация лъжа фалшиви новини обработка фашизъм глобалисти гьобелс менгеле..."
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Наивник

    19 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ваксиниран1403":

    Значи викаш ваксината не предпазва от заразяване, но предпазва в известна степен от смърт. И това няма нищо общо с мизерноте ни здравеопазване!!

    Коментиран от #42, #64

  • 42 Ваксиниран1403

    8 10 Отговор

    До коментар #41 от "Наивник":

    Не викам това, защото предпазва и от заразяване и от смърт, но с различна степен на ефективност.
    Към 15.01.2022 починалите ваксинирани са 875 от общо 1930573 ваксинирани някога или това е 0.045%.Починали не ваксинирани никога са 31372 от общо 4.57 милиона не ваксинирани никога или това е 0.69%. Тоест смъртността от вируса сред ваксинираните някога във времето е намалена 15.3 (0.69/0.045) пъти
    Към 15.01.2022 заразените ваксинирани са 64176 от общо 1930573 ваксинирани някога или това е 3.32 %. Заразени не ваксинирани са 766428 от общо 4.57 милиона не ваксинирани никога или това е 16.77%. Тоест вероятностна за заразяване от вируса сред ваксинираните някога във времето е намалена 5.05(16.77/3.32) пъти спрямо тези които не са ваксинирани никога.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Да, много точно написано...

    14 4 Отговор

    До коментар #38 от "Много точно написано...":

    А ти какво си мислиш, че ще се натискаме в тия съюзи докато изчезнем тотално като държава и нация ли? В противен случай, на обстановката, никой не би си и помислил нещо лошо,или против -ЕС/НАТО.. Пресен пример -натискът на САЩ към България за РСМ.

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Наивник

    12 8 Отговор

    До коментар #42 от "Ваксиниран1403":

    "Не викам това, защото предпазва и от заразяване ".... да бе, ние сме коне с капаци и нямаме интернет, и не знаем какво е по света с масово ваксинираните страни.

    Коментиран от #46, #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ваксиниран1403

    8 12 Отговор

    До коментар #44 от "Ваксиниран3002":

    Липсата на смислени аргументи води до твоите твърдения и “притесненията” ти за моя мозък. Статистиката говори за реалността, а не голословните твърдения от социалните мрежи.

    Коментиран от #50

  • 48 Ваксиниран1403

    7 12 Отговор

    До коментар #46 от "Ваксиниран3002":

    С 4 съм и чакам 5, но съм си в прекрасно здраве и не съм се заразил. Това достатъчно гори за недостоверността на терорите от социалните мрежи.
  • 49 Ваксиниран1403

    8 14 Отговор

    До коментар #45 от "Наивник":

    Не сте коне с капаци, а наивници съществуващи в собствения си алгоритмичния филтров балон на социалните мрежи.

    Коментиран от #57, #66

  • 50 Ваксиниран3002

    6 9 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    Да, а за световната статистика на набодените държави, какво ще кажеш?

    Коментиран от #52

  • 51 Не мислиш точно...

    7 11 Отговор

    До коментар #43 от "Да, много точно написано...":

    Ще се натискаме в тези съюзи...ЕС и НАТО, и няма да изчезнеме като нация, не трябва да се натискаме към Евразийският съюз...от този съюз всички бягат. Нали знаеш че два милиона българи живеят, учат, работят и хранят семействата си от този съюз. Ти къде мислиш че трябва да сме????

    Коментиран от #56, #58

  • 52 Ваксиниран1403

    6 13 Отговор

    До коментар #50 от "Ваксиниран3002":

    Тя показва същото като нашата. Ваксините намалят много пъти смъртността и намаляват вероятност от заразяване по-малко при омикрон варианта на вируса.
  • 53 Българка

    6 14 Отговор
    Изключително точно попадение от страна на Гого Лозанов. Не веднъж съм писала, защо референдум във България е невъзможен, особено по гео-политически въпроси. Това си е самата истина, простотията управлявана от популизъм е голяма сила (както видяхме от Възраждане).
  • 54 Гената

    12 5 Отговор
    Дойчев веле кво да ти каже, освен това което им е наредила международната финансова шайка..
  • 55 Jojo

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    До Госあ
    Що, ти от какво разбираш?
  • 56 Ти си мислиш, че мислиш точно

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Не мислиш точно...":

    Ами нали точно за това ни набутаха, за да миете чинии в ЕС. В СИВ не бягаха, а стояха в България, защото всички бяха равни.

    Коментиран от #59, #60

  • 57 Наивник

    6 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ваксиниран1403":

    Крадецът вика: дръжте крадеца
  • 58 ЕС и НАТО ни убива

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "Не мислиш точно...":

    Е как няма да изчезнеме като изчезваме със зверски темпове. Като ви чета ми е ясно, че не ви интересува нищо друго, освен да си напълните търбусите до пръсване
  • 59 Работил съм в ЕС..

    1 4 Отговор

    До коментар #56 от "Ти си мислиш, че мислиш точно":

    И не съм мил чинии, и много съм доволен.
  • 60 За СИВ..незнам

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "Ти си мислиш, че мислиш точно":

    И как ще бягат, като тогава са ги застрелвали по границата, и защо всички трябва да са равни????...равни в бедноста и безправието ли???

    Коментиран от #62, #63

  • 61 Матей преображенски

    7 0 Отговор
    Кой го каза,не беше ли коко 5-ков,защо го приписва на цял народ,макар това да е диалектна форма.Коки е прихожденец,като симеончо и кара на старобългарски.Важното е ,че се изметна,като узурпира властта и почна да натиска за вакса,да се покаже по-усърден деспот от боко.
  • 62 Като не знаеш, не се обаждаш

    7 0 Отговор

    До коментар #60 от "За СИВ..незнам":

    Равни по стандарт, не като сега в ЕС-едни страни мизерстват, други дебелеят. И дядо ми обиколи целия СИВ няколко пъти-такава му бе работата, никъде не са го стреляли. Къде ги четете тия глупости?
  • 63 И сега е така

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "За СИВ..незнам":

    хаха, я се опитай да преминеш граница без зелен сертификат, дали няма да стрелят!??
  • 64 Сокола

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Наивник":

    Здравеопазването е както за ваксинирани, така е за неваксинирани. Както виждаш разликата в смъртността е огромна.

    Коментиран от #68

  • 65 объркАл си рейса

    6 0 Отговор
    По-умни сме, не сме по-прости.
  • 66 asd

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Ваксиниран1403":

    И ти си в балон бе, хампи! Твоя балон!
  • 67 Алабализми, с които

    7 2 Отговор
    се цели да се прикрие отмяната на правото на избор при ваксинирането в Европа.
  • 68 Наивник

    9 2 Отговор

    До коментар #64 от "Сокола":

    А случайно да знаеш, че и преди Ковида смъртността ни бе огромна?
  • 69 Камуфлаж

    1 2 Отговор
    Към 26 на Ежко.
    Искаш да заминат за Австрия 95% от населянието на България!
    Вие 5% се махнете от тук, вие заминете на запад, но там трябва да работите.
    Герб е още силен и дава автобуси и биячи за безредици и анархия.
  • 70 ComfortablyNumb

    1 9 Отговор
    Прочетох статията с надеждата че ще намеря обяснение на "всеки сам си преценя" в народопсихологията на българите , но се разочаровах въпреки че тезите на автора са верни. "Всеки сам си преценя" говори че имаме работа с народ от егалитарно настроени индивиди с далече под средната интелигентност ( няма интелигенти невярващи в наука и технологичен прогрес, но стабилно вярващи на врачки и екстрасенси и политически популисти ...) , народ коравосърдечен и циничен ( не цени живота на другите дори близките си ) и напълно лишен от съчувствия и състрадание (ваксинирането има функция да създаден стаден имунитет и така да пази и по слабите) лишен от чувство за принадлежност към нещо по голямо - народ, етнос, заради което си струва това или онова усилие и жертва, народ от страхливци ( най сигурната поза измамно изглежда - не се ваксинирам докато не срещнеш вируса ) ... не виждащ до далеч от носа си например че не ваксинирането ще донесе ново изоставане в икономиката на България спрямо Румъния да кажем ,а за Ганчо това е важен проблем и с право . Тежки разсъждения има на база "всеки сам си преценя" . Навсякъде я има тая порода но те са маргинално малцинство а, в България колят и бесят, докараха Кирчо на власт и ха изненада той се оказа ваксиниран ...
  • 71 ComfortablyNumb

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Ваксиниран1403":

    Излишно се опиташ да им отвориш очите. Всичко е казано и при тия нищо не помогна. Ако искаш да направиш тоя пойнт статистиката на други държави е доста по показателна. От твоите данни се вижда че в БГ при по младите се вижда едни около 3 пъти по малък шанс за починеш ваксиниран от Ковид при по младите и към 4-5 пъти при по възрастните. Проблема в БГ е че в общество на анти ваксъри се ваксинират само хора който няма какво да губят . Масово се ваксинирани само хора който са на "последната сламка" и те така или инак са по под заплаха от тежко протичане на болестта. Ако имаше масово ваксиниране и сред здравите там нямаше да има никаква смъртност почти и общата смъртност щеше да е като в нормалните държави ... В западния свят тия разлики са към 10 пъти. Например Германия която не е точно случай на успешна ваксинация се вижда че при последната вълна сега ( с 70% ваксинирани) която е 2.5 пъти по висок брой заразени отколкото вълната януари 2021 (където почти никой не беше ваксиниран) има около 2.5 пъти по-малко починали. Тоест се виждат с просто около 6 пъти по малко смъртност между преди ваксините и 70% ваксинирани . А ако ваксинацията в Германия беше 90% разликата щеше да бъде над 10 пъти . Колко по-голям аргумент от това за ваксинация на тия!? Тия са неспасяеми!

    Коментиран от #73

  • 72 Liberty or death

    3 3 Отговор
    Изрод. Като е много напред с материала, да отиде в махалата 20 цгани да го ваксинират. Най-простите нямат собствено мнение и предоставят на корумпирани псевдоелити преценката за живота и свободата им.
  • 73 мда

    5 3 Отговор

    До коментар #71 от "ComfortablyNumb":

    Оправдания и паника се усеща от постинга ти,

    Коментиран от #75

  • 74 Макрон

    4 3 Отговор
    Дойче зеле да си седи у Германията, нямаме нужда от тях нито от Български nенделски комитет, но може да основем един Финландски Софийски комитет - ФСК
  • 75 ComfortablyNumb

    3 3 Отговор

    До коментар #73 от "мда":

    Днес няма паника . Страх ме беше когато докарахте царя , ако разбираш какво казвам , но вече ми мина прежалил съм я тази "държава" и този "народ" ...
  • 76 Коко

    5 1 Отговор
    Дълга и пространна словесна медитация на човек с тренирани челюсти и малка джувка на вратлето. Беловласа къдрава коса и постоянна вглъбеност в кръга на собственото "его" - така виждам този човек в паметта си и така го прецЕням.
  • 77 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Fury":

    Критично мислещи разумни хора?!?!?! Къде ги видя? На площада видях всичко друго но не и разумни хора, а да и вечните протестъри които са на всеки протест независимо за кво е протеста. Не искаш да си слагаш течности с неизяснен състав? Ми ако ти кажа състава ще го разбереш ли? Хората за да го разберат учат 7 години за доктори после специализират още пет и пак не е гаранция че ще го разберат. А ти с Гугъл образованието ще го разбереш. Ваксинацията е въпрос на личен избор, но не трябва и да се оплакваш когато трябва да си плащаш за избора си.
  • 78 Диана

    1 0 Отговор
    Съгласна съм, че "работническата класа" на БСП владее политиката. Те дойдоха от БКП, която ги оставяше да си дерибействат както си искат стига да са им верни и да ги слушкат. Тези хора се научиха погрешно че свободията е свобода и не случайно загубихме Студената Война..Сега по същата причина сме на път да загубим държавата си, народа си, себе си..Не може всеки да е политик, особено ако дори не знаеш какво е това политика! Ако искаме да имаме държава, всеки трябва да осъзнае, че най-отпред на държавата трябва да стоят най-умните и талантливи хора, които да ни водят по правилни пътища, а не такива, които ще ни доведат до нова катастрофа! Каква е ползата да похабиш и времето си и живота си с нещо, което ще те доведе до крах, ще съсипе живота ти..Може да са много, но не са всички, а е достатъчен един да ти сложи прът в колелото и си до тук, значи..Не е решение да се бориш за нещо, което не е твое, не можеш, дори не ти харесва защото всички те плюят..БСП трябва да си отиде като един много важен урок за нашия народ - от всяка пръчка свирка не става! Доказа го с най-голямата ни национална катастрофа, до която ни доведе и повече спорове по този въпрос не трябва да има! Ето и сега БСП взе властта с преврат - значи не са толкова много, но са се уяли повече от много...А резултатите от това са известни и трябва наистина да си помислят какво точно искат като съсипват държавата ни..БСП и всичките и клончета и разклонения трябва да напуснат политиката и да не помислят по
  • 79 Дебил

    1 3 Отговор
    Скоро ще ни забранят и да мислим,капацитети кото този ще ни дават готови клишета за живота,вселената и всичко останало.
  • 80 Фен

    3 0 Отговор
    Тоя пък кой беше.Вместо да вземе лиценза на Босфора тв и Домус тв за насаждане на страх и разпространение на фалшиви новини или най малкото да ги глоби той дава акъл
  • 81 ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    4 2 Отговор
    Яд го е, че национализма набира сила в България!

    Коментиран от #84

  • 82 @@@ @@@

    3 1 Отговор
    Тоя дето прецЕня да се набоде, дали го прави эаради ближните, или эа да облекчи эдравната система, или вярва, че си спасява кожата? Авторът дава ли си сметка, эа глобалните последствия от "ваксинацията"?

    Коментиран от #85

  • 83 @@@@ @@@@

    3 0 Отговор
    От ДВ само платени съобщения.
  • 84 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "ВЪЗРОЖДЕНЕЦ":

    Ха-ха национализъм. Кой е националист? Костя Копеикин ли? Е по - голям виц не бях чел отдавна. Приятелю националист е човек поставя родината си над всичко, а не такъв предаващ я за колейки на чужда държава.
  • 85 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "@@@ @@@":

    А ти даваш ли сметка за глобалните последствия от не ваксинацията? Приятелю да се ваксинираш или не е твой личен избор. Но всеки избор си има цена и не трябва да се оплакваш когато трябва да си платиш за избора си.
  • 86 националист

    2 0 Отговор
    САЩ и НАТО вън от България. Вън американските нискочели страхливи солджъри. Вън американците от Европа. Европа да бъде континент на свободните национални отечества. Няма да се ваксинирам и не се чувствам длъжен да отговарям за цялото човечество. А тази изключително маниполативна и отвратителна статия е надраскана от един комунист по настоящем либерал и слуга на фондация америка за българия и жалък центаджия. отвръщават ме подобни същества. А дойче зеле си го знаем че си е един зловонен и нечист къс плат използван за тоалетни нужди.Да вървят по дяволите ваксините им и натото им и американските нискочели солджъри. Да живее свободна България и успех на партия Възраждане. В нея е надеждата на българския народ.
  • 87 Пръцко

    2 0 Отговор
    С това "мнение" Дойчезеле настървено копае дъното и лакомо нагъва тинята...